2022-12-27 114 瀏覽
呢排好鍾意食拉麵😝比起豬骨湯,個人就更加鍾意雞白湯❤️🤩座銀一直係我心目中嘅no.1😌知道呢間拉麵店都有唔少人氣,呢次山開港島區就去trytry😛呢間分店算係清靜😌12月25號去都唔算多人🤣我去嘅時候得兩枱人😂店員好nice好熱情~🌟極濃雞白湯拉麵🍜$138 (4/5)上枱見到雞白湯打到起泡就知正啦🥰湯飲落去好濃郁好杰身☺️唔知點解有一種飲緊栗米忌廉湯嗰種感覺🤣不過相對上就冇座銀令我wow一聲嘅感覺~店員提醒我哋要先食咗啲炸牛蒡先😉因為啱啱炸起!夠脆!不過我就覺得偏油,食落去都有油味🙁呢間拉麵份量好多,而且麵質偏粗,夠煙韌😋蔥同木耳份量好足,啖啖都有🤓荀就有3條~味道正常🤓拉麵配有兩大塊慢煮雞肉同一大塊慢煮叉燒😉所以其實幾抵😂雞肉唔算好嫩好滑,食落有少少鞋口但可接受👌🏻叉燒都偏瘦,正常質素😌不過個人覺得肉味唔算濃~溏心蛋有半隻,呈深橙色😍做到流心效果☺️醬油味唔濃,但反而蛋味好足!幾鍾意😝🌟北海道極濃蟹湯拉麵🦀 $138 (3.89/5)呢個湯一樣係打到起泡☺️飲落去都係好濃郁杰身嘅感覺😆蟹味好足好鮮!呢碗配有一堆蟹肉碎同一塊叉燒~蟹肉都有鮮味喎!同埋呢個就冇配炸牛蒡,反而係配紫菜😗我都係鍾意

🌟極濃雞白湯拉麵🍜$138 (4/5)

🌟北海道極濃蟹湯拉麵🦀 $138 (3.89/5)
呢個湯一樣係打到起泡☺️飲落去都係好濃郁杰身嘅感覺😆蟹味好足好鮮!呢碗配有一堆蟹肉碎同一塊叉燒~蟹肉都有鮮味喎!同埋呢個就冇配炸牛蒡,反而係配紫菜😗我都係鍾意雞白湯多啲wahaha🤣

小Tips:依家佢哋做緊會員優惠🌟☺️只要download佢哋個app同登記做會員,即送一隻糖心蛋或者可口可樂一罐😆有多一隻糖心蛋食超開心😙😙

Overall嚟講呢間值得一試~雖然價錢唔算平,但如果喺香港座銀第一名,佢就係第二名!🤓純粹個人意見🤣有邊間拉麵好食都歡迎留言俾我☺️❤️❤️

加一服務費:✅

📍地址:金鶴拉麵 (蜆殼街) (天后)
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

#JanJan天后 #JanJan炮台山 #JanJan佐敦 #JanJan中環 #JanJan土瓜環 #JanJan旺角 #JanJan日本菜 #JanJan拉麵

#Foodie #foodie #foodiehk #hkig#ufoodphoto #炮台山美食 #天后美食 #旺角美食 #中環美食 #土瓜環美食 #佐敦美食 #日本菜 #拉麵 #日本拉麵 #香港拉麵關注組 #ramen #食評 #香港美食 #雞白湯拉麵 #蟹湯拉麵
2022-12-25
  • 極濃雞白湯拉麵