2022-11-30 117 瀏覽
寶𡷊味道超贊坐落在紅磡區的台灣小店讚好,是我幫襯了多年的小店。店舖裝修簡約,走台灣文青格調。我點了豬軟骨飯,紅燒牛肉飯,紅燒牛肉拌麵,台式腸仔,香滑牛筋。紅燒牛肉飯,伴以三個小食,分別有菜脯粒,生菜,豆角,滷蛋。紅燒牛肉飯,牛肉林滑,分量不少。紅燒牛肉拌麵,面底是上海麵底,伴以特製醬汁,都幾好味。這兒的台灣腸,一向質素都是十分優質的,甜甜地, 十分好吃,水準一直保持。香滑牛筋,牛筋十分林滑,入口溶化。阿華田胚芽波波,這杯飲品份量不少,味道香濃,波波充滿黑糖味,軟硬適中, 十分可口。寶𡷊味道超贊
寶𡷊味道超贊

紅燒牛肉拌麵,面底是上海麵底,伴以特製醬汁,都幾好味。

香滑牛筋,牛筋十分林滑,入口溶化。

2022-11-28 75 瀏覽
今日係分享家父高度推介比各位小朋友既台灣野食👦🏻 肉燥鹽酥雞麻辣湯新竹米粉 ($55)基本上所有湯麵都可以轉做新竹米粉,米粉掛湯一流,麻辣湯香濃,鹽酥雞另上,鹹香鬆脆,非常惹味。肉燥綜合牛肉湯麵 ($66)綜合配料包括肉燥, 牛筋, 軟骨, 大腸, 滷蛋, 每樣都有啲,好啱想試晒咁多種野食既朋友。最正係牛筋,入口即化,晶瑩通透,仲吸晒牛肉湯,同口感煙韌既湯麵好夾。魚酥皮蛋豆腐 ($32)鋪滿左成塊豆腐的魚酥,鬆脆甘香,加上味道濃郁的皮蛋,同白滑既冷豆腐係絕配,一咸一淡,差不多每次都叫呢款小食。牛魔王拼盤 ($48)好很中意食牛既家父,牛肉麵都未夠喉,於是叫左包括金錢腱、牛腩、牛筋既牛魔王拼盤。金錢腱同牛腩都好入味,肉質鮮嫩軟滑,牛筋更加已經被家父吹奏到上天花板💁🏻‍♂️ 拼盤中仲有吸好吸滿肉汁的蘿蔔,完全係精華所在。熱胚芽奶茶 (餐+$10)大大杯既熱奶茶加上胚芽,係健康有益腸臟之選,個人本身飲奶茶唔會加糖,味道啱啱好,不加糖都好滑。有機低糖豆漿 (餐+$15)豆漿可以揀凍飲或者室溫,豆味香濃唔會過甜,而且無防腐劑/添加劑/人工色素, 飲落都覺得好安心。今次晚餐食完包到反艇,先$226/
今日係分享家父高度推介比各位小朋友既台灣野食👦🏻

肉燥鹽酥雞麻辣湯新竹米粉 ($55)

肉燥綜合牛肉湯麵 ($66)

魚酥皮蛋豆腐 ($32)

牛魔王拼盤 ($48)

熱胚芽奶茶 (餐+$10)

有機低糖豆漿 (餐+$15)

今次晚餐食完包到反艇,先$226/2人,本身都食過呢間台灣野無10次都有8次,用平靚正黎形容佢絕對唔過分🤣

2022-11-28 76 瀏覽
呢間絕對係我的紅磡飯堂,一個月總會黎幾次由最初一個舖位,食到依家二個舖位每次來都高朋滿座西門町滷味拼盤有大腸、滷豆腐、滷蛋個人最喜歡滷大腸同蛋,好入味魚酥皮蛋豆腐豆腐好滑,夾埋皮蛋同魚酥,整體幾有味道口水肉燥排骨乾拌麵排骨炸得脆口,帶有紅糟味道,味道似南乳重點夠入味,我每次黎都會叫麻醬加埋口水辣汁,乾拌麵掛汁力強朋友叫口水紅燒牛肉乾拌麵紅燒牛肉有牛筋同埋牛肉,滷得軟淋入味,牛筋幾乎入口即溶小麥胚芽奶茶,冰蜂蜜綠茶飲品都唔錯,大大杯夠解渴
呢間絕對係我的紅磡飯堂,一個月總會黎幾次
由最初一個舖位,食到依家二個舖位
每次來都高朋滿座

西門町滷味拼盤
有大腸、滷豆腐、滷蛋
個人最喜歡滷大腸同蛋,好入味

魚酥皮蛋豆腐
豆腐好滑,夾埋皮蛋同魚酥,整體幾有味道

口水肉燥排骨乾拌麵

排骨炸得脆口,帶有紅糟味道,味道似南乳
重點夠入味,我每次黎都會叫
麻醬加埋口水辣汁,乾拌麵掛汁力強

朋友叫口水紅燒牛肉乾拌麵
紅燒牛肉有牛筋同埋牛肉,滷得軟淋入味,牛筋幾乎入口即溶

小麥胚芽奶茶,冰蜂蜜綠茶
飲品都唔錯,大大杯夠解渴
好記得認識呢個品牌係因為住喺大圍嘅朋友經常都會黎黃埔食呢間台灣嘢。非常好奇究竟有乜嘢咁好,就搵咗晚同外父食個晚飯。星期五嘅晚上,高朋滿座,大概都估到係乜嘢質素,的確要講台灣嘢好食嘅又真係好出名,真係唔算好多間,相信人流已經證明咗一切。兩個人,一人一主食,外父點了豐盛牛肉麵,外父唔食辣,點了蕃茄湯,令我想起嘅係番茄師兄,呢度嘅蕃茄湯都幾濃,而呢個牛肉麵都好足料,成碗有好多件牛筋牛腩,佢差唔多食唔晒要打包咁滯。我要的紅燒牛筋湯麵,點了麻辣湯底都算幾辣,牛筋炆到係放入口即刻溶化個隻感覺。朋友D經常推的鹽酥雞,真心幾好食,炸得惹味又乾身,好脆又唔算過份地油。見佢炸野幾好食,酥炸花枝丸又點會差,點知更驚喜,睇埋個內涵你就知道童叟無欺。滷味拼盤中我個人喜歡滷大腸同蛋,唯一要彈嘅係唔知點解叫咗好耐差唔多食晒嘢主食先嚟,成餐飯嘅最大缺點。餐飲加幾蚊就有,熱檸檬紅茶同冰蜂蜜檸檬都唔係求其貨色,以紅磡黃埔區黎講唔算係小店,但係價錢親民又可以食到唔錯幾台灣嘢,怪不得外區客成日會嚟幫襯。

非常好奇究竟有乜嘢咁好,就搵咗晚同外父食個晚飯。

2022-11-26 78 瀏覽
久違了的伊健演唱會總於等到了,每次都係在紅館附近衝衝食完就入場,今日請左半日假可以放慢心情去睇,唸起好耐冇入黃埔,於是過黎睇下有咩新店。在門口大大隻字寫"讚好台灣",就即刻唸到牛肉麵,二話不說就入座,店內播放周董嘅歌,餐桌以木系為主,餐牌除有各款菜式更加插台灣必到打咭位。紅燒牛腩牛筋麵,湯底有濃郁牛骨味,牛腩入口溶化,牛筋夠冧😋😋😋3款小色都好好味,滷水蛋不過不失,炸豆腐外脆內軟,椒麻牛肚絲,麻麻辣辣非常惹味排骨麵-排骨鬆脆嫩滑,保留肉汁,拌麵有青瓜絲,肉碎,香蔥,少少花生醬,味道好夾。

2022-11-23 74 瀏覽
呢間讚好台灣係本區都相當有名, 今晚想食碗麵, 就黎左呢到! 好難得今日早左少少, 唔洗等位~我叫左個蕃茄湯麵, 我好鐘意呢到既麵質, 幼滑得黎帶煙韌感, 浸耐D都唔會糊左!!3寶湯麵有花枝丸, 貢丸, 同台灣腸, 台灣腸最好食!另外叫左個豬軟骨飯, 豬軟骨好入味, 醬汁帶甜, 好好送飯, 而且食便當仲會有3小碟, 好豐富!我地再加左2款小食, 1個係鹽酥雞, 另1個係生菜, 鹽酥雞雖然叫左細份, 不過都比想像中大份, 而且炸得好香口, 又唔會好乾, 淡淡肉無骨食得好爽!生菜就正正常常, 新鮮!

3寶湯麵有花枝丸, 貢丸, 同台灣腸, 台灣腸最好食!
生菜就正正常常, 新鮮!
2022-11-23 71 瀏覽
當日下午3點去到,呢個一間有台灣裝潢的餐廳,去到時已經沒有位,要係出面等左一陣先入到去。2個人點了5樣路邊小吃,分別係甘梅脆薯,魚酥皮蛋豆腐,五味小茄子,椒麻牛肚絲同路邊攤小拼盤下午茶餐就點了家鄉滷肉飯同麻醬乾麵,配黑糖波波鮮奶同朱古力咖啡波波先講一講路邊小吃,甘梅脆薯外面係一個啱啱炸好咗嘅脆皮,一食落去就覺得係一個台灣特色嘅炸物。魚酥皮蛋豆腐,佢有一整隻切開左既皮蛋鋪喺豆腐上面,豆腐好滑,不錯。五味小茄子經過應該係煎炸過,再加上佢既五味醬真係一個幾好嘅配搭,令人食唔停口。椒麻牛肚絲係我最鍾意嘅路邊小吃,佢唔係太辣粉同埋佢牛肚絲好有口感路邊小拼盤其實係幾款小吃拼埋一齊,分別有鹽酥雞香腸同埋炸丸,不錯最後講埋嗰兩個下午茶滷肉飯份量剛剛好,麻醬乾麵既麻醬好香口每一條麵線到沾醬剛剛好嘅麻醬,好食飲品我地點了黑糖波波鮮奶少甜,覺得甜度剛剛好如果鍾意咖啡嘅可以試下朱古力咖啡波波,感覺好新鮮呢間餐廳我覺得性價比很高,價錢親民貴但係食物質素好好值得推介

飲品我地點了黑糖波波鮮奶少甜,覺得甜度剛剛好
如果鍾意咖啡嘅可以試下朱古力咖啡波波,感覺好新鮮

2022-11-23 39 瀏覽
必定要試紅燒牛肉麵,甘梅脆薯,魚酥皮蛋豆腐,五味小茄子,椒麻牛肚絲同路邊攤小拼盤.  台灣風味下午茶餐點了麻醬乾麵, 麻醬好香口每一條麵線到沾醬剛剛好嘅麻醬,好好食飲品我地點了黑糖波波鮮奶少甜,覺得甜度剛剛好, 感覺好新鮮呢間黃埔餐廳我覺得性價比很高,價錢親民貴但係食物質素好好值得推介
飲品我地點了黑糖波波鮮奶少甜,覺得甜度剛剛好, 感覺好新鮮
2022-11-19
  • 紅燒牛肉麵,甘梅脆薯,魚酥皮蛋豆腐,五味小茄子,椒麻牛肚絲
1K
2022-11-22 41 瀏覽
正值3點3🕒下午茶時間 呢間台灣嘢竟然仲有人龍😲😲等我八卦吓有幾好食先👀==============================🍛家郷滷肉飯 下午茶套餐可以揀一個煮食+3個小食😍樣樣可以試到少少 啱晒我呢啲選擇困難症嘅人🤪講返個主食先 滷肉飯肉燥個味道整得好好🍘用嚟撈飯一流😗🍗逢甲鹽酥雞 鹽酥雞都有三件咁多㗎🤩炸得好香脆 👍🏻係台灣夜市嘅味道🥺🥬醬油青菜 💯💯💯🌭夜市小香腸 台灣腸本人一向非常鍾情 呢款都好對胃口🉐🥤洛神花茶 酸酸甜甜好開胃🤓🧊魚酥皮蛋豆腐 另外叫咗個小食皮蛋豆腐上面加咗好多肉鬆同埋木魚碎🍽️口感勁豐富🥣食落去清新又冇罪惡感😋
🥬醬油青菜 💯💯💯
🌭夜市小香腸 台灣腸本人一向非常鍾情 呢款都好對胃口🉐
🥤洛神花茶 酸酸甜甜好開胃🤓
之前拍野經過紅磡,cam man已經同我講呢間讚好台灣嘅牛肉麵超好食😋今次終於唔係經過佢,已係可以坐入去試啦🫣😍豐盛牛肉麵 $69👀有3款湯底可選,揀咗紅燒牛肉湯,入面有金錢牛腱、牛腩、牛筋、花枝丸同貢丸,不論係牛肉定麵底分量都係多嘅!牛肉軟腍入味,湯底味好濃👍🏻果然好食😋😍綜合湯底 $66👀揀咗麻辣湯底!個辣係可以接受,而且都夠麻,愈食愈過癮。入面有:肉燥、牛筋、豬軟骨、滷蛋同大腸~一嚟到成配紅色都幾得人驚😂不過食完都係鍾意牛肉麵多啲🤣😍夜市小香腸 $30👀呢度冇俾蒜片夾住一齊食,不過就轉咗青瓜絲~食落都幾清爽,香腸油脂都夠🙌🏼😍滷味拼盤 $42👀有滷豆腐、大腸同滷蛋,滷豆腐個醬汁甜甜地好正!滷蛋有啲似鐵蛋feel😂大腸幾入味~😍鹽酥雞 $35👀炸得幾香口而且夠味~入面雞肉都唔會太柴

😍豐盛牛肉麵 $69

牛肉軟腍入味,湯底味好濃👍🏻果然好食😋

😍綜合湯底 $66

👀揀咗麻辣湯底!個辣係可以接受,而且都夠麻,愈食愈過癮。

😍夜市小香腸 $30

😍滷味拼盤 $42

👀有滷豆腐、大腸同滷蛋,滷豆腐個醬汁甜甜地好正!
滷蛋有啲似鐵蛋feel😂大腸幾入味~

😍鹽酥雞 $35

👀炸得幾香口而且夠味~入面雞肉都唔會太柴
2022-11-17 98 瀏覽
對上一次黎食讚好台灣,都唔知係幾耐嘅事,眼見而家重未有得出發去台灣,唯有過去食香酥排骨回味台灣風味。豐盛牛肉乾拌麵通常我地麵係嘅口水乾拌麵,因為入口帶麻嘅感覺真係好正,而且掛汁力極高,味道更濃郁,牛肉份量都幾多,而且一D都唔韌。香酥排骨乾拌麵唔知係咪太耐無食,覺得比之前更好食,之前已經係外脆內嫰,而家排骨重帶一點甜,入口味道變得更濃,真係無得彈。木魚豆腐(大)一份有4件,炸得幾酥脆,入口有淡淡嘅豆香,口感細滑。冰台灣咖啡,冰台灣茉莉綠茶一人飲飲杯,解解辣,同埋一直都好欣賞佢地D咖啡,比例相當好。

豐盛牛肉乾拌麵

香酥排骨乾拌麵

木魚豆腐(大)
一份有4件,炸得幾酥脆,入口有淡淡嘅豆香,口感細滑。

冰台灣咖啡,冰台灣茉莉綠茶

2022-11-17 75 瀏覽
身為poly既校友,放lunch空堂既時候都會去附近紅磡黃埔覓食,呢間攢好就係我學生時期都成日會食既餐廳之一🤤餐廳面積唔大,做得都比較逼,但唔緊要,最緊要係食物既內涵叫左兩個牛肉麵,一個係麻辣牛肉面,另一個係紅燒牛筋腩麵🍜 每碗的牛肉都好足了,燉得幾軟爛,麵質有咬口同時有麵香,吸湯👍另外叫左個鹵水拼盤,有滷蛋,豬大腸同埋滷豆腐,係正宗台灣偏甜既口味,但不會過甜食左咁多主食,就叫翻兩個蔬菜黎解膩😄食左咁多先百幾蚊埋單,性價比高👍

餐廳面積唔大,做得都比較逼,但唔緊要,最緊要係食物既內涵

食左咁多主食,就叫翻兩個蔬菜黎解膩😄
食左咁多先百幾蚊埋單,性價比高👍
2022-11-16 77 瀏覽
台灣菜必定要試紅燒牛肉麵,湯底清澈得來有牛味同香料味,新竹米粉好吸湯,牛肉係牛筋同瘦肉相間位置炸排骨蕃茄湯麵, 排骨屬於薄身類型,蕃茄湯底質感較清炸豆腐外皮厚身而且酥脆,有類似甜不辣嘅醬包覆表面,但內裏豆腐好滑溜,咬開觸感豐富鹽酥雞表面灑上椒鹽,剛剛好一口大小, 外皮炸得酥脆,新鮮炸起即刻上枱,溫度好夠,肉質紮實有雞味滷味拼盤鹵水味帶甜,豬大腸爽口而且清理乾淨胚芽奶茶正常味道,餐具有台灣風味蘋果西打原裝進口,正港台灣味

炸排骨蕃茄湯麵, 排骨屬於薄身類型,蕃茄湯底質感較清

滷味拼盤鹵水味帶甜,豬大腸爽口而且清理乾淨

胚芽奶茶正常味道,餐具有台灣風味

蘋果西打原裝進口,正港台灣味
2022-11-14
下午茶
  • 紅燒牛肉麵
2022-11-15 72 瀏覽
呢間台灣野起紅磡都幾出名,平時lunch都有人排下隊。主食主要分做便當,乾拌麵同湯麵,我地兩個人叫左2個主食同小食share。魚酥皮蛋豆腐($32)木魚配上皮蛋同凍豆腐,作為開胃前菜。路邊攤小拼盤($43)炸鹽酥雞,香腸同花枝丸,可以一次過試哂三款出名的台灣炸物。滷肉香酥排骨飯($49)個排骨好酥脆,肉質不會太淋太硬,好好味,會再encore👍豐盛牛肉口水乾拌麵($80)呢個份量大得嚇人,真係好豐富! 有牛筋腩,花枝丸,貢丸同蘿蔔。牛腩夠淋,蘿蔔都好入味,個口水汁非常惹味,又係值得一試,但係可能試其他餸,呢款太大份一個人食唔哂。阿華田胚芽波霸 巧克力咖啡波霸 (+$15)我試咗阿華田胚芽波霸,我覺得珍珠都係配奶茶好飲啲,朋友鐘意飲咖啡就覺得個朱古力咖啡波霸幾好。總結來講呢間性價比高,平時lunch 有套餐更加平,難怪甘多人食。
呢間台灣野起紅磡都幾出名,平時lunch都有人排下隊。

魚酥皮蛋豆腐($32)
木魚配上皮蛋同凍豆腐,作為開胃前菜。

路邊攤小拼盤($43)
炸鹽酥雞,香腸同花枝丸,可以一次過試哂三款出名的台灣炸物。

滷肉香酥排骨飯($49)
個排骨好酥脆,肉質不會太淋太硬,好好味,會再encore👍

豐盛牛肉口水乾拌麵($80)

阿華田胚芽波霸 巧克力咖啡波霸 (+$15)

2022-11-13 1146 瀏覽
有位朋友住紅磡,近近哋去咗黃埔食嘢,好耐冇食台灣菜,佢介紹我食一間喺當區人氣頗高嘅台灣菜。有湯麵、拌麵,仲有各款特色小食,台式飲品想必都系吾少人最愛。甘梅脆薯吾多台灣餐廳有,表面灑滿梅子粉,脆薯每一件都好軟綿綿,味道香甜🍠加上梅子粉酸酸甜甜好開胃👍🏼木魚豆腐真系好少食!其實似日本菜嘅前菜,同樣又木魚喺豆腐上面,只系日本菜系好清嘅豆腐,呢度就將兩者二合為一,食戈陣兩樣都食到,醬汁都好入味。路邊攤拼盤即小食拼盤,有鹽酥雞、花枝丸、台灣小香腸,鹽酥雞香脆度還好,花枝丸食到一粒粒墨魚🦑小香腸好味😋台式小食拼盤向來吾會太差。朋友叫紅燒牛筋腩麵,湯麵可以揀大骨湯/ 蕃茄湯/ 牛肉湯/ 麻辣湯,朋友揀蕃茄湯,蕃茄味一般,牛筋腩有嚼勁,有啲肉都夠淋。另一碗紅燒牛肉麵,配番牛肉湯,牛肉湯有藥材味夠正宗,牛肉吸咗牛肉湯更能突顯本身口感,肉味香濃,口感軟稔。珍奶🧋一定系台灣菜必飲🧡落單戈陣話少甜少冰,少甜戈part就明顯,好彩都不至於淡,茶味香醇,似港式奶茶🤣珍珠煙韌。朋友叫阿華田胚芽波波,阿華田表面有胚芽又幾得意,一粒粒加阿華田好味道🤎
甘梅脆薯
木魚豆腐
路邊攤拼盤
紅燒牛筋腩麵(蕃茄湯)
紅燒牛肉麵
珍珠奶茶