2023-12-04 519 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk滷汁🤤 × 濃郁😍 × 惹味🫶🏻今次要介紹嘅係台灣嘅加熱滷味撈麵🍲🍜。佢嘅味道真係好香,因為佢調味夠晒濃郁,真係好好食!😋👌🔥首先,佢嘅滷汁真係出奇地香濃,撈咗入麵之後,每一條麵都可以完全吸收佢嘅滷汁,味道更加入味。每一啖都能夠品嚐到滷味嘅豐富層次。🍲🌶️🍚撈麵嘅麵煮得啱啱好,彈牙有咬口,配埋滷汁,好享受。而且佢仲可以自己加入自己鍾意嘅滷味配料,例如紅腸、雞翼等等。🍜🥢💯撇除味道之外,佢嘅外觀都好吸引。色澤鮮豔,見到都想食。😍🌈🍽️🥢 而打淥滷汁拌粉🗺️ 青衣城2期1樓181號舖
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
滷汁🤤 × 濃郁😍 × 惹味🫶🏻

🥢 而打淥滷汁拌粉
🗺️ 青衣城2期1樓181號舖
之前食左四五次,我落柯打食話要涼拌菜少辣。最後幫我整左熱滷菜,我話要凍但距話我無講清楚。一開始霖住算數,之後發現無俾辣我,返去同距講,距話我一開始無講🙄🙄每種菜仲要加2蚊辣粉,加少少辣椒粉就用左8蚊,我都同意,距話從新同我整一份,點知係原本果份度撈D粉就算,咁點叫重新整一份呢?返去一睇份量仲要好少,高麗菜一份12+2得幾片,差D搵5⃣️到😈😈原本覺得你地味道唔錯經過青衣城都會幫趁,點知今日經歷嘅,下次無回頭。以前D女嘅服務員都唔錯,唔知今日個男嘅⋯呵呵 難以置評,真係祝你地生意興隆🙃

外賣自取
2023-09-02 374 瀏覽
去青衣探朋友,順便買外賣回家吃。上次吃過這間台式風味的而打淥滷汁拌粉,味道好又大大份,百零蚊二人份,好抵食。🔶現撈涼拌麵胡麻醬手撕雞撈冷麵夏天啱晒。手撕雞肉份量多入口滑滑唔嚡口,冷麵掛滿胡麻醬,還有爽脆椰菜,清爽口感好開胃。🔶台風定食選了而打淥豬三樣飯,包括有豬手丶豬耳絲和肉燥,全部我都鍾意食🥰特別鍾意豬手😋軟腍入味,補補骨膠原。肉燥油香滿溢,充滿古早台風。🔶鹽酥雞熱辣辣即炸,炸得外脆內嫩,入口酥脆不油膩。🔶楊桃汁香甜可口,完整還原台式味。

🔶現撈涼拌麵

🔶台風定食

🔶鹽酥雞
熱辣辣即炸,炸得外脆內嫩,入口酥脆不油膩。

🔶楊桃汁
香甜可口,完整還原台式味。

2023-08-23 269 瀏覽
自而打淥進駐青衣城二期之後,每次經過該舖位都會聞到陣陣滷水香氣,令人口水直流!疫情時幫襯過一次,味道唔錯但價錢略貴,至近來見到佢轉Menu,星期六搵埋另一半一齊試下。鹽酥雞鹽酥雞新鮮炸起,一口一粒,卜卜脆有肉汁。胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46冷麵一大盒份量十足,配料有雞肉、高麗菜同青瓜,除咗一般嘅麻醬味,醬料仲加入咗五香粉,食落清新,香口惹味。而打淥豬三樣飯 $68 (連飲品)金牌滷水豬腳好大隻,有滿滿骨膠原,原隻上好睇不過食時有少少狼狽;豬耳爽脆入味;台南肉燥唔會太肥,有少少豬皮口感黏黏地好正,滷汁帶甜好餸飯。今次二訪覺得幾有驚喜,飯麵價錢唔算貴又大盒,買外賣食又多個選擇了。
鹽酥雞
鹽酥雞新鮮炸起,一口一粒,卜卜脆有肉汁。
胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46
而打淥豬三樣飯 $68 (連飲品)
2023-08-20 179 瀏覽
公司附近已經食到悶,同事帶我去青衣城搵食。帶左我去青衣城2期,食一間唔太起眼既台灣店。初時以為只有外賣,原來都有兩張檯坐。 方便想即時食既客人。店員超親切,不停推介好吃台灣野食比我們。而打淥豬三樣飯 $68有豬手、豬耳、肉燥。豬手皮補骨膠原、好有彈性、豬毛亦剃得好乾淨。豬耳好爽、食落爽爽聲。肉燥製作既豬肉粒好彈牙好有豬味,個汁勁惹味已吸收晒豬肉嘅精華撈埋飯,無得頂。仲要送一盒台式飲品,選了麥仔茶。胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46手撕雞好爽口、好鮮嫩,最啱我哋唔想𡁻骨嘅朋友仔。 冷麵撈麻醬,好日式既感覺。台日fusion 幾有創意。黑糖薑母仙草 $12幾有創意嘅台式糖水,混合台灣最有名既黑糖、薑母、仙草做成既台式糖水。食落甜甜地又帶點薑同仙草味,幾有層次同創意嘅台式糖水。

而打淥豬三樣飯 $68
仲要送一盒台式飲品,選了麥仔茶。

胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46

黑糖薑母仙草 $12
2023-08-07
  • 而打淥豬三樣飯
2023-08-19 88 瀏覽
・ 蘿蔔金錢肚拌麵🍲 ($58)蘿蔔和金錢肚經過燉煮而成,口感軟嫩,帶有濃郁的滷水湯汁味道✨ 搭配彈牙的麵條,整體味道豐富而滿足。加入了調料如醬油,蒜末和辣椒🧄,增添不少風味😄 麵條掛滿滷水味,每一口都很香濃😗・ 古早腩肉刈包 ($28)古早腩肉刈包是一種傳統的台灣街頭美食。它以刈包麵包為基礎😳 內部填滿經過燉煮的5層豬腩肉,口感鮮嫩多汁。刈包加入了配菜如生菜和芫茜,增加了口感和風味的層次🫶🏻 ・ 滷汁拌粉🍲 ($38)裏面有鴨血🥰 經過滷製,口感彈牙,帶有濃厚的滷汁味道而不缺鴨血的鮮味🫶🏻 搭配軟綿的麻辣米線,令愛辣的人愛不釋手🌶️・ 麥仔茶☕️麥仔茶是一種台灣特色飲品,想不到香港也能買到🫣 麥仔茶的清淡的麥香和甘甜味道,非常適合消暑😝・ 黑糖薑母仙草 (+$12)黑糖融化在熱水中,形成濃稠的甜汁,與清涼的薑母仙草相結合,味道獨特😋 仙草具有清涼解渴的功效,十分適合炎熱的夏天🥵

・ 蘿蔔金錢肚拌麵🍲 ($58)

・ 古早腩肉刈包 ($28)

・ 滷汁拌粉🍲 ($38)

・ 麥仔茶☕️

・ 黑糖薑母仙草 (+$12)
2023-08-18 55 瀏覽
成日想去台灣小食,朋友介紹青衣有間台式滷味小食,梗係要即刻去試下。而打淥滷汁拌粉位於青衣城二期。有少量堂食位置。玻璃櫃放滿多款滷水食品。將傳統台式滷味帶到香港。胡麻醬手撕雞撈冷麵雞肉鮮甜美味,配上香濃芝麻醬,味道清新。而打淥豬三樣飯豬手入味,肉質鬆軟,豬耳爽脆,魯肉入味,入口即溶,配上香滑白飯,味道一流。脆香鹽酥雞雞肉香脆,加入秘製調味粉,每一件雞塊已經滲入佢哋嘅調味粉。蘋果梳打清爽氣泡,果香濃郁,回味無窮。
而打淥滷汁拌粉位於青衣城二期。
有少量堂食位置。
玻璃櫃放滿多款滷水食品。
將傳統台式滷味帶到香港。
胡麻醬手撕雞撈冷麵
雞肉鮮甜美味,配上香濃芝麻醬,味道清新。
而打淥豬三樣飯
脆香鹽酥雞
雞肉香脆,加入秘製調味粉,每一件雞塊已經滲入佢哋嘅調味粉。
蘋果梳打
清爽氣泡,果香濃郁,回味無窮。
  • 而打淥豬三樣飯
  • 胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
2023-08-16 68 瀏覽
食盡青衣之台式 — 而打淥滷汁拌粉————————————————青衣城有好多餐廳,但係有時又唔想係街食想買外賣番屋企邊睇電視邊食,就會諗起呢間而打淥滷汁拌粉既台式小鋪到買外賣啦😉🔸 胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46呢個餐性價比真係好高🤯睇圖就可以見到手撕雞嘅數量唔會因為價錢便宜而偷工減料,而且d冷麵真係好大份,好彩佢d醬都好足夠姐🤭🔸而打淥豬三樣飯 $68呢個豬腳又係好大份,而且仲有我好鍾意食既豬耳仔🐷,佢個重點係 鹵水汁做得好好,的確好有台式風味,同埋d白飯一齊食好味道😁💭Overall comment:雖然呢間餐主打外賣,但係佢都有兩三個座位可以堂食嫁!另外,佢亦有code可以掃定提早落單,咁就唔洗等啦😉
食盡青衣之台式 — 而打淥滷汁拌粉
————————————————

🔸 胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46

🔸而打淥豬三樣飯 $68

💭Overall comment:
青衣的居民有口福啦,有一次入到去青衣找個朋友一齊吃飯聊聊天,回家的時間就路過一間主打以台式鹵味為主的外賣小店-而打淥滷汁拌粉,我就想起在台灣的鹵味,於是我就打包一份套餐,當宵夜吃。⭐️ 淥寶滋味 這次就點了五款鹵汁配菜,包括牛丸、牛肚、蘿蔔、雞翼及雞脾菇,他們的鹵汁經過精心調配,味道鮮美而不過重,每一口都能感受到鹵味的層次,而且,他們的鹵味汁不僅僅適用於肉類,還可以搭配蔬菜或豆腐等食材,讓我在吃鹵味的同時也能攝取到蔬菜的⭐️ 鹵汁拌麵鹵味店選用了手工拉麵,麵條與鹵汁充分地融合,使整個拌麵更加入味,每一口拌麵都有濃的鹵汁香味,再配上鹵汁配菜,超豐富的夜宵呀!⭐️ 麥仔茶我還是第一次看見麥仔茶,帶有一點點甜的麥仔茶有著濃郁的麥香味道,還是第一次喝甜的麥茶呀,平時都是不甜的🫰🏻

⭐️ 淥寶滋味

⭐️ 鹵汁拌麵

⭐️ 麥仔茶
  • 招牌伍拼
2023-08-13 45 瀏覽
青衣城二期有間幾得意既小店,叫而打淥,個名搞笑,裝修都幾搞笑,佢有啲霓虹光管,又有啲燈籠,仲有啲路邊車仔檔嘅格局。店鋪堂食嘅位置唔多,都係得兩張枱,多數啲人都係叫外賣。佢係主要食台式拌麵同埋街邊小吃,.今日我地兩個人食左: 🔸️麻辣鴨血拌麵($38,8/10)麻辣味夠,鴨血好味,拌麵都好彈牙。 🔸️蘿蔔金錢肚拌麵($58,8.3/10)呢個推介!蘿蔔非常之入味,金錢肚都好入味,好似話經過多個小時嘅慢煮,充滿住鹵水味,份量都幾多。個拌麵都係彈牙好味。 🔸️古早腩肉刈包 ($28,8.3/10)厚切五層腩肉,腩肉經過10多個鐘頭嘅慢煮,好juicy好入味,仲要用刈包夾住黎食,別有一番風味。 🔸️鹽酥雞($38,8/10)雞粒外脆內軟,幾酥脆。調味方面唔會太重口味。

🔸️麻辣鴨血拌麵($38,8/10)
麻辣味夠,鴨血好味,拌麵都好彈牙。

🔸️蘿蔔金錢肚拌麵($58,8.3/10)

🔸️古早腩肉刈包 ($28,8.3/10)

🔸️鹽酥雞($38,8/10)
雞粒外脆內軟,幾酥脆。調味方面唔會太重口味。
2023-08-11 42 瀏覽
小店位於青衣城內,主打正宗台式滷味,除此之外仲有麻辣燙、粉麵飯等套餐,價錢望落去都幾抵食🤤 座位唔多,見大部分客人都外賣,而且出面已經聞到香噴噴嘅滷味香氣,感覺去咗台灣夜市咁,未食已經覺得好吸引😍 店員推介呢度嘅招牌菜,豬三樣飯!豬腳含骨膠原有美肌功效,滷得超級入味,個皮又Q又軟嫩,半筋半肉,而且好大塊,正、豬耳具有健脾胃嘅功效,口感又韌又脆、超級鐘意肉躁,唔肥唔膩,唔覺唔覺就食完成碗白飯了💕另外有現撈嘅涼拌麵,胡麻醬手撕雞堆到成座山咁高,手撕雞幾嫩,唔嚡口,冷麵QQ,超級掛汁,胡麻醬份量好多,食落唔膩,好refreshing~ 飲埋楊桃汁即刻解曬!小食有鹽酥雞,自家配方,採用先進設備氣炸,鎖緊肉汁,外皮香脆,內裡嫩滑,滿足😌

2023-08-09 40 瀏覽
今日同同事食午餐,諗緊食咩時候,經過見到「而打淥」傳來陣陣既滷水香味,吸引我們兩個人去望一望,原來是食台灣菜,店長見到我哋,好熱情地招呼我哋,還介紹店內推介,坐位置不多,我們都是外帶回公司食。我地叫左一個台灣定食而打淥三豬樣飯(豬腳/豬耳/肉碎)配楊桃汁,豬手好大隻,好夠味,豬耳好爽口,楊桃汁好少有,飲落去酸酸甜甜,另外叫左一個胡麻醬手撕雞撈麵好香呀,雞肉好滑,份量剛剛好呀😋,夏天食撈麵真係好開胃🤤
另外叫左一個胡麻醬手撕雞撈麵
好香呀,雞肉好滑,份量剛剛好呀😋,夏天食撈麵真係好開胃🤤
2023-08-07 35 瀏覽
今日經過青衣城,🧖遠遠都聞到陣好香既滷水味〰️ 原來係由呢間而打淥傳出,👀見佢個名咁特別又咁香,要幫襯吓🥢🥢醬香雞中翼散發著濃郁既醬香味,雞翼滲嗮香氣四溢既醬汁,好香濃又入味,味道好開胃,肉質滑嫩👍🥢滷味蓮藕片蓮藕片經過滷製的方式,令蓮藕片吸收哂豐富嘅滷汁,口感鮮嫩多汁🤤👍滷汁鹹香,蓮藕片的口感則保持咗一定既脆度😋🥢滷味豆干豆干經過滷製後,吸收豐富嘅滷汁,令到口感更加豐富。滷味豆干的外觀金黃鮮亮,入口後豆干的軟嫩口感和滷汁的鹹香相互襯托🥢台早腩肉刈包外觀色澤誘人,充滿著誘人的香氣麵包松軟而有彈性,腩肉經過多次燉煮,肉質鮮嫩多汁,搭配上特製嘅醬料和蔬菜,口感更加豐富🥢胡麻醬手撕雞撈冷麵外觀色彩鮮艷,搭配上香氣撲鼻的胡麻醬,聞落好香手撕雞肉煮熟後,搭配上清爽的冷麵和香濃的胡麻醬,唔錯麥仔茶味道清爽,微微帶有淡淡的麥香,非常適合解渴

🥢醬香雞中翼

🥢滷味蓮藕片

🥢滷味豆干

🥢台早腩肉刈包
外觀色澤誘人,充滿著誘人的香氣

🥢胡麻醬手撕雞撈冷麵
外觀色彩鮮艷,搭配上香氣撲鼻的胡麻醬,聞落好香
手撕雞肉煮熟後,搭配上清爽的冷麵和香濃的胡麻醬,唔錯

麥仔茶
味道清爽,微微帶有淡淡的麥香,非常適合解渴

2023-08-05 38 瀏覽
係青衣城見到間好多街坊食嘅台式滷味外賣店😬叫咗個蘿蔔金錢肚拌麵,依到個滷水汁真係幾好食!甜甜哋好有台灣風味,蘿蔔無渣,金錢肚份量好多。🥢另一個係麻辣鴨血滷汁拌粉,個麻辣味唔會太辣但係又惹味。🦆🌶️仲食咗腩肉刈包,刈包我不嬲都鐘意食,但係無乜地方有得食,舊腩肉唔會太肥膩。🐷跟餐加12蚊就有甜品黑糖薑母仙草食,唔會太甜又有啲薑味,仲有仙草同愛玉。跟餐仲有台式包裝飲品,我飲咗健康啲嘅麥仔茶。🥤
係青衣城見到間好多街坊食嘅台式滷味外賣店😬

外賣自取
2023-08-04 49 瀏覽
🍽️.【青衣霓虹燈滷味店 — 而打淥】.今次去咗青衣城二期一樓一間臺灣第一代民間滷味店,而今次嗌咗份二人餐,都只係$124,人均膳食費用都好平,值得大家一試💕.🍜 蘿蔔金錢肚拌粉 $58一食落去就食到古早滷味,金錢肚唔韌,好鍾意佢哋嘅白蘿蔔索晒啲滷汗,超正,一碗麵啱啱好夠一個人嘅份量,可能我太餓了🤣.🦆 麻辣鴨血拌粉 $38對鴨血有心理陰影嘅我反而因為而打淥嘅招牌麻辣鴨血而改觀🫶🏻 加上佢哋嘅辣真係好正,鍾意食辣嘅一定要試.🌮 古早腩肉刈包 $28職員話刈包咁香,但係入面舊腩肉好嫩😋 加埋豆角嘅香,食到臺灣嘅古早味道,令我回味無窮∞.店面有三張高枱,可以在店內享用🥣 不過佢哋裝修到好似車仔麵形式,比較多人外賣買走食📄 不過大家唔想等太耐嘅話,可以使用佢哋嘅order app,咁就唔使排隊等點餐😉Max 5️⃣🐽味道 🐽🐽🐽🐽🐽環境 🐽🐽🐽🐽🐽服務 🐽🐽🐽🐽🐽衛生 🐽🐽🐽🐽🐽抵食 🐽🐽🐽🐽🐽💰沒有加一服務費
🍽️

衛生 🐽🐽🐽🐽🐽
抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費
2023-08-02
10 分鐘 (外賣自取)