2020-10-10 46 瀏覽
今日放工同朋友食左一餐超級高水準既牛腩餐!!!因為今晚近收工先知屋企無人,所以就去左接朋友收工兼一齊食晚飯~朋友係屋苑附近既補習社工作,等佢搞掂之後就去左街市入面既粉麵檔開餐~朋友話呢度既牛腩同牛什都好出色,所以我地就每人要左一個“單拼粉麵套餐”HKd$49,另外要左一份“崩沙腩拼牛坑腩(淨食)”HKd$118=]先黎既係套餐中既油菜同炸魚皮~菜心新鮮,炸魚皮亦夠香脆!之後我地所點既牛什河同牛筋米都好快黎到~係牛什之中,自己就最中意食牛肺呢度既牛什清洗得好乾淨,仲滷得好入味添朋友俾左件牛筋我試都非常唔錯~但今晚既重點都係呢碟“牛坑腩拼崩沙腩”!!!份量超多,呢個價錢可以食到呢兩款咁高質既牛腩,可以話係超值!!!兩者牛腩都唔係度度有得食,全因坑腩既位置較少所以就算有得食都會比平日既牛腩貴,但食過你就知,貴d都係值得架~兩款都係香較而鬆化,崩沙腩就帶有多少少脂肪同筋膜,更為可口~最後一人一杯涷檸茶,完美!
今日放工同朋友食左一餐超級高水準既牛腩餐!!!

先黎既係套餐中既油菜同炸魚皮~

菜心新鮮,炸魚皮亦夠香脆!

之後我地所點既牛什河同牛筋米都好快黎到~

係牛什之中,自己就最中意食牛肺
呢度既牛什清洗得好乾淨,仲滷得好入味添

朋友俾左件牛筋我試都非常唔錯~

兩者牛腩都唔係度度有得食,全因坑腩既位置較少

最後一人一杯涷檸茶,完美!
2020-09-28 50 瀏覽
放工回家途中好肚餓,就係安泰村落車去揾野食🤪🤪有間陳儀興粉面入面幾多人幫襯所以我都選左呢間🥰店內姐姐推介崩沙腩係佢地招牌,我唔知係牛/豬所以問清楚姐姐,佢解釋我知係牛腩但脂肪多d會淋d, 於是我最後選左呢個招牌崩沙腩拼雲吞麵🐮🦐🍜,仲有食呢d 必備的炸魚皮🐟😎先試一啖原汁原味的然後再加上辣椒油🌶️🌶️,不過好像都唔係好辣我落了好幾匙🤪🤪試一試崩沙腩,不來真係好好味😋而且好足料,雖然係雙拼但d崩沙腩食極都有,起埋超過10 舊😍😍炸魚皮都係我鐘意的口感。浸完湯仲係胞身而唔係淋果種
2020-09-21 78 瀏覽
扮孝順有好報~ 陪伴阿媽上安泰 睇啲嘢順便食晏,食到超正牛腩, 上到去街市阿媽話好耐冇食粉麵,見到呢一間粉麵茶記好似唔錯,所以就入去試下, 第一次嚟紊下menu先啦, 可能阿姐姐見我哋睇得耐, 就同我哋講"我哋啲牛腩同埋牛三好好食㗎"﹐ 阿媽就決定牛三寶河,我想試下牛雜~就叫咗個雜米,咁梗係要加油菜啦~點可以唔食菜呀~上得好快呀~上嚟嘅時候賣相就麻麻地,但係攞隻羹兜下原來好鬼多料~好大碗, 先講自己個牛什米~好新鮮 ﹐雖然都應該係冰鮮貨,但係佢真係做出嚟嘅味道好似新鮮牛雜咁樣,牛味好夠~ 佢五香味好香,但係唔會濃到膩~ 阿媽嘅食量呢我係一定要幫佢食少少,果然係阿姐嘅推介,牛筋真係唔會係軟曬一pat pat嗰隻, 牛腩軟淋啲肉已經係淋到見一絲絲,但係食完唔粘牙, 阿姐見我哋食得咁滋味跟住就講咗句 "我哋啲崩沙腩仲好食呀", 唔使諗~ 加一份淨食崩沙腩, 阿姐好開心咁幫我同廚房落order﹐ 唔好見咁大嚿肥其實入口就係半肥瘦嘅感覺, 嗰浸牛香味配埋五香~ 真係一個最高嘅享受,張相我係食咗先記得影~﹐ 而且佢呢個淨食係唔貴㗎~只係一百蚊,個質素呢絕對係一流~ 下次嚟都一定要食~另外仲要講係佢

另外仲要講係佢油菜嗰個腐乳, 佢冇做到出面加好多鹽令到佢死鹹,亦都冇做到稀了了咁樣~都仲幾有腐乳嘅質感,其實呢啲細節位做得好唔好就真係睇下呢間餐廳有冇心去經螢嘅…
2020-09-21 33 瀏覽
朋友介紹話呢道既牛腩麵好食,咁啱要去附近睇戲就試下~. 牛坑腩麵 $42問左姐姐崩沙腩同牛坑腩有咩分別,姐姐話牛坑腩瘦啲所以就揀左手坑腩~食落係肥瘦適中偏爽口,果然好高質! 麵條好彈牙,湯都好味😋.薑油雞扒雙蛋飯 $48雞扒煎到香脆多汁,雙蛋䓤油豉油既配搭最經典又好食.腐乳通菜 $10$10有碟菜食下好抵,仲要有腐乳👅.凍檸茶 凍奶茶 $8姐姐服務態度超好,我倒瀉咗都冇怪我,仲安慰我,再比多杯我😭係人情味呀~~~
朋友介紹話呢道既牛腩麵好食,咁啱要去附近睇戲就試下~
牛坑腩麵 $42

薑油雞扒雙蛋飯 $48
雞扒煎到香脆多汁,雙蛋䓤油豉油既配搭最經典又好食

腐乳通菜 $10
$10有碟菜食下好抵,仲要有腐乳👅

凍檸茶 凍奶茶 $8
2020-03-09 1038 瀏覽
勁正牛坑腩今日來到觀塘做嘢,順便搵個好耐無見嘅朋友,相約去附近餐廳食個午餐,朋友話呢間牛腩好正要食我叫咗碗牛雜米,牛肚炆到爽口又彈牙,但都帶點腍身唔韌,仲有牛肺都好濃好香,米粉清清地唔會有陣行味叫餐仲有油菜,好新鮮有菜甜味,唔洗點蠔油都好好食剩食牛腩叫咗牛坑腩,牛腩炆到嫩腍有點爽口,因為坑腩面頭仲有啲牛膜筋位,多幾分香味朋友就叫咗牛肚牛筋河,牛筋好腍啊充滿骨膠原感覺。河粉滑滑的喜歡呢個口感,下次試埋佢下午茶餐先
勁正牛坑腩

叫餐仲有油菜,好新鮮有菜甜味,唔洗點蠔油都好好食

2020-02-25
2020-03-03 506 瀏覽
朋友推介的粉麵店,今天剛好到附近工作,終於有機會來一試!點了友人極力推薦的崩沙腩飯,$55,附送咖啡/茶。我還加了$10要了個菜心,balance一下,感覺健康一點!上桌時有點驚訝,份量非常多,店家果然夠大方!熱辣辣的崩沙腩,牛香撲鼻,輕咬一口,它嫩滑又夠油香的口感與味道完美地散發出來。果然朋友沒有介紹錯,一口氣連吃了幾塊。現在想起還是回味無窮!同行朋友點了一碗雲吞,另加$10要了碟炸魚皮。雲吞爽口彈牙,咬下啖啖是蝦肉,蝦肉份量挺多,又要再一次讚店家了!味道也調得不錯。炸魚皮薄身脆口,香脆至極,不像外間的又厚又硬,味道不錯!
朋友推介的粉麵店,今天剛好到附近工作,終於有機會來一試!

2020-02-26 500 瀏覽
平時午餐我都會多數食湯麵,因為真好意食粉麵,要數最愛一定係潮式粉麵,牛雜一定首選今日嚟到觀塘朋友家,就嚟咁呢到食午餐醫醫肚,叫咗個牛雜河套餐配腩汁油菜,另外追加咗炸魚皮魚皮好香口又夠脆,份量都幾多牛雜河一上嚟就好香,牛雜鹵到入哂味,牛肚好爽口帶點彈牙,牛肺好諗喔,仲有最愛嘅牛腸牛膀,而河粉都滑身另外叫了剩牛腩,係牛坑腩位置,爽中帶諗又有一點半筋半肥嘅邊位,好好食近幾年鍾意油菜配腩汁,感覺清啲無蠔油咁肥,哈哈~菜心都翠綠新鮮餐飲就叫了熱齋啡原來仲有好香嘅自家製辣椒油買

魚皮好香口又夠脆,份量都幾多

餐飲就叫了熱齋啡

原來仲有好香嘅自家製辣椒油買
2020-02-03
  • 牛雜河
  • 牛坑腩
2019-12-12 534 瀏覽
抵食又好食嘅粉麵真心唔多,呢間陳儀興粉麵雖然喺屋村入面,但又幾鬼正喎!價錢抵食之餘,仲好好味呀大大個招牌,一眼就望到間野,唔會搵唔到午市粉面套餐都幾多選擇,我點左呢個美味牛丸河 大大粒牛丸 爽彈爽彈最正係牛味夠濃呀 好味道朋友點左個精選飯餐崩沙腩飯,估唔到個份量咁鬼多,我偷左幾件黎食好正呀個崩沙腩,咬落夠晒腍,油香滿滿,呢個真心推介牛肉味道都夠晒濃郁㗎 !我另外加咗$10要碟炸魚皮,嘩個份量又係超多,可以兩份一齊食,好抵食!魚皮夠晒脆好香口!晏晝勁多人嚟食囉,好彩早嚟唔使排隊。

大大個招牌,一眼就望到間野,唔會搵唔到

最正係牛味夠濃呀 好味道

朋友點左個精選飯餐
崩沙腩飯,估唔到個份量咁鬼多,我偷左幾件黎食
好正呀個崩沙腩,咬落夠晒腍,油香滿滿,呢個真心推介
牛肉味道都夠晒濃郁㗎 !

晏晝勁多人嚟食囉,好彩早嚟唔使排隊。
2019-11-20 352 瀏覽
下午時間,作為一個香港人,食返碗地道粉麵最舒服!好耐冇飲杏仁霜,今次點返杯杏仁霜先!都幾濃幾香,唔錯唔錯!我鍾意食雲吞,又想食牛丸,最後揀咗雙拼牛丸加雲吞河!有成四粒雲吞,正呀喂!啲雲吞好鬼死足料,咬落淡淡蝦肉,爽口彈牙!牛丸嘅味道都唔錯,彈牙就梗㗎啦,估唔到仲爆曬汁!河粉都夠晒滑,整體都非常唔錯!加多$10仲有碟菜芯,都幾大碟,抵食的!由於個雲吞真係好正,發現原來可以買走,所以臨走時決定買盒返屋企自己煮嘆!!店內個環境都唔錯,鋪仔細細但好舒適,下次再嚟過!
下午時間,作為一個香港人,食返碗地道粉麵最舒服!

好耐冇飲杏仁霜,今次點返杯杏仁霜先!
都幾濃幾香,唔錯唔錯!

加多$10仲有碟菜芯,都幾大碟,抵食的!

店內個環境都唔錯,鋪仔細細但好舒適,下次再嚟過!
2019-11-14 183 瀏覽
平時都好鍾意食粉麵,特別係牛雜粉麵,今次經開呢到去朋友家,就見到呢間正正喺落車位附近見種類都好多選擇,今次無叫牛雜叫咗姐姐推介嘅牛丸,話特別爽彈一定要試,牛丸河都幾大碗,河粉滑滑的不錯喔,而牛丸一口咬落去好爽口,肉汁豐富牛味都出,真係同平時食開唔同,似手打牛丸另外朋友叫咗雲吞食,好大粒好足料,雲吞皮都好薄,鮮蝦同豬肉比例剛好,比出面都大粒幾抵食最後牛丸好食買咗一盒生牛丸外賣返去,可以平時加餸煮麵食

最後牛丸好食買咗一盒生牛丸外賣返去,可以平時加餸煮麵食
2019-10-23 167 瀏覽
呢間粉麵店最近去做嘢時經過,鍾意食中式麵就啱哂,主要食潮式牛雜及雲吞等麵食雲吞麵粒嘅雲吞好足料,5粒都好大粒,雲吞皮唔厚仲夠滑入面啲蝦好大隻又爽口,豬肉比例都幾好,河粉夠滑而份量都多炸魚皮炸到好香口,鹹香脆身用嚟配粉面食好正同事叫咗牛丸河,呢到嘅牛丸牛味好重,咬落去有氣孔所以好爽口彈牙,同平時食開出面嘅牛丸好唔同雲吞同牛丸都好好食,最後見到原來有得外賣生雲吞同牛丸,買咗2盒返去同屋企人即晚打邊爐都唔錯

雲吞麵粒嘅雲吞好足料,5粒都好大粒,雲吞皮唔厚仲夠滑
入面啲蝦好大隻又爽口,豬肉比例都幾好,河粉夠滑而份量都多

炸魚皮炸到好香口,鹹香脆身用嚟配粉面食好正

2019-10-21
2019-10-21 144 瀏覽
陳儀興嘅打冷在新蒲崗一直都很出名,也有多年歷史,估唔到在觀塘看見他們的分店。不過這間陳儀興是賣牛雜粉麵的,應該是品牌的另一條路線。在安泰村商場的門口,招牌大大個,一眼就看見!餐牌的選擇很多,花多眼亂,最後決定試試這個牛雜粉麵套餐,我選擇了A, $47可選一款餸,再配油菜或鮮炸魚皮,還有熱飲,絕對抵食。熱齋啡,提神必備鮮炸魚皮先上,炸到非常香脆,薄薄的一塊,吃起來好有薯片的口感,非常好味。份量都幾多,絕不孤寒!點了個雲吞麵,雲吞粒粒都非常彈牙,蝦肉大大粒,好足料,而且調味亦都足夠,外皮透薄,感覺到店家對製作食物的高要求,下次一定會再來!還有佢哋嘅自家辣油,好香好惹味,落去粉麵度一齊食,正!

在安泰村商場的門口,招牌大大個,一眼就看見!

熱齋啡,提神必備

還有佢哋嘅自家辣油,好香好惹味,落去粉麵度一齊食,正!
2019-10-09 186 瀏覽
今日一早去探朋友新居入伙,午餐就落咗去商場街市揾食見到呢間粉麵都好乾淨,仲有最愛嘅牛雜食叫咗個牛雜粉麵套餐仲有油菜或炸魚皮2選一,餐有熱飲跟埋㗎炸魚皮薄身超級香脆,一咬落去夠哂脆卜卜又可口,用來吸牛雜熱湯都好好食而牛雜米聞到都香噴噴,牛雜炆煮到好濃郁,牛肚腍中帶一點點咬口,牛肺好滑夠哂腍,仲香牛腸及牛膀都好濃香佢哋啲辣油都好香辣,係潮式做法好正餐飲要了杯熱檸檬茶,茶都調得不錯,茶香無苦澀味,整體都好抵食40幾蚊
今日一早去探朋友新居入伙,午餐就落咗去商場街市揾食
見到呢間粉麵都好乾淨,仲有最愛嘅牛雜食

叫咗個牛雜粉麵套餐仲有油菜或炸魚皮2選一,餐有熱飲跟埋㗎

佢哋啲辣油都好香辣,係潮式做法好正
2019-10-02 156 瀏覽
第一次入安泰村,為了探望朋友新居入伙,聽朋友說這裡是美食沙漠,上年才啟用了安泰商場,難得有間牛什粉麵茶餐廳!在這間茶記門口玻璃可以看到一大盤滿滿的牛什,牛牛的不同部份,望到都流口水了!我點了「牛腩什飯系列」中的「崩沙腩飯」,香軟味濃,絕對是牛腩中嘅極品!牛的橫膈膜連着肥瘦剛剛好的牛肉,一塊接著一塊,吃不停口,真的非常美味!加碟菜心也只需加$10,菜心爽口!仲有送咖啡或茶,我點了熱檸水。呢度出名食牛,朋友就點了個手打牛丸河,湯麵也只是$32 ,有5粒牛丸,果然牛丸非常唔錯,粒粒爽口彈牙,仲有濃郁肉味,咬開又多汁,正呀喂!

加碟菜心也只需加$10,菜心爽口!

仲有送咖啡或茶,我點了熱檸水。

2018-12-23 571 瀏覽
早上接近十一點,在官塘未食早餐找些食物醫肚,早幾天見到這裡有間新開粉麵店就行多兩步,專程到此...進入店內﹐店員示意入內坐。坐低十點九,問阿姐有清湯腩否,師父回答有,當然叫此馳名貨:清湯腩河未食腩先試湯 -湯底清清﹐不會像其他粉麵店般的鹹而蓋過牛腩本身的味道。再食清湯腩 - 腩肉99%瘦,食落爽又淋,越食越香,河粉滑配合湯夠濃真的不錯雖然瘦肉多其實都無甚事物可挑剔,食完回味,唯一可挑剔的是辣椒油不夠辣而已!不錯 價錢ok 估唔到官塘0甘多好味的食檔
早上接近十一點,在官塘未食早餐
找些食物醫肚,
早幾天見到這裡有間新開粉麵店
就行多兩步,專程到此...
進入店內﹐店員示意入內坐。
坐低十點九,問阿姐有清湯腩否,
師父回答有,當然叫此馳名貨:
清湯腩河未食腩先試湯 -
湯底清清﹐不會像其他粉麵店般的鹹而蓋過牛腩本身的味道。
再食清湯腩 - 腩肉99%瘦,
食落爽又淋,越食越香,
河粉滑配合湯夠濃真的不錯
雖然瘦肉多
其實都無甚事物可挑剔,
食完回味,唯一可挑剔的是
辣椒油不夠辣而已!
不錯 價錢ok
估唔到官塘0甘多好味的食檔