2024-01-20 475 瀏覽
啱啱去咗安街食過一間菜譜好靚嘅店,我簡直係辣到上天喇🌶️!起初,我同屋企人叫咗個干鍋田雞,睇落普通,但吃落去嘅洋蔥蒜頭真係香到喊,簡直係洋蔥蒜頭嘅極致演繹。每一啖嘅田雞都彈牙得滾,肉質爽滑,香辣得嚟又唔會蓋過原味。跟住嚟咗碟肥腸,煮得啱啱好,唔會過爛,口感靚絕,味清香豐富,幫腸仔平反啦!佢哋啲芥蘭肉片出奇地惹味,嫩滑豬肉夾雜著芥蘭嘅清香,中和咗啲辣味,簡直係畫龍點睛,飯碗一下就見底🍚。講到嘢飲,嗰杯coke Zero跟辣嘢食簡直係絕配🥤。每次嗰份量,有時多到你話咁大份,有時就啱啱好,但無論點,都保證你會心滿意足。朋友再介紹咗炒薯仔、皮蛋、豬肚絲俾我,每一樣都好夾,皮蛋入口即溶,炒薯仔外脆內軟,豬肚絲香辣過癮。錫紙包魚檯面要命,惟獨味道滲得唔夠深,稍嫌可惜。唔過整體上,滿足度幾高,死忠愛辣嘅你千祈唔好錯過咯!記得預先訂位,唔好似我咁傻等半個鐘。哦,埋單有折,真係筍盤!

2024-01-12 301 瀏覽
去咗間川菜館食晏,個心諗住點份土豆絲嚟開開胃。🌶️ 啊~嘩喂,攪錯飯點咗中辣添!唔係講笑,嗰味辣得嚟酸得嚟,正喎!辣得我喺度"哧哧"咁飲茶,但係食完之後成個人精神晒。跟住叫咗個將軍鴨,睇落係夠哂勁,但食落啲乾身,少少肉都搜索唔到🍗,吞落去差啲咀唔開,有啲失望喎。唔緊要,再點咗茄子豆角同木耳肉片。茄子豆角,平,真係油咗啲同少少水浸浸。不過木耳肉片就掂晒,木耳爽口得滯,肉片又嫩滑,一啖又一啖,唔由自主咁夾。跟住最後呢個霸王之举,就係叫咗個魚雞鍋。個鍋搞得渾身解數,鮮甜雞湯底加上手切魚片,唔止味美,啖啖肉感,辣到剛剛好,夠kick呀!🐟🔥總括嚟講,今次試覺得有啲菜款係畀油搞嘅少少手滑,但整體嚟講,味道都算係過硬,有啲嘢係正宗川味,下次再嚟,我一定要執返啲고肉菜式配返杯涼茶,嗰個,才叫一個爽呀!🥢👍

2023-08-22 438 瀏覽
甚少出觀塘的我,今日朋友帶我嚟食烤魚😬餐廳裝修偏向中國風。地方雖然唔大但都坐得舒服。唔會覺得好迫。餐廳選用盧魚,配菜有娃娃菜,豆卜,估唔到既係會有蜆😆我地叫咗小辣,真係唔可以睇小,因為越食會越辣😂正呀水晶粉三個字形容🤤無得輸😂😂
甚少出觀塘的我,今日朋友帶我嚟食烤魚😬

水晶粉
三個字形容🤤無得輸😂😂
2023-05-03 673 瀏覽
晚餐叫左酸菜魚,土豆絲,肥腸同手撕包菜,酸菜魚個湯好好飲魚片又滑,土豆絲辣椒同酸比例啱啱好,肥腸脆脆地但又有口感,包菜乾身但對於我黎講醋味多左少少,食物味道好好仲見到炒菜既廚師高大靚仔,但係餐廳環境殘破,我哋食既菜式用具,例如酸菜魚嘅大碗邊崩咗,底碟又係崩,土豆絲同包菜的碟都係崩左小小,肥腸的鑊仔就正常,我覺得廚師製作左好食嘅食物,但係用具太破浪費左廚師的製作,影響咗用餐體驗,同埋餐廳入面嘅裝修非常懷舊,一入去就覺得裝修應該有段時間 ,明明有餐牌但餐廳牆上有非常多嘅菜式相片,但相片攝影質素非常差!我唔明白餐牌上明明已經有圖片為何餐廳牆上要滿佈菜式相片?係滿佈!令我感覺奇怪 好似未做過餐飲嘅人經營餐廳咁,簡單來講就係食物好食,但係餐廳裝修好懷舊同奇怪!
2023-04-29
  • 酸菜魚、土豆絲、肥腸、包菜
2023-03-21 551 瀏覽
超过预期的餐厅。店面虽然不大,非常干净。辣子虾香辣可口,连皮都吃埋。辣子鸡也鲜香美味。这两样先上的,一下子吃多了无法品味后来上的几个菜。下次再试试朋友介绍的其他几个招牌菜。
辣子鸡
辣子鸡
  • 辣子虾、辣子鸡
2022-09-20 830 瀏覽
用食物熊貓叫了三次外賣,每一次都表示非常滿足,每一次都叫的菜,就介紹一下,泡椒肥腸,味道很入味,泡椒香而不死辣,肥腸沒有異味,軟爛但是依然有嚼勁。手撕包菜,酸辣可口,幹辣椒很香,可以感覺火候很大。農家竹筍臘肉,來自湖南的煙熏臘肉,雖然不太健康,但這個味道很吸引,炒菜的油分偏大,味道不算太鹹。乾煸四季豆用吸油紙鋪墊,炸的火候不錯,香甜入味,配菜很足,炸蒜味道很夠,除了偏油一些,味道很好。已經食左幾次都覺得好味嘅餐廳
2022-09-10 236 瀏覽
今日同老公兩個人叫左外賣🥡:一個泡椒肥腸、一個酸菜豬肚絲、手撕包菜、農家小筍臘肉。外賣分量足夠👍味道香辣可口。每道菜都好有特色,比如臘肉鹹香有口感、肥腸都係肥而不油膩。😊呢間川菜湘菜的餐廳,可以食出火候十足。😃整理黎講,調味算比較均衡,唔會太友或者太鹹。😆外賣餐盒如果可以密封性多啲就更加好啦,啲湯水就唔好漏出黎。同埋如果外賣啲菜式可以再多幾種選擇就好啦。可能堂食會多啲選擇😋但總體黎講都幾滿意吖。值得一試嘅餐廳🍴👍
2022-09-10
2022-07-19 703 瀏覽
《隱世性價比極高川菜》📍 聚賢莊川香農家菜 🌟牛頭角餐廳係近牛頭角既民居 環境闊落舒服 店員姐姐個個都好好 下次都會再去食過🤤🔸水煮鮮魚片💮必試❗️👅9/10我地唔算好食得好辣 所以叫左小辣試下 雖然係小辣 但係我哋都辣到雪雪聲🫠 但係勁香 食到停唔到口🤣 魚片既份量勁多🐟 而且魚肉好滑 另外配菜都好足料 入面有娃娃菜 薯粉 菇 芽菜等 必試!💮🔸口水雞飯👅7.8/10雖然味道似蒜泥白肉多啲🤣 而且偏鹹 但係香口 用黎送飯都唔錯 肉質好滑 但我自己覺得成個重點係佢既配菜 萵筍乾❗️ 老闆娘話係風乾咗嘅萵筍 甜甜地又鹹鹹地 好開胃 又送飯🤤
《隱世性價比極高川菜》
📍 聚賢莊川香農家菜 🌟牛頭角

🔸水煮鮮魚片💮必試❗️
👅9/10

🔸口水雞飯
👅7.8/10
2022-05-15 609 瀏覽
聚賢莊 川香農家菜🥬📍 觀塘宜安街15號地鋪★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★好耐冇食過小炒啦🥺, 咁岩約左朋友食飯,朋友仔就帶咗我去一間食川菜小炒既鋪頭,鋪面唔係好大, 而且成日都滿座,如果想食既,一定要提早訂位🙋🏻‍♀️, 最後圖附上卡片訂座熱線。🌟 水煮鮮魚片 $118通過地道既川菜,都會好辣😂, 所以辣度就叫左小辣。魚片都算多, 味道都ok, 不過湯底配菜就唔係好多。🌟 風味炒蜆 $128我幾鐘意食個炒蜆😋,好惹味,飲返杯啤酒簡直係一流呀😹👍🏻。🌟 皮蛋虎皮尖椒 $58第一次見碟尖椒皮蛋咁大碟😂, 味道都幾好, 好多尖椒。🌟 干鍋肥腸 小辣 $118個肥腸係用火 熱住上枱, 味道唔錯, 不過都有個缺點, 因為食得太慢既關係,個肥腸會越煮越硬😂。不過我都幾鐘意食呢個🤣。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍🧸如果鐘意小編既介紹,請即Follow IG: @foodlog2021 😘 之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
聚賢莊 川香農家菜🥬

📍 觀塘宜安街15號地鋪

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

🌟 水煮鮮魚片 $118

🌟 風味炒蜆 $128
我幾鐘意食個炒蜆😋,好惹味,飲返杯啤酒簡直係一流呀😹👍🏻。

🌟 皮蛋虎皮尖椒 $58
第一次見碟尖椒皮蛋咁大碟😂, 味道都幾好, 好多尖椒。

🌟 干鍋肥腸 小辣 $118

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

2022-02-13 463 瀏覽
住咗喺觀塘咁耐都未試過食呢一間疫情期間太想食雞煲就叫個雞煲外賣屋企人拎返嚟嘅時候超級大個外賣碗以為份量非常十足………..一打開 味道好香👍🏻但份量少到難以想像🥲🥲先講味道 呢個村鄉麻辣雞煲 夠辣夠麻都算有鑊氣!至於個份量真係少到 一個人都未必夠食啊有大量嘅洋蔥 雞件嚟講 全部都係骨位 舊舊都好似雞軟骨咁細粒!有完整嘅雞件黎講,相信成煲只有四至五舊🥲仲要每一件都好乾柴😭😭成餐飯唯有用洋蔥送飯希望餐廳可以改善一下
住咗喺觀塘咁耐都未試過食呢一間
疫情期間太想食雞煲就叫個雞煲外賣
屋企人拎返嚟嘅時候超級大個外賣碗
以為份量非常十足………..
一打開 味道好香👍🏻
但份量少到難以想像🥲🥲
先講味道
呢個村鄉麻辣雞煲 夠辣夠麻都算有鑊氣!
至於個份量真係少到 一個人都未必夠食啊
有完整嘅雞件黎講,相信成煲只有四至五舊🥲
仲要每一件都好乾柴😭😭
成餐飯唯有用洋蔥送飯
希望餐廳可以改善一下
外賣自取
这家店店面超级小,没几台桌子,每个桌子坐四个人都稍微有点挤,我们五个人,我坐三个人那边,有点伸不开胳膊,点了酸菜鱼水煮鱼鸡丝和夫妻肺片,味道都非常赞,听说很多本地人都喜欢来这里吃,这种店基本就是吃个味道了,五个人摊下来一人50hkd。
2021-10-22
2021-09-18 391 瀏覽
今日過左黎呢間食飯 叫左3款小菜試下風味羊排 大盤椰菜花 涼拌麵 白飯 小館風格,小店 香草羊排醃上滿滿醃料再焗香 最後仲要加辣椒爆炒入口係濃濃香草味,再黎係慢慢滲出辣勁! 個羊排出奇地好食 又香又辣椰菜花炒肉片 呢款唔辣既 乾炒加肉片 普通既一道炒菜招牌涼麵 自家製既麵條 加上醋,辣汁花生,食之前拌勻,麵條彈性 汁醬香辣惹味牛頭角宜安街15號地下平均消費$300評分8/10
今日過左黎呢間食飯 叫左3款小菜試下
風味羊排 大盤椰菜花 涼拌麵 白飯
椰菜花炒肉片 呢款唔辣既 乾炒加肉片 普通既一道炒菜

牛頭角宜安街15號地下
平均消費$300
評分8/10
2021-05-28 750 瀏覽
川菜一直都是我的最愛中菜式之一聚賢莊雖然店舖比較小,但做出來菜色的味道, 辣道絕對是足料,有正式川式的味道餐廳晚市除了小菜,火鍋, 烤魚等適合多人主食如果一個人來其實都有其他一人用客飯套餐口水雞, 以雞件一片片切出來蒜泥量超多非常香, 辣度大概是中辣,如果怕辣的朋友可能要多喝兩罐解辣口水雞外觀:👍👍👍👍味道:👍👍👍👍👍*滿分=5👍
川菜一直都是我的最愛中菜式之一
餐廳晚市除了小菜,火鍋, 烤魚等適合多人主食
如果一個人來其實都有其他一人用客飯套餐

口水雞, 以雞件一片片切出來

外觀:👍👍👍👍
味道:👍👍👍👍👍
*滿分=5👍
2021-04-14 676 瀏覽
朋友推介這間川菜館,雖然門面很普通並不起眼,但菜式就很有川菜風味,都幾正宗。而且價錢並不貴,算是親民。因為坐位不多又多人幫襯,最好是先預早訂好座位。酸菜魚 $98推介一道菜式,酸辣程度剛好,不太酸也不太辣,很惹味,魚也很新鮮,份量都多。水煮牛肉 $98滑滑牛肉配青瓜、大豆芽,辣度很夠,但略為咸了一點,減少少咸便好了。夫妻肺片 $48 夫妻肺片是牛腱同牛肚,蒜蓉辣椒香濃,帶點麻辣味道。幹煸四季豆 $48不次要試下雞煲同見到好多枱都有叫的烤魚先!

酸菜魚 $98

水煮牛肉 $98

夫妻肺片 $48
夫妻肺片是牛腱同牛肚,蒜蓉辣椒香濃,帶點麻辣味道。

幹煸四季豆 $48

不次要試下雞煲同見到好多枱都有叫的烤魚先!
2021-04-13
2019-09-05 1968 瀏覽
同同事黎食lunch,12點半過少少,3人,唔駛等位。午餐餐牌選擇唔算多,唔食雞唔食排骨既我,只可以揀牛腩麵。留意唔係牛腩湯麵,而係牛腩麵 (冷),即係加麻醬既拌麵吧。有湯或者汽水,要左湯,今日係番茄蛋湯。好快就有湯黎,飲落有好重既醋味(?),我同同事都覺得係醋味。酸酸地都開胃,但愈飲愈覺得飲緊醋,唔知點解… 本身番茄湯其實已經好好味,唔需要加醋吧?~ 所以覺得個湯怪怪地。個麵賣相好特別,疊到好高。份量夠食,味道唔錯。呢個價錢既話,喺呢區略嫌有啲貴。
同同事黎食lunch,12點半過少少,3人,唔駛等位。

有湯或者汽水,要左湯,今日係番茄蛋湯。

個麵賣相好特別,疊到好高。份量夠食,味道唔錯。
牛麵 (冷)

呢個價錢既話,喺呢區略嫌有啲貴。
2019-09-05