2023-07-02 948 瀏覽
位於雲疊花園商場,呢間Cafe叫雲蝶,呢個店名相當好記,如果你去大圍區我推薦你不妨步行約10分鐘過黎呢間小店試下🚶🏻。✨西班牙墨汁海鮮飯($68)呢個海鮮飯材料都算豐富,有青口、帶子、蝦,面頭仲有啲蟹子,墨汁飯既口感都相當不錯,有小小黏似糯米飯口感,個人認為墨汁既味道可以再重一些會更加好味。✨軟殼蟹黑松露野菌忌廉意粉($72)個人十分之推薦呢個意粉,佢既黑松露野菌忌廉味道好夠味,麵條既質感係比較硬身小小,面頭都有些少蟹子,呢個價錢配上軟殼蟹CP值真係算高,我就係因為呢個意粉而回頭幫親多次。

✨西班牙墨汁海鮮飯($68)

✨軟殼蟹黑松露野菌忌廉意粉($72)

西班牙墨汁海鮮飯
軟殼蟹黑松露野菌忌廉意粉
2023-05-30
15 分鐘 (外賣自取)
西班牙墨汁海鮮飯
軟殼蟹黑松露野菌忌廉意粉
大圍有幾間環境設計好可愛嘅Cafe,每試一間都有驚喜!今日就過到嚟雲疊花園嘅雲蝶💛食曬字好易記呢間舖細細間但估唔到都幾多嘢食,有熱食又有輕食,今日試咗個卡邦尼意粉,呢個價錢估唔到係咁濃厚,而且絕對唔係現成汁。另一樣想提係超有心思嘅係佢個黑啤雞翼,味道甜甜地仲好香啤酒味,超入味好特別嘅層次感!大力推薦!沙律好清新,塊雞扒一樣煮得好入味質地勁嫩滑。呢間小店食物真係好值得試,主打食物,飲品比較多種類選擇,咖啡係偏台式路線。Btw佢堂食同外賣都係用紙盒膠杯即棄餐具,想走塑嘅朋友歡迎自備呀!
沙律好清新,塊雞扒一樣煮得好入味質地勁嫩滑。
先解釋我對這店沒有任何貶義,我蠻喜歡食便利店的肉醬意粉,是兒時的最愛食物之一,所以第一次食雲蝶的肉醬意粉時,很驚訝是一種很熟悉的味道,不知是否有意,市場上竟然有人將這個肉醬意還原出來。偏甜的番茄免治肉醬配上幼身的意粉,上邊灑上芝士粉與香葉碎作點綴,以這個價錢已經是合格水準。“肉醬”屬於基本菜式之一,容易整方便儲存,但難煮出自己風格,外邊有很多餐廳甚至連這個基本菜色都煮不好。若你是和我一樣喜歡吃肉醬意粉,這個雲蝶版的肉醬意粉應該不會失望。因為對這個肉醬意粉太深刻,過了5個月刻意再來試一次其他意粉,除了肉醬意粉外,卡邦尼意粉都是考牌菜色之一。這店的卡邦尼意粉是港式style,即是意粉的醬汁不是純蛋汁+芝士+黑胡椒,會加入忌廉;豬面肉改成早餐的煙肉片切細條。考慮到食材成本;菜色定價;烹調的簡易及穩定度,這個做法還不算差。可惜味道實在太濃烈,不想說很咸,但有一些食材以外的調味,很不自然,因為加了忌廉,入口很creamy。另外啤酒雞翼啤酒味很突出,但與意粉有相同問題,吃完之後有點口喝,喝了很多水。在疫情之下,小店能生存已不易,與同類型的店舖比較,雲碟的CP值不低,不像一客意粉定價$80~90另加

在疫情之下,小店能生存已不易,與同類型的店舖比較,雲碟的CP值不低,不像一客意粉定價$80~90另加$40一杯飲品那些cafe。反而是擔心在疫情影響下能否營運下去。不希望將來少了一個吃意粉的選擇。
2022-10-02
15 分鐘 (外賣自取)
2022-10-06 708 瀏覽
呢間大圍既cafe,因為藍色裝修好吸引眼球。不過坐位好少,所以次次驚要排好耐就未食到。今次平日去食early dinner,完全唔使等😙😙😙🟠黑松露特色薯蓉 $45一見到個薯蓉驚喜左,估唔到有個雪糕筒,非常可愛😝個薯蓉都幾滑,黑松露味都幾重。如果可以有多d黑松露,相信會更perfect😚🟡西班牙墨汁海鮮飯 $68非常黑既墨汁飯,飯唔似普通米,食落有煙韌感,份量都幾大。有2隻蝦、一粒帶子、一隻青口同蟹籽,食完都好飽。不過因為飯大份既關係,如果多少少海鮮望落就更豐富啦😌🟢奶茶蛋糕 $24食落非常有奶茶味,感覺好似飲奶茶咁🤪蛋糕質感比較實,食落都幾有口感。相信個蛋糕係雪櫃拎出黎,比較凍,所以撻一撻先再食,應該會更好味。😚🔵紅蝶 $34(跟餐半價)見到有落神花梳打同雲呢拿雪糕,感覺好吸引,而且跟餐價錢唔貴,即刻就叫左!一入口落神花味都重重地,當個雪糕融融地個時,撈埋一齊飲,個味道仲有昇華左😋😋不過落神花有少少苦,所以想飲甜既就叫另一杯有巨峰提子梳打既紫雲就會岩d☺️☺️

🟠黑松露特色薯蓉 $45

🟡西班牙墨汁海鮮飯 $68

🟢奶茶蛋糕 $24

🔵紅蝶 $34(跟餐半價)
2022-09-17 661 瀏覽
𝑁𝑎.𝐵𝑖💛炸紐西蘭魚柳薯條🐟🍟肉醬意粉🍝凍紫雲 雲蝶梳打🧊💜(寒天 巨峰提子梳打🍇 雲呢拿雪糕🍨)作為一間良心Cafe嚟講😚💛呢間真係冇任何挑剔價錢又唔貴唔似得出面啲Cafe食物嘅份量亦都唔細而且仲有返咁上下水準最推薦嘅係呢三樣🤤跟餐叫嘢飲可以半價😋呢個份量兩個女仔share都得😙🫶🏻魚柳薯條炸得恰到好處肉醬意粉又唔細份😚🍝飲埋杯梳打更加為宜家酷熱嘅天氣消暑🥵🧊
𝑁𝑎.𝐵𝑖💛

炸紐西蘭魚柳薯條🐟🍟

肉醬意粉🍝

凍紫雲 雲蝶梳打🧊💜
(寒天 巨峰提子梳打🍇 雲呢拿雪糕🍨)

作為一間良心Cafe嚟講😚💛
魚柳薯條炸得恰到好處
肉醬意粉又唔細份😚🍝
飲埋杯梳打更加為宜家酷熱嘅天氣消暑🥵🧊

2022-08-08 721 瀏覽
餐廳就喺雲疊花園商場,所以餐廳乾脆叫「雲蝶」啦?兩個名都幾有詩意。今日入去食午餐,叫咗一份帶子野菌意大利飯,以$83嘅價錢黎講個飯嘅份量好充足。意大利飯嘅芝士味有奶香,我好欣賞佢嘅帶子外乾內濕,如果鹹多少少就好啦。呢個午餐性價比真係幾高,我點多杯飲品同甜品,最後埋單都係$107。鮮奶咖啡落咗櫻花蜜糖,嗰種甜味好難形容,唔通就係「櫻花」嘅味道?奶茶蛋糕價格相宜,而且港式奶茶味非常突出。櫻花蜜糖鮮奶咖啡 $46帶子野菌意大利飯 $83奶茶蛋糕 $24
帶子野菌意大利飯

奶茶蛋糕 $24
櫻花蜜糖鮮奶咖啡
奶茶蛋糕
2022-07-16 606 瀏覽
小店比較細,我地人多,都係外賣食得較舒服。黎到4個紙盒就咁睇好似份量不多,但食落原來都唔小。味道非常唔錯,夠熱,美中不足係較多倒汗水。另外,料如果多些就更好啦。
2022-06-17 451 瀏覽
食過幾次忍唔住寫第一個食評因為真係太好味好味到我平時唔鍾意食意粉既老豆都大讚要再食我鍾意佢d意粉同意大利飯好爽口唔會太多醬 (出面好多食醬都食飽)但係又好入味意大利飯又唔似傳統意大利飯咁半生熟老實講,香港人始終係中國人,食飯都係要食熟哂所以佢d飯係熟透左,正佢d野飲都唔錯跟餐送既柑桔同柚子蜜都唔錯,唔會太甜另外佢d咖啡唔比咖啡店既差,加錢轉都抵有機會試埋佢個焗薯唯一缺點係舖頭太食,想堂食就睇彩數(我都係外賣😋) 總括,大圍區哩間野真係一定要試,除非你唔食西餐
食過幾次
忍唔住寫第一個食評
因為真係太好味
好味到我平時唔鍾意食意粉既老豆都大讚
要再食

我鍾意佢d意粉同意大利飯好爽口
唔會太多醬 (出面好多食醬都食飽)
但係又好入味
意大利飯又唔似傳統意大利飯咁半生熟
老實講,香港人始終係中國人,食飯都係要食熟哂
所以佢d飯係熟透左,正

佢d野飲都唔錯
跟餐送既柑桔同柚子蜜都唔錯,唔會太甜
另外佢d咖啡唔比咖啡店既差,加錢轉都抵

有機會試埋佢個焗薯

唯一缺點係舖頭太食,想堂食就睇彩數(我都係外賣😋)

總括,大圍區哩間野真係一定要試,除非你唔食西餐
外賣自取
2022-05-07 539 瀏覽
一直被店名吸引(Nabi = 韓文「蝴蝶」),今日終於有機會喺臨離開香港前一試呢間小店。軟殼蟹黑松露意粉 黑松露味非常到位,軟殼蟹炸得恰到好處,唔會太油,意粉亦煮得剛剛好,唔會好淋身,very good!! 👍🏻👍🏻👍🏻黑啤雞翼第一啖食落去覺得有啲似瑞士雞翼,但食食吓開始食到淡淡嘅啤酒味,雖然本身唔鍾意飲啤酒,但係成個味道會有令你食完一隻再一隻嘅衝動。非常正! 👍🏻👍🏻👍🏻呢餐唯一美中不足就係俾個袋鼠外賣員黑我面同鬧我,攪到我chok住條氣食。下次一定要堂食 😤

軟殼蟹黑松露意粉

黑啤雞翼

外賣送餐
2022-04-26 409 瀏覽
Nabi 💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛係我屋企樓下最愛飯堂之一😋😋😋😋😋平時同老公唔想煮飯🙈🙈🙈🙈又或者突然想食😗😗😗😗😗😗我哋都會落黎食個lunch🥳😆🥳或者外賣dinner番歸食🥰🥰🥰😗😗😗食左咁多次無論堂食定外賣 都一樣咁好食😋😋😋😋😋😋😋仲好抵食最中意軟殼蟹意粉,外脆內軟😋😋😋😋🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤講起就想食🙊🙊🙊
Nabi 💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛

或者外賣dinner番歸食🥰🥰🥰😗😗😗

食左咁多次
無論堂食定外賣 都一樣咁好食😋😋😋😋😋😋😋
仲好抵食
最中意軟殼蟹意粉,外脆內軟😋😋😋😋🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
講起就想食🙊🙊🙊
2022-04-04 456 瀏覽
雲蝶 招牌炸Oreo伴雲呢嗱雪糕🍦($30) 7.5/10利申第一次食炸Oreo! 有驚喜🎉本身以為係脆卜卜,但食落原來係偏煙靭。好似食緊Oreo麻糬咁,Oreo嘅味道亦都非常突出😋而本食Oreo炸得唔油膩,只係食上去可能會好甜,配埋雲呢嗱雪糕就中和返,成件事都好match ✅ 雪糕方面唔算係好細滑,食到到啲冰感,偏甜少少,份量都夠配三粒Oreo食🍨芒果之夢沙冰🥭(+$16) 7/10好大杯!寫住由芒果同梨組成,但主要都係飲到芒果味,整體都係有少少偏甜,但又唔死甜或者假甜。而且仲會飲到啲生果肉,感覺幾真材實料,唔錯👍🏻Extra Comment🖍•見Menu上蛋糕都係24蚊左右,同埋有好特別嘅雪糕筒型薯蓉,啱哂打卡📸•店鋪座位唔算多,只有約10至12個左右,見佢有寫繁忙時間限食一個鐘,大家自行留意🕰
雲蝶

芒果之夢沙冰
招牌炸Oreo伴雲呢嗱雪糕
芒果之夢沙冰
2022-03-28 302 瀏覽
下午1:00左右到達餐廳,環境比較細小,佢有分戶外及室內位置,如果天氣唔熱,戶外都係個唔錯嘅位,餐廳裡面尚算舒適,但位唔多,如果比較多人一齊食野就未必能夠黎呢間,另外始終午飯時間比較繁忙,等餐時間較長,如果要食快餐嘅朋友要諗諗喇。當日我叫咗一份雞扒沙律,雞扒份量唔算大、味道係ok嘅,沙律菜亦夠新鮮,比較大食嘅朋友可能會唔夠飽,飲品我叫了一杯凍lattle,對咖啡有啲要求嘅我就覺得一般,唔夠香及滑,希望下次黎會有改善。
2022-03-14
2022-03-24 349 瀏覽
雲蝶 (大圍)外賣支持黃店💛💛煙三文魚忌廉意粉$58意粉煮到岩岩好,再加埋濃濃cream,好好食💛💛煙三文魚份量足😋😋油脂平均👍👍卡邦尼意粉$55入面有好多煙肉碎,好足料🥰🥰蛋黃芝士汁好creamy 😆😆黑啤雞翼五件$32雞翼肉質滑嫩😘😘加埋黑啤口味,正👍👍Cheesecake+$12🍰芝士蛋糕都ok,$12抵食,可以過吓口癮😚😚地址:大圍田心街20號雲疊花園商場地下16B號舖整體評分:5/5味道:5/5抵食:5/5
雲蝶 (大圍)

外賣支持黃店💛💛

煙三文魚忌廉意粉$58

卡邦尼意粉$55
入面有好多煙肉碎,好足料🥰🥰蛋黃芝士汁好creamy 😆😆

黑啤雞翼五件$32
雞翼肉質滑嫩😘😘加埋黑啤口味,正👍👍

Cheesecake+$12🍰
芝士蛋糕都ok,$12抵食,可以過吓口癮😚😚

地址:大圍田心街20號雲疊花園商場地下16B號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
抵食:5/5
外賣自取
2022-03-19 186 瀏覽
上次之後,疫情嚴重下冇乜出去食好西,今日忍唔住噃食個下午茶!Ceasor salad 清新,有好大盒醬,面包粒又脆,釀雞翼好正,入面係芝士,磨菇,味道好出,雞翼本身又炸得脆,可口!叫下午茶可以半價叫野飲,於是我揀左上次好飲既冰🍑茶encore .咁有食物水準嘅小店唔多,值得支持💪🏻唯一意見,我覺得佢哋如果客人堂食,用可循環再用歺具會環保啲,因為呢個地球已經因為疫症而多左好多垃圾了!繼續努力💪🏻💪🏻💪🏻

Ceasor salad 清新,有好大盒醬,面包粒又脆,

咁有食物水準嘅小店唔多,值得支持💪🏻

Ceasor  salad    雞翼+  冰桃茶
Ceasor  salad    雞翼+  冰桃茶
2021-07-27 1906 瀏覽
價錢平民化但食物質素高質好味😋性價比高👑店舖門面裝修得好靚✨啱晒打咭📸喺度食嘢感覺好舒服,清新☘️店主店員好nice 好有禮貌富人情味😊仲好鐘意小動物petfriendly🐶我帶住小狗去當日好悶熱🌞店主主動比我同小狗坐室內有冷氣☺️好窩心感動❤️店員仲主動請我隻小狗食餅餅💕店內不算大,坐bar枱型式⭐️👀見大多數人以外賣為主多堂食比較適合一至兩位朋友去食👭👫有心💛💛💛💛💛💛💛💛小店💕非常值得支持
價錢平民化但食物質素高質好味😋
性價比高👑
店舖門面裝修得好靚✨
啱晒打咭📸
喺度食嘢感覺好舒服,清新☘️

店主店員好nice 好有禮貌富人情味😊
仲好鐘意小動物petfriendly🐶
我帶住小狗去當日好悶熱🌞
店主主動比我同小狗坐室內有冷氣☺️
好窩心感動❤️
店員仲主動請我隻小狗食餅餅💕
店內不算大,坐bar枱型式⭐️
👀見大多數人以外賣為主多
堂食比較適合一至兩位朋友去食👭👫

有心💛💛💛💛💛💛💛💛小店💕
非常值得支持

凍Latte好好飲,同價錢比起出面舖頭大杯好多🥰,炸魚薯條都好味😋
Cheesecake原味!原先以為原價30幾蚊,原來有得跟餐比$12超抵✨而且好好味😋,但無消化餅餅底,鐘意食餅底朋友要注意,但我覺得都好好味😋