2024-03-28 124 瀏覽
📍 米蔥動 (西環)西環西營盤皇后大道西395號地舖🐔鹽酥雞滷肉飯$58 (少飯)學生免費附送飲料🥤(珍珠奶綠)· 無糖 少冰 少珍珠鹽酥雞份量超超超多!!差啲食唔曬🤰🏼每一粒都炸得到位,食落仲保持脆口🤩🤩擺耐咗都唔會好腍滷肉係偏肥,油膩比較重😗鍾意食重口味人士可以一試😌但係攞嚟送飯一流😻嗌咗小飯但係都好似食極都仲有?🍸珍珠奶綠珍珠煙靭油咬口 冇浸糖水(減糖人士可以一試)餐廳位置唔算好多 多人嘅時候可能要等位 建議大家早少少去食環境 🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡🍡 性價比💰💰💰💰💰 推薦🌈🌈🌈🌈🌈 回頭🙋🏽‍♀️
📍 米蔥動 (西環)
西環西營盤皇后大道西395號地舖

🐔鹽酥雞滷肉飯$58 (少飯)
學生免費附送飲料🥤(珍珠奶綠)
· 無糖 少冰 少珍珠
鹽酥雞份量超超超多!!差啲食唔曬🤰🏼
每一粒都炸得到位,食落仲保持脆口🤩🤩
擺耐咗都唔會好腍
滷肉係偏肥,油膩比較重😗
鍾意食重口味人士可以一試😌
但係攞嚟送飯一流😻嗌咗小飯但係都好似食極都仲有?

🍸珍珠奶綠
珍珠煙靭油咬口 冇浸糖水(減糖人士可以一試)

餐廳位置唔算好多 多人嘅時候可能要等位 建議大家早少少去食
回頭🙋🏽‍♀️
2024-03-28
  • 鹽酥雞滷肉飯
2023-09-17 552 瀏覽
平靚正嘅一餐。仲有要記得點蠔油時蔬,會有滷肉汁。雖然菜單跟相比炮台山九份飽有點不一樣,但論單品質素絕對比九份飽好。Excellent dinner with competitive price range. Salmon Fin Half Boiled Egg Don was very yummy. Lettuce with oyster sauce was covering with Taiwanese style braised pork sauce. Definitely a better choice when comparing to Jiu Fen Full at Fortress Hill

三文魚鰭温泉蛋飯    Salmon  Fin         With  Half  Boiled  Egg  Rice
話梅凍豬手
2023-09-16
話梅凍豬手
  • 三文魚鰭温泉蛋飯
2023-09-08 318 瀏覽
[三文魚鰭溫泉蛋飯 $58]非常滿意!三文魚烤得好香,好送飯。味精少、唔重鹽,表現到食材原味。竟然無加一,價錢超值!.珍珠奶茶就麻麻,茶味重,奶味不足。學生優惠送就OK,正常情況加$15就不了。
[三文魚鰭溫泉蛋飯 $58]

珍珠奶茶就麻麻,茶味重,奶味不足。
學生優惠送就OK,正常情況加$15就不了。
2023-09-05
2023-07-31 339 瀏覽
午餐來到一間位於西環嘅餐廳💁‍♀️餐廳主要係台灣菜爲主🍱午餐時間會包埋飲料🥤60幾蚊買單都幾平🥰餐廳係用手機落單,版面方便好用🐷厚切豬扒酸辣米綫 $62豬排大概有半隻手指厚度🤔唔係好厚,但係分量都有6-7件,幾抵食🤩酸辣米綫唔係好辣,適合一d唔太食得辣嘅朋友🤪🥵湯底偏酸,配菜仲有豆卜、芽菜、葱花、同 炸蒜配料都幾豐富,米綫係細細條,都好滑口😲一個人食完都幾飽肚😙,唔洗加小食都夠😋評分:💛💛💛💛
午餐來到一間位於西環嘅餐廳💁‍♀️
餐廳主要係台灣菜爲主🍱
午餐時間會包埋飲料🥤60幾蚊買單都幾平🥰
餐廳係用手機落單,版面方便好用

🐷厚切豬扒酸辣米綫 $62
豬排大概有半隻手指厚度🤔
唔係好厚,但係分量都有6-7件,幾抵食🤩
酸辣米綫唔係好辣,適合一d唔太食得辣嘅朋友🤪🥵
湯底偏酸,配菜仲有豆卜、芽菜、葱花、同 炸蒜
配料都幾豐富,米綫係細細條,都好滑口😲
一個人食完都幾飽肚😙,唔洗加小食都夠😋
評分:💛💛💛💛
2023-04-11
  • 厚切豬扒酸辣米綫
2023-07-02 297 瀏覽
果日唔知點解突然好想食台灣嘢🇹🇼,之前個friend食過呢間話OK。台式牛肉面我覺得以女仔黎講都叫幾大碗,同埋好足料,有白蘿白、紅蘿蔔🥕、酸菜同牛肉。啲牛肉好淋,入口即化開同啲蘿白都好入味,證明都係有真落足功夫。而家香港地以呢個價錢食到咁大碗麵,都可以叫性價比高。一定會再幫親,都一定會再衝動咁去食咪衝動🤭🤭

台式牛肉面

2023-06-20 313 瀏覽
個人鐘意幫襯支持一啲本地既小店, 主要係食台灣嘢,  因為我好鍾意台灣, 經過幾次想試好耐,   今日終於食到了, 鋪度座位唔係好多, 但好乾淨, 得2個人係度做嘢, 入座後, 可以後可以用枱面既QR 落單,主要係食豬扒飯, 牛肉麵, 仲有都幾多款小食,同埋台式飲品, 食台灣嘢點可以唔食肉燥,叫左個穀飼豬扒肉燥飯,豬扒厚度岩岩好,有肉味,出面炸到好脆, 入面都仲有肉汁, 頗juicy 個人口味肉燥真係好食, 但唔見台灣食個有豬皮。食台灣嘢, 一定要叫埋杯珍奶, 坦白講, 好過好多連鎖式個啲,珍珠彈牙, 唔會浸到發大(呢樣好緊要),  茶底香濃咁香, 真係唔錯。本來想叫多個小食,但飯份量都幾大,加埋杯珍奶,已好飽,唯有下次。一人

個人口味肉燥真係好食, 但唔見台灣食個有豬皮。

一人
穀飼豬扒肉燥飯
2023-06-17
穀飼豬扒肉燥飯
  • 豬扒肉燥,珍珠奶茶
2023-06-17 164 瀏覽
今日冒住大雨黎試呢間台式小店,午市套餐有幾款經典台式飯類:配台灣腸,鹽穌雞,炸豬扒等等。 我就叫左個蔥油炸豬扒飯試試,之後見到佢d 小食都好有特色想試下,雖然加埋小食價錢就會好貴🥲 不過都忍唔住蔥動點左個皮蛋豆腐。先讚下佢既自家飲品杯都幾靚幾實淨👍, 蔥油豬扒飯既炸豬扒皮薄又juicy, 份量都多,不過重口味既我認為蔥油味可以再濃dd🤤 反而皮蛋豆腐個醬油太多偏咸,以清淡配搭會更fresh 易入口🤫埋單$11x好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️

埋單$11x
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️