2024-05-03 13 瀏覽
今日係呢間野買左外賣,食到最尾有隻曱甴係湯底,你仲會唔會幫襯?我就唔會啦,打番去鋪頭,淨係話: 哦,咁你番黎換囉!態度極差!有曱甴!有曱甴!有曱甴重要既野要講三次!!衛生情況極有問題

我就唔會啦,打番去鋪頭,淨係話: 哦,咁你番黎換囉!
態度極差!
有曱甴!有曱甴!有曱甴
重要既野要講三次!!

衛生情況極有問題
2024-05-03 0 瀏覽
外賣豬扒蒸蛋米線,差唔多食完時發現到隻小強🪳,即刻反胃.打返電話比阿一,接電話個阿姐叫我拎返去換🤷‍♀️我只是想表達返如果有不適佢地要負責返..***3月初都有外賣蔥油雞扒定蔥油咩,食完當晚有嘔吐發燒,隔左兩個月唔記得左教訓,再食返就遇到小強. 唔會再食

外賣自取
2024-03-17 97 瀏覽
阿一真味豬扒麻酸辣紅薯粉,是一道充滿風味的美食。紅薯粉的口感獨特,麻酸辣的調味使得整道菜更加豐富。粉上的花生提供了額外的香脆口感,而酸菜的酸甜味道則與豬扒的鮮嫩口感相得益彰。整體來說,這道菜不僅令人垂涎欲滴,而且讓人回味無窮。值得推薦給喜愛辛辣風味的食客們品嚐。

值得推薦給喜愛辛辣風味的食客們品嚐。
2024-02-05 140 瀏覽
今天我要分享關於這家餐廳的兩款主食——豬扒撈紅薯粉和海蜇手撕雞酸辣米線。首先,關於豬扒撈紅薯粉,豬扒真的非常好吃!豬扒帶有淡淡的炭燒香氣,味道濃郁,只是稍為有點乾,但也算好味。然而,我對紅薯粉的表現感到有些失望。紅薯粉的調味只有豉油和酸菜花生,顯得有些平淡無奇,缺乏一些特色和層次感,而且酸菜超級酸!接下來是海蜇手撕雞酸辣米線。這碗麵的雞肉和海蜇的份量很少,讓人感到有點失望。而且,我覺得海蜇和湯汁配合在一起有些奇怪,口感和風味並不太協調。至於手撕雞,它並沒有帶來太多的味道,雞肉本身也有點無味,讓我感到有些失望。總體而言,這家除了豬扒,其他菜式仍有改進的空間。希望餐廳能夠在配料和調味方面做出一些改進,提升菜品的口感和風味。

今日去咗阿一豬扒麻辣米線,一入去就飄嚟一陣香,食得出廚師係用心煮。我點咗酸辣粗上海麺加埋炸豬扒,辣度選咗中辣,湯頭咬口勁,痴心都送上少少微麻嘅舌頭感受。豬扒塊塊香煎得啱啱好,外皮脆卜卜,肉質彈牙,咁厚塊還丹心唔覺油膩,真係整得好掂。食米線時每條麺都掛滿湯汁,麺條爽滑得滯,令人意猶未盡。而且杯雜錦鮮湯都鮮味撲鼻,真係好實在。忍唔住話,食哂成碗,個肚都飽住笑😂。店舖唔算大間,但坐落喺熱鬧街頭,好方便。下回見到朋友,一定會推介佢哋嚟味試阿一👌,好吃到唔洗落廣東話都知係正宗香港味道🇭🇰!
2023-12-26 140 瀏覽
作為米線控吃米線已成為生活的一部份這次到了港島本身是為了吃最近人氣甚高的貴緣小窩米線但得悉等候時間很長後立即在附近找了一間也有點名氣的米線店這間米線店在幾年前都吃過印象不俗這次有過來吃嘗嘗✩‧₊阿一豬扒酸辣米線加豬肚走麻走青豬扒米線是餐廳的招牌但豬扒的質素和預期有些落差雖然雙拼有兩件份量也不少但沒有想像中鬆軟有點鞋身和觀塘另一間也是以豬扒米線馳名的質素相差頗遠豬肚爽口味道主要是依靠湯底不過不失米線份量偏多酸辣湯本身帶麻辣不吃辣但又不喜歡清湯的朋友記得要走麻喔另外值得一提的是感覺餐廳衛生情況不太理想餐桌上不時有很多小蒼蠅希望餐廳可以正視一下ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 𝟻.𝟻 / 𝟷𝟶 價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟼𝟶*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
作為米線控

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 𝟻.𝟻 / 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟼𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-11-25 145 瀏覽
呢間阿一豬扒米線我哋一家都支持咗好多年😂唔知同九龍嘅臻味豬扒係咪一樣🤔但我就喜歡阿一豬扒多啲啦!🔸 阿一豬扒雞翼酸辣米綫(💰58)🔸 阿一豬扒韭菜餃酸辣米綫(💰55)每碗都有好多大大粒嘅炸花生、蔥花、白蘿蔔。唔係太食得辣嘅人可以叫佢酸辣另上,又麻又酸真係好惹味!招牌真味豬扒有三大塊,好鬆軟,好juicy,好入味架!白蘿蔔亦煮得好淋,無乜渣,吸哂啲湯。套餐仲包冷熱飲品或者紅豆冰。性價比高🤗Overall評分: 8/10👍🏻

🔸 阿一豬扒雞翼酸辣米綫(💰58)
🔸 阿一豬扒韭菜餃酸辣米綫(💰55)

Overall評分: 8/10👍🏻
  • 豬扒酸辣米線
  • 酸辣豬扒米線
2023-09-27 191 瀏覽
好耐都冇食酸辣紅薯粉🩷自從疫情開始,小左出街食飯,所以都好耐冇食酸辣粉,今日lunch經過見到,價錢吾貴,就入左去試下,味道都非常之好👍🏻主食:阿一豬扒魚片頭酸辣紅薯粉$53我叫左小辣,對我尼講就啱啱好,魚片頭爽口、豬扒有2大塊,好抵食😋,仲有酸菜、花生做配料,紅薯粉好滑身,配埋酸辣湯真係超級正,性價比極高🥰飲品:凍檸茶套餐跟一杯飲品或者紅豆冰,最重要係凍飲都吾洗加錢,叫左凍檸茶小甜小冰配酸辣粉,最好既配搭🫢
好耐都冇食酸辣紅薯粉🩷

主食:阿一豬扒魚片頭酸辣紅薯粉$53

飲品:凍檸茶
4K
2023-08-31 497 瀏覽
26-8-2023 (Sat)晚,同老公送完月餅俾姑媽後,佢竟然話要食嘢,由於我唔餓,就由佢話事,佢話想食湯粉麵嗰啲,我哋邊行邊搵,行入七姊妹道,見到呢間標榜食豬扒米線,佢就揀呢間.我哋入到去,剩返最入嗰張卡位,冷氣開得夠,舒服.睇完menu,老公就要$46.00嘅阿一真味豬扒麻酸辣紅薯粉少辣,加$9.00要凍檸樂.我就要$28.00嘅上湯蘿蔔菜.端上嚟,兩碗嘢都大大碗,我試啲豬扒,都好鬆軟同juicy,調味亦唔錯,係幾好食.而紅薯粉好彃,不過老公話如果係扭扭紅薯粉會吸引啲.而少辣都算幾辣,我要隔走啲湯至敢食,不過成碗嘢冇麻嘅口感.不過呢個份量係好多,豬扒有3件,老公話食極都食唔完咁.味道:4.67分而上湯蘿蔔菜呢?菜係唐生菜,白蘿蔔大大舊,冇乜渣,個湯清甜,幾好飲.而我最後只飲幾啖檸樂,都唔覺得口渴.味道:5分環境:係寬敞嘅,而我哋食完行出去時,發覺我哋坐嗰個位係最涼快.服務:落單嗰個男人冇乜點,但之後右單,個短頭髮女店員態度就麻麻,有少少係掉張單同嘢食到枱上,好似睇唔起我哋叫咁少嘢食咁.

端上嚟,
阿一真味豬扒麻酸辣紅薯粉少辣

而紅薯粉好彃,不過老公話如果係扭扭紅薯粉會吸引啲.

而少辣都算幾辣,我要隔走啲湯至敢食,不過成碗嘢冇麻嘅口感.

不過呢個份量係好多,豬扒有3件,老公話食極都食唔完咁.

味道:4.67分

而上湯蘿蔔菜呢?
上湯蘿蔔菜
菜係唐生菜,白蘿蔔大大舊,冇乜渣,個湯清甜,幾好飲.

而我最後只飲幾啖檸樂,都唔覺得口渴.

味道:5分

環境:
係寬敞嘅,而我哋食完行出去時,發覺我哋坐嗰個位係最涼快.

服務:
2023-08-26
$41.5 (晚餐)
上湯蘿蔔菜
講左咁多集雲南米線,大家或者都知我的Preference係麻辣米線,而我唯一一間會食酸辣米線就係阿一豬扒。第一次食阿一豬扒反而係中環附近,那時我仲記得米線都未成為主流,所以當初食一刻味蕾的衝擊係好震憾。由於工作地點關係,所以知道係北角都係阿一豬扒的分店,就平均一個月都會食1至2次。阿一豬扒米綫有3大賣點,第1賣點一定係個湯底,佢的酸同辣味係好出得黎又唔會搶過大家的味道,酸菜同辣油的比例岩岩好,仲有無限配菜,唔知點解係其他地方係食唔到呢種的酸辣味。第2賣點係個豬扒,其實都餣得幾入味又唔算好鞋,雙拼餸的豬扒分量都有兩大塊,其實都真係抵食。而最後一個賣點就係分量夠大碗,豬扒有兩大塊不特至,隻碗Size都好大,米線分量都唔少,如果胃口細D的朋友都未必食得晒。我首推豬扒韮菜餃酸辣米線,因為韮菜餃可以有四大粒,餃子皮夠滑,內裏餡料味道都唔錯,加埋豬扒同大大碗米線相當夠飽。

2023-07-10 333 瀏覽
成日覺得食飯時間要一人前好難,又可以fit到一個人坐而又唔會俾個環境覺得自己係孤獨精咁食飯。嚟到阿一豬扒酸辣米線滿足咗我嘅獨食要求,枱夠大張唔會人迫人背貼背,可以有自己一個食飯空間,成件事夠哂獨,正👍🏻✅阿一真味豬扒麻酸辣上海麵($46)我叫左中辣, 一D都唔辣,大約7小辣而已,食得辣可以要叫特辣先會開心。酸菜唔太多所以酸味都唔太夠。麵底轉咗上海麵,有食緊粗炒嘅feel。豬扒係薄豬扒,一碗有2.5塊,都淋嘅,味道唔會好咸,但不夠麻,再辣啲重好。望上去個碗好大,但其實碗不深,一個人份量係食得哂。✅凍檸茶(+$9)要加9蚊有啲小貴,可能食辣野(呢碗唔辣)係同飲料掛釣。可能佢地都知貴,會有4塊檸檬算係咁。
✅阿一真味豬扒麻酸辣上海麵($46)

✅凍檸茶(+$9)

2023-06-07 291 瀏覽
店名: 阿一豬扒酸辣米綫地址: 北角七姊妹道3號北角站B4出口,行1分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 3.5/5呢間米線嘅豬扒好出名,除左北角之外,係筲箕灣,小西灣,西環同粉嶺都有分店~招牌豬扒雞翼肥牛酸辣紅薯粉❤️❤️❤️❤️$60豬扒無想像中咁好,有啲會比較鞋😐雞翼算大隻,肥牛亦正常,紅薯粉比較搞笑,食落似米線嘅口感😂阿一豬扒韭菜餃酸辣米線配紅豆冰❤️❤️❤️$55餃子嘅肉肥瘦適中,韭菜亦好足,帶有陣陣韭菜香,豬扒同上,但米線口感有啲搞笑,食落似通粉嘅口感,紅豆冰略嫌太淡,不過紅豆🫘份量夠多🙈蠔油時蔬❤️❤️❤️$2222蚊有好大碟生菜,質素正常🙈#stitchfoodie北角#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 阿一豬扒酸辣米綫

蠔油時蔬❤️❤️❤️
22蚊有好大碟生菜,質素正常🙈

#stitchfoodie北角

2023-01-13 655 瀏覽
剛日本回港 食了很多外國菜立即想來一個本地口味 酸辣麵點了個名物 酸辣豬扒上海麵入口~~咳咳咳咳咳~酸味十分之搶口好彩 係有人歧視前停了下來豬扒色澤靚 可惜一啲都唔juicy 死死實實麵質偏軟淋 沒有咬口下次再食 一定去返西環個間分店 雖然店細啲啲 但好食多了
剛日本回港 食了很多外國菜
立即想來一個本地口味 酸辣麵

點了個名物 酸辣豬扒上海麵
入口~~咳咳咳咳咳~
酸味十分之搶口
好彩 係有人歧視前停了下來

豬扒色澤靚 可惜一啲都唔juicy 死死實實
麵質偏軟淋 沒有咬口

下次再食 一定去返西環個間分店 雖然店細啲啲 但好食多了
酸辣豬扒上海麵
2022-12-09 517 瀏覽
中午去到附近,見裝修環境OK,就諗住一試叫左個 皇牌套餐 蘿蔔韮菜餃酸辣米線份量都唔細,每隻水餃都好大隻,而且有4,5粒,但水餃似雲吞多過餃當你以為佢個名將蘿蔔擺第一位,仲要係皇牌,實無死但唔好意思,個蘿蔔完全無醃過,仲要蘿蔔同水餃都係用滾水煮⋯⋯而個湯啲味全部係靠佢放既辣椒醬溝出黎,個味完全就係超市買大陸一包包酸辣粉既味道簡單啲講即係味精濃明顯所以材料都係獨自用滾水煮,然後放埋一齊再溝啲辣椒醬一啲誠意都無既一碗米線。
中午去到附近,見裝修環境OK,就諗住一試
叫左個 皇牌套餐 蘿蔔韮菜餃酸辣米線
當你以為佢個名將蘿蔔擺第一位,仲要係皇牌,實無死
簡單啲講即係味精濃
明顯所以材料都係獨自用滾水煮,然後放埋一齊再溝啲辣椒醬
一啲誠意都無既一碗米線。
2022-12-09
2022-12-02 427 瀏覽
今日天氣凍,諗住叫個煲仔飯食! 見阿一有煲仔飯外賣,所以決定試試平時食開佢米線同泡飯,係無問題!但今日試佢煲仔飯非常之失望🫣落單時 ,聽電話果個姐姐 話要等30分鐘,我都ok, 結果等左50分鐘叫個滑雞煲仔飯加左$10 臘腸,$3凍飲總數$75 唉, 雞得3舊 ,飯焦真係焦左囉, 係燶味嗰隻, 搞到個飯底 既飯有少少苦送左個菜, 菜烚得太淋😣湯又咸得制😑😑$75 來講真係唔值囉!好失望阿一豬扒米線都係食番佢豬扒或者泡飯算啦
今日天氣凍,諗住叫個煲仔飯食!
見阿一有煲仔飯外賣,所以決定試試
平時食開佢米線同泡飯,係無問題!

但今日試佢煲仔飯
叫個滑雞煲仔飯加左$10 臘腸,$3凍飲
總數$75 唉, 雞得3舊 ,飯焦真係焦左囉, 係燶味嗰隻
, 搞到個飯底 既飯有少少苦
送左個菜, 菜烚得太淋😣湯又咸得制😑😑
$75 來講真係唔值囉!好失望
阿一豬扒米線都係食番佢豬扒或者泡飯算啦