2022-04-24 293 瀏覽
整體75分😊青木瓜沙律16蚊,份量太少,有少許唔抵芥蘭25蚊,好平,份量都足夠,平過出面生菜包39蚊,夠平,味道唔錯,肉碎未必最好品質,但可接受。柑橘檸檬應該自己調製,同外面飲有些不同。
整體75分😊
青木瓜沙律16蚊,份量太少,有少許唔抵
芥蘭25蚊,好平,份量都足夠,平過出面
生菜包39蚊,夠平,味道唔錯,肉碎未必最好品質,但可接受。
柑橘檸檬應該自己調製,同外面飲有些不同。
2022-03-16 222 瀏覽
黎到旺角都知大把野食,但睇到有間平民泰國餐廳就決定試下。份量都好多,價錢又平,今時今日黎講好小餐廳做到。總括黎講,叫左五樣野,埋單大慨一百蚊到,係旺角都值得一去啦
2022-03-12 181 瀏覽
係依間店既前身時曾到訪一次 都大概2年前咁上下既事 咁岩上網搵番之前間店先知改左名 價錢都冇乜點變 都係抵到爛位置上真係唔明顯 可能因為咁價錢比較低🤔 人流都比較少 不過相信識貨之人或者附近番工既人都會將依度當飯堂 用餐期間都有外賣客光顧比起之前 食物既款式多左 。 當然主打都依舊係海南雞飯啦 專誠黎食海南雞既我當然會叫「粉紅水紅雞飯」($39) 。 其實唔明點解叫粉紅 不過可能係因為間店叫粉紅水門雞 佢主打黎所以咁叫🤔🤔🤔 食物好快到 是以外賣餐具盛裝 感覺都幾衛生。 而飯量絕對唔係一般既多😂😅 聽到及後入黎幫襯既上班一族同朋友呻(?) 如果掉番轉雞多飯少會更好😂😂 飯應該是香茅油飯, 入面有香茅同油膏(?) 證明真材實料🤔😅 當然咁既價錢唔好期望佢既賣相會似五星酒店咁擺盤令。而雞方面 ,個人覺得幾讚、雞相當滑同嫩 ,不過應該廚師切既手勢一般 啲雞仲係連埋一齊唔切到底 食嗰陣有小小唔方便。 不過整體都唔錯 值得再黎

用餐期間都有外賣客光顧

粉紅海南雞飯
粉紅海南雞飯
2022-02-27 130 瀏覽
有次經過呢一間嘅粉紅海南雞飯就俾佢嘅招牌吸引咗,粉紅色呢一個嘅少女感覺🤣🤣🤣咁睇佢嘅價錢牌全部啲嘢都唔係好貴,咁由於疫情關係所以就叫外賣啦咁個水門雞飯都係$39,真係幾抵下👍👍👍👍👍不過唔知味道如何呢🤔🤔🤔🤔咁$39就會要求唔可以太過多啦咁當然,咁啲雞食落都幾嫩滑,咁佢仲有啲海南雞汁俾你配搭,咁飯呢就係嗰啲雞油飯,咁都幾香嘅雞油味👍👍😆😆咁整體來講其實$39又真係幾抵食同埋啲味道都唔差😆😆😆
2022-01-16 71 瀏覽
有日我專登走去搵男朋友去食晏晝,而咁啱佢返工嘅附近就係喺觀塘工廠區嗰邊。所以我哋就去咗呢一間食。------------------------------晏晝放飯時間去食嘅話,會幾多人,同埋空間唔算闊落,可能會有啲迫。🥸🥸------------------------------我同我男朋友都各自嗌咗一個海南雞飯,白桃烏龍茶,同埋一個芒果糯米飯。😋😋$36一個海南雞飯的確好抵食,但可能份量對於男仔來講會唔夠食🥸。而我覺得啲雞都幾好食,唔會鞋🥳🥳。白桃烏龍茶幾好飲,好清新😍😍!依個芒果糯米飯啲芒果都幾甜,幾好食!😚------------------------------呢一間價錢平得嚟有幾好食,會得閒再嚟食吓😚!

呢一間價錢平得嚟有幾好食,會得閒再嚟食吓😚!
2021-12-20 81 瀏覽
之前已經來了一次,被它的價錢、份量和味道吸引。知道他們menu加了很多新的餐單,迫不及待再去光顧🍽海南雞飯海南雞份量依然很多,而且肉質嫩滑,調味剛剛好。最欣賞就是它的油飯,可以看見大量的香料,例如香茅、洋蔥頭等等,所以每一顆飯粒都非常入味,而且不是單純的雞油而是非常豐富的香料飯。重點是超級多飯,男人都非常足夠。🍽泰式肉碎煎蛋飯這個是其中一個新菜式,本來以為平平無奇但有令人驚艷!雖然那一隔好像沒有裝到很多,但最後其實會不夠飯來伴😂豬肉碎完全不會很肥,而且真的蠻辣,不會因為香港人的口味而調成微辣。Basil香味很香,但是最後如果沒有白飯一起吃會有點鹹。煎蛋也是另一highlight,把蛋黃搓破跟飯和肉碎混在一起,多了一份creamy和蛋黃香🍽泰式無骨鳳爪這個鳳爪也是偏辣的口味,小小一杯有很多塊鳳爪,口感彈牙又入味,好吃😋🍽馬拉盞炒芥蘭超級多馬拉盞,鹹香味非常充足,芥蘭也炒得爽口,又不會太硬咬不開,只是略嫌比較油🥤冷泡蜜桃烏龍茶+金桔蜜烏龍茶聞上去很香蜜桃味,但喝下去沒有🙈可是2款飲料都非常透心涼

🍽海南雞飯

🍽泰式肉碎煎蛋飯

🍽泰式無骨鳳爪

🍽馬拉盞炒芥蘭

🥤冷泡蜜桃烏龍茶+金桔蜜
2021-12-19 114 瀏覽
粉紅水門雞的食物性價比很高,位於威達廣場地下,不用搭𨋢。粉紅水門雞 $36當然要點signature水門雞飯。雖然只是$36,雞肉不吝嗇。香油飯份量多,怪不得見有肌肉男來這裏吃晚餐正宗滷肉豬手飯 $36滷水汁夠濃郁,撈飯一流。一樣份量十足。最令我驚喜是流心蛋,蛋還是有點微溫,因為通常流心蛋都是凍的。豬手及水門雞各有酸辣醬泰姐製馬拉盞炒芥蘭 $18有少許辣的芥蘭,以$18來說質素不錯芒果糯米飯 $18芒果比我想像中好吃,雖然不是呂宋芒,應該是泰國芒果,但都是甜美,不是酸的。小小的糯米飯居然有兩隻色。陳年柑桔蜜$12點了兩瓶,酸酸甜甜的,很開胃,這個我很喜愛。最初以為是有品牌的樽裝飲品,看來像自家製。餐牌:
粉紅水門雞的食物性價比很高,位於威達廣場地下,不用搭𨋢。

粉紅水門雞 $36

正宗滷肉豬手飯 $36
滷水汁夠濃郁,撈飯一流。一樣份量十足。
正宗滷肉豬手飯

餐牌:

正宗滷肉豬手飯
陳年柑桔蜜
2021-12-17 28 瀏覽
全旺角最掋食既水門雞飯!!🤪$36可以食到咩?甘晚餐可以食到咩?今次介紹既係人來人往既旺角粉紅水門雞飯🍚粉紅水門雞飯$36真係太平 又平又有質素!!😍飯量有2碗 仲要係油飯 又香又飽肚🤣水門雞肉唔算多 同泰國食既份量相若🇹🇭但勝在幾滑 有風味 個泰式海鮮醬 極夾😚正宗滷水豬手飯$36滷水汁濃郁 鹹甜適中 配白飯食剛好🤩豬手好淋 易咬 份量幾多 性價比高😝泰姐製馬拉盞炒芥蘭$18雖然個菜有d辣 但食菜健康啊嘛😜#健康惡霸芒果糯米飯$18份量細細地 做飯後甜品 幾唔錯😋陳年柑桔蜜$12自家製 無添加防腐劑 有誠意 幾好飲🤤
全旺角最掋食既水門雞飯!!🤪
$36可以食到咩?甘晚餐可以食到咩?
今次介紹既係人來人往既旺角粉紅水門雞飯🍚

自家製 無添加防腐劑 有誠意 幾好飲🤤
  • 芒果糯米飯
  • 正宗滷水豬手飯
2021-12-15 37 瀏覽
今日係旺角收工,朋友帶咗我去一間隱世雞飯食晚餐先睇餐牌,$36已經有一個雞飯,依個咁嘅價錢,我以為係食緊早餐😂😂🐓粉紅水門雞飯 $36-黃油雞色澤唔錯 肉質都幾滑-油飯有好香蒜味 份量都好足夠🥬辣妹生菜包 $36-肉碎唔會有大量肥豬肉粒-酸辣味剛好 都夠香🥒泰姐製馬拉盞炒芥蘭 $18-鹹而香 都幾惹味🐣自家酸酸辣辣鳳爪 $18-酸得幾舒服又會有辣味-極之開胃-個人覺得個汁調得好好🍊陳年柑桔蜜 $12-酸酸甜甜幾舒服總括而言,呢間飯店真係好抵食,食到飽一飽都講緊$70有找,而且味道又無將貨就價👍🏻好抵食
今日係旺角收工,朋友帶咗我去一間隱世雞飯食晚餐

🐓粉紅水門雞飯 $36

-個人覺得個汁調得好好

🍊陳年柑桔蜜 $12
-酸酸甜甜幾舒服

2021-12-14 32 瀏覽
走到旺角要快食,朋友帶到女人街,介紹海南雞飯「快靚正」!快食之選平日晚上人流多,間中需要等位一睇menu選擇唔算多,但價錢極抵!$38一碟海南雞飯!招牌海南雞 去骨海南雞,食落方便,而且雞肉十分嫩滑,有雞味,旁邊油飯大大碟!$38 好抵食生菜包生菜包唔會過咸,辣辣地惹味開胃  馬拉盞炒芥蘭食落又唔會好油好重味,微微蝦醬味食多幾條都唔會好咸  泰式鳳爪沙律 $18就有細盒鳳爪,入口又凍又爽囗,加上泰式酸辣汁好開胃每人$50食到美又香又滑海南雞,非常物超所值

平日晚上人流多,間中需要等位

一睇menu選擇唔算多,但價錢極抵!$38一碟海南雞飯!

招牌海南雞

生菜包
生菜包唔會過咸,辣辣地惹味開胃

馬拉盞炒芥蘭
食落又唔會好油好重味,微微蝦醬味食多幾條都唔會好咸

泰式鳳爪沙律
$18就有細盒鳳爪,入口又凍又爽囗,加上泰式酸辣汁好開胃

每人$50食到美又香又滑海南雞,非常物超所值
2021-12-14 55 瀏覽
完全沒有想過旺角鬧市街頭也有如此便宜的平民美食。粉紅水門雞飯 - $36想不到海南雞的份量也頗多,肉也算嫩滑,皮略帶油脂也可以接受;雞油飯香口不油。冬蔭雞肉炒香料飯 - $36炒飯炒得乾身不油膩,除了一片片的雞肉外,有微辣的冬蔭功,充滿泰式香料味,有一粒粒腰果好有口感。泰姐製馬拉盞炒芥蘭 - $18香辣的馬拉盞正好掩蓋芥蘭的苦澀,好爽脆。芒果糯米飯 - $18芒果片鮮甜多汁,軟糯的糯米飯充滿椰香。冷泡白桃烏龍 - $8清爽的烏龍茶香,有白桃的香甜。冷泡炭培烏龍 - $8濃郁一點,有炭燻香。
完全沒有想過旺角鬧市街頭也有如此便宜的平民美食。

粉紅水門雞飯 - $36
冬蔭雞肉炒香料飯

冬蔭雞肉炒香料飯 - $36

泰姐製馬拉盞炒芥蘭 - $18
香辣的馬拉盞正好掩蓋芥蘭的苦澀,好爽脆。
芒果糯米飯

芒果糯米飯 - $18
芒果片鮮甜多汁,軟糯的糯米飯充滿椰香。
冷泡白桃烏龍 & 冷泡炭培烏龍

冷泡白桃烏龍 - $8
清爽的烏龍茶香,有白桃的香甜。

冷泡炭培烏龍 - $8
濃郁一點,有炭燻香。
2021-12-13
2021-12-13 34 瀏覽
出開旺角,嚟咗呢間食泰國嘢✌🏻一直都有聽過呢間餐廳㗎喇,終於又抽時間去試🥳叫咗個招牌菜海南雞飯,同埋冬蔭雞肉炒香料飯🤩🤤🤤海南雞啖啖肉,最正冇骨,加埋兜用香料煮嘅飯,真心正🤩🤩必食👍🏻👍🏻另外碟炒飯,雞肉都多同埋真係好香冬蔭功味,唔辣又唔油,好食👍🏻👍🏻小食叫咗酸辣鳳爪,係舖頭自家製👍🏻醃料十足,比較辣,但可以撈埋落飯嗰度食🤣🤣🤣好味,鳳爪好爽👍🏻最後甜品當然係芒果糯米飯啦🤩🤩🤩唔算大兜,但呢個份量好好,唔駛飽到頂住,都好夠2個人食🤩😆芒果甜,亦好香芒果味,椰汁又夠多,正👍🏻👍🏻👍🏻最後真心讚係居然有茶飲😂而唔係傳統嘅乜乜冰,真係好正(自己好鍾意飲茶)👍🏻👍🏻👍🏻-粉紅水門雞飯 $36-冬蔭雞肉炒香料飯 $36-自家酸酸辣辣鳳爪 $18-芒果糯米飯 $18-冷泡白桃烏龍 $8-冷泡炭培烏龍 $8

-粉紅水門雞飯 $36

-冬蔭雞肉炒香料飯 $36

-自家酸酸辣辣鳳爪 $18

-芒果糯米飯 $18

-冷泡白桃烏龍 $8
-冷泡炭培烏龍 $8

2021-12-13 21 瀏覽
在旺角通菜街的兩旁一條食街,相信你找不到能夠與這所隱世美食相比較,因為從坐落的一小時看見,不單止是專程或路過來的遊客,還有很多是看似街坊裝扮的男女老幼來外賣雞飯,證明這不是浪得虛名。先說回今日專程來試他的主打粉紅水門無骨雞飯,除了雞肉香滑肥瘦適中外,份量也不少,最重要就是他的香料油飯,竟然可以每種香料也能夠在飯內找出,包括:香茅、南薑、還有其他不知名的香葉,朋友另外選了一個很特別的冬陰公雞肉炒香飯,更加不得了感覺,就是像一碗足料的冬陰功湯釀在炒飯內,泰國的獨特香料味撲鼻,口感新奇,還有一個香辣泰姐馬拉盞炒芥蘭,辣味不能輕視,另外青木瓜沙律,就可调和平行一番,清新可口,他們的自製飲料竟然也有想像不到的好味,陳年柑桔蜜甜度適中,另外一瓶冷泡炭培無糖烏龍茶更令我愛上了他,整體用餐感覺良好,餐廳佈局精緻而不失特式又清潔舒適,淨係他的性價比已經無得fight(埋單120元)
2021-12-12
2021-12-12 33 瀏覽
同朋友來到旺角行街,知道呢一間嘅套餐價錢好親民之餘,🤩仲好好味。因為我自己好鍾意食海南雞,所以今次就試咗下佢哋嘅招牌雞飯先。🤓香嫩海南雞好吸引,夠嫩滑,更juicy,佢咁好正宗咁樣,🥳仲配咗佢哋嘅油飯,個油飯好香,而且都有雞汁味,😎同埋香茅味,所以食落香濃。豬手飯同樣唔錯🤓我們嘅骨膠原而且幫你起咗骨,所以每一啖都係豬手嘅肉,🤤更加方便。甜品都係最愛嘅😘芒果糯米飯,上面有新鮮嘅芒果,更加有香滑嘅椰汁,糯米飯煙韌可口好鍾意❤

粉紅水門雞 (威達商業大廈)聖誕月開支大,想食好嘢又想大洗費?呢間位於旺角嘅水門雞餐廳就岩晒~💟粉紅水門雞飯 $36點解晚市仲可以用唔洗$40 就食到大大份雞油飯同埋肉質嫩滑嘅水門雞😍 再配蘸埋酸酸甜甜嘅醬汁~💟 煎蛋香葉肉碎飯 $36肉碎帶香辣味,煎蛋做到蛋黃流心🥰 蛋汁與肉碎同白飯拌埋一齊食,好惹味~💟 泰姐製馬拉盞炒芥蘭 $18唔會太濃味,而且亦唔會太硬,爽身~💟 芒果糯米飯 $18芒果🥭清香唔係糖水果種甜,糯米飯有2飯顏色,無咁單調,飯粒有嚼口💟 冷泡白桃烏龍(無糖) $8無糖完全唔洗擔心糖尿或肥,淡淡茶香,仲只係$8就有一大樽,好抵呀😝💟 陳年柑桔蜜 $12酸甜度恰到好處,可以滋潤下喉龍~地址:旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
粉紅水門雞 (威達商業大廈)

💟粉紅水門雞飯 $36

💟 煎蛋香葉肉碎飯 $36

💟 泰姐製馬拉盞炒芥蘭 $18
唔會太濃味,而且亦唔會太硬,爽身~

💟 芒果糯米飯 $18

💟 冷泡白桃烏龍(無糖) $8

💟 陳年柑桔蜜 $12
酸甜度恰到好處,可以滋潤下喉龍~

地址:旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
2021-12-09