香港少有有蛋糕甜品賣嘅茶飲店,平時剩係買杯嘢飲唔夠癮,喺呢到可以加返兩件蛋糕醫下個甜品胃!除咗佢勁吸引嘅紫菜肉鬆小方之外,仲有多款必試嘅盒子蛋糕!------------------------------🍠◖逮丸芋頭2號◗ $45成杯有三分之一都係芋泥,芋泥打得好綿滑,加上粒粒芋圓,有咬口又唔會甜,甜度都係黎自鮮奶~呢杯得細杯,唔好睇小佢,飲完認真好飽! 🥭◖金煌楊枝甘露◗ $36呢杯有好多果肉喺裏面,飲之前要搖勻,先可以飲到果汁同果肉。食到粒粒西柚、芒果同其他果肉,好fresh,亦唔會太甜。 🍰◖紫菜肉鬆小方(四件)◗ $38外層有好多紫菜肉鬆,裏面係鬆軟濕潤嘅蛋糕。鹹鹹脆脆嘅紫菜肉鬆加埋香濃蛋香味嘅蛋糕,中間夾住蛋黃醬,酸酸甜甜,但略嫌有啲油。每件都有返一定份量,食嘅時候要小心,啲肉鬆太多會掉到周圍都係,一件都幾飽肚!有二、三、四件嘅包裝,可以根據自己食量揀。 Encore指數:7/10
🍠◖逮丸芋頭2號◗ $45

🥭◖金煌楊枝甘露◗ $36

🍰◖紫菜肉鬆小方(四件)◗ $38

Encore指數:7/10
2022-03-06 513 瀏覽
有十多日沒有出門,今日就一次過出去買日用品及食物,於是出了旺角一趟,旺角街頭還是人很多呢!經過旺角這間台灣過江龍茶飲店「茶茶GO」才醒起原來自己很久沒有喝台式飲品了,又被櫃前的小蛋糕吸引,所以停步買了外賣!原來他們每天都會有特定的買一送一優惠,今天星期六就有這杯:《夕燒十八紅玉 $20 熱 星期六買一送一》平均$10杯這麼超值當然要買!使用台灣紅茶,夕燒是指紅茶的顏色,喝起來有肉桂薄荷香(真正的紅玉)。點了就是當場現泡,每一杯需要3-4分鐘,勝在夠新鮮,喝無糖能喝出茶的香味,茶本身不苦不澀。《金煌楊枝甘露 $36》感覺這個很吸引,雖然不是芒果季節,但味道不酸,很有芒果香。沒有甜度選擇,但甜到剛好不膩。《若葉抹梨綠 (熱)$20 + 小芋圓 $6》就是綠茶,職員沒有問我甜度選擇,可能普通茶裏是沒糖?!加了Q彈的小芋圓增加口感及少許甜度。💥必點推介💥《紫菜肉鬆小方 4件 $38》黃金戚風蛋糕濕潤鬆軟,紫菜肉鬆鹹香鬆脆,配以蛋黃醬十分香口惹味。

原來他們每天都會有特定的買一送一優惠,今天星期六就有這杯:

《夕燒十八紅玉 $20 熱 星期六買一送一》
平均$10杯這麼超值當然要買!

《金煌楊枝甘露 $36》
感覺這個很吸引,雖然不是芒果季節,但味道不酸,很有芒果香。
沒有甜度選擇,但甜到剛好不膩。

《若葉抹梨綠 (熱)$20 + 小芋圓 $6》
就是綠茶,職員沒有問我甜度選擇,可能普通茶裏是沒糖?!
加了Q彈的小芋圓增加口感及少許甜度。

💥必點推介💥
《紫菜肉鬆小方 4件 $38》
2022-03-05
2022-03-02 195 瀏覽
係某apps見到依間茶飲店有優惠 見得閒就決定試下。位置比較不起眼 位於一條巷內 對出既大路都唔算係多行人既地方 而後面則有一間IVE 相信依間主要都應該係走學校生意, 而依家疫情關係都冇乜學生 ,所以其實都幾冷清。 menu款式都幾多 價錢都比較中等。 同時見到到店內都會有售賣一啲蛋糕盒子。由於天氣都比較凍 所以就叫左杯熱飲 「松印桂花烏龍」($21) 唔洗等好耐就有 。 味道方面 其實唔係好飲得出桂花味 而烏龍味其實都比較淡但都飲得出既 味道總體黎講唔會話好難飲 都唔會係好飲嗰隻 解渴既話都仲可以接受😅 不過衛生方面個人覺得絕對需要改善一下可能因為人流比較少 所以見到職員拉低哂人罩咁 當有客人買飲料嗰陣都會帶番既 不過問題係 另一位職員係入面整野飲嗰陣 都係 唔帶口罩😨 拉低左黎整😨 係依家疫情嚴重既時候仲咁樣 真心得人驚同超級唔衛生 而俾完飲品客人 職員繼續係入面水吧位都係唔帶口罩 唔知係因為佢食飯時間定咩啦 但都係行黎行去咁 。 另外 見到店內既decoration 都蒲滿塵😅 唔係一日半日既感覺 相信都冇清潔好耐感覺唔係咁乾淨😅😅

松印桂花烏龍

不過衛生方面個人覺得絕對需要改善一下
感覺唔係咁乾淨😅😅
2021-11-09 1015 瀏覽
建議:如果經開又想食甜野,茶茶Go既盒子蛋糕真係唔錯平時去茶茶GO,主要都係食佢地既盒子蛋糕 (有興趣可能睇番 😋 重點係Lotus焦糖芝士蛋糕🤎 細細舊食落好似無甘 #月巴 🤣 睇落盒子蛋糕既款式好似又多左,下次再黎一戰。今次試左:▫️芝士松印桂花烏龍+白玉珍珠 (HK$34)之前飲過佢地既果茶,今次反而想試下佢地既#芝士奶蓋 🧀 如果唔鍾意芝士奶蓋,可以揀純茶,有2️⃣個Size M(HK$21)/ L(HK$24),要埋芝士就係L Size (HK$29)睇餐牌見到有白玉珍珠,所以決定加埋HK$5 試埋。不過口感偏腍,咬落係普通珍珠,只係透明色,所以無白玉既煙韌感🤔但芝士奶蓋真心唔錯,飲落口感夠厚身,就甘奶蓋雖然唔係太濃芝士味,不過入面有埋🧀粒粒,每啖都有啲口感❤️
建議:如果經開又想食甜野,茶茶Go既盒子蛋糕真係唔錯

今次試左:
▫️芝士松印桂花烏龍+白玉珍珠 (HK$34)
之前飲過佢地既果茶,今次反而想試下佢地既#芝士奶蓋 🧀

2021-10-16 736 瀏覽
嗌左兩杯野飲拎走 趕時間冇check清楚一杯加左$5珍珠冇比到 呢個當自己問題 起馬味道都正常另一杯嵐山烏龍烤奶 難飲到想講粗口 成陣酸味懷疑係落花奶 飲落係茶+花奶咁嘅怪味飲完一啖真係唔敢再飲 驚肚痛 三十幾蚊買杯咁嘅野 真係去貢x買用奶精沖嘅烏龍奶茶好過
嗌左兩杯野飲拎走 趕時間冇check清楚
一杯加左$5珍珠冇比到 呢個當自己問題 起馬味道都正常
另一杯嵐山烏龍烤奶 難飲到想講粗口 成陣酸味
懷疑係落花奶 飲落係茶+花奶咁嘅怪味
飲完一啖真係唔敢再飲 驚肚痛
三十幾蚊買杯咁嘅野 真係去貢x買用奶精沖嘅烏龍奶茶好過
誤打誤撞發現到呢間喺後巷嘅台式飲品店,佢哋仲有盒子蛋糕賣添!我哋星期六下晝5點幾去到仲有最後一盒芋泥肉鬆盒子($42),超級幸運🥰 芋泥好綿密,甜度亦剛剛好,而肉鬆令到成個蛋糕嘅味道豐富咗好多,好正!😋Lotus焦糖芝士蛋糕 ($18)細細舊都幾得意,不過味道就冇乜驚喜~值得一讚嘅仲有佢哋嘅奶茶,我哋試咗嵐山烏龍烤茶加珍珠($29),喺香港好耐冇飲過茶味咁香濃嘅奶茶,好飲到即刻有一種去咗台灣嘅感覺!🤤
2021-06-21 813 瀏覽
*唔老實 Back-list 永不幫襯!!!*飲咗咁多年 第一次遇到依間「極品」老實講味道唔差 但係好唔老實前後幫襯過佢兩次 店內海報既落雪葡萄 同 烏龍烤奶落雪葡萄無落雪 實際出黎同海報個樣好大出入 職員話落雪要加錢今次叫烏龍烤奶大杯少冰 八成都係冰 追問之下 職員話佢啲茶係熱 要落多啲冰 仲有上黎睇食評 原來個所謂既大杯縮埋水經濟差左 要節流係可以理解但做到咁肉酸 真係好核突Btw, 佢地特登貼左張海報 走冰要加錢 因為要補奶 真係好醜怪👎👎👎
*唔老實 Back-list 永不幫襯!!!*

飲咗咁多年 第一次遇到依間「極品」

老實講味道唔差 但係好唔老實

前後幫襯過佢兩次 店內海報既落雪葡萄 同 烏龍烤奶

仲有上黎睇食評 原來個所謂既大杯縮埋水

經濟差左 要節流係可以理解
但做到咁肉酸 真係好核突

烏龍烤奶  「大杯」
2021-06-21
外賣自取
等🐵放興趣,班最好嘅愉樂就係買杯嘢飲邊岦邊等就最唉架啦週街都有嘢飲😅但係行過見到呢一間茶茶糕Go好特別呀佢啲肉鬆包吸引住我我就入咗去喇😘😘但係我估唔到佢係有珍珠奶茶㗎,當然啦😁唔食蛋糕啦🤣飲兩杯嘢算啦😅叫咗個燒黑糖珍珠奶茶畀自己,再叫咗多杯畀小朋友飲翡翠檸檬若葉加珍珠,杯珍珠奶茶不得了呀啲珍珠彈牙㗎👍同埋茶味好濃喎又有奶味因為呢出面有啲珍珠奶茶啲奶多過茶😅好似飲奶水咁樣🤣但係呢一間唔同喎好正喎 翡翠檸檬若葉加珍珠D珍珠一樣係咁彈牙 檸檬味好fresh呀小朋友好鍾意飲呀😘跳完舞飲番杯好快就飲曬仲話下次要再買我就同佢講其實茶茶Go仲有肉鬆麵包㗎佢最鍾意食肉鬆麵包㗎喇佢話要下次買埋畀佢好啦我下個禮拜決定再去買佢嘅肉鬆麵包, 仲有巴斯克芝士蛋糕架都好正呀好一定要encore#KatkatFoodies
等🐵放興趣,班最好嘅愉樂就係買杯嘢飲邊岦邊等就最唉架啦

週街都有嘢飲😅但係行過見到呢一間茶茶糕Go好特別呀
好啦
好一定要encore

#KatkatFoodies
2021-06-06 471 瀏覽
第一次幫襯就買到酸蛋糕……埋單時,係7點09分當時我無特別望清蛋糕個樣就急急腳趕巴士,我好肯定35mins內已經返到屋企。結果一開豆乳見到面層d cream有裂痕,已經出晒水 同聞到酸味🤦🏿‍♀️ 試左味真係酸。我唔知盒野擺左幾耐先比我買走啦,但開得門做生意,唔好咁hea得唔得姐。其實d職員拎出拎入時有望下都知出晒水啦!個盒係透明,見到d cream 裂晒又出水都唔理…… 另外盒芋泥肉鬆盒子,味道正常無咩特別,唔酸食得落肚已經偷笑。
第一次幫襯就買到酸蛋糕……

豆乳盒子
2021-06-06
2021-05-31 328 瀏覽
今日經過就諗住試下一杯,點左Oreo黑糖珍珠奶茶。自問自己平時都講慣唔該,謝謝。但職員真係態度好差,由落單到拎野飲只係講左一句「xx蚊」,幾好食幾好飲都不會再幫襯。
2021-05-31
5 分鐘 (外賣自取)
🇭🇰茶茶GO·呢間我係隔離食完lunch 見佢好似好得意咁 就決定買翻屋企做第二日既早餐😙😙·紫菜肉鬆小方$10/件佢個包裝真係勁靚 望到都覺得吸引😈佢食落同想像中差唔多 面頭肉鬆份量真係好多 開心 至於佢個蛋糕嘅話其實係偏實在既 我自己覺得如果佢可以輕盈啲會再好食啲😙😙同埋可能因為佢面頭要加蛋黃醬嗰啲黐住啲肉鬆 所以佢都幾飽肚 就咁食一舊已經夠飽😂·#rbyeat#rby甜品飲品 #rby台灣菜#rby灣仔·📍灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下F舖
🇭🇰茶茶GO
紫菜肉鬆小方$10/件
紫菜肉鬆小方

#rbyeat
#rby甜品飲品 #rby台灣菜
#rby灣仔
📍灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下F舖
$10 (早餐)
紫菜肉鬆小方
2021-04-07 397 瀏覽
今日經過想搵杯熱飲,行過就試吓呢間店,店子小小的,主打外賣,我叫左個熱的夏夜白桃烏龍茶,淡淡的桃香及鳥龍茶的清香好夾。好有驚喜!一試就愛上。下次再試吓其他味道先。
2021-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-07 436 瀏覽
建議: 舖頭位置係灣仔 VTC 下斜對面條充滿野食既巷仔 (克街 保和大廈) 一直都搶唔到艾豬上盒子蛋糕既 #試伏專員,今日終於去到灣仔既 茶茶GO🤭 除左飲品外,仲有幾款盒子蛋糕 同 紫菜肉鬆蛋糕方塊對比起飲品,反而覺得佢地既蛋糕質素好啲❤️今次試左:▫️肉鬆芋泥盒子 (HK$45)價錢上唔知叫唔叫偏貴,但係覺得味道係真係唔差。層次都幾分明,以為又Cream 又芋泥一定會食到好膩,反而又無。芋泥入面仲有啲細細粒既芋頭,幾有咬口👍貪心啲如果有既麻糬、白玉就好喇🤤當日去到見到有肉鬆小方 準備出爐,好似都幾吸引❤️ 下次再黎試下。▪️夕燒荔枝 (HK$36)點解話對比起蛋糕,飲品反而一般,係因為依杯荔枝飲落只係冰、水、荔枝糖+果肉。解渴黎講係唔錯,不過枝飲管一篤落去,飲左面個陣,原來係清水🤣 篤到落底,搞番混先飲到淡淡荔枝+果肉。所以記得要搞混先好飲❤️

對比起飲品,反而覺得佢地既蛋糕質素好啲❤️

今次試左:
▫️肉鬆芋泥盒子 (HK$45)

▪️夕燒荔枝 (HK$36)

2021-03-21 268 瀏覽
今次點左京都抹茶玉露同流心奶黃牛角包,抹茶玉露飲落同平時飲開嘅抹茶有少少唔同,苦澀味比較少,茶嘅香氣與甜味比較多。飲完有回甘嘅口感。流心奶黃牛角包真心值得一試,佢真係好鬆脆,奶黃味濃郁,酥皮鬆香。
2021-03-17 336 瀏覽
茶茶GO係台灣過江龍茶飲店,飲品用蔗糖調製,岩哂怕肥但又想飲既人士,飲品人天然健康,有不少款式都是香港獨家,例如:厚奶雪見沙,人手做果泥搭配豆奶冰沙,水果可選擇奇異木子、金皇芒果、草莓蜜桃和春滿鳳梨除左飲品,小店仲有蛋糕賣,主要是盒子蛋糕和小方蛋糕,配料多數是芋泥、肉鬆、紫菜,幾有台式味道原本想買兩件紫菜肉鬆小方試下,但原來得4件裝,冇辦法都照買黎試一試🤣肉鬆同紫菜超級多,不過蛋糕外型就唔太靚,同埋睇落好油,盒都油淰淰咁😖裡面有類似沙拉醬,甜甜地,蛋糕質感比較實,唔似戚風,不過配肉鬆幾夾,吃落好有存在感,每一口都很實在,食到一半都覺得幾油膩🙈

2021-03-12