招聘中
月薪 (面議)
$17,500-$20,000
月薪 (面議)
2016-06-13 274 瀏覽
最喜歡這間譚仔雲南米線分店 坐得舒服,裝修光猛乾淨,姐姐服務到位,最重要的是,這裏的食品比其他分店高質。二人點了魚腐麻辣二小辣,墨丸麻辣十小辣,另外點了麻辣生腸和麻辣豬耳小吃。姐姐在下單後主動覆單,知道我們沒有點飲料,亦上前詢問要否一杯清水,十分殷勤有禮 米線一如以往的好吃,湯底辣度亦足。重點是這裡的墨丸極為高質,丸內的墨魚肉多而彈牙,味道亦沒有粉味,是云云譚仔分店中最高質,一碗共有5粒,十分滿足。小吃方面,生腸是新上場的小食,當然支持。生腸是凍食的,辣味比其他小食強,但腸味還有怪味,可能是清洗過程中不潔。豬耳切成薄片,十分爽脆,令人回味無窮。
最喜歡這間譚仔雲南米線分店

2016-06-11
  • 墨丸
2016-06-06 192 瀏覽
How hot can you handle? Tam Jai has almost become the indicator to measure how hot you can eat. I love spicy food and I believe I can handle "middle spicy" at Tam Jai. Mushroom and black fungus noodleMy colleague ordered a spicy almost vegetarian like mushroom and black fungus noodle. She cold totally handle it. Small Spicy pork noodle Since I am having an upset stomach today, I have only ordered a small spicy pork noodle. I have got all pork toppings including sliced pork meat and pig liver. To
How hot can you handle?

Small Spicy pork noodle

Since I am having an upset stomach today, I have only ordered a small spicy pork noodle. I have got all pork toppings including sliced pork meat and pig liver. To me, the spiciness was less than I expected so I added some of the chili oil from the preserved egg to my noodle bowl.
Small Spicy pork noodle
Preserved thousand year egg

As always, their egg was flavourful with a nice spiciness to it. The egg was softa nd chewy at the same time, my favourite kind of snack from Tam Jai!
2016-06-05
Preserved thousand year egg
在寫食評前, 先投訴一下環境, 這家米線已是第3度來訪, 最早一次是2個月前. 進內去到最裡面的雙人枱, 由於不知是機房還是什麼機器的噪音過大, 坐了約5分鐘已要求轉位置. 第二次來訪如是, 第三次來訪仍不改善, 要寫一下了. 噪音的滋擾程度足以令味道水準下準一半. 亦令食客感到煩燥不安. 希望餐廳不要因為是做遊客生意為主, 噪音有效趕走久坐的客人而遲遲不願處理問題吧.  這次點的是4小辣麻辣米線, 材料依舊充足, 雖然冬菇有草青味, 但腩肉軟腍, 配線仍是相當不錯. 4小辣辣度不高, 普通人也可以接受. 麻方面頗足料, 吃後走出舖頭幾分鐘仍感受到咀唇麻痺. 味道上不過不失, 但麻辣對驅除身體寒意有相當大的幫助. 下次會點酸辣試試看.
麻辣米線+冬菇+腩肉

下次會點酸辣試試看.
題外話/補充資料: 餐廳如不改善噪音問題, 即使味道變得如何好吃也是趕客.
2016-05-26
2016-04-30 278 瀏覽
今日無胃口,又涼涼地決定食譚仔米線我非常喜歡距的酸辣湯底,無辣不歡的我真係好喜歡,米線好淋好軟,付皮又好滑,最好味系個炸醬,配米線一流,都係滑滑的,多多蒜蓉配好薄好薄的肉片,半肥瘦令到肉質好滑,特製辣椒油加醬油加蒜蓉一齊食,真係正到暈吖!
今日無胃口,又涼涼地決定食譚仔米線
酸辣炸醬米線
蒜泥白肉細
2016-04-30
酸辣炸醬米線
蒜泥白肉細
2016-04-26 178 瀏覽
由於在附近上課, 經常要在這附近晚飯. 上堂前不敢吃太飽, 吃碗米線剛剛好. 今天想吃清淡一點, 最後點一碗清湯米線+牛丸+冬菇, 米線份量充足及有芽菜, 腐竹等配件, 冬菇有5,6件頗大件. 牛丸亦有3,4丸, 頗彈牙只是湯的味精還是有點, 吃後不免一點口渴. 但以$34的價錢實在是抵食之選. 現在譚仔還可以儲分.
清湯米線

現在譚仔還可以儲分.
2016-04-21
2016-04-14 169 瀏覽
今日誤打誤撞 食左譚仔雲南米線 我本來想食譚仔三哥米線 入到去先發現餐牌唔同米線同餸無咩特別 同三哥相差無幾但個皮蛋分別好大 呢間係「紅油皮蛋」來個陣見到無蒜頭辣椒係面真係失落左 不過佢係sell麻辣 一放入口無咩特別反而愈食愈上癮 因為麻辣會令人不斷食 一唔食又好麻 當小食食唔差 但送米線就唔係好夾~

米線同餸無咩特別 同三哥相差無幾

但個皮蛋分別好大 呢間係「紅油皮蛋」

來個陣見到無蒜頭辣椒係面真係失落左

不過佢係sell麻辣 一放入口無咩特別

反而愈食愈上癮 因為麻辣會令人不斷食

一唔食又好麻 當小食食唔差 但送米線就唔係好夾~

2016-03-20 460 瀏覽
相信身為上班一族既香港人都無幾多個未食過譚仔,味道,份量間間分店都差唔多,但始終係一間類似茶餐廳既米線舖,三四十蚊一碗粉唔可以要求裝修服務不過永年大廈既譚仔值得一推大部分都係4人枱,而且一半以上係卡位,就算其他都係有背凳,只有幾張大枱係冇背木凳,坐得舒服。枱與枱之間闊落,走廊位闊到可以擺多張4人枱,就算晏晝好多粉麵出出入入都唔會有險象環生既畫面,裝修有別於其他譚仔,白色為主,木色枱凳,望落去好舒服,而且環境感覺好乾淨,加埋廚房係開放既,出名乾淨整齊既譚仔廚房一目了然櫃面大概有6個服務員,基本上一舉手就有人過黎,而且落單都係用手機,覆單之餘仲會有笑容,見到有兩三枱客仲同待應姐姐傾下計,氣氛和諧,其實而家香港餐廳真係好少見客人侍應有互動啦落單之後大概5分鐘就黎齊熱奶茶同米線熱奶茶,溫度適中,用厚身耳仔杯,份量足夠,不過茶味偏淡,比一般茶餐廳用唔同茶葉冲既奶茶相差遠墨魚丸 豬潤 米線 4小辣(麻辣)上枱時碗米線熱辣辣,米線份量幾多,而且有少少淋身,煮得剛好。墨魚丸有4粒,咬落去爽口,丸入面有墨魚肉,少少韌身,兩種口感令墨魚丸成為我去譚仔必叫既餸。豬潤既份量幾多,爽口,如果鐘意食惗身既朋友要浸

不過永年大廈既譚仔值得一推

落單之後大概5分鐘就黎齊熱奶茶同米線
熱奶茶(食米線加7蚊)
墨魚丸 豬潤 米線 (4小辣,麻辣)
墨魚丸 豬潤 米線 4小辣(麻辣)
上枱時碗米線熱辣辣,米線份量幾多,而且有少少淋身,煮得剛好。墨魚丸有4粒,咬落去爽口,丸入面有墨魚肉,少少韌身,兩種口感令墨魚丸成為我去譚仔必叫既餸。豬潤既份量幾多,爽口,如果鐘意食惗身既朋友要浸耐少少先食,好香好鮮,每塊都幾大塊,唔會痴埋一舊,唔錯

芽菜同九菜既分量好夠,成碗淋身既米線配呢兩種既菜食落去變得爽口又唔會搶左啲餸既味,果然係米線必落既配菜

至於麻辣味好香,有少少麻,4小辣係因為辣味夠但唔會啃口,過一陣啲辣味就會消失,呢樣真係好佩服譚仔,基本上去邊間分店既4小辣都係同一種辣度,只要你搵到認為啱既辣度,以後就可以叫返個種,好少失手

雖然食過無數次既譚仔,但呢間譚仔係我最鐘意既一間分店,有時放假出尖沙咀都會專登黎呢間食,坐得舒服之餘又食到好味既米線,讚
2016-03-19
墨魚丸 豬潤 米線 (4小辣,麻辣)
  • 墨魚丸
2016-03-16 173 瀏覽
尋晚一支公行到去尖沙咀!經過譚仔,又好耐無食過,所以就作為晚餐了坐低後,見到有新推廣小食,就係生腸!睇落都幾吸引!價錢15又唔算貴!所以決定試一試!就叫左個炸醬,豬潤小麻辣!炸醬甜甜地不錯,但唔略嫌凍左d, 同埋稀左d, 味道好食!豬潤數量多!質地軟眠眠湯底夠哂濃味新推廣既生腸亦好好食!好爽口,醬汁辛辣!非常惹味,下次都會再食

湯底夠哂濃味
2016-03-07 177 瀏覽
游完水,好肚餓,想食一個又平又大份的晚餐。見到譚仔,平時食開三哥,都想試下佢同三哥又咩分別。叫左我至愛雞肉魚腐酸辣米線加凍檸茶走甜。所有阿姨服務態度好,值得一讚。等幾分鐘,好快就有野食。好大碗,仲好多米線同餸.雞肉雖然比較碎,但鮮嫰可口,魚腐大大件,軟硬適中,彈牙,吸收哂酸辣湯汁特別美味。唯一的小小缺點,酸辣湯底較平時辣,有有小蓋過湯汁的酸味。但總括而言,好大碗,無論米線同餸都好足料,服務周到。

游完水,好肚餓,想食一個又平又大份的晚餐。

所有阿姨服務態度好,值得一讚。等幾分鐘,好快就有野食。

2016-03-01
2014-09-30 879 瀏覽
下午3點多4點的時候,簡單周圍的舖頭的下午茶都唔平...所以選呢間譚仔米線.味道是預料中事, 不難吃. 但是我吃的麻辣米線的米線有D硬, 湯還是夠味道.豬耳唔錯,幾開胃,切得夠薄,麻辣味道更加入味!飲品呢間要加7蚊,九龍才5蚊.所以有D貴!
豬耳唔錯,幾開胃,切得夠薄,麻辣味道更加入味!
飲品呢間要加7蚊,九龍才5蚊.所以有D貴!
墨魚丸麻辣米線
雞肉酸辣米線
麻辣豬耳
題外話/補充資料: 環境舒服, 服務態度好! 冷氣夠. 可能遇上的是下午茶時段!
2014-09-28
墨魚丸麻辣米線
麻辣豬耳
2014-08-11 824 瀏覽
喺尖沙咀敗完家,有D餓,見到譚仔就入去食碗米線啦LEE個米線係我今日第一餐呀!豬潤酸辣湯米線~~~豬潤好爽口,個酸辣湯底好正喎!酸酸地又辣辣地好刺激喎米線份量都幾多,下次真係可以少米線了其實LEE間分店都坐得好舒服喎!
喺尖沙咀敗完家,有D餓,見到譚仔就入去食碗米線啦
LEE個米線係我今日第一餐呀!
豬潤酸辣湯米線
米線份量都幾多,下次真係可以少米線了

其實LEE間分店都坐得好舒服喎!
2014-05-28
2014-06-22 761 瀏覽
想食米線就黎左嘅間譚仔,用了白色牆身,木枱木凳,裝飾有點潮味。一坐低,店員火速遞上餐牌,嘩嘩嘩,譚仔有西式早餐食!茄汁豆炒蛋配多士,咩料呀?哈,有趣,不過我估就算我想食西早,都唔會黎譚仔囉。叫左一碗過橋米線小酸辣,凍檸茶,同細土匪雞翼。大大碗上,但米線同配料都比以前少左,酸辣湯底唔酸又唔辣,可以講話無味。腩肉成塊都係肥膏,薄切又無味,墨丸不再爽口已變得粉頭,酸菜一味死酸,仲係化學味個種,炸醬超甜唔知搞乜。唯一無變嘅係檸茶,正常味。土匪雞翼賣相好,但味道就…好重味精,又韌又老,食唔落口。明明同隔離枱分開落單,唔知點解都係出埋一條單,一班阿姐用鄉音嘈起咬上黎,當我地班食客死嘅。我真係味食過咁難食嘅譚仔,呢間分店無下次了。

叫左一碗過橋米線小酸辣,凍檸茶,同細土匪雞翼。
土匪雞翼賣相好,但味道就…好重味精,又韌又老,食唔落口。

我真係味食過咁難食嘅譚仔,呢間分店無下次了。
2014-06-21
2014-03-07 728 瀏覽
魚腐魚蛋麻辣湯底中辣呢間中辣辣過觀塘果間嘅特辣!!!証明冇standard!!!魚腐so so魚蛋 ok 彈牙米線QQ呢間湯底食完冇口渴難道味精少過觀塘果間????唔會卦?very organised management!混亂的lunch time 1pm一入去都預咗冇位, 更要等唔駛等!!!!因為佢地very effective!!!幫老細賺唔少人一走, 10秒內收嘢!!!!!!!!!!!service ok
魚腐魚蛋麻辣湯底中辣
呢間中辣辣過觀塘果間嘅特辣!!!
証明冇standard!!!
魚腐so so
魚蛋 ok 彈牙
米線QQ

呢間湯底食完冇口渴
難道味精少過觀塘果間????
唔會卦?

very organised management!
混亂的lunch time 1pm
一入去都預咗冇位, 更要等
唔駛等!!!!
因為佢地very effective!!!
幫老細賺唔少
人一走, 10秒內收嘢!!!!!!!!!!!
service ok

2013-10-21 319 瀏覽
這間譚仔的外表同其他譚仔的外表不一樣整得幾靚幾特別 如果唔睇招牌會唔知係譚仔 哈哈~~每次去譚仔必食的墨丸炸醬三小辣味道唔錯 都幾香下 而且配菜都好足夠不過辣的程度好似唔同其他譚仔的辣我覺得三小辣都算辣的但今次食 我覺得辣的味道係好淡下.另下 譚仔的凍檸茶都好好飲的因為茶味夠濃 正!!整體上 都算唔錯的
這間譚仔的外表同其他譚仔的外表不一樣
整得幾靚幾特別 如果唔睇招牌會唔知係譚仔 哈哈~~

每次去譚仔必食的
味道唔錯 都幾香下 而且配菜都好足夠
不過辣的程度好似唔同其他譚仔的辣
我覺得三小辣都算辣的
但今次食 我覺得辣的味道係好淡下.
另下 譚仔的凍檸茶都好好飲的
因為茶味夠濃 正!!

整體上 都算唔錯的
2013-10-17
2013-08-26 305 瀏覽
有些地方,是我的長期飯堂,亦都係忠實粉絲。我很喜愛譚仔三哥,最喜歡的就是酸辣墨魚丸同魚蛋,還有就係土匪雞翼,無論去到邊區,如米線引起,我都會盡量找一間去滿足一下心癮。在銅鑼灣工作的時候,曾經我有幾個月會日日食米線,不過在那時就沒有三哥,結果我就去了譚仔,那段時間天天午飯都係個度,吃墨魚或者是魚蛋米線,曾經日日共對,那段情實在是難以忘懷。也知道雖然不是三哥坐陣的分店就是欠一點好吃,但是我漸漸也愛上了這個沒有三哥的譚仔。轉了工作環境以後,在上環這個完全沒有三哥或譚仔的環境,實在有點不習慣,所以每次去街見到都會一嘗以解我對你這一年共你分別的愛意。從前如果在尖沙咀想吃譚仔,我會到寶勒卷的分店,味道不錯,和三哥也差不太遠。不過,前幾個月知道她關了門,是租約的關係吧。自己沒有再去過尖沙咀找新店在那裡,反而,突然有天經過漆咸道看到一間非常漂亮的餐廳。這間餐廳的外形有點像simplylife ,完全沒有想過這就是新開由漆咸道搬來的譚仔,一直也希望有機會可以到這間分店試試。今晚睇完戲,突然想到這間鋪頭探訪在下,試試這間新店有沒有驚喜,誰知失望無比。晚上十點多,來到這間分店,的確裝修可以說是一百分,無懈可
有些地方,是我的長期飯堂,亦都係忠實粉絲。

晚上十點多,來到這間分店,的確裝修可以說是一百分,無懈可擊。吊燈,木枱,開放式廚房,很多有品味格調的牆壁,以一條條的木作為間隔,地方立即感覺很大,而且乾淨企理。服務員很多,勤快有禮,給人的印象很好。

叫了我的最愛墨魚丸小辣米線和小土匪雞翼。不用幾分鐘就到了,滿心歡迎吃了一口,我還以為有什麼問題。米線的質地很怪,好像在熟與不熟之間。湯的濃度不夠,好像是不夠熱的。最大災難就是那個墨魚丸。平常的丸類肉質鮮,墨魚肉出眾,老土講句就係爽口彈牙,但這個是無什味道,而且肉質很梅,一點也不爽,吃左兩粒也不太想吃了,這個米線實在是完全破壞了我對這個品牌的信心,不禁要問:究竟你地係度搞緊乜?
墨魚丸小辣米線
土匪雞翼還算可以,也是不錯的。那個黑椒的味道很濃烈,而且熱辣辣,很值得吃,維持一貫的風味,還算好,不會令人完全失望。
土匪雞翼
檸蜜是抵的,而且加七蚊就可以有,值得一試。
檸蜜
這次經驗不知是因為新鋪的關係,還是真的退步了,又還是這個是冒充的,我吃完後都覺得非常失望。地方好了,大概應該食物更好,但相反完全質素大退,希望下次再來的話起碼會有進步,如果唔係,相信幾好的裝修也會很快步向完結的一天。
2013-08-14
土匪雞翼