2020-04-01 389 瀏覽
本來疫情之下係應該減少外出用餐, 不過吃得太多住家菜, 又心思思想出街吃, 考慮到難得出一次街, 就一於揀放題去吃到盡。同朋友在元朗選擇了這家緣聚, 睇過Openrice評價似乎不錯, 來到先知在地庫, 好彩招牌夠大夠閃先沒走漏眼餐廳用電子點餐系統, 服務員在我們一坐低的時候就即刻送上了QR Code, 仲好貼心地提醒因為地處地庫, 手機信號通常麻麻, 建議我地可以用餐廳提供的wifi點餐。餐廳裝修有工業風, 最中心的位置有一張自助食物檯, 擺放了前菜, 水果同好多火鍋料。不過可能因應時勢, 見到同場客人基本沒有吃火鍋的。飲品同甜品都當然係自助, 品種都豐富, 有好多阿波羅的雪糕雪條。刺身應有都有, 亦都新鮮肥美。全場最愛--鐵板粒粒牛柳, 牛味濃厚, 肉質鮮嫩, 基本不吃牛的朋友在我的引誘下試過都話好味。清酒煮蜆, 蜆肉夠大粒, 不過稍嫌酒味唔夠濃。天婦羅新鮮熱辣, 粉漿透薄。炸芝士角香濃拉絲, 芋頭波波軟綿可口。還有一個比較特別的黃金雞軟骨, 原來係雞軟骨淋鹹蛋黃醬!燒蠔有芝士同蒜蓉兩種口味, 個人更喜歡芝士的。蠔肉不算大粒, 但好在味道不錯, 可以encore多幾次。羊架多肉唔多

刺身應有都有, 亦都新鮮肥美。

清酒煮蜆, 蜆肉夠大粒, 不過稍嫌酒味唔夠濃。

羊架多肉唔多骨, 唔知算好定唔好。被遮蓋著的香煎大蝦是另一款我的愛, 蝦肉滿滿兼彈牙, 讚!

吃飽飽離開的時候先發現, 門口竟然有贈送消毒噴霧, 也太太太貼心了吧, 好感度急速上升!

2020-03-25