餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

🍴黄金烏龍 $21 加芝士奶蓋+$8 +$5 寒天 = $34 無糖去冰 (6/10)寒天偏硬,爽口有口感,茶味幾香都濃,但少少澀味,芝士奶蓋份量唔算多,質感係濃厚嘅,有少少奶香味同埋輕微嘅芝士味,一啲都唔會鹹,不過味道比較淡,普通🤣推薦指數: 6/10唔知係九龍灣呢間冇咁好飲,定係其他分店都係一樣質素,但真係冇乜好飲茶飲🥲

推薦指數: 6/10
2023-03-11 432 瀏覽
唔知有無人都好鐘意Jeff 🤣今日經過花斑茶社見到超多Jeff既寫真咁岩今個月係佢既Birthday Month我就同朋友一齊入去叫左杯手搖飲, 順便打下卡平時都好鐘意飲佢地既黑糖珍珠厚鮮奶, 除左有靚靚既黑糖花紋,黑糖同奶既比例岩岩好, 而且鮮奶特別濃厚mix埋d黑糖, 就每啖都飲到黑糖加奶而且d 珍珠用黑糖處理過, 軟糯得嚟又好Q彈另外, 朋友就揀左新出既焙茶鮮奶雖然偏深色, 但同樣有好靚既漸層飲落焙茶味茶味好出, 好香濃
唔知有無人都好鐘意Jeff 🤣
今日經過花斑茶社見到超多Jeff既寫真
咁岩今個月係佢既Birthday Month
我就同朋友一齊入去叫左杯手搖飲, 順便打下卡

平時都好鐘意飲佢地既黑糖珍珠厚鮮奶,
除左有靚靚既黑糖花紋,
黑糖同奶既比例岩岩好, 而且鮮奶特別濃厚
mix埋d黑糖, 就每啖都飲到黑糖加奶
而且d 珍珠用黑糖處理過, 軟糯得嚟又好Q彈

另外, 朋友就揀左新出既焙茶鮮奶
雖然偏深色, 但同樣有好靚既漸層
飲落焙茶味茶味好出, 好香濃
2023-03-03 321 瀏覽
今日天氣忽然好熱好想飲杯bubble tea既凍飲咁岩見到公司附近開左間花斑所以就叫左杯解渴見前面幾個人都叫白桃鳥龍好似好出名咁 所以都跟住叫微糖少冰岩岩好!茶底比一般既鋪頭都清香~

今日天氣忽然好熱
好想飲杯bubble tea既凍飲
咁岩見到公司附近開左間花斑
所以就叫左杯解渴
見前面幾個人都叫白桃鳥龍
好似好出名咁 所以都跟住叫
微糖少冰岩岩好!
茶底比一般既鋪頭都清香~
2022-12-06 1142 瀏覽
講真,在香港地要找到好飲的奶蓋真的非常之難,特別是芝士奶蓋,因為又要不能太鹹,又要不能太甜,又要不能太過博和口的話是10分難做到的,而我認為花斑茶社就絕對能夠做到這一點,今次選擇左佢哋嘅奶蓋四季春同埋奶蓋綠茶,兩杯都令到我十分之驚喜,個人認為佢哋嘅招牌四季春係真係幾襯佢哋嘅奶蓋,一開始會飲到奶蓋嘅滋味,中間會飲得多啲係嗰個茶嘅味道,以最咪飲到最後嘅話就會係兩者完美交融嘅味道。而且我真係好鍾意呢一間嘅原因就係佢嘅製作速度真係非常之快,好推薦
2022-09-28 1326 瀏覽
花斑茶社嘅奶蓋非常出色呢一個事實相信大家都知道,所以每次經過花斑茶社都會買一杯奶蓋茶嚟飲。今次經過尖沙咀呢一間嘅花斑茶社係用OpenRice點餐,然後再喺度囉,點咗餐行咗大概1分鐘就到達,非常近地鐵站,而且速度亦都非常之快,去到已經幾乎唔駛等咁滯,不過好搞笑嘅係隔籬嗰間台式飲品店同花斑茶社嘅顏色同名都非常之相似,所以差啲去錯咗隔籬嗰間,今次嗌咗紅茶加奶蓋,嗌咗少甜,甜到剛剛好,加上本身芝士奶蓋已經有甜味,中和返變得非常之好飲,誠意推薦花斑茶社嘅奶蓋茶。
2022-08-06 2285 瀏覽
前幾天吃完午飯後,突然好想喝台式飲品,便在尖沙咀找到花斑茶社🙊之前有在外送平台點過,所以記憶中的印象也是不錯。本來在糾結要點黑糖系列還是芋圓🤔最後點了\虎斑芋圓-黃金茶底/等待了5分鐘左右,期間還聽到店員跟收銀處的同事說:沒芋圓了還心想:看來芋圓是熱門選擇!最後出來的飲品:😯😯😯😯原.來.芋.圓.是.甜.品!接到的時候有一點無奈…畢竟,我原本打算可以在路上喝著回公司。😪包裝算穩固,回去路途沒有滲漏😉份量裝滿整個容器!△虎斑芋圓的黃金茶底是烏龍奶茶我點了無糖,店員告知配料會有糖水,所以味道上是微糖。配料有:芋圓、仙草、黃金珍珠、珍珠、紅豆、芋頭芋圓口感Q彈♡黃金珍珠不是平時黑糖珍珠般煙韌仙草份量也蠻多的🤤芋頭份量反而偏少🥲還有紅豆和珍珠整體味道不錯的,價錢來說也是正常($38)當然本來是打算買飲品,變了甜品朋友都跟我說可以用吸管把他喝掉😶(但畫面上來說,也太滑稽了吧🙈)下次會太看清楚Menu了🙈再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸(5分為滿分)

之前有在外送平台點過,所以記憶中的印象也是不錯。

本來在糾結要點黑糖系列還是芋圓🤔
最後點了\虎斑芋圓-黃金茶底/

等待了5分鐘左右,期間還聽到店員跟收銀處的同事說:沒芋圓了

還心想:看來芋圓是熱門選擇!

最後出來的飲品:

😯😯😯😯

原.來.芋.圓.是.甜.品!

接到的時候有一點無奈…

畢竟,我原本打算可以在路上喝著回公司。😪

包裝算穩固,回去路途沒有滲漏😉

份量裝滿整個容器!

△虎斑芋圓的黃金茶底是烏龍奶茶
我點了無糖,店員告知配料會有糖水,所以味道上是微糖。

配料有:芋圓、仙草、黃金珍珠、珍珠、紅豆、芋頭

芋圓口感Q彈♡
黃金珍珠不是平時黑糖珍珠般煙韌

仙草份量也蠻多的🤤

芋頭份量反而偏少🥲
還有紅豆和珍珠

整體味道不錯的,價錢來說也是正常($38)

當然本來是打算買飲品,變了甜品

朋友都跟我說可以用吸管把他喝掉😶
(但畫面上來說,也太滑稽了吧🙈)

下次會太看清楚Menu了🙈

再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
外賣自取
2022-07-18 1674 瀏覽
一向鍾意台灣飲品同埋食芋圓,之前試過花斑茶社好多次,一直都覺得幾好。食過花豹芋圓一直念念不忘,可惜近日發現花斑差咗☹️今次同樣係尖沙咀分店外賣花豹芋圓。App 內嘅圖係咁嘅👇🏻但我收到嘅外賣係咁嘅👇🏻唔用匙羹撩起嘅話,只會見到奶茶同有幾pat 仙草浮面,根本唔會見到芋圓、紅豆等配料☹️我明白影相永遠都靚過真實,但呢個真係失真得太過離譜啦!我上次食都唔至於配料少到咁☹️雖然味道同價錢係一樣,但分量真係少咗好多,真係好失望😣

可惜近日發現花斑差咗☹️今次同樣係尖沙咀分店外賣花豹芋圓。

App 內嘅圖係咁嘅👇🏻

但我收到嘅外賣係咁嘅👇🏻
花豹芋圓

我明白影相永遠都靚過真實,但呢個真係失真得太過離譜啦!

外賣送餐
2022-06-27 1792 瀏覽
夏日炎炎熱辣辣, 出街一定要飲杯野降溫, 個人對沖調飲品相當挑剔, 好少可會回頭幫襯。而呢間即沖茶飲店絕對係值得回頭其中之一。今日經過都要買返杯飲下。呢間選擇都幾多, 而且都幾多人幫襯, 只係企係度等製作時果幾分鐘, 都聽到唔少apps order。今次揀咗黑糖珍珠厚鮮奶, 虎紋做得好明顯, 挺身掛杯,呢款冇甜度同冰量選擇, 但整體適量, 非常接受。飲之前攪拌平均, 珍珠份量剛剛好, 質感軟糯, 唔係中心為生粒煙韌果隻,選用牛奶公司鮮奶, 入口香滑, 配上陣陣黑糖, 唔會過甜, 值得推介!
今日經過都要買返杯飲下。
今次揀咗黑糖珍珠厚鮮奶, 虎紋做得好明顯, 挺身掛杯,
呢款冇甜度同冰量選擇, 但整體適量, 非常接受。
2022-06-26
外賣自取
2022-06-07 1338 瀏覽
大熱天時口痕痕想飲杯野就叫左葡萄柚四季春冰茶+寒天🤩入面食到粒粒葡萄柚果肉 絕對唔係糖漿茶底揀左四季春 茶味香濃唔會俾葡萄柚遮左加埋寒天 絕對係夏天熱辣辣消暑涼物之前黎都有試過黑糖珍珠鮮奶🤩黑糖珍珠煙韌但唔係淋好有口感
大熱天時口痕痕想飲杯野

之前黎都有試過黑糖珍珠鮮奶🤩
黑糖珍珠煙韌但唔係淋
好有口感
2022-04-17 1248 瀏覽
岩岩外遊回港Quarantine系外賣平台叫兩杯飲品1. 大甲芋頭鮮奶(熱飲,走甜)$40叫其他食評話啲芋泥好幼細,心思思叫一杯試下,點知都唔係芋泥黎嘅,一粒粒芋頭粒,一啲都唔細膩,唯一需要呢間台飲加工嘅材料都做唔好,好失望😅奶係明冶奶,明冶奶咩味大家知啦,明冶奶都好飲🫶🏻2. 名間四季春(凍飲,走甜無冰)$24睇名都唔係好知係乜嘢茶葉沖出嚟,不過有幾香濃!滑口!唔錯啦~
岩岩外遊回港Quarantine系外賣平台叫兩杯飲品

1. 大甲芋頭鮮奶(熱飲,走甜)$40

奶係明冶奶,明冶奶咩味大家知啦,明冶奶都好飲🫶🏻

2. 名間四季春(凍飲,走甜無冰)$24
2022-04-03 1278 瀏覽
🔸白桃烏龍🍑(微糖,少冰) $28呢杯真係超驚喜🫣係有桃係入面🍑所以唔係淨係飲到烏龍茶💦仲食到桃😆真係超唔正✨🔸黑糖珍珠可可鮮奶🧋(少糖,少冰) $34我係超鐘意花斑嘅黑糖珍珠💞珍珠好煙靭而加埋黑糖珍珠都唔會好甜😚可可鮮奶本身驚好奶🥛但係朱古力味重d🍫整體黎講好夾😆🔸熱黑糖珍珠烏龍奶茶🥤(少糖,少冰)$28呢杯係我經常都會叫嘅但熱嘅真係第一次飲🙌🏻珍珠依然好煙靭😉但熱飲嘅關係冇得溶冰所以有d甜🤪奶茶都係茶味偏重😙唔知係咪錯覺,熱飲好似比涷飲份量少🤣🔸桂花烏龍(微糖,少冰) $24之前聽人講桂花烏龍幾好飲🙌🏻飲落好清新😙推介大家叫微糖😆可以飲到茶香味🥰而飲落仲有桂花碎😳🔸柳丁綠茶🍊(微糖,少冰) $28鐘意橙可以試下呢杯😙好重橙味🍊好清新但個人就麻麻🫢
🔸白桃烏龍🍑(微糖,少冰) $28

🔸黑糖珍珠可可鮮奶🧋(少糖,少冰) $34

🔸熱黑糖珍珠烏龍奶茶🥤(少糖,少冰)$28

🔸桂花烏龍(微糖,少冰) $24

🔸柳丁綠茶🍊(微糖,少冰) $28
鐘意橙可以試下呢杯😙好重橙味🍊好清新但個人就麻麻🫢
  • 黑糖珍珠烏龍奶茶
2022-03-21 954 瀏覽
🥤白桃烏龍(加寒天)$32之前聽過花斑茶社哩間茶飲店好耐 但一直都未去買今次係隔離期間終於有機會試到😂一飲落去就明題feel到烏龍既甘味十分出仲有啲白桃既果肉 甜甜地咁再加埋我最鐘意既寒天係入面其實成個配搭係好飲既😎不過對我黎講烏龍回甘既味強左少少😅變相令白桃同烏龍有種各有各做既感覺(?)除左吸到白桃果肉個下之外 大部分都係烏龍既甘味為主👀鐘意甘味重既話可以試下😙👍🏻推薦指數4/5
🥤白桃烏龍(加寒天)$32
之前聽過花斑茶社哩間茶飲店好耐 但一直都未去買
今次係隔離期間終於有機會試到😂
一飲落去就明題feel到烏龍既甘味十分出
仲有啲白桃既果肉 甜甜地咁
再加埋我最鐘意既寒天係入面
其實成個配搭係好飲既😎
不過對我黎講烏龍回甘既味強左少少😅
變相令白桃同烏龍有種各有各做既感覺(?)
除左吸到白桃果肉個下之外 大部分都係烏龍既甘味為主👀
鐘意甘味重既話可以試下😙

👍🏻推薦指數4/5
2022-03-09 924 瀏覽
花斑茶社——屬於香港本地茶飲品牌,標榜台中茶園直送茶葉,吸引左唔少對茶有要求既顧客。位於尖沙咀樂道分店門面唔算大,不過裝修都算好顯眼🔵 餐牌上面有各色各樣飲品選擇;水果茶、鮮奶茶、原茶,而黑糖珍珠系列有鮮奶、抹茶、可可等~ 今次點既白桃烏龍充滿左茶香,飲落順滑易唔會覺得苦澀,再配上淡淡既白桃味,清甜可口🧊 而另一杯鳳梨冰茶,可以選擇紅茶/綠茶,但由於鳳梨偏甜,蓋過左本來茶味,而奶蓋方面,質地比較薄,芝士味亦唔夠特出。 茶社分店遍佈全港九新界,下次會再試埋佢哋非常出名既黑糖珍珠奶茶✔️
2022-02-13 953 瀏覽
今日超有衝動想喝杯珍珠奶茶上網找了一下尖沙咀有那間珍珠奶茶評價高又特別近公司附近的呢間都有經過好多次今次係第一次購買種類有很多選了它家推薦的黑糖珍珠厚鮮奶(熱)第一次買吾知黑糖款是固定甜也是服務員說了才知道考慮了一下要不要改變選擇因為有些店買的黑糖款都好甜怕甜到有點膩問了她的意見(甜度問題)就不改變選擇喝了一口甜度只是珍珠製作的甜鮮奶的順滑度 (甜度不是問題)熱飲的size 大約是一杯Tall size 咖啡熱的程度有95°C食過午飯後飲剛剛好是溫的也不會喝完飽到不行 P.S. 杯子金光閃閃有種華麗感
今日超有衝動想喝杯珍珠奶茶
上網找了一下尖沙咀有那間珍珠奶茶評價高
又特別近公司附近的
呢間都有經過好多次
今次係第一次購買
種類有很多
選了它家推薦的

黑糖珍珠厚鮮奶(熱)
第一次買吾知黑糖款是固定甜
也是服務員說了才知道
考慮了一下要不要改變選擇
因為有些店買的黑糖款都好甜
怕甜到有點膩
問了她的意見(甜度問題)就不改變選擇
喝了一口甜度只是珍珠製作的甜
鮮奶的順滑度
(甜度不是問題)
熱飲的size 大約是一杯Tall size 咖啡
熱的程度有95°C
食過午飯後飲剛剛好是溫的
也不會喝完飽到不行

P.S. 杯子金光閃閃有種華麗感
2022-02-09
5 分鐘 (外賣自取)
2022-01-20 1084 瀏覽
之前好忙行過都無試過呢一間花斑茶社 今次終於有時間整翻杯啦 !廳一直有飲開嘅朋友講 話花斑茶社 一定要去飲黑糖珍珠厚鮮奶 仲話呢杯飲完翻唔到轉到!我心諗 :有無咁好飲啊 如事姐 我即刻叫咗杯黑糖珍珠厚鮮奶Try Try 佢 !一飲 濃濃牛奶味即刻係我口裡面爆出黎啊 好鮮甜 好正啊!再吸多一淡 ! 一粒又一粒嘅彈牙珍珠入曬我個口裡面 !真係無推介錯 呢杯野真係飲完翻唔到轉頭 勁好飲啊~!問世間 點解依家先俾我遇到呢杯黑糖珍珠厚鮮奶 我不禁流下兩行男兒淚點解我會咁 ?我唔知 可能係可惜佢太好飲 我一啖就飲曬佢落肚哎~ 唔講啦 我準備去買第二杯黑糖珍珠厚鮮奶啦
我心諗 :有無咁好飲啊
如事姐 我即刻叫咗杯黑糖珍珠厚鮮奶Try Try 佢 !
一飲 濃濃牛奶味即刻係我口裡面爆出黎啊 好鮮甜 好正啊!
再吸多一淡 ! 一粒又一粒嘅彈牙珍珠入曬我個口裡面 !
真係無推介錯 呢杯野真係飲完翻唔到轉頭 勁好飲啊~!

問世間 點解依家先俾我遇到呢杯黑糖珍珠厚鮮奶
我不禁流下兩行男兒淚
哎~ 唔講啦 我準備去買第二杯黑糖珍珠厚鮮奶啦
2022-01-20
30 分鐘 (外賣送餐)