2020-06-08 661 瀏覽
今日和媽媽要到元朗探親戚,本身是一起食午餐,但親戚臨時有時要做,要我們等等,轉而改食晚飯。我們空着肚子,忽發其想想食lunch 放題,順道打發時間。於是就上OpenRice 找找元朗區的放題餐廳。一找就找到在我們附近有一間「緣聚西日餐廳」,正合我們心意。「緣聚」內裡位置頗大,在星期六的中午時分都有不少街坊捧場,看來受人歡迎。餐廳以電話QR Code 落單,非常方便。第一時間當然是看看有什麼食物。↭ 1. 刺身放題就當然少不免刺身。緣聚的刺身都相對新鮮,每一款都是以冰凍的狀態呈上。我們每款都點一些試試,當然包括有三文魚、帶子、甜蝦、象拔蚌等等。↭ 2. 壽司食完刺身,就當然要試試這裡的放題壽司。與其他的放題相比,緣聚的壽司做得料多飯少,對於放題來說十分重要,可少減少飽肚感。我會覺得佐口魚裙邊壽司、黑松露三文魚腩壽司都是相對出色,我們都encore 了兩次。↭ 3. 雞軟骨串燒愛雞軟骨之人,就會嚐得出串燒和炸雞軟骨的分別。緣聚兩樣都可以選擇,但我和媽媽都一致認同串燒是更為好食,所以可以不停encore。↭ 4. 燒三文魚頭燒物來說,三文魚頭絕對是沒得輸。三文魚頭既大份,又啖啖肉,燒過後外皮
↭ 1. 刺身
↭ 2. 壽司
↭ 3. 雞軟骨串燒
↭ 4. 燒三文魚頭
燒物來說,三文魚頭絕對是沒得輸。三文魚頭既大份,又啖啖肉,燒過後外皮脆爽而內裡三文魚肉順滑,非常好食。
↭ 5. 天婦羅
天婦羅都是十分不錯,因為是剛剛炸起,一定要趁熱食。
天婦羅
↭ 6. 飲品 | 甜品
飲品類都是應有盡有,值得一讚的是這緣聚還提供自家水吧,可以點平常茶記的凍、熱飲。甜品的話,必推雀巢的煉奶雪條,平時買都要$10 一枝。
飲品
甜品
中午時段的放題是無限時的,食完可以慢慢坐,休息一下。
2020-06-06
天婦羅
飲品
2020-06-05 321 瀏覽
任食!昨日有兩位小朋友到我家玩耍,在家中呱呱叫 ,活潑得很 。中午跟姐姐帶他們外出食飯,到元朗緣聚西日放題,他們開心得不得了,又有雪糕,又有汔水 ,又有壽司,任食!西式扒類份量都幾大,特別是炒牛柳粒和炒牛肉,有肉感,牛肉多汁,配以洋蔥,令每件都有微微的清甜。羊架羊架不太羶味 ,彈牙的,配上餐廳特製醬汁,味道和口感幾好。炸蟹棒天婦羅一口芝士雞軟骨一個字:正!炸粉粉量準備得剛剛好,脆薄的粉皮包住食物,炸的時間亦恰到好處,剛熟的食物,嫩脆薄交集。一口芝士相當滿意 ,好濃烈的芝士味,喜愛芝士的朋友應該都會想試。壽司,飲品,正常!跟其他餐廳沒有大分別。壽司軍艦刺身凍飲熱飲都有。甜品雪糕雪條一見到阿波羅 藍鐵神 ,即刻伸手拿,食完會變藍色舌頭。嘿嘿...........甜品有泡芙,布朗尼,豆腐花等等,隨手取,很方便^^食到飽就起身走人,人頭計三位,兩個大人,一個小童,平均$122一位 (總數: $488)

任食!

西式扒類

羊架
羊架不太羶味 ,彈牙的,配上餐廳特製醬汁,味道和口感幾好。

炸蟹棒天婦羅一口芝士雞軟骨

• 天婦羅
  • 松葉蟹
  • 燒粟米
2020-06-05 3683 瀏覽
自從疫情開始 ,很久都沒有外出,尤其是眾多人一起外出吃飯。今天心血來潮,就是想吃個飽。於是即興跟妹妹相約外出吃飯,小昇和小霖一聽到我們會外出吃飯,立即說要跟著去,哈哈,真搞笑。因為帶着小昇和小霖,他倆還小,所以我們都不去遠了,隨即去了比較近的元朗,最後入了緣聚西日放題,一於大家吃個不停。在眾多放題食物中,我最欣賞一口芝士,體型不大不小,正宗所講的一口,哈哈。外邊炸得極鬆脆,裡面一咬,是滿滿的芝士啊。另外,炸雞軟骨,亦都覺得炸得相當不錯。外層不太厚,而且脆脆的。內裡有一粒雞軟骨,Q彈的口感,的確回味。重點想說這個炸雞軟骨,我們分別叫了三次,是足足三次,哈,原因當然是小霖和小昇都爭着要吃,結果要叫三碟。至於其他的壽司,炸物,飲品,甜品,都幾滿意。天婦羅的外皮較薄,蝦肉又夠彈牙,小霖最愛。壽司就我比較吃得多,飯的份量不算多,配以一件食物,好像是鰻魚,龍蝦沙律,蟹棒 ,肉鬆,香芒軟殼蟹等等,令到我都吃了好幾碟。最後埋單是$488,餐廳說小霖還小,身高不超過,所以可以不計算,所以我們是兩大人,一小童,平均$122一個人吧。

2020-06-04
  • 炸物
  • 壽司
  • 天婦羅
2020-06-05 203 瀏覽
這店的放題種類繁多,中,西,日式都有,和朋友聚餐十分合適,可滿足各人的喜好。這裏的刺身挺新鮮,我特別愛吃劍魚腩,爽口不膩,而且一般的放題都沒有劍魚腩刺身吃的。其他刺身種類也不少,帶子鮮甜可口,而三文魚橙白分明,十分肥美,好味!他們的炸物亦有水平,大蝦天婦羅,酥趣美味,亦不算細隻。特別是芝麻雞翼,外表脆口,內裏肉汁豐富,難以抗拒。還有炸蕃薯,甘甜軟糯,香甜可口,令人有童年吃街邊小食的回憶。燒物也不錯,蒜蓉烤蠔,雖然不是很大隻,但濃濃的蒜蓉味配合蠔的鮮味,確實不錯。燒大蝦真的很大隻,名符其實大蝦,而且新鮮香口,一點也不腥。塩燒三文魚頭亦不錯,肉質十分嫰滑。還有火鍋,生料選擇也不少,只吃熟食的朋友仍有十分多的選擇,他們的粥底火鍋也不錯,可以一試。甜品種類也很多,各式各樣,總有一款適合自己。而我最喜愛當然是海塩雪糕,醎醎甜甜,顏色又吸引。

2020-06-04 273 瀏覽
昨晚與家人一起試元朗緣聚餐廳,西式+日式為主,也有中式火煱。餐廳地方雖不大但已經很齊全。我被兩個大雪櫃吸引住,飲品有多類形選擇, 還有酒類如啤酒,梅酒,白酒也有,包羅萬有, 任君選擇。我個人喜愛喝解茶,解油膩感又清甜。甜品櫃有各式蛋糕, 布丁,喱,豆腐花也有。還有雪糕冰箱+雪糕機。 沙律bar & 火煱配料區(烏冬,麵,蔬菜,各式丸類, 魚,雞,牛,豬,羊,蜆類,肥牛...)先點刺身,象拔蚌,帶子,甜蝦,三文魚,希靈魚,螺片,鮑片,新鮮可口; 牛肉及鰻魚壽司濃及鮮味。蒜香焗蠔一淡一口正;青湯煮蜆清甜彈牙;鐵板一口牛+洋葱幽香野味;鐵板雜菜爽甜;雞軟骨爽彈; 燒大蝦香及彈牙;西冷牛扒煎得剛好味濃郁。 天婦羅=> 大蝦,甜薯,榴槤波,蟹棒,芝麻雞翼脆口野入味。粥底火煱, 配蔬菜,金菇,冬菇,蓮藕片,玉米,三文魚片,各式肉類,粥底鮮甜美味,衹有新鮮食材才有的鮮味。甜品吃了海鹽雪糕+牛乳雪糕 , 正夾滑。真係吃放題的不二之選。
,雞,牛,豬,羊,蜆類,肥牛...)

天婦羅=> 大蝦,甜薯,榴槤波,蟹棒,芝麻雞翼脆口野入味。

2020-06-02 320 瀏覽
元朗放題的餐廳越來越少,繼續難得又黎一次,依然的門面依然的價錢。同朋友當是重聚的晚餐。今次發覺新的一味係因為呢個雞軟骨系列。一坐低,雞軟骨款就被點了三四次。原來朋友係常客。雞軟骨有兩款串燒的一款係是,稍微濃味同外面一樣,偏甜。呢款就稍微簡單名字叫黃金雞軟骨。其實都是炸物一種,但如果再後加椒鹽真的是好味道。雞軟骨配上啤酒,雞軟骨同啤酒真的是絕配,的確是送酒能手。刺身,系列。因為我們不想一次過叫太多。所以都係幾份幾份散叫。因此擺盤以及上碟真系似正價場咁,非常有感覺有質地。有很多款刺身,最常點單的是吞拿魚部份,拖羅刺身夠軟嫩,在這間店用到的材料亦都不是太差。果然刺身叫得最多,有啲可惜幾塊刺身都用。點解放咁多冰。浪費左不知道是不是人多原因每次都是差不多在這個圖畫附近。位置安靜適合帶小朋友黎添。小炒的鐵板牛肉粒。洋蔥等配料不會少,而牛肉都足夠大份。也是下酒的另一個小菜。再提提服務喇。疫情關係依然要檢查體溫,而服務員每個人收碟以及上菜都比較快捷認真。怪不得街坊客越來越多。
元朗放題的餐廳越來越少,繼續難得又黎一次,

依然的門面依然的價錢。
同朋友當是重聚的晚餐。

今次發覺新的一味係因為呢個
雞軟骨系列。
一坐低,雞軟骨款就被點了三四次。原來朋友係常客。
雞軟骨串燒

雞軟骨有兩款串燒的一款係是,稍微濃味同外面一樣,偏甜。
黃金雞軟骨

雞軟骨配上啤酒,
雞軟骨同啤酒真的是絕配,的確是送酒能手。

刺身,系列。

牛柳粒

小炒的鐵板牛肉粒。
洋蔥等配料不會少,而牛肉都足夠大份。也是下酒的另一個小菜。
再提提服務喇。

2020-06-02
黃金雞軟骨
牛柳粒
  • 雞軟骨
  • 蒜香雞翼尖
2020-04-13 658 瀏覽
疫情其間黎食,一入去有店員幫我地量體溫,提供消毒酒精抹手,枱同枱之間又有版隔住,做足曬防疫措施,抵讚!同屋企人食咗好多嘢,刺身,串燒,壽司,水果等等等,仲又得打邊爐,呢個價錢食到咁多野真係好抵!
2020-04-13 451 瀏覽
有時避免不到在外用膳只好選擇一些有防疫措施的餐廳。喝上一罐可樂,開始掃QR code點菜。先來一點刺身,三文魚和劍魚腩都很新鮮。三文魚親子手卷,小小一個,即點即做,紫菜還脆的,可多吃幾個。炸物燙口,榴槤炸彈很滋味,芝麻雞翼也不錯。要encore燒大蝦和牛扒也很香,大蝦又香又彈牙。最愛燒多春魚,咬下去脆脆的,就是甘香。清酒煮蜆,蜆很大一隻,飽飽滿滿的。甜品部永遠都是我的最愛,那麼多款的雪條,總有款合你意!生活需要一點甜!
有時避免不到在外用膳

只好選擇一些有防疫措施的餐廳。

喝上一罐可樂,開始掃QR code點菜。

先來一點刺身,三文魚和劍魚腩都很新鮮。

炸物燙口,榴槤炸彈很滋味,芝麻雞翼也不錯。要encore

燒大蝦和牛扒也很香,大蝦又香又彈牙。

最愛燒多春魚,咬下去脆脆的,就是甘香。

清酒煮蜆,蜆很大一隻,飽飽滿滿的。

甜品部永遠都是我的最愛,那麼多款的雪條,總有款合你意!

生活需要一點甜!
首先 一入餐廳 環境非常有格調放滿唔同嘅動漫人物 打卡一流枱與枱之間 亦都有充足嘅空間 基本上唔會手撞手 店員亦都十分有禮貌 指示我地用膳嘅詳情呢度 亦可以選擇打邊爐落單方面 scan QR code就得 衛生方便刺身全部都好新鮮 值得一提嘅係 壽司手卷做得好用心 細細舊易入口刺身份量十足 口感豐富 相比起刺身 壽司手卷口感會更好對我黎講 市面上咁多日式放題刺身壽司 就都唔會差太遠 反而熱食先係睇一間放題做得有冇誠意嘅地方 有幾樣都想同大家推薦番滷水雞翼 雖然唔算大隻但食落個陣 就好入味亦都唔會炆得太淋身 鐵板牛柳粒 粒粒都好有牛味時間掌握得好好 唔會乾 又香噴噴非常有大排檔嘅質素飲品方便酒精類 汽水 果汁 茶類都有 種類十分十分多另外都罕見有水吧飲品 黑牛白牛都有 而榴連炸彈 就係全日覺得最有驚喜嘅甜品 大大粒 外脆內軟 基本上一食就成口榴連我足足叫左四份食 哈哈 雪條方面 佢地竟然有 藍鐵神同孖條 係細細個先食過嘅野,非常有心思 如果都中意懷舊嘅朋友仔 唔好走寶總括 價錢其實同市面上差唔多但質素完全唔輸蝕 環境好坐好多打卡又得 服務都好好食物有心思 有誠意 亦都有懷舊嘅風味 呢
首先 一入餐廳 環境非常有格調

另外都罕見有水吧飲品 黑牛白牛都有

總括 價錢其實同市面上差唔多
但質素完全唔輸蝕 環境好坐好多
打卡又得 服務都好好
食物有心思 有誠意 亦都有懷舊嘅風味 呢幾樣都係出面極少有嘅
推薦住市區嘅朋友都入黎試一試
2020-03-30
  • 刺身
  • 手卷
2020-04-01 389 瀏覽
本來疫情之下係應該減少外出用餐, 不過吃得太多住家菜, 又心思思想出街吃, 考慮到難得出一次街, 就一於揀放題去吃到盡。同朋友在元朗選擇了這家緣聚, 睇過Openrice評價似乎不錯, 來到先知在地庫, 好彩招牌夠大夠閃先沒走漏眼餐廳用電子點餐系統, 服務員在我們一坐低的時候就即刻送上了QR Code, 仲好貼心地提醒因為地處地庫, 手機信號通常麻麻, 建議我地可以用餐廳提供的wifi點餐。餐廳裝修有工業風, 最中心的位置有一張自助食物檯, 擺放了前菜, 水果同好多火鍋料。不過可能因應時勢, 見到同場客人基本沒有吃火鍋的。飲品同甜品都當然係自助, 品種都豐富, 有好多阿波羅的雪糕雪條。刺身應有都有, 亦都新鮮肥美。全場最愛--鐵板粒粒牛柳, 牛味濃厚, 肉質鮮嫩, 基本不吃牛的朋友在我的引誘下試過都話好味。清酒煮蜆, 蜆肉夠大粒, 不過稍嫌酒味唔夠濃。天婦羅新鮮熱辣, 粉漿透薄。炸芝士角香濃拉絲, 芋頭波波軟綿可口。還有一個比較特別的黃金雞軟骨, 原來係雞軟骨淋鹹蛋黃醬!燒蠔有芝士同蒜蓉兩種口味, 個人更喜歡芝士的。蠔肉不算大粒, 但好在味道不錯, 可以encore多幾次。羊架多肉唔多

刺身應有都有, 亦都新鮮肥美。

清酒煮蜆, 蜆肉夠大粒, 不過稍嫌酒味唔夠濃。

羊架多肉唔多骨, 唔知算好定唔好。被遮蓋著的香煎大蝦是另一款我的愛, 蝦肉滿滿兼彈牙, 讚!

吃飽飽離開的時候先發現, 門口竟然有贈送消毒噴霧, 也太太太貼心了吧, 好感度急速上升!

2020-03-25
2020-03-28 463 瀏覽
這次去到元朗食午餐,突然想起這家店舖很久沒有去吃東西了,所以決定去再吃,看看素質有否改變吧。這次是去吃午市,我們吃平日成人午市價錢為HKD$158。發現餐牌已經轉了為掃碼下單,變了既方便又環保挻不錯呢。因應自己的喜好再下單以免浪費食物。另外有自助火鍋/甜品/飲品區可以取食物/飲品。我們點了好幾款食物來吃,食物味道不錯挻新鮮呢🤤💥自選刺身拼盤:三文魚/八爪魚/鮮帶子/鮑片💥自選壽司 :鰻魚/和牛/黑松露三文魚/油甘魚/帶子💥香煎大蝦:無汁版本味道更香 蝦肉爽口新鮮❤💥芝士焗蠔:微微燶的芝士配蠔很香又好吃,很喜歡💥炸物:剛上菜就要馬上吃,做到酥脆可口口感不錯食物素質依舊不變也是不錯,而且食物選擇多。點菜數目與來的份量一樣,不會減少值得一讚。

我們點了好幾款食物來吃,食物味道不錯挻新鮮呢🤤

💥自選刺身拼盤:三文魚/八爪魚/鮮帶子/鮑片

💥自選壽司 :鰻魚/和牛/黑松露三文魚/油甘魚/帶子

💥香煎大蝦:無汁版本味道更香 蝦肉爽口新鮮❤

💥芝士焗蠔:微微燶的芝士配蠔很香又好吃,很喜歡

💥炸物:剛上菜就要馬上吃,做到酥脆可口口感不錯

2020-03-26
2020-03-27 245 瀏覽
這間位於元朗的日式放題,晚市時間都是二百多元,可以任飲任食多款食物,有清酒、啤酒及多款汽水。刺身款式有十幾款,三文魚肥美,油甘魚甘香,甜蝦鮮甜,刺身類質素都不俗。天婦羅粉漿就中等,不算太薄,天婦羅蝦都算彈牙,番薯香甜。燒物類有羊架,燒蝦,羊架很騷,燒蝦大隻厚肉。碗仔翅都幾足料。其他食物都不過不失,款式亦算多。另外還有火鍋,昆布牛肉湯底就比較咸,外面有自助區可取蔬菜及腸仔等等。甜品是雪糕及蛋糕等,推介食乳酪雪糕,酸甜好味。值得一讚是用QR code落單,方便快捷又環保。

天婦羅粉漿就中等,不算太薄,天婦羅蝦都算彈牙,番薯香甜。

燒物類有羊架,燒蝦,羊架很騷,燒蝦大隻厚肉。

碗仔翅都幾足料。

其他食物都不過不失,款式亦算多。

甜品是雪糕及蛋糕等,推介食乳酪雪糕,酸甜好味。

值得一讚是用QR code落單,方便快捷又環保。
2020-03-20 372 瀏覽
本人見餐廳都幾多好評於是前來慶祝朋友生日。滿心期待嘅下場係不如同呢間餐廳緣盡於此。。第一,餐廳地址難搵,附近環境頗污糟。。。。第二,一入去得一兩枱客,原來個天都比晒提示叫我此地不宜久留。第三,坐底等頗耐都無人理我哋,係決定起身走時,一名動作緩慢、無精無精好似無瞓幾日嘅員工終於招呼我地。 個場睇落得兩位樓面,一個上菜、另一個執嘢飲。第四,食物⋯⋯ 我哋揀豪華午餐放題,一掃完網上點餐見到好多食物都缺貨⋯⋯第五,食物質素: 三件刺身夾埋先等於爭鮮嘅一件; 刺生唔新鮮、預備自己去鱗啦;所有肉類都極咸;生蠔要落足眼力搵粒肉⋯⋯⋯咁我都公平啲,佢都有好嘅地方嘅例如飲品種類都算多,因為食物太咸,我同朋友兩人每人幾乎飲咗5包飲品⋯⋯⋯最後,本人誠懇推薦各位元朗仲有其他放題/日本餐廳嘅。 我與呢間餐廳亦緣盡於此。
本人見餐廳都幾多好評於是前來慶祝朋友生日。
滿心期待嘅下場係不如同呢間餐廳緣盡於此。

第一,餐廳地址難搵,附近環境頗污糟。
。。。
咁我都公平啲,佢都有好嘅地方嘅

生日
2020-03-17 241 瀏覽
最近困係屋企太耐, 真係完全唔知煮咩好. 諗住一餐半餐不如同朋友放肆一下食放題啦,揀左近近地幾多好評嘅緣聚好耐之前食過一次, 依家已經轉為qr code 下單了, 理念很好夠哂環保! 放題當然要樣樣都叫d食個回本, 有好多款都特別喜歡回頭叫了好幾次。卷物 壽司 天婦羅燒物炸類等基本野都應有盡有, 喜歡熱食仲可以自助火鍋. 特別喜歡蒜香牛柳, 肉質燒得剛好個汁好香唔會醃到死咸.. 黃金雞軟骨又係好正,好香蛋黃味炸得脆口, 每份細細兜唔怕太熱氣 ! 卷物類比較喜歡芒果炸蝦卷同加洲反卷, 好開胃肯定食得飽! 而飲品放題有酒有汽水, 怕甜嘅有無糖解茶, 亦有熱飲叫非常貼心。最後好想推介個焦糖雪糕同海鹽雪糕, 岀面無乜地方有,雪糕上燒左焦糖真係超惹味, 每人都係$158 食到咁多款食物全都回本了

2020-03-16 345 瀏覽
今日到了這間放題店吃個lunch,價錢$168 都好抵食,而且都冇限時,可以同朋友慢慢食😀呢度係用電話落單的 好環保♻️讚👍🏻呢度環境唔錯😀 好新潮 有復古feel 好舒服首先點左刺身有三文魚 甜蝦 帶子 鮑魚 螺 我係三文魚愛好者 呢間三文魚唔錯 好新鮮 而且佢切嘅size 唔會太細件😌 壽司細細件,唔會太飽肚赤貝好新鮮 😀鐵板牛柳粒,有洋蔥等配料炒牛柳肉質好淋,而且醬汁都好開胃 鐵板上但都唔會太熱 啱啱好放題必點的天婦羅 新鮮炸 味道不錯最喜歡是炸牛奶 大人細路都中意 👍🏻

今日到了這間放題店吃個lunch,價錢$168
都好抵食,而且都冇限時,可以同朋友慢慢食😀

呢度係用電話落單的 好環保♻️讚👍🏻

呢度環境唔錯😀 好新潮
有復古feel 好舒服

首先點左刺身
有三文魚 甜蝦 帶子 鮑魚 螺
我係三文魚愛好者
呢間三文魚唔錯 好新鮮
而且佢切嘅size 唔會太細件😌

壽司細細件,唔會太飽肚
赤貝好新鮮 😀

鐵板牛柳粒,有洋蔥等配料炒
牛柳肉質好淋,而且醬汁都好開胃
鐵板上但都唔會太熱 啱啱好

放題必點的天婦羅 新鮮炸 味道不錯