莆田Putien已連續7年榮獲新加坡米芝蓮一星✨選用新鮮自然的在地食材及傳統料理手法,呈現經典特色的福建菜,被譽為“新加坡中餐第一品牌”。 香港亦有多間分店,今次到訪了銅鑼灣店,裝潢散發著低調的中式雅致🍵茶芥(Hk$15位):有養生明目的杞子菊花茶🥘兩道蟶子菜式(Hk$219): 有8款食法,點了「蟶子金黄蛋」和「 椒鹽哆頭蟶」,同樣金黄光澤、鹹鮮十足,各有特色🍲莆田荔枝肉 (Hk$98): 酸甜糖醋十分醒胃,豬肉粉薄香酥、掛汁入味,伴鮮荔枝肉滋味加倍🍗芋泥香酥鴨(Hk$98):一碟有8大舊非常厚身,入口滿是蓬鬆酥脆🍚白飯(Hk$15):粒粒白雪雪米飯夠靚仔,均匀中和餸菜的重味🥙黃金荷葉包($76): 兩隻外脆內軟的微甜荷葉包,充滿濃香芝麻味,配上蔥香醬濃的肉絲,夠晒惹味(All subject to 10% service charge)📍莆田Putien銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖 (港鐵銅鑼灣站 A 出口)

🍵茶芥(Hk$15位):有養生明目的杞子菊花茶

莆田荔枝肉

黃金荷葉包

📍莆田Putien
莆田荔枝肉
  • 蟶子金黄蛋
2024-02-28 1151 瀏覽
又去莆田食海蟶~每次去都有新嘅海蟶菜式,絕對唔會悶~今次有7種吃法🎉💲228點2款❗️抵呀~其中「黑松露海蠣燒豆麵」同「撈汁海蠣」(辣)都係🆕菜式!今次💲228我揀咗以下兩款:🔹🆕 黑松露海蠣燒豆麵 (原價 $148)海蠣嘅鮮味搭配香郁嘅黑松露,湯汁特別可口~豆麵煙煙韌韌好入味~🔹九層塔香燜海蠣 (原價 $128)鮮甜嘅海蠣有香口薄脆嘅外層,食前撈勻鍋底嘅醬汁更加惹味~🐟 鹹香黃花魚💲88 煎得香口完全不油膩~而且鹹香調得適中,唔需要另加調味啦~ 🦆芋香鴨💲98 外皮炸得薄脆不油膩,芋泥炸得鬆軟棉密,鴨肉軟嫩完全不乾澀~入口先有芋泥嘅香甜,接著有清香肉甜,層次豐富~🥬 金銀時蔬💲88呢日係菜苗,翠綠鮮嫩~~最後嗌咗兩個甜品:🍮 薄荷琵琶凍💲48似四川冰粉,清甜又清涼~薄荷同枇杷味恰到好處~ 🍐 桂花陳皮燉雪梨 (熱)💲48熱食好岩現時清涼嘅天氣,入口好香陳皮味,雪梨又香甜入味,食落好滋潤~ **$18/茶位🫖加一**

又去莆田食海蟶~

每次去都有新嘅海蟶菜式,絕對唔會悶~
今次有7種吃法🎉💲228點2款❗️抵呀~
其中「黑松露海蠣燒豆麵」同「撈汁海蠣」(辣)都係🆕菜式!

今次💲228我揀咗以下兩款:
🔹🆕 黑松露海蠣燒豆麵 (原價 $148)
海蠣嘅鮮味搭配香郁嘅黑松露,湯汁特別可口~
豆麵煙煙韌韌好入味~
🔹九層塔香燜海蠣 (原價 $128)
鮮甜嘅海蠣有香口薄脆嘅外層,食前撈勻鍋底嘅醬汁更加惹味~

🐟 鹹香黃花魚💲88
煎得香口完全不油膩~而且鹹香調得適中,唔需要另加調味啦~

🦆芋香鴨💲98

🥬 金銀時蔬💲88
呢日係菜苗,翠綠鮮嫩~~

最後嗌咗兩個甜品
🍮 薄荷琵琶凍💲48
似四川冰粉,清甜又清涼~薄荷同枇杷味恰到好處~

🍐 桂花陳皮燉雪梨 (熱)💲48

**$18/茶位🫖加一**
2024-02-27
2天前 0 瀏覽
蟶子到)))今年莆田蟶子節菜色選擇比以往多左,朋友說莆田食到既蟶子其實都同出面不同,別具特色, 因為自家黑泥養種🖤聽說原來蟶子要在土質肥沃不含沙而養分多既黑泥中養種,而且為了不影響黑泥灘塗的自然環境,挖蟶子都一直堅持徒手🫶進行,不用任何機械🤲例如其中蒜蓉蒸海蟶蒜香🧄味十足的海蟶厚肉鮮甜又多汁,是我最喜歡💕紅菇蟶湯鮮紅的湯色️是來自於紅菇天然色素❤️每隻蟶子都吸收了湯汁,汁與湯共融在一起特別鮮美!

聽說原來蟶子要在土質肥沃不含沙而養分多既黑泥中養種,
而且為了不影響黑泥灘塗的自然環境,
挖蟶子都一直堅持徒手🫶進行,不用任何機械🤲

例如其中
蒜蓉蒸海蟶
蒜香🧄味十足的海蟶厚肉鮮甜又多汁,是我最喜歡💕

紅菇蟶湯
鮮紅的湯色️是來自於紅菇天然色素❤️
每隻蟶子都吸收了湯汁,汁與湯共融在一起特別鮮美!

2024-05-16 78 瀏覽
這間源自新加坡的福建菜餐廳,於2000年開業,以老闆家鄉城市命名,從街邊菜館起步,後擴展至香港,已連續七年榮獲新加坡米其林一星餐廳推介。餐廳不時為主菜單添加新菜式,最近按季節推出多款以蟶子的時令菜式,性價比高,帶給食客新鮮感。💠兩道蟶子菜式 $219超抵食的招牌菜式,椒鹽哆頭蟶及蒜蓉蒜海蟶,非常惹味,蟶子肥美爆汁,盡現海鮮鮮味。💠莆田荔枝肉$98夏令水果荔枝配合軟嫩爽彈的豚肉,酸甜開胃超下飯。💠芋泥香酥鴨$98鮮咸的鴨肉裹住綿密香甜的芋泥,經過油炸,外酥內軟,甜咸可口。💠福建特色海麗煎$128鮮香Q黏的海麗加入薯粉及蛋漿,煎至呈輕微金黃,外面香脆內裡鮮嫩。

💠兩道蟶子菜式 $219

💠莆田荔枝肉$98
夏令水果荔枝配合軟嫩爽彈的豚肉,酸甜開胃超下飯。

💠芋泥香酥鴨$98

💠福建特色海麗煎$128
2024-05-16 71 瀏覽
🫖 之前Post左story好多人都問係邊間 一次過解答大家莆田優惠 $219兩道蟶子菜式 有好款選擇ლ(´ڡ`ლ)包括九層塔海蟶煲 紅菇蟶湯 農家蟶溜湯椒鹽蟶子 蔥姜炒海蟶 老酒豎海蟶 等等@storellet 莆田會員仲有 #優惠 ヾ(●゜▽゜●)♥♡ 午市$20現金券 ♡ 晚市$50現金券 ♡♡ 餐廳印花卡活動 每點1款蟶子菜式拎1個印花 ♡♡ 儲夠6個印花 可換一張 「送一個蟶子菜品」 優惠券 ♡♡ 印花卡:收集印花時期15/4-15/6 (有效期至31/7) ♡全店職員服務態度都好好 ♡一坐低職員就放低前菜同茶 係菊花茶(*´∀`)~♥️♡ 鐵板鹽焗蟶子 ♡連續6年銷量冠軍既鐵板鹽焗蟶子每粒蟶子都好飽滿用鹽焗方法 食到蟶子既鮮味♡ 蒜蓉蒸海蟶子 ♡以秘製蒜蓉醬舖滿蟶子 將鮮味提昇到另一層次每一啖蟶子都帶住滿滿的蒜香 爽口鮮甜♡ 家燒海帶苗 ♡本身想叫金湯時蔬 可惜果日賣晒第一次食海帶苗 用雞湯煮成♡ 芋泥香酥鴨 ♡外皮炸得好脆 淡淡既芋泥香甜入面係鴨肉清香 好好食♡ 砂鍋黃花魚湯 ♡原條黃花魚 煲到奶白色 好鮮甜而且好足料 一煲大約4人份量
🫖
之前Post左story好多人都問係邊間 一次過解答大家
莆田優惠 $219兩道蟶子菜式 有好款選擇ლ(´ڡ`ლ)
包括九層塔海蟶煲 紅菇蟶湯 農家蟶溜湯

♡ 砂鍋黃花魚湯 ♡
原條黃花魚 煲到奶白色 好鮮甜
而且好足料 一煲大約4人份量
2024-05-11 53 瀏覽
母親節飯諗住搵間地點就腳嘅中菜餐廳,因為屋企多老人家,見到莆田蟶子好似好多款,諗住帶屋企人去試吓。訂枱要比$500訂金,冇問題。坐低叫咗個套餐以外再加2碟素菜,因為有屋企人食素,之前睇咗餐牌見佢都好多素菜選擇,先至決定嚟呢間。套餐餸菜好快上枱,味道一般,蟶子有沙。另加嗰兩碟素菜就等咗45分鐘都未到。問經理佢話廚房好忙未必肯幫我煮,請問呢個係咩回答?落咗單但係未必肯幫我煮,咁即係有得食定係冇得食?最後食素屋企人咩都冇得食,食咗一肚氣。以後都唔會再幫襯!
蟶子到~蟶子到~又到蟶霸的季節🖤🥳💫..莆田➖餐廳取名自中國福建省的沿海城市莆田市。理念將莆田清淡純樸、散發萻濃郁鄉間風味和民族文化特色帶到香港,讓客人品嚐得到莆田菜的精髓——新鮮、清淡,處處令人驚奇。呢期又到左蟶霸既季節!8種吃法一次點倆 $219🔸蟶炒金黃蛋 (咸香惹味)🔸蒜蓉蒸海蟶 (蒜香濃郁)另一矜貴【褔建代表菜】🔸金湯佛跳牆 $228 each認真選取好材料😍! 矜貴又豐富:南日鮑、海參、瑤柱、松茸、竹笙、花膠、鵪鶉蛋,放進盅內煨製,直至吸滿醇厚湯底。靈魂是湯鮮,精華在湯底,一口鮮,兩口香,三口會上癮😆,記得要來試試!🔸黃金荷葉包 $38 位香噴噴醬香肉絲條,夾入酥脆荷葉包,好滋味!🔸薄荷枇杷凍 $48枇杷熬汁成凍,酸甜爽口,不錯清爽甜品。🔸閔南花生湯 $28用料簡單,煮法卻講究。入口香甜軟糯,入口即溶!是一款傳統甜點。..菜式精緻大方又好吃,耐唔時我記來吃飯喔!你地都可以同家人朋友來試試這家閔南福建菜🥢🥳..×××××ש銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖..

蟶子到~蟶子到~又到蟶霸的季節🖤🥳💫

呢期又到左蟶霸既季節!8種吃法一次點倆 $219

🔸蟶炒金黃蛋 (咸香惹味)

🔸蒜蓉蒸海蟶 (蒜香濃郁)

另一矜貴【褔建代表菜】
🔸金湯佛跳牆 $228 each

🔸黃金荷葉包 $38 位

香噴噴醬香肉絲條,夾入酥脆荷葉包,好滋味!

🔸薄荷枇杷凍 $48
枇杷熬汁成凍,酸甜爽口,不錯清爽甜品

🔸閔南花生湯 $28

×××[莆田 -Putien]×××
©銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖
2024-05-06 60 瀏覽
又到左一年一度既蟶子節🙌🏻當然都爭取時間快啲去試🌟鐵板鹽焗蟶,薑蔥炒海蟶有八種不同嘅煮法揀左鹽焗同薑蔥蟶子採用莆田哆頭蟶肉質肥美 脆口又鮮鹽焗食落更帶出鮮甜味而香濃既薑蔥煮法都好不錯💯🌟脆皮蒜香雞每日新鮮醃製雞皮好脆 雞肉又好嫩滑而且帶香濃嘅蒜香味 👍🏻🌟芥蘭豆皮豆皮吸收晒醬汁嘅精華 而芥蘭好脆嫩爽口🌟鐵鍋包菜飯莆田人家常燜飯🍚有包菜,滷肉,蝦米,香菇,蟶乾同乾貝材料十分豐富而且好入味
又到左一年一度既蟶子節🙌🏻
當然都爭取時間快啲去試

🌟鐵板鹽焗蟶,薑蔥炒海蟶
有八種不同嘅煮法

豆皮吸收晒醬汁嘅精華
而芥蘭好脆嫩爽口

🌟鐵鍋包菜飯
莆田人家常燜飯🍚
有包菜,滷肉,蝦米,香菇,蟶乾同乾貝
材料十分豐富而且好入味
2024-05-03 64 瀏覽
每年母親節都約屋企人去食莆田 @hkputien事關莆田的蟶子🏆由養殖到上桌都一絲不苟1. 在土質肥沃不含沙而養分多既黑泥中養種2. 一般能長到6釐米左右 口感更爽脆滑嫩3. 確保海水鹹度約18-20度 養得格外鮮甜⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯$219就可以任選2道蟶子菜式 性價比極高忍唔住喺8款中揀了4款:🫕紅菇蟶湯湯越紅 味越鮮!榮升我最喜愛的蟶子菜式山之鮮的紅菇x海之鮮的哆頭蟶 鮮美大升級哆頭蟶鮮活肥嫩看得見 紅菇的香氣越煮越濃鮮紅的湯色🍄來至紅菇營養豐富的天然色素·🍳蟶炒金黃蛋香噴噴的炒蛋和肥美脆爽的蟶⾁完美結合別忘了蘸點辣椒醬 酸酸辣辣的叫人胃口大開·🧆椒鹽哆頭蟶將哆頭蟶和茶樹菇炸至金黃 撒上椒鹽調味酥脆咸香的外衣與肥嫩的蟶肉對比成趣·🥘蒜蓉蒸海蟶經典的海鮮吃法 將蒜蓉均勻撒在每⽚蟶⾁上切半蒸熟 入味且充滿蒜香 肥嫩可口的哆頭蟶⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯另外🚨留意到莆田推出了多款新品:一品醉蚶 紅燒豬蹄鮑魚煲 閩南姜母鴨鹽焗大黄花魚 白果芋泥 閩南花生湯·🦆閩南姜母鴨開鍋的那一刻 薑和香料的味道已吸引了我鴨肉顏色誘人🫚薑片帶獨特的香氣 味道鮮美佐以麻油
每年母親節都約屋企人去食莆田 @hkputien
最後用福建著名小吃 紫菜扁肉湯 畫上句號
扁肉外皮採用鮮豬肉 用木棒敲打一萬次而成
彈性十足🐖僅用醬油和白醋調味 咸鮮帶酸
2024-05-01 70 瀏覽
蟶炒金黃蛋蝗子已去殼,食起來很方便,炒蛋非常香噴噴,食得出係新鮮雞蛋,色澤金黃,蟶子很大隻又厚肉。蔥薑炒海蟶很有鑊氣,而且薑蔥味濃郁,使蟶子得以提鮮,蟶子脹卜卜又飽滿,非常新鮮。興化炒米粉米粉幼細如絲,炒到乾身,材料好多,有鮮味的蟶子,爽口的鮮蝦,仲有香菇,紫菜,花生,甚有口感。鮑魚辣椒小炒肉雖然我唔食辣椒,不過那種香濃的椒香我係好鍾意。鮑魚雖小,但係又好爽口入味。肉片肥瘦適中,佐飯一流。枇杷凍淡淡的枇杷鮮果及果凍很潤喉,仲有粒粒奇亞子,增加口感,清潤爽滑的甜品。當然仲要食燉雪梨,一整個已經去核,仲有銀耳,陳皮絲,飲起來很清甜,仲有淡淡桂花香。

蟶炒金黃蛋

蔥薑炒海蟶

興化炒米粉

鮑魚辣椒小炒肉

枇杷凍

2024-04-26 63 瀏覽
吃蟶子的季節又到了,一想到吃蟶子,就想起到這店來了~椒鹽哆頭蟶~炸得香脆又惹味,份量也多,隻隻都肥嘟嘟,非常當造~紅菇蟶湯~蟶子放湯更鮮甜,肉質新鮮,配上紅菇湯,更突顯蟶子的味道~芋泥香酥鴨~外層酥脆,中層夾上棉棉的芋泥,中心剛夾了滿滿的鴨肉,超好吃~黃金荷葉包~炒香了的肉絲,鹹香惹味,夾上香脆而帶濃濃芝麻香的包來吃,味道超讚~百秒黃花魚~魚肉嫩滑又新鮮,魚湯更是非常濃郁~桂花陳皮燉雪梨~清甜滋潤,雪梨都是原個燉的,加上陳皮及桂花,喝後感覺很滋潤~酥炸冰心榴槤~外層炸得非常香脆,中心位置則是冰凍的榴槤蓉,榴槤味非常香濃,吃著有冰火的感覺,很過癮~冬瓜薏米水~很濃郁,有點黏稠的那種,怯濕又清甜,很足料~
吃蟶子的季節又到了,一想到吃蟶子,就想起到這店來了~

百秒黃花魚~魚肉嫩滑又新鮮,魚湯更是非常濃郁~

冬瓜薏米水~很濃郁,有點黏稠的那種,怯濕又清甜,很足料~
2024-04-25 52 瀏覽
$219/ 2道蟶霸8種吃法菜式🐚 蔥姜炒蟶子一碟都幾多,隻隻都好肥好厚肉,而且蟶子好鮮甜,個蔥姜岩岩好唔會搶晒啲鮮味🥣 莆田農家蟶溜湯好鮮甜嘅蟶子湯,啲哆頭蟶好多好足料,隻隻都好肥好有肉,啖啖肉,個湯仲有啲蛋花,蕃茄🍅同埋荷蘭豆,比較清甜😋🦐蝦苗拌頭水紫菜 $58係一個涼拌咁嘅前菜,酸酸地甜甜地幾開胃,仲有啲白色嘅蝦米仔,幾香口又帶啲鮮味🥠黃金荷葉包 $38/1片個刈包係炸過好似炸饅頭咁,拎起手嘅時候仲好辣手,上枱仲會勁細心有埋手套俾你用手食🧤刈包雖然炸到外皮脆但完全唔會有炸油味👍🏻入邊仲好軟熟,夾住啲洋蔥同埋肉絲一齊食夠惹味🤩🧆莆田荔枝肉 $98個味同咕嚕肉幾似,值得讚嘅係我拆完隻蟹擺到凍晒食都仲勁脆👍🏻 個肉夠軟淋🥬馬來風光炒通菜 $88有啲似蝦醬炒通菜,份量好多,叫咁細碟兩個人都食唔晒🙈 炒得好入味🥣建蓮雪耳湯 $48最後仲有一人一碗糖水,喉嚨乾乾地,呢個雪耳糖水夠晒滋潤,入邊有蓮子同雪耳好清甜
$219/ 2道蟶霸8種吃法菜式
🐚 蔥姜炒蟶子

🥣 莆田農家蟶溜湯

🦐蝦苗拌頭水紫菜 $58

🥠黃金荷葉包 $38/1片

🧆莆田荔枝肉 $98

🥬馬來風光炒通菜 $88

🥣建蓮雪耳湯 $48
莆田連續幾年獲得米芝蓮推介(車胎人),食物質素有保證!仲有定期推出優惠,今次仲有$228 選擇兩款海犡菜式的優惠,十分抵食✔️價錢合理,出品優質,絕對會encore!🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🟡海中促銷$228/2款 🔻黑松露海蠣燒豆麵海蠣都好多,加埋黑松露,好夾呀!燒豆麵夠多,煙煙韌韌入味!🔻福建特色海蠣煎哇!係海量海蠣!蛋煎得好香,鮮味口中爆發!🟡莆田地道燜豆腐(例)$88.0焦香味很濃!係閩菜4大名菜之一,仲有肉碎鋪係面頭,口感十足,豆腐熱辣辣夠嫩滑!🟡家常豬蹄凍(例)$68.0凍啫喱狀的 ,賣相晶瑩剔透,Q彈而且入味,骨膠原滿滿!🟡白切羊肉$158.0絕對係下酒小菜,白切、冷吃羊肉,一點都不油膩,好清新呢.

🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶

🟡海中促銷$228/2款
🔻黑松露海蠣燒豆麵
海蠣都好多,加埋黑松露,好夾呀!燒豆麵夠多,煙煙韌韌入味!

🔻福建特色海蠣煎
哇!係海量海蠣!蛋煎得好香,鮮味口中爆發!

🟡莆田地道燜豆腐(例)$88.0

🟡家常豬蹄凍(例)$68.0
凍啫喱狀的 ,賣相晶瑩剔透,Q彈而且入味,骨膠原滿滿!

🟡白切羊肉$158.0
絕對係下酒小菜,白切、冷吃羊肉,一點都不油膩,好清新呢.
2024-04-09 141 瀏覽
今次選擇了在利舞臺廣場的莆田福建菜。在這裏吃飯還可以免費泊車是不錯的選擇。莆田的菜一向水準不錯,今次選擇了他們的四人套餐再加上芋頭鴨。套餐本身份量已經不少了所以吃得很飽。四小碟我覺得一般可能我不太喜歡吃酸的菜式。荔枝味咕嚕肉值得推介,外皮十分爽脆咕嚕肉嫩滑,好吃!黃花魚很鮮味,略嫌湯的味道不夠濃。芋頭鴨皮脆芋頭味濃郁,鴨肉也不少。比較失敗反而是他們的鮑魚,沒有什麼味道,比較失色。我最喜歡反而是他的大白菜湯,味道濃郁,下次一定再叫!炒芋芯也做得不錯,外皮很脆加上甜味包裹着芋芯,出奇地好吃。海鮮撈麵保持一貫水準是他們的招牌菜。甜品的琵琶凍比較特別,不是一般食肆常常有的甜品,吃來很清爽。整體來說,這是一個一頓非常美味的午餐!
四小碟
炒芋芯
福建海鮮滷水麵
琵琶凍
2024-03-21 168 瀏覽
未入門口就已經見到莆田連續幾年獲得米芝蓮車胎人美食推介餐廳🤩,而當日所點嘅菜式亦十分高質,價錢亦合理🫶🏻隨桌奉上嘅菊花玄米茶更加係十分之開胃,飲完一杯又一杯🫖🦪 福建特色海蠣煎又到食海蠣好季節,莆田嘅海蠣多肉厚,最緊要係乾淨,連蛋煎非常香口,非常鮮甜🤪🤪🤪🍲 金湯佛跳牆使用高質食材鮑魚、海參、花膠同竹笙等,湯頭濃度剛剛好,味道有層次,令人大快朵頤✨ 非常出色😋🫘滷水豆腐好有驚喜嘅菜式!軟綿綿嘅豆腐吸哂滷水好juicy!! 而且有個迷你爐暖住佢,食到成身暖立立🫶🏻🥙 黃金荷葉包先擘開烤至金黃色的荷葉包,再將鑊氣十足嘅醬香洋蔥肉絲夾入,酥脆外皮香酥與內饀醬香,可口不油膩🥹非常推薦👍🌱家鄉海帶苗呢個菜式第一次試🌿有海邊野生嘅鮮味✨令人一試難忘🫶🏻🫖 建蓮雪耳湯,桂花陳皮燉雪梨最後2樣養生甜品點綴咗成餐飯,原隻燉到入味嘅梨奉上🍐莆田餐廳主打中菜八大菜系的閩菜,餐廳講究家鄉好食材並讓客人嚐到食材最真實味道。依家仲有$228 2款海蠣節菜品優惠,快D嚟莆田試吓!💫
而當日所點嘅菜式亦十分高質,價錢亦合理🫶🏻
隨桌奉上嘅菊花玄米茶更加係十分之開胃,飲完一杯又一杯🫖

🦪 福建特色海蠣煎

🍲 金湯佛跳牆

🫘滷水豆腐

🥙 黃金荷葉包

🌱家鄉海帶苗
呢個菜式第一次試🌿有海邊野生嘅鮮味✨令人一試難忘🫶🏻

🫖 建蓮雪耳湯,桂花陳皮燉雪梨
最後2樣養生甜品點綴咗成餐飯,原隻燉到入味嘅梨奉上🍐