2023-12-29 267 瀏覽
因為住附近太近,有時都會同老公去食晚飯同飲茶,今日行過見到佢出左羊腩煲🐏🐏,因為我同老公都鐘意食就決定坐低試吓。份量好足,有支竹同馬蹄等配料,全部羊都係羊腩,有啲仲痴住舊骨,好淋,一d都唔柴,真係好好味,再點埋個腐乳醬真係無得彈👍🏻👍🏻。羊腩煲仲有一碟生菜送,生菜都新鮮,碌落羊腩煲到,索晒啲汁,正👍🏻👍🏻。再叫左兩隻乳鴿🕊️🕊️,由晚事特價到而家改為正價,都繼續食,皮脆入味。📍另外一提,羊腩煲星期六日貴$20,外賣平啲不過無生菜送。

📍另外一提,羊腩煲星期六日貴$20,外賣平啲不過無生菜送。
星期六夜晚跟太太和外父一家打算吃個便飯, 見到這酒樓有所謂任叫優惠以及位置便利, 就去光顧一下. 事後著實頗為後悔..我們叫了優惠裡面包含的芝士龍蝦伊麵和椰菜炒腩肉, 還有椒鹽鮮魷和菜乾豬肺湯. 首先打頭陣的龍蝦伊麵來說, 龍蝦不新鮮咬落口感奇怪,芝士味道突兀跟預期有差, 更令人摸不著頭腦的是竟然會加上洋蔥, 可能這是令口感味道變得奇怪的原因,真是歎為觀止..那個菜乾豬肺湯算比較好, 只是湯水味道有點像調出來..椰菜炒肉很鹹, 椰菜幾乎沒有怎樣切過就拿去炒, 每一件都大件無比, 你可以說它沒偷工減料, 就是這樣的話長輩比較難下嚥吧...最差的是椒鹽鮮魷, 第一口咬下去像雞肉, 感覺是翻炸再翻炸然後翻熱供客, 基本上任一家打冷或小菜都會弄得比這裡好, 然後這裡收費一點也不便宜..值得一提是這裡有一樣特色叫做任叫優惠, 如果只看價目會覺得價錢吸引(某些項目會便宜接近一半), 但要留意於餐牌一角有一行小字寫上"周末每項每人加$20", 所以如果是週末光顧的話實則乃是原價喔.其實這裡有一個地方值得一贊, 就是很多位子, 基本上walk-in便可不用預約,去到peak hour還是有接近30%空

那個菜乾豬肺湯算比較好, 只是湯水味道有點像調出來..

其實這裡有一個地方值得一贊, 就是很多位子, 基本上walk-in便可不用預約,去到peak hour還是有接近30%空檯.
2023-07-15
2023-03-27 654 瀏覽
落大雨午餐去飲茶,點心唔錯,環境普通、自己搵位及衛生程度勉強可以,這裏的燒味都唔錯,叉燒值得一試,乾炒牛河炒得非常之好,燒賣好好食,咁嘅環境就咁嘅質素已經係非常之唔錯啦值得一試。
2023-01-08 642 瀏覽
昨晚6點一家四口有老有嫩去咗金明苑食飯,裝修咗轉名後(裝修前既餸菜都唔差)今次係第二次去,昨晚點咗幾個餸都好好食,好想分享下。整晚幾個餸菜都好好食,我最鍾意乳豬,因為平時响出面食既乳豬好肥好油,我食2件就開始胃唔舒服,但呢間既乳豬係偏瘦,我食多幾件都冇問題😋😋食到7點,已經見全場有7、8成客,到我哋7:30走,已經有人等位啦,如果大家惗住去最好訂定枱呀!👍🏻呢間食肆無論經理定侍應,甚至收銀姨姨都好有禮貌!👍🏻我會keep 住去食👍🏻👍🏻👍🏻Ps: 其實而家佢哋一至五有晚市優惠好抵食,仲可以無限叫,不過我唔記得影低😅

翡翠炒龍躉(轉咗西蘭花)
乳鴿
乳豬(例牌)
椒鹽鮑魚
2023-01-07
翡翠炒龍躉(轉咗西蘭花)
乳鴿
乳豬(例牌)
椒鹽鮑魚
2022-11-27 464 瀏覽
基本上轉左手但冇乜野改變🌟必食點心包括:1. 流沙奶黃包不過稍欠左少少溫度,冇野流出來🥴🥴🥴🥴當係食奶黃包就冇失望2. 香港人最愛蝦餃燒賣足料好味😋酒樓無論門面、間隔、職員、菜色,幾乎同之前一模一樣👍🏻
基本上轉左手但冇乜野改變🌟
必食點心包括:
1. 流沙奶黃包

不過稍欠左少少溫度,冇野流出來🥴🥴🥴🥴
當係食奶黃包就冇失望

2. 香港人最愛蝦餃燒賣

足料好味😋

酒樓無論門面、間隔、職員、菜色,幾乎同之前一模一樣👍🏻
外賣自取