2024-03-13 156 瀏覽
午市Omakase🍣分$530 和 $880 2️⃣款,我地揀咗前者試下😄。昼の御品書 $530包括有前菜、十二貫壽司、卷物、湯品、甜品。前菜鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味,蟹肉茶壺蒸 - 面層舖滿絲絲蟹肉🦀,蒸蛋非常嫩滑,味道清甜鮮味😋。食完2️⃣款前菜之後,期待已久,1️⃣2️⃣款壽司🍣登場啦。1️⃣平鱸魚 - 肉質細膩,入口柔軟,帶有微妙的甜味,上面柚子鹽,令層次更多變化😍。2️⃣膠原鯛 - 養殖魚,治料方面用上了大量骨膠原🫢,所以油脂鮮美,魚肉甘甜😋。3️⃣赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍。4️⃣深海池魚 - 厚油香味,入口魚油甘香細膩😍。5️⃣錫烏賊 - 味道鮮甜,爽口彈牙入面仲放有海膽,鮮味十足😋。6️⃣新鮮北寄貝 - 貝味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。7️⃣池魚仔 - 口感清爽,油脂豐厚😋。8️⃣鰤魚腩 - 熟成1️⃣5️⃣日,加上柚子胡椒,更令魚味濃郁🤤。9️⃣中拖羅 - 熟成1️⃣5️⃣日後魚脂分佈恰到好處,非常甘香🥰,加上入口即溶,完全無根。1️⃣0️⃣甘蝦 - 🦐肉質爽身,鮮甜有蝦味😍。用返自己蝦頭膏1️⃣1️⃣海膽 - 味道濃郁甘香,非常鮮甜🥰。1️⃣2️⃣右口裙邊- 炙燒後逼出魚油,肉質獭滑😋。卷物拖羅蓉卷 - 口感軟綿香滑,魚油

昼の御品書 $530
包括有前菜、十二貫壽司、卷物、湯品、甜品

前菜
鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味,

3️⃣赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍。

4️⃣深海池魚 - 厚油香味,入口魚油甘香細膩😍。

7️⃣池魚仔 - 口感清爽,油脂豐厚😋。

1️⃣1️⃣海膽 - 味道濃郁甘香,非常鮮甜🥰。

1️⃣2️⃣右口裙邊- 炙燒後逼出魚油,肉質獭滑😋。

卷物
拖羅蓉卷 - 口感軟綿香滑,魚油香味😍。

食完壽司卷物,飲碗熱辣辣🔥嘅麵豉湯。

甜品
最後食返杯焙茶🫖雪糕,整餐飯隨伴著淡淡焙茶味而完美落幕🥰。

總括而言,五百幾蚊食到呢個質素嘅 Omakase,真心係抵。
2024-03-05
2024-05-22 0 瀏覽
今日品嚐$530預付套餐。性價比不錯呢!壽司新鮮美味,原味和炙燒的壽司,各有千秋。海膽非常美味,百吃不厭。前菜味道亦佳。多謝閨蜜安排生日甜品!開心果雪糕味美,蜜瓜多汁新鮮,芝士蛋糕亦美味。生日碟也寫得很美!
2024-04-07 44 瀏覽
今次到訪呢間位於尖沙咀日式廚師發辦❤️,裝潢簡約清新,採光度足夠🌞,環境明亮舒適,令人感到自在享受🥰,我和朋友分別選擇了兩個午市套餐😋💫 Lunch Omakase $530✨ Lunch Omakase $880✨💫鱈魚乾:燒得香脆可口🐟,配上蛋黃醬更惹味☺️✨💫茶碗蒸:蛋味濃郁🥚,入口嫩滑,表面放滿螢光魷魚🦑,味道鮮甜😍✨前菜五款- 蒓菜:第一次品嚐蒓菜😗,質地滑溜,配上青檸啫喱,口感清爽😝- 螢光魷魚配日本芥蘭:鮮嫩螢光魷魚🦑及爽脆日本芥蘭以酸甜柚子味噌醬調味😏,層次豐富😎- 生蠔:來自長崎縣產生蠔,蠔肉飽滿有鮮味🦪,入口順滑,加入檸檬汁提鮮🍋- 白子:輕微煎香白子表面,做到外脆內綿😎,口感細膩🤩- 煎馬友:馬友🐠外皮煎至金黃香脆,魚肉味道鮮甜,細膩爽口😝✨壽司九貫- 針魚:味道鮮甜,中間加入蔥絲增加口感😎- 北寄貝:入口爽脆,口感結實🤩- 深海池魚:油脂豐沛,表面配上海苔絲綴,口感豐富😚- 白蝦:蝦味濃郁,表面加上珍貴魚子醬提鮮,香味十足🤪- 赤背:魚肉爽彈,配上少量紫蘇花點綴😉- 池魚仔:鮮甜嫩滑,加入自家製蔥油調味,香味濃郁😙- 中拖羅:油脂豐沛,肉質飽滿😍- 海膽:份量豐富,

💫 Lunch Omakase $530
✨ Lunch Omakase $880

✨💫鱈魚乾:燒得香脆可口🐟,配上蛋黃醬更惹味☺️

✨前菜五款

- 白子:輕微煎香白子表面,做到外脆內綿😎,口感細膩🤩

壽司九貫
- 針魚:味道鮮甜,中間加入蔥絲增加口感😎
- 北寄貝:入口爽脆,口感結實🤩
- 深海池魚:油脂豐沛,表面配上海苔絲綴,口感豐富😚
- 白蝦:蝦味濃郁,表面加上珍貴魚子醬提鮮,香味十足🤪
- 赤背:魚肉爽彈,配上少量紫蘇花點綴😉
- 池魚仔:鮮甜嫩滑,加入自家製蔥油調味,香味濃郁😙
- 中拖羅:油脂豐沛,肉質飽滿😍
- 海膽:份量豐富,味道鮮甜回甘😋
- 燒右口魚邊:油脂豐沛,口感柔軟焦香😛

💫壽司十二貫
- 海膽
- 甘蝦
- 燒右口魚邊

✨💫卷物
- 拖羅手卷:鮮甜肥美吞拿魚蓉🐟,混合爽脆酸甜蘿蔔絲🥕及酥脆天婦羅碎,加上粒粒分明壽司飯🍚給爽脆紫菜,口感豐富🤣

✨💫吸物
- 味噌湯:鹹味剛好🥣

✨💫甜品
- 抹茶布丁:口感嫩滑細膩,抹茶🍵味道甘香清新,表面加上綿密紅豆粒🫘增加甜度❤️

- 焙茶雪糕:口感絲滑🍨,奶味香濃,散發淡淡焙茶甘香🤩

這間餐廳午市廚師發辨性價比很高👍🏻,食材新鮮豐富☺️,大家記得想來的話,要早啲訂位‼️

📍 遖 - 尖沙咀
尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓
@sushi_apare

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_尖沙咀
[ 遖 Sushi Apare ] 最近同朋友去尖沙咀呢間日式餐廳食壽司🍣廚師發辦,午市有$530及$880兩個omakase套餐。 ✿ 12貫手握壽司omakase lunch $530套餐有茶碗蒸、12貫手握壽司、卷物、湯及甜品。先來餐前小食,鱈魚乾香脆可口。日式漬物好特別,有涼爪漬物,涼瓜醃漬後微苦帶酸甜好開胃👍。茶碗蒸🥚面頭放有3隻瑩光魷魚,同埋日式蒸蛋一樣入口夠嫩滑。12貫手握壽司🍣(1)白蝦仔晶瑩剔透,鮮甜且肉質彈牙。(2)金線鯛日本紅衫魚,味道鮮甜,肉質結實有彈性👍。(3)深海池魚配紫菜醬,肉質肥嫩。(4)平政魚成年鰤魚,配柚子胡椒,味道清甜,肉質肥嫩。(5)赤貝好大舊好厚肉,爽口彈牙,加咗紫蘇葉味道更有層次👍。(6)池魚仔搭配蔥油及蔥花味道香濃,肉質肥美。(7)錫烏賊 好有質感,而且將海膽加入錫烏賊與醋飯之間,口感更加creamy。(8)吞拿魚赤身醬油漬 厚切赤身以醬油漬調味後鮮味突出,質感更嫩滑。(9)吞拿魚中拖羅同赤身一樣咁厚切,但油脂較赤身多,入口即化。(10)炙燒熟成吞拿魚大拖羅 大拖羅熟成後魚味濃郁,炙燒後油脂感滿滿👍。(11)北海膽海膽海膽份量十足,口感cr
[ 遖 Sushi Apare ]

✿ 12貫手握壽司omakase lunch $530

套餐有茶碗蒸、12貫手握壽司、卷物、湯及甜品

茶碗蒸🥚
面頭放有3隻瑩光魷魚,同埋日式蒸蛋一樣入口夠嫩滑。

12貫手握壽司🍣
(1)白蝦仔
晶瑩剔透,鮮甜且肉質彈牙。

(2)金線鯛
日本紅衫魚,味道鮮甜,肉質結實有彈性👍。

(3)深海池魚
配紫菜醬,肉質肥嫩。

(4)平政魚
成年鰤魚,配柚子胡椒,味道清甜,肉質肥嫩。

(5)赤貝
好大舊好厚肉,爽口彈牙,加咗紫蘇葉味道更有層次👍。

(6)池魚仔
搭配蔥油及蔥花味道香濃,肉質肥美。

(7)錫烏賊

(8)吞拿魚赤身醬油漬
厚切赤身以醬油漬調味後鮮味突出,質感更嫩滑。

(9)吞拿魚中拖羅
同赤身一樣咁厚切,但油脂較赤身多,入口即化。

(10)炙燒熟成吞拿魚大拖羅
大拖羅熟成後魚味濃郁,炙燒後油脂感滿滿👍。

(11)北海膽海膽
海膽份量十足,口感creamy。

(12)炙燒右口魚裙邊軍艦
炙燒後油脂感更高,入口即化。

卷物
吞拿魚腩拖羅蓉手卷內加入天婦羅碎,口感變得爽脆有層次。

湯🥣
食完壽司飲返碗魚清湯好暖胃☺️。

甜品🍨
是日甜品係開心果雪糕,味道濃郁有果仁粒。

總結🫦
Lunch omakase有多款時令刺身手握壽司,每款壽司都有唔同調味配搭。餐廳只有10個吧枱座位,坐得舒適唔會有壓迫感。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
遖 Sushi Apare
地址:尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓
電話:9170 2433
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-03-08 40 瀏覽
遖📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━隱世Omakase! 尖沙咀高性價比鮨店~很推薦大家以午餐來探探鮨店的水準! 然後再決定要不要嘗試更完整的晚餐體驗 這次到訪了位於尖東的遖吃午餐 二人分別選擇了$530和$880的套餐 覺得質素不錯~ 日後可以來回訪晚市🙈━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🥠 烤鱈魚乾 ▶︎ 先送上餐前小食 感覺比沙律更有誠意OuO好味指數:●●●◐◯🥒 漬物▶︎ 漬物竟有四款之多~ 最為特別的便是漬苦瓜!好味指數:●●●●◯🥚 茶碗蒸▶︎ 蟹肉茶碗蒸發揮不錯 蟹肉鮮甜 搭配蒸蛋剛剛好 ~ ▶︎ 這裡的蒸蛋色澤更為橙黃 質感更為結實而蛋香也更濃郁些!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥬 蒓菜▶︎ 滑溜蒓菜搭配青檸啫喱 清爽的組合好味指數:●●●◐◯🦑 熒光魷魚▶︎ 熒光魷魚可以搭配甜中帶微酸的柚子味噌醬一▶︎ 有些害怕漬熒光魷魚的腥酸鹹 但這裡完全不會! 魷魚Q彈中能感受到鮮味好味指數:●●●●◐🤍 煎白子▶︎ 最近開始流行煎白子的做法! 這裡水準

📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
隱世Omakase! 尖沙咀高性價比鮨店~

🥠 烤鱈魚乾
▶︎ 先送上餐前小食 感覺比沙律更有誠意OuO
好味指數:●●●◐◯

🥒 漬物
▶︎ 漬物竟有四款之多~ 最為特別的便是漬苦瓜!

🥚 茶碗蒸
▶︎ 蟹肉茶碗蒸發揮不錯 蟹肉鮮甜 搭配蒸蛋剛剛好 ~

🥬 蒓菜
▶︎ 滑溜蒓菜搭配青檸啫喱 清爽的組合
好味指數:●●●◐◯

🦑 熒光魷魚

🤍 煎白子
▶︎ 最近開始流行煎白子的做法! 這裡水準很不錯
▶︎ 這裡的煎白子可說是暫時吃過最好吃的 外層微脆而內裡 超creamy

🦪 生蠔
▶︎ 微焯的岩手縣生蠔 個人認為比全生的生蠔更好吃 外層緊實而內裡creamy又帶鮮味
▶︎ 搭配的木魚啫喱與紫蘇花更加增添層次感

🐚 平貝
▶︎ 紫菜包裹平貝與燒烏魚子 口感很是豐富

🍣 白鳥貝
▶︎ 白鳥貝咬下非常爽脆 微帶氣泡感 鮮味亦足夠~
▶︎ 這裡的醋飯酸鹹度都頗高 適應之後會發現與魚料確實頗搭!

🍣 石垣鯛
▶︎ 石垣鯛搭配鹽昆布 魚肉厚實軟糯 微鹹的鹽昆布更能襯托魚鮮味

🍣 北寄貝
▶︎ 活北寄貝超甜且爽脆 拍打下口感更為緊實!

🍣 深海池魚
▶︎ 微微炙燒過的深海池魚搭配海帶醬 油脂頗豐厚~

🍣 池魚仔
▶︎ 肉質頗為爽彈!

🍣 熟成拖羅
▶︎ 熟成拖羅口感更加緊實 很怕吃到超油膩的拖羅但這款是油而不膩!

🍣 縞蝦
▶︎ 即場剝殼的縞蝦搭配其蝦籽 超軟糯鮮甜的!

🍙 海膽
▶︎ 這個分量實在佛心🥹 滿滿一口海膽非常滿足!
▶︎ 冰爽的海膽creamy而帶鮮味 海苔亦夠脆!

🍙 燒右口魚邊
▶︎ 最後是火炙右口魚邊 燒過後油脂香氣極度濃郁呢 吃起來微帶鹹鮮味 調味剛剛好

12貫如下
🍣 甜蝦
🍙 海膽
🍙 燒右口魚邊
🍙 手卷
▶︎ 紫菜包裹醋飯 吞拿魚蓉 蔥等 特別之處在於加入脆米花使口感更加豐富~
▶︎ 吞拿魚蓉分量頗豪爽! 口腔中滿是鮮香

🫕 味噌湯
▶︎ 鹹度剛剛好呢
🍮 抹茶布甸·蜜瓜
▶︎ 880套餐的甜品是抹茶布甸與日本蜜瓜~
▶︎ 抹茶布甸滑溜而有抹茶甘香 而蜜瓜很甜很多汁呢!

🍨 開心果雪糕
▶︎ 雪糕順滑而無冰晶 開心果味道比想象中濃郁! 亦見到開心果顆粒~

2023-12-01 44 瀏覽
🇭🇰 Sushi Apare | Omakase 🇯🇵📍 7/F, Tak Sing Alliance Building, 115 Chatham Road South, Tsim Sha Tsuiあっぱれ - meaning praiseworthy, splendid, brilliant. That’s exactly how we felt after a delightful night out at Sushi Apare! For those who are unaware - Sushi Apare is an intimate 12 seater omakase restaurant located in TST. With its beautiful minimalistic layout and fresh ingredients that are air flown from Japan daily - you are bound to be mesmerised by the experience! I’d highly recommend this pla
🇭🇰 Sushi Apare | Omakase 🇯🇵

あっぱれ [Apare] - meaning praiseworthy, splendid, brilliant. That’s exactly how we felt after a delightful night out at Sushi Apare! For those who are unaware - Sushi Apare is an intimate 12 seater omakase restaurant located in TST. With its beautiful minimalistic layout and fresh ingredients that are air flown from Japan daily - you are bound to be mesmerised by the experience! I’d highly recommend this place for a for a dinner date or special celebration!

✨ Highlights of the meal 美味しい !

🎉 Appetiser: Custard with uni and caviar. An amazing combo of flavours and textures dominating your taste buds!

🍣 Sashimi & Nigiri: Soy marinated akemi, chutoro, ark shell, righ eye flounder, sea bream, scallop, tuna tendon. Amazingly fresh. And I particularly enjoyed their rice. Just the right amount of vinegar!

🦀 Steamed Crab: Fresh and juicy hairy crab steamed with home made crab vinegar

✨ Uni Wrap: An umami bomb! Fresh sea urchin wrapped in crispy seaweed!

🍮 Egg Custard: Velvety smooth and deliciously flavoured with the seasonal hairy crab!

🎄Christmas Exclusive Offer: Customers who purchase the $1680 set menu will enjoy a complimentary upgrade to Australian abalone cooked in sake, as well as one seasonal Hairy Crab per person (subject to availability, limited quantity). For two people dining together, a bonus 720ml bottle of sake will be provided.
Promotion valid until December 31st.
位於尖沙咀的「遖 Sushi Apare」午市Omakase有兩款 ($530 / $880)$530 包括茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯、甜品價錢上好合理~亦的確有驚喜呢!12貫裹面有超過一半的款式之前沒有試過.最好係呢間Omakase店未被發掘與其揀啲網紅店食到趕頭趕命星期六日人唔算多可以跟着你嘅節奏舒舒服服嘆住食傾吓偈環境同埋舒適度已經加咗好多分👍🏻.─ 前菜 ─.𖤥 蟹肉茶碗蒸蛋表面有蟹肉絲,裏面有蝦肉,每食一啖都滑不溜口兼熱辣辣🦀𖤥 鱈魚片:質感酥脆可口,配上蛋黃醬食超夾𖤥 醃蘿蔔和薑:由師傅自己醃製,蘿蔔爽脆多汁,手撕姜辣度適中😎.─ 壽司12貫 ─.𖤥 帶子:作為第一主打!超級厚身和鮮甜𖤥 連子鯛:昆布作提味~同真鯛有啲似夠肥美𖤥 石垣貝:師傅拍打後肌肉會收縮更爽口𖤥 槍魷魚搭馬糞海膽:有創意的配搭!超~正!𖤥 赤貝:帶有紫蘇葉的味道好特別的設計𖤥 池魚:迷你手卷🫶🏻份量超多!仲有麻油香 ✨食食下有炸獅子狗間一間場✨𖤥 醬油漬呑拿魚:正常發揮𖤥 Chill-toro:半肥瘦~肉質肥美度係我杯茶𖤥 北海道小川海膽:鮮.甜.勁軟滑入口溶化𖤥 小肌:同壽司飯超搭呢!經典握壽司款式
位於尖沙咀的「遖 Sushi Apare」
午市Omakase有兩款 ($530 / $880)
$530 包括茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯、甜品
價錢上好合理~亦的確有驚喜呢!
12貫裹面有超過一半的款式之前沒有試過
最好係呢間Omakase店未被發掘
與其揀啲網紅店食到趕頭趕命
星期六日人唔算多可以跟着你嘅節奏
舒舒服服嘆住食傾吓偈
環境同埋舒適度已經加咗好多分👍🏻
─ 前菜 ─
𖤥 蟹肉茶碗蒸
蛋表面有蟹肉絲,裏面有蝦肉,每食一啖都滑不溜口兼熱辣辣🦀
𖤥 鱈魚片:質感酥脆可口,配上蛋黃醬食超夾
壽司12貫 ─
𖤥 帶子:作為第一主打!超級厚身和鮮甜
𖤥 連子鯛:昆布作提味~同真鯛有啲似夠肥美
𖤥 石垣貝:師傅拍打後肌肉會收縮更爽口
𖤥 槍魷魚搭馬糞海膽:有創意的配搭!超~正!
𖤥 赤貝:帶有紫蘇葉的味道好特別的設計
𖤥 池魚:迷你手卷🫶🏻份量超多!仲有麻油香
✨食食下有炸獅子狗間一間場✨
𖤥 醬油漬呑拿魚:正常發揮
𖤥 Chill-toro:半肥瘦~肉質肥美度係我杯茶
𖤥 北海道小川海膽:鮮.甜.勁軟滑入口溶化
𖤥 小肌:同壽司飯超搭呢!經典握壽司款式
𖤥 牡丹蝦:加入蝦頭膏係面一齊簡單係享受~比起平日食到的牡丹蝦細隻但非常彈牙又漿口🦐
𖤥右口魚邊:處理得好好~逼出魚油後肥美香口!
─ 卷物 ─
𖤥拖羅卷
唔好諗一啖放入口正到不停點頭
有兩款拖羅加上少少右口魚邊碎一齊食
又係另一境界
─ 熱湯 ─
𖤥 獨活清湯
咩係獨活?多謝RN資料提供
原來係日本山菜「獨活」(土當歸)
栽培史最早可以追溯至江戶時代
唔知點煮
飲落竟然可以清甜如此!好暖胃舒服
𖤥 粟米雪糕 / 白桃雪糕
兩者都幾清新解膩 🌽 作結一流
非常值得到訪
呢餐omakase食得好愉快又物超所值❤️
之前放長假的時間都在休息、在思考,才發現好像沒有好好的為自己打打氣,所以就趁著平日的空閒時間,為自己安排一餐美食犒賞一下自己Lunch Omakase $530/位茶碗蒸し・握り寿し12貫・巻物・お椀・デザート店家在中午設有兩款Omakase的餐單組合,這次吃的是包括茶碗蒸、壽司12貫 、卷物、湯品跟甜點,非常豐富!蟹肉茶碗蒸鱈魚乾以一款軟滑一款脆口的作為開胃菜,蟹肉茶碗蒸的面層舖滿絲絲蟹肉,蒸蛋滑嫩鮮美滿滿高湯的味道;鱈魚乾烘得香脆可口,再沾上蛋黃醬更惹味沖繩苦瓜漬醋蘿蔔漬有吃過Omakase的朋友一定知道廚師會為客人在準備漬物,店家的漬物除自家製作外,這個沖繩苦瓜漬更是要推介一下!不愛吃苦瓜的我覺得這個越吃越上癮,甘澀中帶酸甜的味道很是開胃壽司12貫 來到主菜的12貫壽司,由淡味開始到味道濃厚的,款款時令加上師傅獨特的製作方法,全都有特色又好吃!醬魷魚真鯛有點像雪球一樣的醬魷魚,魷魚口感腍滑清爽,入口有非常突出的柚子香氣,雖說是醬魷魚但鹹味不會重第二款的是加入鹽昆布調味的真鯛!魚肉是看得見的扎實,油脂感不太多但也夠柔滑,鹽昆布增加口感和提鮮金線鯛深海池魚在外吃過幾次有「日本紅杉魚」

Lunch Omakase $530/位

醬魷魚
真鯛

金線鯛
深海池魚

在外吃過幾次有「日本紅杉魚」之稱的金線鯛,但加入梅醬的還是第一次,師傅說梅醬本身帶少許酸味能增加魚味較淡身的金線鯛自身的味道,魚香幼滑
另一款就加上鹹鮮氣味的紫菜醬,深海池魚口感爽彈,紫菜醬令整件壽司的味道變得有驚喜
北寄貝
金目鯛

北寄貝上𠝹上幾刀再掃上醬油,以紫蘇花作點綴,紫蘇獨特的香氣和醬油鹹香襯批出北寄貝的鮮味,夠新鮮爽脆,賣相更是令人心花怒放
金目鯛的做法相當有趣!先用火槍稍為炙燒金目鯛表面,再淋上以金目鯛魚頭熬製的醬汁拌著吃,鮮甜的味道實在不得了!
池魚
醬油漬吞拿魚
中拖羅

師傅在池魚表面加入少許麻油、醬油和放上蔥花,調味不花巧也不會搶味,是簡單純粹的味道
嫩紅的吞拿魚赤身用醬油漬的方法處理,灑上海苔粉增加香氣,醬油漬令赤身的口感變得更柔軟,而且大大減低血銹味
肥美到不行的中拖羅,嫩粉的色澤加上少見直紋𠝹花,再掃上少許醬油調味,入口軟綿又帶豐富的油香,很想再多吃一件!
赤海膽
筋子

赤海膽份量多得令人驚訝!來自北海道的赤海膽,公認為海膽之中最美味的一種,看著師傅一層又一層的鋪滿醋飯上實在太吸引,有入口即溶的感覺,口感稠密而肥美,帶濃厚的海水鹹香味而無半點腥味,不捨得吃完呢
比較少吃筋子,其實同為三文魚籽只是連薄膜整串醃漬,口感會變得豐富滿足;師傅說這個筋子跟一般以醬油醃製的不同而是改以味噌作調味,黏黏的口感除了鹹鮮還不時散發出味噌的豆香,好有趣又新奇的味道
油甘魚裙邊
蔥拖羅蓉手卷

油甘魚裙邊是其中一款我最愛的火炙類壽司,這店的完全沒有令人失望,油甘魚裙邊燒得剛好,香氣四溢魚油滿分,口感柔軟帶火味,飯粒吸收了滿滿魚油很香口
有別於外邊吃到的蔥拖羅蓉手卷,店家發揮創意在手卷加入米通、漬物、柚子皮等以呈現出多層次的口感,沒有單一的蔥拖羅味道反之有點清新感覺,味道更豐富
味噌湯
黃豆蕨餅 + 焙茶雪糕

終於到最後了!店員會先上一碗味噌湯做結,湯頭以赤味噌熬製,濃度適中不會太鹹,用料豐富還有豆腐粒跟海帶在內,吃過這麼多款冷的食物暖胃不錯啊~ 而這天的甜品就有兩款:黃豆蕨餅跟焙茶雪糕,蕨餅煙韌,小小一件但粘滿黃豆粉的濃郁味道;雪糕口感香滑,焙茶味突出帶甘香,奶味偏少但對我來說剛好不會膩,重點是無獨有偶的不會太甜,是清新香甜的味道
店家開業的位置其實較接近尖東位置,是一條比較少途人經過的樓上店,私密程度也較高;鋪面不大,每次招待10至12位客人,全部面向壽司吧枱,可以飽覽師傅準備食材的過程,裝潢以簡約高雅的和式為主,配上兩邊窗戶空間感不錯~ 環境寧靜舒適,老實說看著師傅的每一個動作和解說真的有一種被治癒的感覺
非常欣賞師傅的手藝,也欣賞他們利用不同的刺身食材再配搭不同醬料而且每款都有驚喜,加上這個套餐性價比真的很高,服務周全食品美味高質是份量更是大滿足!尖沙咀這區可以吃到Omakase 的地方實在夠多,但要在如斯環境跟食品質素的話我會推薦大家到來啊!
2023-10-06
👩🏻‍🤝‍👩🏼最近同朋友再戰omakase,呢次體驗非常好師傅好有耐性介紹每件壽司,又唔會有吹催我哋快啲食嘅感覺🥰為左銀包著想👛 ,我同朋友㨂左星期日中午去食,可以用抵啲嘅價錢嘆omakase ,唔洗趕住走之餘,又可以慢慢打卡、慢慢食呢間都幾full架,一定一定要預約💕˗ˏˋ Omakase ˎˊ˗ 中午時段~$530包括茶碗蒸、手握寿司12 款,另外仲有卷物同甜品🍮♡ 餐前茶碗蒸- 有滿滿嘅蟹肉同蝦肉,口感好滑鱈魚片- 非常酥脆,沾上沙律醬同辣粉更惹味♡ 手握寿司12 款北海道帆立貝- 以柚子葉同青檸汁配搭,幾清新赤貝- 厚身以爽口,上面有竹炭葉襯托連子鯛- 以柚子酸汁配搭,飯裡有生蔥,比較少見.小池魚- 以磨碎嘅蔥蓉襯托,配上醬油更香甜槍魷魚- 以火槍燒過,口感微微彈牙,味道較清甜海膽-份量毫不留情,滿滿嘅海膽新鮮清甜,口感稠密而肥美.吞拿魚- 份量好巨型,一口食唔哂,海苔炒過更香金目鯛- 以蔥、豉油、醬油配搭,一啖入口好鮮甜深海池魚-配左紫菜醬,非常提味,口感柔滑.蝦- 超大隻,仲有蝦頭蝦膏,一次食哂全隻,任何一個部位都唔放過中拖羅- 以白鹽點綴,肥美而不油膩右口魚邊- 品種珍貴
👩🏻‍🤝‍👩🏼最近同朋友再戰omakase,呢次體驗非常好
師傅好有耐性介紹每件壽司,又唔會有吹催我哋快啲食嘅感覺🥰

呢間都幾full架,一定一定要預約💕

˗ˏˋ Omakase ˎˊ˗
中午時段~$530

包括茶碗蒸、手握寿司12 款,另外仲有卷物同甜品🍮

♡ 餐前
茶碗蒸- 有滿滿嘅蟹肉同蝦肉,口感好滑
鱈魚片- 非常酥脆,沾上沙律醬同辣粉更惹味

♡ 手握寿司12 款
北海道帆立貝- 以柚子葉同青檸汁配搭,幾清新
赤貝- 厚身以爽口,上面有竹炭葉襯托
連子鯛- 以柚子酸汁配搭,飯裡有生蔥,比較少見

小池魚- 以磨碎嘅蔥蓉襯托,配上醬油更香甜
槍魷魚- 以火槍燒過,口感微微彈牙,味道較清甜
海膽-份量毫不留情,滿滿嘅海膽新鮮清甜,口感稠密而肥美

吞拿魚- 份量好巨型,一口食唔哂,海苔炒過更香
金目鯛- 以蔥、豉油、醬油配搭,一啖入口好鮮甜
深海池魚-配左紫菜醬,非常提味,口感柔滑

中拖羅- 以白鹽點綴,肥美而不油膩
右口魚邊- 品種珍貴,魚肉較實,油脂豐富

♡ 卷物
干飄卷- 傳統日本葫蘆瓜,非常地道
海帶湯- 裡面有海苔、海帶同豆腐,清甜又唔會涸喉

甜品
芝士雪糕- 有非常濃郁嘅芝士味,好想encore

💬呢次Omakase 好高質,由師傅帶住品嘗珍貴嘅魚生,一路食一路學咁,好長知識💕
2023-10-17 40 瀏覽
#老闆厚愛請食飯😋😋😋#環境舒適優雅#食物看似平平無奇 但食落好有幸福感覺 (筆墨難以形容)#要介紹畀朋友仔威下先得#唔似 其他omakase 不停上食物 好似要你快d走
2023-10-16
2023-10-11 35 瀏覽
12貫壽司、卷物、茶碗蒸、吸物及甜品,只需$530,而且份量驚人🤩 食材有高質海膽、拖羅等~好抵食呀🥰🔸清爽北海道帶子配柚子汁打開序幕🔹伊左目配梅子醬,魚味較濃,肉質彈牙🔸深海池魚配青海苔🔹海膽魷魚,海膽軟滑配上爽彈,口感一流🔸赤貝大件,切成蝴蝶形🦋,清甜爽口🔹熟成鰤魚,邊位火炙過勁香🔸池魚仔,緊實爽口,有好香麻油味🔹大拖羅🔸甘蝦配上蝦膏🔹北海道赤海膽,份量多到爆,見到廚師一層又一層的加上,完全唔吝嗇,每一啖都軟滑甘甜😋🔸昆布漬鯖魚🔹將右口魚裙邊火炙,迫出魚油香,份量亦好多🫕茶碗蒸,香滑蒸蛋,加入蟹肉及鮑魚等,鮮味十足🌀拖羅蓉手卷🍲麵豉湯及🍦雪糕

🔸清爽北海道帶子配柚子汁打開序幕
🔹伊左目配梅子醬,魚味較濃,肉質彈牙
🔸深海池魚配青海苔
🔹海膽魷魚,海膽軟滑配上爽彈,口感一流

🔸赤貝大件,切成蝴蝶形🦋,清甜爽口
🔹熟成鰤魚,邊位火炙過勁香
🔸池魚仔,緊實爽口,有好香麻油味
🔹大拖羅

🔸甘蝦配上蝦膏
🔸昆布漬鯖魚
🔹將右口魚裙邊火炙,迫出魚油香,份量亦好多

🫕茶碗蒸,香滑蒸蛋,加入蟹肉及鮑魚等,鮮味十足

🌀拖羅蓉手卷
🍲麵豉湯及🍦雪糕

位於尖沙咀的的ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ店。身為社畜,閒日放假卻因事要早起,因此必須要好好的犒賞自己(?,便決定和朋友去吃這間超值的午巿ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ。餐廳提供兩個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ套餐,分別是 $530和$820,我最後選了$530的套餐喔~✮___ ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ $530/ᴘᴘ____✮꙳ 茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯及甜品   ___⋆ ⋆ ___ ✿ 蟹肉茶碗蒸 / 鱈魚乾絲絲又豐富的蟹肉舖滿茶碗蒸上,滑嫩鮮美;配上餐前小食的鱈魚,香脆又可口。.✿ 漬物:沖繩苦瓜漬苦瓜漬經醃漬後,苦瓜的苦味全然消失,酸酸甜甜的味道很是開胃。.✿ 壽司12貫 𝄪 真鯛:由最淡味的刺身開始,配上鹽昆布,淡雅鮮甜𝄪 赤貝:配上紫蘇花蕊,爽口彈牙𝄪 金線鯛:加了梅醬在上面,味道鮮甜,肉質有彈性𝄪 深海池魚:肉質緊實,帶點油香;撒上少量的紫菜藻點綴,味道更是提升不少𝄪 槍魷魚:肉質爽韌,加上蟹膏,味道非常鮮甜,口感層次又豐富𝄪 鰤魚:熟成六日的鰤魚,更有旨味;配上柚子胡椒,辛香鮮甜𝄪 赤身醬油漬:赤身色澤鮮紅,使用醬油漬調味,再加上青海苔,鮮味更是突出𝄪 中拖羅:脂肪比例較高,入口即化,非常甘香,豐腴味美
꙳ 茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯及甜品
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 蟹肉茶碗蒸 / 鱈魚乾
✿ 漬物:沖繩苦瓜漬
壽司12貫
𝄪 真鯛:由最淡味的刺身開始,配上鹽昆布,淡雅鮮甜
𝄪 赤貝:配上紫蘇花蕊,爽口彈牙
𝄪 金線鯛:加了梅醬在上面,味道鮮甜,肉質有彈性
𝄪 鰤魚:熟成六日的鰤魚,更有旨味;配上柚子胡椒,辛香鮮甜
𝄪 中拖羅:脂肪比例較高,入口即化,非常甘香,豐腴味美
𝄪 炙燒大拖羅:熟成十日的大拖羅,魚味最濃;炙燒後多了一層煙燻及脂香味,惹味香口
𝄪 季節秋刀魚:配上秋刀魚肝醬,微甘不腥;秋刀魚的魚油芳香,鮮嫩魚鮮
𝄪 甘蝦:肉質彈牙爽滑,加上蝦頭的蝦膏,鮮味十足
𝄪 紫海膽:海膽份量很多,足料又肉厚;味道更是甘甜帶有香氣
𝄪 炙燒右口魚邊:炙燒後鮮味更突出,入口油香四溢,加上香蔥更油潤綿滑
✿  卷物:干瓢手卷
干瓢是指胡蘆瓜的肉,本來是曬乾的食物;師傅會提前兩日用醬油醃製,味道鹹鮮煙韌,樸素美味,解膩一流。
✿ 湯:魚湯
通常ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ店的魚湯都超好喝呢,打開蓋後已香氣撲鼻,魚湯奶白鮮甜。
甜品:焙茶雪糕
雪糕口感香滑,焙茶口味的獨特香氣更是清新香甜
2023-09-22 169 瀏覽
🔆遖📍尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓入到遖,門外嘅小石路已經好有日本味道,調節好一顆日本心情後,我哋就開始睇師傳表演啦! 💕 北海道海膽打頭炮的北海道海膽,用精緻的玻璃盒子盛著。有如寶石💎般精彩的海膽,上面放上魚子,下面是海膽豆腐、海藻啫喱,突出海膽的濃郁鮮香💕活赤貝和帆立貝師傳將兩款刺身做成一幅美麗畫作,賞心悅目。赤貝上的紫蘇葉絲令味道充滿變化,而貝柱上有青檸汁,帶出鮮味💕 柚子胡椒八爪魚 🐙八爪魚軟嫩而不失口感,醬油味道適中。配搭的白蘿蔔更是清甜,完全不澀💕鮟康魚肝師傳從醬油盒中拿出肥美嘅魚肝,第一次知道魚肝可以這樣大件! 師傳將奈良漬西瓜放在魚肝上,一點心思,與別不同!魚肝入口即化,軟糯醉香💕鱈魚片 沖繩苦瓜 沙律薑一輪精彩後,係時候吃著鱈魚片和小吃,飲飲酒,傾傾計啦! 沙律薑真是一絕,清脆微辛,清醒味雷😋💕燒太刀魚燒到皮脆而不澀的太刀魚,魚肉還是像少女肌膚般軟嫩,一件小小的燒物盡現師傅功力💕柚子蘿蔔蘿白配柚子粉,清新有層次💕金目鯛壽司Omakase 就係食師傳嘅心機。一件金目鯛壽司,是用金目鯛魚頭餚嘅豉油做汁製成,每啖都是精華💕深海池魚 上面係池魚自己個肝😜。味道濃郁
🔆遖
📍尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓

💕 北海道海膽

💕活赤貝和帆立貝
師傳將兩款刺身做成一幅美麗畫作,賞心悅目。
赤貝上的紫蘇葉絲令味道充滿變化,而貝柱上有青檸汁,帶出鮮味

💕 柚子胡椒八爪魚 🐙

💕鮟康魚肝

💕鱈魚片 沖繩苦瓜 沙律薑

💕燒太刀魚

💕柚子蘿蔔
蘿白配柚子粉,清新有層次

💕金目鯛壽司

💕深海池魚
上面係池魚自己個肝😜。味道濃郁而有油香,肉質緊緻

💕赤身醬油漬
醬油的濃香令赤身的鮮甜更突出,上面再加專登訂來的超幼細青海苔點綴,強勁嘅香味同赤身醬油漬互相輝影

💕醬油中拖羅
魚身軟熟,看上去波油,食落口卻爆油

💕大拖羅
上有昆布鹽,減低膩感。油潤好食

💕魚子壽司
用上整個連膜嘅魚子,所以魚子會更整體更緊密

💕 燒右口魚邊壽司
右口魚炙燒後嘅爆油,吃到一口甘香。加上香蔥,油潤、軟滑。如煙花最後一刻般,是相當精彩的結尾

💕日本胡盧瓜卷 茶碗蒸 草莓茶
連茶碗蒸都足料非常,絕不馬虎

💕魚湯
每一啖都好像飲緊大海精華,鮮! 應該是我飲過最好的魚湯!

💕北海道雷電蜜瓜
比夕張密瓜甜度更上一層樓!

💕培茶/芝士ice ream

呢個omakase 係我食過最有誠意的🩷

2023-09-22
2023-09-20 40 瀏覽
📍Sushi Apare「遖」8月份和朋友慶祝生日吃了廚師發辦,時隔2個多月仍對它們家的海膽回味無窮😋晚set分為$1380和$1680我和朋友叫了$1380set由於吃太多,記不起全部名字🙈以後可作參考-前菜- 黑松露豆腐配海藻啫喱- 刺身- 生蠔- 螺片- 岩手縣紫海膽(太好吃了!)- 響螺- 象拔蚌- 太刀魚- 金目鯛- 黑鯥魚- 元貝海膽Ps由於那天是幫朋友慶祝生日,甜品還可以寫生日祝福哦~㕑師怕我們吃不飽一直問夠不夠,還請我們喝杯🍶味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟回頭:🌟🌟🌟🌟🌟
📍Sushi Apare「遖」

晚set分為$1380和$1680
我和朋友叫了$1380set

由於吃太多,記不起全部名字🙈以後可作參考

-前菜
- 黑松露豆腐配海藻啫喱
- 刺身
- 生蠔
- 螺片
- 岩手縣紫海膽(太好吃了!)
- 響螺

環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
回頭:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-09-19 40 瀏覽
食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ我一般會揀午市,感覺抵食啲!ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ係會令人充滿期待😍可以飽覽師傅精湛的廚藝,同時又係味覺的享受~ 餐廳裝演頗有日式ғᴇʟʟ, 感覺好舒服⁎✮ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯及甜品 $⁵³⁰⍢ 茶碗蒸蒸得好滑,配上滿滿嘅蟹肉,味道鮮甜⍢ 餐前小食鱈魚片好香脆,配上蛋黃醬,惹味又開胃😋⍢ 胡椒鯛配上昆布鹽,味道更鮮美,肉質細緻⍢ 連子鯛「鯛魚」之中較為珍貴的一種~ 配上自家製梅子醬,味道好豐富⍢ 池魚配上香蔥,口感一流,味道濃郁豐富⍢ 醬油漬吞拿魚配上海苔絲,味道好豐富,幾特別⍢ 燒黑鯥油脂好豐富,魚味香濃⍢ 金蝦配上蝦膏,蝦味更香濃,肉質彈牙⍢ 筋子醃製後的三文魚籽,口感很特別~⍢ 中拖羅勁厚切😍熟成後的中拖,食落魚味更香濃,非常肥美,好正呀⍢ 金目鯛灸燒後的金目鯛,食落更香更鮮,肉質軟嫩😋⍢ 北海道赤海膽香脆紫菜包著滿滿嘅海膽,食落好鮮甜,味蕾的享受🥰⍢ 佐口鱼紫菜卷入口即溶真係好邪惡,滿口魚油充斥口腔,大滿足⍢ 卷物包著日本葫蘆瓜,甜甜地,口感爽脆解膩⍢ 麵豉湯濃度適中,唔會太鹹,可以暖暖胃⍢ 甜品益力多雪糕,酸酸甜甜,結束完美的一餐

餐廳裝演頗有日式ғᴇʟʟ, 感覺好舒服⁎

✮ʟᴜɴᴄʜ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ
茶碗蒸、壽司12貫、卷物、湯及甜品 $⁵³⁰

⍢ 茶碗蒸
蒸得好滑,配上滿滿嘅蟹肉,味道鮮甜

⍢ 餐前小食
鱈魚片好香脆,配上蛋黃醬,惹味又開胃😋

⍢ 胡椒鯛
配上昆布鹽,味道更鮮美,肉質細緻

⍢ 連子鯛
「鯛魚」之中較為珍貴的一種~
配上自家製梅子醬,味道好豐富

⍢ 池魚
配上香蔥,口感一流,味道濃郁豐富

⍢ 醬油漬吞拿魚
配上海苔絲,味道好豐富,幾特別

⍢ 燒黑鯥
油脂好豐富,魚味香濃

⍢ 金蝦
配上蝦膏,蝦味更香濃,肉質彈牙

⍢ 筋子
醃製後的三文魚籽,口感很特別~

⍢ 中拖羅
勁厚切😍
熟成後的中拖,食落魚味更香濃,非常肥美,好正呀

⍢ 金目鯛
灸燒後的金目鯛,食落更香更鮮,肉質軟嫩😋

⍢ 北海道赤海膽
香脆紫菜包著滿滿嘅海膽,食落好鮮甜,味蕾的享受🥰

⍢ 佐口鱼紫菜卷
入口即溶真係好邪惡,滿口魚油充斥口腔,大滿足

⍢ 卷物
包著日本葫蘆瓜,甜甜地,口感爽脆解膩

⍢ 麵豉湯
濃度適中,唔會太鹹,可以暖暖胃

甜品
益力多雪糕,酸酸甜甜,結束完美的一餐