2024-03-27 684 瀏覽
🩵#金湯蟹肉乾撈翅 498 + 白飯 18紅花蟹肉混合頂青片翅以蟹黃炒至乾香,翅針粗身膠質爽軟。再配以老雞、赤肉、五年金華火腿慢熬製成嘅金湯,口感豐富濃郁鮮美。上菜前侍應會主動俾我試試金湯嘅味道,試完我靈機一觸立即加個白飯,實行「魚翅撈飯」✨🩵#魚子海膽水晶蝦 298越南大虎蝦肉爽口彈牙,以海膽同15年魚子醬點綴,湯底以虎蝦蝦頭+蝦膏+海膽熬製而成,濃郁綿密鮮味係口中爆發。🩵#伊利比亞叉燒 298伊利比亞黑毛豬有「豬肉界和牛」嘅美譽,由於天然走地放養令肥瘦均勻,肉質飽滿富光澤,入口鬆化,而且肉味濃郁,吃完齒頰留香。由於器皿下一直有蠟燭加熱,叉燒一直保持香噴噴熱辣辣最佳食用溫度。🩵#黑醋脆鱔柳 158脆鱔柳經過炸至金黃酥脆口感香脆鬆化。配搭黑醋嘅酸甜風味清爽開胃,令人食唔停口。🩵小食283點拼盤中嘅 #黑芝麻方塊酥 口感異常鬆脆,好似好多塊薯片嘅集合體,芝麻香味加上微甜味道襯茶一流。侍應話係師傅秘製,會幫我反映變成禮盒商品,真係好想帶返屋企Me Time。🩵茶位28巨型茶包沖好嘅茶,侍應會即時倒入另一個茶壺放上小火爐度保溫🩵#紅棗冰糖雪梨糖水 凡惠顧小菜即贈送P.S. 櫻花色紫薑好靚又好
🩵#金湯蟹肉乾撈翅 498 + 白飯 18

🩵#魚子海膽水晶蝦 298

🩵#伊利比亞叉燒 298

🩵#黑醋脆鱔柳 158

🩵小食28

🩵茶位28
巨型茶包沖好嘅茶,侍應會即時倒入另一個茶壺放上小火爐度保溫

🩵#紅棗冰糖雪梨糖水
凡惠顧小菜即贈送

P.S. 櫻花色紫薑好靚又好食, 打卡able♥️
  • 蟹肉乾撈翅
2024-02-25 1093 瀏覽
莫云今次要介紹大角咀遨凱酒店地下嘅一間高級中菜館,連平時嘅點心都好高級,輪椅人士入去食都好方便,喺遨凱酒店地下入口轉右就會入到「莫云」,佢哋有六間獨立房,其中四間可以連埋一大間,不過午市要滿3000蚊先可以包房,夜市要滿6000蚊,包房嚟講都算平!1.黑松露香菇燒賣皇$62(8.5/10)一籠有3粒燒賣,每粒燒賣都有淡淡黑松露味,不過有少少咸,香菇都大粒,好夠香,豬肉都好多!2.高湯海參灌湯餃$88(10/10)呢個高湯海參灌湯餃係我最期待,超級大隻,仲有一舊海參,海參口感好爽彈,隻灌湯餃入面好多料, 有豬肉、蝦仁等,高湯好濃郁,超好味!3.古法手工馬拉糕$58(10/10)呢個馬拉糕真係好正,又唔會好甜,熱辣辣超級鬆軟!4.安格斯牛肉腸粉$68(9.5/10)蝦腸/牛肉腸/齋腸都食得多,安格斯牛肉腸都係第一次食,腸粉皮好滑好薄,安格斯牛肉唔韌,兩者好鬼夾!5.乾炒安格斯牛肉河粉$198(9.5/10)乾炒牛河出面就食得多,但係呢度有乾炒安格斯牛肉河粉,出面乾炒牛河好油,呢度乾炒牛河唔油,而且安格斯牛肉非常嫩滑,安格斯牛肉大約有12塊,仲有有紫洋蔥、蔥、牙菜、芝麻等,呢碟乾炒牛河真係好
莫云

1.黑松露香菇燒賣皇$62(8.5/10)

2.高湯海參灌湯餃$88(10/10)

3.古法手工馬拉糕$58(10/10)
呢個馬拉糕真係好正,又唔會好甜,熱辣辣超級鬆軟!

4.安格斯牛肉腸粉$68(9.5/10)

5.乾炒安格斯牛肉河粉$198(9.5/10)
乾炒牛河出面就食得多,但係呢度有乾炒安格斯牛肉河粉,出面乾炒牛河好油,呢度乾炒牛河唔油,而且安格斯牛肉非常嫩滑,安格斯牛肉大約有12塊,仲有有紫洋蔥、蔥、牙菜、芝麻等,呢碟乾炒牛河真係好掂!

2人總共價錢$583,茶位每位$28,有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@mokone.hk

地址:大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下G01號舖

#莫云 #高級中菜館 #遨凱酒店 #大角咀 #大角咀好去處 #大角咀美食 #上水廣場 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 高湯海參灌湯餃
餐廳位於奧運站附近的酒店地下,從奧運站走路大約十分鐘就到,中菜廳走高檔路線,氣派十足,環境闊落,光線充足,平日下午兩點到訪,客人不多,請注意落場時間14:30會截單。茶芥$28/位有多款選擇,筆者選了平時出面茶樓較少提供的龍井茶,回甘味濃。高湯海參灌湯餃$88灌湯餃餡料十足,咬開是豬肉混合香菇和蝦仁,又香又鮮味,海參爽脆,恰到好處,高湯清甜,不錯不錯👍🏼魚子醬賽螃蟹餃$68蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,賣相又靚又矜貴。蜂巢海鮮芋角$68現時不多餐廳會做這道點心,芋角炸得非常酥脆,輕輕一咬已散開,芋角裏面是芋頭蓉和海鮮粒粒,又香又有豐富粒粒口感,並好有心思地用火龍果乾墊底。金腿蘿蔔干絲酥$62筆者偏愛蘿蔔絲,外面是千層酥皮,裏面配上金華火腿,立即提升蘿蔔絲的清甜。黑松露香菇燒賣皇$62必叫!燒賣上是一小片黑松露,黑松露香氣撲鼻,是一款很有驚喜的特色燒賣。京式鮮奶糕$38長方形一小條堆砌而成的牛奶甜點,略嫌奶香不夠,而且較甜,可以淺嘗一同分享。總括來說, 莫云餐廳食物質素很高,價錢是偏中高價,服務殷勤,環境優美,是二至三人聚餐的好地方。

高湯海參灌湯餃$88

魚子醬賽螃蟹餃$68
蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,賣相又靚又矜貴。

蜂巢海鮮芋角

京式鮮奶糕$38

蜂巢海鮮芋角
黑松露香菇燒賣皇
2024-02-21 584 瀏覽
今日大年初四🧧祝各位龍馬精神🐲身體健康🌱大吉大利🍊長食長有🥩🍗🍖話晒係開年飯🍚點都要食餐好嘅🥟梗係要同公主去飲個靚茶🫖依間莫云外牆已經夠晒霸氣✨去依度飲茶食開年飯🐲龍年發發發🧧金箔鮮蝦餃🥟單睇個樣都已經流晒口水🤤蝦餃加上金箔真係盡顯貴氣✨留意吓蝦餃角仲有幾粒魚子醬🫘咬落去脆口多汁鮮蝦彈牙🍤好味京蔥和牛生煎包🧅我每次飲茶都會食叉燒包🍞但係今日開年飯🧧食包都要食得豪少少🤏🏻依個生煎包咬落去和牛肉汁香味四溢🤩京蔥味道冇搶和牛味🥩點綴得啱啱好👍🏻高湯海參灌湯餃🍲今日嘅重心可以話係依個灌湯餃🥟海參爽口😚配搭肉碎及灌湯餃嘅皮🥠滿足晒我嘅口腔🫦高湯非常清甜💦花膠珍珠雞🐤一大塊花膠🫓糯米軟綿綿☁️香而不膩😋滿滿的骨膠原😌手磨紅米腸粉❤️淨係個顏色已經夠晒搶眼❤️外軟內脆😋其實係紅色嘅炸兩🥓食過紅米腸🥳今年鴻運當頭😆湯浸軟年陳皮牛肉球🧆牛肉新鮮👍🏻馬蹄爽甜🌰同一般酒樓山竹牛肉真係差天共地🤣最後飲埋D湯龍年🐲開年午餐非常圓滿🈵絕對無燶♨️

金箔鮮蝦餃🥟

京蔥和牛生煎包
手磨紅米腸粉
湯浸遠連陳皮牛肉球
2024-02-16 497 瀏覽
放假同朋友去食個lunch,傾下計,catch up一下。我地揀左間坐得舒服嘅餐廳,慢慢食,慢慢傾。.依度嘅點心好精緻呀!.魚子醬賽螃蟹餃🦀隻餃有滿滿嘅賽螃蟹,相對清淡,配上面頭嘅魚子醬,帶少少咸香,無論賣相同味道都唔錯。.手磨紅米腸粉🦐紅米腸粉入面包住脆脆嘅蝦卷,外滑內脆,入面嘅脆皮無被腸粉整到冧,就知佢係即叫即做,保證新鮮。入面嘅蝦亦相當爽脆。.金腿蘿蔔千絲酥🥟依個我個人好喜歡,外面嘅千層酥好鬆化,入面有好多蘿蔔粗條呀!又juicy,熱辣辣,千絲酥下面仲有少少芝麻香,好好味呀!.花膠珍珠雞個珍珠雞外形上已經好吸精,一打開,隻珍珠雞好靚,飯粒係粒粒分明,唔係爛pat pat,係有質素嘅珍珠雞。帶有淡淡嘅荷葉香,食到中間就夾到一件完整嘅花膠,好有誠意呀。.高湯海參灌湯餃🥟我地都期待嘅灌湯餃隆重登場!好大隻呀,仲有一隻海參仔,口感係爽脆嘅。打開隻餃,入面有好多料,有豬肉,有蝦,隻蝦仲係脆嘅,個高湯同灌湯餃完美配合,我地都好欣賞😍

依度嘅點心好精緻呀!
魚子醬賽螃蟹餃🦀

手磨紅米腸粉🦐

金腿蘿蔔千絲酥🥟

高湯海參灌湯餃🥟
2024-01-30
蛋白蒸龍蝦你也去食過,「莫云」的 ,就是多了一粒已盡顯烹調心得,這一粒以客家手法,把豬肉球讓入豐水梨之煮法,鹹甜對比,極度美味!數月前吃過精緻的點心之後,再訪「莫云」為了精緻巧手菜式,花多眼亂之下,預訂了鎮店之寶[金湯乳酪龍吐珠]。金湯乳酪龍吐珠 $888首先是造型吸引,色澤亮麗的金黃乳略令人眼前一亮,配搭動感的全只龍蝦殼,盡顯心思;乳酪上擺了六件添上魚子醬的龍蝦肉,矜貴吸引;看清楚,還有一個白玉龍珠在龍蝦前端,刻意營造龍吐珠之效果,還灑上金箔。乳酪蒸龍蝦冇得輸,新鮮肉彈,乳酪幼滑無比,蒸至完全平面冇瑕疵,但也許在他處吃過或吃得到;亮點在那龍吐珠,以細緻多汁豐水梨做球,取出果芯、釀入以豬肉、鮮蝦粒、冬菇粒等而家手打製成的客家豬肉餡,再蒸煮而成,入口清甜富肉香,極之美味,意猶未盡,停不了口!取價合理,心水推薦!孜然湖南農家小炒肉 $238炒得香,鑊氣足,辣度十足的青辣椒把味道昇華,令紅黃辣椒、豆乾及豬肉粒吃起來富香辛而不辣,非常惹味,佐酒佐飯也適合。菊花茶 $28/位「莫云」對奉茶亦十分有誠意,除了點了菊花,原來是菊花杞子茶,以燭火保溫,淡淡都是熱茶。環境服務五星級,食品有質素,還有許
蛋白蒸龍蝦你也去食過,「莫云」的 [金湯乳酪龍吐珠] ,就是多了一粒[龍吐珠]已盡顯烹調心得,這一粒以客家手法,把豬肉球讓入豐水梨之煮法,鹹甜對比,極度美味!
金湯乳酪龍吐珠 $888
龍吐珠
龍吐珠
孜然湖南農家小炒肉 $238
菊花茶 $28/位
菊花茶
環境服務五星級,食品有質素,還有許多手工菜式,值得繼續探討。
2024-05-10
菊花茶
同朋友好耐冇見🎉難得聚聚,當然要搵間靚餐廳嘆下美食☺️上次去過遨凱酒店嘅中菜廳 「莫云」吃點心,賣相精緻又美味,裝修大氣高雅,整體十分高質!這次就來吃吃晚餐吧~中菜廳由曾任香港百億富豪私廚嘅雷師傅主理,經驗豐富入行逾20年喔!晚餐菜單非常吸引💗除了有經典粵菜~還有矜貴食材鮑參翅肚,和很多海鮮料理😋🟠生拆蟹肉乾撈翅 $498/位精緻擺盤十分誘人!生拆蟹肉和魚翅以蟹蓋盛著🦀份量很足,伴以用金箔作飾的青嫩萵筍絲。上湯另上💗一口魚翅一口湯,魚翅+蟹肉鮮味雙重,令人一吃難忘。🟠清宮皇燒大鮑翅 $398/位賣相美美的!以大圓湯碟盛著~魚翅腍滑彈牙有口感💗索盡濃郁鮮味的上湯,啖啖是精華~🟠黑醋脆鱔柳$168 作為前菜,這個份量比想像中的多💗入口外皮輕脆內在超嫩!味道酸甜惹味。🟠鮮果拔絲咕嚕肉 $238很久沒吃咕嚕肉~同樣地這個做得很出色,擺盤也精緻👍🏼咕嚕肉香脆可口,肉汁豐富,伴以菠蘿片,酸酸甜甜很開胃。🟠乾煸蟹子蝦球粉絲煲 $288熱騰騰上枱~蝦球爽彈入味👏🏻加入了超多蟹籽☺️入口惹味香口又具口感。🟠 XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒$328安格斯牛柳粒以XO醬配以多款蔬菜粒一起炒💗炒得火候恰好,牛柳粒熟度剛

🟠生拆蟹肉乾撈翅 $498/位

🟠清宮皇燒大鮑翅 $398/位

🟠黑醋脆鱔柳$168

🟠鮮果拔絲咕嚕肉 $238

🟠乾煸蟹子蝦球粉絲煲 $288

🟠 XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒$328
安格斯牛柳粒以XO醬配以多款蔬菜粒一起炒💗炒得火候恰好,牛柳粒熟度剛好,嫩滑多汁有牛香👍🏼

🟠桃膠蛋白杏仁茶 $48
飯後來碗養顏杏仁茶☺️質感細滑超香的🫶🏻甜度非常適中,很滿意。

🟠豆腐布甸$38
布甸上灑上了朱古力粉末🫶🏻入口有濃郁豆腐香💗滑嫩

🟠京式鮮奶糕 $38
1客2大件,入口Q彈細滑👍🏼充滿濃郁奶香和椰絲口感。

2024-05-07 24 瀏覽
朋友推介嘅靚餐廳,每款食物都係高水準,真心覺得「正」! 莫云係遨凱酒店入面一間高級中菜館,由港鐵奧運站行過去都係幾百米,行完街過去食好嘢就啱晒~ 餐廳地方廣闊,枱與枱之空間感足,環境舒適。 想食豪啲,先叫咗兩款翅。 上翅之前店員先上咗一碗湯俾我哋試吓個湯啱唔啱味先,可以稍作調較,幾窩心!清宮皇燒大鮑翅 清澈鮮甜嘅上湯加上大大梳嘅鮑翅排,口感豐富大滿足,值得慢慢品嚐~生拆蟹肉乾撈翅一上枱,賣相已經相當吸睛。用鮮橙色嘅蟹蓋壓扁佢作為器皿,又用咗食用花、萵筍絲同埋金箔做裝飾,讚!將新鮮蟹肉同乾撈翅翻炒,味道特別鮮甜香口。食一啖蟹肉翅,再飲一啖上湯,風味獨特,味道又融合。黑醋脆鱔柳 雖然只係一道小食,但係份量都幾多。呢道菜以鱔魚柳為主,新鮮鱔魚柳炸得酥脆,肉質非常彈牙,搭配黑醋嘅酸甜,炸物都變得清爽輕盈。乾煸蟹子蝦球粉絲煲 都幾巨型,上面滿滿蟹子籽同蝦球,撈勻咗粉絲之後,每啖粉絲都夾雜住蟹籽,口感爽脆。粉絲做得幾香口,有鑊氣嘅感覺 。鮮果拔絲咕嚕肉 搭配咗新鮮菠蘿,特別開胃。咕嚕肉炸得外酥內嫩,帶少少拔絲效果,加上三色椒粒點綴,風格清新。XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒 XO醬嘅香辣味為整道菜增添咗層
朋友推介嘅靚餐廳,每款食物都係高水準,真心覺得「正」!

清宮皇燒大鮑翅

生拆蟹肉乾撈翅

黑醋脆鱔柳

乾煸蟹子蝦球粉絲煲

鮮果拔絲咕嚕肉

XO醬蘭度炒安格斯牛柳粒
XO醬嘅香辣味為整道菜增添咗層次感,牛柳粒炒得嫩滑多汁,連菇粒都好入味 。

最後係甜品環節,甜品價錢屬於街坊價,女士特別愛甜品,我當然唔例外,一次過叫咗三款甜品

桃膠蛋白杏仁茶
口感滑順嘅杏仁茶,加埋滑滑桃膠同蛋白,真係美味又養顏。

豆腐布甸
豆腐布甸質地非常綿密柔軟,豆味香濃,入口即化,上面加咗可可粉,又多一重微甜滋味。

京式鮮奶糕:
京式鮮奶糕奶味濃郁又輕甜,外表平平無奇,但係口感輕盈,好似以前飲宴嘅小白免甜品,童年回憶返返嚟啊。
2024-05-04 20 瀏覽
位於奧運遨凱酒店高級精緻粵菜·莫云由超過20年經驗的雷業師傅掌廚將傳統潮州菜同經典粵菜融合令菜色發揮得更淋漓盡致締造尊與別不同的粵菜體驗ꕺ麻婆豆腐煮海花龍蝦($688)擺盤超有氣派超級矚目!是店家人氣菜式·亦是師傅傾心之作新鮮龍蝦拆肉·再配以川味煮法麻香惹味·香辣剛好提鮮又不會蓋過龍蝦鮮甜是單吃會很過癮·伴飯會很滋味.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪ꕺ椒蔥珍菌爆炒鮮鮑片($560)鮑魚切成薄片·爽嫩有咬口本以為配搭時蔬會很清雅但調味加入少許香辣·食落更為惹味ꕺ黑松露生煎去骨鮮土雞($398)雞皮煎到金黃香脆·雞肉細嫩多汁無骨啖啖肉· 一口連皮咬下去充滿油香而不膩師傅以黑松露點綴· 調味剛好不會搶過雞香ꕺ廚王單腳炒飯($188)原本是想點白飯配龍蝦·͜· ︎︎還是敵不過炒飯的引誘飯粒炒到粒粒分明·煙韌軟糯的口感很有驚喜加入手折蟹肉、蝦米,惹味非常

位於奧運遨凱酒店
高級精緻粵菜·莫云
由超過20年經驗的雷業師傅掌廚
將傳統潮州菜同經典粵菜融合
令菜色發揮得更淋漓盡致
締造尊與別不同的粵菜體驗

ꕺ麻婆豆腐煮海花龍蝦($688)
擺盤超有氣派超級矚目!
是店家人氣菜式·亦是師傅傾心之作
新鮮龍蝦拆肉·再配以川味煮法
麻香惹味·香辣剛好提鮮又不會蓋過龍蝦鮮甜
是單吃會很過癮·伴飯會很滋味.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪

ꕺ椒蔥珍菌爆炒鮮鮑片($560)
鮑魚切成薄片·爽嫩有咬口
本以為配搭時蔬會很清雅
但調味加入少許香辣·食落更為惹味

ꕺ黑松露生煎去骨鮮土雞($398)
雞皮煎到金黃香脆·雞肉細嫩多汁
無骨啖啖肉· 一口連皮咬下去充滿油香而不膩
師傅以黑松露點綴· 調味剛好不會搶過雞香

ꕺ廚王單腳炒飯($188)
原本是想點白飯配龍蝦·͜· ︎︎
還是敵不過炒飯的引誘
飯粒炒到粒粒分明·煙韌軟糯的口感很有驚喜
加入手折蟹肉、蝦米,惹味非常
2024-05-03 24 瀏覽
阿女今日帶我去大角咀食高級點心。莫云位於遨凱酒店,是區內首間提供精緻粵菜的高級中菜。餐廳以木系為主調,營造出簡約而高雅的氛圍。由曾任富豪私廚、入行超過20年的雷師傅主理,將潮州菜與經典粵菜相融合。午市時段主打高級粵式點心。入座後送上香茶和小食。茶具相當精美。原隻鮮蝦腸粉:腸粉米味重、粉皮薄、入口滑嘟嘟,每段腸粉都有一隻大鮮蝦做餡料,食落鮮味又爽口。黑魚子鮮蝦石榴球:爽彈具口感,加上黑魚子更添美味。金箔鮮蝦餃:每隻都飽滿很美,皮滑多餡,吃時滿有蝦餃的香味,加上金箔,更顯名貴。雪山叉燒餐包:雪山的香脆與包身的鬆軟配搭得宜, 餡料是味道濃郁的叉燒,鹹中帶甜,令人食不停口。桃膠蛋白杏仁茶:蛋白杏仁茶有滋潤,養顏效用,口感滑溜,加入桃膠有平民燕窩之稱,有豐富植物性膠原蛋白,絕對是養顏佳品!

入座後送上香茶和小食。茶具相當精美。

黑魚子鮮蝦石榴球:爽彈具口感,加上黑魚子更添美味。

2024-05-02 21 瀏覽
我要介紹一家很高質的酒店中菜給大家雖然地理位置較為偏僻 但為了吃 無所謂啊🥰「莫雲粵菜餐廳」是在奧運站遨海酒店地下優質很高 由曾經是香港某百億富豪家庭私廚雷師傅主理餐廳人唔多 座位闊服務員添茶次數很密 不用動手了😊茶壺用小蠟燭暖住 不怕冷卻⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🪿灌湯玻璃皮乳鴿終於明白為什麼叫「玻璃皮」皮真是很脆口 一口咬下 肉汁爆滿😍乳鴿 用熱石頭暖住 幾特別。🍞燕窩流心大桃包很大一個壽桃包流心奶黃多到爆! 。🥟黑松露香菇燒賣皇一籠3粒燒賣每粒燒賣都有一片黑松露片餡料也帶淡淡黑松露味 香菇大粒 豬肉也算好多。🫔伊利比亞叉燒腸粉薄薄的腸粉包裹利比亞叉燒口感絕佳!叉燒軟嫩多汁 腸粉滑順口感。🍐啤梨咸水角造型滿分💯 啤梨外層很脆 入面煙靭 像吃麻糬 肉餡就鹹鹹香香。茶位每位$28,有加一服務費!
我要介紹一家很高質的酒店中菜給大家

服務員添茶次數很密 不用動手了😊
茶壺用小蠟燭暖住 不怕冷卻
⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆

🪿灌湯玻璃皮乳鴿
終於明白為什麼叫「玻璃皮」
皮真是很脆口 一口咬下 肉汁爆滿😍
乳鴿 用熱石頭暖住 幾特別

🍞燕窩流心大桃包
很大一個壽桃包
流心奶黃多到爆!

🥟黑松露香菇燒賣皇

🍐啤梨咸水角
造型滿分💯 啤梨外層很脆
入面煙靭 像吃麻糬
肉餡就鹹鹹香香

茶位每位$28,有加一服務費!

2024-05-02 20 瀏覽
平時都會帶媽咪去下唔同既中菜館飲下茶,今次想分享一下位於大角咀遨凱酒店地下嘅一間高級中菜館「莫云」,喺奧運站行過去10分鐘左右,喺遨凱酒店地下入口轉右就到!「莫云」走高檔路線,氣派十足,空間感十足,環境非常舒服。高湯海參灌湯餃首先大推呢個高湯海參灌湯餃,超!大!隻!配上一條海參,成件事已經好高級!灌湯餃脹卜卜,餡料係豬肉、香菇同蝦仁,鮮味十足;海參爽彈,恰到好處,高湯濃郁美味!魚子醬賽螃蟹餃因為賣相colourful 又矜貴而點既點心,蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,口感有層次,鮮味特出。金箔鮮蝦餃精凝剔透既蝦餃皮上面掃上金箔,極具貴氣,包住大大隻彈牙既鮮蝦,正丫!啤梨咸水角鍾意打卡即朋友必點點心,翠綠色啤梨造型可愛,咬落外脆內煙靭,餡料鹹香味十足。桃膠蛋白杏仁茶 除了點心之外,原甜品亦非常出色!點左媽最喜歡既蛋白杏仁茶!帶著淡淡杏仁香,口感滑順,每一啖都有膠桃同蛋白,感覺好滋!食埋甜品超滿足!下次想同屋企人試埋夜晚menu 個玫瑰油醋汁膏蟹蒸手剁肉餅呀!

「莫云」走高檔路線,氣派十足,空間感十足,環境非常舒服。

啤梨咸水角

桃膠蛋白杏仁茶

2024-05-01 25 瀏覽
落到嚟,一開始嚟到呢間餐廳,見到靚靚哋,裝修又唔錯,網上又多正評,就諗住嚟試吓。入座嘅時候大概係11:40 ,門口同我哋講可以食個半鐘,咁我哋都OK。入到嚟落完單11:52,啲食物食香味裏面個色係最好嘅,即係賣相不錯,味道過得去,偏淡,尤其是個生滾魚肚鮮雞粥,唔夠入味。比較好食係鮮蝦石榴球。另外個菊花茶都非常唔錯,除咗菊花仲有杞子等等。點知都未食完,大概12:38 ,即係一個鐘都未夠,就趕住叫我哋埋單。咁我心諗冇所謂啦,買住單先。知道出邊有人等緊。點知埋完單5分鐘,就叫我哋走。本來未食完嘅壽包都被迫打包。臨走嗰陣一句多謝幫襯都冇,連基本禮貌都沒冇。

臨走嗰陣一句多謝幫襯都冇,連基本禮貌都沒冇。

壽包
2024-04-28
$300 (早餐)
2024-04-25 26 瀏覽
大角咀|莫云 . 位於大角咀奧運站一號銀海遨凱酒的莫云,心儀已久,趁生日月獎勵自己來一敞美食之旅😌 餐廳設計極具氣派, 環境寬敞舒適,坐位間距離感充裕, 很適合大伙兒來聚餐,而家服的細心,整頓用餐非常滿意💫 . ▪️菊花茶🫖吃中菊我很喜歡點菊花茶,這裡的菊花茶加入新鮮菊花、杞子等等,入口清甜,非常順喉💫.▪️椒鹽脆皮黃金磚 $98外層香脆又有陣陣椒鹽味,裡內嫩滑,而且擺盤精美💫. ▪️風靡素鵝 $88外皮香脆,中間大量菇菌,沾點醋吃食味更惹味💫. ▪️玫瑰油醋膏蟹蒸肉餅 $880/例份量非大,四人食用都可唔可以,用上原隻新鮮膏蟹,膏蟹都件放於肉餅上蒸,蟹膏蟹油完全滲入肉餅中,蟹膏鮮味無比,肉餅吸收精華,緊記多點碗白飯🍚 拌吃,完美😂 . ▪️乾炒安格斯牛肉河粉 $198用幼身河粉炒,加入洋蔥、芽菜、大蔥等,令牛肉味道提升,拌菜爽口,整碟牛河味道一絕💫.▪️豆腐布甸 $38有點像提拉米蘇,面頭佈滿可可粉,底層是香滑豆腐布甸,豆味香濃💫 .
▪️椒鹽脆皮黃金磚 $98
外層香脆又有陣陣椒鹽味,裡內嫩滑,而且擺盤精美💫
. ▪️風靡素鵝 $88
外皮香脆,中間大量菇菌,沾點醋吃食味更惹味💫
. ▪️玫瑰油醋膏蟹蒸肉餅 $880/例
. ▪️乾炒安格斯牛肉河粉 $198
▪️豆腐布甸 $38
2024-04-25
2024-04-22 42 瀏覽
今日同婆婆飲茶🍵 餐廳環境清靜,五星級服務~ 坐得舒服,吃得開心☺️🍀🍽️ 高湯海參灌湯餃 $88灌湯餃大大隻,內餡有蝦肉🦐 豬肉🐷 蘑菇🍄 很足料~ 餃皮很薄,高湯清甜。🍀🍽️ 魚子醬賽螃蟹餃 $68色香味一流的賽螃蟹餃,加上了鹹鹹的魚子醬點綴一下~🍀🍽️ 燕窩流心壽桃包 $38好大個壽桃包呀😆 奶黃多到爆了出來!🍀🍽️ 酥皮蛋撻 $58餐廳的酥皮真的做得很出色!蛋香味很重🤩🍀🍽️ 金腿蘿蔔千絲酥 $62熱辣辣,超鬆化!金腿帶出了蘿蔔的鮮味👍🏻🍀🍽️ 安格斯牛肉燒餅 $68餅皮很鬆軟😍 咬下去牛肉汁會漏出來,很香!🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
🍽️ 高湯海參灌湯餃 $88

🍽️ 魚子醬賽螃蟹餃 $68

色香味一流的賽螃蟹餃,加上了鹹鹹的魚子醬點綴一下~
🍽️ 燕窩流心壽桃包 $38

好大個壽桃包呀😆 奶黃多到爆了出來!
🍽️ 酥皮蛋撻 $58

餐廳的酥皮真的做得很出色!蛋香味很重🤩
🍽️ 金腿蘿蔔千絲酥 $62

熱辣辣,超鬆化!金腿帶出了蘿蔔的鮮味👍🏻
🍽️ 安格斯牛肉燒餅 $68

餅皮很鬆軟😍 咬下去牛肉汁會漏出來,很香!