餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2024-04-17 56 瀏覽
沙田其實好多野食,但我食嚟食去,朋友都好鍾意食翡翠拉麵小籠包多嘢揀得嚟,又有前菜又有主食又有甜品主打小籠包,真係食極都食唔厭!會經常嚟幫襯甜品以前鍾意食豆沙鍋餅,而家鍾意食高力豆沙
多嘢揀得嚟,又有前菜又有主食又有甜品
主打小籠包,真係食極都食唔厭!會經常嚟幫襯
甜品以前鍾意食豆沙鍋餅,而家鍾意食高力豆沙
2024-04-14 45 瀏覽
這是回頭率高的連鎖餐廳聽說翡翠是新加坡過江龍,在香港好說有十年八年歷史,分店越開越多,質素有一定程度保証。這天晚上我和好朋友去沙田新城市分店吃晚餐,點了小籠包,菜肉雲吞,素菜麵,和小食3味醉豬腳,烤麩,淆肉。小籠包湯汁充足,跟醋汁很配合,一如既往的好吃,個人覺得比某台灣連鎖集團的香港店更好吃。素菜麵和菜肉餃清而不淡,吃完不會口渴。小食3味也不錯。總體比同類餐廳平均質素高,如果午餐或晚餐想不到吃甚麼,翡翠是理想選擇。#翡翠拉面小籠包
這是回頭率高的連鎖餐廳

#翡翠拉面小籠包
2024-04-11
  • 小籠包
2024-03-26 127 瀏覽
呢間嘢絕對係我其中一間最常去同最鍾意去嘅食肆,我諗我冇去咗50次都應該有30次,呢間食肆主打就係上海菜。食物款式都真係好多,我個人嘅至愛就係酸辣湯拉麵。除此之外,仲有好多其他值得推介嘅食物,包括經典嘅小籠包、松子黃魚、雪菜毛豆柏葉、烤雙方、乾燒明蝦球、紅燒獅子頭、乾煸四季豆等等,保證有一款會令你滿意。我平時都會有去其他食上海菜嘅餐廳,但係我覺得佢哋嘅食物質素都冇呢間咁好。服務我覺得都幾好,上菜速度符合預期,價錢亦都唔會太貴。所以整體嚟講我非常推薦呢間食肆。

• 上海小籠包
  • 酸辣湯拉麵
2024-03-02 200 瀏覽
今天晚上去沙田新城市广场的我第一次吃饭被服务态度恶劣的经理 叫了警察来赶客户翡翠拉面吃晚饭点了一个二人套餐 本来套餐是汇丰特价活动 需要用汇丰结账 但是不知道什么原因 餐厅没有办法把我的汇丰信用 结果要按原价收费 本来4百多的晚饭 变成了7百 后面又变了5百 不太清楚 原因 最终还是买了单 跟他们经理问为什么多收那么多钱的时候 也没很好回复 态度也非常恶劣 我们要求跟其他的经理沟通的时候 被拒绝 最神奇的是 经理打电话报警 说我们打扰他们 结果警察 来了两位警察👮👮不建议来这家店
今天晚上去沙田新城市广场的
我第一次吃饭被服务态度恶劣的经理 叫了警察来赶客户

不建议来这家店
2024-02-23 208 瀏覽
翡翠拉麵小籠包位於沙田正街的新城市廣場,提供多種美味的中式料理。以下是我的食物評價:🥟 上海小籠包(四隻)這份上海小籠包絕對是值得一試的。外皮薄而Q彈,內餡多汁,而且足夠熱,一口咬下去,湯汁四溢,讓人回味無窮。🍲 椒鹽黃金豆腐這道椒鹽黃金豆腐外脆內軟,口感極佳,是絕佳的開胃菜。每一口都充滿了豆腐的香氣和椒鹽的香脆,令人愛不釋手。🍜 雞絲粉皮雞絲粉皮的粗粉皮質地正常,味道也屬於平均水準,沒有太多驚喜,但作為一道配菜還是相當不錯。🍜 酸辣湯拉麵這碗酸辣湯拉麵真是開胃。湯的酸辣恰到好處,配上豬紅,更加提升了湯的風味。面條煮得剛剛好,非常美味。總結來說,翡翠拉麵小籠包的料理都值得一試。無論是上海小籠包還是椒鹽黃金豆腐,都能夠帶給你愉悅的用餐體驗。📍 地址:沙田正街18號新城市廣場三期2樓A238號舖

🥟 上海小籠包(四隻)

🍲 椒鹽黃金豆腐

🍜 雞絲粉皮

🍜 酸辣湯拉麵

📍 地址:沙田正街18號新城市廣場三期2樓A238號舖
2024-02-23 155 瀏覽
初六開工同teammate食個團年lunch,揀左新城市廣場三期既翡翠拉麵小籠包。因為人多,有得坐最入面個張大枱,落地玻璃好光猛好闊落,坐得幾舒服。無影晒所有菜式喇,只是影左啲印象深刻既菜式。質素唔錯,做團年飯黎講幾開心,佢仲有新年menu。可能當日午餐好多枱,出餐速度有啲慢,不過尚算接受到,過時過節大家開心食飯嘛。同埋啲員工態度都好好,食到中間仲比多啲黑糖糕同芋頭糕我地試食,每人有一兜仔。芋頭糕好香口,食得出無味精;黑糖糕都甜度適中,味道同平時食開個啲蔗糖年糕唔同,好好食。最後我買左2底黑糖糕,有幾個同事都有一齊買。

2024-02-16
4年沒見的好友一家從外國回港探親,只留港數天便到國內到處旅遊和探親。預留了時間和我們聚舊,大家不知何時再相聚?特別珍惜這次相聚時刻。好友特別懷念上海菜,訂了翡翠拉麵小籠包,一於吃個痛快談個暢快。🌻炸銀絲卷🌻好友特別懷念的食物成品熱呼呼內脆外軟配上甜甜練奶很可口🌻百步香蔥油餅🌻餅皮鬆化不油膩內裡滿滿的蔥花陣陣蔥香很惹味🌻紅油抽手🌻雲吞皮簿肉餡鮮甜紅油惹味恰到好處🌻菜肉雲吞湯拉麵🌻手工拉麵有品質保證菜肉雲吞肉餡鮮而甜🌻黑虎掌小籠包🌻一貫的水準無得輸黑虎掌濃濃的菌味從小籠包隱隱滲出不錯的新滋味選擇🌻火腿烤雙方🌻甜的蜜糖和咸的火腿脆的腐皮和爽的青瓜層次感豐富吃得滿足🌻京燒羊腩排🌻新鮮出爐的羊腩香氣撲鼻很吸引羊皮燒得很脆口羊肉軟入口即溶🌻老干媽什菌炒牛肉🌻陣陣什菌香氣配上鮮嫩牛肉配惹味老干媽🌻糖醋雞球🌻雞球軟滑啖啖肉糖醋醬酸甜清新🌻高力豆沙🌻甜品必選高力豆沙熱呼呼的成品一口軟軟糯糯豆沙餡不太甜外皮灑上糖霜滋味無窮出色
4年沒見的好友一家從外國回港探親,
只留港數天便到國內到處旅遊和探親。
預留了時間和我們聚舊,
大家不知何時再相聚?
特別珍惜這次相聚時刻。
好友特別懷念上海菜,
訂了翡翠拉麵小籠包,
一於吃個痛快談個暢快。

🌻炸銀絲卷🌻

豆沙餡不太甜
外皮灑上糖霜
滋味無窮出色
2024-01-23 186 瀏覽
香港嘅小食檔次雖然天差地遠,但講真,呢間俾我嘅味蕾跳左支華爾茲🍴🎶。一入到呢家店,就俾啲香噴噴嘅小籠包味給吸引。一啲都唔掉轉頭嘅蝦餃,皮薄餡多水靈晶瑩,入口後個蝦味清甜彈牙,真係揭頂🦐!炸銀絲卷外脆內軟嘅對比,咬落去嘅「嘶嘶」聲夠晒過癮,配杯港式凍檸茶,真係正!講到招牌,四川擔擔拉麵就好似大熱天嘅清泉,辣中帶鮮,撈勻每一條麵條,個辣椒油簡直夠晒嗆,肚子有火都值得一試⛅️🌶。但稱心滿意嘅非得嗰小籠包莫屬,瑤柱蟹肉,一籠蒸得熱氣騰騰,咬一口湯汁四溢,實在係揭晒瀑布,呢一味,真係令人心花怒放💥!鍋貼鮮肉汁多得嚇死人,外邊金黃香脆,內裏肉汁湯汁,一拼成詩,叫一叫,心都甜👍。話說返來,呢度嘅服勓半憎唔憎,笑容親切,態度打得招呼,真係幫倒忙,食到飽仲想再點多輪。總括,滿足得嚟又滿足得價,俗話講得好,食貨滿腹,人生已足夠,下次再同三五知己攞場位,攪下小聚,傾下偈,食下茶,呢個香港味,靚絕!🇭🇰🍽

喺街頭轉轉角,發現咗間小店,吸引咗我走入去試下。店內環境簡潔清新,菜色看起上嚟都幾吸引。首先試咗鮮味逼人嘅豉油皇炒麵,啲麵條又滑又Q,勁正!炒得啱啱好,帶啲鑊氣,啲豉油香味掛住嗮麵條,入口即化,咬落去間中夾雜少少蔥花嘅清新,食完一口仲想再食!🍜第二樣嚟咗個檸檬蒜香脆腩肉,皮脆肉軟,一啖咬落去就聽到啪啦啪啦嘅聲,係咁滯!啲肉入味得嚟唔會太鹹,跟住淋上嘅檸檬汁帶出肉嘅甜味,蒜香混合酸香,真係令人唔自覺嘅Continuous夾肉!😋最後,一道酸甜開胃嘅凍梅菜雞,啲雞肉滑嫩,配上酸酸甜甜嘅醬汁,醒胃得嚟又開胃,雞肉煮至啱啱好,唔會太柴或過腍,相當滋味!🥢總括嚟講,呢家店嘅食物真係令人驚喜,喺平易近人中透出嘅係一種家傳手藝嘅味道,實在值得再嚟幾次!下次要同屋企人一齊嚟試下佢哋嘅招牌菜了!

2023-12-13 226 瀏覽
惠顧貴餐廳已經多年 將軍澳 尖沙咀 中環全部服務態度都非常一流 值得稱讚 因朋友生日預訂了今天12月12日 到沙田店享用晚餐大概8:15左右入席 食到9點15分有職員詢問有否需要加單 因為last order 我們表示不需要再問一問職員係咪收工喇一位戴眼鏡短頭髮的職員說「係」然後我地諗住食埋就即刻走 因為呢一位職員態度真的很差 好似趕客咁 即刻print張單要我地埋單仲即刻收走我地枱上面的碗碟原本一餐開心既生日飯換來滿肚子氣希望貴公司能加強培訓員工 沙田店無論員工、收銀態度都好差唔會值得再去
惠顧貴餐廳已經多年
將軍澳 尖沙咀 中環全部服務態度都非常一流 值得稱讚
因朋友生日預訂了今天12月12日 到沙田店享用晚餐
我們表示不需要
再問一問職員係咪收工喇
一位戴眼鏡短頭髮的職員說「係」
然後我地諗住食埋就即刻走
因為呢一位職員態度真的很差
好似趕客咁 即刻print張單要我地埋單
仲即刻收走我地枱上面的碗碟
原本一餐開心既生日飯換來滿肚子氣

希望貴公司能加強培訓員工
沙田店無論員工、收銀態度都好差
唔會值得再去
2023-11-24 225 瀏覽
今日經過新城市廣場,見到翡翠門口有個蟹粉系列餐牌,見到有好多新菜式,仲有大閘蟹,見到好似幾吸引,然後就諗住入去試吓。我哋點咗招牌擔擔麵,小籠包,紅油抄手,呢D必食既招牌菜。最驚喜係竟然有蟹粉豆苗,即刻點咗嚟食吓,原來蟹粉同豆苗個味道都幾夾,好清甜一定要趁宜家季節食多幾次,如果唔係就要等下年先再有

我哋點咗招牌擔擔麵,小籠包,紅油抄手,呢D必食既招牌菜。

一定要趁宜家季節食多幾次,如果唔係就要等下年先再有
  • 蟹粉豆苗
2023-11-07 237 瀏覽
今日試吓翡翠拉麵沙田分店,除咗必叫王牌小籠包之外,今日order咗蘿蔔絲酥餅,外面嗰層酥皮翠卜卜,蘿蔔絲超軟,味道恰當好處,絕不油膩。值得一讚同事們都好落力,服務一流。👍😋
2023-10-20 255 瀏覽
行去一田買嘢 經過翡翠小籠包拉麵 門口有蟹粉下午茶餐推介 價錢幾抵食入去試下 有點心及冷盤 仲有蟹粉小籠包及蟹粉炒飯 仲有兩杯特飲 都幾抵 匯豐信用卡 仲可以減30 影個餐食物畀大家分享
影個餐食物畀大家分享
2023-10-01 370 瀏覽
今日同阿嫲去食翡翠拉麵小籠包,咁嚟到一定要食小籠包㗎啦~ 佢哋四粒小籠包就大概$48我哋仲嗌咗雪菜肉絲拉麵,都幾開胃下🤭 仲好大碗,最後都食唔晒添🫠 真係幾唔錯~最鍾意食嘅,都係椒鹽黃金炸豆腐🥰 真係外脆內軟,一定要趁熱食飯後甜品嘅話,就嗌咗酒釀小丸子🤭 浸酒味都唔係好重👀 我覺得一個人食一碗會幾飽下🤫你一餐都食咗$250,平均百幾蚊一個人。又食得幾飽下,滿足~ 啲服務生都好親切,我阿嫲需要啲咩佢哋都好有耐心去幫佢

啲服務生都好親切,我阿嫲需要啲咩佢哋都好有耐心去幫佢
2023-09-30
2023-09-28 230 瀏覽
約朋友到沙田翡翠拉麵,方便就腳,叫奶油津白,重慶水煮牛肉,酸辣湯拉麵。見幾檯客都飲夏日特飲,青蘋果qq椰果苿香綠茶,多瑙河荔枝爆珠梳打及紅柚多肉苿香綠茶,今次唔飲豆漿改特飲。辣配凍飲品真夾,啖啖果肉,酸酸甜甜,綠茶甜度啱啱好,無諗到水吧水準高,應記一功。
2023-09-18
  • 花雕醉雞