2019-10-08 324 瀏覽
旺角而家係一個好危險的地方。所以我們兩個朋友決定搵個上樓餐廳食生日飯。微辣手工伴麵。伴麵成套好吸引。麵質幼嫩。但入口順滑入喉。但不失口感咬口。麵條的味道更遠勝千里。一半牛根。一半牛腩。湯底味道更香氣撲鼻。根腩炆得非常鬆軟。入口即溶。腩肉入口口感更不得不而去讚賞。回味無窮。再伴麵混合交替配食。更發揮得淋漓盡致!抺茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕。本人真係比較小食甜品。但今日朋友生日。但自已完全無記性「唔記得」。唯有補償自己的過失。見到呢款跟係點出來為朋友慶祝。蛋糕榚底鬆軼.入口即化。最特別就是紅豆抺茶配合入更配合適中。美味可口

2019-09-24
  • 抹茶紅豆奶蓋岩漿蛋糕
2019-10-01 326 瀏覽
喺朗豪坊夜晚想食元氣壽司確實有難度,見都有段日子冇食過茶木,又唔洗等位,就醫左肚先啦。微辣手工拌麵 $68麻辣半根半牛肉、麻辣鴨血、椒麻拌麵見到「微辣」呢個term,對於我呢啲又唔食得辣但又想過下食辣嘅癮嘅人黎講,微辣就最好不過了。點知其實都唔係真係微辣,都有少少辣,不過就好食嘅,所以可以頂得住佢嘅辣度。牛肉係聲稱熬製左12小時嘅牛肉同牛筋,果然係好腍好滑好入味。鴨血有兩款,有鹵水有吉列炸。麵條都煙韌好食。

[懶人系列]微辣手工拌麵 $68
麻辣半根半牛肉、麻辣鴨血、椒麻拌麵

2019-09-26 291 瀏覽
夜晚去瓊華食飯真係有排排部Lift~,~今晚約左朋友去茶木Dinner 加試下佢既奶蓋戚風蛋糕 (心心眼)食甜品前當然要食左DINNER先,我地點左一麵一飯。我點左麻辣肥牛乾拌麵~麻辣半根半肉同乾拌麵係分開既,乾拌麵質感乾身,唔會淋哂,味道都夠濃,麻辣牛肉都好好味,食落麻麻地,又唔會太辣!然後點左個蓮藕牛仔骨估唔到蓮藕同牛仔骨咁夾,蓮藕用沙茶醬炒成,入味爽口,牛仔骨略肥,但重牛味,送飯一流!兩杯飲品都好好味,特別係茶木最出名既水果茶,茶底有果汁mix茶而成,水果都好多好甜。重點甜品黎啦🥰🥰抹茶紅豆奶蓋蛋糕呢個蛋糕真係好有驚喜!除左有甜筒雪糕係面,仲有奶蓋!奶蓋好香濃,配埋紅豆同果仁,一d都唔會好滯!成個蛋糕都好戚風感,好鬆軟!真心好正既飯後甜品,不過兩個人飽左少少,岩哂3-4個人黎食!

夜晚去瓊華食飯真係有排排部Lift~,~

甜品前當然要食左DINNER先,我地點左一麵一飯。

我點左麻辣肥牛乾拌麵~

然後點左個蓮藕牛仔骨

重點甜品黎啦🥰🥰
抹茶紅豆奶蓋蛋糕
2019-08-21
2019-09-25 275 瀏覽
今日去咗茶木食個下午茶set拌麵套餐 套餐有椒麻味乾拌麵 鴨血素鴨小吃同麻辣牛根肥牛拌麵昧道辣得黎帶有少甜 有嚼勁鴨血素鴨也不錯吃牛根夠淋不過麻辣不夠濃 較稀飲品方面揀咗紅豆薏米水 不錯
今日去咗茶木食個下午茶set
拌麵套餐
套餐有椒麻味乾拌麵 鴨血素鴨小吃同麻辣牛根肥牛

拌麵昧道辣得黎帶有少甜 有嚼勁
鴨血素鴨也不錯吃
牛根夠淋不過麻辣不夠濃 較稀

飲品方面揀咗紅豆薏米水 不錯
2019-09-23 329 瀏覽
今日終於有機會去試個新系列😆😆不過都要食下其他野嘅~呢個微辣手工拌麵,係正喎!個麵質彈牙😋😋個汁又好好味~啲牛根入唒味🥰🥰🥰其他配菜都好食👍🏻另叫左呢個酸辣雞~啲啲辣,多多酸!好開胃~加上我自己鍾意芽菜~簡直一流~❤️❤️呢個就係新系列喇!海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕☺️☺️☺️本身上面係雪糕筒,但冇貨,侍應轉左雪糕俾我地😋😋😋好好味!個蛋糕嘅漿係咸咸地,但配落蛋糕又夾喎!😍😍一切開啲珍珠流唒出黎!成件事好滿足!不過好飽😂😂宇治抹茶奶蓋,抹茶控不能錯過!🤨🤨草莓櫻姬~好香好甜嘅士多啤梨味!將我飽肚感平衡返!值得一提,支飲管係食得架😍😍😍好得意😎
今日終於有機會去試個新系列😆😆
不過都要食下其他野嘅~

呢個就係新系列喇!海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕☺️☺️☺️

宇治抹茶奶蓋,抹茶控不能錯過!🤨🤨
2019-09-23 259 瀏覽
好多時完成外出工作,就會搵個地方坐低休息,同時又可以整理吓文件,呢間茶木地方大,坐位多,係一個唔錯嘅選擇。叫咗下午茶餐:話梅粉地瓜條拼芝心雞翼$50滷肉燥刈包$43茶餐飲品揀咗黑糖冬瓜茶,飲落香甜順喉好舒服。同事揀台式酸梅冰,佢話味道酸甜開胃。甜蜜糖心蛋拼芝士雞翼溏心蛋有色有香,口感滑溜。芝心雞翼外皮煎得金黃,裡面釀咗芝士、蘑菇片,口感豐富,幾好食。滷肉燥刈包第一次食刈包就在台北嘅夜市,鬆軟刈包夾住香噴噴嘅滷肉,仲有兩片青瓜,清新好味。地瓜條又香又脆,口感似薯條,又有蕃薯嘅香甜。
好多時完成外出工作,
就會搵個地方坐低休息,
同時又可以整理吓文件,

呢間茶木地方大,坐位多,
係一個唔錯嘅選擇。

叫咗下午茶餐:
話梅粉地瓜條拼芝心雞翼$50
滷肉燥刈包$43
茶餐飲品揀咗黑糖冬瓜茶,
飲落香甜順喉好舒服。
同事揀台式酸梅冰,
佢話味道酸甜開胃。

甜蜜糖心蛋拼芝士雞翼
溏心蛋有色有香,口感滑溜。

芝心雞翼外皮煎得金黃,
裡面釀咗芝士、蘑菇片,
口感豐富,幾好食。

滷肉燥刈包
第一次食刈包就在台北嘅夜市,
鬆軟刈包夾住香噴噴嘅滷肉,
仲有兩片青瓜,清新好味。

地瓜條又香又脆,
口感似薯條,
又有蕃薯嘅香甜。

2033 瀏覽

1946 瀏覽

2010 瀏覽

2019-09-17
下午茶
2019-09-21 134 瀏覽
呢期覺得自己肥了😭😭 又要食又要瘦真係好難😑唯有食得聰明啲🌿去親茶木都會食紅燒牛肉麵!今次不了😌叫了鴨胸沙拉🥗鴨胸大大粒唔會靭 , 最少起碼有六大粒喺入面!又幾好食喎🤤🤤有平時嘅沙拉菜同埋一小塊紅椒同黃椒 ,尚算新鮮爽脆!仲有幾粒甜橙,即時胃口大開😂仲死!雖然你會話減肥加沙律醬會越食越肥,但係我今餐唔係食炸雞燒肉已經好好啦🤦🏼‍♀️不過一直都唔明白點解沙拉咁貴😢果然越窮越肥 💰$73hkd 📍茶木‧台式休閒餐廳 (旺角)旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
呢期覺得自己肥了😭😭 又要食又要瘦真係好難😑
唯有食得聰明啲🌿
去親茶木都會食紅燒牛肉麵!今次不了😌叫了鴨胸沙拉🥗

旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2019-09-21
2019-09-19 158 瀏覽
話說前排同朋友去到旺角唔知食咩好,之後見好耐無食過茶木啲吐司,就決定去食。話就話食吐司,不過點都要嗌個飯填一填個肚先,因為實在太餓啦!今次我先嗌左個沙朗肉(牛肉)肉燥飯,因為個日唔太想食炸野,就簡左呢個😂 味道方面幾好,咬落去都好冧。而友人簡左烤香腸肉燥飯,呢個無影到相😢最後令我今次難忘既就係呢個流心芝士竹炭吐司,佢有小小水果做點綴,然後有一球曲奇雲呢拿雪糕,我同友人都好中意呢隻味!但係最重點都係佢個芝士!唔係普通既鹹芝士或者甜芝士,而係芝士奶蓋🤤🤤 個浸味好重好正,食完第一啖之後真係有衝動想嗌多個,不過太飽了😂不過呢個吐司比起平時個幾隻細好多,而且價錢方面都貴啲,唯一美中不足既我覺得係唔太抵食。

而友人簡左烤香腸肉燥飯,呢個無影到相😢

2019-09-09
  • 流心芝士竹炭吐司
2019-09-19 164 瀏覽
已經好耐無食,轉餐牌後第一次食,食物質素有明顯提升,價錢都跟住提高😂蒜泥白肉,肉質嫩滑,味道有層次,肉香味,仲熱熱地,食落唔會好油,唔會好似譚仔咁只得辣味同肉質乾身地瓜牛坑腩,腩味濃厚,夠晒林,因為有加熱一路熱住,所以腩同汁既香味不斷散發,一邊傾計,慢慢食都唔驚凍左,肉都幾多,地瓜係先煎後再微微煮一下,所以咬落外邊小小脆脆地,裹面好入味炸排骨麵份量都好多,排骨林左,唔夠脆,麵就ok,無咩特別我會再食茶木既原因就係想念佢既招牌蜜糖磚塊,有幾款口味,不論外觀同味道都好正,喜愛甜品既一定會鐘意,分別由幾層組合成,打開內層有脆脆包粒,又有少少蜜糖,麵包可以中和蜜糖同雪糕既甜,簡直係Perfect match!😋建議先食包粒點雪糕一齊食,再慢慢將外層切細件吃就最正點雪糕,記住要留返雪糕係食外層時食

炸排骨麵
份量都好多,排骨林左,唔夠脆,麵就ok,無咩特別

2019-09-19 153 瀏覽
同朋友得閒high tea就揀咗呢一間茶木休閒套餐都幾抵食所以就叫左2個套餐 同朋友share一齊食呢杯台式酸梅冰 酸酸甜甜好開胃出面又熱辣辣 啱晒攞嚟消暑解悶葉另外叫咗一杯黑糖冬瓜茶佢個黑糖味比較重冬瓜茶味就比較淡但飲落去都覺得好舒服好順喉糖心蛋拼芝士雞翼糖心蛋不嬲都好鍾意佢哋整得唔錯甜甜地蛋黃合格芝士雞翼就真係好好食入面好似釀咗蘑菇芝士咁樣好香口 出面有煮到香脆肉質又唔會乾身滷肉操刈包 配番薯條入面有鹵肉 三片青瓜 同埋一啲蔥絲個包身軟林林 唔會乾佢嘅蕃薯條 卻系我覺得最好食又真係冇諗過番薯可以代替薯仔香脆之餘番薯條仲好甜好香唔使點茄醬都已經好好食
同朋友得閒high tea就揀咗呢一間茶木

又真係冇諗過番薯可以代替薯仔
香脆之餘番薯條仲好甜好香
唔使點茄醬都已經好好食
2019-09-17 104 瀏覽
最愛同事大叫 Times UP! 紛紛提到《茶木》,尋找一下,遍佈港九新界而最近就是旺角瓊華! 這是一間台式餐廳,裝修、環境舒服,非常放鬆、休閒的地方。職員帶位、落單準確度都敏捷手工伴麵 HKD 68 難得有手工麵當然不能錯過。 麵較厚、挺身,每條都沾上麻辣,咬下去煙煙韌韌,很美味。 隨餐附送特定飲品或可升級 。 另外伴碟有麻辣鴨血 😋 而小碗內有各半彈牙牛筋及脂肪跟肉比例剛好的牛肉。 炸蓮霧柑桔醬燒骨 HKD 71 朋友點了開胃小食,酸甜度調較中,即使沒有飯也可。肉質棯亦容易脫骨草莓櫻姬 HKD 42 很美很美! 友人說喜愛酸酸甜甜應該好鐘意~ 既開胃又解渴 雲頂咖啡 HKD 38 醒神打氣之選! 咖啡加入了紀廉混合,味道合好又滑溜,咖啡味重!搽茶紅豆起司奶戚風蛋糕 HKD 88 端來時朋友已大贊很美啊! 蛋糕入口鬆化,內裡有紅豆更是最佳拍擋。面層添加了爆谷、杏仁片以增加口感整體食物水準、服務態度都滿意

這是一間台式餐廳,裝修、環境舒服,非常放鬆、休閒的地方。

職員帶位、落單準確度都敏捷

手工伴麵 HKD 68

而小碗內有各半彈牙牛筋及脂肪跟肉比例剛好的牛肉。

炸蓮霧柑桔醬燒骨 HKD 71

草莓櫻姬 HKD 42
很美很美! 友人說喜愛酸酸甜甜應該好鐘意~ 既開胃又解渴

雲頂咖啡 HKD 38

搽茶紅豆起司奶戚風蛋糕 HKD 88

整體食物水準、服務態度都滿意

2019-09-17 69 瀏覽
去左茶木食下午茶 🍴試左佢地甜蜜糖心蛋🍳拼芝心雞翼🐥/滷肉燥刈包🥠熱黑糖冬瓜茶☕️同埋凍台式酸梅冰🥤個糖心蛋做得好好呀有嗰種流心ge感覺🥳👍🏻 不過我只系試左一啖就比個女食曬🤣🤣芝心雞翼 芝士同雞翼都系我最愛✅✅二樣拼埋一齊 啱曬我 💓滷肉燥刈包 下午茶份量剛剛好包好啱中意食滷肉又唔想食飯ge女士(好似我)配埋紫薯薯條🍟唔洗再用任何醬汁都好入味好香口 飲返杯熱黑糖冬瓜茶就可以平衡返個心理 感覺沖返淡個熱氣感覺台式酸梅冰 好消暑呀!有醒神ge感覺而加喺條街真系熱到溶 最後我地一家三口仲未夠喉叫多左個冰淇淋🍦心太軟😍😍😍呢個下午茶好豐富呀🤩🤩🤩
去左茶木食下午茶 🍴
試左佢地甜蜜糖心蛋🍳拼芝心雞翼🐥/滷肉燥刈包🥠
熱黑糖冬瓜茶☕️同埋凍台式酸梅冰🥤
飲返杯熱黑糖冬瓜茶就可以平衡返個心理 感覺沖返淡個熱氣感覺

台式酸梅冰 好消暑呀!有醒神ge感覺而加喺條街真系熱到溶
最後我地一家三口仲未夠喉叫多左個冰淇淋🍦心太軟😍😍😍
呢個下午茶好豐富呀🤩🤩🤩
2019-09-15 74 瀏覽
朋友系旺角工作,好台灣菜既他選了來到連鎖店旺角分店茶木享用晚餐。環境方面休閒感覺,座位舒適。食物種類多選擇。飯,面,小食和飲品皆齊。◆微辣手工拌麵-面質韌韌地好味,份量足◆海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕味道特別,喜歡奶蓋的朋友會喜歡◆宇治抹茶奶蓋好喝,但抹茶味若濃些則更佳,奶挺香滑。◆草莓櫻姬好喝,甜度適中,恰當好處 。◆黑糖珍珠奶茶◆黑糖冬瓜茶珍珠韌韌地◆沙拉鳳梨蝦球裡面有水果,清新可口,很適合夏天吃◆台式滷味拼盤算夠入味◆香煎沙朗肉燥飯味道也不錯,肉燥味香噴噴
朋友系旺角工作,好台灣菜既他選了
來到連鎖店旺角分店茶木享用晚餐。

環境方面休閒感覺,座位舒適。

食物種類多選擇。飯,面,小食和飲品皆齊。

◆微辣手工拌麵-
面質韌韌地好味,份量足

◆海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕
味道特別,喜歡奶蓋的朋友會喜歡

◆宇治抹茶奶蓋
好喝,但抹茶味若濃些則更佳,奶挺香滑。

◆草莓櫻姬
好喝,甜度適中,恰當好處 。

◆黑糖珍珠奶茶
◆黑糖冬瓜茶
珍珠韌韌地

◆沙拉鳳梨蝦球

裡面有水果,清新可口,很適合夏天吃

◆台式滷味拼盤
算夠入味

◆香煎沙朗肉燥飯
味道也不錯,肉燥味香噴噴

2019-09-15 65 瀏覽
朋友鐘情台灣菜,於是三人同行繼續食台灣菜。來到連鎖店旺角分店茶木。環境方面,座位舒適。食物種類多選擇。飯,面,小食和飲品皆齊。◆微辣手工拌麵-面質韌韌地好味◆海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕很特別,喜歡奶蓋的朋友會喜歡◆宇治抹茶奶蓋好喝,抹茶味若濃些則更佳,奶香滑。◆草莓櫻姬好喝,甜度適中,恰當好處 。◆黑糖珍珠奶茶◆黑糖冬瓜茶◆沙拉鳳梨蝦球裡面有水果,清新可口,很適合夏天吃◆台式滷味拼盤夠入味◆香煎沙朗肉燥飯味道不錯,肉燥味香噴噴希望我地在品嚐食物時可以品嘗到💕的味道,Leave footprints of Love & Kindness wherever we go
環境方面,座位舒適。

食物種類多選擇。飯,面,小食和飲品皆齊。

◆微辣手工拌麵-
面質韌韌地好味

◆海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕
很特別,喜歡奶蓋的朋友會喜歡

◆宇治抹茶奶蓋
好喝,抹茶味若濃些則更佳,奶香滑。

◆草莓櫻姬
好喝,甜度適中,恰當好處 。

◆黑糖珍珠奶茶
◆黑糖冬瓜茶

◆沙拉鳳梨蝦球
裡面有水果,清新可口,很適合夏天吃

◆台式滷味拼盤
夠入味

◆香煎沙朗肉燥飯
味道不錯,肉燥味香噴噴

2019-09-12 86 瀏覽
印象中咁耐以嚟好似只係去過食兩三次茶木, 因為成日都覺得佢只係食台式魯肉飯牛肉麵果d, 早排經過其他茶木分店見到有個微辣手工拌麵好似幾正咁, 今日就同埋男朋友放工一齊試下😂🤤🤤, 餐廳都幾大而且幾靜, 坐得幾舒服😊 我地唔係好肚餓所以叫左一個微辣手工拌麵🍜, 一碟沙爹玉藕帶骨牛小排🐂🥩, 一個甜品🍰同兩杯野飲🍹😋😋草莓櫻姬🍓🍹(左), 甜甜嘅士多啤梨香味同厚厚嘅cream, 本身個組合已經好飲, 驚喜嘅係佢個食得嘅🍓味飲管, 將成杯野飲嘅味道昇華左, 好味😋♡溫馨提示:飲管擺得耐嘅話會溶之後變軟, 好似長通粉嘅狀態咁♡柚子咖啡🍊☕(右), 雖然自己本身唔係咖啡迷, 但好想試下柚子🍊加咖啡☕係咩玩法, 所以膽粗粗叫左杯嚟試下😂😂 齋啡既味道相當濃, 本身以為加左柚子會變到好酸, 但原來佢又幾夾喎, 感覺好似有小小開胃添🤔🤔如果係中意飲酸酸地嘅咖啡, 一定會鐘意👍🏻微辣手工拌麵🍜自家製手工椒麻拌麵麵條彈牙煙韌, 麻辣醬汁好惹味, 但唔咸而且撈得非常平均, 好味!😋😋 不過份量有d少😅麻辣嘅半筋半牛肉, 燜得非常腍同入味!麻辣鴨血同腐皮卷, 鴨血不過不失但腐皮卷值得一讚, 好鬆脆好多層, 好

微辣手工拌麵🍜

麻辣嘅半筋半牛肉, 燜得非常腍同入味!

麻辣鴨血同腐皮卷, 鴨血不過不失但腐皮卷值得一讚, 好鬆脆好多層, 好有口感!

沙爹玉藕帶骨牛小排🐂🥩

牛味濃而且入味, 玉藕鮮甜爽脆👍🏻

海鹽奶蓋戚風蛋糕🌊🧂🍼🍰

蛋糕鬆軟, 海鹽奶蓋咸咸地令蛋糕無咁膩😊

比較驚喜嘅係入面好多醬同珍珠, 令口感同層次多左😊😋

總結而言, 食物水準有驚喜, 價錢合理, 環境同服務質素都唔錯😊👍🏻
2019-09-09
  • 手工拌麵