2022-12-06 1287 瀏覽
今晚去開深水埗就睇吓附近有咩好嘢食。喺OpenRice見到好多好評,就入去試吓。有網民話好似去咗宮崎駿博物館,作為宮崎駿fans黎講簡直係一個侮辱。環境唔乾淨,而且野食都唔抵食。隔離枱有位女士叫左杯熱柚子茶,三個staff搞黎搞去,搞左勁耐最後黎左杯室溫嘅茶,嬲到佢震。最好笑係見到一對情侶坐低左見唔對路就出返去。我都好後悔。個餐盤個圍曬黑邊,起咗好多霉菌。或者可能係對煤炭屎鬼致敬吧。想試的可以入去望清楚再決定。

今晚去開深水埗就睇吓附近有咩好嘢食。
喺OpenRice見到好多好評,就入去試吓。
環境唔乾淨,而且野食都唔抵食。
最好笑係見到一對情侶坐低左見唔對路就出返去。
我都好後悔。
想試的可以入去望清楚再決定。
豚肉烏冬
2022-08-15 1604 瀏覽
上星期六朋友推薦食,當時去到發現係一間簡單城市小店嘅格局,睇餐牌發現都有好多種日本丼飯,揀咗個必食之選嘅芝士唐揚雞丼飯同一杯雪糕牛奶抹茶。整體嘅餐廳環境係舒服唔算太侷促,當親眼見到個飯,同菜單上個樣幾乎一樣,我好驚訝,竟然唔係圖片只供參考😳,我開始食嘅時候覺得炸雞配芝士,味道上係無敵,好難會唔好食,如果你係好肚餓去食呢個飯,會有一種上天堂嘅感覺。我本身食量唔算太大,所以我食咗一半已經覺得好膩,感覺由天堂一步一步行落去地獄,呢碗飯炸雞,芝士同飯嘅份量係唔夠平衡,我第一次食飯食到有一種感覺係,如果啲飯多啲就好啦😮‍💨,芝士同炸雞嘅份量仲多過啲飯,呢碗飯仲加咗飯素,呢碗丼飯係一定好食,只係分量上可以平衡得好啲😋雪糕牛奶抹茶上,抹茶同牛奶嘅份量係控制得幾好,抹茶嘅甘甜同牛奶嘅奶香配搭得啱啱好。

2022-08-13
2022-07-10 1361 瀏覽
鬧市中的日式小店,水準不錯。有下次👍加左$錢轉大盛,有一舊鰻魚,一隻吉烈蝦,一隻溫泉蛋。外賣包裝得好好,番到屋企十幾分鐘車程,仲夠暖,亦無倒瀉。裝修好和風蒲燒鰻魚丼-鰻魚燒得唔錯,汁味道剛好,飯似日本米芝士唐揚雞肉-芝士做到拉絲,有沙律醬,雞肉亦滑薄燒牛肉丼-牛肉入味,有咬口得黎唔靭,汁亦唔錯吉列蝦味道亦好味不過唯一缺點溫泉蛋可能唔係即刻食,痴殼。如果分開開定,可能會更好。用外賣app 減左$10,$23x 3 個餐轉大盛,性價比不錯

外賣包裝得好好,番到屋企十幾分鐘車程,仲夠暖,亦無倒瀉。

裝修好和風
蒲燒鰻魚丼-鰻魚燒得唔錯,汁味道剛好,飯似日本米

芝士唐揚雞肉-芝士做到拉絲,有沙律醬,雞肉亦滑

薄燒牛肉丼-牛肉入味,有咬口得黎唔靭,汁亦唔錯

吉列蝦味道亦好味

2022-07-10
20 分鐘 (外賣自取)
住在深水埗很久了,一直沒發現這家店,前2日在OpenRice search 才發現這家餐廳採用日系裝修,模仿日本火車車廂,晚市不算多人,小編和朋友7點到達,(應該可能)成為了它第一桌客人。這家店的食品主要分幾類:丼、烏冬、汁燒魚、咖啡,還有很奇怪的有意粉便當🍱🤣🤣最最重要的是有很多日系甜品🍨🍦🍮!連芭菲都有(不過小編太飽無叫到)!但晚市時所有的蛋糕🍰都賣完了🥲🥲,有幾款主菜都售罄🙈汁燒雞扒冷烏冬 $80 :⭐️ ⭐️⭐️⭐️/5烏冬用個木桶裝著,上面有海帶、海苔絲和芝麻和一塊好大的汁燒雞扒,味道不錯,性價比很高平時小編一定吃不完,但可能昨天實習完又餓又累,竟然全吃完薄燒牛肉丼 $89: ⭐️⭐️⭐️/5去之前看過OpenRice 評價,這家店的牛肉不是特別出色,去了以後,的確牛肉有點’un’,有點難咬,但分量也是很足的,除丼付上炒蛋一小碟。白玉雪糕混合味$40,加紅豆+$6 —>$46 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5雪糕抹茶味幾重👍🏻抹茶蕨餅 $26 ⭐️⭐️⭐️/5抹茶不太重,朋友表示DONKI的好像更好食🙈🙈Overall 小編回頭指數: 🌟🌟🌟🌟食物質素:🌟🌟🌟 💫 性價比: 🌟🌟🌟🌟

汁燒雞扒冷烏冬 $80 :⭐️ ⭐️⭐️⭐️/5
烏冬用個木桶裝著,上面有海帶、海苔絲和芝麻
和一塊好大的汁燒雞扒,味道不錯,性價比很高
平時小編一定吃不完,但可能昨天實習完又餓又累,竟然全吃完

薄燒牛肉丼 $89: ⭐️⭐️⭐️/5

雪糕抹茶味幾重👍🏻

抹茶蕨餅 $26 ⭐️⭐️⭐️/5
抹茶不太重,朋友表示DONKI的好像更好食🙈🙈

Overall
小編回頭指數: 🌟🌟🌟🌟
食物質素:🌟🌟🌟 💫
性價比: 🌟🌟🌟🌟
2022-06-13
2022-06-05 1074 瀏覽
今日去開深水埗,就搵定地方食好野。見到呢間餐廳有不少裝飾係用宮崎駿動畫,決定黎試試。佢向大馬路到,其實吾留意係真係吾會見到,門口又勁多巴士站,真係會比人遮住晒。先叫左杯抹茶牛奶,味道不錯,抹茶味濃。但吾熱,呢個減分。柚子梳打,味道正常咖哩湯牛肉烏冬呢個個湯底好味,烏冬煙韌,但個牛肉韌到食吾到,咬吾開。簡單黎講,如果你想挑戰自己牙力,可以一試。清湯豚肉烏冬呢個個豚肉堅好食呀,個湯就好清最後叫埋個雪糕,簡直係完滿好靚既裝飾埋單 around $280 左右,其實都相當抵。
今日去開深水埗,就搵定地方食好野。

先叫左杯抹茶牛奶,味道不錯,抹茶味濃。
但吾熱,呢個減分。

柚子梳打,味道正常

咖哩湯牛肉烏冬

清湯豚肉烏冬
呢個個豚肉堅好食呀,個湯就好清

最後叫埋個雪糕,簡直係完滿

好靚既裝飾

埋單 around $280 左右,其實都相當抵。
今日同朋友黎到位於深水埗既哩間日式主題餐廳。餐廳裝修以木系為主,環境模仿日本火車車廂,牆身係貼上宮崎駿電影海報同放有小擺設既火車窗口設計。另外,因為我地拎住好多嘢,店員見到會主動俾個籃🧺我地放袋,真係幾好。餐廳食物選擇都唔少,而且食物價錢實惠。🔸蒲燒鰻魚丼 $98鰻魚大塊厚肉,上面灑上芝麻同紫菜絲,醬汁足夠,撈埋飯一齊食真係唔錯,如果白飯改為炒飯底會更好。🔸明太子雞翼 $28雞翼外皮香脆,咬開入面係滿滿既明太子,咸香好食。🔸小食拼盤(炸海老,炸雞,墨魚香腸,紫薯餅,炸蟹肉忌廉薯餅)$78幾樣裡面紫薯餅最好食!外皮炸得酥脆,內裏係香甜既紫薯蓉;而炸海老炸皮唔會厚;炸蟹肉忌廉薯餅亦酥脆可口;炸雞略乾,配有沙律醬;墨魚香腸夠咸香,整體性價比都幾高。🔸抹茶千層蛋糕 $26 哩到既甜品價錢都幾抵食,抹茶千層蛋糕入面係抹茶奶油同紅豆蓉,抹茶味頗濃,而且甜度適中,旁邊仲有舊蜜桔解膩。整體黎講,餐廳環境有特色,而且食物價錢實惠,性價比高,黎開深水埗都可以一試。

餐廳食物選擇都唔少,而且食物價錢實惠。

🔸蒲燒鰻魚丼 $98

🔸明太子雞翼 $28
雞翼外皮香脆,咬開入面係滿滿既明太子,咸香好食。

🔸抹茶千層蛋糕 $26

2022-01-03 935 瀏覽
去完附近福榮玩具街,穿過長沙灣道條行人隧道直出就係鴨記,若轉彎就到此舖面呢邊行人路。此舖呈深入的長方形,裝修也採用窄長列車車廂設計,只是枱椅非用卡座,舖內或多或少擺放大師動畫作品內的角色搪膠公仔或擺設,播放着似豎琴版本的宮崎駿動畫配樂:龍貓、風之谷、天空之城……是迷不是迷不能詳也耳熟。冇得揀季節限定之蟹膏三文魚籽烏冬…揀咗個賣相都幾別緻嘅明太子烏冬。廚房細,未必係考到廚藝功架,當中明太子意粉中的醬汁、兩粒手指蕃薯、哈蜜瓜餡糯米糍、海藻、煙三文蟹肉釀蟹蓋……都可用現成,不過無可否認佢配搭得幾好同味道同幾氹細路。燒豚肉烏冬鏗魚湯底當中的豚肉略覺多了醋酸味,相對遜色。茶屋混合芭菲倒是有番啲吸引力,由上而下,抹茶雲呢拿扭紋、脆米、紅豆蓉、橘子、圓轆轆質地似愛玉或蕨餅墊底,加番印象分。

明太子意粉

燒豚肉烏冬

茶屋混合芭菲

2022-01-01
明太子意粉
茶屋混合芭菲
2021-12-23 691 瀏覽
今日做野經開深水埗,行過呢間好有日式風格既店舖,就比佢吸引左入去!入面既佈置好似上左日本既鐵路既車廂咁。幾得意我就叫左個薄燒牛肉丼,仲會有埋麵豉湯同埋丸子! 牛肉份量都幾多,而且牛味濃郁,質素都幾高!飲品我就叫左紅豆牛乳,裡面有粒粒紅豆,全部都大大粒又夠腍!個牛乳既奶味好香,整體唔會太甜!最後就叫埋個甜品,抹茶千層蛋糕!個忌廉幾滑,抹茶味香濃但又唔會苦!呢度仲有好多唔同類型既甜品,可惜已經食唔落,下次經開深水埗要再試下先

入面既佈置好似上左日本既鐵路既車廂咁。幾得意

上年去過茶屋町既旺角分店,原來已經執左了😣 記得個陣都有留意下深水埗分店,見到個間有抹茶味甜品,就bookmark左了~前幾日去開深水埗就去左喇,一入去就覺得裝修好正,木系、白色既配搭有和風小店感覺就基本啦🇯🇵 最有驚喜係有幾個入牆式既宮崎駿動畫火車車窗🚄有種好似搭緊JR食飯既感覺😆➿ 燒䐁肉烏冬 ($78) 燒豚肉係用五花肉,邪惡啊😈 配帶麵豉味既sauce又幾夾~ 湯烏冬可以配咖喱湯或者鰹魚湯,我就揀左後者喇,鰹魚湯底味道足而唔會過鹹~➿ 焗和牛肉漢堡丼 ($82) 和牛肉漢堡比想像中大塊又厚身,肉質唔乾柴,不錯吃!欣賞佢既醬汁係分開上既,滿足唔同人對醬汁既需求👍🏼➿ 蘋果蜂蜜紅茶應該唔係用現成既糖漿沖,甜度岩岩好啊😀➿ 茶屋混合芭菲 ($68)芭菲整體口感非常豐富,單單係cereal都有幾款,仲有蜜柑、栗子同啫喱等等添!我覺得軟雪糕🍦陣味有d似個隻特濃8.2牛奶糖🥛🍬

➿ 燒䐁肉烏冬 ($78)

➿ 焗和牛肉漢堡丼 ($82)

➿ 蘋果蜂蜜紅茶
應該唔係用現成既糖漿沖,甜度岩岩好啊😀

➿ 茶屋混合芭菲 ($68)
2021-12-15 397 瀏覽
成年冇乜點放過假,年尾需要清假的關係,趁平日去一些週六日很多人的地方,今日就走左去行深水埗。行完有點攰就諗住搵間餐廳坐下。餐廳位置很好找,就在地鐵站隔離不到兩分鐘的路程。我來的是平日下午4點,餐廳一個人都無,連職員都無,入到去職員就係廚房指示就座和用qr code下單。裝修都係日式風格,再加上日本動畫的佈置。一開始見到下午茶餐選擇,但按多一陣之後就唔見左,又搵唔到職員問,最後要左一杯抺茶牛乳就算。抺茶味唔算濃,比較多冰,整體來說叫做還可以啦。下次有機會再試一下主食。

抺茶牛乳

2021-12-13
下午茶
抺茶牛乳
2021-12-14 299 瀏覽
平時行過呢條街都太快太急,好少留意到呢個門口, 今日漫步行,反而見到有間小店喺呢條熱鬧嘅街道上,有緣分一試。裏面嘅裝修都幾特別喎,好似車廂咁樣,仲有宮崎駿卡通嘅裝飾,幾有趣呀。明太子雞翼, 有驚喜喎,我開頭以為係炸雞翼配明太子醬汁,原來係去骨雞翼包住明太子餡料,飽滿又豐富。小食燒鰻魚,唔推介,上枱時, 魚係涷嘅,醬汁又涷且偏杰,魚肉又多骨偏硬,唔好食。期間限定蟹膏三文魚籽丼, 大大份,材料足。蟹膏鮮味但唔腥, 蟹肉少少鹹, 三文魚籽精瑩通透, 可是米飯唔似日本珍珠米,要扣少少分。

2021-12-10 430 瀏覽
喺深水埗放工,行去巴士站時見到哩間小店,本身鍾意食小店嘅我同朋友一於入去啦☺️☺️坐低發現,好多宮崎駿嘅動畫電影海報同埋一直播緊宮崎駿電影嘅音樂,好好聽,每一首都好熟悉😍😍感覺好浪漫呀🥰🥰食物方面,豚肉燒丼係薄切豚肉,用嘅醬汁唔會太咸,香濃好味,廚師巧妙地加左啲芝麻,食落更有層次!😎😎最開心係個飯上面有好多我最鍾意嘅味素😍😍🤩🤩每啖飯都食到美味會令我食多左飯😂😂汁燒雞扒烏冬,個烏冬湯底清香,烏冬彈牙唔會淋哂,有誠意嘅烏冬!😆😆☺️☺️塊雞扒勁大塊,我同朋友兩個人一齊食先食得哂,個汁燒做得好好,唔會太多汁濕晒但又保持到雞扒入面嫩滑有肉汁😍😍😎😎我哋仲叫左兩隻明太子雞翼,炸得外脆內軟,中間嘅明太子咸香令每啖雞翼都有明太子嘅味道直達味蕾😉😉

豚肉燒丼
明太子雞翼
2021-11-11
豚肉燒丼
明太子雞翼
2021-12-07 278 瀏覽
🎏️ 食盡油尖旺 — 茶屋町✨ 以宮崎駿主題取勝嘅小店😌#90cp深水埗篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖深水埗呢頭不嬲多小店,平時食茶記車仔麵就食得多,但其實深水埗都有呢啲日式小店,仲要係用宮崎駿做主題🤫 早排過開嚟睇電器,就順便試吓🍵😆美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸 汁燒鰻魚丼 $98單睇價錢其實幾抵食,嚟到見到份量都算大😛 不過佢嘅鰻魚就比較薄身,食落口感都偏硬,絕對有改善嘅空間🤨 不過以呢個價錢都算合格🔸 汁燒雞扒烏冬 $80Presentation 其實係幾靚🤩 至於食物質素就一般啦🙈 烏冬冇想像中咁彈牙,雞扒亦都係正常發揮🔸 雪糕抹茶牛乳 $36但睇個樣就已經覺得冇得輸😆 份量都算重量級,不過同樣地味道都係爭咁少少,無論係抹茶抑或係雪糕口感都唔算太滑💰Total: $214✅ 其實成間舖頭最主要嘅賣點就係佢嘅宮崎駿主題🎇 店入面模仿緊動漫嘅列車,櫥窗位置都有好多宮崎駿動畫嘅劇照比大家打卡📸😆 Fans絕對係唔可以錯過!‼️ 食物質素就相對普通,但價錢都算親民🤑➖➖➖➖➖📍 茶屋町 (
🎏️ 食盡油尖旺 — 茶屋町✨ 以宮崎駿主題取勝嘅小店😌
#90cp深水埗篇 #90cp日本篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸 汁燒鰻魚丼 $98

🔸 汁燒雞扒烏冬 $80

🔸 雪糕抹茶牛乳 $36

💰Total: $214

‼️ 食物質素就相對普通,但價錢都算親民🤑

➖➖➖➖➖
📍 茶屋町 (長沙灣道) (深水埗)
深水埗長沙灣道217號地舖
宮崎駿主題取勝嘅小店😌
2021-12-06 251 瀏覽
餐廳裝修像一輛JR列車窗入邊的海報擺設 全部都是來自宮崎駿的動畫 好似主題餐廳一樣小店座位不多但環境很舒適=炸蟹肉忌廉薯餅=有三塊炸得金黃色的薯餅外脆內軟 入邊十分creamy一口咬下去 餡爆出來快要燙到嘴汁燒雞扒烏冬烏冬有木桶裝住 烏冬煙靭 湯底係鰹魚湯有一塊比手掌更大 又厚切嘅雞扒雞扒是分開上的 燒汁鹹淡到適中 雞扒嫩滑多汁 但不會油膩焗和牛漢堡丼和牛漢堡有一寸咁厚 肉味濃郁而且極度豐富而軟嫩嘅口感日本咖喱香甜 和和牛漢堡很配咖喱不夠吃的時候 丼飯還配料點飯素 心心感受到這是一間很用心製作的日式料理店
餐廳裝修像一輛JR列車

心心感受到這是一間很用心製作的日式料理店
2021-11-18
炸蟹肉忌廉薯餅
2021-12-01 255 瀏覽
鍾意食烏冬嘅我上網搵到間位於長沙灣嘅日式烏冬小店。小店唔太起眼,但嘢食又幾好食喎🥰。店內木系裝潢,乾淨舒服。🦐天婦羅大蝦烏冬 🐟鰹魚湯 $78天婦羅蝦,但我覺得係吉列蝦先啱😹,but anyway都幾好食。大蝦有四隻,即叫即炸,上枱熱辣辣,大蝦蘸上薄薄炸漿再炸,炸至金黃色,外層香脆可口,入面鮮甜爽口,唔錯唔錯。🐔汁燒雞扒烏冬 🐟鰹魚湯 $80雞扒算大塊,嫩滑Juicy,唔會好乾好硬,個調味都唔錯。🍜烏冬係高質靚烏冬,口感煙韌,索咗鹹鹹帶鮮鰹魚湯,讚!仲有好多紫菜絲,增添味道層次。🍨白玉雪糕🍦$35牛奶雪糕溝抹茶雪糕,雪糕質感軟滑,抹茶味夠濃,牛奶味濃厚,兩者混合在一起,互相輝映,效果唔錯。總共有四粒麻糬,兩粒原味兩粒抹茶味,兩者都好煙韌,非常鍾意呢個口感☺️

🦐天婦羅大蝦烏冬 🐟鰹魚湯 $78

🐔汁燒雞扒烏冬 🐟鰹魚湯 $80
雞扒算大塊,嫩滑Juicy,唔會好乾好硬,個調味都唔錯。

🍨白玉雪糕🍦$35