今日嘅午餐就揀咗間「粉紅色水門雞飯」出名嘅地方試吓。一入到店,嗅到嗰陣香味真係即刻餓咗,店裡面陣陣泰式香料嘅香味四溢,要點菜時我興奮到手都震😄。我點咗招牌水門雞飯,雞肉擺喺油亮亮嘅飯面頭,看起來超吸引!食嘅時候,先係雞肉,外皮烤得啱啱好,肉質嘅嫩滑同啖啖肉嘅口感真係撩撥到我嘅味蕾。伴隨嘅油飯,每粒飯都鬆軟得嚟油香四溢,根本停唔到口!佢哋嘅特製醬汁更加係錦上添花,酸酸地、微微辣味,一郁片雞,一啖飯,幾滑口👍🤤。而加嘅雞軟骨炸得香脆,椒鹽味恰到好處,啲脆感同雞味巧妙地結合,令我欲罷不能!泰式奶茶我覺得得閒仲要再試,牛奶同茶嘅味道拼合得天衣無縫,不過今次無晒,我下次會郁早少少😅。總括,「粉紅色水門雞飯」係一個味道正、地道又唔會肉貴嘅地方,食過之後真係心滿意足,仲會掛住嚟翻幾次!👌✨💯

📌 粉紅水門雞 - 觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號舖🗓(1/12) 星期五 ⏰ 晚上6點左右 💈特式:今日同大家講下呢間超抵食嘅泰菜,除左價錢抵之外,最吸引我嘅係佢地餐牌上寫住,所有菜式都係每日店內新鮮製造,沒有任何代工,呢一點相當難得。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳最招牌就係粉紅水門雞/滷水豬手/船麵等泰式菜,同埋提提大家叫佢地嘅一人餐會比散叫抵食好多,而家等我同大家講下🇨🇷味道先。🍽一人餐 - 粉紅水門雞飯 $5️⃣8️⃣ : 一人餐包左一碗冬瓜雞湯,一個自選飯類(比散叫會增量35%),仲有一款自選小食。🐥🍵主打雞飯嘅餐廳,個雞湯通常都唔會差,因為佢地會用足材料去熬製,個湯唔會太油,除咗雞味仲會飲得到冬瓜嘅清甜味同好重薑味。🐥🍚一人餐嘅水門雞有35%增量,所以大約有一份例牌份量,雞味幾香,雞皮都算嫩滑,雞肉帶少少鹹香味,最重要係佢地個泰式醬汁,香辣得嚟好惹味。🦐小食我就揀左炸蝦餅,跟餐就只有一件,但都熱辣辣同幾大塊,食到蝦嘅鮮味,配埋甜酸醬幾開胃。🐮🍜牛三寶船麵 $5️⃣2️⃣ : 呢個船麵牛三寶分別有牛筋/肥牛/牛舌,個湯底非常濃郁,本身帶微微辣味,仲可以選擇加辣,個麵底可以揀
📌 粉紅水門雞 - 觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號舖
🗓(1/12) 星期五 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

粉紅水門雞

炸蝦餅

🐮🍜牛三寶船麵 $5️⃣2️⃣ : 呢個船麵牛三寶分別有牛筋/肥牛/牛舌,個湯底非常濃郁,本身帶微微辣味,仲可以選擇加辣,個麵底可以揀米粉或金邊粉,金邊粉麵質好煙靭,掛湯能力強,整體係一碗非常濃郁惹味嘅湯麵。
牛三寶船麵

🐥✌🏻自家酸酸辣辣鳳爪 $2️⃣2️⃣ : 我好鍾意食泰式嘅酸辣鳳爪,見到佢係自家製就更加要試啦,鳳爪爽口,味道清新,酸辣開胃,作為小食真心唔錯。
自家酸酸辣辣鳳爪

🥭🍚芒果糯米飯 $2️⃣3️⃣ : 呢個芒果糯米飯份量就細細碗,表面有香甜芒果肉,底層就有白糯米同紫糯米,再配以大量椰奶,味道係少少咸多多甜,糯米口感軟糯煙靭,真係令人食唔停口。
芒果糯米飯

D24榴槤麻糬Mochi $8️⃣ : 呢個可以一粒一粒咁叫,雖然價錢唔貴,但入面真係有唔少榴槤蓉,榴槤味都幾濃,外皮好薄而且都幾煙韌,都算唔錯。
D24榴槤麻糬Mochi

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳除左汽水,仲有2款無糖烏龍茶同4款特飲,我地就叫左香茅檸檬薏米水同冰鎮泰式奶茶。
香茅檸檬薏米水寫明係用冰糖制作,所以飲落清清地,都幾消滯。冰鎮泰式奶茶完全冇加冰,就咁直接雪凍,所以一直keep住香濃,唔會越飲越淡。而且佢哋係用膠袋裝住,如果飲唔晒仲可以拎住走,一邊行街繼續飲。
香茅檸檬薏米水/冰鎮泰式奶茶

🍽環境:餐廳佔地唔算好大,但都有不錯的裝修及佈置,尤其是佢地d吊燈,為餐廳增加特色,亦有畫龍點睛嘅作用,環境亦都整齊乾淨。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務都唔錯,尤其是有位姐姐,好細心同有禮貌,點餐係用QR Code落單,落單後店員上餐同收野都好快手。

💰💸價錢:叫左咁多野食,兩個人都食唔晒咁滯,埋單都唔洗$2️⃣0️⃣0️⃣,呢個價錢真係非常抵食。

🐲💬總結:我覺得呢間餐廳嘅出品都唔錯,雖然種類唔算多,但質素有返咁上下,而且價錢真係好抵食,值得推介。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-12-01
粉紅水門雞
自家酸酸辣辣鳳爪
D24榴槤麻糬Mochi
香茅檸檬薏米水/冰鎮泰式奶茶
  • 香茅檸檬薏米水
  • 冰鎮泰式奶茶
【晚市二人餐】✨冬瓜雞湯 (x2碗)望落唔油,確實冇越飲越口渴嘅情況👌🏻冬瓜清甜,碗渴幾醒胃而解渴🥣 同埋飲落好似辣辣地咁,係帶胡椒香,幾過癮。✨馬拉盞通菜 (1碗)通菜口感爽脆,辣醬幾香辣,都偏重味🌶️❤️可能因為咁,辣椒蓋曬通菜嘅香。✨炸物拼盤-炸魚餅、蝦餅、蟹鉗 (1碗)食落有少少油膩🤏🏽味道上,呢個魚蝦蟹係冇本身真嘅魚蝦蟹嘅味,呢啲餅相對有東南亞特色。選A. ✨粉紅水門雞 (1碟)+$6配2碗油飯✨雞嘅質地比較嚡,當然都有少少雞味,幾鍾意點啲辣醬食🌶️❤️油飯方面,係幾開胃,不過煮得有啲淋。總括而言,我就覺得唔足夠兩個成人食嘅二人餐嚟,同埋枱嘅size真係好細同好逼。
【晚市二人餐】

✨冬瓜雞湯 (x2碗)

✨馬拉盞通菜 (1碗)

✨炸物拼盤-炸魚餅、蝦餅、蟹鉗 (1碗)

選A. ✨粉紅水門雞 (1碟)+$6配2碗油飯✨

冇錯 史努比又嚟介紹觀塘平靚正之選🤪人均唔使$50就有好西食!觀塘返工返學嘅朋友真系啱晒~佢哋嘅招牌飯餐$46就有交易 仲有湯送😚史努比就揀咗佢哋最人氣嘅水門雞飯🤭👍🏿粉紅水門雞飯(配油飯) $46水門雞其實即系海南雞份量幾足 就算唔嗌增量餐其實雞嘅份量都唔少😚調味適中 食得出淡淡嘅鹹香😆唔會完全冇味連雞胸肉都夠嫩滑 一啲都唔柴髀位就更加唔使講 滑嘟嘟仲有啲啫喱🤤醬料唔系平時食開海南雞嘅三色醬而系用咗一款酸酸辣辣嘅泰式醬汁令個雞更惹味 食落酸酸地更加開胃😆配搭嘅油飯味道香濃 又唔會覺得好油膩👍🏿美中不足嘅系飯煮得淋咗啲 如果乾身啲就好啦😛味道: 8/10👍🏿冬瓜雞湯(跟set)個湯夠清 唔會話好多油浮喺面飲到淡淡雞嘅鮮甜味仲有幾舊冬瓜成個湯清甜唔假👍🏿味道: 7/10性價比: 9/10👍🏿牛三寶船麵 $52呢個set同樣都送雞湯😆史努比首次食船麵🙈感覺有啲似薯粉 不過比薯粉更加煙韌有咬口掛湯能力強 令船麵索盡湯底嘅精華味道濃郁 不過都頗辣😛但辣得嚟幾香 絕對唔魕火死辣嗰種~牛三寶分別系牛筋、肥牛片同埋牛舌同樣都系非要惹味牛筋充滿骨膠原嘅感覺 淋得嚟keep到啲嚼口😚肥牛片就略嫌鞋咗啲
冇錯 史努比又嚟介紹觀塘平靚正之選🤪
人均唔使$50就有好西食!
觀塘返工返學嘅朋友真系啱晒~
佢哋嘅招牌飯餐$46就有交易 仲有湯送😚

美中不足嘅系飯煮得淋咗啲
如果乾身啲就好啦😛
味道: 8/10
油飯

👍🏿冬瓜雞湯(跟set)
個湯夠清 唔會話好多油浮喺面

感覺有啲似薯粉
不過比薯粉更加煙韌有咬口
掛湯能力強 令船麵索盡湯底嘅精華
味道濃郁 不過都頗辣😛
但辣得嚟幾香 絕對唔魕火死辣嗰種~
牛三寶分別系牛筋、肥牛片同埋牛舌
同樣都系非要惹味

回頭率: 8/10
油飯
  • 海南雞飯
2023-10-28 121 瀏覽
海南雞有兩個size,大份$58今次叫咗個大份試吓🔸大份海南雞飯,配冬瓜雞湯 海南雞係無骨,啖啖肉😋份量好充足☺️ 配上泰式酸辣醬我冇加錢轉雞髀,整體肉質嫩滑,唔會嚡👍🏻雞皮唔算厚,不過我都會自己去雞皮,健康啲☺️呢個餐本身係配油飯,我轉左白飯份量好充足☺️ 冬瓜雞湯唔會太鹹,味道幾好岩哂夏天清熱🔸泰式青木瓜沙律🥗我加咗$14配一個沙律沙律好足料,有青木瓜、辣椒、車厘茄、青檸檬、紅蘿蔔沙律味道酸酸辣辣,好開胃小菜👍🏻
海南雞有兩個size,大份$58
今次叫咗個大份試吓

🔸大份海南雞飯,配冬瓜雞湯
海南雞係無骨,啖啖肉😋份量好充足☺️
配上泰式酸辣醬
我冇加錢轉雞髀,整體肉質嫩滑,唔會嚡👍🏻
雞皮唔算厚,不過我都會自己去雞皮,健康啲☺️
呢個餐本身係配油飯,我轉左白飯

份量好充足☺️
冬瓜雞湯唔會太鹹,味道幾好
岩哂夏天清熱

🔸泰式青木瓜沙律🥗
我加咗$14配一個沙律
沙律好足料,有青木瓜、辣椒、車厘茄、青檸檬、紅蘿蔔
沙律味道酸酸辣辣,好開胃小菜👍🏻

Impressive🥹3層香辣肉碎香味,配1:1肉碎對飯量男士必須食🤘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍛 煎蛋香葉肉碎飯 HK$45 > 配椒鹽栗米海鮮餅・味道:肉碎味道好有層次!青檸香>香料>辣味。掂👍!・口感:肉碎粒粒分明,有大有細所以幾有咬口。另外必提肉碎份量仲多過飯,大癲🫡・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論: 對水門雞忠心耿耿嘅本波,可能要移情別戀一排,雞雞勿念✋肉碎我來了😚・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍛 煎蛋香葉肉碎飯 HK$45
> 配椒鹽栗米海鮮餅

・味道:肉碎味道好有層次!青檸香>香料>辣味。掂👍!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-08-30
外賣自取
煎蛋香葉肉碎飯
本來聽朋友推介呢間餐廳所以特登搭車過嚟試吓,點知入到去啲夥計黑口黑面完全冇招呼,地方淺窄又逼夾,稍為問一問嘢就比啲夥計串留轉頭,員工極度冇禮貌,收工只係想靜靜地食餐飯,仲要受啲無謂氣,冇機會試到餐廳嘅食物,因為未食已經一肚氣,如果餐廳嘅食物係OK嘅,咁真係多得啲夥計唔少,全香港咁多餐廳,人哋肯俾錢去食,唔係淨係因為啲食物,服務態度係更加重要,如果間餐廳執笠真係要多謝班夥計,隨便喺附近搵間餐廳都好喎。請都唔會再去食
本來聽朋友推介呢間餐廳
請都唔會再去食
2023-09-04 207 瀏覽
👍🏻牛三寶船麵 $52湯底以大量肉骨混合香料藥材熬製,酸酸辣辣微甜,頗重口味🤪食得辣嘅朋友表示啱啱好,約譚仔三小辣,後勁比想像中強金邊粉軟滑煙韌掛湯,不過唔建議飲湯,比較油膩牛三寶包括牛舌、牛筋、牛肉牛舌炆得軟腍滷水入味,完全冇牛騷味,口感似牛𦟌咁牛筋直頭黏口,滿滿骨膠原肥牛就正常發揮,整體份量都幾多,呢個幾抵食😎味道:7/10性價比:8/10-👍🏻粉紅水門雞飯餐 $58 (轉油飯+$3)上網睇啲人話單點飯類份量偏少,所以揀咗增量一人餐,包括自選飯類、冬瓜雞湯及小食增量餐雞冇得揀指定部位,當日好彩嚟咗髀位😬皮厚爽滑肉嫩,雞味都唔錯幾濃,配泰式酸辣汁油飯粒粒分明帶點煙韌,唔會太濕或太乾,油潤度恰到好處,香茅味好突出冬瓜雞湯清清地,小食可以揀炸蝦餅、蟹鉗春卷或炸魚餅味道:7/10性價比:7/10-👍🏻泰式奶茶 $14 & 陳年柑桔蜜 $14特飲用袋仔裝,凍飲冇加冰,唔怕溶冰變淡😌泰式奶茶係香港人接受到嘅甜度,奶同茶香balance,柑桔蜜就正常發揮-📍#粉紅水門雞 @waterg_pink觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號舖
👍🏻牛三寶船麵 $52
湯底以大量肉骨混合香料藥材熬製,酸酸辣辣微甜,頗重口味🤪
食得辣嘅朋友表示啱啱好,約譚仔三小辣,後勁比想像中強
金邊粉軟滑煙韌掛湯,不過唔建議飲湯,比較油膩
牛三寶包括牛舌、牛筋、牛肉
牛舌炆得軟腍滷水入味,完全冇牛騷味,口感似牛𦟌咁
牛筋直頭黏口,滿滿骨膠原
肥牛就正常發揮,整體份量都幾多,呢個幾抵食😎
味道:7/10
性價比:8/10
👍🏻粉紅水門雞飯餐 $58 (轉油飯+$3)
增量餐雞冇得揀指定部位,當日好彩嚟咗髀位😬
皮厚爽滑肉嫩,雞味都唔錯幾濃,配泰式酸辣汁
冬瓜雞湯清清地,小食可以揀炸蝦餅、蟹鉗春卷或炸魚餅
味道:7/10
性價比:7/10
👍🏻泰式奶茶 $14 & 陳年柑桔蜜 $14
特飲用袋仔裝,凍飲冇加冰,唔怕溶冰變淡😌
📍#粉紅水門雞 @waterg_pink
觀塘駿業街56號中海日升中心地下N號舖
2023-08-31 649 瀏覽
去觀塘見到呢間泰國菜,價錢好佛心,份量足同時高汁好味🐥香滑滷水雞腳(6隻) $18$18蚊有6隻又大隻、夠腍好多骨膠原😆雞腳入哂味,鍾意食雞腳嘅朋友仔要點呀👻🍽️一人餐$58有冬瓜雞湯、粉紅水門雞飯🐔、炸蝦餅🦐,轉油飯(+$3),另外加$14有青木失沙律🥗,一人餐份量會有35%增量🤩雞肉份量幾多,肉質嫩滑有雞味,再點埋個泰式醬就更加惹味😚,不得不提個油飯,做到每一粒飯都金黃色,香得嚟入味,真係幾唔錯👍🏻🍜牛三寶船麵 $52有牛肉🥩、牛舌👅、牛筋🐂,食落有牛味,牛筋口感軟淋,粉絲煙韌,加左$6要溏心蛋🥚店員話湯底係泰國直送到餐廳,飲落係濃郁香辣😋🥵但要留意湯底有三小辣嘅辣度,都真係幾辣下,唔太食得辣嘅話要同店員講聲啊🥭芒果糯米飯 $23/D24榴槤mochi $8芒果糯米飯溫度暖暖地,有白糯米同紫糯米,食落軟糯,唔會過甜,不錯不錯🤓至於榴槤mochi就細細粒,都有好濃槤榴味,同樣唔錯啊😉🍋香茅檸檬薏米水 $14用袋裝好有地道風味,用料足,食完濃味野清新下都不錯👍🏻Overall餐廳位置唔多,但都幾多人幫襯,價錢實惠,性價比高,喺觀塘想食泰國嘢不妨一試📬其實觀塘真係有好多小店,不論樓上樓下舖
去觀塘見到呢間泰國菜,價錢好佛心,份量足同時高汁好味

🐥香滑滷水雞腳(6隻) $18

🍽️一人餐$58

🍜牛三寶船麵 $52

🥭芒果糯米飯 $23/D24榴槤mochi $8

🍋香茅檸檬薏米水 $14
用袋裝好有地道風味,用料足,食完濃味野清新下都不錯👍🏻

Overall

📬其實觀塘真係有好多小店,不論樓上樓下舖,好多都高質同用心,希望最近嘅事件可以盡快解決,大家又可以繼續有好嘢食
2023-08-25
2023-08-27 163 瀏覽
水門雞飯配椒鹽粟米海鮮餅好抵食 而且質素相當不錯👍🏻水門雞本身好滑 不過飯嘅份量唔係好多🙈粟米海鮮餅好好食 唔會好油膩幾爽口 餸飯食好味道芒果糯米飯椰漿幾好食 黑糯米軟硬度適中 芒果好熟好甜👍🏻100分
2023-08-26 148 瀏覽
觀塘超抵食海南雞飯,平民價錢,糧尾之選🤑叫到成枱都唔洗$200🤣—————粉紅水門雞飯 ( $46 )雞嘅份量都唔少有2層,+$8轉咗雞髀,雞肉嫩滑,雞皮夠爽,油飯粒粒分明👍🏻 跟餐仲配冬瓜雞湯/小食,雞湯胡椒味比較重-牛三寶船麵 ( $52 )湯底用上大量肉骨同香料藥材,調味重手,食落都幾辣🥵 配上勁索湯嘅煙韌粉絲,後勁好強越食越辣😂 配料有牛筋、牛舌同肥牛,全部都夠軟腍入味,整體份量幾足~-芒果糯米飯 ( $23 )細細碗但芒果都算多😆 攞上手微暖,芒果清甜,白糯米同紫糯米軟糯,加上椰汁甜度適中,食唔停口!-另外仲有唔少小食飲品,全部大大份!馬拉盞通菜 ( $22 / 跟餐$14 )炸物拼盤 ( $24 )溏心蛋 ( $6 )陳年柑橘蜜 ( $14 / 跟餐$10 )泰式奶茶 ( $14 / 跟餐$10 )
—————
粉紅水門雞飯 ( $46 )
牛三寶船麵 ( $52 )
芒果糯米飯 ( $23 )
另外仲有唔少小食飲品,全部大大份!
馬拉盞通菜 ( $22 / 跟餐$14 )
炸物拼盤 ( $24 )
溏心蛋 ( $6 )
陳年柑橘蜜 ( $14 / 跟餐$10 )
泰式奶茶 ( $14 / 跟餐$10 )
2023-08-17 246 瀏覽
今日突登出黎食呢間粉紅水門雞!作為泰菜愛好者🇹🇭👩🏽‍🍳,老實講,香港既泰國菜水平真係唔差,只不過個價真係太貴啦。兩個人食,閒閒地都二三百蚊落樓💸💸,性價比太低。所以收到風呢度有間親民既泰式餐廳,即刻探探店~~事關朋友仔今日生痱滋🫠冇胃口食野,所以淨係叫左個一人餐,加個甜品~一人餐($58)包括:一碗冬瓜雞湯自選飯類(我簡左粉紅水門雞飯)自選小食(我簡左炸蝦餅)唔知大家有冇食過泰國正宗既水門雞,食過既會知道……其實佢啲雞一啲都唔滑🤣🤣🤣但呢間既水門雞,雖則都唔係非常滑,但都不過不失啦!但係,驚喜黎啦!水門雞配既醬汁,還原到泰國既味道!酸辣平衡完美,極之惹味!😋😋而且一人餐的話,份量會有35%增量,所以都幾大碟,性價比高👍🏻如果講最喜歡既泰國菜色,飛天通菜一定位列三甲🥇🥈🥉不過我對呢次既通菜相當失望。首先,佢呢個通菜係恰的,而唔係炒,已經少左好多鑊氣。之後,上面一層醬料,食落好似豆瓣醬既味道,配上恰通菜唔太夾🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️食落好香口,而蝦餅口感彈牙有咬口,有少少蝦既海鮮香味,配泰式辣醬,甜甜酸酸,相當開胃😋名乎其實既雞湯,飲落有雞湯既鮮甜,加上冬瓜湯味道本身都清新,兩者加起來清甜下火而

一人餐($58)包括:
一碗冬瓜雞湯
自選飯類(我簡左粉紅水門雞飯)
自選小食(我簡左炸蝦餅)

粉紅水門雞飯

馬拉盞通菜(跟餐加$14)

冬瓜雞湯

名乎其實既雞湯,飲落有雞湯既鮮甜,加上冬瓜湯味道本身都清新,兩者加起來清甜下火而且清熱,即刻叫生痱滋既朋友飲晒佢🤣

芒果糯米飯

芒果肉🥭香甜,底層分別有白糯米同紫糯米,個人覺得紫糯米略勝一籌👍🏻不過兩款撈埋椰汁去食,咸、香、甜,口感又煙煙韌靭,糯米越咬越香,令人一啖接一啖,停唔到口~~不過美中不足嘅係份量偏小🤏🤏

店面夠大,客人唔算多,乾淨企理。用QR code電子落單,員工工作快,上餐時間短。

*舖頭收現金、八達通
2023-08-16
2023-08-16 173 瀏覽
粉紅水門雞飯油飯配冬瓜雞湯$46雞份量比想像中多 油飯粒粒分明 水門雞醬汁很有泰式風味 酸酸辣辣 十分開胃 令到整體味道更佳 冬瓜雞湯就正正常常 有明顯薑味 價錢抵食 性價比極高煎香葉肉碎飯配椒鹽粟米海鮮餅$46相對傳統泰式香辣肉碎飯 這裡的香葉香料味較淡 又未算好辣 肉碎勁多 以呢個價錢而言符合水準 主菜同小食都味道正常 牛三寶船麵 $52三樣正餐之中味道最出色 十分值得推薦給愛辣之人 湯底做到泰式船麵的濃厚重味特色 再加入香辣特色 一試難忘 船麵配料足 牛舌有牛味口感爽彈 牛筋淋身但有咬口 牛肉份量多 闊身粉絲煙韌 掛湯效果出色 凍白桃烏龍 $9凍泡茶裝膠袋中 玩味十足 味道清新解辣餐廳雖然只有簡易裝潢 但以性價比取勝 值得一試
粉紅水門雞飯油飯配冬瓜雞湯$46

餐廳雖然只有簡易裝潢 但以性價比取勝 值得一試
2023-08-13
煎香葉肉碎飯
2023-08-11 163 瀏覽
📍粉紅水門雞 食泰國嘢唔一定要去九龍城,喺觀塘最近發現咗一間糧尾嘅救星,超級平民價錢,性價比好高,兩個人食到超級飽都係$200左右~👅 粉紅水門雞飯油飯配冬瓜雞湯及椒鹽粟米海鮮餅 $46呢一個套餐真係冇得頂,雞嘅份量唔少,油飯都係粒粒分明,最欣賞佢哋個醬汁,辣得來又唔會食唔到,好重泰國香料嘅味道!冬瓜雞湯好有住家感覺,椒鹽粟米海鮮餅幾香口,呢個價錢絕對冇嘢批評😋👅牛三寶船麵 $52成餐飯我哋最鍾意呢個船麵,個湯底超級正,可能第一啖會覺得有啲辣,但係食落去你會停唔到,牛三寶有牛舌、牛筋同埋牛肉,全部都好有誠意🥹牛筋超級淋,牛舌同牛肉都唔失禮,下次再過嚟我都會叫呢一個🤤👅香滑滷水雞腳 $18雖然唔係個個都食雞腳,但係如果你鍾意食雞腳,你一定要叫呢一個,冇諗過喺泰國餐廳食到咁好食嘅滷水雞腳😳完全係骨膠原嘅感覺,仲有啲咬口,超正,滷水味啱啱好💘👅馬拉盞通菜 $26過口癮,馬拉盞份量都唔少,兩個人share啱啱好👅芒果糯米飯 $23食到超級飽,都仲想食個芒果糯米飯,一杯仔每人兩三啖,滿足晒!👅D24榴槤mochi $8都幾煙靭,呢個價錢,入面有真榴槤都算係咁🤣👅冰鎮泰式奶茶 $14超正,佢唔係加
📍粉紅水門雞

👅 粉紅水門雞飯油飯配冬瓜雞湯及椒鹽粟米海鮮餅 $46

👅牛三寶船麵 $52

👅香滑滷水雞腳 $18

👅馬拉盞通菜 $26
過口癮,馬拉盞份量都唔少,兩個人share啱啱好

👅芒果糯米飯 $23

👅D24榴槤mochi $8
都幾煙靭,呢個價錢,入面有真榴槤都算係咁🤣

👅冰鎮泰式奶茶 $14
超正,佢唔係加冰,佢係直接雪凍,味道一啲都無淡😋

👅香茅檸檬薏米水 $14
幾好飲,清清地又去濕👍🏻

2023-08-08 128 瀏覽
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭觀塘出名多野食多小店,今次依間親民小店,雖然地方唔算大,但都勝在夠貼地,而且仲係少鹽少糖食店價錢親民可以俾大家少少地試下多款菜式,野食放哂係枱,試完哂的確好飽,不過一啲都唔貴粉紅水門雞飯配冬瓜雞湯 ($46)油飯一碗都相當多,不過唔算好油好膩,雞肉疊起左份量都唔少,去骨可以做到啖啖雞肉,非常美味,冬瓜雞湯好清,唔會怕有層油係面,配合其他濃味野食,飲返個清清地既湯反而岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻牛三寶船麵 ($52)三寶係牛舌、牛筋、牛肉,用料好足,鋪滿整碗麵,湯底係辣辣地,牛肉好淋,牛舌、牛筋好入味淋,船麵質地好有彈性,唔怕湯會浸淋,麵底都好多👍🏻👍🏻👍🏻香滑滷水雞腳($18)雞腳一碟有6件,的確好抵食,味道好好,非常入味,食完都仲想繼續食馬拉盞通菜($22)似係烚好既通菜,上有馬拉盞放係上面,要自己撈埋食,個人覺得個面少少鹹,可能撈得唔均,如果用馬拉盞炒就會更惹味芒果糯米飯($23)比較普通,但價錢抵食,兩個人share一個當係個細細地既甜品,唔會過飽但又會好滿足冰鎮泰式奶茶、香茅檸檬薏米水(每款$14)兩款飲品都唔錯,個人最怕飲品太甜,但依兩款都無出事,一包包而無冰既,都幾抵
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭

粉紅水門雞飯配冬瓜雞湯 ($46)

牛三寶船麵 ($52)

香滑滷水雞腳($18)

馬拉盞通菜($22)

芒果糯米飯($23)

冰鎮泰式奶茶、香茅檸檬薏米水(每款$14)
兩款飲品都唔錯,個人最怕飲品太甜,但依兩款都無出事,一包包而無冰既,都幾抵飲幾特別