2023-12-21 163 瀏覽
終於開始提供早餐啦哩附近早餐都食到悶,前幾天行過見到譚仔一早開門有早餐,其實以前系其他區一早有,所以今日特別去試下。其實佢位置系非常好,由地鐵去行荃灣工業區差不多通常經過,所以之前無做早餐系市場研究做得吾好,今日7點幾去到已經有幾檯,再一陣都差不多做滿。餐牌比茶餐廳選擇少,但好車在有部分特別,當然有部分系佢自己午晚餐都系果D 料。本來想自己點餐,但兩部手機掃QR code 失敗。C 餐($37)- 牛油厚多士 系幾厚,牛油另上,個人喜歡好似蒜蓉咁揸好因為冬天比較難融,又吾香-脆片雞扒配千島醬 雞皮又真系幾脆,難得,雞肉都比較滑,吾錯,配千島醬系其他茶餐廳好似未見過,特別- 家鄉泡米通粉 幾特別,有D 肉碎,米通粉系茶餐廳都吾一定有,好煙靱,好味。- 咖啡 都算有香味- 唯一吾好系通粉湯吾夠熱,餐茶等好耐,一方面系通常等幾個餐一次同餐車推出來,另一方面系工作流程吾暢順,但人手絕對夠有突,管理要改善。G餐 ($35)豬肉米通粉($35)- 正常譚仔質量,豬肉比較鞋,好處當然系茶餐廳只會有炸豬扒,無咁健康- 湯底選擇清湯,比其他茶餐廳味精湯好好多。- 性價比高。
終於開始提供早餐啦

本來想自己點餐,但兩部手機掃QR code 失敗。

C 餐($37)
- 牛油厚多士
-脆片雞扒配千島醬
- 家鄉泡米通粉
- 咖啡
都算有香味

G餐 ($35)

豬肉米通粉($35)
- 湯底選擇清湯,比其他茶餐廳味精湯好好多。
- 性價比高。

脆片雞扒配千島醬

豬肉米通粉

2023-12-21
$36 (早餐)
脆片雞扒配千島醬
豬肉米通粉
2023-12-02 59 瀏覽
譚仔雲南米線推出咗期間限定嘅米線一定要試下,一如既往無失望🥳呢間舖嘅ᴅᴇsɪɢɴ好靚,除咗有沙發位仲有單人坐嘅位🤞🏻就算係一個人嚟食都唔洗同人搭台唔洗怕尷尬😎1️⃣ 黃金魚湯米線配烤魚柳·魚肚🍜原湯底係用咗海南黃燈籠辣椒製作,會有少少辣椒粒~🫣 但係因為我怕太辣所以就轉咗鮮蕃茄湯底(嗌呢碗可以免費升級㗎)🤭蕃茄湯底超級濃郁,仲可以見到有蕃茄嘅蹤影,真材實料😍 配料方面有烤魚柳同魚肚,兩個份量都唔少㗎😛魚柳有兩大條,入口好嫩亦冇骨,食落啖啖肉😌 而魚肚就冇腥味,厚切而且有口感,吸收晒啲湯嘅精華,超級入味,ᴊᴇɴɢ🥳2️⃣ 涼拌薑蔥爽辣魚皮🐟平時都係食開炸魚皮居多,今次呢到嘅魚皮用咗特製薑蔥油同辣椒醬,配搭咗指天椒、白芝麻、芫茜同蔥花等等🌶……加上每件魚皮都好厚,食落好爽脆😬 有埋花生更上一層樓🥜3️⃣ 凍白桃烏龍🍑超ᴄʜɪʟʟ味嘅飲品,烏龍茶啲茶底唔太濃,加上白桃十分清香,仲有片檸檬,飲落一啲都唔會澀,好好飲好ғʀᴇsʜ🤤

呢間舖嘅ᴅᴇsɪɢɴ好靚,除咗有沙發位仲有單人坐嘅位🤞🏻

就算係一個人嚟食都唔洗同人搭台唔洗怕尷尬😎

1️⃣ 黃金魚湯米線配烤魚柳·魚肚🍜

黃金魚湯米線配烤魚柳·魚肚

魚柳有兩大條,入口好嫩亦冇骨,食落啖啖肉😌

2️⃣ 涼拌薑蔥爽辣魚皮🐟

涼拌薑蔥爽辣魚皮

加上每件魚皮都好厚,食落好爽脆😬 有埋花生更上一層樓🥜

3️⃣ 凍白桃烏龍🍑
凍白桃烏龍

下午茶
凍白桃烏龍
譚仔雲南米線推出左限定既米線一定要去試下▶️ 香辣豬紅鳳爪麻辣湯米線♨️味道偏麻為主🤔,辣味相對較少,鳳爪超級入味🥳,味道濃郁👏🏻但米線就略為硬身左少少,食到尾聲會feel到嘴唇都食到麻痺左🥵「炸醬、魚旦湖南酸辣湯米線🍜」酸酸辣辣好開胃🤗,魚旦爽口彈牙,份量不錯👍🏻「墨魚、炸醬清湯米線🍜」今次清湯湯底味道幾好,唔會過鹹,唔會過淡🫶🏻💕 港味.譚仔味 💕譚仔雲南米線地址 : 荃灣愉景新城2樓2077號舖電話 : 23318126
譚仔雲南米線推出左限定既米線一定要去試下

▶️ 香辣豬紅鳳爪麻辣湯米線♨️
味道偏麻為主🤔,辣味相對較少,鳳爪超級入味🥳,味道濃郁👏🏻

「炸醬、魚旦湖南酸辣湯米線🍜」
酸酸辣辣好開胃🤗,魚旦爽口彈牙,份量不錯👍🏻

「墨魚、炸醬清湯米線🍜」
今次清湯湯底味道幾好,唔會過鹹,唔會過淡🫶🏻

💕 港味.譚仔味 💕

譚仔雲南米線
地址 : 荃灣愉景新城2樓2077號舖
電話 : 23318126
2024-03-13
2024-03-12 5 瀏覽
之前已經寫過哩間食評,今次主要系讚揚哩間早餐兩個員工。圖中哩兩位通常早班員工無論幾忙,都好有笑容,有禮貌,有速度,有跟進,有多謝,難得。其他員工好好學習,尤其是戴眼鏡的女店長。

之前已經寫過哩間食評,今次主要系讚揚哩間早餐兩個員工。

其他員工好好學習,尤其是戴眼鏡的女店長。

2024-03-12
$37 (早餐)
2024-01-29 33 瀏覽
午飯時間等了20分鐘後仍未上菜,催單後仍然未有。隔離比我更遲進來的也已經有得食了,我說要取消單才立即煮。 前後等一碗米線等了接近30分鐘。 上一次來都要催單,但催完都好快就有。

上一次來都要催單,但催完都好快就有。
2024-01-29
2024-01-02 50 瀏覽
本身諗住食火鍋,終於有位坐低,突然一位男同事,突然要求我們與另一台客人掉位,亦沒有任何解釋換位原因,然後發現新的座位是不能火鍋的,事後發現不能火鍋,希望要求調返原本位置,但同事只係向我地詢問:介唔介意食米線,我哋表示係入嚟食火鍋,佢既答覆係:唯有下次再食,完全冇歉意,亦都冇打算處理呢次事件,也太過份了吧🥲
2024-01-02
2023-08-09 133 瀏覽
最近譚仔新除香蒜翠玉帶子,$18一串,我諗同出邊好多串燒店價錢都算持平。一共有原味香蒜同麻辣香蒜兩款,一串有兩粒帶子同兩粒翠玉瓜。係眾多蔬菜瓜果類入面,翠玉瓜一直係我嘅number one之選,再加埋譚仔必不可少嘅香蒜醬,今次呢個串串,我點可以唔叫!翠玉瓜比想像中厚切好多,雖然咬落去好juicy,但咬到入去就無咩香味同蒜味。帶子唔算好厚,加埋個一層香蒜醬,簡直滋味無窮。
2022-07-24 543 瀏覽
係附近放lunch 諗唔到食咩 就去左最近既譚仔食野~星期六lunch hour唔洗等位走入得服務都幾唔錯咁!不過食物就唔太掂⋯⋯我嗌左個竹笙雞肉煳辣走韮男朋友嗌左個竹笙牛肉麻辣三小走韮唔洗等太耐就送到黎啲餸同米線既質素都合格既但湯底真係超級唔掂煳辣湯底顏色同男朋友嗌既麻辣湯底既係一模一樣以我所認識同食開既煳辣湯底唔係應該係類似深啡色既咩!?🤯🤯🤯但味道同麻辣湯底的確有少少少少既唔同食落去似係少少既煳辣湯加大量既滾水溝到個湯底超冇味😵‍💫
係附近放lunch 諗唔到食咩 就去左最近既譚仔食野~

星期六lunch hour唔洗等位走入得
服務都幾唔錯咁!
不過食物就唔太掂⋯⋯

但味道同麻辣湯底的確有少少少少既唔同
食落去似係少少既煳辣湯加大量既滾水
溝到個湯底超冇味😵‍💫
2022-07-23
今日又同🤴🏻去 ‘譚仔 ’ 試新嘢😄😄~~~花椒重慶酸辣🌶湯寬麵🍜+ 濃汁豬軟骨~~~花椒重慶酸辣湯辣🌶度最少三小辣🌶起跳,辣🌶味正常😁😁,真係比普通酸辣嘅酸啲😉😉至於新出嘅寬麵比想像中嘅唔夠寬闊,同普通粉麵鋪嘅粗麵一樣,仲要零彈性,🤴🏻形容為 ‘ 普通以下 ’ 😤😤,我非常認同😖😖豬軟骨有三塊,大小同味道都OK,軟骨就真係非常軟🫠🫠,但同時會有啲似五香肉丁嘅碎肉仔喺旁邊🙄🙄寬麵就唔需要試,豬軟骨可以一試(試過便好了)😏😏~~~三花清潤綠茶🍵~~~味道好清、好清嘅一杯綠茶🍵😐😐上次食唔到新植物肉餃子🥟(賣晒)😖😖,今次又食唔到(又賣晒)😣😣
今日又同🤴🏻去 ‘譚仔 ’ 試新嘢😄😄

~~~花椒重慶酸辣🌶湯寬麵🍜+ 濃汁豬軟骨~~~

寬麵就唔需要試,豬軟骨可以一試(試過便好了)😏😏

~~~三花清潤綠茶🍵~~~
味道好清、好清嘅一杯綠茶🍵😐😐

2022-07-11
$62.5 (晚餐)
2022-05-25 387 瀏覽
收工唔知食咩好又想食下辣 唔洗諗 總有間係附近就去左荃灣愉景新城既譚仔8點左右 冇乜客人可能晚上既關係 員工都冇乜未至於一腳踢 但做野慢 等個姐姐黎落order都等左一陣仲要好似未訓醒咁個order要講3次先可以完全正確👎🏻👎🏻👎🏻已經係簡單野 睇我食咩就知出餐就好快👍🏻麻辣小辣雞肉魚旦,可能真係間間譚仔既辣度都唔一樣,平時食開3小諗住今日挑戰下小辣,小辣都唔係好辣同3小好似差唔多。米線咬口岩岩好,呢間譚仔既米線軟硬度出色。重慶酸辣小辣魚旦,都係一樣平時食開3小,今日挑戰下,都係覺得唔算太辣,差距唔大。豆腐👍🏻👍🏻👍🏻加左$10 紅油木耳,比較細份,只係過下口引,覺得叫返正常份量會開心d。
收工唔知食咩好又想食下辣 唔洗諗 總有間係附近

2022-05-24
麻辣小辣
重慶酸辣小辣
2022-03-02 404 瀏覽
經過見這間譚仔貼七師傅米缐海報好吸到,而且地方很寛敞,入去叫了這個紫菜珍鮮三寶泡椒酸菜魚湯米線,疫情外賣很多。五小辣湯落口仍然幾麻,餸有魚片頭有魚味,蟹柳正常,紫菜幾大份,帶子唔覺食過,可能同魚片頭一樣樣,幾飽肚。
2021-11-01 490 瀏覽
新牛肚口味非常吾掂睇廣告介紹譚仔有新作,加埋想試下哩間開左幾個月新店表現點優點- 裝修系光猛好多,檯同檯距離好夠- 基本防疫有曬缺點- 服務員已經有用walkie talkies,但都叫得好大聲。- 上餐比其他店慢好多- 性價比非常低因為一早想左要食新野,坐低馬上就叫,但都要等差不多10分鐘,仲系下午茶無乜人。叫左一個滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線($43)1分- 可以話徹底失敗的配合,跟本系一D互補作用都無。- 所有材料份量其小,如果對比廣告照片同實際,可能只有一半。- 滷水牛肚無滷水味,最大獲系好似未煮夠,靭到用盡力都咬吾開啊!去街邊任何一間三寶店篤一串15蚊都一定吾會咁囉。- 豆腐鞋得來無豆香-番茄湯無番茄味-辣而不香以哩個43蚊同54蚊的過橋米線比較,哩個又- 無野食- 貴都離譜- 毫無味道。
新牛肚口味非常吾掂

睇廣告介紹譚仔有新作,加埋想試下哩間開左幾個月新店表現點

優點
- 裝修系光猛好多,檯同檯距離好夠
- 基本防疫有曬

缺點
- 上餐比其他店慢好多
- 性價比非常低

叫左一個滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線($43)1分

- 可以話徹底失敗的配合,跟本系一D互補作用都無。
- 豆腐鞋得來無豆香

滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線
滷汁牛肚
2021-10-30
2021-09-18 301 瀏覽
我唸譚仔popular既程度已經就黎媲美McDonald…分店多到就黎似7-11...係open rice搵返譚仔既分店,就甘打譚仔,掃左幾下都仲未搵到今日去既’愉景新城’分店係講野食前想先提下餐廳環境,呢間新開既分店可以話係我去過覺得最好坐既一間有比較多兩人卡位, 檯同檯之間比較有一定距離,有十足光線,樓底幾高,成個空間係寬敞明亮🍽豆卜鯇魚片湖南酸辣米線 $42譚仔既米線,湯底相信大家都好熟識我覺得其中一樣譚仔比其他優勝既係個米線米線夠幼,唔會煮得過腍或硬雖然好似唔係d咩秘方,只要做好買貨同統一煮米線既時間就做到,但又真係好多米線店做唔好唔講d餸先,起米線方面譚仔系有呢個保證講返d餸,豆卜係長形個隻,係比較實心個種食豆卜就真係間間都有d唔同,今次呢間就煮得無甘耐,如果可以再腍d,索多d湯仲好味提別想提既係鯇魚片鯇魚片係爽滑,完全無骨,正👍🏻👍🏻

🍽豆卜鯇魚片湖南酸辣米線 $42

譚仔既米線,湯底相信大家都好熟識
我覺得其中一樣譚仔比其他優勝既係個米線
米線夠幼,唔會煮得過腍或硬
唔講d餸先,起米線方面譚仔系有呢個保證

講返d餸,豆卜係長形個隻,係比較實心個種
提別想提既係鯇魚片
鯇魚片係爽滑,完全無骨,正👍🏻👍🏻

豆卜鯇魚片湖南酸辣米線
豆卜鯇魚片湖南酸辣米線
2021-09-09 189 瀏覽
今日幫襯外賣土匪雞翼和炮椒鳳爪筋打算返屋企慢慢食,明明入面店無咁多食客光顧以為外賣好快啦?怎料等左好耐,一出門口叫外賣號碼係一車外賣單。懷疑集埋一齊至出?!返到屋企食係暖,唔係熱。所以,以後唔好再係呢間野叫外賣!堂食係可以考慮下,至少食物出嚟質素一定好過外賣,實在太過耐了,期間我也見到很多外賣客人,主動走到收銀處付款查詢,有關外賣是否漏咗單等等嘅問題,我就知道自己中左伏線,最知道係咁我直頭堂食都冇咁嬲!!
2021-09-09
30 分鐘 (外賣自取)
2021-09-06 143 瀏覽
本身諗住行去老闆娘😂😂😂點知原來佢裝修冇開,想食米線未諗到邊間又肚餓譚仔真係最方便見到有個新嘅麻辣牛柏葉即刻嗌嚟試吓然之後佢嘅尖椒皮蛋,同埋大土匪雞翼都係我嘅最愛😍😍😍每次揀餸心大心細唔知叫咩好就會叫佢個過橋米線講真其實呢個價錢有咁大碗,咁多樣餸真係好抵食我哋兩個人食晒呢度已經好飽其實都好耐冇食過譚仔,呢一間好似係新開嘅?啲姐姐員工好有親切感😌送食物上嚟俾我哋嘅亦好有禮貌天氣咁熱,冷氣好夠凍所以百幾蚊兩個人我覺得好抵食😌
本身諗住行去老闆娘😂😂😂
點知原來佢裝修冇開,想食米線未諗到邊間又肚餓譚仔真係最方便
見到有個新嘅麻辣牛柏葉即刻嗌嚟試吓
然之後佢嘅尖椒皮蛋,
同埋大土匪雞翼都係我嘅最愛😍😍😍
每次揀餸心大心細唔知叫咩好就會叫佢個過橋米線
講真其實呢個價錢有咁大碗,咁多樣餸真係好抵食
我哋兩個人食晒呢度已經好飽
其實都好耐冇食過譚仔,呢一間好似係新開嘅?
啲姐姐員工好有親切感😌
送食物上嚟俾我哋嘅亦好有禮貌
天氣咁熱,冷氣好夠凍
所以百幾蚊兩個人我覺得好抵食😌
2021-08-28