本身訂了枱,我哋到咗之後樓面個阿姐同我哋講,叫我哋等一陣好快有枱。我好客氣地問佢係咪已經有枱埋緊單,佢竟然同我講”你想知嘅話可以自己去問嗰枱客架!” (前後講咗兩次)真係第一次見到啲咁串同埋咁嘅態度嘅食肆招呼,最後嬲得制就離開咗冇食到。依間嘢就算再好食都好都一定唔會幫襯。🤬

2022-11-13 1696 瀏覽
《阿鴻》由差不多十多年前在觀塘返工開始,已經係我心目中鹵水系列既不二之選;個人黎講,返放工之後去咗中環再去大角嘴,幫襯《阿鴻》既機會少左;突然網上傳聞老闆退休在即,亦無意再續約最後既觀塘店,立即 call 齊家人去食番餐回味再回味!點左蒜香雞,炸蠔餅,蔡瀾撈麵,鹵水鵝片,啫啫芥蘭煲,素鵝六款菜。咁黎阿鴻,就梗係講講鹵水既喇。之前有OpenRice 網友提到鹵人冇味或淡;我哋都試過外賣有呢個情況;不過今次堂食水準就番曬黎。素鵝將鹵水既味道推到極致。一入口有陣甘,之後有陳皮八角既味道,口腔有陣餘韻,素鵝本身冇乜味但非常滑,好野黎。鹵水鵝片冇骨,厚度適中,鵝片底有鹵水豆腐。蠔餅個炸醬超級脆,熱上,成碟好多蠔仔粒,不愧為鎮店之寶。唯一不足,留意到碟底比較多油。蒜香鷄 (半隻)上菜靚仔,差唔多已起曬骨,鷄滑又啖啖肉,好多炸蒜粒,啲鷄好似豆腐咁冧,在座老人家都讚。七位食咗一千埋單,難得位位各有所好,今餐相當滿意。總結: 《阿鴻》好野黎,若果真係結業,實在非常非常非常可惜。

鹵水鵝片冇骨,厚度適中,鵝片底有鹵水豆腐。

鹵水鵝片

七位食咗一千埋單,難得位位各有所好,今餐相當滿意。

2022-11-12
生日
  • 金絲煎蠔餅
  • 素鵝
  • 蠔仔粥
  • 蔡瀾撈麵
2022-10-26 1160 瀏覽
趁阿鴻小吃就快結業,我和朋友搵咗晚來試吓佢嘅晚餐!我哋二人一共叫咗素鵝,滷水拼盤,蔡瀾撈麵,同糖水。蔡瀾撈麵上先,鵝油好豐富,令到個面好滑好有油香。滷水拼盤中規中矩,反而雞肉好食過鵝肉。最驚喜係素鵝,素鵝皮係腐皮,皮好薄好滑,滷水又唔鹹。整體來講恰到好處,非常之有驚喜,係我食過一生人中最好食嘅素鵝!整晚侍應姐姐嘅服務態度都超好,不單止有禮貌,仲不斷幫我哋加水,非常之估唔到。雖然價格就偏貴,兩個人買單都五百幾蚊,不過素鵝我係會encore嘅!
趁阿鴻小吃就快結業,我和朋友搵咗晚來試吓佢嘅晚餐!

我哋二人一共叫咗素鵝,滷水拼盤,蔡瀾撈麵,同糖水

蔡瀾撈麵上先,鵝油好豐富,令到個面好滑好有油香。

滷水拼盤中規中矩,反而雞肉好食過鵝肉。

2022-10-15
2022-09-22 1670 瀏覽
2022.09.21 慶生飯又來一個米芝蓮餐廳。這次是位於觀塘鴻圖道的潮州菜。撈麵的醬油鍋氣味有點重,有小蝦乾,芽菜與麵的份量差不多。鵝肝很入味,有淡淡的鹵水香,雖然沒有入口即化,但口感軟綿黏滑,可以一試。千層腐竹,每層都很入味,而且鹵水不鹹,味道剛剛好。值得一試鵝片份量還可以,肉質嫩滑入味。元蹄賣相不錯,但有騷味。墨魚口感彈牙,是推薦吃的。蠔餅火候控制得不錯,吃起來很脆,但蠔的分量並不多。十分推薦這個芥蘭非常鮮嫩,沒有菜渣。聞到杏仁香,吃不到杏仁味。感覺就是吃了一碗豬肺老火湯。份量可以夠兩個人分。店舖整體鋪面不大,有兩三間房,但因為係板間房月,所以隔音不是太好。鹵水可以一試;撈麵個人覺得有點油;湯味道還可以,用料也是不錯的。這間米芝蓮餐廳的店鋪裝潢一般,但價格上算是比較平民化,不過店內人手是真的嚴重不足,叫點菜也叫了幾次。
2022.09.21
慶生飯

又來一個米芝蓮餐廳。
這次是位於觀塘鴻圖道的潮州菜。

招牌撈麵

撈麵的醬油鍋氣味有點重,有小蝦乾,芽菜與麵的份量差不多。

鹵水鵝肝

素鵝

千層腐竹,每層都很入味,而且鹵水不鹹,味道剛剛好。值得一試

鹵水鵝片

鵝片份量還可以,肉質嫩滑入味。

鹵水元蹄拼墨魚

元蹄賣相不錯,但有騷味。
墨魚口感彈牙,是推薦吃的。

金絲煎蠔餅

蠔餅火候控制得不錯,吃起來很脆,但蠔的分量並不多。

薑汁炒芥蘭

十分推薦

這個芥蘭非常鮮嫩,沒有菜渣。

杏汁燉豬肺

金絲煎蠔餅
薑汁炒芥蘭
  • 鹵水墨魚片
2022-09-04 5133 瀏覽
認識鴻哥,大大話話都有十多年了,記得以前在北角細舖時,我和老婆不時也會去幫襯,當時在門外分分鐘要等上一個多小時才能入內,真係一啲都無誇張!之後食店搬到觀塘,我們也來過好幾次;但因鴻哥慢慢退居幕後,很多時也不在店內;而鴻哥不在監場,水準明顯比之前差咗,自然再去的慾望也慢慢減低。早前好友再攪飯局,才知原來鴻哥已回到公司主理,大家自然一呼百應;當晚吃了大量鴻哥的拿手好戲,包括:鵝肝、鵝片、陳醋豬手、素鵝、芥末雞腳筋、雞絲海蜇、醉香鴨舌、皮蛋酸薑、南乳粗齋…..等。最誇張仲多咗好多新菜式,例如:龍皇獻珍寶,大盤內放有鮮甜嘅凍龍蝦、煙韌又入味嘅南非鮑魚同大大隻又爽彈嘅醉蝦。燉湯則有兩款可選擇,包括:杏汁豬肺湯盅 或 花膠姬松茸燉雞,多料又濃郁,而且價錢仲超優惠,必試首選。超巨型的滷水鵝掌翼,肉質鮮嫩又入味,原來是採用十多公斤的獅頭鵝製作而成,肉質更勝普通鵝肉,鬆軟且鵝味濃,骨膠原更是嚴重超標,真係淨食掌翼已可飽到一個點。一條好的烏頭魚,要有黃油、沒泥味、肉質甘甜幼嫩,而皮下自然流出嘅黃油,入口魚香四溢,也是魚嘅靈魂所在;而且多吃烏頭也有健脾益氣及消食導滯之功效。據鴻哥講,因租約期滿,如找唔到舖位

據鴻哥講,因租約期滿,如找唔到舖位年尾可能就會結業;所以如有興趣幫襯,就記得盡快預訂啦,支持一下本地小店,也嘗一嘗鴻哥出色嘅手藝。

#凍龍蝦 #南非鮑魚 #醉蝦
#杏汁豬肺湯盅
#花膠姬松茸燉雞
#七星拌月 #鵝肝 #鵝片 #陳醋豬手 #素鵝 #芥末雞腳筋 #雞絲海蜇 #醉香鴨舌 #皮蛋酸薑
#手抓滷水大鵝掌 #鵝翼

• 羅漢果茶
  • 芥末雞腳筋
  • 南乳齋
2022-06-09 3364 瀏覽
間唔中同同事happy Friday就會心思思想來食阿紅小吃,因為佢啲滷水真係好鬼正!😆😆😆雖然價錢有啲貴,但係佢比嘅滷水真係好多,同埋我最鍾意佢有配菜。每一次我都會叫滷水墨魚加腩肉雙拼🤫呢個滷水組合來講真係冇得輸,而醬汁方面舖頭會上一款醋加一款芥末醬,我永遠都係食咩都係點醋,因為酸酸地真係好開胃。而佢哋嘅腩肉係非常之軟熟。每次我都會加錢要多碗湯,佢啲湯係冇味精之餘+10幾蚊,就會有大大碗湯真係好抵飲!
2022-04-06 2913 瀏覽
觀塘工業區都開左好多特色餐廳,cafe等,今次小仙子同小🐷就試試米芝蓮餐廳阿鴻小吃😜潮州野wo,黎到緊係要食滷水系列啦,點左呢d:滷水鵝片拼元蹄: 鵝片夠滑唔太肥,鵝片同元蹄都入哂味👍🏻唔會覺得好咸,連墊底既豆腐都好滑😍雪梨海底椰煲西施骨湯: 每日都有家庭式老火靚湯, 真係大大碗架,味道清潤,唔覺有味精😙食完濃味既滷水,飲返啖湯潤一潤😗招牌撈麵: 好岩配XO醬,麵既質地夠彈牙,估唔到普通材料都咁有水準😋金絲煎蠔餅: 大大粒蠔仔😂一D都唔覺油膩,炸得好鬆好香脆😜食物質素唔錯,雖然上網睇都有d評語麻麻,今次同佢平反先😛滷水、煎蠔餅同招牌撈麵真係要試試😌

金絲煎蠔餅: 大大粒蠔仔😂一D都唔覺油膩,炸得好鬆好香脆😜

• 金絲煎蠔餅
今日同公司同事食做冬飯,去到先知原來係曾獲5年奪米芝蓮一星級餐廳的阿鴻小吃!一直以高質素的潮式滷味小食深入民心南乳粗齋:大白菜、腐竹、冬粉絲菇、四季豆等,食落南乳汁味香,整體一般!介茉雞腳筋:雞腳筋爽爽脆脆,好味!蔡瀾撈麵:係阿鴻既招牌菜,但我個人覺得好一般,唔算特別好食,同埋因為撈咗豬油,所以食入口真係幾油!鹵水拼盤:鵝片好香又唔肥,但唔算特別出色!炸蠔餅:足料多蠔,炸粉唔算多,同埋上枱時真係熱辣辣,好食!啫啫芥蘭煲:鹹咗啲
一直以高質素的潮式滷味小食深入民心
南乳粗齋
雞腳筋
介茉雞腳筋:雞腳筋爽爽脆脆,好味!
鹵水拼盤:鵝片好香又唔肥,但唔算特別出色!
炸蠔餅
炸蠔餅:足料多蠔,炸粉唔算多,同埋上枱時真係熱辣辣,好食!
啫啫芥蘭煲
啫啫芥蘭煲:鹹咗啲
2021-12-21
2021-09-23 2872 瀏覽
早幾日突然好想食鵝片,就諗起一直想試嘅阿鴻小吃,所以就特登去觀塘買外賣番屋企食,見好多人對佢個素鵝咁高評價就緊係要試吓佢啦,然後又叫咗一份淨鵝片同一份麻辣鴨舌,呢度已經要$4xx埋單,價錢較貴!番到屋企打開個鴨舌真係呆咗,$8x得10件左右,會唔會太少?而且味道一般,絕味嘅鴨舌好食過佢好多倍,唔值得試。另外就係素鵝,味道又係一般,無其他人講得咁好食,可能係外賣關係呱?最後到鵝片喇,呢樣明明係佢招牌菜?但d肉勁靭,而且無滷水香味亦無鵝香,失敗,呢間餐廳試過一次就夠

2021-09-18 1741 瀏覽
米之蓮五星級,本人都食咗好多間,每一間都有佢嘅特色,但係這間我覺得不外如是,我叫了一個素鵝,鵝片拼豬大腸,豪餅,蠔仔粥,一個白飯,埋單$600,其實唔算貴,但係食物冇乜驚喜,素鵝本身係齋菜,滷水汁淡味少少,我覺得合理,但係滷水鵝片拼豬大腸,又係用這個汁,問題就出現了,感覺完全冇味,尤其是滷水鵝片,雖然好滑,但係切得非常厚,感覺好似食無骨鵝肉,豬大腸是最正宗,蠔仔粥最搞笑,完全冇大地魚味,反而這間餐廳用了冬菜,雖然味道算不錯,但係收$88,大地魚都冇,好似過分少少,煎豪餅不過不失,食到尾聲,侍應幫我哋加啲茶,呢個係全場最搞笑嘅地方,五星級食府加茶比客人,居然用大排檔,用來洗碗的水壺,試問一間五星級食府,難道一個好少少嘅水壺都冇,其實潮州舖頭,辣椒油都好重要,這間餐廳只係用啲有顏色嘅辣椒油,完全冇辣椒油味,差啲唔記得講,滷水鵝片拼豬大腸,點解會俾啲食燒肉嘅黃色芥辣我,如果這間公司的管理層,睇到這段食評,應該好好改善!
2021-09-18
2021-09-03 1726 瀏覽
今日外賣叫豆腐支竹火腩飯,如圖。完全啱素食人士😵‍💫 外賣都唔使咁樣玩法啊,大佬都$60喎,比d肉食下都好嗎? 或者如果想慳成本賺到盡,不如唔好整呢個飯出嚟啦,直接叫「豆腐枝竹大碗飯」…
外賣自取
2021-07-18 2488 瀏覽
屋企人生日飯叫左個套餐,每位400包埋加一同餐前小食碟碟都超大碟,多到食吾晒先係一人一碟前菜有出名嘅叉燒同芥末雞腳根,皮蛋,鴨舌,腐皮必食芥末雞腳根👍🏼👍🏼杏汁豬肺湯,好濃,好足料有瘦肉,螺頭,豬肺,好正,推薦冰鎮鮑魚同海蜇,鮑魚好爽好大隻👍🏼呢碟係全晚最好食鹵水拼盤,普通有蛋,墨魚,鵝,豬腳,牛展,豆腐炸蠔餅多蠔👍🏼准山清菜蒜香雞,淨食有啲咸配飯應該正烏頭ok仲有個炒麵吾記得影相超正,必食食完仲有甜品,腐竹雞蛋薏米糖水,好杰身好好味一定要翻黎再食
屋企人生日飯
叫左個套餐,每位400
包埋加一同餐前小食
碟碟都超大碟,多到食吾晒

先係一人一碟前菜
有出名嘅叉燒同芥末雞腳根,皮蛋,鴨舌,腐皮
必食芥末雞腳根👍🏼👍🏼

杏汁豬肺湯,好濃,好足料
有瘦肉,螺頭,豬肺,好正,推薦

冰鎮鮑魚同海蜇,鮑魚好爽好大隻👍🏼
呢碟係全晚最好食

鹵水拼盤,普通
有蛋,墨魚,鵝,豬腳,牛展,豆腐

炸蠔餅
多蠔👍🏼

准山清菜

蒜香雞,淨食有啲咸
配飯應該正

烏頭ok
仲有個炒麵吾記得影相
超正,必食

食完仲有甜品,腐竹雞蛋薏米糖水
好杰身好好味
一定要翻黎再食
2021-07-01 2077 瀏覽
想不到晚上烏燈黑火的鴻圖道也有小店三兩間。吃不到羊肉米線,卻看到這一間中菜館,門外掛著連續五年獲得米之蓮一星的殊榮。看看餐牌的價錢不算太昂貴,一個杏汁白肺湯也只是$78,我們決定入去試吓。南乳粗齋—係舖頭嘅升級之選,我覺得正常味道,但偏甜,鍾意食鹹的人慎選。蔡瀾撈麵—我覺得沒什麼特別,但鍾意食撈麵的麥麥覺得好食。杏汁蓮子燉豬肺—這個湯好味,味香而不鹹,蓮子煲到化,食材功夫味道對得住它的價錢。芥末鮮鵝掌—是個冷盤,稍嫌有點凍,正常味,但下次我不會點了,想試其他滷水拼盤。西米焗布甸— 我地㨂了蓮蓉味。這個甜品甜而不膩,推介!埋單(兩人)$435
蔡瀾撈麵—我覺得沒什麼特別,但鍾意食撈麵的麥麥覺得好食。
西米焗布甸— 我地㨂了蓮蓉味。這個甜品甜而不膩,推介!
埋單(兩人)$435
2021-06-16 1766 瀏覽
平時中午都有幫襯買外賣,但經過今晚堂食後我不會再幫襯了。在現時疫情環境,空間不大,卻竟然容許食客多次不帶口罩跨台拍照,還一邊拍一邊説話, 之後還不帶口罩去廁所,而鋪面所有職員(包括身穿黑色廚師服的人員站在鋪面), 卻沒有理會. 有向其中一個樓面反映卻只是即時説”我幫你拍呀” 但之後個無罩阿叔還是走出去拍照無人理,interesting. 或者所有餐廳都是這樣,但只可惜讓我親身經歷,令自己少了一個食飯選擇,可惜食物美味度方面,個人認為Fair, 但價錢偏貴。 雞ok滑,南乳齋我老婆話食到(她不喜南乳味), 當然這個好主觀怎為之好食,我就覺得麻麻, 招牌撈麵偏肥膩但都ok,多些葱會更好,湯$28中碗有料ok,仲有個涼伴豬耳,幾特別但食落啖些,不過始終較鹵水健康都ok, 但晚餐堂食因阿叔的自私和食店的無理會,我已想快些食完走,無意慾拍照。反而午餐外賣我之前覺得幾好但以後不選了。仲有一點,阿姐用大水壺幫人加水,又比我見到壺咀靠在人家杯邊加水....什麼時候還沒有意識到問題??我一方面驚剛才飲了的,一方面....不需要加水給我了...
平時中午都有幫襯買外賣,但經過今晚堂食後我不會再幫襯了。

2021-06-16
2021-06-15 1447 瀏覽
難得搵到兩位好友一齊食過午餐,諗咗好耐唔知食乜好,咁熱嘅天氣想食啲冷盤但係又係中菜,所以就嚟咗阿鴻小吃,好多年前食過呢間潮州菜都未再幫襯過,冇諗過佢哋食物質素冇變,雖然服務員態度依舊一般麻麻地入嚟梗係要食掌翼、滷水拼盤,佢哋做得好入味,鵝片又唔會好似薄到透明一樣,感覺比較抵食!另外南乳齋,竟然有驚喜,份量足料之外,味道又唔會太鹹!卻很入味因為午餐嘅關係可以選擇配飯同湯,所以我哋決定叫咗兩套飯,再加多兩碟小菜,分量對我哋三位女士來講,非常滿足!
冇諗過佢哋食物質素冇變,雖然服務員態度依舊一般麻麻地
2021-05-17
  • 滷水掌翼