以前喺旺角成班人都會好鍾意一齊嗌成碟雞食 到宜家都會耐唔耐就想食😍▫️辛安東元祖奶奶雞(半份) [$178]好喜歡佢個汁 唔會太鹹 啲冬粉索晒啲汁🤤🤤 雞肉又夠多 夠滑 蘿蔔又甜又稔!都算多蔬菜吃!▫️韓風鐵板雜腸 [$88]冇錯 本人很喜歡吃香腸🤣🤣蠻驚喜的 有一兩條特別辣🤩整體都幾Juicy 同埋真係好多隻味▫️豚王生菜包 [$98]要讚佢煎好咗就唔會有油億味!而且上碟熱辣辣的!又可以食燒肉又方便又唔怕臭 口痕想食五花肉可以嗌呢個!▫️鰻魚玉子燒 [$98]不過不失 $98會想蛋再厚啲 鰻魚肉多啲~

▫️辛安東元祖奶奶雞(半份) [$178]

▫️韓風鐵板雜腸 [$88]

▫️豚王生菜包 [$98]

▫️鰻魚玉子燒 [$98]
不過不失 $98會想蛋再厚啲 鰻魚肉多啲~
2023-03-08 63 瀏覽
旺角一向美食多,但好多時都好多人,依間韓國菜位於黑布街,依度冇大街咁逼1️⃣弘大燻豬手完整成隻豬手,見到個骨咁大條就知份量好多.豬手個皮嘅脂肪同肉好分明,食落好有咬口.唔會好乾,再點埋個韓式辣醬,超夾,💰HKD$1082️⃣芝士拉絲卷外層係燒過嘅芝士,加紫菜.裡面包住蛋,酸瓜,青瓜,火腿. 再加上醬汁同沙律醬💰HKD$783️⃣芒果泡沫類似芒果奶昔咁,好大杯,幾香芒果味. 大杯到食完餐飯都未飲完😂😂💰HKD$48
1️⃣弘大燻豬手
💰HKD$108

2️⃣芝士拉絲卷
💰HKD$78

3️⃣芒果泡沫
💰HKD$48
2023-03-05 59 瀏覽
星期日晚上諗住去食,因為幾年前食過覺得幾好食。個晚見到入座率得around 3成,有少少驚,但見最近食評都可以,就入去。佢有兩層,上面有一個樓面,掃QR code落單。叫左半隻奶奶雞同一份kimbap,落單25分鐘無聲氣,無同過我地講過要等幾耐。嬲嬲地叫左樓面問點解一份kimbap就咁包都要咁耐,佢就去左追,個答覆係5分鐘內到。其實咁嘅答咪就係廚房根本未整😅試問要包個飯捲要幾耐?好,我等。但5分鐘後個kimbap都係無影😂好肚餓,走人先😊

佢有兩層,上面有一個樓面,掃QR code落單。

2023-02-24 79 瀏覽
晚上約8:50入座,隨後叫了三樣食物。隔了5分鐘店員表示其中一項售罄,於是改叫泡菜豆腐湯鍋。等了半個多小時,只上了一道,隨後詢問店員另外兩道需要等多久。隔了5分鐘,店員才告知我們兩道中的其中一道也售罄了。幾分鐘後,泡菜豆腐湯鍋上了,但一眼便看到其湯的顏色淺,而豆腐亦像未熟透,湯鍋的食材種類比以前少了很多,只有豆腐、娃娃菜、菇、年糕和魚糕。可能我們入座的時間較晚,明白會有食物售罄的情況。但我們已選了餐單上還有供應的食物,如還有售罄的情況,盡早告知我們會更好,而不是在等待半個多小時後才向我們反映。而且最後的食物質素也是低的。因此,對於是次的用餐感到十分失望。

泡菜豆腐湯鍋
2023-02-03 77 瀏覽
💫芝士玉子燒@$88玉子裡有熱辣辣流心芝士,仲係拉絲。喜愛芝士的,可額外沾上芝士粉。💫韓燒牛肉卷 $78饀料有燒牛肉、青瓜、酸蘿蔔、蛋,口感豐富。表層微辣醬汁令味道加哂分。💫陸軍豬肉伴飯 $88材料有豚肉、泡菜、紫菜及溫泉蛋。醬汁有韓式辣醬外及沙律醬。飯焦是重點。💫元祖奶奶雞@$298雞件既份量好足,小辣已經辣。其他配菜包括薯仔、蘿蔔、青瓜,夠入味。醬汁甜辣味道調味適中,冬粉沾上醬汁美味非常。
💫芝士玉子燒@$88

💫韓燒牛肉卷 $78

💫陸軍豬肉伴飯 $88

💫元祖奶奶雞@$298

2022-11-23
2023-01-19 76 瀏覽
★豚王生菜包 $98上菜時會附上剪刀,讓客人把五花肉剪成自己想要的大小。豬肉經秘製醬汁醃製,再配上泡菜、薑蓉蒜片、紅椒青椒、少許韓式辣醬、以及生菜,能中和五花肉的油膩感,且能增加口感。雖然五花肉的油脂很豐富,但豬肉的肉香不太突出。*追加生菜$18*追加配料碟 $18★辛安東元祖奶奶雞- 半隻 $178這次叫了小辣,辣度約譚仔「BB辣」的程度。因為只有兩個人,所以只叫了半隻,但份量很大,裡面除雞件外,更有厚切的薯仔、紅蘿蔔、青瓜等配菜,碗底更有粗的水晶粉,能吸收整個菜的湯汁。但雞件不夠嫩滑,且頗為濃味,到最尾吃的水晶粉已經略鹹。*辣度: 無辣/小辣/中辣/激辣★Asahi 啤酒 330ml $330原本想飲的搖搖米洒缺貨,所以轉了飲啤酒~
★豚王生菜包 $98
*追加生菜$18
*追加配料碟 $18

★辛安東元祖奶奶雞- 半隻 $178
*辣度: 無辣/小辣/中辣/激辣

★Asahi 啤酒 330ml $330
原本想飲的搖搖米洒缺貨,所以轉了飲啤酒~
2023-01-14 66 瀏覽
韓式食物我個人本身觀感平平,朋友萬歲下試左呢間,我覺得幾唔錯。元祖奶奶雞(半隻)味道唔錯,醬料配搭好好,如果可以選擇無骨,個人評分可以再高D。豚王生菜包生菜唔需要介紹,呢個豚肉口感好好,煙韌度適中而且入味,再配小菜包埋生菜一齊食,口感昇華。芝士拉絲卷醬汁配搭極佳,份量唔會太多,芝士配卷飯另有一番風味。士多啤梨泡沫唔會太滯亦唔會太甜。蜜桃梳打環境同衛生好好,食物唔錯,整體評分7/10。

元祖奶奶雞(半隻)

豚王生菜包

芝士拉絲卷
醬汁配搭極佳,份量唔會太多,芝士配卷飯另有一番風味。

士多啤梨泡沫
唔會太滯亦唔會太甜。

蜜桃梳打

環境同衛生好好,食物唔錯,整體評分7/10。
2023-01-03
2023-01-07 54 瀏覽
呢日同朋友去旺角行街,行夜咗,唔使旨意响商場搵到嘢食啦,於是就去咗白布街嗰邊搵街舖,呢間元祖奶奶雞好似好出名喎,所以就入去試下,一坐低首先就梗係嗌一份元祖奶奶雞燉雞啦,最近香港都開咗好多間唔同嘅燉雞,不過呢間嘅燉雞相對真係算幾有水準,好入味而且雞肉都好嫩滑,真係有啲當年响韓國嘅時候食到嘅水準。另外嗌咗一個豚肉拉麵,豚肉好足料好有份量,肉汁豐富感覺唔錯,另外有嗌咗一個 辣泡菜蠔仔泡飯,呢個真係有啲驚喜,原來辣泡菜加埋豪仔,係咁鮮味咁挾嘅,另外有嗌咗一個叫豐梨嘅前菜,嚟到嘅時候發現原來係一碟雪梨,笑咗!證明佢哋改食物名同影食物相係好有心機好有心思囉。
2022-10-13
2023-01-05 44 瀏覽
前排去完韓國之後對韓式燉雞念念不忘 於是就去咗係韓式燉雞界應該無人唔識嘅辛安東元祖奶奶雞 🐔招牌辛安東元祖奶奶雞 有三款辣度或者唔辣選擇🐣 我哋就叫咗少辣 而家冬天食個身即刻暖哂🌶️ 除咗大量嫩滑雞件 仲有其他豐富配料 包括薯仔 紅蘿蔔 青瓜 洋蔥 咁多蔬菜感到十分健康💚 同埋唔少得嘅水晶薯粉 索滿香濃醬汁好惹味 兩個人食半隻雞已經好飽肚😋奶奶雞比較濃味 叫咗杯相對清新嘅士多啤梨泡沫🍓 質感界乎冰沙與奶昔之間 唔會太甜但有淡淡士多啤梨嘅香甜味 清新解渴 仲要好大杯👌🏻

2023-01-05 44 瀏覽
📍辛安東元祖奶奶雞 旺角白布街20號地下久違的中學聚會,3人行!我覺得韓國菜真係幾適合傾計,飲一飲韓國飲品,講下趣事,八掛野的地方,食物都可以,可能餓得太耐,感覺啲野食,都好好👍食🤣🍹搖搖米酒(芒果)呢枝米酒對我嚟講差左少少🤏,可能我本身唔太喜歡飲甜既飲品,但呢枝米酒,芒果味濃,但對於本黎真得太甜,如果鐘意飲甜既飲品可以一試😂🍕泡菜海鮮煎餅新鮮熱辣出爐,仲有泡菜配埋,雖然係泡菜餅,但真係唔會覺得鹹,因為佢有醬,中和左口味,對我而言,味道不錯😎😋鰻魚玉子燒呢個雖然影到鰻魚俾大家睇,但食落鰻魚份量唔會太少,加而好滑,又唔會好甜😜🍜咸興水冷麵呢個冷麵,對我而言有啲失色,唔太有驚喜!味道都係一般😅🍗元祖奶奶雞(半隻)呢個雞,真係值得一試,所以配料都好入味,入面仲有啲面,我相信係薯粉之類,汁配埋粉,好食!👍總括黎講,味道唔差!環境都好似去左韓國街頭路邊攤咁,地點又方便😆
📍辛安東元祖奶奶雞
旺角白布街20號地下

搖搖米酒(芒果)

🍹搖搖米酒(芒果)

🍕泡菜海鮮煎餅

鰻魚玉子燒

😋鰻魚玉子燒

咸興水冷麵
🍜咸興水冷麵
呢個冷麵,對我而言有啲失色,唔太有驚喜!味道都係一般😅

元祖奶奶雞(半隻)

🍗元祖奶奶雞(半隻)

————————————————————————辛安東元祖奶奶雞 地址:旺角白布街20號地下開業多年的辛安東元祖奶奶雞相信不少人都有聽過這個名字,安東燉雞很是出名,這次專門去發掘除了燉雞之外的美食,下次一定會來試試看燉雞😋🟠推薦食物 Recommended 🔹芝士拉絲卷($78):傳統韓式飯捲加芝士,火腿酸瓜蘿蔔青瓜口感層次豐富,飯粒粒粒分明😋🔸火焰和牛飯🔥🐂($128):觀賞性十足!一上場超級熱辣辣的鐵板,員工👩‍💼會幫忙將新鮮的韓牛弄成一個惹味的韓牛飯,過程火爆🔥打卡必備🤩🔹 士多啤梨泡沫🍓($58):超級足料的士多啤梨🍓奶酪味飲品,很是解渴🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹 無 No🟠員工 Waitresses 非常nice,火焰韓牛飯🔥超級大火也很鎮定完成✅🟡環境 Environment 工業風滿滿加上kpop很有氣氛🇰🇷🟠總評分Overall (8/10)💰$150/person#ezukokofood #ezukokomongkok #ezukoko旺角#ezukokokorean #ezukoko韓式#foodiehk #foodie #hkfood #美食
————————————————————————
辛安東元祖奶奶雞
地址:旺角白布街20號地下

🟠推薦食物 Recommended

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹 無 No

🟠員工 Waitresses
非常nice,火焰韓牛飯🔥超級大火也很鎮定完成✅

🟡環境 Environment

工業風滿滿加上kpop很有氣氛🇰🇷

🟠總評分Overall (8/10)

💰$150/person

#ezukokokorean #ezukoko韓式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #旺角餐廳
士多啤梨泡沫
好耐無去白布街記憶中白布街和黑布街都是很多小店林立不愁”揾唔到食”今晚和好友一行3人前往食韓國菜但不太想光顧傳統韓國店也不想吃韓燒最終選了這間人氣名店專吃‘’奶奶雞‘’的韓食店有傳統的奶奶雞、又有新派韓食🫰🏻泡菜海鮮煎餅 $88這款薄餅在餐牌的相片超吸晴望到已垂涎三尺 我們仨一致鐵定這煎餅果然是沒有失望全碟有6塊香脆惹味 煎得剛剛好泡菜不太辣 適合我吃小辣人仕餅內海鮮足當然有點邪惡就是餅上佈滿沙律醬 (哈哈!但我喜愛)🫰🏻韓燒牛肉卷 $78由於我們都想有主食 吸收多一點碳水化合物保暖便點了受歡迎的韓燒牛肉卷牛醃得好味 個人略嫌牛內乾身但卷內的蛋、青瓜和蘿蔔清新醬汁好味 整體不錯🫰🏻芫茜炸蠔 $88/3隻我不會主動叫芫茜但兩個Friend都想叫芫茜我便配合原來芫茜是和蠔一起炸外型感覺是芫茜生了一粒蠔因為是連體的炸物來說絶不油膩炸得很鬆化但莞茜味不太出 似吃菜蔬 全碟有3粒蠔 都幾juicy 我們仨每人一粒❤️鎮店之寶 辛安東 芝士奶奶雞 半隻 $218原來這店是香港首間供應韓式燉雞「奶奶雞」的餐廳可以點全隻或半隻我們點了半隻也覺得份量很豐富稱得上鎮店之寶必有原因雞肉很滑相信是因為燉雞烹調緣
好耐無去白布街
記憶中白布街和黑布街都是很多小店林立
不愁”揾唔到食”

今晚和好友一行3人
前往食韓國菜
但不太想光顧傳統韓國店
也不想吃韓燒
最終選了這間人氣名店
專吃‘’奶奶雞‘’的韓食店
有傳統的奶奶雞、又有新派韓食

🫰🏻泡菜海鮮煎餅 $88

泡菜不太辣 適合我吃小辣人仕
餅內海鮮足
當然有點邪惡
就是餅上佈滿沙律醬
(哈哈!但我喜愛)

🫰🏻韓燒牛肉卷 $78
由於我們都想有主食
吸收多一點碳水化合物保暖
便點了受歡迎的韓燒牛肉卷
牛醃得好味 個人略嫌牛內乾身
但卷內的蛋、青瓜和蘿蔔清新
醬汁好味 整體不錯

相信是因為燉雞烹調緣故
令肉汁也被鎖住

我們點了芝士雞
上盤時看到芝士的份量真心厲害
我先將芝士粉、芝士、秘醬和雞及配菜撈勻
整體惹味, 蔬菜如紅蘿蔔、薯仔、洋蔥和水晶粉也很入味

在寒冷天氣大吃著,不知不覺便吃了很多

青檸柚子梳打$53
朋友叫了一杯
飲品大大杯很好 味道正常
可能是為食辣人事而設
可惜忘了影相

芒果泡沫$58
我點了一杯芒果泡沫
店員告知有淡淡奶香
還好,因我怕好濃的奶
芒果奶加沙冰
解喝好味 當然會有點飽腹

餐廳分別有兩層
以木枱和座位為主
設計帶點韓式街頭火煱店的味道!
2022-12-18
  • 泡菜海鮮煎餅
  • 辛安東元祖奶奶雞(半隻)
2022-12-22 53 瀏覽
💛黃店💛位於旺角白布街< 𝐀𝐧𝐝𝐨𝐧𝐠 >, 一間韓式燉雞餐廳, 裝潢以隨性工業風為主, 播放耳熟能詳的韓文歌, 很有韓國弘大餐廳的感覺。ᴀɴᴅᴏɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $¹⁷⁸辛安東元祖奶奶雞半隻, 肉質嫩滑, 份量十足, 加入大量薯仔、紅蘿蔔、青瓜及洋蔥, 再放有水晶薯粉燉煮, 帶有鹹甜辣三重味道。ꜰʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ʙᴇᴇꜰ $¹²⁸火焰韓牛飯亦不錯呢! 濃郁韓牛圍繞白飯, 面層放有太陽蛋及香蔥, 即場在客人面前炙燒, 火光熊熊的鐵板散上秘製醬汁, 均勻撈起所有食材, 香濃惹味。ᴍᴀɴɢᴏ ꜰᴏᴀᴍ $⁵⁸芒果泡沫冰涼解渴, 解膩一流。辛安東元祖奶奶雞 (旺角)📍旺角白布街20號地下
💛黃店💛

ᴀɴᴅᴏɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $¹⁷⁸

ꜰʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ʙᴇᴇꜰ $¹²⁸

ᴍᴀɴɢᴏ ꜰᴏᴀᴍ $⁵⁸
芒果泡沫冰涼解渴, 解膩一流。

辛安東元祖奶奶雞 (旺角)
📍旺角白布街20號地下
2022-12-21
2022-12-21 92 瀏覽
同兩位好姊妹食飯,順便一齊去返學學校附近搵個近近哋嘅地方食飯見到韓式嘢唔錯就試吓芝士奶奶雞有好幾款雞可以選,朋友鍾意芝士,就選呢款。叫了半隻,出嚟好大碟,好多芝士勁邪惡!小辣比想像中辣,但味道都算好味泡菜海鮮煎餅味道夠濃,好多泡菜同沙律醬,仲有額外泡菜伴碟芫荽炸蠔好似蔬菜天婦羅,芫荽味唔重,好似食蔬菜,好味唔油膩,有些沙律菜伴碟,幾好韓燒牛肉卷紫菜飯卷,算係中和一下咁多種重味的食物,一般幾好。裝修和碟上都有Pepe,上菜速度快,每一碟都比我哋想像中大,最後都食唔晒。
同兩位好姊妹食飯,順便一齊去返學
學校附近搵個近近哋嘅地方食飯
見到韓式嘢唔錯就試吓

泡菜海鮮煎餅
味道夠濃,好多泡菜同沙律醬,仲有額外泡菜伴碟

韓燒牛肉卷
紫菜飯卷,算係中和一下咁多種重味的食物,一般幾好。

2022-12-21
  • 芫荽炸蠔
  • 泡菜海鮮煎餅
2022-12-21 43 瀏覽
冬天食韓國野感覺暖身香香辣辣 特別醒神約左朋友食完飯去上堂上菜快 味道好~ 芝士奶奶雞芝士邪惡creamy內容豐富 有紅蘿蔔 瓜 薯仔所以雖然多汁但係都唔‘漏’原來仲有麵呀 d 麵沾到芝士超好味當然仲有雞la 雞肉嫩滑要左少辣,而個辣我覺得比小辣係辣左小小惹味得黎平衡韓燒牛肉卷牛肉醃得好好味,偏甜似醬燒但乾身多蔬菜,所以好清新飯卷黎講都有dd開胃芫荽炸蠔滿滿一碟整體炸物都炸得好乾身唔會成口油炸蠔飽滿juicy 炸芫荽好鬆脆但芫荽之友認為冇乜芫荽味泡菜海鮮煎餅超脆而餡料香軟配合泡菜口感多一個層次青檸柚子梳打原來勁大杯食濃味野配梳打可以解口渴芒果泡沫一樣係勁大杯果味之餘仲有淡淡奶香
冬天食韓國野感覺暖身
香香辣辣 特別醒神
約左朋友食完飯去上堂
上菜快 味道好~

芝士邪惡creamy
內容豐富 有紅蘿蔔 瓜 薯仔
所以雖然多汁但係都唔‘漏’
原來仲有麵呀
d 麵沾到芝士超好味
當然仲有雞la 雞肉嫩滑
要左少辣,而個辣我覺得比小辣係辣左小小
惹味得黎平衡

牛肉醃得好好味,