2024-02-26 107 瀏覽
娟姐喺觀塘都好多年,佢嘅蛇羹味道啱啱好,雖然唔算好多蛇肉,但係口感同埋味道都好好嘅。另外仲有佢嘅臘味飯,食完真係好暖身,亦都係我喜愛嘅味道,我自己覺得呢度最有人情味嘅係蛇湯可以添飲。
2024-02-13 116 瀏覽
蛇王娟呢間官塘老舖,一直都係揾食肥華,在冬天食蛇羮飲蛇湯嘅主場,雖然在社交平台飲食谷内,好多谷友都話此店,係用雞肉充蛇肉作羹,但肥華對呢啲謠言都係唔信,並非謠言止於智者,而係肥光顧此店多年,都滿意娟姐呢碗蛇羹嘅用料,雞肉和蛇肉的分配份量恰到好處,而且味道亦佳,所以肥華一直幫娟姐護航,力撑佢嘅蛇羹係貨真價實。可是在2月13日年初四,揾食肥華和靚媽,食過此店今日嘅蛇羹,真係大失所望,成碗蛇羹肥華衹見到,食到,大量木耳及雞肉絲,而藥材嘅味道則比之前,肥華食嘅蛇羹濃烈,反之嗰碗蛇湯,口感就似一碗淡味嘅藥材煲水,總之今日此店此兩款招牌食品,係肥華食過,最差嘅一次,所以娟姐你若再被人,封為雞肉娟,肥華都唔會為你護航!😔😔😔
2024-01-29 174 瀏覽
雖然香港嘅冬天都遲遲都仲未到,但係都可以照樣補下身食吓蛇羹🤭今次黎到呢間老字號位於觀塘,老闆娘亦都好好人,好有人情味嘅店🫶🏻佢哋必叫嘅三寶set,有蛇羹,蛇湯,同埋臘味糯米飯,佢仲要有分A餐係大份, B餐係細份,咁視乎大家想幾補而決定叫咩餐啦🤣蛇羹係超級足料,滿滿嘅肉同料,加埋佢嗰脆片一齊食,一流🤤臘味糯米飯,入邊有臘腸,臘肉同花生,每一啖飯都炒得好香,同滲入咗臘味嘅味道👍🏻👅蛇湯亦都好大碗,味道好濃,飲完個人即刻好暖笠笠🥰如果再凍啲飲一定更正!

蛇羹係超級足料,滿滿嘅肉同料,加埋佢嗰脆片一齊食,一流🤤

2023-12-30 387 瀏覽
天寒地凍,行過有好多食肆嘅宜安街,見到有兩條長長嘅人龍喺一間舖頭門口度,就去八吓邊間有咁大嘅吸引力。原來係喺呢區好出名嘅蛇王娟。見咁多人排,我估都唔會差,一於都排番份,睇吓係咪咁正先。因為而家喺香港食碗靚嘅蛇羹都唔係咁易揾到。入到去叫咗個B餐,有碗細蛇羹、一碗糯米飯同五蛇湯。碗蛇羮非常足料,加埋檸檬葉同薄脆,成碗味道即刻提升晒。糯米飯好煙靭,有臘腸同臘肉。飲埋碗蛇湯,食到成身暖笠笠。唔怪之得有咁多人排隊喇,值得嘅。

2023-12-23
2023-03-04 1795 瀏覽
想喺市區食蛇𡙡選擇唔多,而且買少見少,好彩觀塘呢間蛇王娟仍然屹立不倒👍🏻,我哋都幫襯咗好多年,娟姐仍然keep 得好好,密密做無停手,非常敬業樂業🫡🫡 大家要支持讓佢傳承落去!呢度必食大蛇A餐,包一碗大蛇羹、糯米飯、蛇湯,我哋兩個人share 都夠食。蛇湯可添飲,老闆好大方,見你飲曬會主動問你加唔加湯蛇羮足料,啖啖肉,天氣凍時食非常暖胃!此外,仲有客飯套餐揀,三十零蚊,非常抵呀!鹵水雞翼都係必食推介,去過你就知點解😄

2023-01-26
始終都係個句,在其他賣蛇羮地方食一碗大蛇羹加一碗蛇湯,至少都要超過$1OO元,但在娟姐呢間趷立觀塘多年提供蛇類食品舖頭,食一碗蛇羹,就最少都飲到一碗随蛇羮附送的一碗美味蛇湯,而無論顧客所食嘅係$5O元一碗嘅細蛇羹,或$9O元一碗嘅大蛇羹,娟姐都一視同人,照送蛇湯唔會厚此簿被,12月23日揾食肥華和靚媽,見天氣寒意仍濃,就决定到娟姐處食蛇羮飲蛇湯做午餐,因今日肥華與靚媽做到此店第一枱客人,除食到一碗保持水準嘅蛇羹外,更飲到比平時美味香濃的頭鍋蛇湯,結果靚媽就飲咗兩碗,而肥華就保持水準,飲咗三碗👍👍👍
2022-12-15 929 瀏覽
天氣凍 除左想打邊爐又到左每年食蛇羹既時候!蛇王娟 識食一定係食呢間老字號老板娘超級nice3寶 蛇羹 蛇湯 臘味糯米飯蛇羹超足料 落埋脆脆同檸檬葉 完美蛇湯超濃 飲完暖笠笠糯米飯記得趁熱食叫少樣都唔得所以有a b套餐揀a大 b細2個女仔share a餐可能夠食
天氣凍 除左想打邊爐
又到左每年食蛇羹既時候!

蛇王娟 識食一定係食呢間老字號

a大 b細
2個女仔share a餐可能夠食

b餐
2022-12-05 956 瀏覽
寒冷的北風吹吹吹,吹我要快啲食返碗太史五蛇羹暖一暖個身。幫襯咗呢間觀塘老店好多年,好味兼足料之餘最重要嘅就係佢嘅蛇湯可以添飲唔洗加錢。係,我認我係貪心嘅,不過咁好味,貪心啲都真係情有可原。今晚叫咗個細蛇羹餐(即係B餐),有一碗細嘅臘味糯米飯,一碗細蛇羹,再加一碗蛇湯。臘味糯米飯入面有臘腸、臘肉、花生同蔥花等,味道還可以。呢度嘅蛇羹真係好足料,睇吓幅相幾full你就知道啦。另外lemon grass同薄脆又點少得呢!今晚我一共飲咗兩碗蛇湯,第二碗仲要熱辣辣,飲完成個人即刻暖笠笠。
臘味糯米飯入面有臘腸、臘肉、花生同蔥花等,味道還可以。

2022-03-20 1308 瀏覽
下個星期又開始凍啦,大家除咗要將多啲衫之外,仲要食返一碗暖暖嘅蛇羹暖胃☃️呢間小店雖然裝修好簡陋,但係疫情嘅期間都吸引好多人去食,而且老闆娘亦都好親切,經常同食客傾偈,充滿咗人情味🥰🥰套餐B(蛇羹、糯米飯、五蛇湯各一小碗)💲80蛇羹(🌟96.56/100)滿滿的一小碗,有蛇肉、木耳,雞肉絲等等,十分足料👍🏻枱面放咗醋、檸檬葉、脆脆隨便任加,一打開檸檬葉就香氣撲鼻,加入蛇羹裏面增加香氣,大大塊蛇肉清晰可見,食到最後料比湯更多🤤🤤糯米飯(🌟42.66/100)臘腸偏肥,但香氣十足,花生亦炸得好香脆,但係糯米飯別於其他店舖,只係醬油淋上面,變得吾夠入味,整體好普通🙃五蛇湯(🌟99.99/100)熱辣辣飲落去好舒服,胡椒味亦都好重,而且吾油膩,係寒冷嘅冬天飲落去即刻覺得暖粒粒。

套餐B(蛇羹、糯米飯、五蛇湯各一小碗)💲80

蛇羹(🌟96.56/100)

糯米飯(🌟42.66/100)

五蛇湯(🌟99.99/100)
  • 蛇羹
  • 蛇湯
2022-02-18 1016 瀏覽
氣溫下降,蛇羹絕對是這種天氣下的其中一款美食。位於觀塘舊區的蛇王娟,沒有漂亮的裝修、炫目的餐牌和特色的器具。有的是一份舊式的地道感覺。價錢經濟實惠,除了有蛇羹外,還有客飯套餐。蛇羹 🐍滿滿的一碗蛇羹,材料很多。最喜歡加上那些香口的脆片 😋。糯米飯 🍚材料不是很多,沒有蛇羹那麼吸引,但也好吃。這裡的蛇羹、蛇湯和糯米飯有大、小份量及套餐可供選擇,彈性十足 👍🏻。環境來說不會有新興食肆的舒適感,但這便是從前的香港風味吧。
氣溫下降,蛇羹絕對是這種天氣下的其中一款美食。

蛇羹 🐍
滿滿的一碗蛇羹,材料很多。最喜歡加上那些香口的脆片 😋。
蛇羹

糯米飯 🍚
材料不是很多,沒有蛇羹那麼吸引,但也好吃。
糯米飯

環境來說不會有新興食肆的舒適感,但這便是從前的香港風味吧。

蛇羹
💜香港傳統的秋冬補身湯💜..📍觀塘。蛇王娟..天氣涼涼 就想到💡該來補補身 暖ㄧ下了聽中醫說~正確的補身方法 是秋季開始補 冬天就可以暖暖過 而在香港 大家會習慣在秋季就開始 喝蛇羹進補甚至到冬季 還是會喝蛇羹來暖身.香港的蛇羹 跟台灣的有些不同 台灣的蛇湯 是清燉 ㄧ大塊蛇肉 香港的蛇羹 是很像肉羹湯ㄧ樣 🤤裡面有 雞絲、木耳絲、蛇肉絲 然後依照個人喜好 可加入 醋、檸檬葉絲、脆脆(最愛脆脆 我會狂加).在香港的蛇羹店取店名 都很可愛😂一定會取蛇王 ?什麼 、蛇王?什麼 反正看到蛇王?什麼 ㄧ定是有賣蛇羹😁.而這次 我要介紹 這間位於 觀塘的『蛇王娟』它是一間不修邊幅的街坊懷舊味 蛇羹店料足滿滿的蛇羹 啖啖肉 再配上香氣十足的臘味糯米飯 和ㄧ大碗藥材蛇湯在寒冷的冬季 來份蛇羹套餐 暖暖身 也是不錯的選擇❤️.
💜香港傳統的秋冬補身湯💜
甚至到冬季 還是會喝蛇羹來暖身

香港的蛇羹 跟台灣的有些不同
台灣的蛇湯 是清燉 ㄧ大塊蛇肉
香港的蛇羹 是很像肉羹湯ㄧ樣 🤤
裡面有 雞絲、木耳絲、蛇肉絲 然後依照個人喜好
可加入 醋、檸檬葉絲、脆脆(最愛脆脆 我會狂加)

在香港的蛇羹店取店名 都很可愛😂
一定會取蛇王 ?什麼 、蛇王?什麼
反正看到蛇王?什麼 ㄧ定是有賣蛇羹😁
而這次 我要介紹 這間位於 觀塘的『蛇王娟』
它是一間不修邊幅的街坊懷舊味 蛇羹店
料足滿滿的蛇羹 啖啖肉 再配上
香氣十足的臘味糯米飯 和ㄧ大碗藥材蛇湯
在寒冷的冬季 來份蛇羹套餐 暖暖身
也是不錯的選擇❤️

2021-12-10 631 瀏覽
往年都係食對面街個間(唔開名啦🤪),今年睇到呢間食評唔錯就試下啦~前一晚收工獨食完,今日lunch time又再帶同事黎食~ 唔知呢個冬天要食幾多次先夠啦😍最正係蛇湯任加~服務仲好好嫁~

最正係蛇湯任加~服務仲好好嫁~
2021-12-09
2021-11-30 549 瀏覽
生意幾好喎,閑日都不斷有人排隊買外賣,入邊又坐滿人。試了個@$110 A餐,有一個大蛇羹、細糯米飯、同埋細湯。個糯米飯好好食,蛇羹足料,但同湯都有放味精,可惜~PS: 加咗$20買六隻滷水雞翼,都整得幾嫩口,味道適中,口痕可以買來食。
生意幾好喎,閑日都不斷有人排隊買外賣,入邊又坐滿人。

2021-11-26 575 瀏覽
呢間賣蛇類食品店,我由當年十幾歲仔,到而家幾拾歲呀伯,都有去光顧,而該店大蛇羹亦由$15元一碗,賣到現今$8O一碗,我仍然捧場,雖然因現時不是用活蛇來做蛇羹,所以此店嘅蛇羹味道,係比以往遜色,可與當年同日而喻,但此老店嘅人情味卻完全冇變,仕頭婆娟姐仍然待客至誠,有空時同你閒話家常,仲常常叫你飲到就飲多兩碗蛇湯,係免費送俾你飲,吾似深水埗,個幾間蛇店D湯係碗碗計錢,若你用$8O食一碗蛇羹,加一碗湯就要過佰元結賬,而在此店,雖然一樣係$8O一碗蛇羹,但你飲番兩碗蛇湯,咁個碗蛇羹就變咗係三,四拾蚊貨仔,我就試過食一碗蛇羹,娟姐咗三碗湯我飲,娟姐仲話曾經有個客,飲咗七碗蛇湯先走,佢仲話好開心,D客咁欣賞佢D蛇湯
2021-04-19 930 瀏覽
天陰陰一直落住毛毛細雨 男朋友帶咗我入嚟觀塘呢度食蛇羹佢話蛇王娟嘅蛇羹 好好食見佢講咗好多次話想食蛇羹所以就陪佢嚟試下由於時間尚早,四五點嘅時分所以舖頭一台客都冇,淨係得我哋兩個 鋪頭都算大,寬敞明亮 又夠光猛而且娟姐嘅服務態度亦都好好 親切又nice一坐低不及待就叫咗 蛇羹同埋糯米飯其實我本身係麻麻地蛇依樣野嘅至於 蛇羹呢啲嘢,我就唔會主動去食 但如果有得食嘅話, 又唔會話唔食嘅佢啲蛇羹雖然唔算話超好食但勝在夠足料,都睇得出用心嘅~而且都有眼見超大一碗, 我同男朋友 一人裝咗一碗嚟食,到最後我都係食唔曬碗糯米飯亦都好足料連我呢啲平時好少食臘腸同埋花生嘅人 都成碗飯食晒,皆因佢啲飯夠香 好鍾意佢陣糯米飯香味,而且飯上面鋪滿咗蔥配埋啲蔥花一齊食感覺啱啱好至於啲蛇湯……一開始我有啲抗拒嘅因為飲第一啖覺得陣味怪怪哋即刻畀我嘅印象就唔係咁好但由於食碗糯米飯嗰陣好口乾所以陸陸續續,都繼續飲咗幾啖湯越飲越習慣咁,開始覺得都唔係咁難飲啫到最後又係成碗湯畀我飲曬囉~食完之後 真係飽曬,有飯有湯同埋個人即刻冇咁冰凍,暖返少少囉
天陰陰一直落住毛毛細雨
男朋友帶咗我入嚟觀塘呢度食蛇羹
佢話蛇王娟嘅蛇羹 好好食
見佢講咗好多次話想食蛇羹
所以就陪佢嚟試下

由於時間尚早,四五點嘅時分
所以舖頭一台客都冇,淨係得我哋兩個
鋪頭都算大,寬敞明亮 又夠光猛
而且娟姐嘅服務態度亦都好好
親切又nice

一坐低不及待就叫咗 蛇羹同埋糯米飯

其實我本身係麻麻地蛇依樣野嘅
至於 蛇羹呢啲嘢,我就唔會主動去食
但如果有得食嘅話, 又唔會話唔食嘅
佢啲蛇羹雖然唔算話超好食
但勝在夠足料,都睇得出用心嘅~
而且都有眼見超大一碗, 我同男朋友
一人裝咗一碗嚟食,到最後我都係食唔曬

碗糯米飯亦都好足料

連我呢啲平時好少食臘腸同埋花生嘅人
都成碗飯食晒,皆因佢啲飯夠香
好鍾意佢陣糯米飯香味,而且飯上面鋪滿咗蔥
配埋啲蔥花一齊食感覺啱啱好

至於啲蛇湯……一開始我有啲抗拒嘅
因為飲第一啖覺得陣味怪怪哋

即刻畀我嘅印象就唔係咁好
但由於食碗糯米飯嗰陣好口乾
所以陸陸續續,都繼續飲咗幾啖湯
越飲越習慣咁,開始覺得都唔係咁難飲啫

到最後又係成碗湯畀我飲曬囉~
食完之後 真係飽曬,有飯有湯
同埋個人即刻冇咁冰凍,暖返少少囉

2021-04-15