2022-09-16 336 瀏覽
😻Meow Meow😸 呢間喺荃灣的貓咪cafe,開咗都一段時間。我間中都會同朋友去一去見見貓貓!📸今次係閒日晚上去,人唔算太多,我可以周圍走瘋狂影貓。😽到店的時候大概是晚上8時左右,有好多貓咪都在小睡,好可愛😍😸9時左右,貓咪放飯時間,食完飯的貓咪即刻精神好多,周圍行嚟行去,仲會打交🙈🍹荔枝soda🍑水蜜桃soda(+$10)因為疫情,沒有食物提供~所以叫左2杯飲品,2杯都有餐廳特飲水準,都唔錯!🃏Cafe 都有提供不同board game玩,雖然在場都無咩人玩😹
😻Meow Meow😸

📸今次係閒日晚上去,人唔算太多,我可以周圍走瘋狂影貓。

荔枝梳打,水蜜桃梳打

🍹荔枝soda🍑水蜜桃soda(+$10)

荔枝梳打,水蜜桃梳打
2022-08-20 584 瀏覽
最近天氣陰晴不定,加上外面炎熱,真係想留在冷氣房足不出戶,荃灣一間貓Cafe「貓之茶房」裡面有多達30隻貓貓,坐在位子上就會被一群貓星人包圍,仲可以親手餵飼可愛的貓貓,今個夏日,不如躲在冷氣房玩貓。一入去就見到店長。貓Cafe「貓之茶房」位於荃灣,只要走入店內,貓貓就會出現在你的身邊團團轉,如果你手上有零食,貓貓就會成群結隊的走向你,眼定定望實你,想食你手上嘅零食。貓貓會出現在你的桌上、桌底、身邊,比較幸運的話更會跳上你的大腿上。Cafe提供飲品及輕食,咖啡味道香濃。
一入去就見到店長。
Cafe提供飲品及輕食,咖啡味道香濃。

2022-07-31 931 瀏覽
今日同🐻一齊去咗貓貓Cafe,係荃灣都幾出名嘅貓之茶房🤣,主打幫助流浪貓🐱,不過注意⚠️,依間餐廳只有飲品提供🥤,暫時冇食物提供,我哋去咗一個鐘,每人$70。-啲貓貓🐱好得意,店員都有提到唔可以抱啲貓,摸貓無問題,店家亦有提供逗貓棒玩吓,不過啲貓都唔會主動嗲人🤭,大多數都自己係一邊瞓覺💤。-🍴香濃朱古力🍫(熱)($14)-🍴芒果乳酪特飲🥭(凍)($10)
🍴香濃朱古力🍫(熱)($14)
🍴芒果乳酪特飲🥭(凍)($10)
2022-07-31
2022-06-06 1466 瀏覽
知道喺香港有好多人都想養寵物,可惜屋企太細或者無時間照顧🥲 但係呢間良心嘅貓貓cafe就有多過十幾隻貓貓比你地去玩,佢地一啲都唔驚人架😙 重點係佢地全部都係領養返黎,真係好有愛心呀💕There are many people who wants to own a pet, however are facing problems such as limited space or insufficient time. But in here, this cafe adopted many kitties for you to get close with, and they’re not afraid of intimacy as well! 佢地仲有得買貓貓零食,只係$1x蚊就可以親手去喂佢地 😍 一開蓋佢地就會跑過黎圍著你,真係好得意😝You can purchase snacks to feed to kitties. The second you open the lid, they’ll ask run towards you, how cute! 呢到亦都有比貓奴們嘅野食,而且

呢到亦都有比貓奴們嘅野食,而且價錢都好抵👍🏼 一杯咖啡只係需要$20,而且質素都唔差架😇
There are also food and beverages for us, such as cookies, cakes and drinks. They were all priced reasonably and the quality was pretty good too.
貓之茶房喺貓cafe之中都算有名,去過尖沙咀分店,今次去開荃灣,順道去同貓貓玩下,點知經歷不算愉快。首先閒日4點幾去到已經多人到要等位,咁呢個都唔係咩問題嘅,始終地點人流較旺。不過裝潢實在有點老舊,打掃亦未做到最好。地板有不少塵埃同小紙屑,驟眼睇雖然未必會發現但細心看看就會看到,不算影響整體觀感。另外,地板較殘舊,又有不少刮痕,令人感覺一般,覺得有歲月的痕跡。貓貓雖然冇異味,但就不太乾淨,令人唔想摸。幾隻毛色深黑的貓身上都有白色小塵粒,而牠們手腳有痴住些少塵絲。一隻黑貓身上就好多白色顆粒,相當明顯。另一隻棕黑色貓頭上更有不少白色塵埃,有礙觀瞻,亦大大減少我和貓互動的意欲,相當可惜。同尖沙咀店相比實在差天共地,尖沙咀店鋪空間較大較舒適,枱與枱相隔更開,荃灣店則比較擠擁。尖沙咀店場內採光十足,光線充足,而且裝修以白色為主,用較新淨的淺色地板,令人感覺乾淨舒適。另外不知是否位置問題,當日閒日到訪尖沙咀店,人流不多,今次同樣閒日到訪荃灣店,但就多人到要排隊,場內人流都相當多,空間較迫。

不過裝潢實在有點老舊,打掃亦未做到最好。

貓貓雖然冇異味,但就不太乾淨,令人唔想摸。

2021-10-24 3040 瀏覽
開心貓咪cafe尼間係其中一間我覺得照顧貓貓幾好既一間.入到去講好點計錢 好清晰又open.坐底有個大膠袋比你入自己belonging幾體貼.為左同貓貓開心親近佢地既座位係set 坐貼地椅子同埋矮台.btw佢入場free 一柸野飲然後我地中間order 左個藍莓cheese cake好食.貓貓們都好relax 通街走同埋唔同類型既貓貓都有活躍既又有懶懶訓覺既小毛孩都有我覺得隻隻都健康精靈仔有d 成日走黎走去好攪笑so cute cute.地點都易搵ga大家得閒黎探貓貓la野食就normal玩貓貓主打
開心貓咪cafe

同埋唔同類型既貓貓都有
活躍既又有
懶懶訓覺既小毛孩都有
我覺得隻隻都健康精靈仔
有d 成日走黎走去好攪笑
so cute cute

地點都易搵ga
大家得閒黎探貓貓la
野食就normal

玩貓貓主打
2021-10-17
2021-09-26 2385 瀏覽
來之前有睇過依度啲評價但到咗發現服務員都唔係人地講得咁差。佢地仲好有禮貌,對小朋友係嚴啲,但都係禮貌既。我帶咗個女去。服務員有同我地講解,小朋友亦明白。感覺係開心,放鬆既。有機會都一定會再帶小朋友去。
來之前有睇過依度啲評價
但到咗發現服務員都唔係人地講得咁差。
佢地仲好有禮貌,對小朋友係嚴啲,但都係禮貌既。
我帶咗個女去。服務員有同我地講解,小朋友亦明白。
感覺係開心,放鬆既。
有機會都一定會再帶小朋友去。
2021-09-26 732 瀏覽
來之前都大睇到啲食評,但去到發覺服務人員不是好差,她們對小朋友都唔錯,只係比著緊貓貓。感覺相當良好,唔係講到唔鍾意小朋友。我女都好開心,有得比佢放鬆下。不錯的地方,下次會再去。
2021-09-26
2021-09-15 1937 瀏覽
態度勁差 野食等左40分鐘 催佢 同你講係要等咁耐 話我40分鐘前落 依家有 明明有位 比你坐屎位格黎 叫換 唔幫你清野 叫你自己叫人行開 杯茶全完冇味。水黎 完全貼錢買難受 唔該個老細 放下蛇睇下班8婆做得幾差
2021-09-15
2021-08-25 2581 瀏覽
話說有一日同朋友去呢間Cafe 係好期待可以睇貓貓既,結果當天被服務員搞到咩心情都無哂。服務態度差,飲品淡而無味。貓之茶房係要人提前book枱,咁個電話打咗好幾次都無人聽電話,Cafe 忙可以理解,所以之後用whatsapp 訂枱,訂好之後就提醒我下次要打電話預訂……咁我同朋友提早到,佢地話未有位住,之後會打電話通知有位,都無問題既,收到電話之後我地就趕過去,結果係要排隊等入去。話說當天天氣係三十幾度,係門口等既每個人都等到汗流滿身,每個排緊隊既人都係有收到電話。 終於等咗接近30分鐘左右,佢地開始放人入去啦,就係呢個時候後面就有剛來4人組衝咗入去話收到電話啱啱到,結果就即刻放咗嗰4人組入去。我地梗係同d服務員理論啦,門口外面成村人排緊隊,個個都熱住身得勁耐先入到去,但佢地係咁重覆解釋一句說話,「你地每個人都有留到位俾你地,唔會無位坐既。」個語氣差到一個點。但個問題根本唔係有無位坐,而係佢地接受俾人打尖,呢個係咩道理?當下咩心情都無哂,遲來先上岸。對企門口出面排隊既每一個人而言都係十分唔公平。 之後埋單,連企係門口嗰30分鐘都計鐘啊。真係好唔開心的一天……無咩事,我都唔想寫負評。
服務態度差,飲品淡而無味。

對企門口出面排隊既每一個人而言都係十分唔公平。

2021-08-12 2298 瀏覽
基本上環境ok,但清潔度就完全唔得!我哋係開門第一批客,但入到去竟發現有些貓有眼垢沒清潔,照道理係應該清潔好店舖和貓貓才開門,即刻印象分差咗。之後我哋叫咗凍飲和熱飲各一杯,原本見到貓杯墊和貓杯好興奮,但飲咗一半凍飲後望番個木杯蓋,幾乎想嘔出來,發晒霉都仲可以比客人,佢係無飲官提供,我係用咀飲,飲埋啲發霉菌好嘔心!現在仲要係疫情!完全沒有為客人健康著想!好明顯個杯蓋啲發霉已積咗好耐!仲可以繼續用😤😤真心離譜!
凍鮮奶
2021-08-12
2021-07-09 3164 瀏覽
有一次同朋友去,吖咗個薯條,等咗好耐都未有, 叫咗幾次個員工跟一跟,但等成2個鐘先有,原來最後薯條係留下齊柏林度買,唔係佢哋自己炸,唔怪之得等咁耐,咁我自己去買都得,佢地仲要賺食物差價。
2021-07-06 2402 瀏覽
日日都三十度 太陽又大☀️🔥唔想只係行商場同睇戲可以選擇去貓貓cafe hea一兩個鐘再去荃灣海濱長廊睇日落🌄 之後食好西一共有26隻貓貓 全部都好可愛🥰入座前需消毒雙手 再換上即棄拖鞋💝之後就可以近距離同貓貓接觸依到仲有幾款Tabletop game 大家可以睇咗本貓貓介紹書先入面寫底咗每隻貓貓既喜好🤩仲可以買貓零食 半份價錢(💰12) 攻陷貓心 無難度🙂佢哋會無啦啦就會坐喺你大髀 算痴人 成年既貓貓 平均每日都瞓14-18個鐘見到佢哋瞓得咁開心 人人都爭住餵野食 摸頭 下巴 掃毛 真係好羨慕🤣每人首小時$68 包一杯嘢飲之後每小時$38💁🏻‍♀️今次叫咗熱情果柚子綠茶 熱牛奶綠茶唔算甜 正正常常😌另外都提供小食同蛋糕 大家肚餓既話可以試吓
日日都三十度 太陽又大☀️🔥

💝之後就可以近距離同貓貓接觸
依到仲有幾款Tabletop game

大家可以睇咗本貓貓介紹書先
入面寫底咗每隻貓貓既喜好🤩
仲可以買貓零食 半份價錢(💰12)
攻陷貓心 無難度🙂

綠茶唔算甜 正正常常😌
另外都提供小食同蛋糕
大家肚餓既話可以試吓
2021-06-21 2696 瀏覽
貓之茶房 (荃灣) 小編是非常喜歡貓貓🐱 可惜家人對貓毛過敏而無法在家中養,之後與前度又遇上黑心寵物店😞,終是試下到貓Café 一解思「貓」之情🐱由於光顧時疫情😷尚未穩定,店內不提供食物,只提供飲品 ($68/小時連1杯飲品),小編和友人選了2壺花茶🍵🍵 店員很貼心會用蓋子蓋上熱飲,防止貓毛掉了在飲品裏👍🏻 另外杯墊也是貓咪🐱造型,非常可愛❤️不過重點並非在飲品,而是店裏的貓貓😆每一隻貓貓也很可愛很有性格,還很會擺poses😝牠們都是流浪貓/領養貓,感謝貓之茶房拯救了貓貓和悉心照料牠們❤️
貓之茶房 (荃灣)

2021-01-30
2021-06-21 2430 瀏覽
父親節突然即興帶埋小朋友去貓貓cafe上到去full左 要掃qr code預約 填好哂網上表格之後話要30-45分鐘 諗住去食d野先點知落到去5分鐘就打電話比我話已經有位懷住興奮嘅心情 第一次去貓貓cafe入到去店員都有講小朋友嘅規則 唔可以大嗌唔可以追貓貓 唔好亂抱貓貓小朋友都明白見到咁多貓真係好開心個環境好寧靜 同場都有幾位小朋友 大家都好乖有d太細個 有時會嗌 能理解 畢竟重細個嘛 你叫佢完全唔出聲係無可能坐左陣 嗌左份貓貓小食 店員有提醒帶頸巾嘅貓貓唔可以餵 佢嗲你都唔可以比望一望頸巾嘅貓貓 原來要減肥🤣🤣🤣🤣原本唔理我嘅貓大佬 見到我有野食即刻去左我張枱🥰重好好咁比我自拍左幾張 希望下次可以坐另一邊 因為另一邊重多貓貓😳 見到有店員keep住碌地下d貓毛有客人走左又會清潔同消毒$68一小時包一罐罐裝汽水 去完之後心情好放鬆好舒服
父親節突然即興帶埋小朋友去貓貓cafe
點知落到去5分鐘就打電話比我話已經有位