2022-11-12 905 瀏覽
看到小红书的宣传 知道大概率不行 但还是来试试 local咱管不了 港漂如果看的到一定不要来 不是地道的牛肉面 面 汤 肉 都不对 汤咸而不香 肉就是火锅牛肉片 面没有嚼劲 青藏和兰州的风格也都不是 总之 港漂不要来 有坑 忍忍等开关吧 香港没有牛肉拉面!
2022-10-20 854 瀏覽
青藏牛肉麵 涼麵之選雖然天氣凍咗,但想食麵嘅時候,我都會揀佢嘅涼拌麵,真係好好食,好惹味。而且一碗有晒牛肉🐮,又有蔬菜,大半個蕃茄。一碗麵夠晒營養均衡。👍🏻🍅🥒🥕佢仲有一個腐皮卷,好多時候會買晒,今日好好彩比我買到。雖然用煎會比較多油,但係好香口。😋㊙️溫馨小貼士,記得問佢攞個蒜蓉,令成個麵提升一個層次推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7.5⭐️環境(10⭐️滿):7.5⭐️賣相(10⭐️滿):7.5⭐️味道(10⭐️滿):7.5⭐️價錢(10⭐️滿):7.5⭐️服務(10⭐️滿):7.5⭐️地點(10⭐️滿):8⭐[青藏牛肉麵 (北角)]📍北角錦屏街41A號地舖
青藏牛肉麵 涼麵之選

㊙️溫馨小貼士,記得問佢攞個蒜蓉,令成個麵提升一個層次

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
地點(10⭐️滿):8⭐

[青藏牛肉麵 (北角)]
📍北角錦屏街41A號地舖
2022-09-13 804 瀏覽
青藏高原@羊肉麵等候時間約1分鐘左右。羊肉扁麵@午餐涼伴素雞可樂/豆漿$0羊肉質感沒有腥味,調味哈到好處,可以走萎茜。素雞味道哈到好處。整體來說,在港品嚐高原食品,值得一讚!值得一提是這個價錢物超所值!
青藏高原@羊肉麵

等候時間約1分鐘左右。

羊肉扁麵@午餐
涼伴素雞
可樂/豆漿$0

羊肉質感沒有腥味,調味哈到好處,可以走萎茜。
素雞味道哈到好處。

整體來說,在港品嚐高原食品,值得一讚!

值得一提是這個價錢物超所值!
2022-09-13
  • 青藏烤肉串
  • 牛肉麵
  • 青藏牛肉扁麵
  • 青藏羊肉扁麵
  • 孜然串燒拼盤
2022-09-12 666 瀏覽
昨天同朋友去咗這間餐廳叫咗串燒及一碗羊肉麵,咁叫得太多所以叫餐廳職員攞個袋拎走但佢俾咗我之後有個姐姐話唔可以咁樣俾個袋,咁我話點解之後佢話總之唔可以,及後原來佢話你一係叫個外賣盒原來如此其實俾錢我冇問題但係句說話嘅態度很差,冇禮貌,總之去過就算唔會有第二次
2022-09-06 675 瀏覽
開場白講下經😼早前一直係太古&鰂魚涌食午飯可惜餐廳選擇較少重覆好幾次後依家多左去北角&炮台山搵野食關於牛肉麵,香港普遍係台式今次呢間行另一種風格等位☘️⛈🍁❄️等大約1分鐘就可入座用餐🍱🍗🍵🍱主食: 青藏牛肉扁麵_$52- 湯底夠熱,有以往係內地先品嚐到嘅鮮味- 牛肉份量多,肉味濃- 扁麵彈牙有嚼勁🍗小食: 香酥腐皮卷_$0(跟餐)- 腐皮卷正常發揮🍵飲品: 可樂_$0(跟餐)收費💵主食: 青藏牛肉扁麵_$52小食: 香酥腐皮卷_$0(跟餐)飲品: 可樂_$0(跟餐)加一: 沒有總數: $52
開場白講下經😼
早前一直係太古&鰂魚涌食午飯
可惜餐廳選擇較少
重覆好幾次後
依家多左去北角&炮台山搵野食
關於牛肉麵,香港普遍係台式
今次呢間行另一種風格

等位☘️⛈🍁❄️
等大約1分鐘就可入座

用餐🍱🍗🍵
🍱主食: 青藏牛肉扁麵_$52
- 湯底夠熱,有以往係內地先品嚐到嘅鮮味
- 牛肉份量多,肉味濃
- 扁麵彈牙有嚼勁
🍗小食: 香酥腐皮卷_$0(跟餐)
- 腐皮卷正常發揮
🍵飲品: 可樂_$0(跟餐)

收費💵
主食: 青藏牛肉扁麵_$52
小食: 香酥腐皮卷_$0(跟餐)
飲品: 可樂_$0(跟餐)
加一: 沒有
總數: $52
青藏牛肉扁麵 + 香酥腐皮卷
2022-08-16
青藏牛肉扁麵 + 香酥腐皮卷
2022-08-22 627 瀏覽
上個禮拜去食呢間 點咗串燒同埋兩碗麵麵都食完串燒都未上…一路出緊外賣單.. 問個呀姐又好串話做緊..等多10分鐘都未上等我哋諗住走佢話做緊 完全係唔耐煩嘅樣子 然後又佢即刻拎出黎俾我哋話 服務態度非常惡劣幫襯佢連聲多謝都唔講 唔會再有下次成餐飯食 得都好唔開心…總體個麵係ok 但係成個服務態度 特別係收銀呀姐嘅態度令成餐飯食得唔開心影響埋個心情 好無語🤦🏻‍♀️唔同我哋講做未就態度惡劣叫我哋等 20:26等到21:10呀 冇理由仲繼續等ama

2022-08-22 655 瀏覽
説是牛肉麵, 其實我更喜歡其羊肉麵, 湯底羶香和鮮香適中, 微微香料味及大量芫荽, 調較出來相當舒服. 麵身有嚼勁而且實芯, 口感爽彈而且帶點麥香, 浸湯久了也不會變得軟糯, 沒有鹼水味, 始終北方麵不太需要鹼水去增加筋性, 也不需要其去中和麵本身的酸性. 羊肉也很重要, 這裏的羊肉不會散碎, 原件羊肉切得工整, 羶香比湯頭重一點, 對我而言當然沒有問題.除了麵食外, 串燒也是其熱賣菜式, 最吸引的是串燒上面大量的孜然粉, 充滿大漠風味, 不會死鹹而且辣度適中. 羊肉串和羊架是其串燒中最吸引我的. 一如之前說過的羊肉, 質素相當不錯, 更重要是其脂肪的油香和厚度, 是羶香旳好拍檔好伴侶, 就算是西餐也很少吃到如此的羊肉, 相當可喜.Beef Noodles is famous for her beef and lamb noodles. I prefer lamb more than beef as the soup base is balanced with gamey and fresh tastes. The noodles are al dente and spongy in

Beef Noodles is famous for her beef and lamb noodles. I prefer lamb more than beef as the soup base is balanced with gamey and fresh tastes. The noodles are al dente and spongy in texture. Even they have been soaked with soup, they will not be soften. The skewers are prefect match with beef. The lamb skewers are lamb racks are those you should never be missed.

2022-08-15 1332 瀏覽
北角錦屏街的小巷盡頭,有一間不起眼的青藏牛肉麵🤤。千萬唔好因為它的看起來殘破掉色而錯過佢呀🤭!餐廳雖然樸素平實,視覺上不太精緻,但衛生程度還在可接受範圍內的~👍睇餐廳店名就知道主打菜式是牛肉麵💖,有粗麵幼麵可供選擇。我就選擇左幼麵,麵質類似蘭州拉麵,軟滑得黎唔會過淋,保持到小小彈牙既口感😚。牛肉份量不少,據說是來自青海的氂牛肉😲,油脂較少,感覺稍微有一點口感,不過味道還挺好的。湯底清澈但濃郁,鮮甜可口。最重要係佢可以多青🤩!麵面頭舖滿好多芫茜,即刻令湯麵升華到另一層次。雖然店的名字叫青藏牛肉麵,但亦有羊肉麵供應,平時比較少食到😜,所以朋友就點了羊肉拉麵+粗拉麵。粗拉麵麵質比較Q,很有嚼勁,煙韌有咬口,喜歡彈牙麵質既朋友唔好錯過🤗!羊肉處理得非常好,完全沒有羶味,湯底味道比牛肉麵的稍濃,帶少少羊肉香味我很喜歡❤️❤️❤️。每碗麵裡面還有2,3大塊白蘿蔔,雖然夠淋但味道較淡,但可以中和肉和湯的厚重感,也不錯的。😚另外每枱桌面都有醋,辣椒,新鮮蒜蓉可以自己加落麵度,強烈建議加蒜蓉和小小辣椒,令湯底更香口更有層次感。💕餐廳除左麵食之外,仲有小食串燒可供選擇🍖🍢,我地都點左幾樣串燒食,雞軟骨,蜜糖雞翼

餐廳除左麵食之外,仲有小食串燒可供選擇🍖🍢,我地都點左幾樣串燒食,雞軟骨,蜜糖雞翼,青藏烤肉串,羊肉串,尖椒。烤肉串幾香應該係鴨肉黎,但靭左小小。羊肉串唔錯,肉質鬆軟得來又不失咬口,好味😋。其他串燒都唔錯,唯獨雞翼我個人唔太喜歡,因為蜜糖係燒完之後就咁淋上去,唔太夾。😥

2022-07-27
2022-08-07 466 瀏覽
今日要嚟到北角整少少嘢,見有時間就行過圈搵搵有乜嘢特別嘢食。其實我並唔係太肚餓,所以我要搵啲特別又開胃啲嘢食去刺激一下我嘅食慾。喺書局街附近行咗一圈,大多數都係西餐、越南河、印度菜。終於比我發現咗呢間有唔少人喺出邊買外賣嘅舖頭。我比呢間小店嘅名字吸引住,我最鍾意一啲我未聽過嘅小店。而且價錢都係非常吸引,唔使$50食一碗麵。羊肉扁面個湯底非常惹味,雖然羊肉係偏薄同瘦,但係我認為咁樣先更加有新疆菜嗰種風味,因為喺草原上面嘅羊都應該係運動充足冇乜脂肪。扁面手拉麵都非常之彈牙煙靭,加埋枱面上面嘅黑醋同埋蒜蓉以及係碗裏便嘅芫荽,真係非常之正小店亦都有啤酒提供,而且隔籬枱都會有唉串燒,希望有一日我都可以再同朋友嚟嗌多啲嘢食同飲下青島

呢間牛肉麵食過好多次了😅 因為價錢好親民所以經過港島都會當佢係飯堂🥴 味道係咪正宗青藏味道就唔知🌝⭐️ 青藏牛肉麵 🐮湯底比較清 唔會太濃味精味👍🏻 牛肉份量適中唔係太騷肉味一般🥩 值得一讚係麵底好似北方既手工拉麵🍜幾有嚼勁呢😊⭐️ 青藏羊肉麵 🦙同一樣嘅麵底比較 羊肉味道比較道地☺️ 羊肉味道少少騷但好有口感💛配上荽茜比較岩重口味既人⭐️ 青藏烤肉串 🍖烤肉份量都夠啖啖肉🤩 孜然味道偏濃但缺乏層次🌶
青藏牛肉麵

青藏牛肉麵
青藏羊肉麵
青藏烤肉串
2022-06-11 665 瀏覽
北角錦屏街就好似食街咁,多元化選擇😳今日食lunch 去到錦屏街嘅青藏牛肉麵🐂🍜,平時好多人排架🚶🏽🚶🏽‍♀️🚶🏽🚶🏽‍♀️,今日好好彩唔洗等好耐😁1️⃣師傅蒜香撈麵🐑🧄🍝蒜香味🧄超濃😍,仲有好多蒜粒係麵入面👍🏼,每條麵條都好爽口彈牙😚,亦都掛到蒜香汁,個汁帶有少少辣🌶,非常惹味😋。今次個撈麵揀左羊肉🐑,羊肉羶味剛剛好😳,肉質夠淋易入口,唔會好老🤣,脂肪比例都均勻😚。唔想食咁熱嘅野可以試試呢款撈麵🤩2️⃣青藏牛肉麵🐂🍜佢嘅牛肉都好新鮮👍🏼,湯底清甜又夠牛肉味🐂,飲落仲食到有青藏用嘅香料🧂,麵條可以比你揀拉麵同扁麵😲,麵條煮得剛剛好唔會太淋👍🏼,有埋蘿蔔🥕芫茜🌿配料非常惹味呀。店舖其實仲有孜然串燒🍡🍢,時間關係食唔到太多🤣,唯有下次再試。整體黎講,麵店價錢親民😚,性價比高⬆️,值得再去🤩,但要記得早d去排隊😛。
北角錦屏街就好似食街咁,多元化選擇😳

1️⃣師傅蒜香撈麵🐑🧄🍝

2️⃣青藏牛肉麵🐂🍜

2021-11-23
  • 青藏牛肉麵
  • 師傅蒜香撈麵
2022-05-22 698 瀏覽
好日不回來北角,以前經常lunch吃的牛肉麵,平日中午時段也要等位的店,現在剛放寬了堂食,人流也未有恢復,可能人們轉變了用餐習慣,或是多了外賣單。午餐仍然非常抵食,50多元左右有小食,主食和飲品,簡直是窮人恩物。前菜可以不提,都是普通野,重點是個麵,大份料多,湯底夠濃,雖然味精也很重,但最緊要是性價比高。叫了一個牛肉拉麵,麵身比較幼,表面面積多,掛湯能力更高,配以蒜蓉和辣椒油提味,可惜忘記了叫多茜。羊肉扁麵,肉眼看根本分不出他是牛還是羊,少量羊肉騷味,麵質比較粗,更有咬口。
2022-05-21
2022-05-18 532 瀏覽
話說今晚約朋友食飯,介紹我食依間麵店,以北方菜而言,算是中規中矩。叫了一碗牛肉麵及一碗羊肉麵。北方菜味道濃烈,充滿香料。牛肉麵湯底一般,算不上是北方口味。如使用北方配方湯底,味道會較濃烈而帶羊臊味,估計店主遷就香港人口味而調配湯底。牛肉麵麵底採用拉麵,入口彈牙爽口,口感一流,但牛肉有點兒過火,影響口感。除左兩碗麵,亦點了孜然串燒拼盤,當中以羊肉串燒最好食,但孜然粉辣味非常,風味十足,吃完定會大汗淋漓,想食就要注意了。

牛肉拉麵
羊肉拉麵
牛肉拉麵
羊肉拉麵
2022-04-13 667 瀏覽
今日去咗食晏晝飯, 服務態度非常之差, 落完單嗌完嘢食, 張單 嘢食全部都係掉過黎,澳洲牛奶公司啲態度都好過佢, 啲嘢食嚟到都唔想再食 快啲食完快啲走, 希望餐廳會跟進下依位員工, 我同朋友坐低, 睇menu ,嗌嘢食, 冇周圍調位, 冇好大聲講嘢, 冇做過任何嘢得罪任何人, 點解會接受到咁嘅服務態度。 簡直係畀錢買難受
2022-03-05 743 瀏覽
而家疫情嚴重,堂食真係有少少擔心,咁岩見到呢到有户外座位,希望坐户外空氣流通d,無咁易中啦!中午時段黎會有午餐,套餐包埋一個小食同飲品。青藏羊肉拉麵面頭舖滿好多芫茜,羊肉味濃而唔羶,份量都算多,牛骨湯底好濃,個湯底令到成個麵加吾少分。青藏牛肉扁麵 牛肉肉質偏瘦,煮得過左火,有少少靭,扁麵方面煙韌彈牙,好有咬口,麵底有兩大舊蘿蔔,但唔太入味。

青藏羊肉拉麵

青藏牛肉扁麵