2019-08-14 750 瀏覽
位於旺角瓊華中心10樓的茶木•台式休閒餐廳,主打台灣菜。這間分店全層也是茶木,面積十分廣闊,今次坐在近窗口的位置。正值下午茶時分,所以和朋友點了些小吃。甜蜜溏心蛋拼芝心雞翅來到了。蛋黃還是半凝固狀態,口感十分滑溜,用特製醬汁來滷蛋,味道鹹鹹香香。芝心雞翅即是釀雞翼,雞翼外皮煎成金黃色,賣相誘人。裡面的配料有半溶的芝士、蘑菇片,和雞肉同吃,整體口感和味道也頗豐富,充滿層次。滷肉燥刈包 - 這款小食是朋友點的。刈包又名割包,是台灣當地的特色小吃。鹹鹹香香的滷肉配上鬆軟的刈包,當中還夾了兩片青瓜,令整體感覺更清新。朋友很喜歡旁邊的炸地瓜條,面頭撒了少許酸梅粉,味道又酸又甜,炸得脆卜卜。飲品則點了熱的黑糖冬瓜茶,這款冬瓜茶味道相對天然清新,不會過甜。另一款為台式酸梅冰,味道開胃冰爽,不會太過甜。

正值下午茶時分,所以和朋友點了些小吃。

另一款為台式酸梅冰,味道開胃冰爽,不會太過甜。
2019-08-14
  • 芝心雞翼
2019-08-08 74 瀏覽
呢到環境舒適,座位闊落,可以慢慢傾下計食下野。 香辣牛肉麵帶辣味既紅燒牛肉麵,香菜配料同牛腩味都好香,湯頭辣辣地好惹味好開胃,麵就係類似刀削麵,有咬口。牛肉大大舊,會帶有D軟骨,有骨膠原。仲有幾舊紅白蘿蔔做配菜,白蘿蔔好清甜同埋好淋。7/10 沙拉鳳梨🍍蝦球沙律酸酸甜甜,有大量菠蘿同埋幾粒蕃茄仔,蝦球就係炸過既,份量就唔多啦,得5粒左右,味道就幾好食又彈牙既。7/10 海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕海棉蛋糕軟綿綿,仲食得出有蛋味,配埋海鹽奶蓋咸咸地,質感好creamy,奶蓋味道似CREAM CHEESE,蛋糕入面仲有好多珍珠,仲有個朱古力雪糕倒插係面,朱古力甜筒好好味。8/10   宇治抹茶奶蓋原來味道淡左D,問店員找左個糖醬味道就剛剛好,如果抹茶味道再濃啲更好。7/10 草莓櫻姬草莓沙冰,面頭有奶油泡沫,酸酸甜甜咁,仲有支食得既草莓餅做飲管。7/10
呢到環境舒適,座位闊落,可以慢慢傾下計食下野。

香辣牛肉麵

沙拉鳳梨🍍蝦球

海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕

宇治抹茶奶蓋

草莓櫻姬
2019-08-07 69 瀏覽
今日去旺角買月餅料, 行左幾間烘焙店(攰爆)揾地方坐下食啲野, 黎瓊華茶木.>甜蜜糖心蛋拼芝心雞翅 (HKD45)充滿滷水味道糖心蛋好味, 蛋白嗰part震騰騰, 芝心雞全翼裡面充滿芝士, 啖啖肉之餘仲食到蘑菇粒呢.>滷肉燥刈包 (HKD38)剛剛蒸起嘅刈包, 口感比饅頭更實在, 有三大片青瓜同肉燥. 伴碟甜薯條勁有飽肚感, d甜薯條每條都沾滿炸漿外脆內軟👍🏻👍🏻.>黑糖冬瓜茶朋友唔飲凍飲嘅推介.>台式酸梅冰出面咁熱, 梗係飲最解渴gei酸梅冰la👍🏻.

甜蜜糖心蛋拼芝心雞翅 (HKD45)
甜蜜糖心蛋拼芝心雞翅
芝士雞翅

滷肉燥刈包 (HKD38)
滷肉燥刈包
肉燥刈包

黑糖冬瓜茶

朋友唔飲凍飲嘅推介.
台式酸梅冰

出面咁熱, 梗係飲最解渴gei酸梅冰la👍🏻.
2019-08-07
甜蜜糖心蛋拼芝心雞翅
芝士雞翅
滷肉燥刈包
肉燥刈包
2019-08-04 51 瀏覽
平時如果同朋友諗五倒想食啲咩嘅時候好多時我哋都會揀食茶木因為一嚟坐得舒服二來啲嘢食質素都唔錯最鍾意食嘅係紅燒牛肉麵 湯底非常之濃再加上清甜蘿蔔 牛肉嘅味道非常之出另外仲叫咗杯綜合水果茶 酸酸地幾開胃
另外仲叫咗杯綜合水果茶 酸酸地幾開胃
1K
茶木在香港的分店越開越多,通常想吃台灣菜時,就會第一時間想起茶木,今次就來到旺角瓊華中心分店。樓上舖面積寬敞,環境舒適開揚。木系裝潢和諧溫暖,氣氛閒適自在。餐牌款式多不勝數,足以令人選擇困難症發作。Teawood 三小碟 $68一客包括三款前菜:溏心蛋、麻辣烤麩和醉雞。溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的蛋黃,滿溢濃濃蛋香。烤麩本身有很多氣孔,像海棉般吸汁吸味,麻辣味確實辣到噴火。雞肉肉質鮮嫩,夏天吃清涼又開胃。芝心雞翼 $66雞翼燒得金黃帶焦香,拆骨後啖啖肉之餘,亦有啖啖芝味。一咬開就見到裡面釀滿芝士,芝味滿瀉。太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條 $50雖然兩款都是炸物,不過亦不會過份油膩。地瓜條粉漿亦不過厚,蕃薯味如蜜糖般溢出來天然香甜。鹹蛋雞中翼肥大肉厚,不過就略嫌調味較重手,味道鹹了點。紅燒半根半腩牛肚麵 $77集合三種配料:牛腩、牛肚和牛筋,湯色深褐濃郁,融合了牛肉香濃肉汁。牛腩炆得軟腍入味,牛肚質地爽彈,牛筋則嚼勁十足。麵條口感純樸而保持Q彈有勁,讓麵條輕易地掛滿湯汁,即使浸久了也不會過軟,卻又吸收了牛肉湯的濃郁精華。芝心雞翼肉燥飯 $66飯量足之餘,就連配料都很豐富。滷好的肉燥質地

樓上舖面積寬敞,環境舒適開揚。

木系裝潢和諧溫暖,氣氛閒適自在。
餐牌款式多不勝數,足以令人選擇困難症發作。

Teawood 三小碟 $68
一客包括三款前菜:溏心蛋、麻辣烤麩和醉雞。
Teawood 三小碟

溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的蛋黃,滿溢濃濃蛋香。
Teawood 三小碟

烤麩本身有很多氣孔,像海棉般吸汁吸味,麻辣味確實辣到噴火。
Teawood 三小碟

雞肉肉質鮮嫩,夏天吃清涼又開胃。

芝心雞翼 $66
雞翼燒得金黃帶焦香,拆骨後啖啖肉之餘,亦有啖啖芝味。
芝心雞翼

一咬開就見到裡面釀滿芝士,芝味滿瀉。

太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條 $50
雖然兩款都是炸物,不過亦不會過份油膩。
太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條

地瓜條粉漿亦不過厚,蕃薯味如蜜糖般溢出來天然香甜。
太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條

鹹蛋雞中翼肥大肉厚,不過就略嫌調味較重手,味道鹹了點。

紅燒半根半腩牛肚麵 $77
紅燒半根半腩牛肚麵
牛腩炆得軟腍入味,牛肚質地爽彈,牛筋則嚼勁十足。

芝心雞翼肉燥飯 $66
飯量足之餘,就連配料都很豐富。
芝心雞翼肉燥飯

滷好的肉燥質地軟嫩,而且肥肉不算過多,相當好下飯。

抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕  $88
這款是最新推出的夏日新品,賣相精緻誘人,令人賞心悅目,想不到份量超巨型,一碟已經足夠四人share。
抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕

抹茶與紅豆向來都是絕配,一切開戚風蛋糕就湧現澎湃抹茶奶蓋和粒粒紅豆,口感滑溜細膩。

黑糖冬瓜茶
解暑清熱的冬瓜茶,就是樸實無華的寶島古早味。

黑糖珍珠奶茶
略嫌茶味偏淡,被奶味蓋過了,但珍珠質感粉糯QQ富有嚼勁。

黑糖珍珠紅豆奶茶 $37
加上大粒飽滿、熬得起沙的紅豆,同時滿足喝與嚼的小確幸。
黑糖珍珠紅豆奶茶

紫薯奶蓋 $37
紫薯味偏淡,厚厚的奶蓋入口綿密順滑,不過就比較甜膩。
紫薯奶蓋

芒果冰沙 $39
冰沙打得幼滑,一喝果香佈滿舌尖,為炎炎夏日帶出冰涼清爽感。
2019-07-31 867 瀏覽
今日出旺角shopping,行了大半天, 買了一些運動服飾 ,收穫豐富。行到攰又係時候揾間舒服嘅餐廳醫醫肚, 眼前瓊華中心食肆多的是,就入去大堂look look有什麽好食,一看見到這間台式茶木餐廳,就决定食了。這間茶木都好大間, 座位又多,當中靠近窗邊的卡位又濶落,啱哂我邊食邊傾。餐牌款式其多, 圖片又精美吸引,好不容易才揸定主意點餐。Teawood三小碟, 溏心蛋、醉雞和台式豬血糕、台式烤夫, 特別的食。 最欣賞的醉雞,肉質嫩滑而酒味香醇,肶肉肉厚又入味。豬血糕和烤夫都好辣口,口感以烤夫為佳。而溏心蛋色香味美,也不錯。紅燒半筋半腩牛肚麵, 好香的一道湯麵。 當中主角牛筋牛腩超軟淋, 容易咬口, 香濃的牛腩味, 味道確實不錯。而非常入味的湯底, 配上闊條的面身,咬口爽彈,正。芝心雞翅, 賣相好吸引, 香氣撲鼻, 店員剛放下不久 ,我便忍不住馬上放入口,味道惹味。而雞翼皮特別香脆, 加上肉質入面配合了芝士和蘑菇,滋味滿足。海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕, 茶木最近流行的主打甜品,因為有姜濤號召, 賣相又吸引, 蛋糕口感軟綿綿好有彈性,甜甜地又唔太膩,配上朱古力甜筒和大量杏仁片,好食。芒果沙冰,凍

餐牌款式其多, 圖片又精美吸引,好不容易才揸定主意點餐。

芒果沙冰,凍凉解渴怡神,飲落芒果香甜,好fresh。

而紫薯奶蓋, 味道幼滑香濃, 質感好creamy。

2019-07-31 83 瀏覽
茶木勝在分店夠多,位置就腳,所以今次想食台灣野,就去左旺角瓊華分店。樓上鋪好大間,坐得幾舒服。芝心雞翼燒得個皮燶燶地,幾香口,裡面仲有拉絲芝士。三小碟就有三款前菜,最岩一大班人share。話梅粉地瓜條炸得脆,天然蕃薯味都夠甜,太陽鹹蛋雞中翼就比較鹹左d。紅燒半根半腩牛肚麵幾多餸,濃味得黎亦唔會太鹹。芝心雞翼肉燥飯都幾大碗飯,一個人未必食得哂。抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕賣相好靚,而且無諗過原來甜品都咁巨型。切開蛋糕裡面仲有好多抹茶奶蓋同粒粒紅豆,好足料。黑糖珍珠奶茶奶味比較重,唔係好覺黑糖味。芒果冰沙打得幾幼滑,無乜冰粒,飲完好冰涼。紫薯奶蓋好多cream,稍為甜左d。黑糖珍珠紅豆奶茶同樣都係唔係好覺黑糖味,不過就多左粒粒紅豆。黑糖冬瓜茶消暑解渴,最岩夏天飲。
樓上鋪好大間,坐得幾舒服。

芝心雞翼燒得個皮燶燶地,幾香口,裡面仲有拉絲芝士。
芝心雞翼

三小碟就有三款前菜,最岩一大班人share。
teawood 三小碟

太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條

紅燒半根半腩牛肚麵幾多餸,濃味得黎亦唔會太鹹。
紅燒半根半腩牛肚麵

芝心雞翼肉燥飯都幾大碗飯,一個人未必食得哂。
芝心雞翼肉燥飯

抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕賣相好靚,而且無諗過原來甜品都咁巨型。
抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕

切開蛋糕裡面仲有好多抹茶奶蓋同粒粒紅豆,好足料。
抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕

黑糖珍珠奶茶奶味比較重,唔係好覺黑糖味。
黑糖珍珠奶茶

芒果冰沙打得幾幼滑,無乜冰粒,飲完好冰涼。
芒果冰沙

紫薯奶蓋好多cream,稍為甜左d。

紫薯奶蓋

黑糖珍珠紅豆奶茶
黑糖冬瓜茶消暑解渴,最岩夏天飲。
芒果冰沙
美味紅燒半根半腩牛肚麵@TEAWOOD 自從搬去新界之後很久沒有到茶木食飯啦,出開城和朋友見面就去茶木食啦, 如舊超多人排隊的,要食還是早點來等比較好 喜歡在茶木食飯原因之一是抵食,一大份美味的牛肉麵都是$82多年來似乎都沒有加價, 飲料款式也多,最近也推出了好多新產品 做會員有多個優惠,生日月仲有COUPON 紅燒半根半腩牛肚麵是我每次必點, 份量超多,肉比麵的份量多 我好喜歡麵既質感,粗粗地有咬口,唔會好腍又有點爽口 牛根正到不得了, 完全入口即溶的口感而且好入味 羅白清甜又入味 飲料我們點了芒果沙冰和紫薯奶蓋 紫薯奶蓋味道每一口都是紫薯的甜蜜,上面的奶蓋少少咸味,令整體更有層次 芒果沙冰飲起來感覺真材實料,好香甜的芒果味,而且仲食到絲絲的芒果肉 小食點了Teawood 三小碟 糖心蛋好靚呀 那個醉雞非常好食,酒味香濃,下次我必然要再ENCORE!朋友生日,我們點了這個海鹽奶蓋戚風蛋糕  $88,超美的! 而且份量也很多,我們差點食唔晒!戚風蛋糕上面的醬原來是芝士奶蓋 ,咸咸地甜甜地咁原來同蛋糕都
美味紅燒半根半腩牛肚麵@TEAWOOD

如舊超多人排隊的,要食還是早點來等比較好

飲料款式也多,最近也推出了好多新產品

做會員有多個優惠,生日月仲有COUPON

紅燒半根半腩牛肚麵是我每次必點,

份量超多,肉比麵的份量多
我好喜歡麵既質感,粗粗地有咬口,唔會好腍又有點爽口

牛根正到不得了,
完全入口即溶的口感而且好入味

羅白清甜又入味

飲料我們點了芒果沙冰和紫薯奶蓋

小食點了Teawood 三小碟
糖心蛋好靚呀
那個醉雞非常好食,酒味香濃,下次我必然要再ENCORE!

朋友生日,我們點了這個海鹽奶蓋戚風蛋糕  $88,超美的!

,咸咸地甜甜地咁原來同蛋糕都幾MATCH,食起來也不會很膩,
戚風蛋糕口感鬆軟!還有些紅豆在入面,口感非常豐富
2019-07-26 60 瀏覽
瓊華中心的茶木已經來了好多次每次都來試試不同的台灣味道來看看今天的菜色芝士雞翅肉燥飯滷肉飯好香又好味,真的是道地台灣的味道滷肉的量配的剛剛好可以把飯食光光,配在一旁的小菜味道也都相當好太陽鹹蛋雞翅鹹蛋炸雞不不算是台灣菜,算已經是調味過的口味了,鹹蛋味不是很濃郁,但雞炸的很酥脆,好味但相當邪惡啊黑糖珍珠奶茶台式餐廳必點的飲品好味順口,不一會兒就飲完整體而言食物口味都在水準之上餐廳環境舒適,適合朋友聚餐還會再來Encore!
瓊華中心的茶木已經來了好多次
每次都來試試不同的台灣味道

來看看今天的菜色

芝士雞翅肉燥飯
滷肉飯好香又好味,真的是道地台灣的味道

太陽鹹蛋雞翅

台式餐廳必點的飲品

好味順口,不一會兒就飲完

整體而言
食物口味都在水準之上
餐廳環境舒適,適合朋友聚餐
還會再來Encore!

很久沒吃茶木了🍴,茶木是台灣過江龍,係香港🇭🇰經營多年質素有保證,剛好係附近睇電影🎬就決定係到食左野先再出發。剛好下班時間🤗人吾算多,裝潢以台灣樹木🌲做主題,別具特色。我地安排左係卡位,坐得都幾舒服,不過擡同檯之間好近,傾計隔離檯好易聽到😂食物款式眾多,小食,主菜,甜品等,餐單上既圖片吸引😍話梅粉地瓜條🍠(HKD 31): 地瓜條炸得金黃酥脆,食落香口,外脆內軟,味道本身已經好香甜,再加埋酸酸甜甜嘅話梅粉,既可中和炸物嘅油膩感,又可令到地瓜條更加酸甜開胃!蚵嗲肉碎泡飯 (HKD 82) : 蚵嗲大大隻好飽滿,肉質肥美嫩滑,而目份量仲要好多! 配上蝦米🦐香菇,整個湯底有陣濃濃柯仔鮮味,價得一試👍🏽另外,叫左兩款清爽解渴飲品🥤:西瓜柳丁蘆薈(HKD 39):炎炎夏天飲呢杯西瓜沙冰真係超清涼🥤頂層嘅粒粒蘆薈,增加口感,仲有陣橙味, 同西瓜都幾配合,清新😚巧克力🍫火山🌋(HKD 39): 濃濃朱古力🍫味,頂層有豐厚既忌廉,就如火山🌋配上朱古力脆脆係面,賣相一流,味道吾錯🤤海鹽奶蓋戚風蛋糕 (HKD 88): 係升降機入面都見到姜濤賣既新甜品廣告🍰,所以今次冇叫到我的最愛蜜糖磚塊。 決定叫近來流

食物款式眾多,小食,主菜,甜品等,餐單上既圖片吸引😍

另外,叫左兩款清爽解渴飲品🥤:

海鹽奶蓋戚風蛋糕 (HKD 88): 係升降機入面都見到姜濤賣既新甜品廣告🍰,所以今次冇叫到我的最愛蜜糖磚塊。 決定叫近來流行着芝士奶蓋蛋糕,平時芝士奶蓋奶茶飲得多,放落蛋糕都好Match!😍

濃濃的芝士層加在蛋糕上,入口順滑。咸香的芝士跟珍珠的甜搭配得剛剛好,不甜不膩,

朱古力雪糕🍦連CONE放係喺上層正中位置,朱古力味濃而且個CONE好脆口,戚風蛋糕軟綿綿有彈性,海鹽奶蓋少少咸,質感好creamy,切開蛋糕裡面原來仲有珍珠!配上杏仁片同瑰玖片,感覺新鮮有趣🙆🏻‍♀️好好味,大愛😍而且擺盤都花左心思,用阿華田粉寫上「TEAWOOD」同畫上枝葉🌿,睇得又食得👍🏽
2019-07-24
  • 蚵嗲肉碎泡飯
  • 海鹽奶蓋戚風蛋糕
之前去親茶木都只係會點炸雞排肉燥飯之類填得飽個肚嘅嘢食,所以琴晚女朋友話同我食好西,但帶咗我去茶木,即刻有啲失望…但原來,其實係我一直冇試佢其他菜式,今次去食咗啲我完全冇點過嘅菜式,係十級驚喜嘅!首先一嚟就上咗個芝心雞翼,其實望落去都只係隻漲咗嘅雞翼,但一咬落去真係驚為天人!係流心芝士呀!!佢哋將雞翼上半部份去咗骨,然後釀入咗芝士,熱辣辣食真心好正好香!之後就到希臘式優格英國保濕豬排燉藜麥飯,個名真係好~長!但味道真係好OK!個豬排嘅肉質真係好軟嫩,咬落去仲有肉汁滲出嚟,而豬排上面嘅優格,仲可以有助減淡肉味嘅油膩感!另外,我之前冇食過藜麥,估唔到佢煙煙韌韌咁又幾好咬口!呢個飯其實兩個人食都夠飽~嘢飲方面,我叫咗西瓜柳丁蘆薈,其實啫係西瓜沙冰,面頭有蘆薈食吓,酸酸甜甜都幾開胃架~!女朋友就話佢杯藍莓希臘優格特飲好正,本來就鍾意食乳酪嘅佢,話杯特飲好健康又好味,我試過都覺得真係正嘅,同埋係真係有一粒粒藍莓喺入面嘅!食到咁上下,女朋友話叫個蛋糕食,初初諗住細細件Cake就由佢嗌啦~點知個蛋糕一上到枱面,大到嚇親我!好彩個海鹽奶蓋戚風蛋糕唔係好甜,有淡淡嘅海鹽味,連支甜筒個雪糕都係海鹽味架!我
之前去親茶木都只係會點炸雞排肉燥飯之類填得飽個肚嘅嘢食,
所以琴晚女朋友話同我食好西,但帶咗我去茶木,即刻有啲失望…

食到咁上下,女朋友話叫個蛋糕食,初初諗住細細件Cake就由佢嗌啦~點知個蛋糕一上到枱面,大到嚇親我!好彩個海鹽奶蓋戚風蛋糕唔係好甜,有淡淡嘅海鹽味,連支甜筒個雪糕都係海鹽味架!我就最鍾意佢鋪喺蛋糕面嘅杏仁脆片,再點埋啲奶蓋一齊食真係冇得頂,連平時唔係好鍾意食甜品嘅我都覺得呢個蛋糕幾得吓!
2019-07-13 80 瀏覽
真係好耐無食過茶木,而家都越開越多分店,總有一間在左近。今晚出旺角諗唔到食咩就簡左茶木。第一次黎瓊華分店,地方都幾寬闊,有文青FEEL。餐牌相比以前都多左好多不同選擇,咸甜佳宜。🥢芝心雞翼肉燥飯雞翼係拆骨,食起來比較方便,內裡芝士多,比芝士搶哂味,口感豐富。另外肉燥飯偏甜一點,不過甜而不膩。🥢太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條近兩年鹹蛋美食越出越多,茶木都唔例外,鹹蛋雞中翼外層滿是鹹蛋醬,充滿咸香,而話梅味既地瓜條都好有創意。(熱)黑糖冬瓜茶濃濃古早味,黑糖味道濃郁,偏甜一點。(凍)黑糖珍珠奶茶食台式野又點少得一杯珍珠奶茶,珍珠QQ夠哂彈牙。

🥢芝心雞翼肉燥飯

🥢太陽鹹蛋雞中翼拼話梅粉地瓜條

(熱)黑糖冬瓜茶
濃濃古早味,黑糖味道濃郁,偏甜一點。
(凍)黑糖珍珠奶茶
食台式野又點少得一杯珍珠奶茶,珍珠QQ夠哂彈牙。

2019-07-03
2019-07-12 121 瀏覽
係平日黎呢度食lunch.一入黎就話d set 得買剩2個choices(原本有4個),我地見都未去到full house,不過唔緊要可能較早前好多人。專頭落單嘅時候,個侍應同我地講,4個choice得返一個?呢下已經覺得下?咁都得?咁唯有單點,唔要set去到嗌嘢飲,又呢樣冇果個冇去到呢個地步,會唔會太過分根本係20分鐘前就唔應該再接新客啦,要人等仲要幾乎咩都冇!!!你keep住俾啲客入,但又提供唔到適量嘅選項(我都唔講應有嘅選項喇),問個侍應,四色拼盤有啲咩,都答我唔到⋯⋯真係建議老闆好好咁檢討改善下服務同埋入貨量。

係平日黎呢度食lunch.

咁唯有單點,唔要set
去到嗌嘢飲,又呢樣冇果個冇
去到呢個地步,會唔會太過分

真係建議老闆好好咁檢討改善下服務同埋入貨量。

今次來旺角區覓食喇!  就來到好多分店茶木食台灣菜。 這店裝修走台灣風格以樹木做主題,  都幾有心思,地方好舒服好寬闊。**【黑醋味醂豬軟骨】 豬軟骨入口好腍好入味,好食到陣, 黑醋味林同豬軟骨真係好夾, 個汁帶甜甜酸酸,仲有好多洋蔥, 都好似日式醬汁,用來撈飯或麵一流呢!**【蚵嗲肉碎泡飯】 蚵嗲肉碎泡飯上台仲熱辣辣,蚵仔算足料,  仲食落好新鮮,飯及肉碎的比例適中, 而湯底有濃濃蚵仔鮮味,值得一試。**怎少得甜品 【黑白配三味吐司條】$47 將烤過的吐司切條,方便食用, 有香酥和口感, 可沾點分別有功克力優格, 白雪糖漿, 起司奶蓋, 三款醬汁各有各的風味, 更提昇味道, 讓人也愛不釋手呢!**【西瓜柳丁蘆薈】 + 【草莓希臘優格特飲】兩款清爽解渴飲品,特別西瓜柳丁蘆薈飲後好消暑,  而草莓希臘優格特飲酸酸甜甜似飲緊奶昔也好好飲。
今次來旺角區覓食喇!
就來到好多分店茶木食台灣菜。

這店裝修走台灣風格以樹木做主題,
都幾有心思,地方好舒服好寬闊。
【黑醋味醂豬軟骨】
豬軟骨入口好腍好入味,好食到陣,
黑醋味林同豬軟骨真係好夾,
個汁帶甜甜酸酸,仲有好多洋蔥,
都好似日式醬汁,用來撈飯或麵一流呢!
蚵嗲肉碎泡飯
蚵嗲肉碎泡飯上台仲熱辣辣,蚵仔算足料,
仲食落好新鮮,飯及肉碎的比例適中,
而湯底有濃濃蚵仔鮮味,值得一試。
怎少得甜品
【黑白配三味吐司條$47
將烤過的吐司切條,方便食用, 有香酥和口感,
可沾點分別有功克力優格, 白雪糖漿, 起司奶蓋,
三款醬汁各有各的風味,
更提昇味道, 讓人也愛不釋手呢!
西瓜柳丁蘆薈】 + 草莓希臘優格特飲
兩款清爽解渴飲品,特別西瓜柳丁蘆薈飲後好消暑,
 而草莓希臘優格特飲酸酸甜甜似飲緊奶昔也好好飲。
茶木有咁多分店,其實一直以來我都成日去幫襯,但係一直都冇好好咁幫佢寫過一個食評,係時候表揚下佢。由於兆萬嗰間執咗,轉左嚟瓊華中心嘅警覺鬆動左好多,今次你見到有一系列嘅新Menu,見到個意大利飯好似幾吸引。果然除咗台灣野之外,白汁意大利飯都非常出色,配埋慢煮豬扒同乳酪汁,飯嘅感覺小小似意大利飯,但係又有珍珠米嘅煙靭,清清地又唔會令到你好滯。其實茶木嘅小食係好好味嘅,平時都會嗌呢個雞翼,去骨好易食,調味都唔錯。因為想留肚食過最出名嘅屙屎上證終於重點黎啦!讀書嗰陣時係好呢個多事,因為一定要幾個人share先食得晒,但係估唔到多年後今日兩個人就K.O.左成個~經過搽咗蜜糖嘅多士磚真係冇得頂,士多啤梨嘅酸酸地令到成件事唔會好heavy,完食。

明太子雞翼

士多啤梨多士磚