2019-03-20 123 瀏覽
由於今日夜收工,見到呢間餐廳收夜晚10點,所以9點就入去試下。我地叫左綜合牛肉河粉,海南雞飯春卷,同埋椰汁紅豆冰。一開始,綜合牛肉粉同椰汁紅豆冰好快黎,湯底偏咸,中規中舉,野飲幾好夠大杯。其他兩樣野,等左二十分鐘都未黎,催佢先知漏單。海南雞飯好肥,啲皮肥都食唔到,啲雞一係好大件一係得一舊仔,亂咁切。重點,係炸春卷,42蚊4條,外表都窿窿地,點知個皮係硬到咬唔到。真係好過份,係我人生中食過最差既春卷,我懷疑係無融雪就拎去炸,所以啲皮實晒。好失望。同職員強烈反映後 佢話唔好意思可能職員趕收工,最後佢無收我春卷錢,但過程中,仲好似未明啲春卷幾大問題。如果越一老闆見到呢篇食評,請你好好正視下。我唔會再幫襯,大家千祈唔好叫春卷。

2019-03-20
  • 春卷好窿好難食
2019-03-09 159 瀏覽
去食果時佢寫到明試業緊,但都已經有好多人係店出面排隊。好在唔係等左好耐就入到去食野喇。我同男友好好彩坐到個二人卡位,闊落d又舒服d,最緊要係張枱大d可以叫多d野食!先講個酸辣鳳爪,份量好多而且酸酸辣辣好開胃,不過個人覺得辣左少少。之後我地叫左兩個米紙卷,賣相好靚而且食落感覺到好足料,個軟殼蟹米紙卷最surprise,我地唔係最先食佢,但包住左咁耐入面嘅軟殼蟹都仲係非常酥脆!個撈檬就有少少失望,加左魚露準備撈果時發現d檬粉呈餅狀,不過燒牛肉好好食唔會韌。扎肉蒸粉包個扎肉好好食,粉包就外皮煙韌但個味道唔夠濃。去到最尾個咖哩都好好食,但無奈我地果時已經太飽,食左一兩啖已經食唔落要打包。整體尼講,無論裝修,出菜等候時間至食物質素都係中上水準,希望佢試業完左之後都露以keep返一樣水準!
小食拼盤
軟殼蟹米紙卷
酸辣鳳爪
燒牛肉撈檬
2019-02-13 290 瀏覽
搬入粉嶺住已經2個星期,睇完戲就食晚餐啦!諗住見呢間越南嘢新開,反正粉嶺中心無咩好食就去食下啦,叫咗1份串燒(有雞,牛,豬),味道一般,無咩味道,無醬汁整來食,完全唔人似燒出來個效果,之後跟住叫左個豬扒湯濛粉,味道還可以,豬扒唔算炸得太乾,現場等位要企出門口等,無拎飛紙派我地坐得無耐就勁多人排隊,整體來講真心覺得呢度一般,唔多嘢食,店務員態度都ok,都係來一次無下次。雖然另一半話佢好食過越棧但我覺得麻麻地,所以唔推介比朋友食
2019-02-10 225 瀏覽
粉嶺終於有間越南餐廳了!星期日晚上7時多,去到越一見人龍,不過倒想試試看。等了半小時,其實餐廳裡有好多張"吉"枱,只是不明白為何一直不叫入座! 可能是試業中,侍應都太生手了吧!速點了生牛肉拼牛腩片湯河、雞絲扎肉湯河、香芒軟殼蟹米紙卷、 小食拼盤。爸爸一邊吃一邊讚的生牛肉拼牛腩片湯河,就說連白蘿蔔都特別鮮甜入味。我和囡囡的雞絲扎肉湯河也不錯,三片厚切扎肉以及大量嫩滑雞肉(雞絲), 有驚喜!小食拼盤有越式蒸粉包、春卷、脆炸牛油雞翼、竹蔗蝦,每款3件,件件即製,好熱騰美味,還附送生菜包著吃,省減熱氣感呢!香芒軟殼蟹米紙卷,勁多沙律菜,好足料,清新開胃! 若再多一點點香芒會更美味!
粉嶺終於有間越南餐廳了!

星期日晚上7時多,去到越一見人龍,不過倒想試試看。

2019-02-10
2019-01-30 222 瀏覽
串燒$38/3串,算平,但一分錢一分貨 , 幾咸同係炸,不是燒的, 超油!大蝦菠蘿炒飯,$108 好一般,個菠蘿倒轉蓋住炒飯, 出面再曬一些炒飯, 想點? 拎起就會跌飯出枱 甜品西米燉蛋唔熟, 話係西米出水?! 好明顯中間未熟喎.......可惜無影佢相全場要問先俾水, 連食生牛河都要問先有金不換芽菜, 湯河叫做食得下, 但唔好叫專門店啦! 可一不可再, 仲要無籌拎, 要人排隊, 不值一試, 全場男待應都係麻麻地, 係女待應好一點, 正常
生牛河

菠蘿炒飯

串燒
2019-01-25 296 瀏覽
今日放工去粉嶺送年貨,朋友帶我去咗間新開的越南餐廳,8點半,不用等位食物選擇也不少 : 點了生牛肉河粉、海南雞飯、牛油雞翼、炸蝦餅、田園米紙卷、椰青等生牛肉河粉-河粉很軟滑,牛肉僅熟鮮嫩,有紫洋蔥和青蔥吊味,可惜湯底太咸,扣分海南雞飯,雞嫩滑大件,皮爽還去了骨,油飯又熱又香,很贊牛油雞翼即點即炸熱騰騰,可惜炸得有點過火炸蝦餅很彈牙有蝦味,不過份量有點少田園米紙卷得清新爽口,正好中和了各款炸物肉類的油膩
海南雞飯,雞嫩滑大件,皮爽還去了骨,油飯又熱又香,很贊
牛油雞翼即點即炸熱騰騰,可惜炸得有點過火
炸蝦餅很彈牙有蝦味,不過份量有點少
田園米紙卷得清新爽口,正好中和了各款炸物肉類的油膩
海南雞飯
田園米紙卷