星期五26/4中午我們六個朋友一起在這間餐廳午餐。大約下午1:30左右到達,起初店內客滿,我們等了大約5分鐘後便安排我們一張四人枱加一張小型摺檯,但我們不接受再多等了5分鐘便安排一張六人枱給我們坐,我們六個人點了六個午餐,小吃點到達後有七款多的選擇,有西洋菜、泡菜、薯仔、青瓜、矮瓜、芽菜等,主食物到達後,大家開開心心地進食,高談闊論一餐。怎知道,食到一陣間,我頭頂上無啦啦流了很多水落嚟好似落雨咁,這些水應該是冷氣儲水箱滿溢啲水,十分汚穢,竟然直接流落枱面上的食物,有些食物汁液灑落我和我的朋友身上,服務員一聲道歉也沒有,只是立即取走我們枱上兩碟食物和叫我們搬去後面的枱,《可能想毁滅證據啩》,後來也只重新換過兩碟給我們,我朋友對收銀員姐姐說,還有兩樣食物也有被污水灑上。但她竟然說,這兩樣你們也差不多食完啦,仲要換,我們聽見後也不開心,好像是我們要騙你家的食物,我和朋友身上被灑的食物汁液也沒有要求你們賠償洗衫費用,雖然你家的食物質數不差,種類繁多,但你的收銀員態度真的無法接受,在我心中,香港又少了一間美味的韓國餐廳。
2024-04-26
2024-02-08 1321 瀏覽
成晚餐最好食嘅就係橙話說生日同朋友食餐韓國菜一早WhatsApp 預訂咗位講明我有bb車要放回覆話noted.去到同我講唔俾放bb車真係o咀😨😨😨😨早講我揀其他餐廳坐得舒服好過啦咁近火種真係唔太啱bb嚟😓食又無啖好食鰻魚咸到我只能夠食一口雖然好浪費,但真係超咸,價錢仲要3位數泡菜煎餅又係咸五花腩如圖示肥膏仲多過肉真係伏味濃👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻一係過分咸一係過分辣朋友們都食到一肚氣搞到要轉場食糖水9個人食咗$4000幾😿😿😿
成晚餐最好食嘅就係橙

話說生日同朋友食餐韓國菜
一早WhatsApp 預訂咗位
講明我有bb車要放
回覆話noted.

去到同我講唔俾放bb車

搞到要轉場食糖水
9個人食咗$4000幾😿😿😿
2024-02-04
2024-01-26 1092 瀏覽
午市時間12點到達餐廳,未入場已聽到大量思咪達,原來餐廳播放韓國新聞台。其後店員用唔鹹唔淡嘅廣東話安排我就坐,之後向我表達一定要45分鐘之內結帳。當時只有4檯客人。今次點餐選擇炆牛肋骨,$158/位。首先,上四碟前菜,分別係泡菜、茄子薯仔、菜心芽茶及魚糕。大概等了10分鐘,店員將主菜炆牛肋骨上檯。牛肋骨非常之大份,一大三細。炆得骨肉分離,但不是一夾就會散的程度,不會黏牙,配合白飯一流。由於四碟前菜非常大份,記得留肚食主菜。聽講午餐有甜品,我未遇到就已經要去埋單。

今次點餐選擇炆牛肋骨,$158/位。

首先,上四碟前菜,分別係泡菜、茄子薯仔、菜心芽茶及魚糕。
前菜

大概等了10分鐘,店員將主菜炆牛肋骨上檯。
炆牛肋骨、海帶湯、白飯
炆牛肋骨

由於四碟前菜非常大份,記得留肚食主菜。

聽講午餐有甜品,我未遇到就已經要去埋單。

2024-01-26
前菜
炆牛肋骨、海帶湯、白飯
炆牛肋骨
2024-01-09 1095 瀏覽
韓國夫婦來港多年友人經常光顧的小店約20張小桌 、古典設計簡單舒適友人選了雜錦豬拼盤 大約$378超大盤有豬不同位置豬胸最正我們加了生菜和芝麻葉!倆老板同員工都非常友善不停為我們加配菜和送了墨魚非常正宗美味!試了頂級韓國纯米農酒大約$200 -支超順滑值得推介-定要再回來試其他菜式!整體美味指素高!交通也方便在合和對面離地鉄站三分鐘自家制泡菜和前菜家居風味
韓國夫婦來港多年友人經常光顧的小店
約20張小桌 、古典設計簡單舒適
友人選了雜錦豬拼盤 大約$378
超大盤有豬不同位置豬胸最正
我們加了生菜和芝麻葉!倆老板同員工都非常
友善不停為我們加配菜和送了墨魚
非常正宗美味!試了頂級韓國纯米農酒
大約$200 -支超順滑值得推介
-定要再回來試其他菜式!整體美味指素高!
交通也方便在合和對面離地鉄站三分鐘
頂級純米農酒
  • Kimchi
  • 前菜
2023-12-29 911 瀏覽
食物質素:小菜不錯有多項選擇,正餐炒豬肉正常味道價錢:午餐時間每人至少$110+1 ,價錢中上服務:除了一開始點菜時服務員很快點餐,其他時間都不應理人又西面,要三催四請才肯加2項小菜和加茶結論:試1次便算,性格比不高
食物質素:小菜不錯有多項選擇,正餐炒豬肉正常味道
價錢:午餐時間每人至少$110+1 ,價錢中上
結論:試1次便算,性格比不高
2023-12-28
最近去咗灣仔一間好多韓國人食嘅餐廳,所有野食都勁大份🫢😂包你食完飽到捧住個肚走😝🤰🏻首先,要介紹超級多唔同種類嘅前菜,絕對係我見過最大份🫣種類多而且味道都好正宗😋仲可以任加添👍🦀韓式醬油蟹🦀再到我最愛嘅醬油蟹🥰每一隻蟹都被均勻地沾滿了醬油,第一口咬下去,味道都醃得好好,口感鮮嫩多汁。搭配蒸米飯完全沾取美味的醬油。軟綿綿的飯與蟹膏和醬油形成了完美的組合,係好大的滿足感😌🥩鮮雜錦牛肉拼盤🥩有肉眼扒,牛肋骨,雪花肥牛,牛胸片,我個人比較鍾意牛胸片同牛肋骨,因為雪花絞比較多入口軟腍~🤤肉眼就牛肉味比較重同有咬感🍨芒果雪糕沙冰🍨呢個出乎意料地幾好食😆😆芒果好甜 配埋雪糕同沙冰口感好豐富🥰Overall 嚟講呢間都係一間正宗嘅韓國菜,老闆娘都係韓國人好親切🥰好適合一班人去食,因為份量真係好多😂

🦀韓式醬油蟹🦀

🥩鮮雜錦牛肉拼盤🥩

有肉眼扒,牛肋骨,雪花肥牛,牛胸

🍨芒果雪糕沙冰🍨

2023-11-07 1163 瀏覽
經常在灣仔尋食今日就去試下新野企左係QRE樓下到睇下啲廳餐最後因為想食牛,所以決定去啲到一試係27樓全層,一打開𨋢門,就有啲「阿豬媽」迎接因為已經過左中午繁忙時間,人唔多,可以自己揀位坐睇左餐牌,牛類食物都有幾款,揀好後就落單!先上場係韓式餐廳最出名既前菜我地有2個人,有成7碟8款款式多,而且全部都好好味,醃菜夠辣夠野味,薯仔炆得好淋,入口鬆化,木耳爽脆,大豆芽、菠菜、椰菜花都正常,茄子就一般啲,無乜味🔆韓式烤牛助骨,配白飯 + 湯我初時仲以為係牛仔骨style ,但點之係純肉醃得好夠味,烤到岩岩好,無過熟,所以好有肉汁,送飯真係一流!海帶湯,味道偏咸,可能係正宗既口味😅走時間到原來𨋢口貼左張配菜相,真係超多款式唔知幾多人黎可以試曬所有款式呢😂
經常在灣仔尋食
今日就去試下新野
企左係QRE樓下到睇下啲廳餐
最後因為想食牛,所以決定去啲到一試
係27樓全層,一打開𨋢門,就有啲「阿豬媽」迎接
因為已經過左中午繁忙時間,人唔多,可以自己揀位坐
睇左餐牌,牛類食物都有幾款,揀好後就落單!
先上場係韓式餐廳最出名既前菜
我地有2個人,有成7碟8款

🔆韓式烤牛助骨,配白飯 + 湯

我初時仲以為係牛仔骨style ,但點之係純肉

海帶湯,味道偏咸,可能係正宗既口味😅
走時間到原來𨋢口貼左張配菜相,真係超多款式

唔知幾多人黎可以試曬所有款式呢😂
2023-09-30 1475 瀏覽
Review from Korean native:어제저녁 지인 한 분과 완차이 한가람 Han Ga Ram 한식당에서 제주오겹살이라고 적혀있는 돼지고기 2인분이랑 목살 1인분 및 다른 사이드 메뉴 몇 가지 시켰습니다. 제주오겹살은 정식 메뉴판에는 없었고 따로 A4용지에 그림 및 메뉴명만 적혀있고 희한하게(?) 가격은 쓰여있지 않았습니다.. 저는 추석기분도 낼 겸 해서 기본 삼겹살보다 약간 비싸겠지 생각하고 별 고민하지 않고 시켰는데요. 술은 저희 둘 다 잘 못해서 Corona beer 작은걸로 2병만 마셨고 별도로 음료는 주문하지 않았습니다.어느 정도 식사를 마치고 나서 계산하려고 하는데 계산서 항목 중에 '2 x side for food 780'이라고 써있길래 저는 처음에 밑반찬을 2인분 몫을 780불로 잘못 나온 줄 알고 종업원분께 여쭤봤더니 그게 저희가 시킨 오겹살 가격이랍니다.. 처음에 너무 놀라서 어안이 벙벙한 상태로 사장님께 다시 여쭤봤더니 그 가격에 맞답니다..홍콩에서 10
Review from Korean native:
홍콩에서 10년 넘게 살면서 홍콩 한식당이 대체적으로 조금 비싸다고 느껴져서 자주 못 갔었는데, 어제는 정말 지인분께도 너무 미안한 마음에 총 금액 $1550불 넘게 나온거 그냥 제가 지불하고 나왔습니다.
제가 살면서 먹어본 오겹살중에 가장 얇았던, 고기도 제가 다 굽고, 상추는 나오지도 않고 심지어 쌈장조차 따로 말씀드려야 갖다주셨던.. 이 가격이 정말 합당한 건지 궁금합니다.
2023-09-29
2023-08-10 1803 瀏覽
They serve a variety of kimchis and very generous servings! The seven of us came here for lunch on a busy weekday, we were offered 10 dishes of kimchi, yes, TEN and we very much liked them all, and cleaned the plates😋For the mains, we ordered pork bulgogi, it is a bit over marinated, same as the cheese chicken! The tofu soup and beef soup were very nice! The lunch was really value for money, and the service was typical fast lunch pace, not fancy not rude 😜

Pork  Bulgogi
Beef  soup  and  rice
8  other  kimchi
Beef  soup  and  rice
8  other  kimchi
2023-07-25 1579 瀏覽
咁岩有朋友黎搵我食LUNCH,想試下韓國菜, 附近選擇唔係咁多,我地就揀左呢間係QRE入面既韓國料理試下去食之前本身想打電話BOOK位, 不過佢聽到LUNCH時間2位就叫我地WALKIN同埋人齊先準入嫁!好彩朋友當日可以早D到, 等我去到既時候岩岩好有張空檯即刻就可以入坐啦佢地LUNCH SET就PRINT左做墊檯紙非常方便 我就叫左個海鮮煎蔥餅朋友就叫左烤牛肉飯未上菜之前,佢會上唔同既小菜, 仲要款式好多同正宗既韓國餐廳一樣! 呢樣係我估唔到既地方!煎餅非常大份, 無跟飯上但因為太大份啦 淨係食煎餅都飽哂啦!至於朋友就話佢個牛肉飯無咩特別不過走既時候 QRE要搭LIFT落去真係要等好多架先會有LIFT
咁岩有朋友黎搵我食LUNCH,

想試下韓國菜, 附近選擇唔係咁多,

我地就揀左呢間係QRE入面既韓國料理試下

同埋人齊先準入嫁!

好彩朋友當日可以早D到, 等我去到既時候岩岩好有張空檯

即刻就可以入坐啦

佢地LUNCH SET就PRINT左做墊檯紙
非常方便

我就叫左個海鮮煎蔥餅

朋友就叫左烤牛肉飯
未上菜之前,佢會上唔同既小菜, 仲要款式好多
同正宗既韓國餐廳一樣! 呢樣係我估唔到既地方!

煎餅非常大份, 無跟飯上
但因為太大份啦 淨係食煎餅都飽哂啦!
至於朋友就話佢個牛肉飯無咩特別

2023-06-26 1255 瀏覽
Very poor service of reception. 打電話訂位,同我講,confirm唔到,你來到見到有位埋有位囉……嘢食無論幾好應該都compensate唔到咁嘅服務態度。
2023-05-22 1741 瀏覽
已經第4次去幫襯嘅韓國餐廳,今日卻得到如此惡劣嘅服務態度😤炒牛肉雜菜鍋(配飯)、牛肉麵豉湯(配飯)、牛肉紫菜包飯,今次同同事們一齊share食。 食到三分一時間左右,發覺冷氣機有滴水情況,啲水好似雪花咁噴落嚟,灑落啲食物度,基於衛生問題,所以我哋二話不說就搬過隔離枱坐。但原來衛生問題比我想像中更差🤢🤮我哋食到最後三個嘅紫菜包飯,先發現有頭髮包埋入飯卷𥚃面同碟上都有頭髮嘅問題,即時响waitress反映,佢無講任何嘢就攞走咗個碟同補充句”做過一碟畀你哋”,但我哋因為趕時間所以拒絕並叫佢哋cancel成碟……但竟然隔咗一陣…有另一個中年貌似老闆娘嘅女士出嚟用”惡人先告狀”嘅語氣,反過來話返我哋食到最後三個包飯先發現,唔可以cancel只可以從新做過,仲話根本都唔知係咪我哋自己嘅頭髮跌落去,我頓時呆咗,明明頭髮包埋入飯卷入面,都可以無恥地咁樣反屈返個客人,完全唔理會客人感受,堅持要做過一碟🤯另一邊廂,佢哋有個中年識講少少廣東話嘅韓國阿珠媽waitress一路瞪住我哋呢枱,不斷話我哋不是 ,言語之間都知道佢係用韓文鬧緊我哋,真係好無禮貌🤦🏻‍♀️非常之差嘅一次午飯經歷,拒絕再幫襯🙅🏻‍♀️希望有關
已經第4次去幫襯嘅韓國餐廳,
今日卻得到如此惡劣嘅服務態度😤

但原來衛生問題比我想像中更差🤢🤮

非常之差嘅一次午飯經歷,拒絕再幫襯🙅🏻‍♀️
希望有關人士應該要重新培訓,虛心學習待客之道🤷🏻‍♀️
2023-05-22
2023-05-08 1558 瀏覽
呢間餐廳最主打嘅唔係佢Menu上面啲嘢食,而係佢有超級多唔同種類嘅伴碟。食得韓國嘢伴碟就係其中一個吸引嘅因素,而佢所有嘅伴碟都好好食😋。咁當然佢食都好食啦!必吃嘅係人蔘雞湯,Lunch嘅價錢$100就可以食到非常之抵食。烤芝士辣雞肉都非常之惹味,充滿着韓國風情送飯一流!。海鮮煎蔥餅就冇咁抵食啦,呢個價錢夜晚都食到,不過同事話食咗咁多肉,想食吓啲冇咁油膩嘅嘢,所以人多都可以叫下share~。另外仲叫咗烤牛肋骨,炒辣豬肉,兩個都好食嘅,不過就正常韓國嘢嘅味道囉冇咩特別。。雖然價錢唔平,不過坐得都舒服,係個一班人share一齊食嘅好選擇。

2023-04-30 1255 瀏覽
聽朋友講呢間韓國餐廳非常之好食,前菜非常之多😀、燒肉水準一流。所以就叫朋友帶我去試吓啦!😂😂前菜果然非常之多,有好多我都講唔出係咩嚟嘅,不過係非常之好食。朋友話係韓國魚蛋、魚柳、泡菜等等。👍👍😎淨係錢財都已經非常之豐富、我朋友叫咗啲燒肉。燒肉非常之Juicy、我自己就會燒肉、再配生菜、再點埋醬咁樣一齊食。而我朋友就咁食燒肉,唔會點醬,其實就咁食燒肉都已經味道好夠。😄😄 值得推介,大家可以去試吓!

所以就叫朋友帶我去試吓啦!😂😂

值得推介,大家可以去試吓!

燒肉

燒肉
2023-03-13 1409 瀏覽
今次呢間餐廳位於灣仔 QRE店名叫,食過幾次老闆好好人,不時會有優惠券俾客,所以一直都保持耐唔耐去食下,呢間係由韓國人打理所以味道都會偏向正宗韓國味道。1. 芝士泡菜餅好食到冇得彈,就連一向唔食泡菜嘅朋友,都食晒成件薄餅仲要比隻手指公讚好,呢個餅整到好脆口,好多餡料,韮菜同魷魚,所以去到一定要叫。2. 牛肋骨個醬料調得好好味,送飯一流,少少甜甜地感覺,唔食辣朋友首選另外提返大家,前菜絕對要食,每款前菜都好味,最特別我地覺得矮瓜,唔會辣唔會好鹹
1. 芝士泡菜餅
2. 牛肋骨
個醬料調得好好味,送飯一流,少少甜甜地感覺,唔食辣朋友首選

2023-03-02
  • 前菜