2023-12-11 698 瀏覽
今次同朋友食呢間隨變火鍋,位於銅鑼灣登龍街v point大廈裏面,喺銅鑼灣鬧市真係有唔少幾好嘅火鍋,今次呢間都走高檔路線,環境寬敞,每張枱之間相隔有啲距離,有啲私隱。餐廳有唔少嘅乾鍋,係主打嚟嘅。佢係乾鍋配雞煲,當然仲有其他選擇,例如配龍蝦、蠔、翅、海蝦、田雞等等,出邊比較少食。不過,今次我哋點左傳統嘅雞煲。雞煲有唔同嘅辣度選擇,而且有半隻雞同一隻雞之選。我哋點咗一隻雞,因為價錢唔係相差好多。牛魔王拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)本身餐廳牛嘅款式幾多,有日本A4和牛、特級本地新鮮牛肉、安格斯肥牛、牛頸脊、牛胸爽、牛脷片、鮮牛肉等等,但我同朋友點左牛魔王拼盤。個拼盤一共有六款牛,賣相好吸引,因為佢將啲牛捲到好似一朵朵花咁,再加埋個木架載着,同埋啲菜,五顏六色咁。份量都幾大,預兩個人食比較合適。四寶丸拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)第二款我哋點咗丸類。餐廳太類有墨魚滑、黑松露蝦丸、墨魚丸、黑松露餃、雲吞,牛筋丸、貢丸等等。但係我哋點咗四寶丸拼盤。四寶丸拼盤一共有四類丸,一共八粒,爽口彈牙,到肉嘅鮮味,價錢$100以內。熊啤啤檸樂(⭐⭐⭐⭐💢)特別要介紹呢個特色嘅熊啤啤檸樂。佢個冰係一隻啤啤嚟嘅,好有特色,可以用嚟打卡
不過,今次我哋點左傳統嘅雞煲雞煲有唔同嘅辣度選擇,而且有半隻雞同一隻雞之選。我哋點咗一隻雞,因為價錢唔係相差好多。
雞煲
牛魔王拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)
牛魔王拼盤
四寶丸拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)
四寶丸
熊啤啤檸樂(⭐⭐⭐⭐💢)
特別要介紹呢個特色嘅熊啤啤檸樂。佢個冰係一隻啤啤嚟嘅,好有特色,可以用嚟打卡。
檸樂
雖然今次冇咩機會叫海鮮類,但係下次有機會都想試吓佢啲即食嘅海鮮。

整體而言食咗$1000左右,其中牛拼盤價錢方面大概$500左右。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
隨變火鍋 銅鑼灣登龍街18號V Point 23樓

推介菜式:牛魔王拼盤,四寶丸拼盤
👍🏻環境舒適
👍🏻地點方便
👍🏻款式繁多
雞煲
四寶丸
檸樂
銅鑼灣登龍街一向係餐廳集中地,我同朋友揀咗呢間樓上火鍋店, 一入去就係全開放式座位,冇任何遮擋下無論坐邊都可以見到窗外夜景!剛好放工時間過嚟六點半唔多人可以直入,之後陸陸續續見到圍枱、vip房已經坐滿。員工好主動介紹餐廳牌上嘅食物,有招牌乾鍋/火鍋/雞煲/燒物/小食,最後我哋決定打邊爐,揀咗原味雞湯湯底(半隻),之後再叫其他配料!湯底加入雞件同洋蔥令到個湯好濃郁,好飲!雞件新鮮滑身,份量足,兩個女仔岩岩好!未開始打邊爐先叫兩款燒物,可以自選辣度😋✨️蒜蓉燒扇貝 簡單用蒜蓉米粉已經可以帶出扇貝既鮮味!✨️鵪鶉蛋(微辣)燒過依然保持軟嫰口感,灑上辣粉增添惹味!火鍋配料到喇😃✨️頂級手切牛頸脊(小)雪花紋細緻且均勻,食落有嚼口,肉味濃😍✨️鱸魚片平時食酸菜魚就食得多,打邊爐食都係第一次,無論滾幾耐魚肉都係非常之嫰滑,口感超好👍 鍾意魚肉滑捋捋既人必選~✨️招牌手打蟹籽墨魚滑墨魚滑爽滑彈牙,當食到蟹籽時會有爆脆感~✨️油麥菜食肉同時都要食啲菜!特別油麥菜維生素C含量高,非常有益!呢個龍蝦餐勁多野食好吸引,員工話雖然寫住二位用但係可以四個人食,下次朋友飯局可以諗諗佢🤭
銅鑼灣登龍街一向係餐廳集中地,
我同朋友揀咗呢間樓上火鍋店,
一入去就係全開放式座位,
冇任何遮擋下無論坐邊都可以見到窗外夜景!
剛好放工時間過嚟六點半唔多人可以直入,
之後陸陸續續見到圍枱、vip房已經坐滿。

員工好主動介紹餐廳牌上嘅食物,
有招牌乾鍋/火鍋雞煲/燒物/小食,
最後我哋決定打邊爐,
揀咗原味雞湯湯底(半隻),之後再叫其他配料!
湯底加入雞件同洋蔥令到個湯好濃郁,好飲!
雞件新鮮滑身,份量足,兩個女仔岩岩好!

未開始打邊爐先叫兩款燒物,可以自選辣度😋

✨️蒜蓉燒扇貝
簡單用蒜蓉米粉已經可以帶出扇貝既鮮味!

✨️鵪鶉蛋(微辣)
燒過依然保持軟嫰口感,灑上辣粉增添惹味!

火鍋配料到喇😃

✨️頂級手切牛頸脊(小)
雪花紋細緻且均勻,食落有嚼口,肉味濃😍

✨️鱸魚片

✨️招牌手打蟹籽墨魚滑
墨魚滑爽滑彈牙,當食到蟹籽時會有爆脆感~

✨️油麥菜
食肉同時都要食啲菜!特別油麥菜維生素C含量高,非常有益!

2023-11-14
3天前 0 瀏覽
好好味好夠味啲嘢超好食海景好正,環境好好好鍾意食,下次會再嚟,環境超正超鍾意好愛呢度銅鑼灣食飯一流一定會再嚟啊,啲油都好新鮮,食雞煲一流,仲有熊仔冰,可以再encore!
幫襯多年,真心推薦! 兩個人食半隻雞岩岩好~ 但叫一隻都係差幾廿蚊,胃口大d 可以叫一隻!講多無謂,睇相就知食材新鮮,味道正😎 次次黎親都要食美國桶蠔,又肥美又大隻,唔腥臭!脆魚腩都唔可以錯過!好新鮮,平時唔食魚嘅老公都讚!👍🏻牛都唔少得,花紋好靚~有膏鵝腸無污糟野,又乾淨又爽脆!年糕蘿白蟹柳正常發揮~!另外不得不讚就係呢度服務態度好好,又會見你碟仔有骨主動換碟~ 食到咁上下主動加湯~總知次次黎親都無失望,無論午市晚市都照顧周到~ 呢個亦都係我多次回頭嘅原因之一!
幫襯多年,真心推薦!

講多無謂,睇相就知食材新鮮,味道正😎

次次黎親都要食美國桶蠔,又肥美又大隻,唔腥臭!

脆魚腩都唔可以錯過!好新鮮,平時唔食魚嘅老公都讚!👍🏻
脆魚腩

牛都唔少得,花紋好靚~

有膏鵝腸無污糟野,又乾淨又爽脆!

年糕蘿白蟹柳正常發揮~!

5天前
脆魚腩
  • 新鮮有膏鵝腸
  • 凍檸茶
5天前 0 瀏覽
原来飲清水也要每人收$20,菜單也不見有此收費,另外也有加一,收費太多了,環境也很燥,叫飯和飲品,也要多次提示,服務一般,加水也是要叫,服務一般,食物也一般,不太特別
2024-05-09
生日
2024-05-06 0 瀏覽
大盤嘅酸菜魚,酸菜份量好足,而且魚肉好鮮嫩。湯底嘅酸辣味好正,唔會太辣,啱晒我呢啲唔食得辣嘅人。我哋就咁食魚肉同酸菜已經好好味,仲可以加埋其他配料,例如豆腐、金菇、肉丸等等。火鍋配料嘅選擇都幾多,有蔬菜、肉類、海鮮等等。我哋叫咗一碟豆腐、一碟金菇同埋一碟牛肉。豆腐好滑,金菇好吸湯,牛肉好嫩。

2024-04-04
  • 酸菜魚
2024-05-01 0 瀏覽
今天放假第一天,我们肯定还是首选铜锣湾随变火锅 ,因为8点钟可以看到维港烟花,边吃火锅,边欣赏烟花这是什么感觉?爽。今天几个人点了1只鸡的,哇,一开锅足料,感觉一个人煲就已经饱了。点了象拔蚌,鲜甜新鲜不用说,摆盘也漂亮。烤牛舌各个大,很实惠。烤鸡皮也是最爱。手切牛肉很有牛肉味,几秒就好,非常嫩。羊肉卷也比其他家厚,主打一个值。还有安格斯牛,偏肥牛感觉。总之3份肉,95分。鱼子虾滑推荐给大家,一入口便知道就是现做 ,虾肉紧实。台湾果冻鸭血不用说。说实话那么多年,依然最爱这家。环境服务都过关
说实话那么多年,依然最爱这家。环境服务都过关
2024-04-19 4 瀏覽
火锅永远都是选:隨變火鍋。今次的羊肉串深受好評。很像小時候老家的味道。吃過隨變火鍋的象拔棒其他的就很難入口,他家的象拔棒非常新鮮。很新鮮,也很甜,這個新鮮度真是決絕子。竹笙是火鍋中的最愛,喜歡麻辣的人怎可能不點。他家的竹笙比其他火鍋店的要肥很多。一看老闆在採購上嚴格要求。最後兩瓶茅台下肚,大家都很開心。吃飽喝足,下次再來。走的時候看到店內陳列很多茅台,好傢伙,聽店員說都是老闆喝的, 真是嘆為觀止。厲害
火锅永远都是选:隨變火鍋
2024-04-19
  • 象拔棒刺身
  • 內蒙羊肉串
2023-12-27 32 瀏覽
今天叫了外賣回家聖誕節大餐。原來外賣一點都不失去水準。辣的夠味,全家人吃得一口不剩。還暖心的配了煤氣。牛肉的花花非常應景。肉色鮮美。每個外賣包裝整齊。謝謝隨變讓我們飽餐一頓。銅鑼灣隨變火鍋,這麼多年,水準保持,服務到位。真是在香港難得的。也是我們最愛的火鍋之一。沒有第二。也推介愛吃辣的朋友。他們的辣椒是新鮮的,所以特別夠味。不要點大辣,中辣一般就很厲害……哈哈哈哈哈我們點了中辣,煮了隨變粉,真的很好味。鴨血也是台灣果凍鴨血。絕絕子
每個外賣包裝整齊。謝謝隨變讓我們飽餐一頓。

外賣自取
  • 台灣鴨血
  • 隨變粉
  • 美國安格斯肥牛(小)
2023-12-16 50 瀏覽
很久沒回來香港於是幾個老友決定雞煲+打邊爐。隨變的雞煲真係好好食,雞走過油所以雞皮好彈牙。打邊爐我地決定龍蝦套餐,食物非常新鮮,尤其係田雞,真係仲識郁⋯⋯但係最讓我地驚喜嘅係一個叫Peter的侍應叔叔,熱情高效率細心,比起同場以及我地都更有正能量,我覺得呢個就係香港人最好的代表,永遠努力生活。

2023-12-16
2023-12-11 68 瀏覽
位於地鐵站附近一間樓上鋪餐廳,位置很便利!餐廳環境真的很舒適,可以看到外面交通和海的景色。雞鍋是我的最愛,那種味道被調味得剛好,份量也是很足夠,吃完我已經接近四成飽。選了蕃茄湯底,肥牛真是高品質,吃得出那種入口即溶和細綿軟滑的肉質。還是第一次有這一種跟平常吃火鍋不一樣的感覺呢!真的撐飽肚子了,來一兩碟小吃。分別是燒金針菇和叫作「一夜情」的小吃。真的很驚喜,沒想到是用了牛油來配搭的金針菇。吃起來特別美味。「一夜情」是雞中翼夾著芝士腸,真的覺得廚師廚藝了得,芝士腸的白汁和雞中翼的味道真的十分配搭。最後店員送了兩個雲呢拿口味雪米糍作結,真的是很豐富的一頓午餐。

2023-12-03 50 瀏覽
朋友推介樓上雞煲火鍋,環境舒適開揚,先吃雞煲串燒再加點火鍋食材,款式繁多。麻辣雞煲🌟雞肉炒香過,肉質保持鮮嫩多汁,湯底麻香,乾蔥等料頭又足,辣度選了微辣,惹味又過癮。紐西蘭羊卷肉🌟羊味濃厚不羶,吸滿麻辣湯十分香口,十分扺食。西班牙黑豚肉肥瘦均勻,脂肪帶油香,紋路清晰,幾乎一淥即熟的厚度,肉質軟淋帶香味,滿足。四寶丸拼盤驚喜之選,有誠意的招牌手打丸齊集,松露蝦丸和芝士墨魚丸蝦味和墨魚味,新鮮又突出。孜然牛肉串燒同集團有主打串燒的餐廳,所以小試牛刀來一串牛肉。調味粉不會重手蓋過肉香,油香牛味濃,香口滋味。凍檸茶濃味的雞煲和火鍋,鮮檸檬茶就是一絕。服務周到的一家新式火鍋店,一邊欣賞夜景一邊聚會,輕鬆愉快晚上🌟

麻辣雞煲🌟

紐西蘭羊卷肉🌟
羊味濃厚不羶,吸滿麻辣湯十分香口,十分扺食。

西班牙黑豚肉

四寶丸拼盤

孜然牛肉串燒

凍檸茶
濃味的雞煲火鍋,鮮檸檬茶就是一絕。服務周到的一家新式火鍋店,一邊欣賞夜景一邊聚會,輕鬆愉快晚上🌟
  • 四寶丸拼盤
2023-12-03 39 瀏覽
好耐都冇食火鍋,趁着天氣有啲涼就去左銅鑼灣隨變火鍋,暖暖的最啱這個天氣食。平時火鍋多數食濕鍋,乾鍋比較少食,隨孌招牌乾鍋都有幾款選擇,今次我就食咗乾鍋醬汁雞$278,醬汁雞好香,揀咗微辣,醬汁果然好特別好好味😋 除咗雞之外仲有好多蔬菜洋蔥,吸了醬汁的精華非常惹味。乾鍋包一個自選湯底,揀咗雜菌湯底,裏面有好多菇,個湯又清清地,仲有淮山。乾鍋特別之處,是分開兩個鍋,所以湯底與醬汁雞可以是完全不同口味,而且不會覺得很油膩。如果食得辣的話,選擇都好多,有麻辣湯底、香辣湯底、饞咀湯底、酸菜湯底,全部湯底都可以選擇微小中大辣。乾鍋除咗雞之外,仲有龍蝦、蠔、龍躉背翅、海蝦,最特別的就是田雞,而且是即劏,田雞而家真係唔係周圍有得食。特別一提呢度食火鍋仲有海景,望着藍天白雲,食飯都特別開心,環境非常乾淨舒服。

2023-12-01 49 瀏覽
跟朋友在銅鑼灣聚餐,原來登龍街附近多了很多新的食肆,隨機選了這間隨變火鍋試試,名稱很特別就看看怎樣隨變。入座後,侍應叔叔好熱情介紹,原來隨變的意思就是食完干鍋可轉有湯的火鍋,變化較多元化,味道都很多選擇,我們選了干鍋雞煲和雜菌火鍋 ,bb辣都比外面的雞煲小辣更辣,非常惹味,除了雞肉,配菜有椰菜花和椰菜,雞肉嫰滑入味。另外雜菌火鍋不用另外加錢,裡面有淮山和菇菌,湯底清甜可口。醬料有我最愛的辣椒和沙茶醬,另外一般的蒜蓉、香蔥、芫荽、醬油、醋等等……我們另外點了~西班牙黑豚肉,牛栢葉和鱸魚片,黑豚肉和鱸魚都非常嫰滑,豚肉肉味濃,牛栢葉又索湯又爽脆。這店環境很好,又大又乾淨,落地玻璃向外景觀非常優美,夜晚用餐夜景不錯。
2023-11-29 49 瀏覽
冬天的來臨,天氣開始轉涼,想吃一些「熱、辣辣」的食物🥘,便在網上尋找到這間名叫隨變火鍋🍲,在銅鑼灣地帶登龍街V Point樓上23樓店舖,餐廳座位十分寬敞,牆壁上有大電視,旁邊有不同的火鍋醬汁供客人選擇,餐廳亦有VIP房間,適合需要私人空間作聚會的客人~先到來的是前菜的隨變花甲,花甲的麻辣味厚,咸鮮而香,肉質彈牙鮮甜,麻辣汁亦吃得舌頭感到輕微的麻痺,十分過癮~配上香蔥及芽菜作點綴,令人一口接一口😋🍽️我與朋友們點了半隻麻辣湯雞煲,雞煲可以自由選擇辣的程度,朋友不能吃太辣所以點了微辣。湯煲是使用砂鍋煲作烹調,使傳道熱力的功效更為出色,湯底充滿濃郁的醬汁,大大舊的雞肉🍗在火鍋內滾着,亦配有不同蔬菜例如洋蔥🧅蔥頭辣椒等的配料,使火鍋🍲的香氣以及鮮味更升一層。加配了小份量的安格斯肥牛,肥牛的雪花紋清晰可見,分布均勻,牛脂細膩,廚師亦作精美的擺盤,把肥牛捲起成圓柱體讓客人食用。

我與朋友們點了半隻麻辣湯雞煲雞煲可以自由選擇辣的程度,朋友不能吃太辣所以點了微辣。