2024-02-25 528 瀏覽
今日新年前過嚟花墟買花 重回舊地 以前在這裏附近返工的時候差不多個個星期都過嚟食店舖的裝潢和傢俬還是老樣子這些是以前飲食雜誌的剪報因為新年了店舖做了好多蘿蔔糕芋頭糕等客人過來取還記得他的蒸餸麵食煲仔菜樣樣都係好好食的,仲有他的足料老火靚湯 好懷念不過現在只剩下這幾款了南乳豬手麵湯底好濃味 豬手好淋好多肉 每一啖都充滿住膠質黏實個嘴 真材實料其他食客都是專程過來食龜苓膏的這裏的龜苓膏一點都不便宜很多都是過佰的他們都異口同聲說吃了很多年下次可以一試
今日新年前過嚟花墟買花

很多都是過佰的
他們都異口同聲說吃了很多年
下次可以一試
2024-02-08
係我男友介紹來食的,一直好想試,因為聽講同其他傳統糖水舖唔同,有多好多特色糖水(應該話主要都係開心果糕同開心果糊🤣)開心果糊好濃厚好細密,啖啖入口都好香。而估開心果糕就好結實,唔會好重味,又唔會好甜,食糖水但唔甜先係最高境界呀麻😂。(不過同行既朋友就唔太喜歡個開心果味,覺得好似油油地既感覺,所以口味因人而異啦)我地都仲有試其他既糕點,分別有馬豆糕、紅豆糕、芝麻糕,都係正常發揮,冇太大特別,不過街上仲有賣糕點既都係賣少見少,可以一試的。

開心果糊好濃厚好細密,啖啖入口都好香。

2023-12-17
外賣自取
  • 開心果糕
  • 芝麻糕
  • 補腦合桃露
  • 桂花糕
2023-12-31 1157 瀏覽
本來想食開心果糊但怕太飽所以冇叫到🤣 應該下次阿b未出世前去食埋。之前食過佢地既馬蹄露,十分清爽,傳統糖水係我既favourite,特別係你想暖胃時,熱辣辣既糖水係first choice! 今次叫左個木瓜燉雪耳,完全是家的風味,冇咩fancy野,清潤又唔會太甜。我略嫌佢既雪耳煲得唔夠林唔起膠,希望下次黎試類似既野時會有驚喜。有樣野我係幾鍾意既就係佢既舊式settting,因為依家好少甜品舖係呢種裝修了。冇刻意去營造懷舊feel但feel nostalgic, 呢種就係舊香港情懷。
2023-11-24 1325 瀏覽
話說幾年前開始突然好興開心果甜品,呢間舖係2年前突然好多人讚佢個開心果糊好好食咁啱好近當年嗰間公司,於是即刻去咗試買完外賣喺車即食,發現佢難食到一個點,絕對有理由相信讚佢好食嘅人係唔識食嘅太鍾意食甜品嘅我仲叫咗個紅豆糕,應該係我食過最唔好食嘅紅豆糕(食過最好食嘅係朋友整嘅)鬼口水咁嘅開心果糊除咗佢個名之外,我食唔出佢點解會係開心果糊又杰又無味,綠色係色素?深色到完全唔自然無果仁味、唔香紅豆糕睇樣好正常😓係得個樣,偏實少少紅豆煮唔透,硬到好似生豆咁完整一粒畢到上黎比大家睇🤣就⋯無乜必要都唔需要去試🥲
咁啱好近當年嗰間公司,於是即刻去咗試

(食過最好食嘅係朋友整嘅)

鬼口水咁嘅開心果糊
除咗佢個名之外,我食唔出佢點解會係開心果糊
又杰又無味,綠色係色素?深色到完全唔自然
無果仁味、唔香

紅豆糕

紅豆糕
睇樣好正常😓
係得個樣,偏實少少
紅豆煮唔透,硬到好似生豆咁

完整一粒畢到上黎比大家睇🤣

就⋯
無乜必要都唔需要去試🥲
外賣自取
2023-11-18 914 瀏覽
🇭🇰米芝蓮太子傳統老字號·社交平台爆紅開心果糊📍蘭苑饎館最近社交平台上看到這間上榜米芝蓮糖水舖的招牌糖水—開心果糊,當然要來朝聖!☺️ 蘭苑饎館主打中式滋補糖水、糕點和龜苓膏。店舖已經有40年歴史,格局充滿70-80年代懷舊感😆,連餐牌都是木製,超有年代感!!今次實測馳名開心果糊💚💚採用伊朗出品開心果糊💰$44開心果味未算突出,勝在質感細滑,🤭sir一聲落到喉嚨,暖笠笠好舒服☺️用糖份量較少,味道偏向天然,果仁香氣較淡,個人認為開心果味道未算太濃稠,所以自己啪一碗,都不會感到太膩!整體而言都可以去試,但未去到要吹棒個隻..😀📍太子西洋菜北街318號集賢樓地鋪
🇭🇰米芝蓮太子傳統老字號·社交平台爆紅開心果糊

📍蘭苑饎館

💚採用伊朗出品開心果糊
💰$44

📍太子西洋菜北街318號集賢樓地鋪
2023-10-29
2023-11-12 431 瀏覽
老師話:放假要俾對眼望多d綠色休息下😝遵命!所以食甜品都要一律青BB🤣IG 之前見過介紹呢到嘅開心果糊,見到d圖青BB到一個點,其實心諗「真係擺得入口?」都無特別save低😅但原來老公默默地記起左🥰深知佢老婆醉愛開心果,所以想俾個驚喜我😌餐廳裝修好古色古香,木本menu都看得出歷史🤓紅紙黑字超搶眼😆餐點:熱開心果糊- 如網上圖片青BB😆杰身超掛碗👍第一啖入口只有淡淡甜味,但吞完開心果味先湧上黎‼️食落都keep住有開心果味,果然名不虛傳😎開心果膏- 諗住要個qq感,預計開心果味會無咁濃郁⋯點知我錯喇!開心果味響呢舊動L動L嘅東東竟然俾到我爆發性衝擊🤩一杯一杯,要外賣都超方便😙😙😙
老師話:放假要俾對眼望多d綠色休息下😝
遵命!所以食甜品都要一律青BB🤣
餐點:
  • 開心果糕
2023-11-09 376 瀏覽
特登行去試下 差到一個點 隻碗正常size 隻匙羹勁大隻 全完食吾到開心果味道 只係杰撻撻 綠色 食緊糊狀既東西 點解咁多網民留言 有幾勁 必食😖 仲要$44一碗 $44夠我飲茶走 蛋撻 加多個菠蘿油 應該要執啦!
2023-11-08
下午茶
2023-11-03 267 瀏覽
第一次食開心果糊😝好特別又幾好味😋感覺很新奇😆香港唔多地方有得食,所以特登嚟蘭苑嬉館試下🤩🤩🤩食完飯同朋友開心share開心果糊+芝麻糕+桂花糕,真的不錯
2023-10-27
  • 芝麻糕
  • 桂花糕
2023-09-14 640 瀏覽
好難食 !開心果糊落生粉水整芡+落糖水+落色素 ,成碗無開心果味 唔知食左咩! 正常「不」無攪,食到一半變左水,好多芡粒 ,有拍片但擺唔到上黎。仲要$44 馬荳糕正正常常,$18就貴左啲

馬荳糕正正常常,$18就貴左啲
2023-09-14
2023-08-14 2925 瀏覽
來蘭苑禧館,一為名物,二為名氣。而這晚是為了名物—開心果露而來。傳統糖水是霖迪最愛,舊時的味道,確是買少見少了。聽聞蘭苑禧館曾一度是米芝蓮食店,近來小紅書加上五一帶動,再一次炒熱了店的人氣。開心果糊($44)顏色好「史迪加」,味道好「開心果」,視覺、味覺效果都很「另類」,但說真的食味其實好一般,濃稠感來自打茨未算是真才實料,而合桃糊($44)味道亦然,是有點失望了。菜肉雲吞麵($42)湯身很清,麵身偏稔。菜肉雲吞皮頗厚身,菜肉餡不少但味道家常。南乳豬手麵($52)豬手尚算稔滑,同樣是很家常的味道,無味精也沒有很特別。郊外油菜太稔身,不是我的口味。是食家網媒吹棒,還是此情不再?
來蘭苑禧館,一為名物,二為名氣。
而這晚是為了名物—開心果露而來。
傳統糖水是霖迪最愛,舊時的味道,確是買少見少了。
開心果糊($44)
合桃糊($44)
菜肉雲吞麵($42)
南乳豬手麵($52)
郊外油菜太稔身,不是我的口味。
郊外油菜
是食家網媒吹棒,還是此情不再?
2023-05-16
2023-07-30 816 瀏覽
—路過見到想食開心果糊糖水但收8點應該趕唔切食完再食晚餐於是買咗開心果糕($22)同芝麻糕($18)開心果糕綠色真係幾綠下糕嘅質地好似中式嘅白糖糕味道就似新年要剝殼嘅開心果原本地呈現出嚟 很實在嘅味道唔甜 芝麻糕芝麻味都夠 入口順滑 滑捋捋咁但唔會濃到有浸芝麻油味個種唔會澀口 唔錯唔錯 餐牌寫可以預訂小或大糕嚟緊新年送禮幾好 款色又特別———————————————————蘭苑饎館太子西洋菜北街318號集賢樓地舖
路過見到想食開心果糊糖水
但收8點應該趕唔切食完再食晚餐
於是買咗開心果糕($22)同芝麻糕($18)
綠色真係幾綠下

———————————————————
蘭苑饎館
太子西洋菜北街318號集賢樓地舖
2023-07-22 654 瀏覽
聽聞太子有開心果糊食就即刻沖過黎,個樣係綠綠地但第一啖食落去連少少開心果味都食唔出。好失望🙂無下次了 如果大家為開心果糊/糕黎,我一律唔建議另外叫左個核桃糊,正正常常但價錢會比出面貴。

好失望🙂無下次了 如果大家為開心果糊/糕黎,我一律唔建議

另外叫左個核桃糊,正正常常但價錢會比出面貴。
平時係我提議帶我細佬去陪我食嘢,估唔到呢間係佢指定話要去食的,因為呢度裝潢充滿中國風的中菜館,竟然有開心果口味嘅中式甜品🤤💚 開心果糊 (HK$44/碗).用匙羹𢳂見到出煙的,好濃稠的糊.入口好滑溜,唔太甜,不過開心果味比開心果糕淡💚 開心果糕 (HK$22/件).質地非常之有彈性,bo-ing!.入口軟滑,彈牙,開心果味比開心果糊濃啲也是比較甜啲我覺得2款都好食,細佬就覺得開心果糕好食啲,所以外賣2件回家俾老豆媽咪食。

💚 開心果糊 (HK$44/碗)
.用匙羹𢳂見到出煙的,好濃稠的糊
.入口好滑溜,唔太甜,不過開心果味比開心果糕淡

開心果糊

💚 開心果糕 (HK$22/件)
.質地非常之有彈性,bo-ing!
.入口軟滑,彈牙,開心果味比開心果糊濃啲也是比較甜啲

2023-02-08
2023-07-12 413 瀏覽
最近日日都看到評論出現好多這種綠色的鬼口水 視覺效果滿分 絕對能夠在眾多圖片中給我看到 那冇辦法了,唯有看看是在哪裏 過來朝一下聖位於太子A出口,步行1分鐘左右就能找到 其實相當容易走 開個地圖,應該不難找到 我是下午茶時段來的 店裏沒什麼人 但是僅餘的那幾台客人也是在吃這個綠色東西 固體的那個就是開心果糕 液體的那個就是開心果糊 不是太甜 有種清淡的開心果香 其實不錯 偶爾如果走過必定再次光臨另外由於我沒有吃午餐 點了一個牛腩麵 $50來說,不過不失 可以接受 但是沒有他的甜品那樣有記憶點就是了
最近日日都看到評論出現好多這種綠色的鬼口水

2023-07-07 384 瀏覽
開心果糊之前喺香港大行其道,而家呢個熱潮已經過去,但我一直都未有機會試。今日食完飯,有朋友提議試吓蘭苑饎館嘅開心果糊同埋開心果糕。蘭苑饎館喺香港開業已有40年,所以入面嘅裝修好有以前涼茶鋪嘅味道,相信外國人嚟到,應該會好鍾意呢種中式嘅裝修。雖然呢度出名食龜苓膏,但我哋都係為咗個開心果而嚟,所以並無選擇叫龜苓膏。呢碗咁出名嘅開心果糊一啲都唔平($44),好在食落去味道確實唔錯,開心果味幾濃郁同滑溜,亦都唔算太甜,值得encore。至於開心果糕就比較成遜色,因為佢嘅大菜糕粉份量應該落得比較重,所以開心果味就比較少,同埋太過彈牙。我哋仲叫咗合桃露,同行啲朋友都覺得合桃露俾開心果糊更出色,但我就嫌佢比較甜。溫馨提示:呢度係收夜晚8:00,同埋有機會開心果糊會賣晒

今日食完飯,有朋友提議試吓蘭苑饎館嘅開心果糊同埋開心果糕。

溫馨提示:呢度係收夜晚8:00,同埋有機會開心果糊會賣晒