2024-05-11 27 瀏覽
今日去完荃灣做嘢想食個快飯先返屋企😝見附近嘅選擇唔多😅一係就冇乜位可以坐,一係就勁多人😞點知見到呢間門面唔太吸引嘅車仔麵檔🫣熱情嘅阿姐離遠見到我哋已經招哂手😂😂😂未入去已經搵定位比我地坐咁滯🫢見盛情難卻就入去試吓,好彩朋友話佢之前食過都OK😆🍜招牌六餸車仔麵 H($55)呢個應該算係招牌菜,雞翼、豬紅、豬大腸、咖喱魚蛋、紅腸、時菜😗唔洗諗食咩,乜都有齊🤣湯底加咗炸蒜同埋腩汁,好惹味😋滷水豬大腸好出色,賣相吸引仲滷得好入味,咖喱魚蛋同豬紅都唔錯,五十幾蚊六個餸,跟餐仲有埋嘢飲,都幾抵食😂
招牌六餸車仔麵 H

🍜招牌六餸車仔麵 H($55)
招牌六餸車仔麵 H
2024-04-30 16 瀏覽
油面本身係一種好難整得難食既食材,但呢間車仔面可以令油面難食到食兩啖停左手係技驚四座!菜心可以一口都係渣,牛腩陣味係縮既,韮菜餃塊皮好似腐爛咁!此面只應地獄有!我敢講我再肚餓再無野食都好,我此生不再光顧
我敢講我再肚餓再無野食都好,我此生不再光顧
2024-03-06 94 瀏覽
可能我無為意佢係「台式」餐廳。車仔麵唔得,用索湯米唔係掛湯米已出事。豬皮唔知太多醋定點,有啲似豬腳薑味。杯檸茶台茶黎沖。總之你想食港式就唔好揀呢間。唔係個回事。
總之你想食港式就唔好揀呢間。唔係個回事。
2024-02-03 140 瀏覽
我叫咗魷魚,豬軟骨兩個餸+米線,兩個都好入味,好好食,湯底都唔錯,啲汁撈埋湯令米線更加掛湯,每一啖都好好味,令人唔想停。價錢方面,唔算貴,份量都夠,性價比唔錯,可以再食!

價錢方面,唔算貴,份量都夠,性價比唔錯,可以再食!
2024-01-17 121 瀏覽
今日路經諗住入去試下,坐低睇見張点餐紙就覺得好複雜,想問下啲服務員,辦忙不理你,久久不想來回應,真想馬上走,態度非常差,今時今日咁唔想留客就咪鬼做啦!?🤨不會再去!
2024-01-17
2023-07-27 403 瀏覽
去咗路德圍打算買個飽肚宵夜,見到有左車仔麵去到夜晚11點幾都仲滿座,見到有人排隊等緊外賣,決定試一試叫咗個蘿蔔牛三寶飯,連一杯珍珠奶茶買單都係$57,當中有兩蚊外賣費用。食完全部嘢之後,覺得全部都正正常常,冇話特別好或者特別差,不過真係好平同埋份量都充足餐廳名稱:銘陽車仔麵餐廳地址:荃灣路德圍40號地舖#銘陽車仔麵 #晚餐#高性價比抵食之選#安東尼日記 #安東尼美食日記 #美食博客#香港 #香港美食 #香港美食之旅 #香港好去處 #新界 #新界美食 #新界美食之旅 #新界好去處#荃灣 #荃灣美食 #荃灣美食之旅 #荃灣好去處

餐廳名稱:銘陽車仔麵

#新界 #新界美食 #新界美食之旅 #新界好去處
#荃灣 #荃灣美食 #荃灣美食之旅 #荃灣好去處

外賣自取
2023-07-26 239 瀏覽
放工後到路德圍搵野食, 見到車仔麵同泰國餐廳, 2選1之下決定食車仔麵😂唔洗等位, 大約10零個座位左右, 少許逼夾叫左4餸車仔麵(豬紅, 蘿蔔, 陳皮魚蛋, 牛腩配油麵), 腩汁少辣, 一碟炸墨魚餅, 一杯珍珠奶茶🧋豬紅夠入味, 蘿蔔鮮甜無渣,味道好夾, 牛腩夠稔好入味, 陳皮魚蛋配埋秘製沙嗲醬湯底撈埋一齊食, 滿分💯😬炸墨魚餅好香墨魚鮮味, 一舊接一舊食😛😛珍珠奶茶有珍奶個味😂不過珍珠冇乜咬口, 普通野, 下次飲其它🤣

炸墨魚餅好香墨魚鮮味, 一舊接一舊食😛😛

今晚去咗呢間個名寫住(無味精)既車仔面檔食晚飯。無味精?係咪真係無 我真心食唔出 唔知道!不過碗面入面就實有垃圾囉!!!!!!!!!一發現,即刻同姐姐講 話有舊膠係碗面入面…佢淨係講咗句唔好意思,話係蟹柳既包膠黎…無事!喂…大姐呀!我有嗌蟹柳既 都話原諒你呀!但係我無點過呢樣嘢喎,咁佢憑咩出現係我碗面度先?之後佢就當無事發生過,無再理我!!!!!!!我而家無要你唔收錢既意思,但係 係咪都應該整過第二碗比我呢?
今晚去咗呢間個名寫住(無味精)既車仔面檔食晚飯。
一發現,即刻同姐姐講 話有舊膠係碗面入面…
佢淨係講咗句唔好意思,
話係蟹柳既包膠黎…無事!
喂…大姐呀!我有嗌蟹柳既 都話原諒你呀!
但係我無點過呢樣嘢喎,咁佢憑咩出現係我碗面度先?
之後佢就當無事發生過,無再理我!!!!!!!
2023-06-06
2023-06-02 214 瀏覽
今日放工經過路德圍,比呢間鋪面個廣告吸引咗😚所以決定試一試。本身冇抱好大期望,但估唔到有驚喜😍🍜H金牌 $55👍🏻👍🏻算係呢間店嘅招牌套餐!入面有豬紅,雞翼,豬大腸,咖哩魚蛋,紅腸,菜。55蚊嚟講算幾抵食!個湯底好清甜😍加埋沙嗲都唔會好鹹,啱啱好!最鍾意食佢嘅豬紅,一啲都唔腥🤤好食!之後跟餐叫咗杯哈蜜瓜冰茶第一次飲呢種口味幾正,唔會太甜🤩今次一個人冇叫小食,見到隔籬枱有疊炸豆腐幾吸引!之後會再去👍🏻

🍜H金牌 $55👍🏻👍🏻
H餐

最鍾意食佢嘅豬紅,
一啲都唔腥🤤好食!
之後跟餐叫咗杯哈蜜瓜冰茶

第一次飲呢種口味幾正,唔會太甜🤩
蜜瓜冰茶

H餐
蜜瓜冰茶
2023-05-08 225 瀏覽
今日收工攰攰地,唔想係出麵食同人逼,買左呢間 銘陽車仔面嘅外賣翻去食😋平時都有食開佢啲車仔面,誠心推介豬頸肉,今次試下新野,叫左個豬頸肉肉燥飯 配水蜜桃冰茶,54蚊有交易。豬頸肉 好 好 食,炭燒嘅香味未入口已經聞到,個醬係比較濃味不過好餸飯,perfect match。肉燥就正常偏上水準,都幾好食,不過同豬頸肉放埋一齊就顯得失色🤣飯底就正正常常有米香,唔太硬,最緊要夠熱。水蜜桃冰茶有啲似水蜜桃烏龍,都幾好飲,滿足,又係飽飽嘅一餐。

外賣自取
2023-05-05 145 瀏覽
【荃灣區】【銘陽車仔麵】大家都知我呢排狀態麻麻,我亦都唔想自己嘅唔開心會影響到其他人,所以都係靜靜哋同荃灣嘅「酒局 Beerapy」買啲啤酒飲吓就算,之前都介紹過佢哋,無謂騎劫埋呢個 post 喇。買完酒,搵啲嘢食吓就去咗路德圍呢邊。呢頭同廿幾年前當然大不相同,不過有個共通點就係夜晚都係好多人。以前萬亞玩具仲喺度嗰時,啲枱櫈會鋪到滿晒,條路係行唔到嘅。而家只係人多,主力都係排豆腐花、手搖杯同埋日式手卷,連十八座狗仔粉都有人龍你就知旺舖點解咁貴租。咁呢頭嘅康樂茶冰廳我就已經食過,亦都冇興趣寫爭鮮。之前受邀請去幫佢寫過嘢嘅泰谷,之後都已經結業,比較可惜。咁我究竟食乜好呢?之前成日見佢搵個人棟喺度舉牌嘅嗰間車仔麵,今日冇人棟喺度,咁就去睇吓佢發生咩事啦。驟眼睇見到呢間銘陽車仔麵都幾多人圍喺度等外賣,但其實堂食嘅位都係有嘅,仲有一個位,咁我就入去坐啦。其實想試佢好耐係因為見佢一直都願意請個智力未必完全正常嘅人舉牌,都叫幫到唔同界別人士融入社會,誠然係善意之舉嚟。我發覺佢都幾多選擇,但係有啲幫你揀好晒嘅組合真係幫到選擇困難症嘅重症患者,例如我。咁我就叫一個「金牌什錦六餸麵」,選擇咗「豬脷、蟹柳、

我發覺佢都幾多選擇,但係有啲幫你揀好晒嘅組合真係幫到選擇困難症嘅重症患者,例如我。咁我就叫一個「金牌什錦六餸麵」,選擇咗「豬脷、蟹柳、白菜餃、冬菇、魚片頭、芽菜」做餸,配「招牌鮮切麵」做麵底,加「炸蒜、沙嗲醬」。

味道上,碗麵就真係好鬼「嗱渣」,不過炸蒜同沙嗲醬撈埋落去之後,又好有打邊爐 feel,乜都有嘅感覺真係幾唔錯。雖然兜嘢真係冇一樣嘢係突出嘅,不過我都覺得算係咁,起碼多重口味先。而碗嘢我都好快清晒,起碼証實到佢唔算難食先。

嘢飲我揀咗凍「麥草蜂蜜」,個麥草味真係有啲奇怪,好彩蜂蜜頂到吓,都算完成到。埋單 $62 就唔算平,不過充吓飢我覺得 okay 嘅。最後提醒返,我唔太想將「銘陽」同「智障人士」扣埋一齊,應該鼓勵多啲企業一齊建立多元社會就真。。。

(地址:荃灣路德圍荃興徑17號C舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0510 #foodies #tasty #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #銘陽車仔麵 #路德圍 #車仔麵 #台式飲品 #金牌什錦六餸麵 #招牌鮮切麵 #麥草蜂蜜 #豬脷 #蟹柳 #白菜餃 #冬菇 #魚片頭 #芽菜 #黃店
夜晚荃灣上完堂想食啲野入左呢間車仔面店同朋友兩個分別叫左兩個面其實原本自己只係想食餸但係佢哋既最低消費係$30/要叫兩餸一面最後自己叫左粗面 炸蒜 沙嗲汁豬肚 冬菇 雞翼尖 豬紅 韭菜$64👦🏽朋友叫左油面 腩汁豆卜 豬頸肉 魚皮餃 墨魚丸$55首先環境唔算太乾淨,得覺得有空間改進令客人坐得舒服啲😌面底分為我認為不過不失但係湯底簡直係破壞左成個面因為個湯真!係!好!咸!都有睇過有食客評語係讚佢地湯係無味精但係真係咸得有啲誇張所以影響左冬菇 豆卜呢啲索湯既餸好難食而且落單既紙仔有啲唔清晰👦🏽朋友剔左腩汁(後面個碗)佢係以為清湯加腩汁但係佢黑文文嘅湯底太濃 根本感覺唔到係有腩汁係裡面魚皮餃 墨魚丸 韭菜-不過不失冇乜特別豬頸肉好硬 唔好食豬紅質地可以豬肚好食 都洗得乾淨無怪味雞翼尖係滷水 但係唔知係因為經過左一日佢本身真係咁嘅味 因為佢嘅咸度 真係冇辦法接受最後價錢真係良心既💛性價比都高 但係首先湯底真係要改一改😖
夜晚荃灣上完堂想食啲野
👦🏽朋友叫左
油面 腩汁
豆卜 豬頸肉 魚皮餃 墨魚丸

首先
環境唔算太乾淨,得覺得有空間改進令客人坐得舒服啲😌
面底分為我認為不過不失
但係湯底簡直係破壞左成個面
因為個湯真!係!好!咸!
都有睇過有食客評語係讚佢地湯係無味精
但係真係咸得有啲誇張
所以影響左冬菇 豆卜呢啲索湯既餸好難食
而且落單既紙仔有啲唔清晰
👦🏽朋友剔左腩汁(後面個碗)
佢係以為清湯加腩汁

最後價錢真係良心既💛
性價比都高 但係首先湯底真係要改一改
😖
  • 豬肚
Intro: 荃灣路德圍真係有好多野食,而今次去左食銘陽車仔麵,呢到有好多餸嘅選擇,有得叫豬頸肉/豬軟骨咁,仲有唔少湯底做選擇,最後埋單50內,但食到飽住番屋企~___________________🍽 豬軟骨+豬頸肉+通菜+河粉+沙嗲汁💰 (14+13+9+11=47)⭐️7.75/10✍🏻 豬軟骨炆得好冧好入味,肥肉同硬骨少✍🏻 豬頸肉好大舊,口感彈牙而肥肉少✍🏻 通菜好綠好爽口,仲帶點甜✍🏻 呢到嘅沙嗲汁唔算係最濃最香嘅味道,但都令到呢碗湯底好夾所叫嘅餸___________________🏠 銘陽車仔麵📍 荃灣路德圍40號地舖⭐️ 7.75/10___________________
Intro:
🍽 豬軟骨+豬頸肉+通菜+河粉+沙嗲汁
💰 (14+13+9+11=47)⭐️7.75/10
✍🏻 豬軟骨炆得好冧好入味,肥肉同硬骨少
✍🏻 豬頸肉好大舊,口感彈牙而肥肉少
✍🏻 通菜好綠好爽口,仲帶點甜
🏠 銘陽車仔麵
📍 荃灣路德圍40號地舖
⭐️ 7.75/10
2022-10-01 300 瀏覽
呢間之前食過一次酸辣米線,覺得唔錯,所以呢次都係叫返酸辣米線~因為佢呢個偏向辣味多,酸味比例偏少~加上米線都淋。。唔會太硬,所以個人鍾意呢類型口感🙈😀.如果鍾意偏硬少少米線口感,可能到時要講🙈呢次揀左酸辣米線配豬軟骨🐖🐖豬軟骨麻麻地。。反而上次配豬頸肉好d 🤔豬軟骨酸辣米線 $39.加$11 珍珠奶茶味度一般🤔.另外兩配朋友揀餸叫的。。。感覺上好似酸辣米線的配搭較好🤔另外散叫。。。我地話加加下都唔平😁😁
因為佢呢個偏向辣味多,酸味比例偏少~
加上米線都淋。。唔會太硬,所以個人鍾意呢類型口感🙈😀
如果鍾意偏硬少少米線口感,可能到時要講🙈
呢次揀左酸辣米線配豬軟骨🐖🐖
豬軟骨麻麻地。。反而上次配豬頸肉好d 🤔
豬軟骨酸辣米線 $39
豬軟骨酸辣米線

加$11 珍珠奶茶
味度一般🤔
珍珠奶茶

另外兩配朋友揀餸叫的。。。
感覺上好似酸辣米線的配搭較好🤔
另外散叫。。。我地話加加下都唔平😁😁

豬軟骨酸辣米線
2022-08-29 307 瀏覽
離曬大譜,直情係冇譜😤🤬今日同同事放lunch,諗住開開心心,點知入去食嘢,點咗碗車仔麵,同杯珍奶茶,唔知個職員城府深,定係黑心,一杯珍奶倒一身,做事唔認真,仲死口唔認錯,又賴係我地唔小心,最後打個95折,條褲都值幾百蚊,原本開開心心,而家一蠖金,食餐飯都唔順心,唔會再幫襯。離曬大譜,離曬大譜!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

離曬大譜,離曬大譜!
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2022-08-29