2024-04-28 27 瀏覽
大埔開業多年嘅車仔麵店,喺昌運中心有分店,今日來大埔墟分店試一試。車仔麵店環境衛生一般,座位唔多,可以自己畫紙仔點車仔麵食。第一碗點咗豬軟骨同豬紅米粉,有自家製辣醬點咗中辣。雖然豬軟骨係推介嘅食物,而且價錢唔平,但係質素都其實係普通。豬紅正正常常,自家製辣醬辣度適中,但味道並非十分特別。第二碗點左蘿蔔,豬腸,牛肚及鳳爪河粉。豬腸有少少味道,感覺上洗得唔係好乾淨。其他餸蘿蔔,牛肚及鳳爪等等就正正常常。由於店舖環境嘅關係,同埋價錢又唔係特別便宜嘅關係,相信區內有唔少車仔麵店係更好嘅選擇。

車仔麵店環境衛生一般,座位唔多,可以自己畫紙仔點車仔麵食。

2024-02-19 159 瀏覽
今天行程匆忙,當走出港鐵站時,想找一家餐廳吃碗粉麵來填飽肚子。走到大榮里注意到一家吃車仔麵的小店,便立刻心生期待地走了進去。牛三寶米粉🐂牛三寶包括牛丸、牛肚和牛腩。牛丸爽口彈牙,牛肚的香濃入味和牛腩的軟嫩,有驚喜!配上新鮮的生菜,清脆綠葉的口感為這道菜增添了一絲清爽的驚喜。我還加了一些潮洲辣椒油,使整碗牛三寶米粉更加美味。豬三寶油麵🐖豬三寶有豬皮、豬紅和豬大腸。豬皮入味鮮美,豬紅滑溜無渣,帶半分爽口,而豬大腸則沒有一絲腥臭味,保持著爽脆的口感。這碗油麵使用扁身的麵條,與一般圓身的油麵不同。椰汁紅豆冰🍹很清楚看到分為上、中、下三層。上層是清爽的椰汁,中間是淡奶,底層則是紅豆。攪拌後喝一口整,甜度剛剛好,紅豆口感軟糯,椰汁的香味令人陶醉。熱檸檬水☕️沒有什麼特別之處,味道中規中矩。每張桌子上都放有一瓶辣味菜脯🌶️,將它添加到碗裡的麵中,能為整碗麵增添了一份香辣的風味,讓它更加引人食慾🤤。

牛三寶米粉🐂
牛三寶米粉

豬三寶油麵🐖
豬三寶油麵

椰汁紅豆冰🍹
椰汁紅豆冰

熱檸檬水☕️
熱檸檬水

沒有什麼特別之處,味道中規中矩。

2024-02-17
2024-01-16 180 瀏覽
小時候在大埔讀書(火車站小山崗斜坡上的男女校,這裡有校友嗎?),吃飯基本上就是在大明里四方公園一帶。十多年後回來,認識的餐廳全都消失了,只剩下郭仔記。郭仔記三寶即腸粉、燒賣和魚蛋。腸粉非常滑溜,想切開會自動捲回去,一入口會很順暢地滑進口中,配上豉油麻醬簡直一流。燒賣很結實,有魚茸味,亦烚得夠軟。咖哩魚蛋是小小粒的,很彈牙。事頭婆和姐姐們跟食客的對話很是「街坊」,跟我的回憶中一模一樣,是大埔最有人情味的小店之一。姐姐們落麻醬辣醬芝麻也完全不吝嗇呢!
2023-06-02 679 瀏覽
今日自己去左太和既郭仔記車仔麵,超好食😊😊超濃腩汁湯粉 當然都食招牌野食🔥上湯原來用左十幾種食材去煮👏👏餐廳都有參與一啲幫低收入家庭既派餐活動📌招牌牛腩米線(1菜芯、蘿蔔、魚蛋、牛筋腩 送雞翼尖)特色送 ❤️‍🔥推薦蠔油冬菇 大大舊蘿蔔都好入味📌奶茶紅豆冰1st try紅豆冰with Milk tea😋奶茶幾香👍少甜岩味📍大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖🏷️郭仔記車仔麵 昌運中心 (大埔)#太和 #粉麵
今日自己去左太和既郭仔記車仔麵,
超好食😊😊超濃腩汁湯粉
當然都食招牌野食🔥
上湯原來用左十幾種食材去煮👏👏
餐廳都有參與一啲幫低收入家庭既派餐活動

📌招牌牛腩米線(1菜芯、蘿蔔、魚蛋、牛筋腩 送雞翼尖)
特色送 ❤️‍🔥推薦蠔油冬菇 大大舊
蘿蔔都好入味

📌奶茶紅豆冰

📍大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖
🏷️郭仔記車仔麵 昌運中心 (大埔)

#太和 #粉麵
2023-02-27 485 瀏覽
兩溝,每次都覺得好神奇:碗兩溝一上枱比較杰身,但會愈食愈水感。足料,但比例上肉絲份量偏少。木耳爽口;如果粉絲爽身d會更好。腸粉(4條)魚蛋(一串),大量醬汁,加上熱辣辣腸粉。仲有我偏愛,好入味嘅咖哩陳皮魚蛋。無得輸
兩溝,
每次都覺得好神奇:碗兩溝一上枱比較杰身,但會愈食愈水感。
足料,但比例上肉絲份量偏少。
木耳爽口;如果粉絲爽身d會更好。

腸粉(4條)魚蛋(一串),
大量醬汁,加上熱辣辣腸粉。
仲有我偏愛,好入味嘅咖哩陳皮魚蛋。
無得輸
聽D街坊講呢間車仔麵ok, 趁下午茶時間唔洗等位,入去堂食先。揀咗豬軟骨、咖喱魚蛋、蠔油冬菇、菜芯、米粉配沙爹湯底;豬軟骨有3嚿,入晒味夠淋👍🏻,濃濃咖喱味嘅魚蛋7粒,食到有啲陳皮味🤩,可能佢用咗陳皮魚蛋😍👍🏻。冬菇成吋厚好滿足,湯底啱晒鍾意食沙嗲嘅我😍✨,米粉份量唔少,我加咗枱頭嘅菜脯,少少香少少辣,個人覺得好過十八座狗仔粉嘅菜脯,辣味唔會太霸道。無論D餸、或者係米粉,份量唔少,連杯凍檸茶都係大大杯!抵食!

2022-07-25
下午茶
2022-05-31 631 瀏覽
香港飲食文化:車仔麵,其他國家係整唔到嘅😎基本上要有7,80 👴🏼年代响街邊車仔買麵,旁邊摺檯摺櫈鐵筷子桶木筷子嗰啲味。我不是大埔人!因為好味😋久不久都會走過來食車仔麵🍜平民格局食香港人嘅地道!二人行點兩碗3餸麵:豬皮豬紅豬腸幼麵🐷腩汁多葱🐮牛腩水魷陳皮魚蛋油麵🍜咖哩汁多葱豬皮&水🦑魷爽脆。豬紅🩸好正好香+滑。豬腸無尿壓味。牛腩(肋條)入味夠淋。🐟魚蛋爽口獨欠少咗啲陳皮味。油麵唔霉,幼麵夠爽。湯頭食完無頸渴但係因為加汁關係濃咗小小。辣菜甫不太辣可口美味(任食)車仔麵我真係由細「食+陪」到大。呢間好食😋有細路仔👦🏻時食嘅味😋仲有豬腸粉+豉油麻甜混醬 香滑甜洽可茶檔式飲品:🧋凍檸茶走甜 茶底味夠濃篤完檸檬🍋唔苦。凍齋鴦走甜 茶底厚啡唔死苦唔鞋口好飲。埋單$120 正常價錢囉
香港飲食文化:車仔麵,其他國家係整唔到嘅😎
嗰啲味。

我不是大埔人!因為好味😋
久不久都會走過來食車仔麵🍜
平民格局食香港人嘅地道!
二人行點兩碗3餸麵:
豬皮豬紅豬腸幼麵🐷腩汁多葱
🐮牛腩水魷陳皮魚蛋油麵🍜咖哩汁多葱
豬皮&水🦑魷爽脆。豬紅🩸好正好香+滑。
豬腸無尿壓味。牛腩(肋條)入味夠淋。
🐟魚蛋爽口獨欠少咗啲陳皮味。
油麵唔霉,幼麵夠爽。
湯頭食完無頸渴但係因為加汁關係濃咗小小。
辣菜甫不太辣可口美味(任食)
車仔麵我真係由細「食+陪」到大。
呢間好食😋

有細路仔👦🏻時食嘅味😋
仲有豬腸粉+豉油麻甜混醬 香滑甜洽可
茶檔式飲品:🧋
凍檸茶走甜 茶底味夠濃篤完檸檬🍋唔苦。
凍齋鴦走甜 茶底厚啡唔死苦唔鞋口好飲。
埋單$120 正常價錢囉

2022-05-29
2022-05-04 514 瀏覽
在大埔墟尋食,你我就會發現,都多小店都有他們的小小歷史。就算不是小時候已經上了鋪或在街市做大排檔的,也會發現到,一些老字號其實是昔日在街邊的流動小販。是日拜訪的《郭仔記》就是其中一個由手推車做到入鋪的例子。我印象不太深,他應該是廣福里食街的其中一檔吧。這日同阿仔兩個人,一於試下這充滿傳奇的老車手,老司機車仔麵。小時候,對大埔墟的車仔麵,我印象中只有日間借用雞粥店做生意的那一檔。本來,我都以為是這一間的前身。在當日,在店內看了店子的自我介紹後,才知道,這兒的老闆,原本是經營泡動熟食小販的。那天兩父子來到,當然是一人一碗三餸麵啦。我要了牛腩、魚皮餃及貢丸配油麵。充滿了濃濃腩醬的柱候牛腩,是整個車仔麵的味道所在。魚皮餃同一般麵檔的出品沒分別,外皮煙韌而肉心非常之香口,貢丸也是夠爽口的。油麵很滑,令到整個車仔麵都非常之可口。兒子要了牛肉、芝士腸及墨魚丸配河粉。因為沒有牛腩,他選擇了清湯,用清湯配上牛肉片,竟然可以突顯到牛肉自身的香味。芝士腸好味,如是脆皮的會更爽,墨魚丸就大大粒,而且味道濃香。河粉雖然是幼的那一種,但夾起是沒有散開及碎掉,已經非常好。健康一杯,我們一人一杯豆漿。雖稱不上是濃,但

健康一杯,我們一人一杯豆漿。雖稱不上是濃,但有足夠的豆香同香滑的口感,再加上微微甜的味道,能給一個讚的啊。
總結,《郭仔記》是老街坊的的老口味,可以說是堅持了多年的味道,叫好的,也許是《郭仔記》在食材上花了工夫,才令他們車仔麵越來越好食。
2021-11-08 649 瀏覽
沉日準備食晏晝之前,見有啲餓,就叫阿媽幫我去買串魚蛋同燒賣食。其實之前已經食過佢嘅燒賣,已經覺得好好食,所以今次再食多次。我好鍾意佢嘅燒賣嘅口感好好,唔會好似其他燒賣咁,會覺得粉。另外,就係辣魚蛋,佢哋用陳皮魚蛋,好香好彈牙,而且啲辣好入味,唔需要加其他醬汁已經好好食。
外賣自取
  • 燒賣
2021-10-18 523 瀏覽
其實我之前見燒賣關注組都推薦大埔國仔記呢間嘅燒賣,所以夜麻麻,跑開步,都忍唔住試一試。我自己對於腸粉都略有研究,其實最重要嘅係食佢搭唔搭牙同埋食佢嘅醬料,因為有啲地方,就算腸粉整得好好食都好,但係如果甜醬嘅味道稍為同腸粉唔夾嘅話,其實就算啲腸粉幾好食都冇用。呢度嘅腸粉$11 4條,價錢來講唔算特別貴,咁當然啦,亦都唔算特別平。佢呢度有腸粉套餐可以揀,一碟腸粉有四條,仲可以包含燒賣同埋魚蛋,腸粉係好大牙嘅,每一條都好爽,絕對唔會有整到好稔一坺嘢嘅感覺。燒賣亦都有好香嘅豬油味。之後我叫咗杯凍檸茶,同埋凍檸水,唔算特別甜,茶味亦都比較出,算係幾唔錯㗎啦。

燒賣亦都有好香嘅豬油味。

2021-08-15
2021-10-03 464 瀏覽
星期一至五番工既番工番學既番學,一到假期必定會出外走走。呢日入左大埔就問問朋友有咩推介,介紹我地食車仔麵。呢度有個叫八寶麵既餐有埋野飲,仲送雞翼添岩晒有選擇困難症既我有時菜🥬、蘿蔔、雞尖、紅腸、豬紅、魚蛋、豬皮、豆卜另外就加左平時好少有得叫既鳳丸同墨魚丸配紅薯粉鮑汁。而咀刁爸爸就叫左牛柏葉、水魷魚🐙、牛丸、咖哩魚蛋、雞翼、韮菜、蘿蔔配紅薯粉要左沙嗲醬汁。兩碗雙當大堆頭。蘿蔔清甜 ,牛柏葉爽口入味,豬紅嫩滑,兩個麵既醬汁非常惹味。大熱天時當然叫番杯凍飲🥤,傳統鹹檸七同奶茶紅豆冰紅豆軟綿,奶茶夠滑夠香,好飲。下次入大埔又多個醫肚選擇。🍜郭仔記車仔麵🥢📍大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖#大埔美食 #郭仔記車仔麵 #去左邊醫肚 #香港美食#香港地道 #港式 #hkfoodies #吃貨家食食食
星期一至五番工既番工番學既番學,
一到假期必定會出外走走。
呢日入左大埔就問問朋友有咩推介,
介紹我地食車仔麵。

呢度有個叫八寶麵既餐有埋野飲,仲送雞翼添
岩晒有選擇困難症既我

有時菜🥬、蘿蔔、雞尖、紅腸、豬紅、魚蛋、
豬皮、豆卜另外就加左平時好少有得叫既鳳丸
同墨魚丸配紅薯粉鮑汁。

而咀刁爸爸就叫左牛柏葉、水魷魚🐙、牛丸、
咖哩魚蛋、雞翼、韮菜、蘿蔔配紅薯粉要左沙嗲醬汁。
兩碗雙當大堆頭。

蘿蔔清甜 ,牛柏葉爽口入味,豬紅嫩滑,
兩個麵既醬汁非常惹味。

大熱天時當然叫番杯凍飲🥤,

傳統鹹檸七同奶茶紅豆冰
紅豆軟綿,奶茶夠滑夠香,好飲。

下次入大埔又多個醫肚選擇。

🍜郭仔記車仔麵🥢
📍大埔安慈路4號昌運中心地下86-87號舖

#大埔美食 #郭仔記車仔麵 #去左邊醫肚 #香港美食
#香港地道 #港式 #hkfoodies #吃貨家食食食
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>> 黎到大埔,好多唔熟路嘅朋友,都會喺市中心搵嘢食,可能係一田,超級城等😚🙈但係對我哋呢啲成日黎大埔人來講,就會經常舊墟搵平靚正嘢食☺️🙌🏼今次就等我介紹啲舊墟美食俾大家🙈🤪試吓!舖面睇落去可能唔係裝修好精緻嘅,無大商場咁靚但係食物質素非常高嘅餐廳比大家😚😚☺️🙌🏼講嘅係呢間郭仔記車仔麵,大埔分店嫁,可能係大埔最好食嘅車仔麵😍😍一試難忘佢呢排好似轉左型!所以我都黎試下😚見佢個舖面好企理,裝修有諗頭!🙈🙌🏼抵讚!一去到門面已經見到佢大排長龍,原來因為出面買燒賣腸粉魚蛋嘅小食😚😚睇落都好正!行過篤番串都唔錯🤪🙈見到好多人絡繹不絕咁去排隊買🙌🏼下次先試!因為我同男朋友就選擇堂食 ,食車仔麵😚一坐低餐牌嘅選擇太多,多到令人眼花撩亂,不過你可以無限加餸🤣🤣男友表示:「有錢就冇問題啦 」😚咁佢啲餸都係扺食嘅😹😚男朋友依碗嗌左牛肚,牛筋腩,魚蛋,配咖喱汁 😎我可以好肯定咁講一間嘅牛雜絕對唔輸蝕出面任何跟專做牛雜嘅舖頭,十分之入味,又新鮮,有𡁻口,咖喱汁都好好味,辣味剛好!🌶而我呢碗 就有蘿蔔,牛筋腩,金菇同埋魷魚配腩汁😚牛筋
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>

佢呢排好似轉左型!所以我都黎試下😚

見佢個舖面好企理,裝修有諗頭!🙈🙌🏼抵讚!

因為我同男朋友就選擇堂食 ,食車仔麵😚

男友表示:「有錢就冇問題啦 」😚

咁佢啲餸都係扺食嘅😹😚

而我呢碗 就有蘿蔔,牛筋腩,金菇同埋魷魚配腩汁😚牛筋腩就同上面嗰個一樣🤪十分之好味筋腩都有真係好!因為好多地方要分開兩餸叫又怕食唔曬!🤣🤣🤪

蘿蔔簡直就是世界級,又甜又無渣又入味,好食到震😚😚🙌🏼魷魚都好新鮮冇臭味😍爽口彈牙!🧡

仲有!食車仔麵一定要叫番碟油菜嘅☺️😎依度嘅通菜都好青綠😚好味好新鮮🥗🥗🙌🏼

2021-08-18 392 瀏覽
聽友人說在大埔有間出名好食的車仔麵-‘‘郭仔記‘’!今日入大埔就同朋友黎試下!舖面有個車仔檔好懷舊!最正係可以望到啲餸正唔正,咁樣好易決定食咩餸!讚一下張車仔麵紙好易睇,圈起上黎都好方便!我就叫左車仔麵常客豬紅、豬腸及金錢肚+幼麵加牛腩汁!朋友就叫魚蛋、金錢肚、牛柏葉+幼麵加牛腩汁!起筷~幼麵爽滑,豬腸入味唔太肥,豬紅滑身,金錢肚麵好好味!仲可以加辣菜甫好惹味!另外點一份魚蛋、燒賣、腸粉,燒賣熱辣辣最好食!腸粉很滑好好味!今餐真係好滋味!下次再入大埔再翻啅郭仔記!

舖面有個車仔檔好懷舊!
最正係可以望到啲餸正唔正,咁樣好易決定食咩餸!

讚一下張車仔麵紙好易睇,圈起上黎都好方便!

我就叫左車仔麵常客豬紅、豬腸及金錢肚+幼麵加牛腩汁!
朋友就叫魚蛋、金錢肚、牛柏葉+幼麵加牛腩汁!

今餐真係好滋味!

下次再入大埔再翻啅郭仔記!

2021-08-06
1K
2021-08-18 194 瀏覽
今日行開大埔大榮里突然間好想食車仔麵,係度四處望時見到佢,這裡都十分多人,可以外面或堂食,我即興當然就係堂食,有圓枱或自閉位置,都係按店員按排😜,今次係對牆自閉位,望吓點菜紙,車仔麵3餸起,餸菜分類清楚,5款價錢6個種類,真係按自己喜愛選擇,麵底亦係在同一張點菜紙選擇,加埋個汁都有得選擇就係車仔麵號精神!還有點了麵後可以加$9跟多杯冷熱飲品,咁計都相對較抵!今次點了個幼麵,要牛腩汁,少辣,配菜有咖喱魚蛋、牛根腩、瑞士雞中翼,當中有兩款係推介之選!3款2中了店舖推介我都幾有眼光!😜等待時心血來潮想吃埋碗碗仔翅,都大碗足料,有雞絲、冬菇絲、同埋彈牙爽口嘅翅啦!主角原來都係轉頭就到,同樣大大碗,上面放滿了自己點嘅三餸,咖喱魚蛋咖喱味道濃郁入口夠晒彈牙!牛根腩夠晒軟淋,牛根入口都十分軟淋,超好味!瑞士雞中翼亦十分入味,一啖入口就可以將肉同骨分開,雖然哩個不是推介,但一樣好味!湯底夠晒腩汁味道之餘加埋爽口幼麵今日十分滿足!今日夠晒飽下次可以食埋腸粉燒賣!

下次可以食埋腸粉燒賣!
今日去一間我經常都會去既餐廳,因為真係成日都食,到依家先發覺原來去左咁多次都無寫過食評~就係郭仔記喇!~~係點餐紙上面打圈圈.同fd兩個去食, 叫左2個3"食送"既車仔麵,我地都鐘意油麵做麵底!我最鐘意水魷魚, 所以每次去都係必點 ~~ 好爽口!我fd就最鐘意魚蛋, 因為好少車仔麵檔會用 陳皮魚蛋 ~~! 仲有上面既沙嗲醬, 真係好有舊時魚蛋檔仔既味道!!另外再叫左腸粉~腸粉一如既往好大碟, 又滑~當然最重要係講句: 混醬萬歲~~~仲有2杯大大凍檸茶,埋單 $122~位置方便, 又大碗好食, 基本上已經係我既日常飯堂 XDD滿足又飽咁食完,  咁岩雨又落完, 就周圍去玩 lu ~~
今日去一間我經常都會去既餐廳,因為真係成日都食,
到依家先發覺原來去左咁多次都無寫過食評~

就係郭仔記喇!~~

係點餐紙上面打圈圈.

同fd兩個去食, 叫左2個3"食送"既車仔麵,
我地都鐘意油麵做麵底!

我最鐘意水魷魚, 所以每次去都係必點 ~~ 好爽口!

仲有上面既沙嗲醬, 真係好有舊時魚蛋檔仔既味道!!

另外再叫左腸粉~

腸粉一如既往好大碟, 又滑~
當然最重要係講句: 混醬萬歲~~~

仲有2杯大大凍檸茶,埋單 $122~
位置方便, 又大碗好食, 基本上已經係我既日常飯堂 XDD

滿足又飽咁食完,  咁岩雨又落完, 就周圍去玩 lu ~~
2021-08-15