2023-07-07 387 瀏覽
開心果糊之前喺香港大行其道,而家呢個熱潮已經過去,但我一直都未有機會試。今日食完飯,有朋友提議試吓蘭苑饎館嘅開心果糊同埋開心果糕。蘭苑饎館喺香港開業已有40年,所以入面嘅裝修好有以前涼茶鋪嘅味道,相信外國人嚟到,應該會好鍾意呢種中式嘅裝修。雖然呢度出名食龜苓膏,但我哋都係為咗個開心果而嚟,所以並無選擇叫龜苓膏。呢碗咁出名嘅開心果糊一啲都唔平($44),好在食落去味道確實唔錯,開心果味幾濃郁同滑溜,亦都唔算太甜,值得encore。至於開心果糕就比較成遜色,因為佢嘅大菜糕粉份量應該落得比較重,所以開心果味就比較少,同埋太過彈牙。我哋仲叫咗合桃露,同行啲朋友都覺得合桃露俾開心果糊更出色,但我就嫌佢比較甜。溫馨提示:呢度係收夜晚8:00,同埋有機會開心果糊會賣晒

今日食完飯,有朋友提議試吓蘭苑饎館嘅開心果糊同埋開心果糕。

溫馨提示:呢度係收夜晚8:00,同埋有機會開心果糊會賣晒

同個frd講左好耐想食開心果糊,咁岩今日出旺角買野 可以順路過黎試下傳說中既鬼口水😝😝採用伊朗出品開心果糊(熱) $44質地非常濃稠而入口非常順滑,店家加咗鮮磨米粉入開心果糊令到食落唔會太膩,個人覺得個口感似加咗水,反而覺得佢無左應有既糊漿感,開心果味唔夠強💕補腦合桃露(凍)$40店家細心地將糖水室溫放涼而唔係放雪櫃,糖水太凍會同熱食既口感味道大不同,個人更鐘意佢地既合桃露 極香合桃味 滑得黎又有生磨果仁嗰種口感💕開心果糕 $22比開心果糊出色 開心果味更出更濃,值得試明目藍莓糕 $20質地偏似大菜糕 爽爽既口感,用左藍莓乾,酸酸甜甜玫瑰紅莓糕 $18同藍莓糕相似,都係大菜糕質地同用左紅莓乾,兩者都好重果乾味鮮椰汁馬荳糕 $18椰汁同馬荳味都香 不過普普通通 💕香滑芝麻糕 $18繼開心果糕 呢個會係我另一選擇,比市面食過既芝麻糕都更香更滑 實身但又唔需要用牙咬既質地裹蒸糭(細) $68有蓮子 銀杏 同原粒乾瑤柱 夠晒足料,最鐘意佢肥豬肉*唔係全部食物都💯,要識嗌野食*糕品方面 係有出色地方 不過價錢略貴少少*3年米芝連推食肆 比佢引左過黎試🤣*老細同姐姐都好有人情味 個個態度都勁nic

採用伊朗出品開心果糊(熱) $44

💕補腦合桃露(凍)$40

💕開心果糕 $22
比開心果糊出色 開心果味更出更濃,值得試

明目藍莓糕 $20
質地偏似大菜糕 爽爽既口感,用左藍莓乾,酸酸甜甜

玫瑰紅莓糕 $18
同藍莓糕相似,都係大菜糕質地同用左紅莓乾,兩者都好重果乾味

鮮椰汁馬荳糕 $18
椰汁同馬荳味都香 不過普普通通

💕香滑芝麻糕 $18

裹蒸糭(細) $68
有蓮子 銀杏 同原粒乾瑤柱 夠晒足料,最鐘意佢肥豬肉

*唔係全部食物都💯,要識嗌野食

*糕品方面 係有出色地方 不過價錢略貴少少

*3年米芝連推食肆 比佢引左過黎試🤣

*老細同姐姐都好有人情味 個個態度都勁nice 無嫌我兩個斷斷續續落單煩,我地阻住收工都無鬧爆我地(阻人收工緊係唔好 下次唔會了🙏🏻🙇🏻‍♀️)

2023-06-17
開心果糊 $44一碗糖水索價$44真有點少貴ʚ̴̶̷.ʚ̴̶̷̥̀但作為pistachio擁躉嘅小公主加上係老字號又有米珠蓮嘅加持價錢貴少少就唔太care了🤫開心果糊聞落去就不太有開心果味Ꙭ食落質地順滑嘅但唔知係咪有落生粉茨/米粉水or what感覺濃稠得不太真實ŏ̥̥̥̥ŏ̥̥̥̥但係食落都算爽口唔算好漏至於開心果的味道真是欠奉只有非常非常淡的堅果香氣就以咁嘅價錢來講性價比真的唔高不太推薦呢哈哈~•̆•̥•̑
開心果糊 $44
只有非常非常淡的堅果香氣
就以咁嘅價錢來講性價比真的唔高
不太推薦呢哈哈~•̆•̥•̑
2023-05-30 454 瀏覽
喺附近上堂,有幾個同學話食糖水,就帶咗我是呢間糖水,呢間我係一直都好想試,因為佢嘅龜苓膏真係好出名,出名好貴!而且佢個鬼口水即係開心果糊又勁出名,所以一直令我心思思。不過應該之後唔會再食,因為都幾普通同埋幾貴。聽講呢間係古巨基外父開,朋友話啲小菜都唔錯,不過食完糖水我都唔會想再試😂1.開心果糊人哋叫鬼口水,因為綠色結達達,勁似啲鬼口水,其實係開心果整成嘅糊,其實冇咩開心果味,好似食緊米糊咁,得個樣,唔知其實係咪悉數整成,未試過覺得得意嘅可以試吓,味道真係一般。2.川貝木瓜我朋友因為冇睇餐牌,就叫咗呢個川貝燉木瓜,點知$90 ,好鬼貴😂唔知足唔足料,$90碗真係夠哂富貴3.桑寄生蛋茶桑寄生味好清淡,飲上去好順喉,又唔會太甜,而且呢間舖頭嚟講算幾平。4.糕點全部都幾正常,唔會太甜,細細個咁,到喉唔到肺咁😂

1.開心果糊

2.川貝木瓜

3.桑寄生蛋茶

4.糕點
全部都幾正常,唔會太甜,細細個咁,到喉唔到肺咁😂

見舊式懷舊舖頭,加上好少遇到的開心果糊同埋開心果糕,於是去試下,點知試完都失望😂😂開心果味唔多,而且味道一般😂所以都係可一不可再系列~另外見朋友今日都有去食,佢話叫了個麵食,話唔好味😂😂😵‍💫不過我今次剩係試左以下兩款~.開心果糊 $44好味度:⭐️⭐️開心果味唔多,剩係食到甜味的糊狀東西😂😂.開心果糕 $22好味度:⭐️⭐️隱約的開心果味,個糕口感唔錯~.入面都充滿懷舊氣息😀😀
開心果味唔多,而且味道一般😂
所以都係可一不可再系列~
另外見朋友今日都有去食,佢話叫了個麵食,話唔好味😂😂😵‍💫
不過我今次剩係試左以下兩款~
開心果糊 $44
好味度:⭐️⭐️
開心果味唔多,剩係食到甜味的糊狀東西😂😂

開心果糕 $22
好味度:⭐️⭐️
隱約的開心果味,個糕口感唔錯~
開心果糕

入面都充滿懷舊氣息😀😀
2023-04-29 647 瀏覽
🚩 蘭苑饎館 (太子)太子西洋菜北街318號集賢樓地舖—————————————————————🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)❇️每人平均消費:$50 ⭐️打卡指數:🦖🦖🦖🦖(4/5)🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)🍭味道:🦖🦖🦖🦖(4/5)終於食到期待已久米之連推介嘅開心果甜品💚舖頭原來係賣龜靈膏為主,由兩位老人家打理。今次試左💚開心果糊 $44💚開心果糕 $28🤍桂花糕 $28開心果糊食落感覺唔太甜,唔會太甜膩,有啲食緊芝麻糊嘅感覺。開心果糕味道比開心果糊濃,但又唔會太甜,而且糕點都大件,岩晒share食。桂花糕就唔同普通茶樓桂花糕,係實色真材實料,唔似平時透明見到桂花既樣子,但味道比起普通嘅桂花糕更出色🙌🏻🦖以上食評只代表本人意見🐷#太子美食 #甜品控 #太子好去處 #米之蓮推介
🚩 蘭苑饎館 (太子)
太子西洋菜北街318號集賢樓地舖
—————————————————————
🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)
❇️每人平均消費:$50
⭐️打卡指數:🦖🦖🦖🦖(4/5)
🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)
🍭味道:🦖🦖🦖🦖(4/5)

終於食到期待已久米之連推介嘅開心果甜品💚

舖頭原來係賣龜靈膏為主,
由兩位老人家打理。

今次試左
💚開心果糊 $44

💚開心果糕 $28

🤍桂花糕 $28

開心果糊食落感覺唔太甜,
唔會太甜膩,
有啲食緊芝麻糊嘅感覺。

開心果糕味道比開心果糊濃,
但又唔會太甜,
而且糕點都大件,
岩晒share食。

桂花糕就唔同普通茶樓桂花糕,
係實色真材實料,
唔似平時透明見到桂花既樣子,
但味道比起普通嘅桂花糕更出色🙌🏻

🦖以上食評只代表本人意見🐷

#太子美食 #甜品控 #太子好去處 #米之蓮推介
去古巨基岳父度坐下先😂* $44 開心果糊:呢個開心果糊味道濃郁,好滑順,口感幼滑,濃濃開心果香味瀰漫咁嚟,好難唔愛!* $44 蓮子芝麻糊:呢個蓮子芝麻糊味道芳香,有淡淡嘅芝麻香味,質感滑滑嫩嫩,好夠熱,食落好舒服又夠味!*$22 開心果榚:開心果榚十分香滑,食完有after taste果陣開心味滲返出嚟,唔太甜!想食好甜嘅人未必啱。
去古巨基岳父度坐下先😂

* $44 開心果糊:

* $44 蓮子芝麻糊:

*$22 開心果榚:

2023-04-10 740 瀏覽
本來食完午餐準備去太子海x食湯水,可惜仲要一個小時至開門,所以系網上搵到介紹哩間,話開心果糖水好正,所以眯行兩個街口過去嘍。系門口睇到門面都知道有歷史,入去睇到都有幾年米仔推介,應該OK掛。睇下檯面同餐牌,原來最出名系龜苓膠,睇到$400一碗,剛剛研究緊有無人食,點知道後面果檯就叫,埋單又聽到電話又有人問,可惜我食吾起,唉。開心果糊($44)2分- 研究緊點解咁綠色,伯伯就拿住一瓶話系伊朗的開心果,話未磨系黑色。- 糖水吾覺得平時食開的開心果味,應該系無乜味開心果糕($22)3分- 哩個比較好,有D 味,亦夠甜- 有D 彈口朋友話都系海x 好D

開心果糊($44)2分
- 糖水吾覺得平時食開的開心果味,應該系無乜味

開心果糕($22)3分
- 哩個比較好,有D 味,亦夠甜
- 有D 彈口

朋友話都系海x 好D
開心果糕
2023-04-10
$35 (其他)
2023-03-28 529 瀏覽
今日去睇骨醫,見到呢間標榜龜苓膠、膏 & 龜板等嘅涼茶 + 糖水舖嘅店,老實講之前未聽過亦冇留意佢嘅存在,不過我幾鍾意呢類懷舊feel裝修,所以就單拖入去試食。桑寄生蛋茶唔知點解細個好驚呢個涼茶款糖水,依家大個咗又會like喎桑寄生茶個濃/甜度適中鷄蛋夠入味,最重要佢唔會中藥味比重太大,係真係好味想食嘅糖水嚟。牛腩雲吞麵真係好有驚喜本人都一段時間冇食雲吞麵,因為而家啲舖頭實在太求其,坊間好多雲吞餡只係一堆肥肉混合物咁老實說呢度雲吞麵一放上枱我已經心心眼😍感覺好精緻,唔似平價食物,牛腩嘅顏色都好靚,湯色亦都夠濃但好清,意思係冇多餘嘅飄零,雲吞唔算大,兩樣餸都擺放整齊,令我好想慢慢試清楚味道。果然冇令我失望,第一啖咬落去白菜仔味係好突出好香好甜,望一望啲餡好清楚有一小段菜框一小塊菜葉和碎肉,菜味咁香主要係包雲吞嘅時候無將菜整到爛晒,有啲水餃多菜少肉我都like,不過佢咁整反而食落清清楚楚每樣食材嘅味道,講真呢個味道係非常有驚喜的,我估我今日好好運,因為每隻都係咁嘅情況,所以食得好開心決定寫食評👍🏻開心果糊因為第一次幫襯,所以坐低我已經上OpenRice睇吓有乜嘢出名,見好多人都嗌開心果糊,

桑寄生蛋茶

唔知點解細個好驚呢個涼茶款糖水,依家大個咗又會like喎
桑寄生茶個濃/甜度適中

真係好有驚喜

開心果糊

因為第一次幫襯,所以坐低我已經上OpenRice睇吓有乜嘢出名,見好多人都嗌開心果糊,咁我又想試吓,落order時間都有少少唔好意思咁大食😅呢碗咁鮮艷嘅糖水,顏色我就唔係咁識欣賞,都有輕微嘅開心果味道,但我覺得開心果唔係好夾呢種甜味,所以呢款我就唔特別推介了。

招牌嘅🐢🐢我一樣都無試到~下次我會試佢哋自家製嘅裹蒸糭。

2023-03-28
2023-03-22 360 瀏覽
#20230304 🤍📍 蘭苑饎館太子西洋菜北街318號集賢樓地舖 🍽️荃灣兆和街23號地下10號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#採用伊朗出品開心果糊 $38💭 慕名而來,不過唔知荃灣分店有無得食😅個開心果糊隻色綠得好假🙈應該係開漿或者開粉再溝煮出尼既,然後再加左好多糖碗野好甜,不過都有啲開心果味滲出尼,🐷覺得有返啲果仁咬下會好味啲.#明目藍莓糕 #迷你裝 $18💭 本身打算叫個#開心果糕 試下,叫果陣見到仲有兩個,但店員姨姨落完單忘記左🐷,隔左排先過尼話賣晒😔藍莓糕啲藍莓好似提子乾咁既感覺🫐糕既質地有啲似馬蹄糕果啲少少彈牙既質地,唔太甜有啲fresh既感覺🌱.#太子美食 #🐷在太子 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食
#20230304 🤍
#採用伊朗出品開心果糊 $38

#明目藍莓糕 #迷你裝 $18

#太子美食 #🐷在太子 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食
2023-03-20 265 瀏覽
🟠迷你開心果糕($22)開心果糕入口無想像中咁濃味,頭一二啖好少既開心果味,之後咬多幾啖,開心果既味開始幾出,個人覺得真係有種食開心果既感覺😽🟡迷你香滑芝麻糕($17)呢個芝麻糕好香芝麻味,而且口感滑,個人幾中意😋🟢藍莓糕($19)呢個藍莓糕入口同我想像好唔同,唔知點解有種好酸既感覺,而且唔係好似藍莓,感覺好似提子乾咁,食左一半,同朋友都放棄左🙈🔵開心果糊($44)碗開心果糊好濃,以為會勁重開心果味,點知食落又唔係喎。反而個味道仲清過開心果糕,只係好少既開心果味,不過同想像既味道唔同,有少失望左🙈但個糊既質地好滑好綿👍🏻👍🏻環境方面:裝修比較舊派既餐廳,不過氣氛都舒服,同埋枱大櫈大,都幾舒服☺️地址:太子西洋菜北街318號集賢樓地鋪
🟠迷你開心果糕($22)

🟡迷你香滑芝麻糕($17)
呢個芝麻糕好香芝麻味,而且口感滑,個人幾中意😋

🟢藍莓糕($19)

🔵開心果糊($44)

地址:太子西洋菜北街318號集賢樓地鋪

2023-03-01 595 瀏覽
一向都鍾意開心果嘅我對「蘭苑饎館」一名早已毫不陌生皆因這家老字號嘅開心果糊在網上人氣旺盛是日咁啱嚟太子 當然唔會錯過品嘗開心糊嘅機會一入店鋪 彷佛乘坐了時光機回到幾十年前裝修非常懷舊 但物品卻擺放得整齊有序 亦一點也不骯髒餐牌更用實木錶起 十分墜手開心果糊($38)餐牌寫明此糊採用伊朗出品嘅開心果所製成顏色碧綠 有人話 咁綠味道一定好濃啦!事實上不然 味道幾清淡 夠晒天然 亦證明冇加好多糖去調味食完之後仲有啲唔夠喉🤣想再來一碗🤤🤤見到呢度除咗供應多款糖水之外仲有麵食 下次可以嚟食晏😆
一向都鍾意開心果嘅我
對「蘭苑饎館」一名早已毫不陌生
皆因這家老字號嘅開心果糊
在網上人氣旺盛
是日咁啱嚟太子 當然唔會錯過品嘗開心糊嘅機會

一入店鋪 彷佛乘坐了時光機回到幾十年前
裝修非常懷舊 但物品卻擺放得整齊有序 亦一點也不骯髒
餐牌更用實木錶起 十分墜手

開心果糊($38)

餐牌寫明此糊採用
伊朗出品嘅開心果所製成
顏色碧綠
有人話 咁綠味道一定好濃啦!
事實上不然 味道幾清淡
夠晒天然 亦證明冇加好多糖去調味
食完之後仲有啲唔夠喉🤣
想再來一碗🤤🤤

見到呢度除咗供應多款糖水之外
仲有麵食 下次可以嚟食晏😆
2023-02-09
2023-02-17 530 瀏覽
今日特登去太子買來傳說中嘅開心果糕孝敬老媽子,入到去都唔多人,堂食外賣都有,等左陣阿姐過黎問買咩,因為第一次買所以樣樣都試下啦,買左開心果,紅豆,芝麻同桂花各一個,諗住食完飯做飯行甜品,四個糕都試完,其實全部都唔重味,好軟,糕唔滑,鞋口同粗,整體真係食過就算了。
2023-02-05 623 瀏覽
太失望😞每次去開太子,都會到些品嘗甜品因水準比其他好!明白過年期間價錢有所提高,但甜品質量及份量都差很遠,川貝燉木瓜($96-分量只有一半,$44開心果糊-很淡及粉)….. 無下次😑
終於試到出名嘅開心果糊,呢間老店開左成50年,糖水嘅造法比較古老,帶住懷舊嘅感覺同味道。問過做法:首先,佢哋用咗伊朗開心果,顏色係比較深綠,試咗一粒,味道天然溫和,帶少少甘味,唔似平時食嘅開心果咁濃味。🤩另外加入咗鮮磨米粉去煲,質地濃稠,但保持爽口唔膩;亦令到個糊變成鮮綠色。優點係可以食曬成碗都唔覺得好濟;缺點係開心果味冇咁強烈。😌但依然欣賞老派嘅做法!除咗開心果糊,芝麻糊同佢哋嘅菠蘿糕都幾好食!

除咗開心果糊,芝麻糊同佢哋嘅菠蘿糕都幾好食!
2023-01-30