2020-06-13 213 瀏覽
維港海景伴韓燒~~~疫情之後真係好耐無食韓燒啦 今晚收工就捉左大舊陪我食韓燒 由於好耐無食 所以今晚就揀左間高級d 有維港海景睇嘅韓燒黎食 貼心嘅大舊👦🏻早早就打左電話去book位 話要一張喺窗邊嘅枱~~~一坐低個維港夜景睇到人都呆曬 差d唔記得叫野食😆 雖然海景好靚 但打開餐牌價錢無我地想像中貴 仲有晚餐優惠 我地叫左醬汁雞腿肉燒肉盛盒野菜沙律燴牛肋骨 海鮮炸醬麵 嘉士伯同一杯青蘋果🍏清酒🍶特飲~~~醬汁雞腿肉:香香甜甜 好嫩好好味 而且份量好多 用生菜包住超好食~~~~燒肉盛盒:好豐富 裡面有好多種牛 當中我最中意就係和牛粒 雪花❄️分佈均勻入口牛脂味濃郁 再配搭埋豐富嘅前菜食 一啖肉 一啖泡菜 令之前韓國旅行嘅開心回憶返曬黎~~~野菜沙律:酸酸甜甜嘅醬汁 切碎曬非常方便食用 非常清新 同燒肉好夾~~~燴牛肋骨:燴得好軟腍入味 牛肋骨入口輕輕咬一咬 就可以脫骨 除左牛肋骨之外 裡面嘅白蘿蔔同冬菇亦非常美味~~~海鮮炸醬麵:醬汁望落好深色 本來驚好鹹 點知食落味道啱啱好 彈牙嘅炸醬麵食落好似烏冬 本身已經食到好飽嘅我哋 最後竟然一條麵都冇食剩~~~其實佢地有+$25任飲汽水啤酒嘅優惠
維港海景伴韓燒
~~~~
~~~
其實佢地有+$25任飲汽水啤酒嘅優惠 非常抵 不過由於我地想飲青蘋果清酒🍶特飲 所以就無叫到任飲 😄 青蘋果🍏清酒特飲 甜甜地又有少少酒味 幾好飲
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
金饍韓國料理
地址:尖沙咀北京道1號8樓
2020-06-12 216 瀏覽
今日終於都試到呢個韓式燒肉,望哂維港景而且肉類質素好高,勁滿足。呢個景望出去係文化中心,好靚而且有種居高臨下既感覺,好chill。一嚟已經有前菜,辣辣地開下胃而且都係菜類食多咗都唔會滯。日式雜菜沙律沙律比起想像中再大份,有切碎同埋再調味,酸甜口感加上爽脆既生菜,食完更加開胃。店員表示每人加25蚊可以任飲,冇可能唔加啦,一般汽水有齊另外仲有珍珠奶茶,荔枝烏龍茶等少有既飲品都有。珍珠奶茶好特別好岩我口味,記得要攞粗飲管!基本上飲兩三罐已經回到本醬燒特選牛肋骨呢個一定要叫,店員會首先成條牛肋骨俾你睇下有冇錯,然後就會厚切成好多片。肉質好鮮嫩就算面頭燒到燶燶地入面都係好軟淋,牛肉味非常突出。基本上2分鐘就已經食得,真係好好食。櫻花豬五花望落都切得好均勻,燒完一啲都唔肥,肉質夠嫩而豬味都好濃。鹽燒羊鞍有3大隻羊鞍,唔會太羶,肉汁都保留到同埋本身調味都夠,但想再濃味可以加喜瑪拉雅山海鹽,層次再豐富啲。海鮮煎蔥餅呢個真係趁熱食,餅皮好脆而海鮮平均鋪滿,加上佢提供既辣醬令到口感同層次都好突出。金饍豆腐煲辣味十足而且豆腐好滑,再加上有牛肉絲,有咬口又好飲,可以中和到肉既油膩感。

一嚟已經有前菜,辣辣地開下胃而且都係菜類食多咗都唔會滯。

日式雜菜沙律

醬燒特選牛肋骨

櫻花豬五花
望落都切得好均勻,燒完一啲都唔肥,肉質夠嫩而豬味都好濃。

鹽燒羊鞍

海鮮煎蔥餅

金饍豆腐煲

2020-06-12 164 瀏覽
餐廳有落地玻璃,可以睇到海景,夜晚8點仲有幻彩詠香江睇到,座位空間足夠,入座後職員會送上前菜,好味~叫左D 韓燒野食同散叫左D野食,叫左個燒肉盛合($580),是有和牛肉眼,一口牛,西冷牛,牛柳同牛舌賣相好美,燒時按自己喜好加上鹽一起燒,比起用豉油更好,牛一點都不DRY,有牛味,好易入口,絕對值得叫。另外叫左個醬汁雞($128),都有好多件,個汁是較為甜的,雞嫩而且JUICY。牛肋骨,好入味,有4大塊,入面仲有大大粒白蘿白,醬汁都是甜甜的,送飯食一流。餐廳好好,加25元可以任飲,但需要每台每一位加,飲品總類多,想不到有韓國真露!!職員好好禮貌,又細心,服務十分好。食物質素高,環境十分舒服!
餐廳有落地玻璃,可以睇到海景,
夜晚8點仲有幻彩詠香江睇到,
座位空間足夠,
入座後職員會送上前菜,好味~

叫左D 韓燒野食同散叫左D野食,
叫左個燒肉盛合($580),
是有和牛肉眼,一口牛,西冷牛,牛柳同牛舌
賣相好美,
燒時按自己喜好加上鹽一起燒,比起用豉油更好,
牛一點都不DRY,有牛味,好易入口,絕對值得叫。

另外叫左個醬汁雞($128),
都有好多件,個汁是較為甜的,雞嫩而且JUICY。
牛肋骨,好入味,有4大塊,
入面仲有大大粒白蘿白,
醬汁都是甜甜的,送飯食一流。

餐廳好好,加25元可以任飲,但需要每台每一位加,
飲品總類多,想不到有韓國真露!!

職員好好禮貌,又細心,服務十分好。
食物質素高,環境十分舒服!
2020-06-10
2020-06-07 268 瀏覽
點解會話佢抵食呢,係因為韓國野黎講,仲要有湯有配菜!同埋佢會有coupon俾你用,呢個先抵啊!!!!!當然要幾個人一齊黎先用到~LunchSet 方面佢都真係應有盡有架~豬牛雞既鐡板飯,炒粉絲,湯飯,真係有10幾20款~~~~全部麵有跟飯架!!!我就最中意食佢既炒粉絲,佢仲會跟埋飯!真心呢個係好抵食!勁大份👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻仲要有個太陽蛋,太陽蛋加落飯食,係一大享受啊🥰🥰🥰🥰🥰!
當然要幾個人一齊黎先用到~

LunchSet 方面佢都真係應有盡有架~

仲要有個太陽蛋,太陽蛋加落飯食,係一大享受啊🥰🥰🥰🥰🥰!

2020-01-13 1576 瀏覽
午餐時間黎到,唔駛等位,叫左個辣豆腐湯,包一個飯,三個前菜。前菜有泡菜一條,翠玉瓜幾粒,薯仔絲幾條,我有懷疑過係咪上手食剩!到個湯黎到,有豆腐,有硯兩粒,牛肉碎,仲有一隻蛋,味道ok,唔算辣。下次會考慮下仲去唔去食……
下次會考慮下仲去唔去食……
2020-01-13
2019-09-06 2281 瀏覽
今日lunch同 同事一齊去食啦,叫左個辣牛肉菜湯套餐78加一。但肉真係好少呀,d牛肉一條條,加埋唔知有冇10條,每條牛肉幼身得來每條長度唔超過2cm.😂同事叫左個泡菜湯伴拉麵(豬肉)套餐80加一,有一片豬肉。
同事叫左個泡菜湯伴拉麵(豬肉)套餐80加一,有一片豬肉。
2019-09-05
2019-08-29 2082 瀏覽
今日下午黎到尖沙咀北京道一號呢間金饍韓國料理食午餐,果然又係一間值得推薦既餐廳!就算唔係食飯,食個無敵大海景都飽晒😎但好可惜,海景卡位比人座晒😭睇返d食評,好多人夜晚係到食燒肉都覺得一般,但我就從未食過😅係到食個午餐,價錢唔算太貴,你一坐低,店員就會拎3款前菜比你之後我叫左個蔬菜牛肉湯,開頭以為會好辣,點知又唔係想像中咁辣喎!入面d蔬菜料都好多,但牛肉相對較少,不過都唔緊要,整體都唔錯👍🏻

2019-08-29
2019-06-28 2174 瀏覽
今晚同屋企人去食,一行6人,打開餐牌已經覺得中伏,見到前菜竟然有腸仔+脆玉瓜,D脆玉瓜仲要苦,有青椒+紅蘿蔔,仲有唔少得四季豆+紅蘿蔔,梗係唔少得所謂果D泡菜,D泡菜好似放題俾人夾到尾果d咁。跟住問個樓面:除咗哩d前菜仲有無其他??跟住佢問我今晚前菜係哩幾款,我地叫咗果4人餐都要$1588,另外加幾樣嘢,諗住哩個價錢會同金巴利街果d出品差唔多啦,點知真係中伏,埋單散叫有75折後2200都唔知食咗咩落肚。。。唔會有下次,諗住帶屋企人食餐正宗韓國嘢攪成咁,仲差過旺角果d放題。俾錢果陣真係俾落手TOO BAD
TOO BAD
2019-06-27
2019-06-25 1658 瀏覽
先講環境,可清楚欣賞到維港景色,享用晚餐更可睇到幻彩詠香江,建議提早book枱可安排窗邊位。餐廳冇指定用餐時間,係朋友敘舊傾計嘅好地方。再講食物,點了個4人餐,有鮑魚,海鮮拼盤,特選肉,麵豉湯,韓式石頭飯,份量for女士是剛好的。海鮮食材尚算生鮮,侍應會幫忙燒龍蝦🦞同鮑魚,其餘就自己慢慢玩。作為韓燒,龍蝦🦞都算幾大隻,兩隻開邊都排滿成個爐,就咁燒已經好鮮味另一重點鮑魚比menu細隻,但勝在生鮮,燒既時間岩岩好,唔會太老破壞左個肉質特選肉只食到醃料嘅味道,無肉味,失望😞石頭飯質素平均,有我最愛嘅飯焦。

2019-06-03 1358 瀏覽
食物質素差劣。牛肉吃不出有牛肉的味道。豬腩肉是無豬肉味的豬肉乾。地方清潔不足。價錢與質素差距大。想像不到是北京道一號的食肆。以為在深水埗小店吃。廚房出品差。我想老闆亦管理無方。優點是(1)面向尖東海景。(但首要仍是吃食物出品。要看海不如到尖東海旁)。(2)環境清靜:因只有幾枱客。侍應們亦不會打擾你,因只間中露面。整體結論:只此一次。因為好吃的韓燒太多了。上述只是我的一次體驗。可能各有不同看法。有機會請你自己評一下吧。
2019-04-25 1337 瀏覽
With a sudden craving for Korean food, I went to KimChee Korean  Restaurant with 2 of my colleagues and we chose 3 dishes on their set lunch menu, including Spicy Tofu Soup with Beef, Grilled Chicken (Sweet Flavour) and a Beef soup (also non-spicy). We've also topped up with two portion of Korean Style Steamed DumplingsThe dining experience was an average one with a few points to highlight: (1) Kimchi appetizers tasted fine, but two of the three sets were already placed on the table before we ev

(1) Kimchi appetizers tasted fine, but two of the three sets were already placed on the table before we even sat down.
(2) Spicy Tofu Soup with Beef also tasted sweet, which is very different to what we expected. We almost got confused that this is a Japanese restaurant instead.
(3) Two out of the three bowls given to us for sharing purpose have stained on it still, didn't leave a very hygienic impression with us.

Overall the food was very average even when we excluded the sweetened Spicy Tofu Soup dish.  I am personally disappointed because I used to work in the area a few years back and I remembered the restaurant being one of the exciting choices for lunch.

2019-04-25
  • not that I can think of
2019-04-10 1661 瀏覽
朋友用THE CLUB換左個韓風BBQ二人餐,有沙律、5款肉類、煎餅、生菜及飲品,都幾豐富架。先上前菜,都有5款之多,一般都只有1-2款,個人喜歡泡菜同椰菜,兩款都夠爽脆,前者微辣較酸,後者清爽消膩,朋友就鍾意大豆芽菜,味道都好好,仲有麻油香。芥末沙律有大量切到幼細的蔬菜,口感幾好,仲幾重芥末味,味道清新開胃。大虎蝦2隻都超大隻,肉質都好爽彈,不過就無咩蝦味,有好重蒜味都OK醬燒韓風牛肉大約有4塊,偏薄身,可能快熟D,但醃到d肉梅哂,麻麻地,食完好口乾。蜜味鴨胸肉質幾嫩,仲燒到好香好惹味。不過汁燒雞翼就估唔到係煮熟左再俾客人燒,係好似鹵水雞翼再自己燒燒個皮至香脆,但會過熟同埋只係皮香肉不香。烤五花腩肉就大讚,好新鮮好嫩,燒完有肉汁,油脂燒哂出黎,香而不膩,用黎夾生菜加泡菜都好好味。海鮮煎蔥餅好大個,薄得黎都幾足料,有好多蔥幾香口,味道唔會太咸,食完都幾飽。韓國鮮生菜,乾淨、新鮮、爽脆,見佢MENU話配鴨胸,我比較鍾意玩豬肉,不過點夾都得。啤酒/汽水,有韓國啤酒,仲有梨汁、青提汁、有氣礦泉水等等。總括來說,餐廳的位置很好,環境好可望維港景,又係中心位置交通方便,而餐廳內的格局都不錯,樓底
蜜味鴨胸肉質幾嫩,仲燒到好香好惹味。
啤酒/汽水,有韓國啤酒,仲有梨汁、青提汁、有氣礦泉水等等。

總括來說,餐廳的位置很好,環境好可望維港景,又係中心位置交通方便,而餐廳內的格局都不錯,樓底高韓燒抽氣都足夠,食完唔會一身味。食物質素反而一般,有好有差但都OK既。服務也是一般,可能我地用分換套餐,覺得呢度比較適合遊客。
2019-04-05
用餐優惠
優惠券
2019-03-25 1131 瀏覽
之前打左黎book枱,安排左窗口位置,夜晚八點可以睇到幻彩fing香江🙈可惜今晚有啲大霧,但爸媽都滿意。眼見唔算好full,侍應姐姐話已經做緊第二輪,因為星期日啲人早開飯。每樣賣相OK喎個爐火算大,唔洗餓住等燒熟,但又唔會大油煙,抽氣系統OK食完唔會成陣味。牛仔骨醬汁好味,肥瘦適中,啲肉又唔UN,食得出選料唔錯。豚肉都好掂,包住生菜食無咁油膩,右邊嗰個鹽sauce配埋好夾。好怕任食場啲肉質通常係唔新鮮。花竹蝦都算大隻,預先開半邊釀有蒜蓉。飲品方面,薑母茶太甜,橙汁好似果粒橙。薄餅賣相一般,點知食落好好味,味道有啲似中式蠔餅,脆口,四個人食好快清晒。前菜同沙律一般,dressing唔吸引。唔夠飽,侍應推介牛肋骨,上枱後問洗唔洗剪開,成晚咁多張枱只有四個server🙈見到都攰平時鍾意食半生熟,不過呢碟最好燒到全熟否則會咬到有筋。另外見到menu有啲和牛/海鮮套餐,大概600左右一個人,不過唔知夠唔夠飽呢?總括呢度有維港景色,價錢唔算特別貴。韓燒食材方面係pass,如果叫熟食🤔 其實都唔洗黎呢度啦。

每樣賣相OK喎

花竹蝦都算大隻,預先開半邊釀有蒜蓉。

飲品方面,薑母茶太甜,橙汁好似果粒橙。

前菜同沙律一般,dressing唔吸引。

平時鍾意食半生熟,不過呢碟最好燒到全熟否則會咬到有筋。

2019-03-24
終於到左我最鍾意既冬天了。上個月過左歡樂既聖誕節❤💫️🎄⛄️❄️,黎緊下個月又到喜慶既農曆新年🎋🎋🎋🍊。天氣亦都開始真正凍 終於帶點寒意,冬天凍冰冰既感覺真棒!呢種氣溫最適合吃點暖笠笠既正菜🍴韓國菜🇰🇷 燒肉`熱石鍋湯 都係冬日既不錯選擇。口慾滿足 肚皮亦都飽足呢😋 冬天就是要為身體儲備脂肪喔😝冬天凍 最岩食熱騰騰既鍋物。豆腐海鮮湯鍋🍲內裡既材料不少,有少許牛肉粒`豆腐`白蘿蔔`魷魚`蜆肉,加上麵豉醬煮成既湯物,冬天喝一口 感覺暖入心。如果喜歡辣 不妨試試泡菜豆腐湯鍋,會較惹味 聽說不錯喔。另一款鐵板燒肉,因午餐時段 沒有設燒肉爐自己燒 鐵板上。用鐵板上又可保持溫度 吃到尾也不怕肉冷,岩晒冬天吃呢。肉醃漬也入味 加上洋蔥既甜味,很好下飯呢。這裡真的感覺很韓,佈置簡單 也不失韓味。坐著吃吃飯 跟朋友聊聊天,再望望窗外迷人既維港景緻,大概讓我忘卻忙碌既工作呢。

豆腐海鮮湯

燒肉

2018-12-18 1509 瀏覽
這間韓國餐廳還算可以的食物質素,沒有太特別好味,環境寬敞。點了燒牛肉飯,份量其實不算多,對於一個男仔,只是算可以。前菜有泡菜配料,不過味道又不算怎麼吸引吧。。。燒牛肉,口感算是可以,林林的口感,味道就沒有甚麼特別。洋蔥, 有的就好像很生又沒有汁沾到所以就沒有食了,有汁的洋蔥就還算可以。飯既份量唔算多,如果可以熱點就更好吧。湯,清清甜甜既湯,味道有點像牛蒡湯吧,都係個句,沒有甚麼特別。服務方面,因為好像比較欠缺職員所以等食物就耐少少了,服務態度都比較差dd,見佢地上菜時個樣有點不耐煩,因為十個人一齊食,送黎既食物可能要放桌子頭同尾了。這個餐盛惠70多元要再加一。總結一般,不是想像中吸引。
這間韓國餐廳還算可以的食物質素,沒有太特別好味,環境寬敞。

點了燒牛肉飯,份量其實不算多,對於一個男仔,只是算可以。

前菜有泡菜配料,不過味道又不算怎麼吸引吧。。。

燒牛肉,口感算是可以,林林的口感,味道就沒有甚麼特別。

飯既份量唔算多,如果可以熱點就更好吧。

這個餐盛惠70多元要再加一。

總結

一般,不是想像中吸引。