2024-05-06 0 瀏覽
成日去大埔食飯都只係去大埔超級城周邊嘅餐廳搵食,食得多都有少少悶,所以就試下去大埔墟附近發掘吓有咩餐廳好食啦。行過見到有幾個人企喺間餐廳門口等位,就吸引咗我埋去睇吓有咩好食,發現原來係食西餐嘅,而且價錢又唔貴,加上見到精選套餐有自己鍾意食嘅黑松露忌廉汁煮嘅意粉,所以就排隊等位試吓啦。跟餐忌廉湯黑松露忌廉汁海蝦燴意粉一嚟到見到三隻都幾大嘅海蝦放喺面,而且黑松露嘅味道都好突出,一嚟到就聞到好大陣黑松露嘅味道,醬汁都好濃郁,而且意粉軟硬度適中,除咗加入蘑菇之外,亦都加入咗少少蘆筍,令到成個意粉層次有所提升。可惜海蝦並無任何調味,好似白烚蝦肉咁,如果佢可以加返少少調味,同煎一煎啲蝦肉咁就完美啦。黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯另外,我哋亦嗌咗一個比較特別嘅黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯。本身我哋滿心期待住呢個特別嘅黑啤忌廉汁係點,結果一見到真身就有啲後悔啦,因為佢嘅醬汁太過多,令成個飯好似變左湯飯一樣,而且佢嘅帶子係用咗珍珠帶子仔,再加上碎牛嘅樣子不太討好,所以喺外表上已經扣咗唔少分,而味道亦算中規中矩,下次應該唔會再叫呢個飯。海棠魷魚鬚除咗主菜之外,我哋亦加錢配搭左一個是日嘅小食,就係海棠魷魚

跟餐忌廉湯

黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯

黑啤忌廉汁帶子碎牛肉燴意大利飯

海棠魷魚鬚

除咗主菜之外,我哋亦加錢配搭左一個是日嘅小食,就係海棠魷魚鬚啦。哇…呢個魷魚鬚真係好好食,佢嘅炸衣唔係好厚,而且有好香嘅海苔嘅味,魷魚鬚又好彈牙,一流啊😋😋😋佢比我哋食嘅主菜更出色,為咗呢個小食我一定會再返轉頭幫襯👍🏻👍🏻👍🏻
2023-11-27 370 瀏覽
睇落好多正評,又開咗好多年嘅大埔紅橋,餐廳外觀正常,入門口個膠板燙門唔穩好似會跌咁,價錢係出面茶記茶記差唔多,點咗個馬沙文咖喱飯,咖哩勁甜,可能個人口味唔同,但食食下有怪味,白飯又硬又乾,隔離檯都換咗幾次,連阿叔去櫃檯埋單都同個老闆講啲飯好乾;同檯點咗個蛋包飯,個蛋勁熟同啲飯勁濕,食得出係支裝蕃茄醬炒,唔好食,淨係得番杯奶茶、檸茶同埋個湯還算可以,飯食到一半唔食,走人,堅係俾錢買難受,唔會有下次。
2023-11-08 277 瀏覽
以前中學成日食呢間,午餐50幾蚊有湯有野飲又有主食,超正!仲要唔無加一收。今次我叫左套餐以外既煙三文魚蛋包飯。一如既往既好食,仲要無加價!!湯有蘑菇奶油同冬瓜湯揀,野飲不論凍定熱都係一樣價錢!!真心超高性價比!但野飲我個人覺得佢地熱飲好飲過凍飲😂,試過幾次佢地阿華田,凍飲就比較水😂😂。呢度既下午茶先至係最低食!強力推薦大家得閒過去食,30、40蚊可以食到好飽,而且餐飲選擇都幾多~總之就係大埔寶藏餐廳其中一個!!

2023-05-27 744 瀏覽
最近呢兩個月都去大埔捕螢,而呢間亦係其中一間近轉車站的餐廳,都去過好多次,所以可以一次過講下食過d咩.多數食下午茶如果牛角包其實就應該美利好些,但不知道為什麼朋友喜歡來這間吃😂可能選擇比較多. 但其實這間也很好吃.然後試過一次午餐意粉水準基本上ok蛋包飯有看過食評是必吃,但我覺得蛋包飯調味不夠,比較淡,蘋果豬扒其實都一般,不推介.午餐首推飲中湯,中湯夠濃夠味,西湯磨菇湯又是調味不夠,因為不覺得湯稀,所以都不建議飲磨菇湯.總結首推焗豬扒飯必食😆😆😆另外有一樣很讚是這間餐廳的洗手間空間很大很難得😆

多數食下午茶

三文魚牛角包
白汁蟹肉意粉
櫻花蝦蟹肉意粉
2023-05-26 334 瀏覽
黑松露大啡菇帶子燴意大利飯 $70 😋😋😋😋😋飯粒口感有啲咬口👍🏻雖然黑松露味道有啲淡,但配埋鮮甜嘅啡菇露荀同帶子,味道平衡得唔錯值得再食蜜莎一字骨配蛋包飯 $62 😋😋😋原本打算試試個蛋包飯 點知配菜更加出色蛋包飯:飯略嫌調味過淡 要靠茄汁| 份蛋有啲老蜜莎一字骨:調味充足,肉質不錯另外,中湯都幾老火feel,唔係好稀個type(中湯:合掌瓜蘿蔔湯| 西湯:西蘭花忌廉湯)姐姐服務都好好,環境乾淨👍🏻
黑松露大啡菇帶子燴意大利飯 $70 😋😋😋😋😋
飯粒口感有啲咬口👍🏻
值得再食

蜜莎一字骨配蛋包飯 $62 😋😋😋
原本打算試試個蛋包飯 點知配菜更加出色
蛋包飯:飯略嫌調味過淡 要靠茄汁| 份蛋有啲老
蜜莎一字骨:調味充足,肉質不錯

另外,中湯都幾老火feel,唔係好稀個type
(中湯:合掌瓜蘿蔔湯| 西湯:西蘭花忌廉湯)

姐姐服務都好好,環境乾淨👍🏻
2023-05-26
2023-05-20 271 瀏覽
大埔市中心平日很多排隊今日星期六而且比較早12:15左右都要等15分鐘左右佢lunch有餐湯今日餐湯係什菌湯淡淡地叫左個豬扒蛋包飯-豬扒淋-味道幾好-蛋包飯入面有蛋汁-整體黎講好味
大埔市中心平日很多排隊

-整體黎講好味

2023-05-20
  • 蛋包飯
2023-05-13 172 瀏覽
今天早上去吃了一份香港味的傳統早餐!🍞🍳🍜☕ 我點了牛油多士、煎蛋、午餐肉、沙爹牛肉公仔面,還有一杯熱咖啡,整個早餐給人的感覺就是溫暖又熟悉。😊首先是牛油多士,外脆內軟,帶著香濃的牛油味,每一口都是回味無窮。🤤煎蛋的口感剛剛好,蛋白Q彈,蛋黃則是半熟狀態,一切下去和牛油多士完美結合,好吃到爆炸!👍午餐肉的味道很特別,香脆的表皮包裹著鮮嫩的肉,一咬就化在口裡,完美地平衡了鹹味和香氣。👌沙爹牛肉公仔面,肉質鮮嫩、口感細膩,而且有著獨特的香甜口味,非常適合喜歡吃辣的人。🍜最後是熱咖啡,味道濃郁醇厚,一早喝下去就感到精神焕發!☕整個早餐,好吃又飽足,價格也非常親民,真的是很值得一試的香港傳統早餐店!🤩

2022-12-19 598 瀏覽
在大埔,呢間<紅橋餐廳>是好受歡迎的,當然有它可取之處:第一,平民價錢,午餐或下午茶,你吃完都覺得值。第二,雖然平民價,但出來的水準有高级餐廳水準,就以下的下午茶餐(蟹肉海蝦鲜茄牛角包餐配薯角,如不要薯角可配沙律菜),就比想像中好,不但蟹肉蝦肉鲜甜唔腥,加上新鲜的蕃茄和生菜,和最正的是牛角包即烘脆出來,上面還有塊芝士,一口咬下去,真是又脆又清新的感覺,很有口感,另上跟餐的沙律亦非常新鲜,加上胡麻醬,簡直無得輸呀!第三,老板好有彈性,我不想要飲品,想飲中湯,他便一口答應,因為我很喜愛飲它的中湯,真材實料煲,例如今次有白菜、肉、花生等來煲。咁样這麽好食的下午茶只是$48,實在性價比高!第四,多元化,大小朋友和學生哥都啱,請參考以下套牌。第五,環境亦可以。
在大埔,呢間<紅橋餐廳>是好受歡迎的,當然有它可取之處:
第一,平民價錢,午餐或下午茶,你吃完都覺得值。

咁样這麽好食的下午茶只是$48,實在性價比高!

第四,多元化,大小朋友和學生哥都啱,請參考以下套牌。

第五,環境亦可以。

2022-12-10 301 瀏覽
今日喺大埔做嘢,同事介紹呢間餐廳,話蛋包飯好食,所以就試下。同事叫左蛋包飯:香草蜜糖雞下脾配蛋包飯 $59上台既時候都嘩一聲,呢個價錢有呢個賣相係性價比高。不過我就俾黑松露同蟹肉吸引左:黑松露忌廉汁蟹肉燴意大利飯 $67眼見賣相唔錯,份量都好多,上面有一堆蟹肉,有啲菇有啲露荀。不過有樣嘢我覺得唔太夾,就係咸魚味,唔知點解一個咁西式既飯會有咸香味,完全蓋過左黑松露既香味,聞落有少少古怪。食落既味道就無咸魚味,個忌廉味幾濃,意大利飯既口感就一般,唔似平時吸晒汁既意大利飯,有少少似煮熟左飯先再同忌廉汁煮。餐湯:西蘭花忌廉湯,正常一般無咩特別以下係餐牌:

香草蜜糖雞下脾配蛋包飯 $59
香草蜜糖雞下脾配蛋包飯

上台既時候都嘩一聲,呢個價錢有呢個賣相係性價比高。

不過我就俾黑松露同蟹肉吸引左:
黑松露忌廉汁蟹肉燴意大利飯 $67
黑松露忌廉汁蟹肉 燴意大利飯

餐湯:西蘭花忌廉湯,正常一般無咩特別
忌廉湯

以下係餐牌:
黑松露忌廉汁蟹肉 燴意大利飯
  • 蛋包飯
2022-10-07 413 瀏覽
性價比很高的蛋包飯平時見到呢間舖頭好多人排隊食飯,今日唔太多人就同同事一齊出去食飯,今次叫咗呢個雞扒蛋包飯,雞扒嘅比例係超大,有一着手掌咁大,肉質都好好味,夠嫩又多汁。而個蛋包飯都好好食,入邊是蛋炒飯。
性價比很高的蛋包飯

2022-08-25 402 瀏覽
間唔中會同屋企人光顧既餐廳,因為阿爸話佢意大利粉同咖啡幾好,價錢經濟又大份,但好多時夜晚都要等位,都幾多人排隊,可能地點近巴士站啦。今日打風,變番三號波,一個人晏晝經過紅橋見好多位,即刻入去食。叫咗個午膳套餐,忌廉蟹肉意大利飯加凍T,包餐湯同熱飲,凍飲加$3。白湯(忌廉蘑菇湯):對上一次夜晚9點幾食,好明顯湯較稀同淡味。今日唔知係咪打風未有太多人幫襯,啲料都幾夠,又濃味。忌廉蟹肉意大利飯:份量好夠,濃味,賣相雖然一般,蟹肉稍為睇落少啲,但其實都好飽肚,而且啲汁唔會過多,唔會一路食一路要飲水。如果健康女士食,應該會覺得多。見到隔離枱多數叫一字骨蛋包飯同海南雞飯,同樣份量好多,雖然唔知係咪好食,但價錢介乎都係$55-70,同埋一個球雪糕既紅豆刨冰,下次嚟要叫下試試。

白湯

忌廉蟹肉意大利飯

題外話/補充資料: 之前食既意大利粉,其實幾好食,可能我比較鍾意食硬身粉。+$3凍飲可以叫凍檸賓,其他餐廳要+$5-6。座位位置較狹窄,雖然係平民餐廳,但煮出嚟唔係平民貨色,感覺中上。
2022-08-25
白湯
忌廉蟹肉意大利飯
2022-08-23 238 瀏覽
蛋包飯就正常發揮,但個雞扒就喜出望外,肉質好juicy,另外值得一讚既係咖哩🍛,咁啱呢間既咖哩係小編鍾意既偏甜既咖哩,重椰奶味亦都辣辣地❕唔單止色香味俱全,入面仲有一隻頗大隻嘅青口同魚柳,魚柳都冇腥味既🐟而且配送正餐前有個例湯,紅白湯自選既👍🏻👍🏻
馬蘇里拉雞扒伴蛋包飯
馬來咖喱海鮮配白飯
2022-08-03
馬蘇里拉雞扒伴蛋包飯
馬來咖喱海鮮配白飯
2022-08-05 223 瀏覽
同朋友去開e邊玩 食下蛋包飯👍🏻蛋包飯個飯唔會超乾 每粒飯都有蛋汁包住咁😚無落蕃茄炒 但同樣好好食 個蛋又夠滑🤤🤤我同朋友都覺得豬扒蛋包飯幾好食 豬扒夠juicy分量又多👍🏻👍🏻性價比高 值得食
同朋友去開e邊玩 食下蛋包飯👍🏻

分量又多👍🏻👍🏻
性價比高 值得食

2022-07-31
2022-08-04 155 瀏覽
返工時屋企人推介就去呢一度食嘢,見到Instagram有人介紹呢間餐廳好有驚喜,就好想去放肆下!而且餐廳環境非常舒適!🔸鐵板肉眼扒意外地有啲驚喜,非常的淋滑,香嫩多汁,咬下去好有滿足感,真係好正😍
🔸鐵板肉眼扒
2022-08-03 109 瀏覽
有個吃貨朋友拍拖啦,於是就梗係要食番一餐豐富嘅,可以比大家談心😉於是去咗呢一間餐廳食嘢,一入到去呢間餐廳嘅環境氣氛都好啱feel,好舒適可以享受下都幾好,😋蔥油豬扒飯我很喜歡這個,非常的淋滑,肉方面好juicy,非常惹味,回味無窮👍🏻
😋蔥油豬扒飯