2023-08-27 397 瀏覽
一朝早來到紅磡想搵野食,結果間間都12:00先開門🫠,路過呢間台灣餐廳,收銀姨姨好熱情招呼我地,因為太肚餓所以就入左去坐低🤣餐廳裝修好清新,座位都算闊落,落單係好似車仔麵店禁自己✅落張單到,都幾方便👍🏻我地叫左幾款人氣食物,試下好無食~1️⃣正宗滷肉飯🍚滷肉飯賣相好吸引,滷肉好多而且有足夠ge 汁撈飯,醬汁偏甜但唔會好濃味,飯粒係珍珠米,咬落好煙韌,每一啖都有滿滿ge 滷肉汁,好滿足🥰2️⃣鹽酥🐣乾拌麵🍜Openrice好多人推薦呢間d 鹽酥雞,果然無令我失望,每一粒咬開都好多肉汁,表面ge 椒鹽好平均👍🏻👍🏻👍🏻麵條方面係好似食日式拉麵果種麵質,偏硬身但好彈牙,醬汁平均分布每條麵條,味道偏甜,同樣唔會好濃味👍🏻👍🏻3️⃣滷蛋🥚滷蛋味道偏甜,無咩花椒八角味,可試可唔試😝4️⃣涼拌滷豆腐滷豆腐都係偏甜,唔濃味,做前菜開下胃唔錯👍🏻5️⃣有機低糖豆漿🥤最初見$22一杯豆漿以為係自家製,點知來到見到係膠樽裝豆漿,即時覺得$22好唔抵🫠點知一飲落去好有味覺ge 衝擊,首先豆味好濃,而且有淡淡紅豆味,豆漿質地偏濃厚,令人飲完想再飲,無諗過豆漿可以禁出色👍🏻👍🏻整體餐廳性價比都好高,食物質素好好,但價錢貼地,而且坐得

我地叫左幾款人氣食物,試下好無食~

1️⃣正宗滷肉飯🍚

2️⃣鹽酥🐣乾拌麵🍜

3️⃣滷蛋🥚
滷蛋味道偏甜,無咩花椒八角味,可試可唔試😝

4️⃣涼拌滷豆腐
滷豆腐都係偏甜,唔濃味,做前菜開下胃唔錯👍🏻

5️⃣有機低糖豆漿🥤

整體餐廳性價比都好高,食物質素好好,但價錢貼地,而且坐得好舒服😌

進餐其間見到有客人落錯單仲要賴收銀姨姨做錯,但收銀姨姨都好有禮貌向客人解釋及更換食物,非常讚賞姨姨工作態度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(如果係我應該會忍唔住黑左面🤣)
正宗滷肉飯
鹽酥雞乾拌麵
2023-08-27
$70 (早餐)
正宗滷肉飯
鹽酥雞乾拌麵
成日經過,但係今次第一次試屋企人食過三次,話好食兼抵食有台式滷肉便當、四款湯底嘅湯麵、台灣夜市小食等▶️ 香滑牛筋麵 蕃茄湯 ($68)賣相唔係特別吸引,不過湯底紅卜卜,上枱已經聞到好香蕃茄味入面有真番茄同洋蔥粒🍅味道濃郁,鮮甜中帶少許辛辣,絕對唔稀牛筋足足四大條,每條都好粗身🤩晶瑩剔透,口感超似啫喱,充滿骨膠原,軟淋淋黏黏地,好令人回味👍🏻雖然唔係刀削麵,但呢款麵質都煙靭有嚼口,似上海麵,幾好食▶️ 涼拌滷豆腐 ($12)份量比想像中細,一開四件滷得入味又唔會太鹹外皮硬身少少而入面豆腐就軟身上面放上少許芝麻粒同香蔥調味▶️ 逢甲鹽酥雞 (大:$38)一粒粒而唔係雞扒,炸得香脆又唔油膩炸粉好薄,入面啖啖雞肉🐔椒鹽味重,夠惹味,幾出色嘅▶️ 夜市小香腸乾拌麵 ($62)-幾有水準嘅台灣菜👍🏻難怪生存到咁耐,深受學生歡迎,有時仲要排隊等位入面裝修少許文青,用上木枱凳同白燈,有「課室」feel📚不過坐得迫少少,同埋有啲熱 (可能因為坐近門口,成日開住門,吹晒啲熱風入嚟)上菜速度好快,不過落單上面亂咗少少,大家可能要check check單性價比高,我哋四個人,每人叫個麵,再叫三個小食同兩杯飲品,埋單
成日經過,但係今次第一次試
屋企人食過三次,話好食兼抵食
有台式滷肉便當、四款湯底嘅湯麵、台灣夜市小食等

▶️ 香滑牛筋麵 蕃茄湯 ($68)
賣相唔係特別吸引,不過湯底紅卜卜,上枱已經聞到好香蕃茄味
入面有真番茄同洋蔥粒🍅味道濃郁,鮮甜中帶少許辛辣,絕對唔稀
香滑牛筋麵 蕃茄湯

雖然唔係刀削麵,但呢款麵質都煙靭有嚼口,似上海麵,幾好食

▶️ 涼拌滷豆腐 ($12)
份量比想像中細,一開四件
滷得入味又唔會太鹹
外皮硬身少少而入面豆腐就軟身
上面放上少許芝麻粒同香蔥調味
涼拌滷豆腐

▶️ 逢甲鹽酥雞 (大:$38)
一粒粒而唔係雞扒,炸得香脆又唔油膩
炸粉好薄,入面啖啖雞肉🐔
椒鹽味重,夠惹味,幾出色嘅
逢甲鹽酥雞

▶️ 夜市小香腸乾拌麵 ($62)
夜市小香腸乾拌麵

性價比高,我哋四個人,每人叫個麵,再叫三個小食同兩杯飲品,埋單都唔使$100一個人,而且佢啲份量都幾足
真係要「讚好」了😆

香滑牛筋麵 蕃茄湯
涼拌滷豆腐
逢甲鹽酥雞
  • 香滑牛筋麵 鮮蕃茄湯
2023-08-14 193 瀏覽
係黃埔附近打完保齡球,想搵啲野食下,於是就試下呢間木系風格嘅台式餐廳。入到去覺得環境都幾舒適,個人好鍾意木系嗰種舒服温暖嘅感覺。雖然已經係晚餐時間,但野食相對嚟講唔算貴,主食大概$50-70左右,相當抵食嗌咗一碗牛肉麵,轉新竹米線$63米粉嘅份量都頗多,牛湯底好濃郁,每一啖米粉都食到牛肉湯嘅味道牛肉切得都幾大夠,牛筋食落好有咬勁,鍾意食牛筋嘅朋友可以一試。另外朋友就試咗蕃茄湯底(+$5)味道好鮮甜,值得一試
入到去覺得環境都幾舒適,個人好鍾意木系嗰種舒服温暖嘅感覺。

嗌咗一碗牛肉麵,轉新竹米線$63

另外朋友就試咗蕃茄湯底(+$5)味道好鮮甜,值得一試
2023-08-06 213 瀏覽
我一直住在這附近,這家也吃了好幾年了,食物的味道是不錯的,但份量真的是越來越少以前點一份鹹酥雞,吃得很滿足上一次再單點過一份,感覺幾乎是一開始的一半份量至於麵,湯不錯,麵條也彈牙但肉也是變少,整體份量也少,我自問食量不算大去大家樂一份午餐我都是吃不完的,結果前幾天再去買一碗牛筋腩麵回來,已經到了吃完還吃不飽的地步了🥲六十多七十幾的一碗麵我只能感嘆,東西好吃,但份量變少的情況下是越來越貴了看著來自台中的名號很是諷刺我經常去台灣我男友也是台灣人只能説,這已經是港式台灣風味餐廳了剛買回去,還沒倒湯下去前拍的
我一直住在這附近,這家也吃了好幾年了,
食物的味道是不錯的,
但份量真的是越來越少
以前點一份鹹酥雞,吃得很滿足
上一次再單點過一份,
感覺幾乎是一開始的一半份量

至於麵,湯不錯,麵條也彈牙
但肉也是變少,整體份量也少,
我自問食量不算大
去大家樂一份午餐我都是吃不完的,
結果前幾天再去買一碗牛筋腩麵回來,
已經到了吃完還吃不飽的地步了🥲
六十多七十幾的一碗麵

我只能感嘆,
東西好吃,但份量變少的情況下
是越來越貴了
看著來自台中的名號很是諷刺
我經常去台灣
我男友也是台灣人
只能説,這已經是港式台灣風味餐廳了

牛筋腩麵
剛買回去,還沒倒湯下去前拍的

2023-08-02
10 分鐘 (外賣自取)
2023-07-21 215 瀏覽
即興走入台菜餐廳,卻不太想食鹽酥雞或滷肉飯,就點咗個豬軟骨番茄新竹米粉。番茄湯底夠酸,好fresh,加埋口感十足的豬軟骨,食落幾好。最正的是,特別轉叫咗新竹米粉,就係貪米粉夠幼身,好幼身,所以可以盡吸番茄湯汁,米粉除咗掛湯,仲索咗啲番茄汁添,yummy!

2022-05-12
2023-07-13 278 瀏覽
本身以為食唔到。因為趕睇戲點知原來收10點半。所以睇完出來9半急急腳過黎食。係比蔥油炸肥腸吸引而來黎到見到人食炸排骨撈麵。好吸引既一大塊肉肉😂肥。。。。。遲下先減😊😊最後叫左肉燥香酥排骨湯麵,鹽酥雞干拌麵醬油蔥串大腸。涼拌滷豆腐。珍珠奶茶同埋冰涼冬瓜茶😋樣樣都好食。特別係個炸排骨。係無得輸佢真係好酥化。肉淋。唔會干真真同油立立鹽酥雞都好好食😋😋如果要挑剔就係炸大腸佢揸得外脆內軟。不過啲蔥就怪怪地。但係大腸本身就係名物😂😂都可以試下賣相都幾好👍🏻係會返頭食既一個餐廳
本身以為食唔到。因為趕睇戲
點知原來收10點半。所以睇完出來9半
急急腳過黎食。係比蔥油炸肥腸吸引而來
黎到見到人食炸排骨撈麵。好吸引既一大塊肉肉😂
肥。。。。。遲下先減😊😊
最後叫左肉燥香酥排骨湯麵,鹽酥雞干拌麵
醬油蔥串大腸。涼拌滷豆腐。
珍珠奶茶同埋冰涼冬瓜茶😋
樣樣都好食。特別係個炸排骨。係無得輸
佢真係好酥化。肉淋。唔會干真真同油立立
鹽酥雞都好好食😋😋如果要挑剔就係炸大腸
佢揸得外脆內軟。不過啲蔥就怪怪地。
但係大腸本身就係名物😂😂都可以試下
賣相都幾好👍🏻係會返頭食既一個餐廳
2023-07-13
$92 (宵夜)
  • 肉燥排骨乾拌麵
2023-06-14 492 瀏覽
我住左喺紅磡九年幾,就食咗讚好八九年。佢哋由一間鋪擴張到兩間嗰時,我都見證住。當時亦都係佢哋最多人食嘅一段日子😯 不得不承認,佢哋亦都係從嗰時開始退步。例如鹽酥雞又乾又細粒,個便當以前有茄子菜莆嗰啲,佢夠膽死俾啲自製螢光嘅泡菜俾我。。所以對上一次幫襯佢哋已經係半年有多。不過言歸正傳,今日夜晚六半行過見哋靜英英,真係驚佢哋靜到會執。叫咗個滷肉鹽酥雞飯同凍檸茶,出奇地又有返以前令人連排隊都想食嗰個感覺,係就係啲服務態度有啲奇怪 😂🤣 但食物質素都仲 ok,所以值得俾多次機會佢哋。
外賣自取
2023-06-14 356 瀏覽
話說呢間野係我讀書時期好鐘意食嘅野,唔知幾多年無黎之後發現無以前咁好食了🙈🍴牛肉麵 (紅燒麻辣湯) $65麵份量較少~牛肉好入味的!但個湯就只係得辣味,蓋過曬其他味🍴豐富牛肉乾拌麵 475醬汁係普通麻醬,牛肉份量都幾多,但所有野加埋就略嫌少hea 😕
🍴牛肉麵 (紅燒麻辣湯) $65
麵份量較少~牛肉好入味的!但個湯就只係得辣味,蓋過曬其他味
🍴豐富牛肉乾拌麵 475
2023-06-01 324 瀏覽
【九龍城區】【讚好台灣】同一間餐廳我好少寫兩次,不過有樣嘢我擺咗喺個心度好耐,就係有啲之前寫落嘅餐廳我覺得寫得唔係幾好,而且啲相影到鬼五馬六咁。我就想再去食一次,將個用餐體驗做得完善啲。再加上,有啲都係一兩年前去,餐牌都轉咗幾次,更新吓都係好事。最近都好有體會,有嘢想要做嘅話,唔好諗喇,即刻做。就好似今次呢個 Remake 嘅行動咁,我都度咗好耐應該點做,又一直喺度諗會唔會得失咗啲睇咗好耐嘅讀者,搞到佢哋少咗個機會睇新嘅餐廳,因為我而家 keep 住每日出一篇嘛。諗諗吓就不如做咗佢啦,反正呢間嘢嗰篇當年我寫到一塌糊塗,好似仲係一日出六篇嗰個年代,係質低咗個質素去盡快刷帖數嘅失德敗行之舉嚟。我都唔明嗰時我點解會做得出呢樣嘢,所以都係的起心肝,行入去呢間喺紅磡嘅餐廳,再做一次。既然我食過,我大可以講多少少我對呢間嘢嘅印象,上次我應該係食啲半肉半筋麵之類,有紅燒牛肉,有牛筋,我覺得唔差嘅。不過最深印象係杯冬瓜茶,沖得幾濃幾好飲,我對呢間嘢印象唔差嘅,所以先至一直想幫佢重寫,就係咁解。今次去到都係被佢哋嘅紅燒湯麵吸引,叫咗個「紅燒綜合湯麵」,裡面有肉燥、牛筋、軟骨、大腸、滷蛋,其實每一樣都唔算

今次去到都係被佢哋嘅紅燒湯麵吸引,叫咗個「紅燒綜合湯麵」,裡面有肉燥、牛筋、軟骨、大腸、滷蛋,其實每一樣都唔算話好好食,但係喺個牛肉湯配合埋新竹米粉墊底之下,我又好快食晒。碗嘢 $66,呢個位置食到台灣嘢嚟講,算係咁。

嘢飲方面,我加 $15 叫咗杯「阿華田胚芽波波」,呢個上菜速度有啲慢,碗麵我都食完先見到杯嘢飲。可能因為我食碗麵食到有啲口渴,所以頭幾啖覺得幾好飲。之後就因為發現啲冰太多,其實都冇乜嘢飲到,不過啲胚芽同波波係幾盞鬼,唔錯啦。

我趁催嗰杯嘢飲嘅時候順便叫咗個「路邊攤小拼盤」當小食,個拼盤有鹽酥雞、小香腸、花枝丸。我覺得都幾 Okay 喎,加上個價錢只係 $43,一啲都唔貴。三樣嘢都各有特色,唔會有一樣特別差咁,我食呢碟嗰時都食得幾寫意,近日罕有。

見到隔離枱食個飯,有肉燥喺面,個飯仲吸到好似台灣地型咁,幾有趣,成件事變得充滿儀式感。難怪呢間嘢一直都門庭若市,好多人幫襯啦。咁我呢餐食咗 $124,係 over 咗啲 budget 嘅,屋企嘅事令本身理財已經不善嘅我更加雪上加霜,唉。。。

(地址:紅磡湖光街1-7號聯成大廈鴻運閣地下13及14號舖)

✨讚好台灣(ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <紅燒牛肉麵>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡牛肉湯底香濃麵條煙煙韌韌有咬口有三件牛腱一條牛筋牛肉厚度適中整體份量不太多好像前幾年吃過當年份量更滿足一點不過考慮價錢一切也不錯⁡🎀 <小食 - 鹽酥雞>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡鹽酥雞點了細份試試味道炸得香脆但雞的比例不太多本身以為是整塊的鹽酥雞件結果是雞粒不過份量有七八粒還可以⁡整體評分:😋味道: 7/10💰價錢: 共約$90⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*💖 讚好台灣 (紅磡)📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈鴻運閣地下13及14號舖📞3175 2931⁡⁡ ⁡
✨讚好台灣(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <紅燒牛肉麵>

整體評分:
😋味道: 7/10
💰價錢: 共約$90

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*
💖 讚好台灣 (紅磡)
📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈鴻運閣地下13及14號舖
📞3175 2931

2023-05-27 114 瀏覽
星期日食飯時段都keep住有人排隊, 不過都入得幾快,10分鐘左右,排隊會俾點餐紙你可以諗定食咩~♡滷肉鹽酥雞飯 $52滷肉比較少, 個飯係台灣島形狀, 不過飯有奇怪味, 又唔係穀糠味。配菜有全熟滷水蛋, 粟米同炸菜都無問題。♡餐飲加$12配台灣特飲:凍香芋奶茶如果可以加珍珠就好啦, 細個飲開好甜個種香芋奶茶味。♡肉燥香酥排骨湯麵(麻辣湯)$62排骨有南乳味, 炸得幾好食, 份量都大塊。 麻辣湯好多油, 唔建議揀。♡醬油蔥串大腸 $38脆皮炸得好好味, 入面加左蔥, 蔥都好好食, 爽脆, 但2樣唔係好match, 可以分開食。

♡滷肉鹽酥雞飯 $52

♡餐飲加$12配台灣特飲:凍香芋奶茶
如果可以加珍珠就好啦, 細個飲開好甜個種香芋奶茶味。

♡肉燥香酥排骨湯麵(麻辣湯)$62

♡醬油蔥串大腸 $38
2023-05-21
2023-05-10 97 瀏覽
说到台湾菜除了卤肉饭那就是最令人快乐的盐酥鸡了点了个套餐还会淋上卤肉汁非常美味而且这家外卖自取还能有9折是WFH的好选择珍珠奶茶略甜建议走糖餐厅位置不大入口不是很明显交通略不好
说到台湾菜除了卤肉饭
珍珠奶茶略甜建议走糖
餐厅位置不大入口不是很明显
交通略不好
2023-04-28 149 瀏覽
豐盛牛乾拌麵🍜好大份,兩個人食完全好夠,有牛展,牛腩,牛筋,貢丸,墨丸,蘿蔔,青瓜絲,酸菜,超豐富。牛部分又淋又入味,麵彈牙,撈埋醬汁,一啖又一啖,停唔到。鹽酥雞正常台灣鹽酥雞,香口,唔會太乾,份量略為小份。滷味拼盤有滷蛋,豆腐,大腸,每款都入味,加埋葱,好食。醬油葱串大腸大腸炸過,又香又脆,中間連埋大葱一齊食,仲有醬汁,好惹味,一碟唔夠食。珍珠奶茶不過不失,茶味足夠 ,珍珠有小小淋左。下次會試埋其他。

豐盛牛乾拌麵🍜
牛部分又淋又入味,麵彈牙,撈埋醬汁,一啖又一啖,停唔到。

鹽酥雞
正常台灣鹽酥雞,香口,唔會太乾,份量略為小份。

滷味拼盤
有滷蛋,豆腐,大腸,每款都入味,加埋葱,好食。

醬油葱串大腸

珍珠奶茶
不過不失,茶味足夠 ,珍珠有小小淋左。

下次會試埋其他。
2023-04-20 127 瀏覽
lunch 經過紅磡見到讚好台灣,長期中午都好多人排隊,如果要食就要早d去攞位,讚好台灣係有2邊舖頭,裝修都好簡約風,出餐會有個盤裝住,同埋落完單都好快黎到D野食。肉燥鹽酥雞湯麵$48鹽酥雞醃到好入味,d炸粉適中,咬肉個時仲有汁,好嫩口,炸到金黃色,同去台灣一樣口味。湯底好清有少少鹹味,麵上面有少少肉碎,麵條口感似上海麵,份量適中。熱珍珠奶茶 (加$4)-奶茶既茶底好濃,珍珠比較多,去台灣餐廳當然要飲珍珠奶茶。

肉燥鹽酥雞湯麵$48

熱珍珠奶茶 (加$4)
-奶茶既茶底好濃,珍珠比較多,去台灣餐廳當然要飲珍珠奶茶。

2023-04-03
2023-04-10 116 瀏覽
這家“讚好台灣”在紅磡區已經有一段時間。之前經常見有人排隊在等,也就沒有機會甞試。今晚九點多路過見沒有人,就單點買了一合滷肉飯回家慢慢品嚐。結果很失望! 不單止吃不出我從前在台北新北北投到淡水一帶的滷肉飯味道,就連柬埔寨金邊的一家台灣飯店的出品也把“讚好台灣”滷肉飯比下去。也許這是台中口味的差異吧!米飯量雖然比一般台灣的滷肉飯多,但米飯的質量差很多,滷肉沒有香味,嗅不到香料味,至於滷肉我不知怎樣形容。不怪人,只怪自己,反正我不會再去。
外賣自取