2023-06-05 713 瀏覽
最近與家人去了旺角茶皇殿吃下午茶,茶叫了人參烏龍茶,喝起來甘甘甜甜,香氣濃郁。下午茶點心選擇多,多款孖寶、下午茶優惠。點了特式點心:古巴雪茄春捲。這道點心以雪茄為造型,炸春捲的餡料是鮮蝦,外皮黑色,炸得酥脆可口,蝦吃起來十分爽口。另點了翡翠鮮蝦腸,粉皮薄鮮嫩,蝦仁鮮甜,配上豉油。特價燒味河粉選了雙拼,叉燒和腩仔也不錯,大大碗。蒸點心選了南乳蒸豬手和蟹籽燒賣皇。豬手大件厚肉。蟹籽燒賣皇熱辣辣。最後,超特價點心牛肉球物美價廉,只需$6.8!價錢便宜,都是一個嘆茶之選。
下午茶點心選擇多,多款孖寶、下午茶優惠。

另點了翡翠鮮蝦腸,粉皮薄鮮嫩,蝦仁鮮甜,配上豉油。
特價燒味河粉選了雙拼,叉燒和腩仔也不錯,大大碗。

蒸點心選了南乳蒸豬手和蟹籽燒賣皇。豬手大件厚肉。
蟹籽燒賣皇熱辣辣。
最後,超特價點心牛肉球物美價廉,只需$6.8!
價錢便宜,都是一個嘆茶之選。
2023-05-31 624 瀏覽
🤎 平時同🐼除左食西餐,日本餐,有時去食下中餐都係個好選擇☺️ 今次去左樓上既茶皇殿,日頭既時候係飲茶食點心既,夜晚就係係食小菜~🤎 原來樓上空間都幾大,同都有唔少食客😊🤎 開茶開左人蔘烏龍茶😍 喺茶樓黎講,係比較特別嘅茶,飲落芳香回甘👍🏼🤎 樓下見到有$1燒味,覺得好抵🤣 有得揀燒鵝, 走地雞, 或者乳豬🐖 兩個人嘅話乳豬同燒鵝有1/4隻,走地雞就有1/2隻~ 🐼 揀左佢既至愛又比較少食到既乳豬🤎 雖然乳豬份量唔算好多,但每一塊都好脆🤓👍🏼 原來茶皇殿自設烤爐,唔怪知得~燒味超抵食,質素高😁🤎 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $118 咕嚕肉係我中菜最愛之一😎 咕嚕肉食落,外皮唔會太淋。菠蘿感覺新鮮,仲配埋青紅椒🤎 欖菜肉鬆四季豆 $88🐼揀的菜式。份量不少,肉鬆好惹味!撈飯一流😎

🤎 原來樓上空間都幾大,同都有唔少食客😊

燒味超抵食,質素高😁

🤎 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $118

🤎 欖菜肉鬆四季豆 $88
🐼揀的菜式。份量不少,肉鬆好惹味!撈飯一流😎
2023-05-26 391 瀏覽
嘩嘩嘩📣📣📣一蚊雞,燒鵝皇⭐️⭐️⭐️皮脆肉嫩,唔係講笑真心好味,份量都多足夠兩個人食,重點更係$1😍抵抵抵👍🏻👍🏻👍🏻茶皇豆醬火陷蝦🦐大大隻蝦🦐係你面前點火,味道有濃濃嘅酒味仲有茶葉香,好鬼好味😋養顏花膠金蠔煲🥣金蠔好惹味份量超級多,仲有養顏嘅花膠,食完都靚d😂加埋大量薑同蔥👍🏻👍🏻👍🏻薑汁千層糕🥢濃濃薑汁味,唔太甜好好味,我最意撕開一層一層咁食😂😂😂
嘩嘩嘩📣📣📣一蚊雞,燒鵝皇⭐️⭐️⭐️

茶皇豆醬火陷蝦🦐

養顏花膠金蠔煲🥣

薑汁千層糕🥢
濃濃薑汁味,唔太甜好好味,我最意撕開一層一層咁食😂😂😂
2023-05-23 421 瀏覽
大家各有各忙,終於有時間可以約出嚟食飯,四個人一致認同食中菜🙋🏻‍♀️X香就食得多,茶皇殿都係第一次試,menu都好多選擇,花多眼亂🤣有好多套餐選擇,揀咗個$5xx既龍蝦伊麵set,自選兩款小菜。龍蝦伊麵夠大盤,而且龍蝦肉都幾多,肉質唔霉而且彈牙,不過芡太多,搞到伊麵有啲腍,不過問題唔大,整體嚟講真係唔錯!小菜我哋揀咗小炒王同埋菠蘿咕嚕肉,小炒王好有鑊氣,除咗有蝦乾之外,仲有蝦仁同魷魚,比出面嘅小炒王多啲料咕嚕肉一上枱嘅時候熱辣辣,而且外皮仲係脆既,好掛汁!認真唔錯!菠蘿都係新鮮既佢地仲有個$1燒味優惠,我地四個人可以揀¼隻燒鵝,呢個真係超級抵!大大份好抵食肉質幾腍身,皮有啲脆,$1真係抵到爛!叫咗個金銀蛋西蘭花,肉碎好多,味道普通,但勝在夠足料四個人都係食咗$800有找,質素都唔差,尤其個$1燒味真係好抵食,唔怪之得全場滿座👍🏻

肉質幾腍身,皮有啲脆,$1真係抵到爛!

叫咗個金銀蛋西蘭花,肉碎好多,味道普通,但勝在夠足料

2023-05-16 581 瀏覽
今日去咗茶皇殿食飯,真係食得好開心!茶皇豆醬火焰蝦真係好正,啲蝦肉鮮甜彈牙,配上茶皇嘅豆醬真係絕配!個火焰真係靚到冇得講!食完豆醬火焰蝦,我哋又試咗一樣嘢:楊枝甘露!呢個甜品真係好好食,奶味濃郁,芒果肉夠軟滑,仲有啲珍珠同芒果,真係一種享受!最後,我哋試咗一啲蔬菜:上湯通菜。呢個菜炒得好香好脆,每一口都好有嚼感,仲有啲蒜頭同辣椒,真係好開胃!總括而言,茶皇殿嘅食物真係好好味,令人回味無窮,下次一定會再黎食!

2023-05-15 420 瀏覽
I probably go yum cha or have dim sum at least once a week. This time I visited Jasmine Cuisine, a newly opened Chinese restaurant in Mongkok. Ginseng Oolong TeaDark oolong tea with intense ginseng, leaving a long bittersweet aftertaste in the mouth.Har GauMoist filling. Big crunchy shrimps. The bamboo shoot gave the dumplings an even better texture.Beef MeatballStandard traditional recipe with coriander and chenpi. Soft, fluffy and juicy. Cigar Spring RollInteresting instagrammable presentation

Ginseng Oolong Tea

Har Gau

Beef Meatball

Cigar Spring Roll
Interesting instagrammable presentation. Shrimp and truffle filled crispy sticks.

Pig Trotter in Herbal Sauce
Similar to drunken pig trotters, but a warm version. Not too tender but still came off the bone easily. Fragrant herbal soup.

Overall good quality and efficient service. Was lucky enough to get a window seat as a bonus!
🍽️茶皇殿 (旺角)📍旺角奶路臣街33號依利大廈2樓 1. 開茶-人參烏龍茶 $15/位🫖一坐低開壺靚茶,是常識吧!呢一款人蔘,烏龍茶有淡淡的人參味,茶底唔算太濃,芳香回甘,飲落去好舒服。2. 燒味 $1 🐷佢哋嘅一蚊燒味有清遠走地雞,茶皇殿燒鵝皇同極品乳豬。我今次就食咗佢哋嘅極品乳豬,香脆可口,好新鮮。佢哋自設烤爐,超抵食質素高!3. 茶皇殿小炒皇(又足料) $118🍤擁有大廚級鑊氣既小炒皇,有韭菜花,蝦仁,腰果等等!唔單止有鑊氣,而且好足料,蝦仁好彈牙,真係好抵食。4. 茶燻雞$128🐔呢一款係必食嘅菜式之一,佢哋嘅茶燻雞茶香味濃,有少少煙燻過嘅感覺!食落去啖啖肉,好Juicy,真係食唔停口。5.鮮菠蘿咕嚕肉 $98 🐷佢哋嘅咕嚕肉份量好多,加埋新鮮嘅菠蘿,酸酸甜甜,好開胃!咕嚕肉做得好香脆外脆內軟,出邊有啲咕嚕汁,真係食完一舊又一舊。💖P.S. 佢哋環境好光猛 ,地方都好闊落,坐得好舒服!服務質素都好唔錯,店員都即叫即到,好熱情。佢哋啲嘢真係平靚正,而且好熱鬧,同屋企人朋友飲茶食飯最好不過!
🍽️茶皇殿 (旺角)
📍旺角奶路臣街33號依利大廈2樓

4. 茶燻雞$128🐔

5.鮮菠蘿咕嚕肉 $98 🐷

人參烏龍茶
鮮菠蘿咕嚕肉
茶皇殿朋友講有$1燒味,仲要勁近旺角返工,就決定八點多平日來吃飯,來到都幾大間而且乾淨,待應仲講$1燒味有幾款,而我想要的燒鵝仲有勁開心人參烏龍茶 甘味十足帶點烏龍香,在酒樓比較少見到款茶$1咁抵食梗要了 燒鵝 來到份量都幾大份,細問返原來自設烤爐怪唔得幾新鮮,皮仲有點脆口,這裡的酸梅醬好味道配燒鵝不錯真心推介來吃小炒皇勁惹味有鑊氣,份量不少入面配菜都好多,仲要腰果增加口感脆皮農家雞,皮帶脆而且雞肉比心目中嫩滑,味道夠不用沾汁都好味炸豆腐粒味道正常幾滑身不太咸,最後當然再叫多2個白飯,結帳$402/2人都合理價而且份量多都食唔晒

人參烏龍茶 甘味十足帶點烏龍香,在酒樓比較少見到款茶

2023-05-09 303 瀏覽
今日放假就同媽咪去飲下午茶🫖去左位於旺角既茶皇殿二點下午茶時間一遇到媽咪就係瘋狂叫既模式 不過茶皇殿性價比好高 勁抵食 食物亦都好有質素🤤開左人參烏龍茶 我第一次飲真心愛上 芳香回甘又甜甜地 好特別 好推介 試過就明🤍貴妃雞/燒腩仔 配瀨粉🍜一上枱勁開始 係雞脾啊🤣皮滑肉嫩緊係同媽咪兩份食 而燒腩仔都脆卜卜 勁正蟹籽燒賣皇/鮮蝦黃金雲吞/櫻花蝦潮州粉果燒賣就一定飲茶必叫🤭炸雲吞係媽咪favourite!! 粉果皮滑煙韌 入面仲有櫻花蝦好惹味南瓜流心煎堆個外型勁得意 超級脆口同埋非常流心又唔會辣親嘴🤤係我至愛既奶黃孖寶 咖喱蒸爽肚x 墨魚汁脆皮腸粉🤍孖寶價勁抵$49.8🤭豬肚非常爽口 而墨魚汁脆皮腸粉做到皮薄內脆😍滑嘟嘟既黑色外皮包住脆皮 勁有口感 成舊入口大滿足
今日放假就同媽咪去飲下午茶🫖去左位於旺角既茶皇殿

貴妃雞/燒腩仔 配瀨粉🍜

蟹籽燒賣皇/鮮蝦黃金雲吞/櫻花蝦潮州粉果

南瓜流心煎堆

孖寶 咖喱蒸爽肚x 墨魚汁脆皮腸粉🤍

點了「懷舊黑椒爽肚」,端上來馬上吃,兩人都發覺爽肚還是冰的。未加熱足夠的當然不能吃,叫帶眼鏡爆炸頭紥馬尾的女經理換新的,她先聲奪人,態度惡劣,但她說換新的可以,結果等了二十分鐘,端了少了兩件半滿的爽肚過來。結果向另一位男經理投訴,再等了十分鐘,才有一籠正常的爽肚。總結,食物質素一般,價錢唔係平,服務態度極差,如果唔係因為地點方便又近,都唔會嚟,旺角附近都有其他酒樓,下次寧願行遠少少都唔會再過嚟食嘢,真心不推薦。

冰凍爽肚
2023-04-07
2023-02-22 992 瀏覽
喺附近整完嘢啱啱好下午茶時間,之前上網見到有人推介呢間嘅天水圍分店,依家先嚟試吓旺角分店嘅食物先😎⭐️金沙海皇炒飯$68啲飯有好用嘅蛋香,炒到粒粒分明,而且份量都多,好味抵食又飽肚。下午茶時間有孖寶套餐,可以任點餐單上嘅指定兩種點心。⭐️茶市孖寶A $32.81️⃣櫻花蝦潮州粉果 入面料都幾足,有埋炸花生餡食落幾香口😋2️⃣豉汁蒸鳳爪⭐茶市孖寶B $49.81️⃣杏汁花膠灌湯餃😡😡😡呢個灌湯餃真係等咗超耐,所有炒飯點心全部食晒佢都仲未嚟,同個高大短髮嘅職員講咗幾次,佢淨係識叫我等吓睇個餃嚟唔嚟,後尾我細心觀察佢,佢根本冇跟進過個問題!冇去點餐機嗰度睇吓有冇漏單,亦都冇入過去廚房嗰度幫我問😡我足足等咗個幾鐘,到後尾再加多個馬拉糕點心,馬拉糕勁快上,但依然都未見我一直等緊又催左幾次嘅杏汁灌湯餃!因為太想俾媽媽食呢個灌湯餃所以我堅持等,而冇去取消呢度單。到最後另一個男經理過嚟幫我處理,佢用咗1分鐘嘅時間就入咗廚房去了解情況,然後再同我講番廚房留咗單,即刻做俾我,大概等15分鐘。結果15分鐘後個湯餃都係未見蹤影😫,同時間另一個職員要埋數走過來叫我埋單,然後我哋又重複一次同佢講咗個情況。然後佢笑笑口走咗冇任何處

⭐️金沙海皇炒飯$68

下午茶時間有孖寶套餐,可以任點餐單上嘅指定兩種點心。

⭐️茶市孖寶A $32.8
1️⃣櫻花蝦潮州粉果
入面料都幾足,有埋炸花生餡食落幾香口😋
2️⃣豉汁蒸鳳爪

⭐茶市孖寶B $49.8
1️⃣杏汁花膠灌湯餃
😡😡😡呢個灌湯餃真係等咗超耐,所有炒飯點心全部食晒佢都仲未嚟,同個高大短髮嘅職員講咗幾次,佢淨係識叫我等吓睇個餃嚟唔嚟,後尾我細心觀察佢,佢根本冇跟進過個問題!冇去點餐機嗰度睇吓有冇漏單,亦都冇入過去廚房嗰度幫我問😡我足足等咗個幾鐘,到後尾再加多個馬拉糕點心,馬拉糕勁快上,但依然都未見我一直等緊又催左幾次嘅杏汁灌湯餃!因為太想俾媽媽食呢個灌湯餃所以我堅持等,而冇去取消呢度單。到最後另一個男經理過嚟幫我處理,佢用咗1分鐘嘅時間就入咗廚房去了解情況,然後再同我講番廚房留咗單,即刻做俾我,大概等15分鐘。結果15分鐘後個湯餃都係未見蹤影😫,同時間另一個職員要埋數走過來叫我埋單,然後我哋又重複一次同佢講咗個情況。然後佢笑笑口走咗冇任何處理。最後等多幾分鐘,個灌湯餃先到🙄🙄🙄。真係服務態度超級差劣。
最後講返啲個灌湯餃嘅味道係好食嘅,除咗有大嚿嘅花膠,原來杏汁配灌湯餃個湯底,鹹鹹地、香香地、又幾特別幾夾味!

2️⃣蟹籽燒賣王
餡料冇乜豬肉,大部份以蝦肉為主,都幾抵食。

⭐斑蘭馬拉糕$18
呢個馬拉糕甜甜地,入口鬆軟,值得一試。

🔻茶位費$10

🔻另收加一服務費10% service charge

📝三人合共消費$219,人均$73
都幾抵食嘅下午茶,可惜漏單問題,同埋跟進問題的職員嘅服務態度實在太差,唔會再嚟呢間分店幫襯!

📍 茶皇殿 (旺角)
旺角奶路臣街33號依利大廈2樓
2023-02-15
2023-02-18 754 瀏覽
服務態度奇差,7:00到,好多菜式已經賣完,菜牌上好多菜式都沒有,汽水只有無糖,白飯太多水,菜式色香味都不達標準。樓面經理可以指客人做野,拿東取西。不會再有下次幫襯。上菜時叫客人自己放碟菜上枱,自己放?奇才。不知所謂的服務態度,你有你講,她有她做,簡直垃圾之中的垃圾。沒有-碟餸看得上眼,食得入口。我巳經要求不高,已忍了很久,員工還得寸進尺,令人失望到極點,忍無可忍。你免費請我再來都不會來,免心煩氣頂,要避之則吉。
2023-02-18
我係附近住既街坊,其實我好少寫食評,但今次好差,飲餐茶要俾人鬧我真係好唔鍾意。我地係年初四大約11:40入去幫襯既,咁一行四人得閒就去飲茶啦,我哋平時去開其他地方飲既,不過見好少黎呢間就試下啦。我地見佢門口有得㩒飛,就㩒咗張B008,我地見其實就叫緊B004,咁應該等多4張就到我哋啦。同埋個陣門口都冇乜人既,我地估應該好快到既。過咗一陣就見到有一批10幾個人落咗樓,心諗應該好快位啦!跟住見到有啲人話識人,又有人話book咗位既,個啲人係冇飛既咁就上咗去。咁我都明既酒樓都有啲熟客會插隊,就繼續等囉。咁過多陣就見到又有陸續10至20個人行落樓梯,咁我諗點都到我啦??佢又再放咗啲熟客入去,咁我真係等咗好耐,叫飛個system 都冇郁過,咁我就走埋去問佢,我㩒咗飛等4張,你上面走咗咁多人都冇位?你一個number都冇叫過。佢話有啲人book咗位個啲係8至12人就要放人入去先,同埋有人book咗12點半放唔到枱,我就話佢:我㩒咗飛架喎,你放上去咁多個都係4人枱架喎,我聽住你同上面講架,可唔可以跟返number叫飛呀?係真係唔公平,所以就出咗聲。佢話我:咁人地book咗位就係先過你架嘛!我話:咁你

佢話我:咁人地book咗位就係先過你架嘛!
我話:咁你話8至12人枱先要book,咁我4人枱都唔關事,點解我要等咁耐?你已經放咗好多熟客啦,點都要叫飛啦嗎?
佢問:你幾多號飛呀?
我話:B008
佢話:咁你咪等下囉!個個都係要等!

轉頭我見到佢又靜靜雞叫咗幾個熟客入去喎!今次唔叫咪啦可能怕我聽到。我真係把幾火,個陣已經12點半,我都唔知仲要等幾耐,等咗差唔多50分鐘得個桔。我地就話咁唔等啦我地走,個知客話:

咁你地咪走囉!唔飲唔好飲!

超趕客,我真係未試過等位等到俾人鬧,仲要係佢唔啱在先。如果你唔係熟客就唔好幫襯,因為佢淨係俾熟客入,你係生客靠個㩒飛system係唔會入到去,分分鐘㩒午市飛下午茶時段都唔洗入,而且個知客既態度好差,想俾人串下鬧下既歡迎你去,我就唔會再去架啦。
2023-01-12 1504 瀏覽
長輩相約假日茶聚吃點心,我家老闆選擇了旺角奶路臣街的「茶皇殿」,取其地點在旺角東站樓下非常就腳,而且價錢也大眾化。這茶樓前身其實是有點名氣的平民酒家「泉章居」,酒家超過三十年歷史,印象中我由孩提時代已跟家人來吃晚飯,也在不同的年代跟不同的朋友在這裡飯聚,算是其中一個我充滿回億的地方。由於今次我們人多,我家老闆又可以瘋狂點選食物,實在我們一共吃了幾多點心我都數不清,只留意到這裡的食物水準尚佳,9個人吃得飽飽才千二大元有找,水滾茶靚坐得舒適,唯一美中不足是這茶樓位於一樓,老人家必須爬一層樓梯才走得上來。

2022-12-18
2022-11-27 1772 瀏覽
多次惠顾茶市,都觉得茶市食物美味,点心款式设计精美,天鹅荔茸酥鬆脆,天鹅造型精美,清汤从容鲜竹卷,可口爽脆,墨汁香脆肠粉,很特别的墨汁,馅料是用萝蔔丝做的口感特别,清淡可口,每次必吃猫山王榴莲香榚,超级美味。炒粉麵饭亦十分可口,肉丝炒麵造型特别,是每个独立麵饼的,酱汁不是淋在面条上,令麵条吃起来鬆脆乾爽。可能是刚开放每枱用餐人数及早前员工流失,人手较为紧张,有点短缺,辛苦晒饮食界啲员工,请多多努力💪🏻💪🏻
清汤从容鲜竹卷,可口爽脆,
每次必吃猫山王榴莲香榚,超级美味。
辛苦晒饮食界啲员工,请多多努力💪🏻💪🏻
2022-11-27