2022-04-17 1098 瀏覽
openrice 睇到好多食評都係話呢間金鳳唔好食, 所以我都係抱住一試的心態試下. 今日去到2 點左右, 等左幾分鐘就入座..望到餐牌, d set 其實都係差唔多, 特價午餐就多左奄列 , 而只係貴過其他set 幾蚊, 所以就一試吧.睇之前的食評都係話粉麵和奄列的份量大.食物來到時見碗沙爹米個碗都幾細下, 初頭都擔心會唔夠食, 但食落份量又真係幾ok, 而且味道都好, 好過平時茶餐廳食的.另外奄列都幾好, 好似好食過以前荃灣的嘉樂.菠蘿包可惜係凍的, 味道都好好, 而家好實, 但如果係熱的話應該更加好味.整體黎講, 今時今日 $51 食得咁豐富 已經好難得.我認真覺得值得一試. 大家可以放心一試, 唔好介意 d 差評.

睇之前的食評都係話粉麵和奄列的份量大.

另外奄列都幾好, 好似好食過以前荃灣的嘉樂.

整體黎講, 今時今日 $51 食得咁豐富 已經好難得.

沙爹牛米
沙爹牛米
  • 沙嗲牛肉麵
2022-04-08 742 瀏覽
雖然在春園街的中段,但平常排隊的人極多,像傑琪這樣怕麻煩的人平常應該會選擇外帶或避而遠之。不過趁著下午茶的時間來個遲來的午餐也是不錯的選擇。店家的裝修明顯是有相當的年頭,整體感覺倒是像小很多的澳洲牛奶公司,伙計都是那種很豪氣的感覺。當然上餐的速度也是極快的。其中一樣名物是菠蘿油,比起坊間的菠蘿包,他們家的菠蘿皮更貼服,不會一碰即碎。味道也是頗不錯的,牛油也是厚厚的一片。沙嗲牛肉麵更像是撈麵的感覺,湯並不多,碟子也不算太深。麵質是比較硬身一些,而沙嗲汁很濃郁,但不像吃串燒的沙嗲醬有花生的香味;牛肉片也是給的相當的大方。還有凍奶茶也是金鳳的招牌之一,沒有冰塊的凍奶茶不怕被沖淡,而且微澀的茶香也是挺不錯的。

2022-03-21
2022-03-30 725 瀏覽
呢間茶餐廳非常出名食菠蘿油 但由於我係一個唔食菠蘿油嘅人 所以我comment唔到 不過我老公就勁欣賞所以我都會陪佢出嚟食吓早餐。但坦白講我覺得佢早餐嘅餐牌都冇乜選擇 茶餐廳黎講算小野揀 。呢度嘅沙嗲牛米份量好大碟,我個人就麻麻哋佢呢啲甜嘅沙嗲 同埋我覺得最敗筆係佢d辣椒油😕 係啲油一啲都唔香 唔辣 另外我嗰日食煎雙蛋 呢個係煎得幾靚仔。至於熱奶茶我都覺得一般 個味比較多奶但聽講呢到出名係凍奶茶,我係唔飲凍嘢想移comment 唔到結論係純粹為咗陪老公食菠蘿油先會嚟食早餐如果唔係一定去返其他茶記
呢間茶餐廳非常出名食菠蘿油
所以我都會陪佢出嚟食吓早餐。
一啲都唔香 唔辣
另外我嗰日食煎雙蛋 呢個係煎得幾靚仔。
至於熱奶茶我都覺得一般
個味比較多奶
但聽講呢到出名係凍奶茶,
我係唔飲凍嘢想移comment 唔到
結論係純粹為咗陪老公食菠蘿油先會嚟食早餐
如果唔係一定去返其他茶記
2022-03-30 546 瀏覽
📌營養快餐 D $47菠蘿包皮酥內軟,咬落超厚實🤩底部擺放咗奄列蛋,夾埋酥脆嘅菠蘿包一齊食真係好幸福🤤吵嗲牛肉麵湯底濃郁,麵條爽彈入味。不過最令小編掛住嘅係佢哋杯熱奶茶🤤茶底混合咗玫瑰牌及Lipton紅茶葉,茶味濃郁順滑🤍
📌營養快餐 D $47
2022-03-24 408 瀏覽
金鳳茶餐廳|灣仔係一間幾懷舊嘅舊式茶餐廳,上菜速度好快,落咗單兩分鐘啲野就上齊曬😂快餐D $45🍴轉菠蘿油+$3有沙嗲牛肉麵+菠蘿包+奶茶🤤沙嗲牛肉麵🐮牛肉份量非常慷慨😋深色嘅醬汁味道比較濃,食落冇咩花生味,面就淥得淋咗少少,啲湯索得非常快,影完相已經冇咗一半湯,不過個汁撈勻啲湯食就啱啱好。菠蘿油🧈好邪惡呀~菠蘿包包體都幾實淨,牛油啲脂肪用喺口中嘅感覺真係好正😍如果個包會烘返熱就更好熱奶茶奶味偏重,飲落都幾香☕️
金鳳茶餐廳|灣仔

快餐D $45🍴轉菠蘿油+$3
有沙嗲牛肉麵+菠蘿包+奶茶🤤

沙嗲牛肉麵🐮

菠蘿油🧈

熱奶茶
奶味偏重,飲落都幾香☕️
2022-02-05 588 瀏覽
🌟吃完了街頭的我杯茶,自然想挑戰名氣更響的老字號金鳳茶餐廳,比較一下奶茶的香濃幼滑,結果大失所望。☕可能是人太多,大家都擠在狹小的卡位,而且食物送來時不太熱,連奶茶也只是比室溫熱一些,茶味比想像中淡。🐥雞批不算太熱,內裡的肉就立刻變得有些太膩了,蛋撻也冷掉了,整個體驗都不太好。🍍希望是偶爾的失準吧,正在吃時,聽到有師傅大叫說新鮮菠蘿包出爐,還是精神為之一振的,只是已經不太敢叫新的食物了。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍金鳳茶餐廳春園街41號春園大廈地舖😅食物都冷掉了蛋撻雞批菠蘿包奶茶

📍金鳳茶餐廳

春園街41號春園大廈地舖

😅食物都冷掉了

蛋撻
雞批
菠蘿包
奶茶

2022-01-24 514 瀏覽
呢間老字號茶餐廳長期都好多人排隊!😎 今日行過無人排, 即刻入去食喇!叫左一個午餐🍴沙嗲牛肉麵- 份量都多, 湯少, 沙嗲牛肉多汁味濃, 係好食好惹味!🍴火腿奄列- 火腿非常多, 煎蛋都嫩滑, 唔錯!🍴菠蘿包- 大而有重量, 味道都唔錯, 但失望既係凍既, 完全死死實實咁!😫🍴凍奶茶- 喺雪櫃倒出嚟, 無冰, 但好夠凍, 好飲!整個餐非常飽, 除左個菠蘿包, 其實係好食既!另外叫左碟叉燒燴意粉, 好味到停唔到, 每一條肥嘟嘟既意粉都沾上蕃茄汁, 而家真係好難搵到! 推介!!

叫左一個午餐
🍴沙嗲牛肉麵
- 份量都多, 湯少, 沙嗲牛肉多汁味濃, 係好食好惹味!
🍴火腿奄列
- 火腿非常多, 煎蛋都嫩滑, 唔錯!
🍴菠蘿包
🍴凍奶茶
- 喺雪櫃倒出嚟, 無冰, 但好夠凍, 好飲!
整個餐非常飽, 除左個菠蘿包, 其實係好食既!

叉燒燴意粉

2022-01-23
叉燒燴意粉
2021-12-18 552 瀏覽
從來都未食過一個咁難食嘅茶餐,見到門口排長龍,以為不錯吧,叫咗個茶餐,菠蘿包又凍又硬,嗰個雪菜公仔麵,賣相已經唔吸引, 勉強吃一啖,完全冇味,加了糊椒粉再加埋辣油,都係食唔到任何味道出來。就算一個幾唔識煮嘢食嘅人,都唔會煮出啲咁嘅公仔麵出嚟,完全不值$47嘅餐,如果唔係見到門口排長龍,都唔會入去光顧,稍為用少少心思去煮好啲都冇。 埋單仲只可以收現金, 八達通,支付寶通通唔收。 今時今日仲咁落後, 街邊賣粟子都先進嗰佢。 絕對絕對唔會再幫襯👎👎
2021-12-18
2021-10-17 921 瀏覽
🚨放飯時間排長龍🚨🌸冰感菠蘿油🧈👍🏻🌸 ════════════════════🔥極主觀個人推介🔥🎲菠蘿油꧁••••••••••••••••••••••••••••••꧂🔸 特價午餐(̆̈$̆̈5̆̈1̆̈ )̆̈凍飲+3🌟今次選了沙嗲牛肉通粉,試到每間不同茶餐廳的沙嗲牛肉,的確,金鳳茶餐廳的沙嗲牛肉醬汁味道濃,令牛肉醃得入味,配清湯中和咸味,整體不錯👍🏻🌟☺︎︎口感方面☺︎︎通粉亦好適合喜歡食硬身麵的我,不會過腍,令通粉咬完散開,口感不錯🌟☺︎︎價錢方面☺︎︎在灣仔區來說性價比高,絕對是吃到飽,然後回到辦公室想睡的那種滿足感,特價午餐內有:☝︎︎七選一配粉麵類✌︎︎火腿奄列/煎雙蛋☝︎︎☝︎︎☝︎︎餐包/菠蘿包(+$3鮮牛油🧈). 🔸 鮮牛油菠蘿包(̆̈$̆̈1̆̈0̆̈)̆̈🌟即叫即從雪櫃取冰凍鮮牛油🌟價錢絕對抵食,以食材新鮮麵包和鮮牛油來說,性價比高,比平時麵包店實惠😻👍🏻.🗯由於現時座位安排,每枱只可坐2人,等位需時🗯

🚨放飯時間排長龍🚨
🌟☺︎︎口感方面☺︎︎
🌟☺︎︎價錢方面☺︎︎
☝︎︎七選一配粉麵類
✌︎︎火腿奄列/煎雙蛋
☝︎︎☝︎︎☝︎︎餐包/菠蘿包(+$3鮮牛油🧈)
🔸 鮮牛油菠蘿包(̆̈$̆̈1̆̈0̆̈)̆̈
🌟即叫即從雪櫃取冰凍鮮牛油
🗯由於現時座位安排,每枱只可坐2人,等位需時🗯
  • 沙嗲牛肉通粉
  • 菠蘿油
首先吸引目光嘅係餐廳門口懷舊嘅紙包蛋糕,例如合桃蛋糕、雞批、蛋撻同椰撻等等,依家仲有做哩類餅嘅茶記冰室已經買少見少😌價錢亦係另一個吸引元素,叫到成枱野吃到飽人頭都係$50🤪 《 營養快餐𝙳 》 $47 4 / 5快餐包沙嗲牛肉麵,菠蘿包轉牛油加$3,連一杯港式凍奶茶再加$3😎 上餐速度超快,落單唔使5分鐘已經上齊晒🤣 襯熱食《 菠蘿油 》,原塊牛油睇住佢溶化,索晒入麵包🤤 菠蘿包皮香脆酥化,比平時嘅菠蘿包來講冇咁甜,麵包身好軟熟好香牛油味!😋👍🏻 《 沙嗲牛肉麵 》牛肉同沙嗲醬份量超重手🤤👍🏻 牛肉好大片,但麵質就淋左少少欠缺彈性🤏《 港式冰鎮奶茶 》🥤無冰更飲到原汁原味嘅茶,茶味好香濃,質地幼滑👍🏻 望住師傅用絲襪反覆拉茶,難怪入口咁滑溜🤤《 合桃紙包蛋糕 》 $7 3.5 / 5兒時回憶番晒黎!面頭合桃烘得金香脆口,蛋糕牛油香重,但質地較乾身,而合桃亦得兩粒唔夠過癮🥺《 椰撻 》 $7 2.5 / 5好乾身🥲 撻皮亦太薄好鬆散,拎上手就掉晒,優點係大大件好厚身🥧《 酥皮蛋撻 》 $7 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟𝙼𝚅𝙿!好食到蛋撻出爐我地又叫多件😂 凍左嘅蛋撻望落樣子好乾,見到蛋

價錢亦係另一個吸引元素,叫到成枱野吃到飽人頭都係$50🤪

《 營養快餐𝙳 》 $47 4 / 5

《 合桃紙包蛋糕 》 $7 3.5 / 5

《 椰撻 》 $7 2.5 / 5

《 酥皮蛋撻 》 $7 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟
𝙼𝚅𝙿!好食到蛋撻出爐我地又叫多件😂 凍左嘅蛋撻望落樣子好乾,見到蛋芯同批邊分離以為實唔好食,點知一咬完全係驚艷😍 撻邊特別酥脆!

蛋漿好似蒸水蛋咁滑,入口即化,蛋味好香😋 新鮮出爐嘅表面仲令到反光🤩 下午茶一個蛋撻加奶茶,正👍🏻🤤

總括而言,冰鎮奶茶、酥皮蛋撻同菠蘿油係大推!其餘就性價比高都值得一試😋👍🏻

• 菠蘿油
  • 凍奶茶
  • 酥皮蛋撻
2021-10-14 638 瀏覽
They are my favourite satay beef noodle 🥰 in town and you may find their name on the 沙嗲牛肉麵關注組Satay Beef Noodle Concern Group from time to time. They might not be the crowd’s favourite since they follow the traditional way with only little soup and a thick paste of satay on top, almost like stirred noodle. The satay flavour is very rich and strong, a bit salty indeed. But that flavour is just awesome that I cannot resist😛The set also comes with omelette and bread. The portion is very generous tha

The set also comes with omelette and bread. The portion is very generous that I can never finish everything🤰🏻You may also upgrade the bread to Bo Luo Yau for some extra guilty pleasure but I always think their bread is always undercooked that the core is still dough-like🤨

Milk Tea is another signature👍🏼 It was smooth with strong tea flavour. I like my milk tea with great tea flavour. Some restaurants will add loads of milk so make it smooth but that will lose the essence of milk tea in my opinion.

Btw, I did finally find a perk of the pandemic! It’s that the uber small table in Kam Fung finally sits only two people as it should be instead of four. You will find it just right and I can’t believe how they were used to fit 4 people in the past LOL😂
- - - - -
Ig Account: afoodstagramm
2021-10-03 564 瀏覽
今日特登黎試依間係港笆既老字號茶記雖然係平日D晏就 都排左一段時間先入得(可能因為附近有太多打公仔放LUNCH)不過食物質素真係一般湯係真係無咩味 但個牛肉都好食既菠蘿包就真係有少少凍 係個牛油份量好足拉番高左D分 價錢就真係唔算貴 而且分量就唔算少 不過食物質素真係一般反而最欣賞係杯奶茶 係真係幾好飲總括而言 就真係一般茶記水準 無咩特別之處
今日特登黎試依間係港笆既老字號茶記
雖然係平日D晏就 都排左一段時間先入得
(可能因為附近有太多打公仔放LUNCH)
不過食物質素真係一般

總括而言 就真係一般茶記水準 無咩特別之處
2021-04-08
  • 奶茶
2021-09-06 656 瀏覽
奶茶冇茶味,比例不對,太多奶,好似飲奶水。蛋撻一啲都唔酥化,又冇蛋味,唔知食緊啲乜。老字號店舖,但係連最基本嘅出品都做得咁差,點樣可以保住個招牌。如果用心去做,冇可能會有咁嘅出品囉!
2021-09-03 460 瀏覽
最近要在灣仔區工作 放飯時間只有一小時 快餐來說首選當然是茶餐廳 因為快靚正!💨 聽說這間出名菠蘿包 就去試一下吧!👍🔻🔻🔻🔻🔻✨ 沙嗲牛肉公仔麵常餐+菠蘿包 ($47) 午餐肉米粉常餐+菠蘿包+火腿奄列 ($51) 沙嗲牛肉片份量比想像中多🍜 最喜歡是它濃稠的牛肉汁🥩 沙嗲味亦十分香濃 略帶點甜味 公仔麵則是正常發揮~ -相比起菠蘿包就有點兒失望🥺 因為餐廳的招牌是它 但可能因為我們是下午4時才吃 不是出爐時間 所以冷卻不夠新鮮 咬下去不鬆軟🥯 有少許失望呢 -另一樣很出色的是火腿奄列 煎得很有蛋香味~ 而且火腿絲很多 質感做到有滑蛋的感覺 很好吃🍳🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:🌕🌕🌑🌑🌑🔸價錢:🌕🌕🌕🌕🌑🔸服務:🌕🌕🌑🌑🌑🔸回頭度:🌕🌕🌕🌑🌑🔸等候時間:/-📍 金鳳茶餐廳 (灣仔)🗺 灣仔春園街41號春園大廈地舖

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 沙嗲牛肉公仔麵常餐+菠蘿包 ($47)
午餐肉米粉常餐+菠蘿包+火腿奄列 ($51)

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:🌕🌕🌑🌑🌑
🔸價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸服務:🌕🌕🌑🌑🌑
🔸回頭度:🌕🌕🌕🌑🌑
🔸等候時間:/
📍 金鳳茶餐廳 (灣仔)
🗺 灣仔春園街41號春園大廈地舖
今日同老婆特登黎試,以為係香港茶記老字號,本身抱住一定期望。點知完全中伏!首先待應係不停撞我,有一下撞到我差d成杯檸檬茶倒左落腳!當然就係一句唔好意思都唔會有!食物質素可以用恐怖黎形容。我地叫左兩個早餐,餐肉公仔麵同榨菜肉絲湯米嘅湯係100%水!無誇張,係完全無味嘅… 菠蘿包係凍嘅,不過味道過得去,牛油加包我諗唔到點樣可以整得難食… 價錢唔係貴,但係分量少加上食物質素超級唔掂,我認為已經可以叫做劣食。老字號,只能夠講係沽名釣譽。

老字號,只能夠講係沽名釣譽。