2022-10-04 2658 瀏覽
九月第四個星期三晚上,九龍灣。常常覺得九龍灣是美食沙漠,除了連鎖還是連鎖,今天難得有人接我下班,想起Eastmark這裡有不少餐廳,於是就找到這家主打蕃茄湯麵的小店。從電梯上來一眼就看到醒目的笑臉蕃茄燈牌,餐廳英文名叫做紅色物體,有意思又有趣。點菜先掃二維碼,點好以後店員會把餐端過來,非常方便。這家店憑著招牌蕃茄湯底於銅鑼灣打響名堂,日賣兩百碗,每天以三十斤新鮮蕃茄,加上豬骨及大量蔬菜如洋葱、西芹、蒜頭以及多款香料熬足四小時,攪碎再隔渣,工序繁複,因此湯底比一般的更要濃稠。我點了豚三寶套餐,有油香滿滿的豚肉片,肉質軟腍的豬扒,還有慢煮骨膠原豬手,一次過滿足貪心的我的願望。麵條選了葛絲,其實是日本的粉絲,由葛粉和馬鈴薯澱粉製成,在日式火鍋中常見,特色是掛湯力驚人,每一條葛絲都完美的吸收了濃稠香甜的蕃茄湯,而且清楚看到幼細的茄蓉黏在上面,惹味非常,果然這選擇是沒有錯的。炭燒風味雞扒套餐,雞扒散發微微的焦香味,雞皮烤得爽脆,肉厚嫩滑,滿口肉汁,有五大塊肉件,份量十足,而且吃得出來品質非常不錯。小吃有忌廉蟹肉薯餅,以蟹肉混合忌廉餡料,塞得滿滿的,炸得外層的麵包糠金金黃黃,香脆不油膩。甜點是巧克
九月第四個星期三晚上,九龍灣。

點菜先掃二維碼,點好以後店員會把餐端過來,非常方便。
豚三寶套餐
我點了豚三寶套餐,
豚肉片
有油香滿滿的豚肉片,
豬扒
肉質軟腍的豬扒,
慢煮豬手
還有慢煮骨膠原豬手,一次過滿足貪心的我的願望。
炭燒風味雞扒套餐
炭燒風味雞扒套餐,雞扒散發微微的焦香味,
忌廉蟹肉薯餅
巧克力慕絲蛋糕
甜點是巧克力慕絲蛋糕,巧克力味道超濃郁的,口感軟滑細緻,每吃一口都是致命的吸引力,想不到湯麵做得出色,連小菜甜點也一點不馬虎。
無糖香橙桂花龍井和無糖蘋果茉莉大紅袍
飲料點了無糖香橙桂花龍井和無糖蘋果茉莉大紅袍,感覺是茶包沖泡的,略嫌沖泡過度,味道太淡了。
從來沒有試過外食湯麵吃到連湯也不剩,其實這個不是湯,已經是蕃茄蓉的程度了,甜甜帶微酸的一口接一口,很快就把整碗都吃掉,實在有夠誇張的,蕃茄控不來的話必定是一大損失。
所以說小店的認真出品跟獨特性不是連鎖餐廳能夠相比的,下一次一定要再來試他們九龍灣限定的麻辣拌麵!
2022-09-28
豚三寶套餐
豚肉片
豬扒
慢煮豬手
炭燒風味雞扒套餐
巧克力慕絲蛋糕
2022-09-28 235 瀏覽
咁啱去九龍灣行街,睇到OpenRice comment話呢間舖頭蕃茄湯好好味,於是就決定喺度食晚飯。我哋叫左一個蕃茄湯雞扒上海麵同埋一個雞扒麻辣拌刀削麵,我覺得蕃茄湯勁大陣茄膏味,麻辣拌麵完全唔夠味,雞扒又唔入味,真係唔識欣賞。

2022-09-25 263 瀏覽
之前已經試過去銅鑼灣店排隊 由於要等太耐所以放棄咗🥲 今次嚟到九龍灣食完全唔需要排隊🥳 可能係因為下午茶時間全間舖得兩台 想試嘅朋友仔可以喺下午茶時間去😜 不過服務態度一般 舉咗好耐手都冇人見到🥲✿ 蕃茄濃湯-炭燒風味雞扒 轉烏冬✿ [$68+8]湯底比較淡 唔係我鍾意嗰種酸酸甜甜嘅🍅蕃茄湯😔 鍾意creamy啲嘅蕃茄湯底就會啱食🥳 炭燒雞扒出奇地嫩滑 唔會柴 雞扒嘅皮因為燒過都有啲脆口😋 但同時燒過嘅位置都會有少少苦 不過都可以接受✿ 蕃茄濃湯-吉列豬扒 轉烏冬✿ [$72+8]湯底蕃茄🍅味唔夠突岀 冇酸酸甜甜嘅感覺 整體比較淡 有少少失望🥺 豬扒方面有少少乾 外皮係香脆嘅 厚厚實實 整體嚟講係好食嘅 加上蜜糖芥末醬 有畫龍點睛嘅感覺😋 烏冬係稻庭烏冬 幾煙靭★好食指數★:5.5/10★服務態度★:5/10 ★CP值★:6/10★🈚️加一★㊙️掃QR code落單

✿ 蕃茄濃湯-炭燒風味雞扒 轉烏冬✿ [$68+8]

✿ 蕃茄濃湯-吉列豬扒 轉烏冬✿ [$72+8]

★好食指數★:5.5/10
★服務態度★:5/10
★CP值★:6/10
★🈚️加一★
㊙️掃QR code落單
Intro: 一直都好想食蕃茄湯麵,除左蕃茄師兄外,原來仲有選擇架!今次就黎到蕃茄仔,價錢大約喺70~100偏貴嘅價錢。___________________🍽 特級安格斯牛肩胛-蕃茄濃湯刀削麵💰 82 ⭐️7.5/10✍🏻 牛肩肉比較難咬開,但味道唔錯✍🏻 刀削麵比較淋唔彈牙,唔掛湯✍🏻 蕃茄湯濃度夠,酸度適中🍽 碳香風味雞扒-蕃茄濃湯刀削麵💰 68 ⭐️7.5/10✍🏻 雞扒煎得好香脆,但都keep肉質同味道✍🏻 乾蔥同蕃茄湯嘅配搭麻麻地___________________🏠 蕃茄仔📍 九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖⭐️ 7.5/10___________________
Intro:
🍽 特級安格斯牛肩胛-蕃茄濃湯刀削麵
💰 82 ⭐️7.5/10
✍🏻 牛肩肉比較難咬開,但味道唔錯
✍🏻 刀削麵比較淋唔彈牙,唔掛湯
✍🏻 蕃茄湯濃度夠,酸度適中

🍽 碳香風味雞扒-蕃茄濃湯刀削麵
💰 68 ⭐️7.5/10
✍🏻 雞扒煎得好香脆,但都keep肉質同味道
✍🏻 乾蔥同蕃茄湯嘅配搭麻麻地
🏠 蕃茄仔
📍 九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
⭐️ 7.5/10
___________________
呢間餐廳主打好濃郁嘅蕃茄湯底,作為一個蕃茄湯愛好者,佢係我心目中top1嘅蕃茄湯底。我之前都食過幾次,就算星六日下午去九龍灣分店到食,唔洗排隊都入到去食。炭燒風味雞扒好多時候去其他餐廳叫蕃茄湯底,個湯都係稀,同埋食到個湯係用啲好假蕃茄味嘅茄膏溝出黎,但係蕃茄仔嘅湯底係極度杰身,感覺好似食緊蕃茄沾麵咁,入口每一啖都可以食到新鮮嘅茄蓉,之前睇過新假期嘅報導,蕃茄仔嘅湯底係用新鮮蕃茄加豬骨等湯料經過多小時熬製加攪碎而成,所以鮮味十足!我每一次食嘅麵底都只係會簡刀削麵,刀削麵口感煙靭,極度掛汁,唔洗用匙羹邊舀湯邊食麵都得。雞扒外皮煎到好脆,但係肉質嫩滑同好juicy,完全唔比蕃茄湯底遜色。

2022-09-01 161 瀏覽
炭烤風味雞扒炭烤風味雞扒😋,本身以為佢有炭燒果啲香味,但原來係冇炭燒香味,不過個雞扒都算香的😄,配埋個蕃茄湯麵,個湯底勁香濃🤩,好似擺左好多個蕃茄落去,不過又唔會太酸的🫣秘製豬扒豬扒醃得好香☺️,個人認為個豬扒好食過雞扒,個湯同雞扒個湯應該係一樣😚,好杰身的,仲會有勁多炸蒜茸😍蕃茄仔 (九龍灣)九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
炭烤風味雞扒

秘製豬扒

蕃茄仔 (九龍灣)
九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖
2022-08-23 186 瀏覽
今日去食lunch , 上菜速度,超慢!!係廚房問題,出set好慢,煮個麵點解可以咁慢?見到D員工係度等出餐,等批九龍灣商業區,真係奇景,枱枱都係等呀等食完埋單,出面係有人等位,真係做午市做到咁唔係投訴,只係想反映一下!

今日去食lunch , 上菜速度,超慢!!
係廚房問題,出set好慢,煮個麵點解可以咁慢?

見到D員工係度等出餐,等批

九龍灣商業區,真係奇景,枱枱都係等呀等
食完埋單,出面係有人等位,真係做午市做到咁
唔係投訴,只係想反映一下!

2022-08-23
2022-08-16 252 瀏覽
蕃茄仔的分店在九龍灣的Eastmark, 附近有齊柏林及大渣哥等同聲同氣的食肆, 相當熱鬧. 這裡面積比銅鑼灣店大和闊落, 上菜速度也更有效率. 雖然位置不同, 但菜式價錢差不多, 看來九龍灣因為新開了不少高级商廈, 變得高貴起來呢!點的是牛魔王撈麵, 牛肉是來自澳洲和牛牛𦟌及安格斯牛肩胛, 兩者同樣肉香濃郁, 但如果牛肩胛能換上牛小排, 多一點油香和口感上的對比更好. 比起肉質上的OK, 份量真的很不OK, 九十多元一碗但只有四件牛肉, 性價比真的不夠, 當然也吃不飽. 撈麵用上木魚碎及芝麻, 在麻醬的麻香外提供炒香的味道, 味道層次比一般麻香撈麵豐富, 麵身厚而寬令其掛汁力強, 口感爽彈, 做得不錯, 但同樣問題和牛肉一様份量偏少呢!餃子皮偏向薄, 但沒有令內裡肉汁漏出來, 內地餡肉汁豐富, 就是基本的豬肉餡, 底部焦脆而沒有燶苦味, 但如果是羽根底部, 餃子相信會更脆更吸引. $32包了4隻的價錢, 抵不抵真是見仁見智了.Red Object is famous for her tomato soup noodles. The new branch in Kowloon Bay

Red Object is famous for her tomato soup noodles. The new branch in Kowloon Bay is bigger and can contain more customer. The price is same as the main shop at Causeway Bay which is quite expensive in this region. The beef are nice in taste and texture. The spicy sauce with sesames and bonito flakes increase the complexity of flavor. The noodles are al dente. Everything is fine but the portion is too small that I cannot get full.
2022-08-11 226 瀏覽
放lunch食,叫了碗炭燒風味雞排刀削麵。首先望一望menu,整體價錢偏貴,大多數$65up,加飲品要加$10,加底又要加$12,加加埋埋,差不多可以食一碗拉麵的價錢。再看看食物質素,整體賣相相當吸引不錯,有些少日式的感覺。碗很大,以為份量很多,但卻只是一般,未必能飽肚。雞排食得出有炭燒的味道,是好食的。蕃茄湯底算濃,有少少飲西湯的感覺,但肯定有放味精或茄膏。刀削麵沒有什麼特別評價,中規中矩。總括而言,性價比不高,我寧願加多少少錢吃拉麵,感覺蕃茄麵就不值這價。

• 炭烤風味雞扒
🆁🅴🅳 🅾︎🅱︎🅹🅴🅲🆃🇭🇰用30斤蕃茄🍅熬製嘅濃湯🍲無加茄膏茄汁完全真材實料 就算飲完成碗湯之後都唔會口乾覺得有味精🤤配料都好用心﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/炭烤風味雞扒葛絲🐣 $74/ (4.4/5)雞扒份量足料又厚 個皮脆而有炭烤味🔥肉質嫩滑juicy💧葛絲嘅麵底好少見☺️係幼身啲嘅薯粉 好煙韜掛湯一流🥰蕃茄湯有滿滿嘅茄蓉 好杰身 酸甜好新鮮🥫最加分嘅仲有葱同炸蒜🧄好香口即刻口感豐富啲😋提提大家呢款麵要快啲食 如果唔係吸咗湯就越發越漲🙈/秘製豬扒刀削麵🐖 $74/ (3.9/5)豬扒見都係推介所以嗌咗🐷相比之下無咁特別😌但係不得不讚肉質都好稔🥳睇落瘦無肥膏 但係食落有啲油脂感😉刀削麵煮得好有彈性同咬口/特級牛魔王刀削麵🐄 $134/ (4.3/5)擺盤超澎湃🫶🏻係牛魔王嘅天堂🥩牛肩胛 和牛𦟌 和牛牛丸同最signature嘅牛骨髓🐮店主教食法一可以用匙羹撩骨髓試吓🤍之後再撈落湯 牛油味好濃🤩令湯底更有層次 最鍾意和牛𦟌好軟稔牛味好重 但係有少少貴🥲之前見過其他review話銅鑼灣分店又要排好耐質素又一般🥺但係九龍灣坐得舒服之餘 店員又好nice🤩﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🆁🅴🅳 🅾︎🅱︎🅹🅴🅲🆃
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/炭烤風味雞扒葛絲🐣 $74/ (4.4/5)

/秘製豬扒刀削麵🐖 $74/ (3.9/5)

/特級牛魔王刀削麵🐄 $134/ (4.3/5)

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-08-01 160 瀏覽
蕃茄仔係一間少數專賣有蕃茄特色嘅麵店, 今次特登去左九龍灣嘅蕃茄仔try try。今次order左鮮茄濃湯-炭烤風味雞排嘅麵。整體黎講, 成個湯麵都好夾,首先拉麵嘅麵身質素唔錯,夠彈牙。其次雞排嘅肉質嫩滑,味道濃郁,好適合一d雞排愛好者。至於湯底方面, 今次嘅湯底係蕃茄湯,所採用嘅蝦係原隻蕃茄,湯底好濃郁,蕃茄味重。除左湯麵之外,亦都有試到飲品, 質素都唔錯。整體黎講,蕃茄仔嘅蕃茄湯麵質素高,湯底有濃厚嘅蕃茄味,值得蕃茄愛好者去try try。
2021-12-06
2022-07-27 132 瀏覽
個人係番茄控🍅每一次見到蕃茄湯都一定會嗌😍呢一間主打蕃茄湯底嘅面食店嘅自家手打番茄濃湯真係好正!酸酸甜甜 仲食到啲蕃茄肉 好足料😋個炭烤風味雞扒 外皮好香脆 肉質又嫩滑 唔錯❤️
2022-07-24 199 瀏覽
又係一個人獨食午餐,今次在九龍灣。因為我較為小家唔想俾加一服務費,在德福行左成個圈,選擇實在太少。突然想起去德福後面找找,竟發現了 Eastmark 商場。我以前只留意到大渣哥,無發現商場入面都有嘢食。真係枉我係九龍東的人😅入去見到有間叫 Red Object, 個名有趣,原來主打蕃茄湯麵,又無需加一,就入去試試。手機 QR code 落單,叫左個相對平價啲嘅蕃茄湯烤雞扒麵,因為讀書時食過太多太多上海麵,就要刀削麵,其實不加錢下,只得呢2款麵選。蕃茄湯竟然極濃,覺得近似蕃茄蓉,可以吃出很足料。個人口味,味道是不錯的,但我覺得湯太濃唔太似湯麵,或者我調節下心態,當佢係撈麵可能合適啲。
2022-07-24
2022-07-22 142 瀏覽
九龍灣分店新開業嘅時候試過一次(牛魔王同豚三寶🐷)但嗰次食完覺得一般般今次經過 想俾多次機會試下🍅自家鮮茄濃湯🍜湯底質地濃 可以食得出蕃茄蓉嘅口感但蕃茄味道食落無想像咁濃郁 個人認為唔夠甜味🙈 味道比較天然🐮牛魔王($88)和牛展:每一片都好厚 食落啖啖肉 啫喱位好多牛肩胛:好嫩 牛肉味好濃 推介!🐔炭烤風味雞排($65)雞排味道好一般 食唔到炭烤味 而且仲有少少雪藏味🤭葛絲少少彈牙 但未算煙韌由於都係無咩調味比較之下 個人認為刀削麵比較配合湯底🍜雖然蕃茄湯係純正嘅蕃茄湯底 但唔太適合我嘅口味🙈 不過牛魔王嘅配料的確幾好味
九龍灣分店新開業嘅時候試過一次(牛魔王同豚三寶🐷)
但嗰次食完覺得一般般
今次經過 想俾多次機會試下

🍅自家鮮茄濃湯🍜
湯底質地濃 可以食得出蕃茄蓉嘅口感

🐮牛魔王($88)
和牛展:每一片都好厚 食落啖啖肉 啫喱位好多
牛肩胛:好嫩 牛肉味好濃 推介!
牛魔王

🐔炭烤風味雞排($65)
雞排味道好一般

雖然蕃茄湯係純正嘅蕃茄湯底 但唔太適合我嘅口味🙈
不過牛魔王嘅配料的確幾好味

牛魔王
2022-07-22 99 瀏覽
啲員工態度勁差 點左餐轉外賣嫌太多野做唔肯幫你倒入個碗到 拎碗麵出黎叫你自己倒 叫佢幫手倒仲諸多藉口同態度勁串 唔會再幫襯🤷🏻‍♀️跟住佢地重要拎左入去倒我係到諗現場幫我倒返咪得 跟住點左餐重話要我地轉台明明我地就已經坐低左態度非常唔好