2023-12-30 138 瀏覽
今天我來到這間麻辣燙店,簡直就是滿足了我所有對麻辣燙的幻想!店面整潔,菜品豐盛得讓人目不暇給。首先塊頭十足的砂鍋就讓我心花怒放🌸,選了麻辣骨湯,褓母級的溫柔,筷子一入鍋,那香氣四溢啊,令我食慾大開。邊吃邊加點了幾樣配菜,每一樣都讓我讚不絕口。炸芋頭香脆可口,外酥內軟,勁爆味蕾👄;鮮嫩的肥牛,滑溜過喉,唔使咬都熔化,真係太滿足;蟹棒同腊肠無疑係屋企味,親切滿分,跟湯底的結合簡直絕了。竹笙更係掃走我個天涼寒意,吸滿湯汁的Q彈口感,好入心!最後,一碗冰粉作結,涼快消暑,幫我喚醒唔少味蕾喎。整體嚟講,這飯局精彩過癮,又樂得荷包,真係太得意!下次阿媽、阿爺都一齊嚟試吓,撈埋啲附近嘅食友,必須五星推介✨。

2023-06-02 384 瀏覽
落錯單!真心嬲、酸辣一啲都唔酸、上次堂食過、已經覺得唔酸即時自己加錢加酸菜。今次再叫外賣攞到返屋企先發現佢落酸菜落錯花生。再睇下其他人評論、原來錯單係經常。又冇理由為咗酸菜落返去攞….但係個味道真係貨不對辦、唔係金湯酸辣味一啲都唔酸、食完勁口渴、餸亦不多、、、、、、、、、、辛苦工作一天志在食、幾十蚊、唔係要食咩山珍海味、只係想食自己想要嘅酸辣味、想食的餸姐、可唔可以唔好咁求其、、、、、、、、、、、

2023-02-26 282 瀏覽
欺骗消费者!这是我落单后的小票,和拿回家的外卖。肉眼可见没有我点的炸鱼皮和鲜竹筍!点的不放在聚味馆不是什么稀奇的事了,在店里也吃过两次有一次也没有放我点的肥牛!店里其他顾客这种情况层出不穷。老板想贪小便宜可以理解,侥幸心理顾客不会发现。但是外卖或带走就没有这么幸运了,回来之后发现少了21块钱的菜,真的很无语。如果每次都是太忙了搞错了,那么请问:为什么从来只有少放没有多放呢?做生意真的要讲良心的。在聚味馆吃过三次了,平心而论味道一般,大概只是因为在香港,若这个水平放在内地是没什么竞争力的。内地人在港做生意不容易,但请对的起一份良心,心术不正做生意,真的是给内地人丢脸。以上情况会如实汇报给相关部门,早日改正吧。
欺骗消费者!
以上情况会如实汇报给相关部门,早日改正吧。
2023-02-07 205 瀏覽
今日想嚟買個外賣員工叫我掃code嗌話宜加無咗直接落單 直接落單係for老人家已經覺得 :吓咁奇怪咁我照掃完個code之後就落單啦落咗第一次 員工問點解無出單(🌝)問我有冇㩒訪客落單 我有嘅係唔緊要,落第二次都係唔得 部機都係冇出單,但都係顯示我有個單Number 問我畀錢方式然而兩個同事都係搞唔掂嘅⋯⋯淨係咦咦咦唔知喎 同埋問我落咗單未(🌚🥹🥹🥹😅)亦都堅持唔幫我直接落單 😂😅真心唔係好明成件事有啲搞笑無心情食了 多L謝
今日想嚟買個外賣
員工叫我掃code嗌
話宜加無咗直接落單 直接落單係for老人家
已經覺得 :吓咁奇怪

咁我照掃完個code之後就落單啦
然而兩個同事都係搞唔掂嘅⋯⋯
淨係咦咦咦唔知喎 同埋問我落咗單未(🌚🥹🥹🥹😅)
亦都堅持唔幫我直接落單 😂😅
真心唔係好明

成件事有啲搞笑

無心情食了
多L謝

2023-01-14 187 瀏覽
本身已經寫好咗食乜 又要我轉數碼落單 如果係因為環保嘅話其實我都已經用咗一張紙 麻煩完一輪之後落完單仲要等好耐 攞到返去食 發現冇比到響鈴 同埋冇走到花生又叫我掃碼落單 但係其實落完單啲嘢都唔跟而且食物都唔好食 冇味未試過嬲到要寫食評
麻煩完一輪之後落完單仲要等好耐
攞到返去食 發現冇比到響鈴 同埋冇走到花生
又叫我掃碼落單 但係其實落完單啲嘢都唔跟
而且食物都唔好食 冇味
未試過嬲到要寫食評
2023-01-05 156 瀏覽
味道一般,呢個份量黎講價錢都幾唔抵點左杯熱紅棗茶,上黎得半杯(如圖)諗緊個阿姨係咪發緊夢,點知見到比第二枱既枱既柚子蜜都係咁唔知以為啲水好貴。。。仲要沖半杯都係勁淡冇味好差。唔會再黎
味道一般,呢個份量黎講價錢都幾唔抵
點左杯熱紅棗茶,上黎得半杯(如圖)
諗緊個阿姨係咪發緊夢,點知見到比第二枱既枱既柚子蜜都係咁

唔知以為啲水好貴。。。仲要沖半杯都係勁淡冇味
好差。唔會再黎
2023-01-05
2022-10-29 269 瀏覽
很怀念内地的各种美食~烧烤、串串、麻辣烫……这次在红磡新开了一家砂锅🍲麻辣烫。离我还算近,馋😋了很久终于吃上了。-🥘🥘🥘🥣汤底:麻辣牛骨汤汤底 点了bb辣🟰不辣本来听名字麻辣可能很辣,所以点了bb辣好家伙一点辣椒都没有。于是后来自己加了很多辣椒酱,我觉得我可以接受中辣😅这个汤底是骨头🦴熬制而成,喝起来有骨头味。而且这家店不是传统那些大锅煮,是秉承一人一锅汤原则,这样相对于健康一些。-🍡🥬🥩配料: 选配料这个根据自己喜欢的来吧🤣有人说分量很少,我觉得还挺多的,满满一大盆。我觉得汤底好选什么配料都不会踩雷。下次还会尝试其他汤底🥰🥰-🥣小吃:点了一份凉拌海带丝,海带丝很入味很爽口。还有一份酸甜萝卜,这个我觉得很好吃,是甜甜辣辣的,而且超级爽脆👍👍-人均💰50+

🥘🥘🥘
🥣汤底:麻辣牛骨汤汤底 点了bb辣🟰不辣[笑哭R]本来听名字麻辣可能很辣,所以点了bb辣好家伙一点辣椒都没有。于是后来自己加了很多辣椒酱,我觉得我可以接受中辣😅

🥣小吃:点了一份凉拌海带丝,海带丝很入味很爽口。

人均💰50+
重陽果日同男朋友打算去美味佳食,點知出面大排長龍,退而求奇其次下就喺附近搵下有咩食。一向鍾意食辣嘅我一眼望去就已經見到呢間大大隻字寫住「麻辣燙」,即時心諗就係佢喇!一入去嘅時候入面嘅員工就已經直接係講普通話,相信員工都係大陸人為主,但員工都態度親切。環境方面雖然係一間小店,但睇得出都花左少少錢裝修,有貼牆紙同油金邊,連天花上嘅燈同掛鐘都別出心裁。菜色方面因為本人喜素,同埋當日本身一開始都只係想食少少串燒,所以基本上都係叫素菜為主。我湯底選擇左麻辣牛骨湯($8),配菜方面就叫左蘿蔔($9)、鮮冬菇($12)、娃娃菜($9)、寬粉($12),辣度就中辣,總計一共$50。上菜果刻賣相唔錯,仲要聞到好香嘅辣湯味,即時試一啖湯,麻辣湯好惹味,牛骨亦都冇比麻辣湯蓋過,湯底真係值得一讚。後來我都有留意到佢店面本身係想推健康湯底,但好似就冇特別寫明佢地嘅配方有幾健康,但唔理佢健唔健康,湯底真係值得再推多一次。然後重點就黎喇,去到食配菜果刻其實個期望值真係唔同曬,雖然你話$50一餐係唔貴,但當你睇返佢嘅份量,我只能話真係好貴。鮮冬菇話曬都12蚊,但佢嘅份量就如圖,根本就係得一隻鮮冬菇,然後剪開好多份。其

然後重點就黎喇,去到食配菜果刻其實個期望值真係唔同曬,雖然你話$50一餐係唔貴,但當你睇返佢嘅份量,我只能話真係好貴。鮮冬菇話曬都12蚊,但佢嘅份量就如圖,根本就係得一隻鮮冬菇,然後剪開好多份。其次可以睇埋蘿蔔,一般要食湯類嘅我都好鍾意叫蘿蔔,因為蘿蔔通常都會吸到湯底既日月精華再襯托返蘿蔔本身嘅甜味,但我夾起曬所有蘿蔔如圖,可以話其實我係連一舊蘿蔔件都食唔到,全部都係極薄嘅一片,同我期望中嘅蘿蔔真係相差太遠。

總結黎講其實佢除左湯係正,配菜真係相當唔抵食,基本上每樣都係剪到一忽忽,如果你係想搵間性價比高嘅餐廳呢間絕對唔推薦,但如果您真係想試好食嘅麻辣燙其實呢間都唔錯。
麻辣燙
🌈推荐:🍲砂锅麻辣烫点的自选菜色,汤底、辣度、麻度都可选择~菜品新鲜,推荐鹌鹑蛋,对比其他家感觉是罐头或是不新鲜,这家真的新鲜~还推荐抄手,一咬开满满的肉肉,当主食很不错~凤尾虾也好吃,弹滑嫩口~💬小编有话说:这间麻辣烫在港大附近早已小有名气🔥是学生党的爱,用小砂锅方式做的麻辣烫,热腾腾的非常香!现在理工大附近的分店来了,学生们有口福了,中午还有学生套餐、学生优惠呢~爱重口味、麻辣烫的亲们可冲!
🌈推荐:
🍲
砂锅麻辣烫

💬
小编有话说:
對於吃貨來說,只要是好吃的絕對不能錯過,朋友極力推薦的紅磡這家一人一鍋麻辣燙,這天也終於安排上了✌️店內自主網上下單,麻辣燙食材選擇還挺多的,我点了直接可以喝的猪骨汤底(少油),店家说因为他們家食材都是从四川空运来的,所以味道就是正宗的四川麻辣燙味道!麻辣燙我必點的鴨血好大塊,又鮮又嫩😋小酥肉也是四川口味,簡直絕了!小吃我點了涼拌海帶和涼拌腐干,海帶份量好足,酸酸辣辣的好開胃😋腐干口感是有點嚼勁的,很適合配點啤酒🍻喝,哈哈哈哈😂看到菜單有冰粉那必須要點的呀!里面有芝麻,葡萄干,山楂片和花生碎,不夠红糖還可以自己加,有點桂花香的口味,搭配麻辣燙吃簡直太爽了👍當天我是中午一點去的,去到發現店內好多學生👩‍🎓原來附近就是理工大學,我聽店員說只要吃夠68元还有88折!学生还有额外优惠,怪不得快到了俩點生意還是爆滿😝人均才几十块的麻辣烫,還不趕快衝!

人均才几十块的麻辣烫,還不趕快衝!

之前啲食評講到天花龍鳳,我依家有圖有真相,$70一碗食啲咁嘅嘢,$18一款餸每樣只有2小粒,食物係任何人都整到嘅水平食物又貴又唔好食都算,個鄉音阿姐啲態度簡直一絕,OpenRice外賣落單15分鐘都唔接單要親身去叫佢接單(因為佢哋冇提供電話號碼),等完一輪去攞,擺咗嘢食上車後發現少咗個酸菜魚,入返去問佢佢喝我要攞返兩碗嘢出嚟證明俾佢睇(期間佢哋完全唔夠人手冇人收錢冇人帶位冇人落外賣)搞咗好耐先話俾我聽冇酸菜魚叫我要轉水煮魚,我拒絕之後佢表示唔識退錢,之後就唔理我繼續喺度收錢等咗好耐之後我話趕時間叫佢快啲退錢,佢話你呢啲咁嘅急單,呢度個個都趕時間㗎喇🙃如果大家想感受吓可以去試吓😀

如果大家想感受吓可以去試吓😀
2022-09-08
突然想吃一下麻辣燙,在網上搜到這間紅磡小店立馬去試一下!先介紹一下店家主打的麻辣燙,味道很正宗,完全就是在內地吃過的味道,而且餐廳坐滿都是港飄,圍繞著都是普通話對話 ,滿滿祖國情懷 🇨🇳🇨🇳🍲麻辣燙食材選擇款式多,而且定價不貴,麻辣牛骨湯湯底才$8一個😆其他食物定價也不高可以看一下圖5 。必須推介一下寛粉,非常qq軟彈好好吃,很想知道是什麼品牌咧🤭.🦞小龍蝦(細) (港幣$188)另外,盲點了小龍蝦~居然有驚艷到我🤩 因為很少在香港吃到這麼飽滿的小龍蝦,而且味道跟我在武漢吃過某知名小龍蝦店的差不多,非常惹味,吃完有點後悔沒點大的🙈‼️.店家還有很多優惠,學生有九五折,吃夠$68還有八八折~

🦞小龍蝦(細) (港幣$188)
小龍蝦

店家還有很多優惠,學生有九五折,吃夠$68還有八八折~
2022-09-07
小龍蝦
出来玩真的很想念内地的饭菜💗,尤其是麻辣烫,我真的每个星期都要吃几次的,确实非常的好吃,我没想到在香港也有呢,就是这家聚味馆麻辣烫,熟悉的味道真的绝了~🌸门店装饰的干干净净很整洁🍵,给人第一印象挺好的,服务员态度热情又周到,基本上随叫随到哦,而且这里菜品众多上菜也快,🔥一人一锅随便点哦,🦴汤汁采用大骨熬制了8小时,味道非常符合我的要求,所以都给我冲冲冲❗1⃣️午夜套餐我选的是无辣的番茄锅底,🌸喝起来酸酸辣辣的还挺不错的,里面的菜品有很多哦,分量足可以随便吃的🥩2⃣️凉拌青瓜这道菜真的是解腻神器啦😍,相信很多姐妹都知道吧,青瓜吃起来酸脆爽口,真的非常解腻哦,辣辣的感觉⭐3⃣️凉拌猪耳猪耳都是经过处理的,非常的干净卫生,🐷经过卤制后再开始凉拌,猪耳吃起来非常的脆香,软软糯糯很好好吃😋4⃣️红糖冰粉冰粉吃起来QQ弹弹的很爽滑哦🍫,配上红糖糖汁口感会更加甜蜜,但不会非常的腻,再加上些小吃真的绝了🍦🏠:聚味舘砂鍋麻辣燙(紅磡)📍:紅磡明安街14號寶石戲院大廈地下D號舖

1⃣️午夜套餐
2⃣️凉拌青瓜
3⃣️凉拌猪耳
4⃣️红糖冰粉
🏠:聚味舘砂鍋麻辣燙(紅磡)
📍:紅磡明安街14號寶石戲院大廈地下D號舖
上周颱風天前夕,打卡了這間在小紅書超火爆的砂鍋麻辣燙,不得不說針不戳,即使是掛起了八號風球,店裡還是有不少的客人😂打風天吃到一碗熱乎乎的麻辣燙,真的是一口還魂,味道感覺回到了大學門口的夜市。第一次來吃,菜單簡直讓我看花了眼。這家麻辣燙的菜也太多了,太貪心每一種都想試試。居然有【小酥肉】,真的絕了,我的海底撈必點菜,在這只需十塊錢😂而且滿68還有88折,簡直不要太划算我感覺這家辣度🌶️是很一般,我點了中辣真的很爽,吹著空調還是吃到酣暢淋灕,真的很適合陰天下雨什麼的天氣!能吃辣的姐妹建議直接挑戰大辣,我們可以的!

小酥肉
毛肚
肥牛
小酥肉
毛肚
肥牛
看到姐妹說香港🇭🇰也有麻辣燙了,本麻辣燙愛好者趕緊找個時間衝了!🍲一人一鍋,告別了過去大鍋煮的製作方式,摘掉油膩的標籤,健康養生🌿是可以喝的麻辣燙!還有一些涼菜和小食,為涼拌黃瓜🥒和紅糖冰粉🍨瘋狂打call👏🏻📍有一家分店在港大附近,評分高口碑好,現在紅磡店新開,我去的時候生意也挺火爆的!💰學生可以打95折!🈵️68更加可以打88折!兩個優惠甚至可以疊加哦😆還有午時套餐看上去也不錯喔😌