2024-04-27 0 瀏覽
醉潮館位置比較偏僻,人比較多,去前最好先訂座,不過有時間限制,到了一定時間他們會提醒客人離開。🍴黃金一口炸饅頭:這個饅頭外皮金黃酥脆,內部則是鬆軟綿綿。再沾上一點鍊奶,味道剛剛好。🍴砂鍋卜卜蜆煲:這個蜆非常大顆,份量也相當多。蜆的口感鮮嫩,一點沙子都沒有,十分新鮮。不過湯汁稍微有點太咸了。🍴雪裹紅蝦干芥蘭煲:這道菜有一點辣味,但還在可以接受的範圍內。紅蝦干的味道鮮甜,芥蘭口感清。🍴金湯酸菜魚:魚的口感非常滑嫩,湯的味道太酸。湯裡的大豆芽菜有點多。🍴滷水鴨:鴨肉有點柴😔

🍴滷水鴨:鴨肉有點柴😔
2024-04-26
2024-03-31 451 瀏覽
荃灣不嬲都係美食天堂就全部人都知啦,位於呢一個三陂坊附近嘅醉潮館,就係一個晚晚都人頭洶湧嘅地方。肥雞今次試咗佢嘅卜卜蜆煲,佢嘅卜卜蜆非常之鮮甜,每一口都熟晒濃濃嘅胡椒味湯汁,肥美嘅蜆肉,海水味十足。再嗌多個黑椒鐵板炒魷魚,佢嘅黑椒汁非常之惹味,彈牙爽口嘅魷魚配埋香甜嘅青椒紅椒同埋洋蔥,攞嚟送飯就一流,再試埋佢嘅乳鴿,佢嘅乳鴿係用一個鳥籠裝住,創意感十足。乳鴿炸得非常之香脆,皮脆肉嫩,好食嘅乳鴿,有陣時仲好味過炸雞。
2023-10-26
2024-03-27 303 瀏覽
呢間餐廳我自己已經黎過好多次😆但今次韓國朋友話想食地道餐廳我就帶左佢地黎啦😆冇卜到位,6點幾walk in,好彩岩岩好有位🙈我地叫左蠔餅好多蠔係入面🤤好好食韓國朋友話平時吾食蠔但呢個好ok!另外仲叫左沙茶醬炒麵同椒鹽鮮魷佢地又係食到舔舔脷🤣仲問我沙茶醬係咩我真係吾識答🤣🤣最後佢地都好滿意呢間餐廳又話好Local,下次要再黎
呢間餐廳我自己已經黎過好多次😆

佢地又係食到舔舔脷🤣
仲問我沙茶醬係咩
我真係吾識答🤣🤣
最後佢地都好滿意呢間餐廳
又話好Local,下次要再黎

2024-03-23
蠔餅
2024-01-25 1226 瀏覽
位於荃灣的醉潮館是我喜歡的打冷店其中之一。今次我們在這裡品嚐了他們的招牌菜蠔餅和砂窩粥。蠔餅:蠔餅香脆可口,而且蠔的份量相當豐富。每一口都能品嚐到鮮嫩多汁的蠔肉。略嫌有少少油。要趁熱盡快食用,凍了油味更加明顯。涼拌魚皮:這道菜的味道相對平淡,缺乏足夠的調味。魚皮亦不夠爽口。砂窩粥:這道菜提供了自選配料,我們選擇了花甲、豬潤、雞和蠔仔。花甲的大小驚人,但卻完全沒有味道,有點失望。豬潤熟度剛好,口感非常好。雞的味道一般,且骨頭多肉少。至於蠔仔,和蠔餅一樣非常新鮮。整體而言,這道砂窩粥的表現還算令人滿意,但有些配料的味道和質量有待改進。小總結❤️❤️❤️📌蠔餅香脆可口📌座位較少,記得訂座

蠔餅:

涼拌魚皮:
這道菜的味道相對平淡,缺乏足夠的調味。魚皮亦不夠爽口。

砂窩粥:

小總結❤️❤️❤️
📌蠔餅香脆可口
📌座位較少,記得訂座
  • 蠔餅
2024-01-18 1047 瀏覽
醉潮館 荃灣勝瓜鮮甜白蜆湯絲瓜蜆湯味道鮮甜,拌飯或粉麵食都一樣沒問題。白蜆啖啖肉又鮮甜,食落去無砂,味道鮮甜清新,令人愛上傳統鴨蛋煎蠔烙傳統鴨蛋煎蠔烙,選用傳統嘅鴨蛋煎製,上碟見到個蠔餅放喺竹籃碟上好,一口咬落去條邊係香脆可口,有口感既蠔餅好值得欣賞、入面嘅蠔仔好大粒及份量都好多,咬蠔仔粒粒都肥美啖啖肉潮汕滷水拼盤在潮州席上享有盛譽,水平高的潮州菜館,滷味拼盤一定做得好。雖然份量夠但滷水比較鹹,肉質比較硬身。這道菜有點可惜。椒鹽鮮魷有咩人會抗拒脆卜卜又咸香既椒鹽鮮魷?!基本上一去大排檔或者小菜飯店,都必點椒鹽鮮魷,菜館既鮮魷舊舊脆口,咬落係聽到聲架~鮮魷唔會過韌,但調味偏咸,稍為失色,賣相都好好靚仔
醉潮館 荃灣
勝瓜鮮甜白蜆湯

傳統鴨蛋煎蠔烙

潮汕滷水拼盤
在潮州席上享有盛譽,水平高的潮州菜館,滷味拼盤一定做得好。
雖然份量夠但滷水比較鹹,肉質比較硬身。這道菜有點可惜。

椒鹽鮮魷
2023-09-28
2023-12-21 1195 瀏覽
三五知己揾地方聚下,見食評唔錯就衝入去拆返餐!一睇餐牌就知來啱地方,款式多,乜都有,唔講咁多,即刻叫左兩碟小食食下! 碟涼拌葱脆魚皮口感Q彈,調味啱啱好,食極唔停手。椒鹽鮮魷炸皮簿而脆,魷魚彈牙味濃,又係下酒精選!再來整個熱辣辣潮州粥,棉棉既粥底配上大肉蟹同花甲,真係鮮得很!果皮蒸鮑魚蒸得剛好,一咬就開!個卜卜蜆煱一邊熱住一邊食,真係乜風寒都無哂!其他去到潮州鋪必點既蠔餅,滷水拼盤同椒鹽九肚魚梗係走唔甩,樣樣都精美好食一邊食好嘢一邊同班好友吹水,坐到鋪頭閂先走!
三五知己揾地方聚下,見食評唔錯就衝入去拆返餐!

一邊食好嘢一邊同班好友吹水,坐到鋪頭閂先走!
2023-12-11 966 瀏覽
.🔺醉潮館呢間小菜館已經光顧過幾次~最近同朋友食生日飯 個個都讚不絕口😋性價比高 岩晒一大班朋友聚餐👍🏻大家最好提前訂位呀!.有幾款菜式小編特別推介👍🏻涼拌魚皮🐠魚皮超級爽口!好香麻油味~必點嘅開胃前菜😙😙.潮式砂鍋粥🍲即叫即製,有多種配料可自由配搭!當日揀左雞件、魚片、沙白、海蝦😙超足料~粥底好鮮甜~~.薯仔牛柳粒🐮基本上食小炒必點~薯仔外脆內軟~甜甜地好好味🤤牛柳亦唔會太靭,調味都做得好好👍🏻.口水雞🐥睇落好似好辣,但食落又唔會😆雞件淋滑,醬汁夠惹味😋
🔺醉潮館
呢間小菜館已經光顧過幾次~
最近同朋友食生日飯 個個都讚不絕口😋
性價比高 岩晒一大班朋友聚餐👍🏻
大家最好提前訂位呀!
有幾款菜式小編特別推介👍🏻
涼拌魚皮🐠魚皮超級爽口!
好香麻油味~必點嘅開胃前菜😙😙
潮式砂鍋粥🍲
即叫即製,有多種配料可自由配搭!
當日揀左雞件、魚片、沙白、海蝦😙
超足料~粥底好鮮甜~~
薯仔牛柳粒🐮基本上食小炒必點~
薯仔外脆內軟~甜甜地好好味🤤
牛柳亦唔會太靭,調味都做得好好👍🏻
口水雞🐥睇落好似好辣,但食落又唔會😆雞件淋滑,醬汁夠惹味😋
今次同朋友去荃灣食咁呢間中菜館,出面都幾多人排隊,入面有少少客棧feel連凳都係板凳嘅樣。———————————————🌟砂鍋粥 (膏蟹) $230呢個砂鍋粥真係好滿足!佢嘅粥底好濃郁,蟹味鮮甜,而且蟹膏都好豐富。每口食落去,都能夠感受到滿滿嘅蟹味同濃郁嘅粥湯,而且仲可以自行加青走青。如果你鍾意蟹味濃郁嘅粥,呢個砂鍋粥絕對係你嘅首選!.🌟雪裹紅蝦乾通菜煲 $88通菜煲味道夠曬惹味唔會,入面加有蝦乾、薑、辣椒等,鑊氣十足,通菜好新鮮好翠綠而且個份量仲要好多,不過都幾熱大家食嘅時候要小心啲!.🌟醉潮小炒王 $88呢款醉潮小炒王真係好豐富!佢包括韮菜花、蝦米、白飯魚、魷魚同腰果,每樣都好正!特別要提返白飯魚,佢經炸過,帶嚟一啲香脆口感,同埋魚肉鮮嫩多汁。食落去,啲食材嘅味道都好香,令呢道菜更加美味。

———————————————
🌟砂鍋粥 (膏蟹) $230
🌟雪裹紅蝦乾通菜煲 $88
🌟醉潮小炒王 $88
2023-12-08 394 瀏覽
同家姐慶祝牛一Book咗荃灣食飯叫咗個粥勁多配料喺入面😋仲叫咗我最鍾意食既炸饅頭同埋個茄子魷魚6個人食先$1000真係好底食🤣粥底好正我一個人食都食咗3碗細
同家姐慶祝牛一
Book咗荃灣食飯
叫咗個粥勁多配料喺入面😋
仲叫咗我最鍾意食既炸饅頭
同埋個茄子魷魚
6個人食先$1000真係好底食🤣
粥底好正我一個人食都食咗3碗細
紅燒籠中乳鴿蝦片脆👍 乳鴿中等大細,外表燒到紅卜卜,夠哂脆口,火喉剛好,肉仲係滑嘅,重點係勁入味,唔點汁同鹽都好正😈荷葉膏蟹蒸飯蒸熟咗嘅蟹膏呈金黃硬挺的,蒸籠用筷子揭開包荷葉,見到成隻蟹同炒飯的荷葉勁興奮,飯仲要好入味,單食已經好正,餐廳仲要加埋切碎臘腸同蒜茸,勁香! 醉滑小炒王個小炒王鑊氣十足,炒得乾身,配埋銀魚仔,蝦乾,魷魚,滿滿鹹鮮味,加埋炸過嘅腰果,夠惹味😋最後緊係要隊返支大啤酒啦!爽!
紅燒籠中乳鴿

荷葉膏蟹蒸飯

醉滑小炒王
最後緊係要隊返支大啤酒啦!爽!
2023-12-06 269 瀏覽
荃灣嘅醉潮館真係一間好吸引嘅打冷舖頭,尤其喺天氣轉涼嘅時候,佢嘅菜式真係令人食到心暖。我哋首先叫咗佢哋嘅招牌菜蒜蓉椒絲炒通菜($68)。佢哋用石鍋熱上,一上桌就見到底下嘅汁都煮得沸騰,真係好吸引。而且意想唔到入面仲加咗蝦乾,味道更加豐富,好開胃。另外,我哋亦叫咗芥末牛仔粒($118),呢個菜真係好特別。佢哋將芥末同蛋黃醬結合喺一齊,味道清新又開胃,真係令人驚喜。最後,我哋嘅重頭戲係砂鍋卜卜蜆煲($188)。雖然我哋叫咗細份,但係份量超級多。而且,蜆完全冇沙,又鮮甜。想像吓打開嘅時候,佢嘅香氣同湯汁一齊迎面嚟,真係讓人食指大動。湯底入面仲有蘿蔔同粟米,增添咗湯嘅甜度同層次感。

2023-12-06 259 瀏覽
📍 醉潮館 (荃灣)荃灣三陂坊30號地舖荃灣不嬲都美食雲集,今晚星期一呢度都大排長龍就知一定出色,之前食過已經覺得大件又抵食。店內環境溫馨舒適、乾淨明亮,充滿古式風格😚😋💞✨👉砂鍋卜卜蜆(小)💰$188😋😋😋😋.9/5砂鍋卜卜蜆鍋好大份,份量勁多,好多蜆,隻隻肥美 又鮮甜。有好多粟米、白蘿蔔,好豐富。因為佢個湯有勁多蜆同埋白蘿蔔,所以飲落非常清甜!!!👉 雪裏紅蝦干菜心煲 💰$88😋😋😋😋.7/5一上枱聽到咋咋聲,勁有鑊氣,菜心煲份量多,蝦干同豬肉碎嚟炒,食落香口惹味!!!👉椒鹽鮮魷💰$22😋😋😋😋.8/5份量多,即炸起熱辣辣。椒鹽味道好香,鮮魷咬落好彈牙,賣相又靚仔,好味😋回頭: yesyesyes,喺度用餐好似置身於古代咁,食物用心製作,夠鑊氣,唔怪之得坐滿人客 💞✨✨✨
📍 醉潮館 (荃灣)
荃灣三陂坊30號地舖

👉砂鍋卜卜蜆(小)
💰$188

👉椒鹽鮮魷
💰$22
😋😋😋😋.8/5

2023-12-03 180 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❶蜜椒脆薯牛仔粒 $128牛肉粒保持咗肉質既鮮嫩同彈性🐮每一口牛肉都帶住豐富的肉汁 入口即化🐄而脆薯就係平時食到嘅薯寶🤠帶點微脆同時仲超掛汁🥔蜜椒醬汁為呢道菜增添了獨特既風味🪴醬汁濃郁而微甜 帶有微辣既口感🫶🏻同牛肉的鮮香相得益彰☺️❷雪裹紅蝦干芥蘭煲 $88芥蘭既嫩莖同嫩葉被炒至剛熟💚保持左蔬菜嘅鮮綠色澤🌳它與紅蝦干嘅鮮美相互襯托 口感豐富🦐另外佢仲用左煲仔裝住 令菜品得以保溫🥰❸砂鍋卜卜蜆煲(小)$188蜆嘅份量都相當多🐚 蜆肉都幾肥美 食落鮮嫩多汁🦭值得一讚嘅係食左咗多隻都完全唔會食到有沙🔎而湯底就加入左蘿蔔、辣椒、粉絲等食材烹製☺️不過個人就略嫌有點偏咸 但癖腥嚟講都很不錯👍🏻❹黃金一口炸饅頭 $48饅頭外皮金黃酥脆💛一咬開外皮 蒸汽隨即從饅頭中釋放🤗食落內部鬆軟 軟綿綿 同時有點咀嚼感😽沾上鍊奶一齊食 簡直係perfect match🥛

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❸砂鍋卜卜蜆煲(小)$188
蜆嘅份量都相當多🐚
蜆肉都幾肥美 食落鮮嫩多汁🦭
值得一讚嘅係食左咗多隻都完全唔會食到有沙🔎
而湯底就加入左蘿蔔、辣椒、粉絲等食材烹製☺️
不過個人就略嫌有點偏咸 但癖腥嚟講都很不錯👍🏻

❹黃金一口炸饅頭 $48
饅頭外皮金黃酥脆💛
一咬開外皮 蒸汽隨即從饅頭中釋放🤗
食落內部鬆軟 軟綿綿 同時有點咀嚼感😽
沾上鍊奶一齊食 簡直係perfect match🥛

2023-12-02 158 瀏覽
今晚試下新野,出遠門黎荃灣三阪坊呢頭食下大排檔啤啤佢。見到呢間潮潮館主力做潮式打冷,店鋪雖然位置唔多感覺都幾企理,而且7點幾已經幾Full House, 一於跟機嗌其他枱枱都食緊既野try try佢先😂!鴨蛋煎蠔餅($88) 賣相好靚仔,見得出炸得好酥脆。佢個煎法似台式蚵仔煎用的粉漿比例多啲,比較煙韌的。幾surprise蠔仔既份量都好多下,幾乎啖啖都食到蠔仔👍🏻加埋附上的魚露或豆瓣醬簡單提鮮就夠了砂鍋卜卜蜆煲-細 ($188) 雖然佢叫自己做細煲,但一啲都唔欺場,夾落原來都差不多有近50隻蜆。簡單用蘿蔔粟米湯底,主要食番蜆的原汁原味。食左好多排檔濃郁美食之後間一間場都唔錯雪裏紅蝦乾芥蘭煲($88)上碟好香蝦乾同雪菜味,望住個煲熱辣辣、滋滋聲,香味四迸,好治癒啊🤩芥蘭炒得好香,Keep到幼嫩,同啲配菜好夾,同白飯或啤酒更夾😋一路食一路要飲番枝asahi ($31,兼另一枝津路烏龍茶消下滯($18),好熱鬧歡暢的晚上😄
今晚試下新野,出遠門黎荃灣三阪坊呢頭食下大排檔啤啤佢。

鴨蛋煎蠔餅($88)

砂鍋卜卜蜆煲-細 ($188)

雪裏紅蝦乾芥蘭煲($88)

2023-11-27
2023-11-29 176 瀏覽
肥仔今日勁飢餓,想瘋狂食吓鑊氣小炒呢啲麻甩仔嘢,朋友話荃灣三陂坊有間打冷嘢好食,特登去試一試。🔥涼拌蔥脆魚片以爽脆彈牙又滑溜嘅魚皮配合秘製薑蔥同芫茜,味道層次豐富,惹味開胃!🔥蜜椒脆薯牛仔粒朋友話係必叫的。牛柳粒夠稔但其實唔係主角,重點係個薯仔粒,又真係幾好食,薯仔沾滿蜜糖黑椒汁,外面微脆而中間綿密軟熟,超推薦!🔥雪裏紅蝦干芥蘭煲入面除咗有芥蘭之外,仲有啲大大隻蝦乾同埋肉碎,十分足料。成個煲咁上,撈既時候咋咋聲,好香好惹味!🔥鴨蛋煎蠔烙即叫即炸嘅蠔餅,香脆可口,唔算油膩。蠔仔好大粒飽滿,咬落幾爽口,仲好香甜,完全唔腥,亦都冇沙。🔥砂鍋粥(花甲王、鮮牛肉、蠔仔、螺片、麻辣榨菜)砂鍋粥真的很好吃,用料實在、美味,熬煮的粥很綿密濃郁。肥仔揀嘅都係海鮮,全部新鮮甜美,兩個人都吃到很飽!總之,岀品惹味,全部新鮮熱辣辣夠晒火候!荃灣潮州小菜打冷之選!

🔥涼拌蔥脆魚片

🔥蜜椒脆薯牛仔粒

🔥雪裏紅蝦干芥蘭煲

🔥鴨蛋煎蠔烙

🔥砂鍋粥(花甲王、鮮牛肉、蠔仔、螺片、麻辣榨菜)