難得黎到屯門 緊係要去試下屯門名物—雲川📍雲川有好多款湯底可以揀🤤除左有酸辣湯🌶仲有豬骨湯🐷鮮魚湯🐟同麻辣湯選擇鐘意食酸辣米線嘅我 諗都唔洗諗緊係揀酸辣湯我仲嗌左呢度出名嘅豬頸肉🔥🍜豬頸肉酸辣米線(微辣)$43 🥤凍華田+$3❤️米線煙韌 硬度適中 唔會太過淋🐷豬頸肉煎得好香脆 每一條豬頸肉都爽口彈牙🌟湯底唔會太咸 本身都擔心嗌微辣會唔夠惹味 但湯底夠曬香濃 而且帶有酸酸甜甜嘅酸菜味 就算係嗌微辣都唔會影響個味道💕好味指數👅: 9/10推薦指數👍🏻: 10/10
難得黎到屯門 緊係要去試下屯門名物—雲川📍

推薦指數👍🏻: 10/10

2022-06-23
  • 酸辣豬頸肉小鍋米線
2022-06-26 110 瀏覽
相信今次介紹呢間位於屯門嘅米線店應該好多人都有食過,就係「雲川燒」啦。作為屯門名物,喺店舖出邊已經聞到好香。我同朋友各自叫咗一碗米線,再加左一份手撕雞。我叫咗燒豬頸肉豬骨湯紅薯粉。佢哋嘅豬頸肉係切絲,唔係一塊塊嘅,食起上嚟真係好方便,口感煙韌彈牙,而且醃得好夠味,真係一定要試。朋友叫嘅係香茅豬扒魚湯紅薯粉。同朋友交換咗啲豬扒嚟試,咬落去肉質鮮嫩,完全冇痴牙。魚湯夠曬清甜,如果唔鍾意太重口味嘅話可以試下呢度嘅魚湯。紅薯粉方面,佢哋煮得啱啱好,保留到紅薯粉嘅煙煙韌韌,但係又唔會好似咬極都唔斷嗰啲橡筋咁,食得太多米線嘅話真係要試吓食紅薯粉。手撕雞方面,份量以小食嚟講都幾足料,本身已經用少少麻油撈勻咗,灑埋黑白芝麻,已經好夠香,再點埋麻醬,就更加夠味。大家有機會去屯門一定要嚟呢間雲川燒,性價比極高,大推。

大家有機會去屯門一定要嚟呢間雲川燒,性價比極高,大推。
2022-06-23 101 瀏覽
訓訓下教突然紮醒,個心突然好想食米線於事唔理三七二十一,沖左落去食米線!紅橋米線舖越開越多,數落都4,5間,在眾多米線舖中,決定選擇呢間!因為乜野時間都好,入面都係咁多人!入到去有卡位坐已經好幸運了!叫左酸中辣米線 羅白 腩肉!凍奶茶!羅白 煮得岩岩好,夠淋,好甜腩肉 比以前有改善,肥瘦七三比例好完美 仲要冇軟骨,肉夠淋,超好食米線 夠牙,爽口可惜份量太少最後到碗湯,湯先係呢碗野既靈魂夠酸夠辣,佢果種辣唔係辣到要飲野解辣既辣係一路飲,唔想停,直到飲完為止!當然 一路飲 個頭就一路出汗,好過癮!食食下途中,有一位學生妹搭枱食米線!感覺好似情侶般用餐,感覺好得意有左呢位學生妹,侍應就唔會叫我掉枱啦最後就係杯凍奶茶,其實可以唔叫,但加3蚊,冇理由唔飲既味道一般,夠奶味!下次會叫凍檸茶下午茶總數51蚊,滿足到我心癮就足夠唯一敗筆既地方就係食完都唔飽肚....返去繼續訓教了,下次心癮起會再食過
訓訓下教突然紮醒,個心突然好想食米線
於事唔理三七二十一,沖左落去食米線!

紅橋米線舖越開越多,數落都4,5間,
在眾多米線舖中,決定選擇呢間!

因為乜野時間都好,入面都係咁多人!
入到去有卡位坐已經好幸運了!

叫左酸中辣米線 羅白 腩肉!凍奶茶!

羅白 煮得岩岩好,夠淋,好甜

腩肉 比以前有改善,肥瘦七三比例好完美
仲要冇軟骨,肉夠淋,超好食

米線 夠牙,爽口
可惜份量太少

最後到碗湯,湯先係呢碗野既靈魂
夠酸夠辣,佢果種辣唔係辣到要飲野解辣既辣
係一路飲,唔想停,直到飲完為止!

當然 一路飲 個頭就一路出汗,好過癮!

食食下途中,有一位學生妹搭枱食米線!
感覺好似情侶般用餐,感覺好得意

有左呢位學生妹,侍應就唔會叫我掉枱啦

最後就係杯凍奶茶,其實可以唔叫,
但加3蚊,冇理由唔飲既

味道一般,夠奶味!
下次會叫凍檸茶

下午茶總數51蚊,滿足到我心癮就足夠
唯一敗筆既地方就係食完都唔飽肚....

返去繼續訓教了,下次心癮起會再食過

______________________________🦁🍵𝕄𝕚𝕤𝕤 𝕃𝕚𝕠𝕟𝕟 評分🍃:7.7/10豬頸肉麻辣米線🫶🏻🫶🏻🫶🏻麻辣湯底好夠味,仲有肉碎粒,同芽菜等等配料,豬頸肉好好味,又唔會話好肥好膩,切成薄條,份量勁多,性價比好高,又平又大碗👍🏻唔怪之得每個時段都坐滿哂人😱香茅豬扒酸辣紅薯粉🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻酸辣湯底仲正,酸得黎又有辣,又唔會過酸,紅薯粉煮得啱啱好!豬扒都好厚又好味😋韮菜豬肉炸雲吞🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻好味,熱辣辣放入口,仲有肉汁,不過皮就厚左少少,配埋甜辣醬,勁好味回頭率:80% 平民味食,又平又好食,大約$45有埋餐飲,唔使成日都食連鎖米線店,呢間勁好食!📍 屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖______________________________

🦁🍵𝕄𝕚𝕤𝕤 𝕃𝕚𝕠𝕟𝕟 評分🍃:7.7/10

豬頸肉麻辣米線🫶🏻🫶🏻🫶🏻

香茅豬扒酸辣紅薯粉🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

韮菜豬肉炸雲吞🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

📍 屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖
  • 豬頸肉酸辣米線
  • 韮茶豬肉炸雲吞
2022-06-17 77 瀏覽
好多住喺屯門嘅朋友月都推介呢間屯門嘅名物米線🍜上次就試咗佢哋嘅腩肉魚腐酸辣米線!個湯底真係好正好濃郁 酸酸辣辣 再加埋少少炸醬 好惹味😋呢度嘅米線份量好多 配料都好多 腩肉超入味 而且唔會好肥!
2022-06-15 92 瀏覽
我喺社交平台度見到嘅食過之後真係差唔多每個禮拜六日都會去食好食到不得了我嗌咗豬頸肉同豬腸如果大食嘅時候會帶埋豬扒一定必須要嗌個湯底好飲又唔會口乾豬頸肉醃得好好食豬腸夠大夠夠多豬扒好鬆軟好好食
我喺社交平台度見到嘅
豬頸肉醃得好好食
豬腸夠大夠夠多
豬扒好鬆軟好好食
2022-05-23 260 瀏覽
📍 📍 雲川 米線.紅薯粉 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖平時好小入屯門,唔知有咩好食,我問朋友屯門有乜好食,佢同我講呢間雲川係屯門必食。佢有唔同既湯底同麵,每款配一餸41蚊,加餸每款餸10蚊,送熱飲,轉凍飲就加3蚊。👉 香茅豬扒,螺旋藻,麻辣湯小鍋米線(中辣)💰51😋😋😋😋/5幼身豬頸肉炭燒過、肥瘦適中,好爽口,加上豬頸肉的質感好嫩,又多汁,我覺得個豬頸肉比豬扒出色,必叫呀!👉 脆皮炸大腸 💰32😋😋😋/5份量好足,好似食極都食唔完咁🤣🤣係即叫即炸完即炸,所以一食係熱辣辣架!外脆內軟,洗得都乾淨無異味,好有咬口煙韌韌。回頭:yes 為左個豬頸肉會想再食,同埋朋友話之前個麻辣湯係好食好多個日失色左,會想試埋其他湯底同埋俾多次機會個麻辣湯#kermit食在屯門

📍 📍 雲川 米線.紅薯粉 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖

👉 香茅豬扒,螺旋藻,麻辣湯小鍋米線(中辣)
💰51
😋😋😋😋/5

👉 脆皮炸大腸
💰32
😋😋😋/5

#kermit食在屯門
2022-05-17 261 瀏覽
[屯門雲川米線🍜]-話說之前朋友特登約人去屯門食米線我心諗:咩米線咁巴閉呀🧐要特登去屯門食之後就同男朋友諗住一尋究竟🤪結果我哋都變咗特登去屯門食米線嘅人😂😂-😋豬骨湯香茅豬扒米線 包飲品 $42豬骨湯有啲辣肉碎🤪但唔算太辣唔食辣嘅我都食到🤣亦都可以按喜好嗌小辣中辣同大辣🌶個湯底好香😋有大量芽菜豬扒好香香茅味🫢令人食過返尋味!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋豬骨湯豬頸肉紅薯粉 包飲品 $43豬頸肉切成條 食落好方便醃得幾入味 食落幾香口份量都幾多😝推介推介!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋脆皮豬大腸🐷$32呢個真係邪惡嘅美味外皮炸得好脆再點埋甜酸醬😎真係好好食😋好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-📍💸人均消費:$60
[屯門雲川米線🍜]

唔食辣嘅我都食到🤣
亦都可以按喜好嗌小辣中辣同大辣🌶
個湯底好香😋有大量芽菜
豬扒好香香茅味🫢
令人食過返尋味!

豬骨湯豬頸肉紅薯粉

😋豬骨湯豬頸肉紅薯粉 包飲品 $43
豬頸肉切成條 食落好方便
醃得幾入味 食落幾香口
份量都幾多😝推介推介!

😋脆皮豬大腸🐷$32

豬骨湯香茅豬扒米線
豬骨湯豬頸肉紅薯粉
  • 豬頸肉紅薯粉
2022-05-17 130 瀏覽
遠近馳名屯門名物😂好彩早少少去食,如果唔係又大排長龍!🍜豬頸肉小鍋米線幼身豬頸肉猶似經炭燒處理、脆口而且肥瘦適中;加上湯底包括韭菜、肉碎、酸菜及芽菜等配料,微微酸辣、層次豐富。
遠近馳名屯門名物😂
好彩早少少去食,如果唔係又大排長龍!
🍜豬頸肉小鍋米線
5間雲川分店都係屯門 港島人表示唔長征都唔得🥲超鐘意米線嘅小編長征入去食都無失望嘅~但就無想像中咁驚豔!麻辣可以再濃啲就更好🫶🏻不過鐘意湯底飲完都唔渴喉,無咩味精感✨同埋豬頸肉微微燒過都好脆 值得叫🐽.① 小鍋米線套餐配麻辣湯 ($41+$10)// 小鍋米線係小編去親米線店必點嘅😚一個套餐會包一款餸,要加$10先多一款餸係偏貴嘅🥹但係山長水遠入到去就叫咗2款餸~豬頸肉&花枝丸!勁多人都推薦豬頸肉🐽 微微燒過帶微脆好惹味✨不過花枝丸就好失望🥺煮得太腍印以唔太好食⋯至於湯底都唔錯,鹹度啱啱好重點係無咩味精感,飲完都唔會好口渴👅//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 紅薯粉套餐配麻辣湯 ($41+$10)// 紅薯粉配韭菜雲吞同豬頸肉,韭菜雲吞大大粒爆曬餡🥟🥢韭菜餡好香,混合肉碎惹味!值得叫嚟試💛//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘.🍜雲川 米線.紅薯粉 (屯門)屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖#aiiifoodie#aiiifoodie_tuenmun #aiiifoodie_屯門
① 小鍋米線套餐配麻辣湯 ($41+$10)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
小鍋米線套餐配麻辣湯
豬頸肉

② 紅薯粉套餐配麻辣湯 ($41+$10)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
雲吞
花枝丸

🍜雲川 米線.紅薯粉 (屯門)
屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖

#aiiifoodie
小鍋米線套餐配麻辣湯
豬頸肉
雲吞
  • 酸辣豬頸肉小鍋米線
2022-04-29 121 瀏覽
相信屯門牛一定食過🐂有啲朋友入嚟探牛牛,都會話去雲川食米線🤣🔸香茅豬扒/豬頸肉米線 包熱飲$42 豬扒同豬頸肉係佢地最出名嘅米線😻湯底味道同埋豬扒/豬頸肉非常不錯,因為冇臭豬味(好長氣,次次食豬都講一次)🙈普遍我會叫酸辣多酸少辣🤤因為Fatta超愛酸嘢另外我好少會加餸,加一個餸要$10…慳家嘅我表示唔捨得😂而且飲汽水都只喺加3蚊咋!食啲唔健康嘅食品,要配返啲唔健康嘅飲品😂😂😂😎每個人口味都唔同,以上言論只供參考

豬扒米線

🔸香茅豬扒/豬頸肉米線 包熱飲$42

普遍我會叫酸辣多酸少辣🤤因為Fatta超愛酸嘢
另外我好少會加餸,加一個餸要$10…慳家嘅我表示唔捨得😂

😎每個人口味都唔同,以上言論只供參考
豬扒米線
2022-04-16 134 瀏覽
幫襯左好多次呢間雲川,每次食完都好滿足,對於酸辣湯情有獨鍾,食完唔口渴又十分滋味❤️紅薯粉彈牙唔會淋過頭,叫餸最抵食係豬頸肉,份量多,剪開幼條好易咬。另一款餸叫左蘿蔔,蘿蔔無渣唔苦係最最最重要‼️不過酸菜份量唔多,如果可以多啲就更好。食食下先記得影相😂😂😂😂加幾蚊叫左杯凍檸茶茶香,食食下辣飲幾啖凍檸茶係正既,晚餐時間一早打黎外賣自取係明智,唔洗等就有得拎,如果即叫即整,之前試過要等10分鐘。下次再食過,今次無叫到炸墨魚餅,上次食好好味😋,留返下次。
另一款餸叫左蘿蔔,蘿蔔無渣唔苦係最最最重要‼️
不過酸菜份量唔多,如果可以多啲就更好。
食食下先記得影相😂😂😂😂

加幾蚊叫左杯凍檸茶
下次再食過,今次無叫到炸墨魚餅,上次食好好味😋,留返下次。
外賣自取
2022-04-05 3336 瀏覽
我和老公在屯門景峰嚐試過幾間米線店之後,今天終於來到這間店舖最大,人流最多的米線餐廳吃午餐,最後果然不負眾望,這間餐廳的食物質素充滿著濃濃的驚喜,怪不得每天都這麼多人排隊No.1【豬頸肉紅薯粉】$43豬頸肉的質感十分柔軟嫩滑,鮮美多汁,每一口都充滿著淡淡的豬肉氣息,至於紅薯粉煙韌彈牙之餘,同時更完美滲透了豬骨湯的精華,咸咸的,香香的,咸香四溢,滋味非常,我們都吃得津津有味,不亦樂乎No.2【豬扒熱伴紅薯粉】$42由於豬扒的烹調時間太長,導致肉質不單止變得相當粗糙,同時更缺乏任何肉汁,口感乾巴巴的,幸好熱伴的調味相當出色,令到每一條紅薯粉都有滋有味,五味俱全,讓人垂涎欲滴,回味無窮No.3【脆皮豬大腸】$32由於油炸過的關係,所以外皮十分香脆可口,而內裡的質感則煙煙韌韌,而且沒有任何異味,連平時不喜歡吃大腸的我都對它改觀No.4【腐皮蝦卷】$26腐皮卷比較細條之餘,外皮亦有點厚,同時味道亦沒有什麼特別,並不太抵吃No.5【豆漿和凍檸茶】$5 & $3雖然豆漿指定了甜度,不過味道卻不會太甜膩,可惜檸檬的質素只是一般而已,令到檸茶有些苦澀味價錢方面,豬頸肉紅薯粉 $43,豬扒熱伴紅薯粉 $4

豬頸肉紅薯粉&豬扒熱伴紅薯粉&脆皮豬大腸&腐皮蝦卷

腐皮蝦卷
No.5【豆漿和凍檸茶】$5 & $3
豆漿

凍檸茶
價錢方面,豬頸肉紅薯粉 $43,豬扒熱伴紅薯粉 $42,脆皮豬大腸 $32,腐皮蝦卷 $26,豆漿 $5,凍檸茶 $3,餐廳不用加一服務費,最後兩人總共 $151

總結來說,這間餐廳的食物質素是屯門景峰眾多米線店中最出色,亦是環境最好的一間,而且價錢亦不會太昂貴,非常值得大家一試
2022-03-12
$75.5 (午餐)
豬頸肉紅薯粉&豬扒熱伴紅薯粉&脆皮豬大腸&腐皮蝦卷
豆漿
2022-03-18 253 瀏覽
人哋介紹嚟呢度食米線而我自己就中意食薯粉食過呢到既薯粉同米線,都係覺得個湯底襯薯粉多啲麻辣同埋酸辣都食過,都好好食!!咁多個餸入面 我就認為個腐皮蝦卷好好食另外炸韭菜雲吞都好出色呀! 韭菜餃既fans表示好滿意👍🏻外賣拎到返屋企大概15分鐘左右 都無淋到 脆卜卜 每次食都必叫!!今次叫個炸大腸返到去就唔脆了 下次唯有試下堂食睇下會唔會好食啲外賣打去叫左先就快啲有 如果夜晚外賣即場叫大概等15分鐘啦住附近值得一試
人哋介紹嚟呢度食米線
而我自己就中意食薯粉

食過呢到既薯粉同米線,都係覺得個湯底襯薯粉多啲
麻辣同埋酸辣都食過,都好好食!!
咁多個餸入面 我就認為個腐皮蝦卷好好食
另外炸韭菜雲吞都好出色呀!
韭菜餃既fans表示好滿意👍🏻
今次叫個炸大腸返到去就唔脆了
下次唯有試下堂食睇下會唔會好食啲
外賣打去叫左先就快啲有
如果夜晚外賣即場叫大概等15分鐘啦
住附近值得一試
2022-03-15
15 分鐘 (外賣自取)
  • 炸韭菜雲吞
2022-03-12 223 瀏覽
雲川燒 -酸辣豬頸肉小鍋米線 對上一次食已經係9年前 啲豬頸肉都係一如既往咁好食 切得好幼 而且好惹味 有陣沙嗲味 個湯底好正 個味平衡得好好 酸得黎唔會好over😚 同埋好大份 好抵食 算係全港數一數二既酸辣米線🥳-熱拌香茅豬扒紅薯粉 100分 無論係點餸定個味都非常出色 個香茅豬排一啲都唔韌 而個湯底亦非常夠味 紅薯粉亦十分有咬口 但唔會話咬唔開 令人會不斷咁想食😋-酥炸香辣單骨雞翼 一般 冇乜特別 當過下口癮😗-總結:全港第一既雲南米線😋
雲川燒
酸辣豬頸肉小鍋米線