2021-01-01 441 瀏覽
「美人鍋」是來自日本的「塚田農場」的年輕副線,選址並非銅鑼灣尖沙咀等傳統遊客區,兩間分店分別位於觀塘及將軍澳,市場定位以本地人為主,餐廳裝修也較為簡約。數數手指,肺炎疫情肆虐全球已經接近10個月,歐美方面情況未有緩和情況;亞洲地區(印度伊朗等等衛生情況較為落後的地方除外)雖然已經平穩下來,但各國政府仍然嚴守關口,香港也沒有例外。香港政府的限聚令執行情況曾經放鬆,但最近因為第三波疫情,又再次加強;難怪即使星期日午飯時段,餐廳客人寥寥可數。餐廳名字已經說明一切,主打火鍋。雖然「美人鍋」源自日本,但火鍋的主食材有齊雞肉、豬腩肉及牛肉供客人選擇,甚至有自選追加配料,再加上共有八種湯底口味,與日式涮涮鍋的單一專門食材有所不同;明顯加入了港式火鍋特色,感覺上近似台式火鍋餐廳。火鍋配料雖然已經較日式涮涮鍋多元化,但同港式及台灣火鍋比較,仍然有一段距離。不過,火鍋醬料款式之多,竟然可媲美港式台式火鍋,實在令人意外;雖然口味另類,但選擇的確很多。午市冇理由食火鍋,實在過分豐富;所以只從午市套餐挑選。所有午市套餐包括自助沙律吧及飲品吧。秉承餐廳名字「美人」二字,所有飲品都由蔬菜汁及生果汁調製,有接近10種
午市冇理由食火鍋,實在過分豐富;所以只從午市套餐挑選。
所有午市套餐包括自助沙律吧及飲品吧。秉承餐廳名字「美人」二字,所有飲品都由蔬菜汁及生果汁調製,有接近10種口味以供選擇;追吸引之處就是款款健康,亦符合美人所需要的健康飲品要求。
比較起來,沙律食材的選擇就相對單調得多了。味噌湯味道很淡,固然沒有魚肉、魚骨熬煮的優質日式魚湯的鮮甜美味,甚至連傳統日式味噌湯的濃郁鹹香也欠奉。
南蠻炸雞定食($78)的日式冷豆腐相當好味道,滑溜、有豆香。反而放在豆腐上面的半條蟹柳就顯得有點畫蛇添足;蟹柳本身已經唔係好食的食材,也沒有必要用來刻意增加豆腐的吸引力。
南蠻炸雞定食
炸雞望上去很乾,不是指瀝油徹底,是指炸得太乾身。咬下去果然欠缺肉汁,亦缺少包裹在炸雞表面的薄薄香脆炸漿,口感很差;此外,調味亦很差勁,沒有日式炸雞音樂的美味,印象中,從未食過如此差勁的日式炸雞。估唔到整份套餐竟然係那一碟前菜小吃日式冷豆腐最好味。
照燒三文魚配南蠻炸雞定食($78)炸雞定食的分別,在於半份炸雞被一件照燒三文魚替代;相同價錢,但有兩款口味,更加抵食。炸雞已經唔好食,三文魚也不可取。表面沒有焦香、欠缺了香脆的三文魚皮;整體賣相很差,完全唔吸引。食一啖也欠缺烤或煎的烹調口感,只有一點點似是而非的照燒汁甜香;未能做到三文魚表面香脆、內裏嫰滑,照燒汁剛好收乾。總而言之,炸雞同三文魚都唔好食。
照燒三文魚配南蠻炸雞定食
豪華雜錦海鮮飯($98)材料包括切粒三文魚、吞拿魚及三文魚籽,食材新鮮程度一般而已,勝在份量有不少。套餐同時附上一小壺日式清湯,食完半分海鮮丼之後,餘下一半可用茶泡飯方式去品嚐。一個套餐價錢有兩種食法,勝在抵食。
豪華雜錦海鮮飯
可能餐廳主打火鍋,午市套餐只是兼職副業,所以沒有一款味道可取,坊間大部份日式餐廳,即使是港式日本料理,出品都較「美人鍋」好味道,唯一吸引之處就是抵食。
2020-07-26
2020-12-03 116 瀏覽
本來今日買餸返屋企煮, 唔小心經過美人鍋發現有折,見menu好吸引(又加上好掛住日本美食😭),即時打消煮餸念頭 入咗去食個快lunch。叫咗一個一人一鍋,揀左骨膠原湯底,個湯好好好好好好飲,飲落去仲有少少漿住個口。肉嘅份量非常多,點左份雞豬肉雙併及野菜一盤,最正嘅係最後仲會上白飯,蛋同蔥,煮成日式雑炊😋,唔想食飯就可以揀芝士risotto或烏冬或蕎麥面)仲包括無限添飲十分之平,以一個咁豐富嘅日式鍋來講就非常之抵!
2020-11-30 99 瀏覽
晚市時間經過美人鍋 見到套餐有7折優惠 沙律飲品吧又有買一送一嘅優惠就即刻入左去了因為好肚餓 一點完餐我地就岀左去salad bar揾野食沙律吧既野都好整齊乾淨 而且好新鮮連飲品都有好多既選擇 除左罐裝同紙包飲品之外 仲有多款自家製既飲品 全部都唔會太甜 而我最中意既就係美人果茶 同 柑桔美人水 (加左美人兩個字真係即刻吸引左好多)每個套餐都包一個蔬菜盛合 入面有番茄仔 金針菇 紅芯蘿蔔 粟米芯 同 生菜等等 全部都好新鮮 拼到色彩繽紛 我自己就揀左signature 既黄金骨膠原雞湯 雞湯呈上枱既時候係固體狀 然後係高温下慢慢演變成一鍋香氣撲鼻既雞湯肉類就揀左粟米免治肉同唔駛加錢既豚腩肉 因為個湯底真係好濃郁好岩我口味 d腩肉我都無乜點醬料都覺得好好食男朋友就揀左和風咖喱湯 但係佢就覺得一開始個湯底係偏酸 經過幾次加湯之後個酸味就中和番d肉類方面佢就揀左明太子芝士免治肉同一樣都係唔駛加錢既雞肉+豚腩肉 雞肉有2舊都係脾位 好嫩滑 但整體而言肉既份量就比單叫一款肉類少左 另外佢係醬料區拎左好多款醬汁番黎試 佢就比較中意芝麻甜醬油 自家製黑麻油同白味噌芝麻汁套餐仲包一款飯或麵食 我地分別

因為好肚餓 一點完餐我地就岀左去salad bar揾野食

沙律吧既野都好整齊乾淨 而且好新鮮

佢就比較中意芝麻甜醬油 自家製黑麻油同白味噌芝麻汁

套餐仲包一款飯或麵食 我地分別叫左烏冬同日本羽衣麵 羽衣麵食落似就似係腍版既刀削麵咁 我地都係第一次食

服務態度都唔錯 佢哋會主動加湯 抵讚
2020-11-24 118 瀏覽
前陣子妹妹約我到將軍澳食好西,非常難得地可以在同一店鋪吃到多款日式美食,很值得推薦👍🏻-這間小店的裝修用了很多木,日式感覺濃厚👍🏻店內提供多款日式美食,例如小型火鍋、刺身、壽司、揚物、定食、丼飯、飲品和甜品,款式之多雖然令人很難選擇🙈不過卻可以一次過滿足好幾個願望🤤-1️⃣美人鍋套餐 $168 + 美國牛小排 $68(跟餐價) + 豚腩肉 $38(另點)*湯底選了骨膠原,豬骨湯味道濃郁,而且膠質很重👍🏻看着奶白色果凍狀的湯底溶化很療癒😂*免治雞肉選了明太子芝士味,將全部材料撈勻後煮熟,雞肉又香又滑,正🤤可惜份量偏少🙈*肉類選了美國牛小排,肉質滑嫩,牛肉味濃,肉和脂肪分布平均,不蘸任何醬汁已經很好食😋;豚腩肉鮮嫩粉紅,肥瘦均勻,$38幾抵食👍🏻*隨餐的蔬菜盛合有超過10種以上的菜、菇、椒和瓜,多樣化又健康👍🏻*麵條是讚岐烏冬,比普通烏冬幼一點及彈牙,不過千萬不要煮太耐,否則會太腍🙈-2️⃣四色刺身定食 $128前菜有漬物和豆腐🤩主食有四種刺身(三文魚、帶子、鯛魚和吞拿魚),每款都很新鮮,鮮美無比🤤晶凝通透的魚子最啱配白飯😋最後飲番碗麵豉湯就更完美😌-3️⃣南蠻炸雞(原味) $48外層粉漿很薄,內裏的
這間小店的裝修用了很多木,日式感覺濃厚👍🏻店內提供多款日式美食,例如小型火鍋刺身壽司、揚物、定食、丼飯、飲品和甜品,款式之多雖然令人很難選擇🙈不過卻可以一次過滿足好幾個願望🤤

讚岐烏冬

2️⃣四色刺身定食 $128

四色刺身

3️⃣南蠻炸雞(原味) $48
外層粉漿很薄,內裏的雞腿肉醃得很入味,味道甜甜,一口咬下去,鮮嫩多汁,非常美味😋
南蠻炸雞(原味)
四色刺身
南蠻炸雞(原味)
2020-11-18 73 瀏覽
//「美人鍋」真是一個動聽的店名,吸引我到訪:D美人鍋主打鍋物,一人一鍋的日式火鍋。聽聞招牌黃金骨膠原美人雞湯,是養顏必試之品。現在美人鍋正有優惠推廣,美人鍋套餐有7折,而且沙律及飲品吧還有買一送一優惠呢~的確超值!同行友人面對優惠也不動搖,因為他今次想嘗試這裡的定食套餐。為免自己一人打邊爐沒趣,所以我也一起點個定食吧~我們點了「4色刺身定食」及「南蠻炸雞定食」,還加了買一送一的沙律及飲品吧。沙律吧在店門附近,以自取方式。飲品的種類凡多。除了預先包裝飲品外,也有店家自製的飲品可供選擇。旁邊還有沙律菜,青瓜絲,芽菜,彩椒等,都是開胃的前菜。「4色刺身定食」刺身分別有鯛魚、三文魚、帶子、吞拿魚。肉厚,入口鮮香嫩滑。米飯微溫,可多加壽司醋。「南蠻炸雞定食」炸雞香脆,點上沙律醬,好惹味。
「美人鍋」真是一個動聽的店名,吸引我到訪:D
美人鍋主打鍋物,一人一鍋的日式火鍋
聽聞招牌黃金骨膠原美人雞湯,是養顏必試之品。
同行友人面對優惠也不動搖,因為他今次想嘗試這裡的定食套餐。
為免自己一人打邊爐沒趣,所以我也一起點個定食吧~

「4色刺身定食」

「南蠻炸雞定食」
炸雞香脆,點上沙律醬,好惹味。
2020-11-18 38 瀏覽
坑口商場真的沒什麼好吃的,搜到這家日式火鍋大致看評價還行,就嘗試了一下,沒想到踩雷了。非常普通的日式火鍋,湯底沒什麼味道,點了辣味和骨湯味,沒有什麼特別的,搭配的肉很少,基本都是雞肉和豚肉,想吃牛肉要額外加錢,並且加的錢貌似還不算打折,素菜很多,特別是白菜,自助bar的飲品也非常的水,但名字都起的很好聽,實際上就是摻水的果汁。唯一還ok的就是火鍋醬料還蠻特別的,除此之外真是找不到亮點。人很少,基本不用排隊。
小米考試完結了, 加上自己想輕鬆一下, 今晚外出晚餐吧! 在這個商場裡多家餐廳裡, 發現自己從未光顧這坑口的美人火鍋, 所以提前在網上預訂, 在此晚餐. 還有一個喜歡火鍋的原因 : 全部食物煮到軟綿綿!!!! 由於時間尚早, 客人不多, 我倆在梳化位就座, 著眼最重要的事情<點菜>.  自己選擇骨膠原湯底+芝麻免治雞肉+豚腩肉   小米選擇和風咖哩湯底+辣味免治雞肉+$68美國牛小排    飯=日本雞蛋雜炊    再以手機下單, 保證唔甩漏.   下單後, 小米就衝到沙律飲品吧,  很快就取來飲品了!   自己也要看看買一送一的自助沙律吧有什麼好東西呢!   12款醬料, 几款沙律, 多款飲品....   由於客人漸多, 都湧到自助吧. 來不及看清各款飲品名字, 最後選擇獨立包裝的日本煎茶....    待自助吧客人較少之時, 再來取沙律和醬料.    個人較喜歡火鍋配醋, 選了梅蜜鰹節醋, 蒜醋, 而自家製黑麻油, 就是為了黑芝麻! 3款醬料配沙律吧的大豆芽, 正! 湯鍋和食物來了.    蔬菜盛合 色彩豐富, 每種都切得夠薄身, 方便煮熟. 還是先將耐煮的蔬菜放在鍋
小米考試完結了, 加上自己想輕鬆一下, 今晚外出晚餐吧!
還有一個喜歡火鍋的原因 : 全部食物煮到軟綿綿!!!!
自己選擇骨膠原湯底+芝麻免治雞肉+豚腩肉
小米選擇和風咖哩湯底+辣味免治雞肉+$68美國牛小排
飯=日本雞蛋雜炊
再以手機下單, 保證唔甩漏.
下單後, 小米就衝到沙律飲品吧,  很快就取來飲品了!
自己也要看看買一送一的自助沙律吧有什麼好東西呢!
自助沙律飲品吧
自助沙律飲品吧
待自助吧客人較少之時, 再來取沙律和醬料.
3款醬料配沙律吧的大豆芽, 正!
湯鍋和食物來了.
蔬菜盛合
色彩豐富, 每種都切得夠薄身, 方便煮熟. 還是先將耐煮的蔬菜放在鍋裡, 慢慢煮, 慢慢煲.
和風咖哩湯
和風咖哩湯
小米喜歡辣, 在和風咖哩湯和麻辣味噌湯和宮崎風辛辣湯三者之中, 最後點了和風咖哩...
骨膠原湯
骨膠原湯
餐牌招牌菜, 加上有彩色照片詳細的解說, 所以點這個.
真身是一件圓形啫喱物體, 加熱後慢慢融化了!
就把耐煮的蔬菜放在鍋裡做底料, 為稍後的煮熟腩肉牛小排作鋪排.
芝麻免治雞肉
想變多髮美人, 所以選擇芝麻. 芝麻入腎經, 應該有助頭髮生長.
免治雞肉久煮而不老, 先分開几件, 放在鍋裡慢慢煮, 慢慢煲.
辣味免治雞肉
辣味免治雞肉
小米喜歡辣的雞肉, 但小米没有把免治雞肉分件,
反而是一整件倒進鍋裡. 估計要很長時間才會煮熟呢!
豚腩肉
美人鍋套餐的腩肉和散點的$38腩肉, 份量當然有分別.
散點份量>跟餐的腩肉.
腩肉紅多白少, 感覺較健康.
湯滾起了, 先把火力調低, 然後鋪上腩肉, 慢慢浸熟腩肉,,保證肉質滑滑.
但腩肉有肉也有脂肪, 為去除油脂感, 把腩肉包著青椒紅椒洋蔥等一起享用, 就可以去除那油膩的感覺.
美國牛小排
油花平均. 白色跟紅色融為一體. 要用同樣方法: 調至細火, 把牛小排放在蔬菜上方,
慢慢浸熟. 最重要是口感滑滑, 而且無骨.
芝麻免治雞肉
來到之前所下的芝麻免治雞肉, 經過長時間熬煮, 保証全熟.
再配3款不同的醬料: 蒜醋, 椰子咖哩醬還有自家製黑麻油.
個人覺得芝麻免治雞肉配自家製黑麻油最夾..
鍋裡還有少量膠原湯底, 就要開始預備最後的程序: 煮飯.
套餐的白飯=日本雞蛋雜炊
餐牌裡有介紹食用方法呢!
但自己還是喜歡先放雞蛋, 拌勻後再倒入白飯, 攪呀攪, 慢慢收汁, 變成杰撻撻一堆, 好似意大利飯的模樣, 應該可以享用了!
小米看到炊飯, 又要來一碗呢!!
日本雞蛋雜炊
這又完成一個美味晚餐了!
2020-11-11
2020-11-17 453 瀏覽
家住坑口附近一直都未有時間去這間《美人鍋》晚膳。 朋友點名今晚一定要試。日系嘅裝修風格令人感覺舒服, 雖然每個座位都有小型電磁爐,但一啲都唔焗促 。主打一人一鍋,揀選自己喜歡嘅食材,湯底,醬料, 火鍋都非常過人化👍以健康養顏日式鍋底聞名, 當然要試試佢嘅人氣 『骨膠原湯』, 各款「 美人鍋套餐 」正做推廣有七優惠,抵呀!美人鍋套餐 $168🥣骨膠原湯 ➕🐷豚腩肉 ➕明太子芝士免治肉 ➕🥗 蔬菜盛合 ➕🥚🍚日本雞蛋雜炊骨膠原湯端上檯係一個半球體嘅啫喱狀, 一開爐 就融化成濃厚奶白湯底。 仲未淥任何嘢,先呷一口湯👍嘩~相當清甜, 完全feel到骨膠原嘅威力, 濃厚而潤滑, 連任喝幾囗, 差點也忘記放入材料~全是有機野菜, 顏色好豐富好sharp, 紅橙黃綠青藍紫顏色的蔬菜都齐👍😍這份豚腩肉 睇落分量好少, 但原來都有十件八件 重疊著, 豚腩位又唔會太肥, 肉質嫩滑咬落有彈性帶甜。亦可以試吓佢嘅飲品及沙律吧,每位$48。店家提供多款健康飲料: 自家製花茶, 水果茶, 柑桔水, 各款果汁, 西班牙特飲,汽水。 味道唔錯又唔會太甜。 還有各款花茶, 綠茶,玄米茶茶包, 飯後可以泡一杯熱茶~ 一於

美人鍋套餐 $168

亦可以試吓佢嘅飲品及沙律吧
,每位$48。
店家提供多款健康飲料: 自家製花茶, 水果茶, 柑桔水, 各款果汁, 西班牙特飲,汽水。 味道唔錯又唔會太甜。 還有各款花茶, 綠茶,玄米茶茶包, 飯後可以泡一杯熱茶~ 一於健康養生到尾先~

沙律吧有好幾款材料, 粟米,椰菜花 ,沙律菜, 芽菜,青瓜絲,車厘茄, 感覺好乾淨切得好工整, 冇過多嘅醬汁和醃製 ,健康美味嘅沙律!🥗

明太子芝士免治肉
無激素走地雞,仲有D D 雞軟骨喺裹面,雞肉嫩滑仲混入芝士粒和明太子

到最後放入米飯和日本蛋製作『日本雞蛋雜炊』~ 個飯完全集結所有蔬菜的鮮甜精華, 湯飯越煮越稠, 甜得來唔會有好多雜質油份,  非常美味! 自己親手做嘅特別好吃!

『美人鍋 』俾到我驚喜 ,本以為只用靚靚包裝或者美顏噱頭, 原來火鍋都可以健康得來豐富美味。

醬料方面也有多種選擇, 主要係日式系列, 有常見醋汁,味噌~

2020-11-14 40 瀏覽
呢d天氣最適合就係同屋企人一起去打邊爐,今日終於有機會試下坑口間美人鍋😆,一行到入去,間店都幾乾淨,晚餐選擇都算豐富。特別火鍋自選組合,根據自己嘅口味去選擇🤩黎到火鍋店,梗係試下火鍋啦😋,我叫左個忌廉蕃茄湯底,個湯底味道濃郁,都令人好開胃🥰 再搭埋個粟米免治肉同埋豚腩肉真係絕配。豚腩肉肉質柔軟、嫩滑不肥、肉油分最平均,免治肉好彈牙、口感好好。再加上有搭配蔬菜盛合,有葷有素,令到飲食均衡。今餐真係色香味俱全👍🏼 完全唔需要擔心唔夠飽,因為仲可以搭配埋個麵,我揀嘅係寬條麵,麵嘅口感好彈牙,加上湯嘅味道,簡直一流😌

2020-11-14 37 瀏覽
天氣開始涼涼地,朋友介紹黎食呢間,除左有精緻嘅日式火鍋,仲有好多定食,刺身,丼飯壽司。應有盡有由於唔係好肚餓嘅關係,我地叫左兩個美人鍋,一個豚腩➕蕃茄湯,一個牛小排➕骨膠原湯。另外再試試佢嘅胡麻醬油火炙三文魚鱈魚籽丼一來先調配自己鍾意嘅醬料。這裡的醬汁好特別,有柚子昆布,味噌芝麻,京蔥辣油等,非常日式!再睇睇食物,牛小排肥瘦頗分明,見到脂肪分布有靚靚嘅大理石花紋,食落都開心啲,肉質較為厚實,牛味濃香。骨膠原湯感覺好適合女仔食,濃厚又後滋潤豬腩肉令人非常驚艷,口感帶點爽脆沒有一點油膩,每塊都好大舊。 配上的麵條有相對應的食法,寬麵係同芝士粉,烏冬係紫菜同蔥,食落好有風味火炙三文魚丼三文魚厚度適中,半熟嘅口感係入口即融,同時又感受到三文魚獨特嘅油脂香整體來講成餐飯都食得好開心~好暢快~

火炙三文魚丼

整體來講成餐飯都食得好開心~好暢快~
行過見佢裝修乾淨燈光火猛,望入店內環境唔錯,於是就入去開餐先,座位寬闊,感覺舒服😌,餐牌都好多選擇,火鍋、魚生、便當都有。店員都簡單介紹了,落單可用QR code,方便又快捷! #六色刺身定食  定食買相十分討好,魚生十分新鮮, 油甘魚腩油脂分怖很好,吞拿魚味鮮,三文魚厚切帶甜,牡丹蝦大隻很有咬感,帶子粒很滑😋,很是滿足喔!  #三文魚配南蠻炸雞定食定食有味噌湯,蘿蔔漬物,豆腐,伴有沙律菜在雞肉旁,友人說雞肉醃得剛剛好,肉質鮮嫩,咬落juicy,三文魚唔鞋而且油味香,伴飯一齊食很正👍。此間用料新鮮, 質素很不錯, 而且價錢合理抵食! 見有一人一鍋,買相精緻,故等再涼啲時都要黎食下至得。
店員都簡單介紹了,落單可用QR code,方便又快捷!

#六色刺身定食

#三文魚配南蠻炸雞定食

此間用料新鮮, 質素很不錯, 而且價錢合理抵食!

見有一人一鍋,買相精緻,故等再涼啲時都要黎食下至得。
2020-11-13
朋友搬來坑口一段時間,今次邀請我上去玩,順便試試他最近的心水飯堂「美人鍋」~裝修光猛,座位闊落,坐得舒服;打開menu,更覺不錯,皆因選擇夠多,無論是火鍋、定食、刺身、壽司,還是炸物、甜品、沙律,通通都有提供,疫情後約整班朋友聚舊就最適合!——————————🔹 美人鍋晚市套餐 $168(美國牛小排 +$68),豚腩片 $38秋風起,食火鍋就最適合!今次就叫了晚市火鍋套餐,特選骨膠原湯底,上菜時呈果凍狀,遇熱則溶,入口鮮香濃郁,膠質超級豐富!加配$68點了美國牛小排,肉質鮮紅,牛味香濃,豚腩片則爽滑彈牙。另有明太子芝士免治肉及蔬菜籃,超級豐富,CP值極高!🔸 四色刺身定食 $128定食有主菜刺身,搭配日本米飯、味噌湯、漬物及嫩豆腐,份量好足!四色刺身有三文魚、吞拿魚、鯛魚及帶子,件件新鮮零雪味,特別喜歡帶子,厚身鮮甜,還吃到淡淡海水味,滿足。🔹 壽司三種盛合 (六貫) $98壽司特別要求炙燒,嘗試不一樣的味道。三款口味同樣鮮甜,但最愛還是三文魚,油香味重,新鮮肥美~
朋友搬來坑口一段時間,今次邀請我上去玩,順便試試他最近的心水飯堂「美人鍋」~裝修光猛,座位闊落,坐得舒服;打開menu,更覺不錯,皆因選擇夠多,無論是火鍋、定食、刺身壽司,還是炸物、甜品、沙律,通通都有提供,疫情後約整班朋友聚舊就最適合!
——————————
美人鍋晚市套餐

🔸 四色刺身定食 $128

🔹 壽司三種盛合 (六貫) $98
壽司三種盛合 (六貫)
特選骨膠原湯底
美人鍋晚市套餐
四色刺身定食
壽司三種盛合 (六貫)
2020-11-07 300 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨美人鍋 BiginNabe 中女食將軍澳這間日式美人鍋,於區內商場開了一段時間,一直好想試,到今晚終於來一試!晚市堂食有七折,抵食啊😍於餐牌中可以直接選美人鍋套餐!加$48就可以享用沙律吧及任飲飲品,還是買一送一優惠,即$24/人就可以任飲!美人鍋套餐 $168買一送一所以$24一位的沙律及飲品吧有很多飲品選擇,除了罐裝飲品外還有餐廳自製的果茶,也有熱飲茶包!另外自助區也有很多醬料可以選擇,當中最推介比較特別的椰子芫茜汁!先選一款湯底,我和朋友一人選了一款可以試兩種味,朋友選了宮崎風辛辣湯,我選了滋補的骨膠原湯🥰宮崎風辛辣湯非常惹味!想不到日式湯底都可以做到幾辣!我的骨膠原湯一上桌,見到啫喱狀的骨膠原湯,已經可以感受到滿滿的骨膠原,煮熱就會溶化,先喝一口湯,好味呀!套餐可以選一款免治肉,朋友選了辣味免治肉,我選了明太子芝士免治肉,碗著芝士,好好味!套餐亦可選一款肉,我選了不用加錢的豚腩肉,朋友加了$68轉美國牛小排!豚腩肉不會太肥好夾湯底,牛肉亦有肉味!如果肉的分量多啲就更好啦😆套餐包的蔬菜盛盒!擺盤好靚呀🥰蔬菜份量都好多,有南瓜、蓮藕、生菜、蕃茄仔、彩椒、椰菜及
✨中女獨食難肥日誌 ✨
美人鍋 BiginNabe 中女食將軍澳

美人鍋套餐 $168

宮崎風辛辣湯非常惹味!想不到日式湯底都可以做到幾辣!

套餐包的蔬菜盛盒!擺盤好靚呀🥰蔬菜份量都好多,有南瓜、蓮藕、生菜、蕃茄仔、彩椒、椰菜及其他菇類!

最後可以選不同麵類或米飯!朋友選了米飯,可以加蔥及雞蛋於湯底煮雜炊!湯底好濃郁好好味呀!
而我選了日本羽衣面,是好滑的一種扁烏冬,好特別😍
依家晚市套餐做七折及飲品買一送一真係好抵!之後會再嚟!
2020-11-04
  • 日本羽衣麵
📍 美人鍋📍 將軍澳坑口 • 重華路8號東港城1樓181號舖美人鍋!吃完是不是會變美人啊,科科😆《美人鍋》是《塚田農場》的副線,主打「一人一鍋」日式火鍋。美人鍋套餐 Bijin Nabe full set ($168)選擇:湯底 | 免治雞肉 | 肉類 | 蔬菜盛合 | 飯或麵最近在OpenRice上訂位還可享有這個套餐的七折優惠!!喔賣尬!😍① 湯底 | 骨膠原湯 Collagen soup名字中的「美人」就是他們的「招牌黃金骨膠原雞湯」啦!招牌湯底,怎麼可以不試試!骨膠原湯採用日本農場不含激素的走地雞以長時間熬製而成。雞湯以果凍狀呈上,是看得到的骨膠原啊!湯底帶有濃郁的雞湯香~② 免治雞肉 | 明太子芝士免治肉 Mentaiko cheese minced chicken免治雞肉跟平常吃的墨魚滑一樣,用小匙捲成球狀就可以下鍋煮啦~③ 肉類 | 雞肉&豚腩肉 Chicken & Pork belly多款肉類可供選擇,包括雞肉和豚肉,還可以加錢改配比較高級的豚肉或雞肉,還有牛肉可選!不過我自己就嫌份量有點少🤏🙈④ 蔬菜 | 蔬菜盛合 Assorted vegetables蔬菜盛合色彩繽
📍 美人鍋
📍 將軍澳坑口 • 重華路8號東港城1樓181號舖

美人鍋!吃完是不是會變美人啊,科科😆
美人鍋》是《塚田農場》的副線,主打「一人一鍋」日式火鍋

① 湯底 | 骨膠原湯 Collagen soup
名字中的「美人」就是他們的「招牌黃金骨膠原雞湯」啦!
招牌湯底,怎麼可以不試試!
骨膠原湯採用日本農場不含激素的走地雞以長時間熬製而成。
雞湯以果凍狀呈上,是看得到的骨膠原啊!
湯底帶有濃郁的雞湯香~
明太子芝士免治肉
不過我自己就嫌份量有點少🤏🙈
蔬菜盛合
蔬菜盛合色彩繽紛,種類繁多,都很新鮮,很不錯🥬。
日本羽衣麵
日本羽衣麵
⑤ 飯或麵 | 日本羽衣麵 Japanese Hagoromo noodle
這款日本羽衣麵像是比較寬的烏冬,口感彈牙,跟骨膠原湯一起吃真的非常滿足!

火鍋醬料超多種類,隨意取!
還可以每人加$48加配無限添飲「沙律飲品吧 Drink & Salad bar」~

胡麻醬油火炙三文魚配鱈魚子丼
胡麻醬油火炙三文魚配鱈魚子丼
胡麻醬油火炙三文魚配鱈魚子丼 ($88)
Grilled salmon & tarako don with sesame soy sauce

除了一人一鍋以外,他們也提供小食、丼飯、甜品等等。
鱈魚子鹹香十足,三文魚則略嫌味道不夠重,不過可以以胡麻醬油帶出味道😙

Menu:
2020-10-24 143 瀏覽
美人鍋成日都聽到呢個名,唔通真係食完會變美人?😳🤣睇咗Menu之後我估係因為佢有個骨膠原湯,幅相成舊骨膠原喺度😳 女士們就啱晒啦可以變靚靚皮膚😳我哋叫咗個美人鍋同埋照燒三文魚配南蠻炸雞定食南蠻炸雞咬落好juicy😋 冷豆腐咬落質地厚實美人鍋跟忌廉蕃茄湯底,雞肉及豚肉出面有超多醬汁俾大家揀,仲要每款都好特別,我特別鍾意個韭菜醬油😳 不過因為真係好濃,所以沾少少就得啦呢度嘅蔬菜提供超多款式俾大家試,喺其他嘅日式火鍋店唔會見到,同埋啲蔬菜都好新鮮好甜,配落個忌廉蕃茄湯底到煮到入晒味😋個湯底都好味,唔係嗰種酸酸甜甜嘅蕃茄味,而係比較溫和得來濃味嘅湯底豚肉特別出色,肉味比平時食嘅濃,肥瘦均勻👍🏿👍🏿環境都坐得好舒適,座位同座位之間有充足嘅空間。呢度嘅價錢中等,走一個比較高質素食物嘅路線👍🏿

美人鍋成日都聽到呢個名,唔通真係食完會變美人?😳🤣

我哋叫咗個美人鍋同埋照燒三文魚配南蠻炸雞定食

南蠻炸雞咬落好juicy😋 冷豆腐咬落質地厚實

美人鍋跟忌廉蕃茄湯底,雞肉及豚肉

豚肉特別出色,肉味比平時食嘅濃,肥瘦均勻👍🏿👍🏿

2020-10-14