2023-07-08 392 瀏覽
「豬屋日本料理」的店面裝潢簡潔雅致,營造出一種典雅的用餐氛圍。店內的座位寬敞舒適,環境乾淨整潔。進入餐廳,立刻感受到日本的氛圍和風格。「豬屋日本料理」的招牌菜就是以豬肉為主的料理。他們提供各種不同風味和烹調方式的豬肉料理,如炒豬肉、燒豬肉、涮豬肉等。我品嚐了他們的炒豬肉和燒豬肉。炒豬肉的豬肉片鮮嫩多汁,調味得恰到好處,帶有一種微微的辣味,非常開胃。燒豬肉則是經過特殊的燒烤技巧,外表金黃香脆,內裡的肉質鮮嫩,帶有一種濃郁的炭燒香味。他們的豬肉料理口感豐富,豬肉的味道鮮美,絕對是一道令人回味無窮的美食。除了豬肉料理,「豬屋日本料理」還提供各種其他日本料理,如壽司、刺身、炸物等。我品嚐了他們的壽司和刺身拼盤。壽司的米飯煮得剛剛好,魚肉新鮮,口感絕佳。刺身拼盤則是提供了各種不同種類的生魚片,每一片都鮮嫩可口,完美地展現了魚肉的鮮美。他們的日本料理味道正宗,質量上乘,給人一種純正的日本味道。

除了豬肉料理,「豬屋日本料理」還提供各種其他日本料理,如壽司刺身、炸物等。我品嚐了他們的壽司刺身拼盤。壽司的米飯煮得剛剛好,魚肉新鮮,口感絕佳。刺身拼盤則是提供了各種不同種類的生魚片,每一片都鮮嫩可口,完美地展現了魚肉的鮮美。他們的日本料理味道正宗,質量上乘,給人一種純正的日本味道。

2023-06-11
2023-07-05 291 瀏覽
📍豬屋日本料理 (大圍)大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖餐廳日式佈置,內裏貼滿日本不同車站嘅名字,等咗大約10分鐘就可以入去啦😀必食扺食大份便當🍱有多款便當可以選擇,另外有刺身壽司等等。🌸黑松露帶子加州卷總共有四件,黑松露鋪敘表面🌸刺身牡丹蝦三隻,新鮮鮮味🌸吉列流心豬扒飯 配和風燒汁千層豬扒好脆身,可以點蜜糖芥末醬和奇妙沙律醬,大份抵食,叫左多飯,好飽😋🌸佐賀便當金目鯛魚腩有四件,有雞串,冷盤和三文魚壽司🍣金目鵰魚腩好淋,脂肪入口即溶,又不會太肥膩。#大圍#大圍美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#日式#串燒#定食#生薑燒#黑松露#刺身#晚餐#丼物
📍豬屋日本料理 (大圍)
大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖

🌸黑松露帶子加州卷
總共有四件,黑松露鋪敘表面

🌸刺身牡丹蝦

#香港好去處
#週末好去處
#日式#串燒#定食#生薑燒#黑松露#刺身#晚餐#丼物
2023-07-05 177 瀏覽
今晚攰攰地,唔係好想煮飯,於是去咗田心嗰邊搵吓有咩好食,呢一間日本餐廳之前已經見過幾次,今晚就一於試吓買外賣返去食🌟沖繩便當冇諗過呢個便當咁高質素,有刺身,炸物,仲有咖喱飯,一個價錢有晒咁多嘢食,一個大人一定夠飽,咖喱飯勁香勁多汁,好好食!炸物就係吉列芝士流心豬扒,豬扒份量好大,仲要有滿滿嘅芝士!超開心🥰🥰🌟迷你三色丼拼迷你鰻魚飯呢個份量一啲都唔迷你😆每一塊刺身都好厚,而且刺身好鮮甜,有海膽,三文魚同油甘魚,海膽唔會腥,最要讚既係油甘魚,味道鮮甜好好食,仲有一陣好香嘅魚油味👍🏻👍🏻另外迷你鰻魚飯,鰻魚好大塊,而且都好厚,肉質有咬口,夠晒彈牙同好食👍🏻有少少意唔到咁正!另外,當飯仲配有一客三文魚味噌湯,仲有好多三文魚肉喺入邊㗎!呢個價錢來講,性價比真係好高👍🏻睇嚟遲啲又要借啲意唔煮飯買下外賣先😆

🌟沖繩便當

🌟迷你三色丼拼迷你鰻魚飯

2023-07-05
外賣自取
2023-06-23 207 瀏覽
有時諗唔到食咩 食下日本野都幾正最近食左豬屋既午市套餐,有一個丼飯一個烏東,一個茶碗蒸同一個螺肉我叫個個係蟹棒 蟹膏 蟹籽丼飯 蟹膏好鮮甜茶碗蒸超滑 真係好好食 烏冬都好唔錯架老公叫左個便當 有剌身 豬軟骨 吉列蝦,豬軟骨好稔,剌身都好新鮮 以呢個價錢黎個已經係100分
有時諗唔到食咩 食下日本野都幾正

我叫個個係蟹棒 蟹膏 蟹籽丼飯 蟹膏好鮮甜
茶碗蒸超滑 真係好好食 烏冬都好唔錯架

係屋邨附近,原來大圍龍享田心邨呢度有咁多野食😍呢間門口佈置係日本風味嘅木屋🇯🇵但入面座位唔太多,有時要等陣位店內有不同日本🗾嘅擺放有齊日本車站嘅名😂🚞便當🍱真係必食類勁大份,但竟然一百蚊都唔洗,而且味道不錯,性價比十分高😚沖繩便當🍱吉列千層芝心豬扒1件+汁燒金菇牛肉卷2件+味付螺肉+咖哩飯刺身三種(三文魚2件,帶子2件,有頭甜蝦1隻)咖哩飯岀奇地好好食😋🍛日式咖喱偏甜少少,採用珍珠米,超好食🤤千層芝心豬扒,見到一層層,表面炸至金黃色有少少流,但喜歡芝士嘅人會十分喜愛☺️🧀️灸燒芝士大蝦反卷(8件)上面佈滿蟹籽和沙律醬☺️yummy 黑松露帶子加州卷(4件)上面黑松露味都幾重

店內有不同日本🗾嘅擺放

有齊日本車站嘅名😂🚞

便當🍱真係必食類
勁大份,但竟然一百蚊都唔洗,而且味道不錯,性價比十分高😚

沖繩便當🍱
吉列千層芝心豬扒1件+汁燒金菇牛肉卷2件+味付螺肉+咖哩飯
刺身三種(三文魚2件,帶子2件,有頭甜蝦1隻)
千層芝心豬扒,見到一層層,表面炸至金黃色
有少少流,但喜歡芝士嘅人會十分喜愛☺️🧀️

灸燒芝士大蝦反卷(8件)
上面佈滿蟹籽和沙律醬☺️yummy

黑松露帶子加州卷(4件)
上面黑松露味都幾重
2023-06-08 140 瀏覽
今日放工好攰,唔想返屋企煮正諗緊食咩好,咁啱經過呢間豬屋日本料理,比個咁可愛既門口吸引,就決定入去食。好難得唔係商場舖都有咁大同咁靚既門面。入到去,果然係好街坊既感覺,舖細細,但唔會比人有壓迫感既感覺。都係QR code落單,比想像中多種類選擇。佢叫得豬屋,就更係要試佢既炸豬排丼架啦。呢個福岡便當真係好大份,有超大塊吉列豬排,長過隻匙更; 豬軟骨;日式圓蔥魚餅; 螺肉; 咖喱飯。吉列豬排睇落冇咩特別,但食落冇咩肥肉,炸粉薄得黎好脆口,而且豬排一咬即爛,好軟稔。本身有跟沙律醬,但呢塊豬排我覺得點咖喱最好味,仲有佢既咖喱係偏甜好少辣,真係好日式。豬軟骨都好入味稔甜,送飯一流。圓蔥魚餅,黎到一睇就明,好足料。鹽燒油甘魚鮫食到停唔到口。 新鮮即煎煮,好脆口入面魚肉亦好嫩滑,好明顯材料好好。燒菠蘿實在太吸引,食落更驚喜,燒過但肉汁奇多。本來係當甜品食,所以留到最後食,竟然仲幾熱下,多汁到每啖都好似飲果汁咁。呢餐真係食得好滿足。
好難得唔係商場舖都有咁大同咁靚既門面。
都係QR code落單,比想像中多種類選擇。

豬軟骨都好入味稔甜,送飯一流。

圓蔥魚餅,黎到一睇就明,好足料。

2023-06-08
2023-05-22 195 瀏覽
這間雖然位於一個不太起眼的地方,但想不到人流量真的挺多的,晚市時段很快就坐滿人了!那應該可以說明這間的食物質素真的是挺吸引人!吃過以後我也表示同意!秋田便當(89元)這個便當真的比想像中的還要豐富,一次滿足到你五個願望,分別有外脆內嫩的吉列雞扒,軟爛入味的汁煮豬軟骨,爽滑清爽的味付螺肉,香甜濃香的咖哩飯和鮮甜嫩滑的刺身!而且還有多款便當可選,真的不會找不到自己想吃的口味呢!鹽燒三文魚頭(62元)大大個三文魚頭經過鹽燒後,吃起來焦香,但肉質還是非常嫩滑,而且油脂十足,帶點入口即化的口感!吉列豬扒(48元)吉列豬扒比想像中的要大塊,外皮炸得香脆,內裡肉質鬆化,肉汁挺多,吃起來非常滿足!

秋田便當(89元)

鹽燒三文魚頭(62元)

吉列豬扒(48元)

2023-05-15 137 瀏覽
位於田心街雲疊花園地下既豬屋日本料理俾隔離村屋同其他屋苑包圍下,比較遮蔽入到去麻雀雖少五臟俱全裝修有一種家庭式日本餐廳嘅感覺而且燈光比較光猛坐得都比較舒適呢度除咗有黑板既推介食物,更採取QR CODE落單都相當方便食物都相當多元化,有便當、sushi 、炸物,睇到眼花海膽花之戀價錢較出面既平,份量又足大件夾抵食海膽三文魚亦新鮮,相當唔錯,亦都見到唔少客人有叫到汁燒雕魚便當(轉配拉麵)呢種家庭式便當喺香港買少見少便當上有多種食物,例如雞串三文魚壽司味付螺肉汁燒雕魚好出色充滿油脂香之外,甜度啱啱好,配上飯或拉麵都一流拉麵湯頭都相當唔錯,有陣陣嘅豬骨香味櫻花蝦炒雜菜一上枱賣相好靚,大量嘅木魚,係熱力下不停跳舞味道都好清新
位於田心街雲疊花園地下既豬屋日本料理
俾隔離村屋同其他屋苑包圍下,比較遮蔽

入到去麻雀雖少五臟俱全
裝修有一種家庭式日本餐廳嘅感覺

而且燈光比較光猛
坐得都比較舒適

食物都相當多元化,有便當、sushi 、炸物,睇到眼花

海膽花之戀

價錢較出面既平,份量又足
大件夾抵食
海膽三文魚亦新鮮,相當唔錯,亦都見到唔少客人有叫到

汁燒雕魚便當(轉配拉麵)
呢種家庭式便當喺香港買少見少
便當上有多種食物,例如雞串三文魚壽司味付螺肉

汁燒雕魚好出色
充滿油脂香之外,甜度啱啱好,配上飯或拉麵都一流

拉麵湯頭都相當唔錯,有陣陣嘅豬骨香味

櫻花蝦炒雜菜
一上枱賣相好靚,大量嘅木魚,係熱力下不停跳舞
味道都好清新
2023-04-19 133 瀏覽
今日去大圍探朋友,順便開大食會😋。經過呢個「豬屋」,比門口既menu吸引左🤩,見有十多款便當、套餐加丼飯,配搭上好岩口味,所以就決定叫佢🥳鹿兒島便當 $92 包括有汁煮豬軟骨、吉列大蝦兩件,三文魚带子甜蝦刺身、咖喱飯、味付螺肉豬軟骨煮到好入味,而且十分軟腍,白飯可以選擇配燒汁或者咖喱汁,咖喱汁係日式甜咖喱幾欣賞佢地既外賣盒將不同食物分開擺放,刺身亦另有比冰種保持溫度,十分讚揚👍🏻名古屋便當 $92包括燒鰻魚、日式炸雞、日式圓蔥魚餅、咖喱飯、味付螺肉鰻魚肉厚,配上燒汁十分juice,炸雞肉質嫩滑,魚餅都加上左燒汁,多了一層甜味價錢合理、味道唔錯、食材新鮮,下次去大圍可以再試下佢地其他菜式🤩🤩

鹿兒島便當 $92

名古屋便當 $92
包括燒鰻魚、日式炸雞、日式圓蔥魚餅、咖喱飯、味付螺肉

外賣自取
2023-04-01 141 瀏覽
大圍火車站附近一向都係美食匯聚嘅地方,今次就走去八爪魚天橋嘅另一邊搵好嘢食,走到雲疊花園附近就見到呢間「豬屋」,看似只係食豬,其實入面食物嘅款式應有盡有嘅今次就叫咗一個沖繩便當set同埋滋味雞翼套餐,先講講套餐係跟咗一碗三文魚味噌湯、三文魚壽司兩件、蜜糖烤雞翼兩件、名古屋炸雞翼兩件,拉麵方面就轉咗做黑蒜油豬骨湯拉麵,兩款三文魚嘅食物都不過不失,雞翼即叫即炸,名古屋炸雞翼仲有少少辣味非常香口,至於拉麵嘅份量都算多,一份一人套餐嚟講都算非常豐富。至於沖繩便當一樣包含咗好多嘢食,包括吉列千層芝心豬扒一件、汁燒金菇牛肉卷兩件、螺肉、三款刺身同埋咖喱飯,款式多黐住質素亦都唔錯,而最令我深刻嘅就係嗰份豬扒,即時炸出嚟外脆內軟,配埋咖喱飯簡直係一流。成個晚餐兩個餐,加埋總共都係唔過$200 ,以款式、份量同埋質素嚟衡量呢一個價錢絕對係超值,難怪六點去食經已要排晒隊,絕對值得推介!

2023-03-28 96 瀏覽
奈良便當(和風燒汁飯、日式嫩炸雞、忌廉蟹肉薯餅、日式圓蔥餅、味付螺肉)Menu入面便當選擇好多,最後都係被奈良便當吸引🤤首先,便當入面超豐富,同埋份量適中🍱,飯量仲有得揀少飯。入面嘅日式嫩炸雞炸皮薄,而雞肉超嫩多汁,配合埋和風燒汁飯,超級絕配🤙🤙忌廉蟹肉薯餅外脆內嫩,軟滑細膩,極為滋味🙊🙊三文魚味噌湯係湯到見到有三文魚塊,亦有海帶和豆腐,係比一般的味噌湯,更加鮮甜🤤脆香吉列拉麵(吉列蠔、吉列蝦和忌廉蟹肉薯飯)一啖咬落去吉列蝦到,皮係好鬆脆,唔會好硬又唔會好厚粉,係炸得好好👍🏼吉列蠔仲要係大大隻和好多汁拉麵的份量都好足料,湯底除左有豬骨湯仲有其他的選擇日式草莓🍓牛乳好好飲!係有草莓🍓去搾汁,飲到酸酸甜甜,而且係有飲到牛乳,好有口感!另外一杯係,青檸可樂,本身可樂已經好透心涼,加上青檸仲多左一種好青新的感覺

三文魚味噌湯

脆香吉列拉麵(吉列蠔、吉列蝦和忌廉蟹肉薯飯)
拉麵的份量都好足料,湯底除左有豬骨湯仲有其他的選擇

日式草莓🍓牛乳
2023-03-20 94 瀏覽
本身都唔留開食評,大家見到要三思,叫咗個沖繩和佐賀便當,每個便當差唔多90一個,全個便當啲汁主要係甜味,完全唔夾,入邊有刺身,但好似唔係太新鮮,最出事係個咖哩,真心衰過12$店咖哩,全餐最好得杯茶,食完仲要肚痛,一定冇下次。😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
2023-03-20
2023-03-18 85 瀏覽
每次經過都有留意到呢間小店一直都好多人光顧,包括外賣同堂食,門口放置餐牌,亦見價錢親民😄以QR code落單快捷方便一目了然!福岡便當( $78 )~炸豬扒份量非常大而且外脆內嫰,豬軟骨非常入味而且入口即化,當中嘅咖喱汁拌飯一流。滋味雞翼套餐( $98 )~作為雞翼控嘅我一次過可以食到蜜糖烤雞翼及名古屋炸雞翼,真係非常幸福😍兩種雞翼各有風味,個人比較喜歡名古屋炸雞翼,夠晒香脆同時可保留肉汁👍🏻另外,配上三文魚壽司兩件,可以滿足到熟食同刺身嘅兩個願望😍食咗咁多款嘢食都係$183,重點係飲品可以以半價加配,而且不設加一非常抵!下次一定會再幫襯🫶🏻

以QR code落單快捷方便一目了然!

2023-03-17 72 瀏覽
首先d侍應好似唔想做咁丶我一入去、啤住我丶咩事?😅搞到我以為糸唔係未開始晚市、好奇怪用QR落單丶但冇QR CODE😅😅咁我問佢拎丶佢答我:咪比咗你lo😅😅😅我真係立即火起丶最後原來我枱qr code 丶佢比咗另一枱客之後所有食物都𣎴好吃丶賣相又差丶d侍應好慢好慢丶真係唔想做咁丶$2xx 好貴、唔知食咗d咩咁😅😅😅😅真係唔明點解平時行過咁多人食丶又好多人叫外賣丶嘜要求咁差😅😅我不會再食

2023-03-14 66 瀏覽
店舖晚上越來越熱鬧,不少台客湧入,,店員還是維持良好服務,不過我怕人多,新叫外賣打包回家。豬骨拉麵,濃郁豬骨湯底,魅力所在是拉麵吸收了湯頭精華仍然軟滑彈牙。😳宮崎便當打開有四格,分別為日式咖哩汁配珍珠米飯、燒汁雞扒、七味燒豬頸肉配茄子和蒜蓉螺肉,看起來十分吸引,雞扒軟滑,豬頸肉和茄子經炭烤後更濃味,飯填滿了整格,份量十足,加上誘人的咖哩汁更增風味。😄😄名古屋便當出乎意料之外,竟有如此多美食:味付螺肉、魚餅和炸雞等,可說具備所有所需,好似寶物袋般任取所需,飽足無比。☺️☺️炸雞軟骨香脆可口,肉丸子口感飽滿👍🏼另點了三文魚魚子壽司,十分新鮮超值,超級滿足。總括而言,這間餐廳物超所值又正宗,會再次光顧。

炸雞軟骨香脆可口,肉丸子口感飽滿👍🏼

另點了三文魚魚子壽司,十分新鮮超值,超級滿足。

總括而言,這間餐廳物超所值又正宗,會再次光顧。