2023-10-28 173 瀏覽
多次光顧元朗呢間超抵食台灣野成日都出新甜品🍮本身已經超喜歡佢啲芋圓🩵今次冇叫 因為見出手工麻糬蛋撻可以加$10就叫一個來吃4個口味都叫來吃 因為每人可以叫2個🥹-原味麻糬-芋泥麻糬-紅豆麻糬-特濃朱古力麻糬(萬聖節限定)形狀就像高身的蛋撻蛋漿部分有一大半 好滑身又唔會太甜軟軟的麻糬好有奶香👍-主食方面,每次都一定會叫嘅招牌紅燒牛肋肉湯麵😍紅燒湯超濃郁 牛肋肉炆得非常軟腍 麵也是非常有彈性。仲有鹽酥一口雞乾拌麵,麵款都係一樣咁有彈性嘅 鹽酥雞都唔會太鹹,而且非常脆身。加咗一個白桃烏龍和湯青菜🥬兩個人埋單都唔需要$200飽到肚脹脹🤰🏻-📌羅東肉焿番 📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
多次光顧元朗呢間超抵食台灣野成日都出新甜品🍮
本身已經超喜歡佢啲芋圓🩵
今次冇叫 因為見出手工麻糬蛋撻
可以加$10就叫一個來吃
4個口味都叫來吃 因為每人可以叫2個🥹
-原味麻糬
-芋泥麻糬
-紅豆麻糬
-特濃朱古力麻糬(萬聖節限定)
形狀就像高身的蛋撻
蛋漿部分有一大半 好滑身又唔會太甜
軟軟的麻糬好有奶香👍
加咗一個白桃烏龍和湯青菜🥬
兩個人埋單都唔需要$200飽到肚脹脹🤰🏻
📌羅東肉焿番 📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
2023-10-19 167 瀏覽
以前食真係平靚正。自從做咗出名之後做起咗,就越做越差,價錢越嚟越貴!性價比不高而且食物質素下降太耐冇去食,今日橫掂經過喺元朗就食佢套餐完全唔抵,佢碗米線原來真係一碗乜都冇嘅米線都要$25 ,兩啖都冇已經食完⋯最後一定要揀兩個小食,咁就揀咗一個$15嘅炸台灣腸,但係我冇諗過佢個台灣腸真係細份到⋯真係值$15?😓😓😓一口炸雞勁乾!而且勁大浸油抑味⋯⋯至於個糖水,更加搞唔掂,1號仙草芋圓我以為係個糖水完全味道都沒有!真係越做越差,性價比好底~
以前食真係平靚正。
自從做咗出名之後做起咗,就越做越差,價錢越嚟越貴!
性價比不高
而且食物質素下降
太耐冇去食,今日橫掂經過喺元朗就食佢
一口炸雞勁乾!而且勁大浸油抑味⋯⋯
至於個糖水,更加搞唔掂,1號仙草芋圓
我以為係個糖水完全味道都沒有!
真係越做越差,性價比好底~
1號仙草芋圓
外賣自取
2023-10-03 78 瀏覽
放假日走左入去元朗Chill下😬,然後望到呢間台式小店裝潢簡約,餐牌上都係地道既台灣夜市食物,都帶比我地舒服既感覺! 我地叫左個套餐,包括左一份🍝魯肉乾拌麵、🍡胡椒花枝丸湯及🧋凍冬瓜茶。魯肉乾拌麵粗幼適中,口感煙韌有咬口,加上本身既拌醬及油香,令到麵條口感更加滑嫩😚😚,另外豬肉Size不會太碎,可以逐粒咬,並感受豬肉🐷既質感。胡椒花枝丸湯方面,🦑花枝丸鮮味足,夠彈牙! 加上個湯既胡椒份量不多不少,有香味之餘亦不會嗆口,令人很容易會一口飲光成碗湯,亦可以平衡拌麵的油膩感。冬瓜茶甜味溫和,唔會覆蓋食物既味道。整個套餐都好完滿,各有特色,唔會搶走各自既味道!😋😋

2023-09-20 76 瀏覽
鹽酥炸大雞扒乾拌麵 $69炸雞扒非常炸得外酥脆而内保留肉汁,醃得入味不用沾醬汁,份量勁大塊,清湯不過不失,乾拌麵拌上肉燥和青瓜絲,濃香惹味,麵條煙韌又滑,口感好好。另外加咗$12糖心蛋一齊食,更加正。台式奶茶$7飲落茶味非常香醇,奶味比較重,茶味唔算濃但飲到碳焙香味,超正!仙草芋圓1號 $36以黑糖沙冰底食落特別冰涼,黑糖味非常重!配芋圓、紅豆、珍珠同仙草芋圓口感夠哂煙韌!仙草都好爽口呢。香酥甜不辣$33炸得表皮酥脆,口感Q彈可口,配搭甜甜的辣醬讓人愛不釋手。粟米芝士蛋餅$43餡料有滿滿嘅芝士同粟米,有台灣食既feel餅皮夠Q,邊位有少少脆。

鹽酥炸大雞扒乾拌麵 $69

炸雞扒非常炸得外酥脆而内保留肉汁,
醃得入味不用沾醬汁,份量勁大塊,

台式奶茶$7

仙草芋圓1號 $36

香酥甜不辣$33

炸得表皮酥脆,口感Q彈可口,配搭甜甜的辣醬讓人愛不釋手。

粟米芝士蛋餅$43

2023-09-19 77 瀏覽
元朗雞地就不嬲出名都好嘢食 疫情前嚟過呢度食呢間台灣嘢 好好彩疫情後 餐廳仲喺度嘢食嘅質素都冇變 證明佢真係有返咁上下實力😍我就叫咗一個鹽酥雞扒滷肉飯 雞扒嘅份量超級大份 係間店嘅名菜 個雞皮炸得好脆口 外脆內嫩 而且又唔會太鹹個調味啱啱好 而且碗飯超級大碗滷肉嘅份量都好多就算係男士都食得飽😆😆朋友叫咗個炸花之丸滷肉飯 有成四大粒花之丸 炸得金黃色 味道都唔錯☺️我哋加咗碟生菜 同埋叫咗兩支嘢飲分別係佢哋自家品牌嘅台灣奶茶同埋冬瓜茶 兩個飲品都唔會太甜 用料十足😎一定要試佢哋嘅芋圓仙草 佢哋嘅芋圓係手工整嘅超級彈牙好味 而且仙草都好滑溜 飯後甜品一流💪💪

2023-09-12 71 瀏覽
元朗人氣好高嘅台灣餐廳 有兩個舖位主打肉焿湯 其他都係一貫台灣美食自選午餐按主菜同小食決定價錢乾拌麵 ($21) + 甜不辣 ($15) + 燙青菜 ($15)有埋飲品 叫左冬瓜茶 唔使加錢😎 特飲加$7乾拌麵係上海麵撈肉燥 麵唔會過冧肉燥份量啱啱好撈哂成個麵 唔錯甜不辣份量唔係好多 不過都幾煙靭👍🏼青菜就普通嘅菜啦😂另一個自選午餐就揀咗肉焿湯米粉 ($28)小食跟花枝丸($15) + 鹽酥雞 ($20)肉焿湯質感其實就好似碗仔翅所以識落就好似碗仔翅米粉咁🤣花枝丸有三粒 炸得幾香口還可以👌🏻鹽酥雞炸得有啲乾 肉比較柴 麻麻地最後一個甜品作總結 叫咗凍仙草芋圓1號 ($34)可惜唔夠凍 但芋圓真係超煙靭!下面有大量仙草 紅豆唔會過甜 整體幾好👍🏼成個lunch食埋甜品人均都係$70-80食到勁飽 好滿足!😋
元朗人氣好高嘅台灣餐廳 有兩個舖位
主打肉焿湯 其他都係一貫台灣美食

自選午餐按主菜同小食決定價錢

有埋飲品 叫左冬瓜茶 唔使加錢😎 特飲加$7
乾拌麵係上海麵撈肉燥 麵唔會過冧
肉燥份量啱啱好撈哂成個麵 唔錯
甜不辣份量唔係好多 不過都幾煙靭👍🏼
青菜就普通嘅菜啦😂

另一個自選午餐就揀咗肉焿湯米粉 ($28)
小食跟花枝丸($15) + 鹽酥雞 ($20)
肉焿湯質感其實就好似碗仔翅
所以識落就好似碗仔翅米粉咁🤣
花枝丸有三粒 炸得幾香口還可以👌🏻
鹽酥雞炸得有啲乾 肉比較柴 麻麻地

最後一個甜品作總結 叫咗凍仙草芋圓1號 ($34)
可惜唔夠凍 但芋圓真係超煙靭!
下面有大量仙草 紅豆唔會過甜 整體幾好👍🏼

成個lunch食埋甜品人均都係$70-80
食到勁飽 好滿足!😋
突來一個黑雨🌧️假期又撞正傷風作病🤧都冇咩胃口😶落街行個圈 冇咩想食咁 又唔想食粉麵飯咁就入羅東望下 雖然好近我 但都好耐冇食過🫣👉🏻招牌芋泥肉鬆蛋餅皮是比較厚實 芋泥都算綿 但有少少凍 配合肉鬆 口感味道有點分離 整體不是我喜歡吃的口感&味道 😓
突來一個黑雨🌧️假期又撞正傷風作病🤧
都冇咩胃口😶落街行個圈
冇咩想食咁 又唔想食粉麵飯
咁就入羅東望下 雖然好近我
但都好耐冇食過🫣

👉🏻招牌芋泥肉鬆蛋餅
2023-09-09 59 瀏覽
🐔鹽酥大雞扒乾拌麵超大塊香脆雞扒,外皮非常薄,唔會有油溢味👌🏻麵嘅份量比想像中多,開頭以為會好似滷肉飯左右嘅份量🤣 肉碎同埋汁嘅份量都算多,可以均勻地撈曬成個麵,而且唔會太鹹🍳 粟米肉鬆蛋餅同台灣平時嘅蛋餅有少少唔同,呢款個外皮係脆嘅,有啲似手抓餅🫢雖然一份只有四件,但係因為每一件裹住嘅餡都好多,所以好飽🍚滷肉飯肉碎之間夾雜着啲豆皮,唔知係咪會入味啲呢?份量真係細細碗,好有台灣嘅風味😲 🥤冬瓜茶 如果有嗌飯類或者麵類嘅話,加$3就可以嗌杯冬瓜茶,尤其喺咁熱嘅天氣飲番杯凍嘅真係好爽同解膩👍
🐔鹽酥大雞扒乾拌麵

🍳 粟米肉鬆蛋餅

🍚滷肉飯

🥤冬瓜茶
[魯肉好味到令我想叫多碗飯]呢間台灣菜喺元朗好多年好出名,之前去都成日要排隊,今日超級黑雨嘅第二日仍然是雨天,襯無咁多人就去食下!✔️芋泥肉鬆西多 係我地今次嘅甜品,但好想介紹咗佢先,因為記得以前食過佢好多款芋泥吐司,佢啲芋泥嘅美味令我今次一定要再食。第一次食以芋泥做餡嘅西多,超乎想像嘅好味,香糯軟滑送來一份微甜,加埋肉鬆,再加埋見到蛋漿炸起嘅麵包,又脆又有點咸香✔️紅燒牛筋肉麵 湯底超好味,藥材香氣配上帶點甜嘅湯,令軟林嘅牛肉每口都多份湯汁嘅層次✔️白桃烏龍 唔駛加冰原汁原味,無糖之選竟然咁解渴解油膩✔️加咗碟菜,魯肉配上青菜當然無得輸,但魯肉竟然唔會搶走青菜嘅清新✔️最後壓軸介紹令我想添飯嘅 魯肉飯,魯肉飯咸香多肉汁,一小口魯肉已經可以配大大啖飯,當然仲有鹽酥大雞扒 好大好脆
[魯肉好味到令我想叫多碗飯]
✔️白桃烏龍 唔駛加冰原汁原味,無糖之選竟然咁解渴解油膩

2023-09-05 59 瀏覽
胡椒豬肚雞腳湯米線$52岩晒秋冬之選~暖胃養生💕用上大量雞骨,加入白胡椒粒,新鮮蔬果熬湯🫶🏻湯底濃郁鮮甜,香濃辛辣,入味豬肚雞腿! 不添加味精,連湯都可以飲哂呀紅燒牛肋肉乾拌麵$69除了麵體的份量有增加外,濃郁湯頭結合了紅酒更顯特色,肉品選用了富含油脂的Q彈牛筋與軟嫩牛肋山草芋圓 1號 -超軟熟彈牙芋圓,內容有三色芋圓.蜜紅豆•水晶。 好值得留低食埋先走嘅糖水🔥濃厚手工奶茶♦️🤍茶味香濃,質地香滑,不死甜🍴餐廳羅東肉焿番C052地址:元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

胡椒豬肚雞腳湯米線$52
岩晒秋冬之選~
暖胃養生💕

紅燒牛肋肉乾拌麵$69

山草芋圓 1號 -

濃厚手工奶茶♦️🤍
茶味香濃,質地香滑,不死甜

🍴餐廳
羅東肉焿番C052
地址:元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
2023-09-02 1256 瀏覽
好耐冇去元朗搵食,呢日咁啱去元朗搵朋友,然後醒起好幾年前食過嘅呢間台灣野,朋友話佢都好耐冇食,於是就一齊去食😂店舖細小,座位唔多,有假日自選下午茶套餐,包飲品,幾抵食👍🏻除咗下午茶餐,都可以揀單點/二人餐,食物種類包括台式飯麵、吐司、蛋餅、小食炸物等,飲品方面就只有冬瓜茶、冷泡茶、奶茶🥪芋泥吐司套餐 💰58▫️金磚肉鬆芋泥芝心西多士邪惡之選 表面係滿滿嘅肉鬆同煉奶 裏面係厚厚嘅芋泥同芝士 每啖都食到好豐富嘅餡料▫️凍冬瓜茶兩杯飲品比較深色嘅嗰杯就係冬瓜茶 甜度適中🍚輕盈常餐 💰49▫️魯肉飯套餐嘅飯係小碗 但其實份量都唔少 肉燥唔會太咸 拌飯食剛好 仲有半隻滷水蛋▫️精選炸物籃炸物籃有三款小食 花枝丸、鹽酥雞粒、甜不辣 鹽酥雞外脆內軟最好食▫️冷泡無糖高山茶淺色嗰杯就係無糖嘅綠茶 啱晒唔鍾意飲甜野嘅人🍡仙草芋圓1號 💰+20三色芋圓、紅豆、寒天 下面係滑溜嘅仙草 呢個價錢嚟講都算幾大碗🫓芋泥肉鬆蛋餅 💰45每次食台灣野都必叫嘅蛋餅 一份四件 每件都好飽滿 肉鬆配芋泥絕配 加上表面嘅醬汁酸酸甜甜 味道唔錯

金磚肉鬆芋泥芝心西多士

芋泥肉鬆蛋餅
🫓芋泥肉鬆蛋餅 💰45

下午茶
2023-08-27 52 瀏覽
係佢之前$38任食甜品豬先生已經留意住佢,今日終於同佢黎食下🔸滷肉飯滷肉同台灣唔同冇用上豬皮所以膠質唔係好重,但加左豆皮去索汁,汁底同台灣地道味道參唔多👍🏻🔸蕃茄蒜香牛肋肉米粉餐廳冇哂麵所以轉左米粉,米粉係新竹米,爽口彈牙唔會索哂d汁,湯底濃郁牛肉味,牛肋肉軟糯,酸菜粒同蕃茄蓉我2個最鍾意😌🔸牛湯燙青菜菜量有d少,但牛湯比麵食個牛湯再濃郁d🔸芋圓1號(三色芋圓、紅豆、水晶)+手工芋泥球豬先生就係為左個芋泥球黎,芋圓煙煙unun ,但水晶係最令我驚喜,芋泥蓉用黑糖糖水拌勻,所以會有d甜味,但唔好睇佢細細球,食落都幾飽架🙃食物價錢唔貴,而且同台灣味道都相近,所以我地都會再訪🫶🏻

🔸滷肉飯

🔸蕃茄蒜香牛肋肉米粉
🔸牛湯燙青菜
菜量有d少,但牛湯比麵食個牛湯再濃郁d

🔸芋圓1號(三色芋圓、紅豆、水晶)+手工芋泥球

食物價錢唔貴,而且同台灣味道都相近,所以我地都會再訪🫶🏻

• 古早冬瓜茶
  • 仙草芋圓1號
2023-08-14 59 瀏覽
招牌紅燒牛肋肉麵 $67湯底係用大量新鮮蕃茄,蔬菜,多種中藥材再加入生蒜牛骨熬湯而成,配上啖啖牛肋肉同手工麵,湯底濃郁鮮味,一d腥味都冇鹽酥大雞扒乾拌麵 $69呢個主角肯定係大雞扒,鹽唔多唔會太鹹,外皮真係算好薄,但一樣非常酥脆,唔會有油溢味!雞扒大過塊臉,但熟度均勻,嫩滑保留到水份!而乾拌麵都唔失禮,乾拌汁有d古早味,酸酸甜甜幾開胃。肉碎份量都算多,仲有碎豆卜,味道同份量都幾好!仙草芋圓1號 $34呢個超抵食,比起出面連鎖店賣既好食好多,又夠大碗,滿滿既一碗仙草,面頭有透明既水晶,充滿甜味既紅豆,仲有3色芋圓😍😍
招牌紅燒牛肋肉麵 $67
湯底係用大量新鮮蕃茄,蔬菜,多種中藥材

鹽酥大雞扒乾拌麵 $69

仙草芋圓1號 $34
2023-08-14 50 瀏覽
午市套餐 $98.00王牌胡椒雞湯麵、牛湯青菜🥬、鹽酥大雞排、芝士🧀️蛋餅、熱冬瓜茶這間台灣餐廳的環境營造了一種舒適和輕鬆的氛圍。分別有左右兩邊舖位。室內裝潢採用了溫暖的木質元素,配以柔和的燈光照亮整個空間。桌椅舒適且排列整齊。午餐套餐的食物賣相非常吸引人。王牌胡椒雞湯麵🍜香氣撲鼻,非常濃郁,吃之前湯底必須飲兩口。牛湯青菜則色彩鮮豔,青菜綠油油的,湯汁濃郁。鹽酥大雞排外脆內嫩,份量超級大。金黃酥脆的外層包裹著多汁的雞肉,每一口都帶來滿滿的口感享受。芝士蛋餅上的芝士融化得恰到好處,賣相誘人,口感豐富。熱冬瓜茶清涼解渴,帶著淡淡的甜味,完美地平衡了整餐的口味。
午市套餐 $98.00

牛湯青菜則色彩鮮豔,青菜綠油油的,湯汁濃郁。

芝士蛋餅上的芝士融化得恰到好處,賣相誘人,口感豐富。

熱冬瓜茶清涼解渴,帶著淡淡的甜味,完美地平衡了整餐的口味。
2023-08-11 35 瀏覽
「羅東肉焿番」於元朗頗有名氣,由以往一個鋪位擴大至現在兩個鋪位,可見受歡迎程度有增無減。經典肉鬆芋泥鐵板吐司 $42芋泥控必點之選,最重要是芋泥和肉鬆的份量有夠誠意,每一口都是厚厚的芋泥和肉鬆,吐司外脆內綿。若要找挑剔的地方,芋頭不及台灣的荔芋有芋香味。魯肉乾拌麵 $44拌麵用上手工麵條,口感煙韌度滿分。魯肉不像台灣的魯肉肥膩,肉的比例比肥豬肉多,好吃又不油膩。在香港經營街頭小店實在不易,租金、人工、材料越來越貴,還要面對同業及財雄勢大的集團式競爭越來越烈,我們更應多多欣賞和支持小店創業者們的勇氣和堅持。吃的是地道美食外,還有小店獨有的人情味。🇹🇼羅東肉焿番 🇹🇼📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

經典肉鬆芋泥鐵板吐司 $42

魯肉乾拌麵 $44