2017-02-17 571 瀏覽
原來太子呢頭有間細細地既上海菜館, 而家已經買少見少, 通常都係大型連鎖店, 好多小店都一間一間做唔住要倒閉, 所以我同朋友二話不說就入去試試啦. 好彩我地黎早一步, 約7點左右已經開始愈來愈多人了. 我地2人都唔係好餓, 所以只叫左三樣野, 煎鍋貼, 小籠包同埋上海粗炒.三樣野最出色係煎鍋貼, 上枱時熱辣辣的, 鍋貼大大隻, 煎到金黃色, 賣相已經好吸引呀. 咬入口皮脆又唔覺得乾硬, 內裡既肉餡又幾夠味, 好香又唔會勁油! 其次係上海粗炒, 都好大碟, 亦都好足料, 通常有既菜同埋菇都好充足, 味道都唔會好鹹, 但就略為炒得濕左些少, 乾身D會正D. 而小籠包就一般水準啦, 塊皮唔算好薄, 內裡湯汁唔太多, 勝在熱辣辣同埋味道都OK. 下次有機會都會再幫襯!

2017-01-20
2016-11-06 987 瀏覽
去完花墟買花諗住係附近食啲嘢,但估唔到四圍都勁多人,結果愈行愈遠,行到呢間麵店到。餐廳主要上海菜式。酥炸豬扒麵份量適中,而麵條幼身唔會過淋,尚算爽口,而豬扒就加了蛋漿再炸,食時有淡淡蛋香,而肉質有輕微乾身但亦唔錯。整體非常抵食。
餐廳主要上海菜式。
酥炸豬扒麵
2016-08-31 1137 瀏覽
正當在太子周圍行行行睇緊有咩好食嘅時候,眼前見到呢間貌似幾舊式嘅上海菜館,感覺會幾好食就入去試下了!叫了青菜煨麵,小籠包,煎餃子,三樣都幾好食!青菜煨麵:估唔到一碗咁簡單既青菜煨麵味道都幾好~ 整碗都有青菜的香甜味~感覺清新~用的麵應該是上海幼麵,麵質偏淋但不糊口,唔錯!小籠包:雖然小籠包塊皮可能唔算太薄,不過個餡又幾好味,食落口都唔會覺得厚皮。可惜因為小籠包皮互相黏住,夾起來時都好容易就弄穿了。。有兩隻的精華湯都因為咁而流走了煎餃子:煎餃子好好食!即叫即煎,熱辣辣勁香!塊餃子皮煎到金黃香脆,但食落又唔覺得油膩,入面的菜肉餡都好味,好juicy 一啲都唔乾!今次兩人吃飯叫的款式唔多, 下次都會再嚟試下其他款!!

青菜煨麵:

小籠包:

煎餃子:

今次兩人吃飯叫的款式唔多, 下次都會再嚟試下其他款!!
2016-08-23
往太子 Thai Massage 後, 本想去「古太」家人開的中菜湯品小館,但最後轉馱試了醉江南。來吃上海菜,一打開菜牌有我愛吃上海年糕, 我當然二話不說就點了。 選了排骨炒年糕,味道不過不失。另,自選三拼~我們揀選了鎮江骨涼拌三絲及醉雞。轉眼就端過來的鎮江骨熱辣辣、很香脆。他們的鎮江醋汁也做得很好、是我吃過最好食的。涼拌三絲做得普普通通,而醉雞亦只是OK之作。但是因為他們的價錢較便宜, 相對來說,分自然就拉高了curve!我也試了他們的餃子。是晚點選了齊菜肉餃。餃子的味道很上海!跟老公家中的上海長輩的做味調很像,醃饀料只下塩調味;當然,自家製,肉與菜的用料新鮮許多,只下塩作調味也可以,但他們的饀料的肉不應太新鮮,怪怪的!可能我吃慣的是同化了粵菜口味的上海菜,亦也許大概是吃慣了翡翠、南小館利小館那些味道。
排骨炒年糕

2015-07-31
排骨炒年糕
2016-06-20 928 瀏覽
自從這裡轉手後,水準就直線下降,雖然名字一樣,環境一樣,可惜大廚的手藝,完全是兩回事。齊菜肉餛飩麵 ~ 唯一保持舊有風味的一樣,只因舊大廚曾回來教路,所以水準依舊,湯底偏淡味,証明沒有落味精,齊菜肉味道鮮甜,麵是上海幼麵,麵質又淋又滑唔糊口。豆漿 ~ 不大甜,豆味偏淡,如果可以再凍少少就更好了。可惜沒有留下舊大廚的聯絡,不知道可還有機會再食。
豆漿 ~ 不大甜,豆味偏淡,如果可以再凍少少就更好了。
可惜沒有留下舊大廚的聯絡,不知道可還有機會再食。
2016-06-04
  • 齊菜肉餛飩麵
2016-04-02 972 瀏覽
多數同Mr.No出旺角行街既話,都鐘意過太子食晚飯,因為旺角人多,較為好食既餐廳好多時都要等好耐位,但行遠少少去太子既話,就相對少人啦!今次黎左近旺角警局既一間上海菜館,之前同Mr.No都食過,價錢相宜味道都唔錯,所以今晚諗住再Encore,7點幾黎到,點知都要等位,不過等3張枱,都好快有位啦!因為搭枱關係,無影到餐廳環境啦,廢事四圍影,令到同枱食客唔舒服啦!家庭式小餐館,地方唔算大,有6-7張枱,門外都有一張,裝修就比較舊,牆上貼左好多過左膠既食物相,但都尚算坐得舒服!香煎餃子(5隻) $32食上海野,多數食客都會叫小籠包,但今晚想食煎餃所以無叫到,呢度D餃子都係自家製,因為係有生餃買既,即煎即上,熱辣辣,一邊餃子皮煎到金黃香脆,唔油膩,涵係菜肉,唔係韮菜,餃子咬開好多湯汁,多到漏出黎,點埋鎮江醋同豆瓣醬食,好味呀!咸肉津白 $68上海咸肉味道同金華火腿相似,唯一唔同既地方,就係醃製過程的時間長短,而且金華火腿會加入酒來醃製,而鹹肉就無,所以鹹肉唔會有金華火腿果種獨突香味,但肉質就無金華火腿咁鞋,因為偏咸用黎煮清淡既津白就岩岩好,呢度既津白好腍好甜,吸收左咸肉既咸香味,切到細細棵容易

香煎餃子(5隻) $32

咸肉津白 $68

上海咸肉味道同金華火腿相似,唯一唔同既地方,就係醃製過程的時間長短,而且金華火腿會加入酒來醃製,而鹹肉就無,所以鹹肉唔會有金華火腿果種獨突香味,但肉質就無金華火腿咁鞋,因為偏咸用黎煮清淡既津白就岩岩好,呢度既津白好腍好甜,吸收左咸肉既咸香味,切到細細棵容易食,讚!
黑醋魚塊 $88

本來Mr.No想叫鎮江排骨,不過我想食D魚,所以就轉左做呢個,黑醋汁同鎮江排骨既汁一樣,酸酸甜甜好開胃,魚塊雖然好滑,似新鮮魚,但肉太薄,炸漿偏厚,感覺食緊炸漿多過魚,下次都係叫返鎮江排骨比較穩陣。
上海菜飯$10

有餸緊係要叫碗飯,食上海野就緊係叫菜飯,呢度既菜飯無咩菜既香味,可能菜係後溝,唔係同飯一齊煮,所以依然保持翠綠,唔會煮到黃哂,菜既比例都幾多,食飯又食埋菜,健康!
小店家庭式營運,雖然比起集團式滬菜酒樓,呢度無華麗裝修,高級服務,但價格相宜,食物實而不華,有水準,一定會再黎幫襯。

Address: 太子西洋菜北街157A號地舖

Tel: 3690 2600

2016-03-28
2016-03-10 657 瀏覽
去到太子旺角警署附近,肚餓醫下肚,見到醉江南,入面都有d人就入去試試午餐都多選擇,幾抵食咁!叫左糖醋骨菜飯做午餐!一來,香噴噴的糖醋骨,經型的買相,口水流流!一咬入口,嘩,好入味的黑醋,甜甜的帶少少酸味,味好濃,有d汁不致太乾,撈飯一流!不過d糖醋骨都多骨,如果多用一點會好好多!另一個重點是個菜飯,雖然佢d菜應該係後撈埋d飯,不過菜好新鲜,不是枯黃的,有水份,略覺得淡左少少,但配合糖醋骨好合味!

2016-03-07 421 瀏覽
呢排成日經過太子,我決定搵下有乜好野食,計上次食完蒸既,今次想食平價既。比我行行下見到喇,呢間係食上海海菜,我好耐無食過了,我見價錢幾平,入去試下先。餐廳不算大,幾張臺,但都有幾多人食。今次我係食午餐,於是我就點左一碟上海炒年糕試試先。甘正宗既菜,實ok 既。到上菜喇,size 適中,炒得都幾有火候,熱辣辣,年糕幾爽口,不會煮得太林,軟硬度適中,最緊要係吾癡牙,而味道亦都非常正宗,肉絲滲滿了汁既濃郁味道,咬入口完全感覺得到。而且又有豆漿送,豆漿味道好有豆味,冷熱可選照顧週到。整體來講都ok, 價錢係幾十蚊,值既

2016-02-04 435 瀏覽
由於鄰近花市,周圍的食肆也有不少人在等候。這家上海菜館非在食肆林立的主街上,店內座不多,座無虛席。幸好,剛巧三位食客正準備離開,讓我跟爸爸不用在外食風看看餐牌,價錢中等,除了單點還有三款多人餐選擇。點了一份三式拼盤($68),先從燻魚,鎮江排骨,五香牛展,鎮江肴肉四選一,再從烤夫,素鵝,拍青瓜和涼拌三絲中四選二。我們選了鎮江骨,烤夫和素鵝:烤夫跟冬菇一起煮,跟素鵝一樣普普通通。平時超喜歡鎮江骨,貪圖酸醒甜甜,開胃一流。但這裏的鎮江骨略嫌不夠入味,吃到的肉亦不多,有點失望。然後是小籠包,$32(5隻),肉汁不夠,但也算不俗。平時的醋總是加入薑絲,這家卻是加薑蓉,未知原因是什麼呢~再來是上海粗炒,是整個晚餐最差的一道。可能是同時間有幾枱都叫了同樣的粗炒,炒的份量多了,時間難把握,粗炒滿有燶味,唯一可取之處是不算油膩。最後,以我吃上海菜必食的豆沙窩餅作結這窩餅也偏燶,但也算是能接受的。熱辣辣,外皮脆卜卜,內裏有厚度,少許像pancake的質感,平時吃慣的皮都是薄薄的,這種質感對我以言也不錯,紅豆蓉份量剛好,亦不會過甜

看看餐牌,價錢中等,除了單點還有三款多人餐選擇。
我們選了鎮江骨,烤夫和素鵝:
小籠包
再來是上海粗炒
,是整個晚餐最差的一道。

最後,以我吃上海菜必食的豆沙窩餅作結

2016-02-03
小籠包
2015-11-14 500 瀏覽
本是想支持小店而選擇此食店看了食評也好像不錯,便和朋友一起吃未夠7PM入座坐下點了一籠小籠包, 擔擔麵, 飯, 獅子頭小籠包:好大粒, 賣相很好新鮮蒸出來, 熱騰騰有水準,味道也很好擔擔麵:份量比較少但好好味湯底很不錯砂鍋獅子頭:好大的一鍋, 好食但並非如照片所顯示出來的有4個, 而只有2個食店人不多, 可是在吃的過程中並不如之前食評所講的會有侍應添茶水由頭到尾只有人收碗碟, 無人加茶吃了才半個小時左右,侍應來到我們枱, 一面收已走吃光的碗碟, 一面在我們旁邊貌似同收銀大聲嗌: x號枱就得啦! (指的就是我們坐的枱)我們野都未食完....然後半個多小時後,  剛吃完最後一道菜那個侍應就走來, 除了收走那個鍋外, 還收走了我們所有杯碟碗筷=.=之後她一面抹枱, 一面(還是在我們旁邊)同收銀大聲嗌: 有張四人枱得啦! 出面有人等位!然後又扮晒野問我地仲叫唔叫野食本來真的想叫個甜品但你們咁趕客法, 想叫都變左唔想叫啦碗碟筷子茶杯乜都收走晒, 用手指拎黎食咩其實如果出面真係咁多人等位, 你咪笑笑口同我地講:唔好意思, 出面有人等位, 介唔介意埋左張單先?咁咪得囉洗唔洗咁講野俾d客人聽, 仲要大
本是想支持小店而選擇此食店
看了食評也好像不錯,便和朋友一起吃

未夠7PM入座
坐下點了一籠小籠包, 擔擔麵, 飯, 獅子頭

小籠包:
好大粒, 賣相很好
新鮮蒸出來, 熱騰騰
有水準,味道也很好

擔擔麵:
份量比較少
但好好味
湯底很不錯

砂鍋獅子頭:
好大的一鍋, 好食
但並非如照片所顯示出來的有4個, 而只有2個

由頭到尾只有人收碗碟, 無人加茶

吃了才半個小時左右,
我們野都未食完....

然後半個多小時後,  剛吃完最後一道菜
然後又扮晒野問我地仲叫唔叫野食

本來真的想叫個甜品
但你們咁趕客法, 想叫都變左唔想叫啦
碗碟筷子茶杯乜都收走晒, 用手指拎黎食咩

咁咪得囉
洗唔洗咁講野俾d客人聽, 仲要大聲嗌
實在有點過份
食物質素幾好都無用啦, 這樣趕人走的餐廳仲點會有next time?

我和朋友加埋都係兩個人, 叫的食物也不少, 吃了半個多小時, 其實也不過份吧..

2015-03-20 649 瀏覽
今日一家人想食上海菜,又唔想去酒樓食到咁貴,找到呢家小店,就試一試。好有水準的小店,又近地鐵站,下次必定會再黎食!小籠包- 饀料好足,雖然皮唔夠薄,但饀料足又夠味道,抵消晒啦!醉豬手- 正!皮夠爽,肉夠「淋」,酒味好足!酸辣湯- 好夠味,只是略為鹹了小小。炸銀絲卷- 脆口,唔油。粗炒同擔擔面就一般。桂花酒釀丸子- 好好味呀!丸子好夠彈性,清淡唔太甜!總括而言,小店質素有驚喜。絕對會黎再食過!

醉豬手- 正!皮夠爽,肉夠「淋」,酒味好足!
酸辣湯- 好夠味,只是略為鹹了小小。
炸銀絲卷- 脆口,唔油。
粗炒同擔擔面就一般。
桂花酒釀丸子- 好好味呀!丸子好夠彈性,清淡唔太甜!
總括而言,小店質素有驚喜。絕對會黎再食過!
  • 酒釀丸子
2014-07-10 616 瀏覽
一家好家庭式的街坊食店. 負責人應該係上海人. 食左雲吞雞, 獅子頭, 小籠包好夠味道, 完全唔似出面既機打豬肉, 估計係有手打成份, 好彈性既口感.雲吞又真係好好食, 好有home feeling. 一定會再返去光臨!!!
一家好家庭式的街坊食店. 負責人應該係上海人.

食左雲吞雞, 獅子頭, 小籠包

雲吞又真係好好食, 好有home feeling.

一定會再返去光臨!!!
2014-01-26
  • 雲吞
  • 獅子頭
2014-06-25 792 瀏覽
Happy Friday 約了好姐妹們吃飯相聚,便在西洋菜北街附近找吃。唯一這間中菜館不用排隊等位,地方雖小但簡潔,而且不像酒樓一舨嘈,又有多款小菜選擇,那就不如到這間醉江南吃飯。友人都愛上海炒年糕,所以叫了這道經典。當初我還怕它太油,但是比想像中好得多了!年糕的糯米味很香,亦很有咬口但不黏牙。火喉很好,炒得均。加入冬菇絮,菜,肉絲,用醬同炒。醬味濃郁,吃起來不覺得油。來到這裡,來客小籠包是常識吧?送上來的小籠包看起來粒粒飽滿,皮亦軟熟,可惜一夾便出事了。底又濕又薄,穿了。穿了還算,湯汁欠奉。還好肉味夠亦鮮,但究竟是失望的。我們亦是饅頭怪魔,但炸銀絲卷一上,我又失望了。是的,一看便知道剛剛炸好,好正。表面超脆,好正。但饅頭中間空虛了一點,師傅把饅頭一剪便變形了。而且饅頭底沒有炸到吧,是浸透油的底部。不合格。酸辣湯我並沒有嘗到,但都幾足料,而且看友人的飲水程度這不太算咸吧?涼拌三絲是個不錯的冷盤,因為蔬菜很鮮,而且麻油味很香。雖說是蔬菜,但油膩感蠻重的。飩餛擔擔麵這麵超級不錯!麵質有彈性和咬口,不會煮得過生,麵的表面都吸收了濃郁的花生麻醬湯底,很好吃。飩餛也是我們一致推介的,好味到我們要
友人都愛上海炒年糕,所以叫了這道經典。
上海炒年糕
當初我還怕它太油,但是比想像中好得多了!

來到這裡,來客小籠包是常識吧?
送上來的小籠包看起來粒粒飽滿,皮亦軟熟,可惜一夾便出事了。

我們亦是饅頭怪魔,但炸銀絲卷一上,我又失望了。
餛飩擔擔麵
飩餛擔擔麵
飩餛也是我們一致推介的,好味到我們要追加一碗薺菜肉飩餛。
飩餛皮又薄又滑,而且很爽口,不易穿。而且餡多又新鮮,沒有一點苦澀味道。加了簡單的麻油令飩餛更可口,我們都讚不絕口。
鎮江排骨
鎮江排骨更是一絕。
一大碟小塊的排骨肉送上時,看到它的色水和鎮江醋香氣,已經令一眾嘩然。
小妹吃了一粒,炸得非常鬆化!粒粒都是肥瘦肉,肉汁都鎖緊,醋亦酸甜,送飯送酒一流。

去到尾聲當然要吃些甜了。
豆沙窩餅亦是我們大推的。
豆沙窩餅
新鮮炸起的窩餅看起來很乾身而且帶金黃,令人食指大動。
中間顯然可見的一層糯米一層紅豆已經看得出誠意。
吃起來完全做到外脆內軟,糯米因熱力變得微融,豆沙餡紅豆味重而且少甜,勁正。

最後,我點了一直都很喜歡的桂花酒釀丸子。
丸子蠻多。糯米仍然非常有水準,酒味比較淡,桂花味亦一般。可幸不太甜,吃下亦不欠清香。
這裡的服務也不錯,店員主動問我們食物如何,亦會加水,4個人一同吃,每人HK$125絕對很抵,這小店值得再次支持!
2014-06-20
上海炒年糕
餛飩擔擔麵
鎮江排骨
2013-06-14 487 瀏覽
位置於太子站粵港往來車站旁,其實已經是優勝位置除了一眾巴士師機開飯的落腳點、更是往返車客等車及用膳之開飯館坐落不久,已看到有餐師機叔叔入座開餐、雖然地方不算寬闊、但勝在價廉、內街有車位午市時段人客也很多...多款客飯及套餐供應,看來蠻多選擇...個人的飲食生活總不能下下子大口肉,擔擔麵我想是個不錯的選擇清清碗麵上帶點兒肉碎,這兒還吃到小小蝦米乾粒、口質不錯不過醉冮南的擔擔麵味道就略為小了一點麻醬香而麵質是採用白糼麵,入口爽身而不糊口一碗標準號的擔擔麵,一下子給我報消了...多加$2.要來一杯熱豆槳,送送口、甜味偏淡正合我心意
位置於太子站粵港往來車站旁,其實已經是優勝位置
午市時段人客也很多...
多款客飯及套餐供應,看來蠻多選擇...
個人的飲食生活總不能下下子大口肉,擔擔麵我想是個不錯的選擇
清清碗麵上帶點兒肉碎,這兒還吃到小小蝦米乾粒、口質不錯
不過醉冮南的擔擔麵味道就略為小了一點麻醬香
而麵質是採用白糼麵,入口爽身而不糊口
一碗標準號的擔擔麵,一下子給我報消了...
多加$2.要來一杯熱豆槳,送送口、甜味偏淡正合我心意
題外話/補充資料: 今次遇上全為買花所至,走了一圈.. 其實花墟週邊除了有一眾你我熟識之食肆外、多走兩步也有可能發現你我不曾認識之新面孔。
2013-06-13
$37.