2023-06-13 32 瀏覽
羅東肉焿番已經在元朗屹立了很多年,以前經常會路過,這次終於進去一嚐他的出品。1️⃣鹽酥拼盤魯肉飯(鹽酥一口雞、蝦卷、香芋海鮮餅)$75魯肉滷得入味,而且份量足夠拌勻整碗白飯。豬肉不會過鹹,魯肉中摻雜着油豆腐,油豆腐吸滿了滷肉汁,攪拌時發揮功能,令每口飯都能吃到醬汁的香。鹽酥雞炸得很香脆,蝦卷和海鮮餅也不錯。2️⃣綜合牛肉湯麵(牛肋肉、花枝丸、台南鮮蝦卷)$78牛肋肉軟嫩,很香牛肉味。花枝丸比乒乓球還要大,跟鮮蝦一樣,兩都都很彈牙!湯底香底,令人忍不住要多喝幾口。3️⃣招牌珍珠奶茶 $16(加配價) &4️⃣小芋圓炭焙奶茶 $16(加配價)兩杯都點了少甜,小芋圓和珍珠都很QQ!

1️⃣鹽酥拼盤魯肉飯(鹽酥一口雞、蝦卷、香芋海鮮餅)$75

鹽酥雞炸得很香脆,蝦卷和海鮮餅也不錯。

2️⃣綜合牛肉湯麵(牛肋肉、花枝丸、台南鮮蝦卷)$78

3️⃣招牌珍珠奶茶 $16(加配價) &
4️⃣小芋圓炭焙奶茶 $16(加配價)
兩杯都點了少甜,小芋圓和珍珠都很QQ!
2023-06-11 35 瀏覽
呢間羅東肉焿番之前已經嚟食過,呢日出開去做野,順便又再嚟食午餐記得最初呢度只係一間細舖,入面只得幾張枱,所以成日排長龍,依家開埋隔離間舖,位置多咗搵位都容易過之前。佢地有好多唔同的套餐選擇,今次我揀咗「全日招牌套餐」4號「牛肉湯麵餐」 (轉米粉) ($85) 另外配一份蛋餅,我揀咗芋泥口味 (+$8)牛肉湯米粉牛肉肉質軟腍鬆化,而且入味,每件都切得大大舊湯底味道香濃,另外仲有菜同埋半隻糖心蛋芋泥蛋餅有4件,每件餡料都有滿滿的芋泥,亦有蛋,食到芋香同時亦有蛋香。蛋餅皮厚身兼脆脆哋,上面加咗醬油汁,甜甜咸咸,口感特別跟餐飲品2選1,我揀咗無糖冷泡高山茶(凍),清新解膩成個餐份量十足,非常飽肚!

牛肉湯米粉
牛肉肉質軟腍鬆化,而且入味,每件都切得大大舊
湯底味道香濃,另外仲有菜同埋半隻糖心蛋
芋泥蛋餅
跟餐飲品2選1,我揀咗無糖冷泡高山茶(凍),清新解膩

成個餐份量十足,非常飽肚!
2023-06-07
2023-06-09 31 瀏覽
今日元朗做完野收工,黎左呢間台灣野試下,呢間鋪門面小小,但睇落似正宗台灣野,幾有台灣風味~^_^今日試左- 胡椒豬肚雞腳湯米線呢個賣相雖一般,但又幾驚喜播!湯底好甜好足胡椒味,雞腳同豬肚都好淋,係米線淋左小小,呢個可以encore !我加左加$20 配小食及飲品,小食有花枝丸、甜不辣、青菜及台式腸揀。我揀左- 花枝丸 - 珍珠奶茶,呢個套餐半價就飲到 ($16)花枝丸食到墨魚既口感、炸得剛剛好!珍珠奶茶既珍珠煙韌、奶茶幾香我見都幾多人黎外賣,外賣套餐仲抵食,可惜我唔係住呢區,唔係可以叫外賣仲方便!

今日試左

- 胡椒豬肚雞腳湯米線

我揀左
- 花枝丸
- 珍珠奶茶,呢個套餐半價就飲到 ($16)

2023-06-09
2023-06-09 1416 瀏覽
放飯時間又係元朗搵野食元朗都有唔少台灣野今日去左呢間羅東肉焿番連名都唔識讀好似係台灣地方見佢招牌寫住始創1962年係google map search到宜蘭有間招牌一樣樣既唔知係咪即係同一間呢香港呢間係鳳翔路巷仔入面附近都好多食肆餐廳入面有二人檯四人檯格離舖仲有第二個舖位單點有台式小食同炸物芋圓奶茶類仲有芋泥吐司亦都有下午茶都幾多選擇lunch time都有午市套餐可以揀一個主食兩個小食同一杯野飲價錢最平都係五十蚊左右選擇太多一人揀左三個小吃同特飲第一個自選午餐要左魯肉乾麵麵條有d咬口小食其實都係share食呢份就要左一口雞大雞排同糖心蛋我覺得大雞排就比起黎正好多大大份已經夠香脆糖心蛋甜味都ok飲品就加七蚊要左最經典既珍珠奶茶正常台式飲品size甜度夠珍珠都幾多另一個要左大魯肉飯份量真係幾多仲有夠半隻糖心蛋牛肋條係碗上幾入味花枝丸仲有蛋餅可以揀雙拚味呢個係芝士同肉鬆仲有杯都係加七蚊既鳳梨冰茶加埋晒所有野都只係岩岩好夠位放呢個午餐食到好滿足無加一埋單都係188平均每人94蚊因為都叫左幾多野下我覺得價錢都算合理如果每人叫少一個餸唔洗轉特飲都係免費飲品送咁就會經濟實惠好多
放飯時間又係元朗搵野食

我覺得大雞排就比起黎正好多
大大份已經夠香脆
糖心蛋甜味都ok

飲品就加七蚊要左最經典既珍珠奶茶
招牌珍珠奶茶 (凍)
正常台式飲品size
甜度夠
珍珠都幾多

另一個要左大魯肉飯
大魯肉飯(跟半隻糖心蛋)
份量真係幾多
仲有夠半隻糖心蛋

牛肋條係碗上
紅燒牛助條
幾入味

花枝丸
酥炸花枝丸
仲有蛋餅
雙拼蛋餅(肉鬆/芝士)
可以揀雙拚味
雙拼蛋餅(肉鬆/芝士)
呢個係芝士同肉鬆

仲有杯都係加七蚊既鳳梨冰茶
鳳梨冰烏龍茶 (凍)
加埋晒所有野都只係岩岩好夠位放

唔洗轉特飲都係免費飲品送
咁就會經濟實惠好多
2023-06-06
2023-06-05 68 瀏覽
羅東肉焿番鹽酥天使大雞扒 🐔$49周圍都有鹽酥雞扒賣,質素都可謂非常參差,今次呢一件除咗係即炸嘅之外,佢哋嘅炸粉非常簿身,味粉均勻,令到佢嘅整體非常惹味、香口!雖然價錢唔係特別平,但係就絕對合理!🙈🙈羅東肉焿湯 配大魯肉飯餐 🍽$79羅東肉焿湯好耐以前喺台灣飲過,喺香港飲到就真係第一次!呢度賣嘅仲要係非常正宗嘅,想飲正宗嘅羅東肉焿湯,同埋正宗既魯肉飯,真係千祈唔好錯過呢一間!我哋當日幫襯,出面買外賣同埋等位嘅人都源源不絕架!😆😆魯肉乾拌米粉🍜$42好耐未食過呢一個口味,入面除咗有台灣正宗魯肉碎之外,仲有台灣人好鍾意嘅酸酸辣辣醬汁!想食真正嘅台灣風味,就一定唔可以錯過呢間餐廳啦👍🏻👍🏻👍🏻葡萄柚冰茶🍹(叫任何粉麵飯,半價)$13呢個葡萄柚冰茶我叫咗綠茶底,口感非常之清新,啱晒夏天解渴!🥰🥰小芋圓炭焙奶茶🧋(叫任何粉麵飯,半價)$16呢個炭焙奶茶味都完全唔會輸蝕比出面嘅台式飲品店,非常唔錯喎!入面仲有小芋圓,非常有咬口添!✅✅
羅東肉焿番

葡萄柚冰茶,小芋圓炭焙奶茶
魯肉乾拌米粉
  • 葡萄柚冰茶
  • 小芋圓炭焙奶茶
香港第一間台灣肉焿餐廳,看了看介紹原來餐廳在宜蘭的總店在當地很有名氣,曾成為國宴上的食物。大有來頭,一場來到一定要嚐嚐啊~我們看到有個二人套餐優惠,可以點到肉焿外還十分划算啊!主食兩款+蔬菜+小吃+蛋餅還包括飲品,推介大家點這個套餐!有雞、有豬、有牛、有菜、有飲品,非常豐富!二人吃絕對足夠有餘啊~本來都有點想試芋圓,但我們已經吃得很飽了。如果餐廳有其他分店就更好了,我可以多點機會去吃。🤗♡羅東二人套餐$211主食可選兩款•台灣牛肉湯麵 🥢必點🥢牛肉肉質軟腍,湯底味道香濃濃郁,很不錯呢!內裡有菜和溏心蛋,而麵口感有點像烏冬,帶少許咬口的。•肉焿湯飯 🥢必點🥢看了看介紹原來這湯是每天以新鮮豬大骨熬煮出湯底,再加入以筍絲等配料與調味,最後就是勾芡出順滑濃稠的羹湯了。湯內有芫荽、台灣甜辣椒醬、特製蒜蓉醬、烏醋。湯裏的新鮮肉焿更是每天早上現做現煮,豬肉手工切成,加入魚漿及獨家秘方,再用手工慢慢搓製入味,醃製兩天以上而成的。這麼多工序所製作成的肉焿當然非常好吃啊!肉焿外觀帶些晶瑩剔透的表面,肉質Q彈爽口,帶些許古早鹹香味,鮮嫩口感更不在話下。帶點微微的辣,辣度不太吃辣都能吃到,而羹湯顏色味道有點好
香港第一間台灣肉焿餐廳,
大有來頭,一場來到一定要嚐嚐啊~

我們看到有個二人套餐優惠,可以點到肉焿外還十分划算啊!

主食兩款+蔬菜+小吃+蛋餅還包括飲品,
推介大家點這個套餐!
有雞、有豬、有牛、有菜、有飲品,
非常豐富!
二人吃絕對足夠有餘啊~
本來都有點想試芋圓,但我們已經吃得很飽了。

如果餐廳有其他分店就更好了,
我可以多點機會去吃。🤗

♡羅東二人套餐$211

主食可選兩款

•台灣牛肉湯麵 🥢必點🥢
牛肉肉質軟腍,
湯底味道香濃濃郁,很不錯呢!
內裡有菜和溏心蛋,
而麵口感有點像烏冬,帶少許咬口的。

•肉焿湯飯 🥢必點🥢
看了看介紹原來這湯是每天以新鮮豬大骨熬煮出湯底,
再加入以筍絲等配料與調味,
最後就是勾芡出順滑濃稠的羹湯了。
湯內有芫荽、台灣甜辣椒醬、特製蒜蓉醬、烏醋。
湯裏的新鮮肉焿更是每天早上現做現煮,
豬肉手工切成,加入魚漿及獨家秘方,
再用手工慢慢搓製入味,醃製兩天以上而成的。

這麼多工序所製作成的肉焿當然非常好吃啊!
肉焿外觀帶些晶瑩剔透的表面,
肉質Q彈爽口,帶些許古早鹹香味,
鮮嫩口感更不在話下。
帶點微微的辣,辣度不太吃辣都能吃到,
而羹湯顏色味道有點好像碗仔翅,
但多了一份鹹香味,加上有大量芫荽,
以及口感味道都很特別的肉焿,配飯吃很好下飯,
有點悔恨吃得太遲呢~哈哈!

餐廳小貼士是吃前先攪拌及融入調味料,趁熱吃最為美味,也要小心燙口呢~

可選一款
•魯肉汁青菜
套餐包一款菜,營養均衡,健康一點,
青菜吸收了魯肉汁,吃下很juicy的。

•鹽酥天使大雞扒
外皮炸得金黃香脆,炸得火候剛好,
十分大件,
餐廳已貼心切成一件件方便客人進食。

•肉鬆蛋餅+$10拼芋泥 🥢必點🥢
這個蛋餅有蛋香的味道,
包住的皮是有厚度的,吃下比較有實在的口感。
而平日吃的肉鬆蛋餅會有點乾口的感覺,
但這次加了芋泥的關係,濕潤又帶有芋泥香味,
口感充滿層次。

古早冬瓜茶

•古早冬瓜茶
可選冷或熱,帶微微的甜味。

•冷泡無糖高山茶
可以去油膩感覺。

🧋如果想更有台灣味道,
另可加$5轉珍珠奶茶等特飲呢!

✖️餐廳不設加一服務費
古早冬瓜茶
  • 肉鬆芋泥蛋餅
2023-06-04 44 瀏覽
以前未搬入元朗嗰陣都嚟過呢間台灣菜食嘢,反而搬入元朗之後就成日去其他地區食😅今日朋友專登係九龍入嚟探我,佢話想試吓呢間,我當然唔會拒絕啦😂❤️梅甘地瓜條呢樣可選係我食台灣菜必點😌外層香脆裏面香甜,加埋話梅粉可以減輕炸物既油膩,完美😋❤️仙草芋圓二號呢樣就係朋友嘅必點,佢係一個仙草芋圓精🫣芋圓口感煙韌,海藻水晶爽滑,朋友食得好滿足😂⭐️鹽酥一口雞魯肉乾拌麵雞肉香脆,肉質唔算好嫩滑,魯肉肥瘦均勻,帶好輕微嘅辣度幾惹味拌麵唔會太乾,口感算彈牙👍

❤️梅甘地瓜條

呢樣可選係我食台灣菜必點😌

外層香脆裏面香甜,加埋話梅粉可以減輕炸物既油膩,完美😋

❤️仙草芋圓二號
仙草芋圓2號

呢樣就係朋友嘅必點,佢係一個仙草芋圓精🫣
芋圓口感煙韌,海藻水晶爽滑,朋友食得好滿足😂

⭐️鹽酥一口雞魯肉乾拌麵

拌麵唔會太乾,口感算彈牙👍
2023-06-04
  • 仙草芋圓2號
  • 乾拌麵
  • 梅甘地瓜條
2023-06-04 39 瀏覽
今日入元朗搵friend 食飯,佢話想食台灣野,就試下羅東肉焿番呢間位於鳯翔路嘅餐廳。我地試左餐廳嘅鹽酥天使大雞扒、仙草芋圓2號同埋芝士肉鬆蛋餅。鹽酥天使大雞扒雞肉外層仲好脆,內裡仲keep到好多汁。搭配上鹽酥味,咸味啱啱好,兩個人食完唔夠喉仲想仲食多塊。仙草芋圓2號d仙草有好香仙草味,d芋圓口感綿密,好有咬口。個甜品甜甜地又唔會膩,正呀!芝士肉鬆蛋餅個蛋餅入面有好多料,好香芝士同肉鬆味。一定會再去呢間餐廳!

仙草芋圓2號

芝士肉鬆蛋餅
個蛋餅入面有好多料,好香芝士同肉鬆味。

一定會再去呢間餐廳!
2023-06-01 109 瀏覽
📍羅東肉焿番元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖🐥🍚鹽酥一口雞魯肉飯 $58🍞肉鬆芋泥吐司 $42🧀🥚芝士蛋餅 $38☕️古早冬瓜茶(凍) $11黎到元朗本來想同女朋友食另一間台灣餐廳,但原來冇開🤦‍♂️於是我地就去左呢間古早台灣餐廳啦😆女朋友話呢間餐廳既魯肉飯🍚好食😋,果然冇介紹錯😆魯肉飯既調味啱啱好,可以一口氣食晒成碗飯🤣不過鹽酥雞🐥就炸得有啲乾🤕吐司🍞既餡好飽滿,啖啖都食到芋泥同肉鬆😆蛋餅🥚好香,不過就唔係好食到芝士☹️呢間餐廳仲有其他古早味既美食,鐘意台灣古早味既朋友,黎開元朗可以黎試下😆#bunnytummy_新界#bunnytummy_元朗#bunnytummy_台灣菜#luodongrougengfan#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍羅東肉焿番

肉鬆芋泥吐司
芝士蛋餅
鹽酥一口雞魯肉飯
2023-05-30 35 瀏覽
朋友向我介紹過這小店的蛋餅做得幾好食。今日經過就順便試試,買外賣回家慢慢嘆。炸鹽酥雞扒肉燥蛋飯份量都幾足料好抵食。鹽酥雞好大塊,啱啱炸好,好香脆惹味。突然令我諗起台灣嘅夜市😂😂。芝士肉鬆蛋餅切成4塊,每塊都包含好多餡料在內。咸咸甜甜,幾好食,好飽肚。👍凍冬瓜茶 甜甜哋,冰涼解渴。

炸鹽酥雞扒肉燥蛋飯

芝士肉鬆蛋餅

凍冬瓜茶
甜甜哋,冰涼解渴。
外賣自取
2023-05-28 24 瀏覽
輕食炸物餐(假日自選下午茶套餐)💝蛋餅加左$10叫左芋泥蛋餅似手抓餅皮脆煙韌芋泥軟綿綿微甜有芋香💝紅豆牛油吐司🍞一堆紅豆蓉放在吐司中間,份量好多。塗在吐司上,每一口都吃到紅豆蓉,甜甜的很滿足~😋其實黎呢度只是想吃芋圓。加$20叫左碗仙草芋圓3號。有三色芋圓、波霸珍珠和爆珠。💝芋圓爆珠酸酸哋仙草有少少藥味芋圓有三隻色:紫、黃、白芋圓和珍珠口感煙韌💝跟餐飲品:冷泡無糖高山茶冷泡無糖高山茶,一啲都唔甜👍🏻清清地有茶香。食完嘢飲啖茶,清清味蕾也不錯😄。食完甜野飲啖茶去甜解膩滯。💝胡椒豬肚雞腳湯米線湯底有胡椒香。豬肚和雞腳份量多。加$20升級做套餐,奉送小食及飲品。💝小食:甜不辣撒了些椒鹽在面,鹹鹹甜甜,煙韌似年糕。💝飲品:半價(加$16)嗌左杯招牌珍珠奶茶(凍)🧋珍珠煙韌Q彈。💝手工蛋餃湯用蛋做皮包著少少肉餡,整身好薄身。

輕食炸物餐(假日自選下午茶套餐)

💝蛋餅
加左$10叫左芋泥
蛋餅似手抓餅皮脆煙韌
芋泥軟綿綿微甜有芋香

💝紅豆牛油吐司🍞

其實黎呢度只是想吃芋圓。
加$20叫左碗仙草芋圓3號。有三色芋圓、波霸珍珠和爆珠。
💝芋圓
爆珠酸酸哋
仙草有少少藥味
芋圓有三隻色:紫、黃、白
芋圓和珍珠口感煙韌

💝跟餐飲品:冷泡無糖高山茶

💝胡椒豬肚雞腳湯米線
湯底有胡椒香。豬肚和雞腳份量多。
加$20升級做套餐,奉送小食及飲品。

💝小食:甜不辣
撒了些椒鹽在面,鹹鹹甜甜,煙韌似年糕。

💝飲品:
半價(加$16)嗌左杯招牌珍珠奶茶(凍)🧋
珍珠煙韌Q彈。

💝手工蛋餃湯
用蛋做皮包著少少肉餡,整身好薄身。
2023-05-28 351 瀏覽
難得入到黎元朗,想試呢間台灣菜好耐,今次終於試到啦😆見到佢有個二人餐幾抵食,有晒想食既野!《羅東2人餐 $211》呢個餐既份量都幾多,包兩款主食,有份蔬菜,一個小食,一個蛋餅同兩杯野飲!《魯肉汁青菜》生菜加左少少魯肉汁,仲有少少肉碎,比較清淡,冇咁油膩👍🏻《肉鬆蛋餅》肉鬆既份量都幾多,蛋餅有啲厚度,食落幾有口感,面頭仲加左啲醬油,咸咸地😆《紅燒牛肉湯麵(紅燒/鮮蕃茄蒜麵)》我地試晒呢兩款牛肉湯麵,基本上湯底係一樣既,只係多左幾舊蕃茄😀湯底味道幾鮮甜,牛肉幾入味,而且都有成四大舊,碗麵都幾大碗下,麵質彈牙,唔錯!《鹽酥天使大雞扒》雞排都幾大份,外皮炸到好鬆脆,雞肉比較薄身,但肉質幾嫩滑,真係食到停唔到口🤣《冷泡無糖高山茶》始終食完啲炸野,飲返杯無糖茶就最解膩!羅東肉焿番元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《羅東2人餐 $211》

《魯肉汁青菜》
生菜加左少少魯肉汁,仲有少少肉碎,比較清淡,冇咁油膩👍🏻
魯肉汁青菜

《肉鬆蛋餅》

《紅燒牛肉湯麵(紅燒/鮮蕃茄蒜麵)》

《鹽酥天使大雞扒》

《冷泡無糖高山茶》
始終食完啲炸野,飲返杯無糖茶就最解膩!

羅東肉焿番

推薦⭐️⭐️⭐️
2023-05-27
魯肉汁青菜
2023-05-27 770 瀏覽
今日入咗元朗行街,行到有D肚餓,就見到呢間羅東肉焿番係一間台式店舖,由店內到店外都好有台式風格🤔,同時店內好有懷舊風格!.自選午市套餐魯肉乾拌麵 $21酥炸花枝丸 $15單味蛋餅 $28招牌珍珠奶茶 $7呢一款套餐選擇咗魯肉乾伴麵,望著賣相一般🤔食到入口魯肉乾口感都幾好味道都唔錯,拌麵軟硬適中細細碗!花枝丸金黄酥脆口感彈牙,沾吓D甜酸醬味道都更加好食😋!呢一件單味蛋餅望著賣相吸引🤤,外脆口內煙韌包裹香味芝士蛋😙,食到入口帶點咸味口感都唔錯!呢杯珍珠奶茶係店家招牌之一,飲到入口帶點茶味,茶味又唔會較濃味,珍珠口感帶點煙韌!.台灣牛肉麵 $65呢一碗牛肉麵好有台式風味🤔,牛肉係用咗一件件厚厚牛肉,筋肉分格食入口帶點腍嫰沾滿汁液味道十足😋,配理佢嘅麵條口感軟硬恰恰好,加埋流心蛋蛋味濃香😙!.葡萄柚烏龍茶 +$13 配飲品半價呢一杯烏龍茶飲入口味道都好香茶味😙,口感帶點柚子肉微粒粒🤔,又帶點葡萄味兩者相配較為酸多一點!.仙草芋圓3號 $36呢一款甜品配搭都幾特別🤔,有三色芋圓 口感帶點煙韌、波霸珍珠入口腍到適中帶點咬口、爆珠配甜品都係一咬即爆😚 、仙草冰凉軟綿,整款真係多重咬口感!.

自選午市套餐
魯肉乾拌麵 $21
酥炸花枝丸 $15
單味蛋餅 $28
招牌珍珠奶茶 $7
呢一款套餐選擇咗魯肉乾伴麵,

花枝丸金黄酥脆口感彈牙,沾吓D甜酸醬味道都更加好食😋!

呢一件單味蛋餅望著賣相吸引🤤,

外脆口內煙韌包裹香味芝士蛋😙,食到入口帶點咸味口感都唔錯!
台灣牛肉麵 $65

葡萄柚烏龍茶 +$13
配飲品半價

仙草芋圓3號 $36

2023-05-25
2023-05-26 521 瀏覽
超正平民台灣菜🌸鹽酥大雞扒魯肉飯🌟🌟🌟🌟🌟超大款香脆雞扒,魯肉味道適中,有豆卜絲,口感不錯,飯質軟硬度適中🌸牛肉湯麵餐🌟🌟🌟🌟🌟小編揀左紅燒味,湯底有濃濃藥材味,牛肉厚身同淋身,麵質彈牙。🍀配肉鬆蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟超香脆蛋餅,蛋味勁香濃,配搭肉鬆口感層次豐富。🍀跟古早冬瓜茶(凍)🌟🌟🌟🌟🌟甜度適中🌸抹茶奶綠小芋圓(凍)🌟🌟🌟🌟🌟超濃郁抹茶奶綠,小芋圓煙靭🌸仙草芋圓1號🌟🌟🌟🌟🌟芋圓超好味,仙草夠滑,配搭綿綿紅豆及水晶粒,唔算太甜======詳情======羅東肉焿番(元朗)元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #元朗美食 #元朗好去處 #香港美食探店 #香港探店 #仙草 #芋圓 #抹茶奶綠 #古早冬瓜茶 #肉鬆蛋餅 #牛肉湯麵 #鹽酥大雞扒魯肉飯 #鹽酥大雞扒 #魯肉飯 #羅東肉焿番
超正平民台灣菜

🌸鹽酥大雞扒魯肉飯🌟🌟🌟🌟🌟

🌸牛肉湯麵餐🌟🌟🌟🌟🌟

🍀配肉鬆蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟
超香脆蛋餅,蛋味勁香濃,配搭肉鬆口感層次豐富。

🍀跟古早冬瓜茶(凍)🌟🌟🌟🌟🌟
甜度適中

🌸抹茶奶綠小芋圓(凍)🌟🌟🌟🌟🌟
超濃郁抹茶奶綠,小芋圓煙靭

🌸仙草芋圓1號🌟🌟🌟🌟🌟
芋圓超好味,仙草夠滑,配搭綿綿紅豆及水晶粒,唔算太甜

======詳情======
羅東肉焿番(元朗)
================

• 仙草芋圓1號
  • 鹽酥大雞扒拼魯肉飯
  • 抹茶奶綠小芋圓
  • 紅燒牛肉麵
  • 肉鬆蛋餅
2023-05-23 45 瀏覽
垃圾台灣麵,湯底甜架牛肉又細又問得唔林,食完仲要好重味精味,台灣麵餐收我76我不如過士林台灣麵食啦!服務態度仲要奇差,我嗌杯冬瓜茶擺咗喺面前我以為清茶嚟嘅添連正常嘅嘢飲都冇點樣做到依個價錢呢?我係因為肚餓先願意食咗啲面咋
紅燒牛肉麵